Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

«Εξπρές του Μεσονυχτίου» στην Αίγυπτο: Στην φυλακή 33χρονη Βρετανίδα για μερικά παυσίπονα




Είναι ταξιδιωτική πράκτορας και βρίσκεται ήδη στην φυλακή, αφού μετά τις αφόρητες πιέσεις των Αιγυπτίων, όπως λέει, ομολόγησε κατοχή ναρκωτικών

Ένα νέο «εξπρές του μεσονυχτίου» ζει μια 33χρονη Βρετανίδα στις φυλακές της Αιγύπτου, όπου βρέθηκε κατηγορούμενη για κατοχή ναρκωτικών χαπιών, ενώ όπως λέει η ίδια απλώς είχε στην βαλίτσα της συνηθισμένα στην χώρα της παυσίπονα. 

Η 33χρονη Λόρα Πλάμερ ισχυρίζεται ότι υπό την αφόρητη πίεση των αρχών αναγκάστηκε να υπογράψει μια ομολογία έκτασης 38 σελίδων μάλιστα, ενώ αμέσως μετά οδηγήθηκε σε ένα μικροσκοπικό κελί μαζί με 25 ακόμα κρατούμενες. 

Συνελήφθη καθώς πήγαινε διακοπές με τον άντρα της, που είναι Αιγύπτιος, σε θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας.  
«Δεν είχε ιδέα ότι έκανε κάτι κακό», δήλωσε η μητέρα της στην βρετανική εφημερίδα «The Sun». Τα παυσίπονα, συμπληρώνει, ήταν πάνω πάνω στην βαλίτσα της, δεν προσπάθησε να τα κρύψει. «Μας είπαν ότι μπορεί να καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλακή ή ακόμα και σε θάνατο. Έχουμε τρελαθεί ότι θέλουν να την κάνουν παράδειγμα για άλλους», λέει. 

Την ερχόμενη Πέμπτη η Πλάμερ θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι έχει εις γνώσιν του την υπόθεσή της.


Πηγή : protothema.gr


Αιφνιδιασμός με εκλογές από το Μαξίμου και απόδραση Τσίπρα την Άνοιξη



Η παροχολογία που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, παράλληλα με το αφήγημα ότι τελειώνουν τα Μνημόνια και η χώρα βγαίνει από την κρίση, αναζωπυρώνει, όπως είναι φυσικό, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, αλλά και για τον «εκλογικό» ανασχηματισμό της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε καμία άλλη στιγμή το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα για τέτοιες παροχές, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που ήδη χαρακτηρίζεται πολύ υψηλό. 

Για να μπορέσει μάλιστα να έχει υπερπλεόνασμα, το οποίο θα μοιράσει στους πολίτες, το 3,5% θα πρέπει να υπερκαλυφθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, πράγμα που είναι αδύνατον. Γνωρίζοντας όλα αυτά, το στενό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται την τρίτη αξιολόγηση, ενώ παράλληλα εμφανίζεται να επιθυμεί να δώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες ένα κομμάτι από το κοινωνικό μέρισμα. 

Ταυτόχρονα, υπάρχουν εξαγγελίες ότι θα επιστρέψει τα ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορές ασθενείας στους συνταξιούχους, ενώ ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας προανήγγειλε «κούρεμα» χρεών και μικρότερες δόσεις σε περισσότερους από 80.000 πολίτες. Αν όλα αυτά δεν μυρίζουν πρόωρες εκλογές, τότε πρέπει να παραδεχθούμε ότι… «λεφτά υπάρχουν»

Περισσότερα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» που κυκλοφορεί το Σάββατο 




Έπαιξε "Μπλε Φάλαινα", έσφαξε τον καθηγητή του, έβγαλε σέλφι με το πτώμα κι αυτοκτόνησε με αλυσοπρίονο



Ο λόγος για έναν Ρώσο μαθητή που είχε είδωλο... πρωταγωνιστή θρίλερ

Ένας μαθητής στη Ρωσία σκότωσε τον καθηγητή του, κόβοντάς του τον λαιμό. Έπειτα, περιχαρής, πόζαρε με το πτώμα για να τραβήξει σέλφι κι αυτοκτόνησε.

Ο λόγος για τον Andrey Emelyannikov, που σκότωσε τον 44χρονο καθηγητή του, Sergei Danilov, λέκτορα στο Πολυτεχνείο της Μόσχας και πατέρα 3 παιδιών.



Ο Andrey ποζάρει και γελάει, όσο ο Sergei αιμορραγεί πεσμένος στο έδαφος.

Οι αστυνομικοί συνέδεσαν το έγκλημα με μια υπόθεση ομαδικών αυτοκτονιών που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη χώρα, που έχουν να κάνουν με το παιχνίδι θανάτου «Μπλε Φάλαινα».

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες πρέπει να ολοκληρώσουν 50 συνολικά διαδικασίες, όπως να δουν θρίλερ, να αυτοτραυματιστούν και να κάνουν κακό σε άλλους, και, τέλος, αυτοκτονούν.

Οι αστυνομικοί έδωσαν αυτή τη θεωρία στη δημοσιότητα, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο ή εξήγηση.


Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο μαθητής αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονο. Οι φίλοι του αποκαλύπτουν ότι το είδωλό του ήταν ο Walter Sullivan, ένας μανιακός και φανατικός θρησκόληπτος, ήρωας του παιχνιδιού – θρίλερ Silent Hill. Τον χρησιμοποιούσε, μάλιστα, στο προφίλ του σαν avatar.

Οι υπόλοιποι μαθητές υποστήριξαν ότι ο Andrey είχε προηγούμενα με τον συγκεκριμένο καθηγητή κι ότι θα τον απέβαλαν αν συνέχιζε να έχει επιθετική συμπεριφορά.


Πηγή : star.gr


Ελεγχόμενη έκρηξη την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στην Γλυφάδα σε βλήμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου



Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη έκρηξη σε βλήμα πυροβολικού γερμανικής προέλευσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ανακαλύφθηκε μετά από εκσκαφή στο όριο της περίφραξης του στρατοπέδου της Πολεμικής Αεροπορίας-ΕΤΗΜ, στην Άνω Γλυφάδα.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από απολύτως εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Ο δήμος Γλυφάδας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση : 
«Παρακαλούμε τη συγκεκριμένη ημέρα και τις συγκεκριμένες ώρες κανένα αυτοκίνητο να μην διέρχεται και να μην σταθμεύει και κανείς πεζός να μην κινείται επί της οδού Μικράς Ασίας, από την είσοδο του ΕΤΗΜ ως την διασταύρωση με την οδό Άπω Ανατολής, επί της οδού Αγίου Νεκταρίου, από τη διασταύρωση με την οδό Μικράς Ασίας μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Τενέδο. Παρακαλούνται, επίσης, οι ένοικοι των κατοικιών στην περιοχή αυτή κατά τις ώρες αυτές να έχουν κλειστά όλα τα παντζούρια και ανοιχτά όλα τα παράθυρα, προκειμένου να μην προκληθεί καμία ζημιά. Η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Γλυφάδας θα έχουν ισχυρή παρουσία και θα φροντίζουν για την ασφάλεια και την τάξη στην περιοχή σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα».


Δραματικά στοιχεία: Ο πληθυσμός της Ελλάδα γερνάει και συρρικνώνεται



Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη δημογραφική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού σύμφωνα με όσα διατυπώνει σε σχετική του μελέτη ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρωνας Κοτζαμάνης.

Ο κ. Κοτζαμάνης, θεωρεί δεδομένη τη μείωση του πληθυσμού στις επόμενες δεκαετίες και προβλέπει ότι στην Ελλάδα μετά από 35 έτη θα κατοικούν από 10,4 εκατομμύρια έως 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η δημογραφική γήρανση θα είναι διαρκώς αυξανόμενη, καθώς το φαινόμενο όχι μόνο δε ανακόπτεται αλλά θα βαίνει αυξανόμενο με την πάροδο των ετών.

«Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού που καταγράφεται σε όλα τα σενάρια και η συνεχιζόμενη γήρανσή του προφανώς αναμένεται να έχουν άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας ο οποίος φθίνει συνεχώς», θα πει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του καθηγητή Βύρωνα Κοτζαμάνη στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πώς θα εξελιχθεί ο πληθυσμός της χώρας τις επόμενες δεκαετίες; Θα υπάρχει μείωση και σε ποιο βαθμό;

Η μείωση του συνολικού μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας την επόμενη τριακονταπενταετία αναμένεται να είναι – ανεξαρτήτως σεναρίων- συνεχής, αν και με διαφοροποιημένους, ανά σενάριο και περίοδο, ρυθμούς. Ειδικότερα, στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας (2035) ο πληθυσμός μας θα κυμανθεί, αναλόγως των υιοθετούμενων σεναρίων από 10,4 (μέγιστο, το ευνοϊκότατο σενάριο) έως 9,5 εκατ. (ελάχιστο) έναντι 10,9 εκατ. το 2015, ήτοι μείωση από 0,45 έως και 1,4 εκατ. σε απόλυτες τιμές (και σε ποσοστά κατά 4,1 -12,4% σε σχέση με το 2015). Το 2050 ο πληθυσμός μας θα κυμανθεί, αναλόγως πάντοτε των σεναρίων από 10,0 (μέγιστο) έως 8,3 εκατ. (ελάχιστο) έναντι 10,9 εκατομ. το 2015, ήτοι μείωση σε απόλυτες τιμές από 0,9 έως και 2,4 εκατ. (7,5 έως 23,5 % σε σχέση με το 2015). Τα φυσικά ισοζύγια (γεννήσεις – θάνατοι) ανεξαρτήτως σεναρίων αναμένεται να είναι – αν και με διακυμάνσεις – αρνητικά την επόμενη τριακονταπενταετία, καθώς οι θάνατοι θα είναι σταθερά περισσότεροι από τις γεννήσεις, τα δε μεταναστευτικά ισοζύγια (είσοδοι-έξοδοι) από αρνητικά θα μετατραπούν πιθανότατα σε ελαφρώς θετικά μετά το 2025. Παρόλη όμως αυτή την αλλαγή του προσήμου τους στα τέλη της επόμενης δεκαετίας, το τελικό αποτέλεσμα της ζυγαριάς θα είναι αρνητικό, με αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού μας.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στην κατανομή του πληθυσμού μας ανά ηλικία;

Εκτός από την μείωση του συνολικού πληθυσμού, σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στην κατανομή του ανά ηλικία. Ειδικότερα, η μέση ηλικία από 43,45 έτη το 2015 αναμένεται να αυξηθεί το 2035 κατά 3,6 έως 4,5 έτη, και το 2050 από 3,7 έως  5,5 έτη. Μεγαλύτερη παράλληλα αύξηση θα έχει η διάμεσος ηλικία (η ηλικία δηλ. που χωρίζει τον πληθυσμό μας σε δυο ισοπληθή τμήματα) καθώς από 44 σχεδόν έτη το 2015 θα αυξηθεί κατά 5,5 έως 7,1 έτη το 2050. Έτσι, το 2035 το ποσοστό των > 65 ετών και των >85 ετών στον συνολικό πληθυσμό (21% και 2,8% το 2015) αναμένεται να κυμανθεί από 27,9% -27,2% για τους πρώτους και από 4,1%- 4,5% για τους δεύτερους, ενώ τα ποσοστά των νέων (0-14 ετών και 0-18 ετών) από 11,0% έως 12,4%  για τους πρώτους και 15,8% – 14,2% για τους δεύτερους αντίστοιχα. Το  δε 2050 το ποσοστό των > 65 ετών και των >85 ετών στον συνολικό πάντοτε πληθυσμό (21,0 και 2,8% το 2015) αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο (33,1% -30,3% για τους πρώτους και 6,5%-4,9% για τους δεύτερους), ενώ τα ποσοστά των νέων (0-14 ετών ή ακόμη των 0-18 ετών), πάντα αναλόγως των σεναρίων θα κυμανθούν από 14,8% έως 12,0% για τους πρώτους και 19% – 15,4% για τους δεύτερους αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στο πλαίσιο αυτό και η ταχύτερη αύξηση των ατόμων ηλικίας 85+ (των «υπερηλίκων») σε σχέση με αυτήν των 65 ετών και άνω Το πλήθος των 85+ που δεκαπλασιάσθηκε σχεδόν ανάμεσα στο 1951 και το 2015, αναμένεται εκ νέου να παρουσιάσει μια σημαντική αύξηση την επόμενη τριακονταπενταετία (κατά +106 έως +45,6% αναλόγως των σεναρίων). Θα υπάρξει επομένως μια σημαντική γήρανση όχι μόνον του συνολικού πληθυσμού, αλλά και των 65+ ετών (δηλαδή  “μια γήρανση μέσα στην γήρανση”).

Δηλαδή, η δημογραφική γήρανση δεν ανακόπτεται αλλά οι ρυθμοί της επιταχύνονται;

Η δημογραφική γήρανση όχι μόνον δεν ανακόπτεται, αλλά οι ρυθμοί της αναμένεται να επιταχυνθούν την επόμενη τριακονταπενταετία. Έτσι, ενώ το ποσοστό των 65+ ετών αυξήθηκε από 13% το 1980 στο 21% το 2015 (+8% σε μια τριακονταπενατετία), αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου, ανάλογα με τα σενάρια κατά 6,5 – 7,0% ανάμεσα στο 2015 και το 2035 και κατά 9,5- 12,5% ανάμεσα στο 2015 και το 2050. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, σε όλα τα σενάρια, στην προοδευτική είσοδο τα επόμενα 35 έτη στην ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω, αφενός μεν των Ελλήνων που ανήκουν στις πολυπληθείς σχετικά γενεές της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου (1950-1980, 150 χιλ. γεννήσεις ετησίως κατά μέσο όρο), αφετέρου δε των αλλοδαπών εκείνων που εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας μετά το 1990 και θα παραμείνουν σε αυτήν, καθώς και αυτοί, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν γεννηθεί, την περίοδο 1965-1985.

Οφείλουμε τέλος να επισημάνουμε ότι οι αναμενόμενες μεταβολές των πληθυσμιακών δομών (ιδιαίτερα δε μέχρι το 2035) καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και την δομή του πληθυσμού μας σήμερα (2015). Οι γυναίκες π.χ. που θα διανύσουν τις επόμενες δύο δεκαετίες ευρισκόμενες στις πλέον αναπαραγωγικές τους ηλικίες (25-40 ετών) έχουν ήδη γεννηθεί, γνωρίζουμε με ακρίβεια το πλήθος τους και κατ’ επέκταση μπορούμε να εκτιμήσουμε -κάνοντας κάποιες υποθέσεις για την γονιμότητά τους –  τις γεννήσεις τους. Γνωρίζουμε επίσης με σχετική ακρίβεια και το πλήθος των ατόμων τα οποία την περίοδο 2016-2035 θα βρεθούν σε ηλικίες υψηλής θνησιμότητας (το πλήθος δηλαδή των ατόμων που θα είναι άνω των 50 ετών) και επομένως δυνάμεθα να εκτιμήσουμε και τον αναμενόμενο συνολικό αριθμό θανάτων καθώς πάνω από το 90% των θανάτων ετησίως οφείλονται στα άτομα των ηλικιών αυτών. Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού που καταγράφεται σε όλα τα σενάρια και η συνεχιζόμενη γήρανσή του προφανώς αναμένεται να έχουν άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας ο οποίος φθίνει συνεχώς.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Ειδικότερα, από 7,0 εκατ. το 2015, οι 15-64 ετών αναμένεται το 2035 να κυμανθούν από 5,8 έως 6,3 εκατ., οι δε 20-69 ετών (7,1 εκατ. το 2015) στα αντίστοιχα σενάρια από 6,6 έως 6,1 εκατ. Στο τέλος δε της περιόδου των προβολών μας (2050) οι μεν 15-64 ετών θα κυμανθούν από 4,6 έως 5,5 εκατ., οι δε 20-69 ετών από 4,8 έως 5,7 εκατ. Κατ’ επέκταση, ανεξαρτήτως σεναρίων, το πλήθος των ατόμων αυτών θα μειωθεί ενώ το ειδικό τους βάρος θα συρρικνωθεί. Ειδικότερα, το 2035 το ποσοστό των 15-64 στο συνολικό πληθυσμό (65% το 2015), θα κυμανθεί από 60,2 έως 61,4% και 15 χρόνια μετά (το 2050) από 54 έως 56,5%). Ταυτόχρονα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η μείωση του πλήθους των ατόμων εργάσιμης ηλικίας στη διάρκεια της επόμενης τριακονταπενταετίας επιταχύνεται σε όλα τα σενάρια μετά το 2030.

Σε ποιους λόγους οφείλεται αυτή η επιτάχυνση;


Η επιτάχυνση αυτή οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους: στην προοδευτική είσοδο στην ομάδα του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (του πληθυσμού δηλαδή 15-64 ετών ή ακόμη των 20-69 ετών) των ολιγοπληθών γενεών >2010 (των ατόμων δηλαδή που γεννήθηκαν και θα γεννηθούν μετά το 2010) και στην προοδευτική έξοδο από την ίδια μεγάλη ηλικιακή ομάδα των πολυπληθέστερων γενεών της περιόδου 1960-1975. Η απρόσκοπτη αυτή μείωση θα επηρεάσει προφανώς και τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό (4,7 εκατ. το 2015), ο οποίος πιθανότατα το 2035 θα υπολείπεται αυτού του 2015, αναλόγως των σεναρίων, κατά 0,5-1 εκατ., το δε 2050 κατά 1,1-1,7 εκατ. Οι προαναφερθείσες εξελίξεις είναι δυνατόν μερικώς και μόνον να αμβλυνθούν στην περίπτωση που τα ανά ηλικία ποσοστά συμμετοχής του πληθυσμού παραγωγικής – εργάσιμης ηλικίας στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό αυξηθούν. Οι αναμενόμενες μεταβολές τόσο του μεγέθους όσο και της κατανομής του συνολικού πληθυσμού μας ανά ηλικία και, προφανώς, η αναμενόμενη μείωση και του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας ενδιαφέρουν όλους μας ιδιαίτερα όμως όσους έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης πολιτικών σε ευρύ φάσμα πεδίων, καθώς η μεταβλητή «πληθυσμός» δεν είναι πλέον δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη στην χάραξη των πολιτικών αυτών.





Συνελήφθη μεθυσμένη να «οδηγεί» άλογο!



Μια γυναίκα 53 ετών συνελήφθη επειδή είχε... καβαλήσει ένα άλογο στη Φλόριντα ούσα λιγάκι... μεθυσμένη!

Όταν κάποιος έχει πιει ένα ποτηράκι παραπάνω, ίσως φαίνεται πιο λογική λύση να κυκλοφορεί με ένα τετράποδο θηλαστικό αντί να πιάσει τιμόνι. Όμως οι αστυνομικοί στη Φλόριντα δεν συμφωνούν με αυτήν την επιλογή: Συνέλαβαν μια γυναίκα επειδή «οδηγούσε» μεθυσμένη ένα… άλογο.

Η Ντόνα Μπερν, 53 ετών, συνελήφθη την Πέμπτη για «οδήγηση ενός αλόγου ενώ ήταν (σ.σ. εκείνη, όχι το άλογο) υπό την επήρεια αλκοόλ» ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πολκ.

Η γυναίκα κατηγορείται επίσης για παρεμέληση του ζώου, επειδή δεν το προστάτευσε και κυκλοφορούσε μ’ αυτό. Το άλογο θα μπορούσε να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί από διερχόμενα οχήματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία που ειδοποιήθηκε από έναν περαστικό, η 53χρονη «μύριζε» έντονα αλκοόλ. 

«Η κυρία Μπερν δεν ήταν προφανώς σε κατάσταση να κυκλοφορεί στον δρόμο. Όχι μόνο έθετε σε κίνδυνο τον εαυτό της αλλά επίσης και το ζώο και όλους τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτόν τον γενικά πολυσύχναστο δρόμο», σχολίασε ο σερίφης Γκρέιντι Τζαντ.

Το ζώο μεταφέρθηκε σε καταφύγιο ζώων.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters
newsit.gr


Πάτρα: Εκαναν χρήση ηρωίνης μέσα σε αστικό λεωφορείο!



Σοκαρισμένοι οι επιβάτες ενημέρωσαν την οδηγό.

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε μέσα σε λεωφορείο της γραμμής Νο 8 της Πάτρας.

Δύο άνδρες, στις πίσω θέσεις των καθισμάτων του λεωφορείου, έκαναν χρήση ηρωίνης, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους επιβάτες, ανάμεσά τους και παιδιά.

Οι δύο χρήστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε πλήρη καταστολή, εθεάθησαν από άλλους επιβαίνοντες, οι οποίοι ενημέρωσαν την οδηγό του λεωφορείου.

Αμέσως η οδηγός σταμάτησε το όχημα και κατέβασε τους δύο άνδρες.

Σοκαρισμένοι έμειναν οι επιβάτες του λεωφορείου, από το απίστευτο και συνάμα θλιβερό θέαμα.


Πηγή : patrastimes.gr


Ευρωβαρόμετρο: ανεύθυνοι οδηγοί οι Έλληνες



Δεν είμαστε, παραδόξως, οι χειρότεροι οδηγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά μπορούμε να … “υπερηφανευόμαστε” για μερικές αρνητικές πρωτιές, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο. Χειρότεροι
οδηγοί στην Ευρώπη θεωρούνται οι Ιταλοί από το 27% των Ευρωπαίων, ενώ ακολουθούν, στη δεύτερη θέση, οι Έλληνες (18%).

Ντροπιαστικές είναι, όμως, οι αρνητικές πρωτιές. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες, σε ποσοστό 54%, τηλεφωνούν χωρίς hands free ενώ οδηγούν (32% στην Ευρώπη).  Σε ποσοστό 28% δηλώνουν ότι οδηγούν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ (έναντι 11% στην Ευρώπη) και σε ποσοστό 47% ότι οδηγούν χωρίς ζώνη ασφαλείας (έναντι 21% στην Ευρώπη).

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Καβούρι, από το ίδρυμα VINCI Autoroutes και αφορά την έκδοση του 2017 του ευρωπαϊκού Ευρωβαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση. 

Πραγματοποιήθηκε από την IPSOS σε 12.429 Ευρωπαίους οδηγούς από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχει μια επισκόπηση των συμπεριφορών των Ευρωπαίων στην οδήγηση.

Η έλλειψη προσοχής βασική αιτία των θανατηφόρων τροχαίων

Όπως επισημαίνεται στο Ευρωβαρόμετρο, παρότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των νεκρών την περίοδο 2010 έως 2020, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά μόλις 19% τα τελευταία έξι χρόνια.

Ειδική αναφορά γίνεται στην εκτεταμένη χρήση συσκευών κατά την οδήγηση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη συνειδητοποίηση του κινδύνου της έλλειψης προσοχής.

Η έλλειψη προσοχής αναγνωρίζεται, γενικά, από τους Ευρωπαίους ως η βασική αιτία των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων: το 57% (+5 μονάδες) συμμερίζεται αυτή την άποψη. Η αύξηση παρατηρείται και στην Ελλάδα (65%, +6 μονάδες), όπου η έλλειψη προσοχής προηγείται της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών (54%).

Ωστόσο, πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι που συνεχίζουν να οδηγούν ενώ χρησιμοποιούν παράλληλα το τηλέφωνό τους, το smartphone τους ή ρυθμίζουν το GPS τους.


Στατιστικά στοιχεία για την οδική ασφάλεια 2016 δείχνουν ότι η χρήση συσκευών αυξάνει τις επικίνδυνες συμπεριφορές, καθώς αποσπούν την προσοχή μας. Ωστόσο, αυτές οι πρακτικές μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Έτσι, στην Ελλάδα, κατά την οδήγηση:

το 35% ρυθμίζει το GPS του (39% στην Ευρώπη),
το 49% τηλεφωνεί χρησιμοποιώντας το Bluetooth (43% στην Ευρώπη),
το 26% γράφει ή/και διαβάζει SMS ή e-mail (24% στην Ευρώπη),
το 54% τηλεφωνεί χωρίς hands-free, ποσοστό ρεκόρ (32% στην Ευρώπη),
το 49% τηλεφωνεί με ακουστικά, ποσοστό επίσης ρεκόρ (31% στην Ευρώπη).
Ο εφησυχασμός υπερισχύει της αυτοκριτικής
Ο κίνδυνος και η έλλειψη σεβασμού προέρχονται πάντα από τους άλλους: ο εφησυχασμός των Ευρωπαίων υπερισχύει της αυτοκριτικής.
Το 80% των Ευρωπαίων (84% στην Ελλάδα) παραδέχεται ότι έχει φοβηθεί εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς ενός άλλου οδηγού, φόβος που είναι αισθητός σε μεγάλο βαθμό στη Γαλλία και τη Σλοβακία (86%), αλλά λιγότερο αισθητός στις Κάτω Χώρες (65%).

Οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Έλληνες, εμφανίζονται πολύ επικριτικοί απέναντι στους συμπατριώτες τους. Το 83% (έως 94% στην Ελλάδα) χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα αρνητικό επίθετο για να χαρακτηρίσει τους άλλους ως οδηγούς: «ανεύθυνοι» για το 45% των Ευρωπαίων (60% των Ελλήνων), «αγχωμένοι» για το 36% των Ευρωπαίων (32% στην Ελλάδα), «επιθετικοί» για το 33% (35% των Ελλήνων) ακόμη και «επικίνδυνοι» για το 26% των Ευρωπαίων (35% στην Ελλάδα). Μόνο το 4% των ελλήνων οδηγών θεωρεί τους άλλους οδηγούς «ήρεμους», ποσοστό ρεκόρ στην Ευρώπη (το 11% των Ευρωπαίων συμμερίζεται την ίδια άποψη).

Αντιθέτως, είναι πιο ανεκτικοί όταν αξιολογούν τη δική τους οδήγηση (το 97% των Ευρωπαίων και των Ελλήνων δίνουν στον εαυτό τους τουλάχιστον έναν θετικό χαρακτηρισμό).

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν τον εαυτό τους πάνω από όλα προσεκτικό (74% και έως 80% στην Ελλάδα), ήρεμο (54% και 49% στην Ελλάδα) ή ακόμη και ευγενικό (27% έναντι 19% στην Ελλάδα). 

Ξεκάθαρα, πολύ λιγότεροι αμφισβητούν τον εαυτό τους (μόνο το 14% των Ευρωπαίων και το 13% των Ελλήνων χρησιμοποιούν αρνητικό επίθετο για να περιγράψουν τη συμπεριφορά τους). Το 10% των Ευρωπαίων παραδέχονται, ωστόσο, ότι είναι αγχωμένοι στην οδήγηση (9% στην Ελλάδα) ακόμη και επιθετικοί (3% και 4% στην Ελλάδα). Μόνο το 1% θεωρεί τον εαυτό του ανεύθυνο ή επικίνδυνο στο τιμόνι.


Πρωτιά των Ελλήνων και στα… “γαλλικά”

Το 54% των Ευρωπαίων και το 73% των Ελλήνων, ποσοστό ρεκόρ, παραδέχονται ότι βρίζουν άλλους οδηγούς. Το 58% των Ελλήνων (και το 46% των Ευρωπαίων) παραδέχονται ότι κορνάρουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο κάποιον οδηγό που τους εκνεύρισε, το 38% ότι προσπερνάει από τα δεξιά σε αυτοκινητόδρομο (31% στην Ευρώπη) ή ακόμη το 45% ότι κολλάει επίτηδες στο όχημα του οδηγού που τους εκνεύρισε (31% στην Ευρώπη).

Τέλος, το 21% των Ελλήνων (έναντι 15% των Ευρωπαίων) αναφέρουν ότι έχουν βγει από το όχημά τους για να διαπληκτιστούν με κάποιον άλλο οδηγό, μια πρακτική που είναι πιο διαδεδομένη στην Πολωνία (26%) και στην Ιταλία (25%).

Οι κανόνες ασφαλείας είναι για… τους άλλους

Πολλοί βασικοί κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται καταλλήλως από μεγάλο μέρος των ευρωπαίων οδηγών, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες:

Τήρηση του ορίου ταχύτητας: Το 92% των Ελλήνων οδηγών (89% των Ευρωπαίων) παραδέχεται ότι υπερβαίνει για ορισμένα χιλιόμετρα/ώρα το όριο ταχύτητας, ενώ το 42% θεωρεί την υπερβολική ταχύτητα ως μία από τις βασικές αιτίες θανάτου από τροχαία ατυχήματα (57% στους αυτοκινητοδρόμους, ποσοστό ρεκόρ).

Τήρηση του ορίου ταχύτητας σε περιοχές όπου εκτελούνται έργα: Το 46% (53% στην Ευρώπη) ξεχνά να μειώσει ταχύτητα κοντά σε περιοχές όπου εκτελούνται έργα, παρά τον κίνδυνο που μπορεί να εγκυμονεί αυτή η ενέργεια για το προσωπικό που απασχολείται στα έργα.

Χρήση του φλας: Το 51% (55% στην Ευρώπη) ξεχνά να ανάψει φλας όταν κάνει προσπέραση ή αλλάζει κατεύθυνση.

Τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας: Το 62% (63% στην Ευρώπη) δεν τηρεί επαρκή απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.

Κυκλοφορία σε αυτοκινητοδρόμους: Το 79% (έναντι 54% στην Ευρώπη) οδηγεί στη λωρίδα που βρίσκεται στα αριστερά της λωρίδας ήπιας κυκλοφορίας, ακόμη και η τελευταία είναι ελεύθερη. Επίσης, το 28% οδηγεί στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (έναντι του 11% των οδηγών στην Ευρώπη), πράγμα που αποτελεί ποσοστό ρεκόρ.

Ναρκωτικές ουσίες: Το 1% των Ελλήνων (και το 2% των Ευρωπαίων) παραδέχεται ότι έχει οδηγήσει έχοντας καπνίσει χασίς.

Ο κατάλογος των χωρών στις οποίες οι οδηγοί φαίνονται πιο υπεύθυνοι (με τα μάτια των Ευρωπαίων)

Καλύτεροι οδηγοί οι Σουηδοί

Οι Σουηδοί θεωρούνται οι καλύτεροι οδηγοί για τους Ευρωπαίους: Το 38% των Ευρωπαίων θεωρεί τους Σουηδούς τους πιο υπεύθυνους οδηγούς στην Ευρώπη, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της χώρας για τα τροχαία ατυχήματα (27 νεκροί ανά εκατομμύρια κατοίκων, έναντι 50 νεκρών κατά μέσο όρο στην Ευρώπη)3. Ακολουθούν οι Γερμανοί, μετά οι Ολλανδοί και στην τέταρτη θέση οι Βρετανοί.

Αντιθέτως, οι Ιταλοί θεωρούνται οι λιγότερο υπεύθυνοι οδηγοί στην Ευρώπη, μια άποψη που συμμερίζεται το 27% των Ευρωπαίων. Ακολουθούν οι Έλληνες (18%) και οι Πολωνοί (16%). Οι Γάλλοι κατέχουν την τέταρτη θέση από κοινού με τους Ισπανούς (8%). Οι πέντε τελευταίοι τοποθετούν επίσης τη χώρα τους στην κορυφή της κατάταξης με τους λιγότερο υπεύθυνους οδηγούς.



Πηγή : ant1news.gr


Μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. τα δηλωθέντα εισοδήματα



Κατά 2,5 δισ. ευρώ συρρικνώθηκαν τα εισοδήματα του 2016. Συγκεκριμένα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν συνολικά στην εφορία εισοδήματα ύψους 72,5 δισ. ευρώ από 75,01 δισ. ευρώ.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και δείχνουν ότι η υπερφορολόγηση οδήγησε στην έκρηξη της φοροδιαφυγής αλλά και στη διακοπή δραστηριότητας από δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Ο φόβος των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, που αποδείχθηκε πραγματικός, ανάγκασε τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους να αποκρύψουν εισοδήματα για να γλιτώσουν τόσο από την εφορία όσο και από τον ΕΦΚΑ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών μειώθηκε κατά περίπου 58.000 σε σχέση με το 2015, ενώ «εξαφανίσθηκαν» και 20.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των επιβαρύνσεων από τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα οδήγησαν στο δραστικό περιορισμό των εισοδημάτων.

Ταυτόχρονα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος ήταν γνωστός από το 2016, έδωσε και τη χαριστική βολή, και αυτό, καθώς μπλοκάκια και γενικότερα όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με στόχο να αποφύγουν τις υψηλές επιβαρύνσεις (και από το σκέλος της φορολογίας αλλά και των εισφορών), φαίνεται να εκτίναξε τη φοροδιαφυγή και κατ’ επέκταση την εισφοροδιαφυγή. Η εξέλιξη αυτή δεν επέτρεψε την περαιτέρω αύξηση των δημοσίων εσόδων από την εκκαθάριση των δηλώσεων τον περασμένο Ιούνιο, η οποία κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα (3,41 δισ. ευρώ από 3,46 δισ. ευρώ), παρά τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1. Σύνολο εισοδημάτων. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016 ανήλθαν σε 72,5 δισ. ευρώ από 75,01 δισ. ευρώ το 2015. Δηλαδή συρρικνώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ.

2. Μισθωτοί, συνταξιούχοι. Το συνολικό ποσό εισοδήματος που δήλωσαν το 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανήλθε σε 57,86 δισ. ευρώ, έναντι 58,75 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή μειώθηκε κατά 890 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντανακλά μια πραγματική μείωση του εισοδήματος, καθώς προέρχεται από την κατ’ εξοχήν κατηγορία που δεν φοροδιαφεύγει.

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Μειωμένο κατά 18,9% είναι το εισόδημα που εμφάνισε αυτή η κατηγορία. Ανέρχεται σε 3,78 δισ. ευρώ έναντι 4,67 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Δηλαδή δήλωσαν περίπου 900 εκατ. ευρώ λιγότερα στην εφορία. Οι επαγγελματίες «προσάρμοσαν» τα εισοδήματά τους σε χαμηλότερα επίπεδα για να αποφύγουν φόρους και εισφορές, καθώς οι τελευταίες συνδέονται πλέον με το ύψος του εισοδήματός τους. Σημειώνεται ότι 57.764 ελεύθεροι επαγγελματίες είτε έκλεισαν τα βιβλία τους είτε αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής είτε μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι πως με τις φετινές δηλώσεις τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι διαμόρφωσαν μια χαμηλή βάση εισοδήματος, που θα επηρεάσει τα έσοδα και τα δημοσιονομικά μεγέθη και των επόμενων ετών. Από το 2018, ο πήχυς για το πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, χωρίς ωστόσο να ζητεί την κάλυψη του κενού. Πάντως για το 2019 έχει ζητήσει να εφαρμοστεί η προγραμματισμένη για το 2020 μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά και να μετατεθούν για το 2023 τα αντίμετρα.

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δήλωσαν συνολικά για το 2016 ποσό εισοδήματος 5,962 δισ. ευρώ προερχόμενο από ενοίκια, ενώ πέρυσι είχαν δηλώσει 6,083 δισ. ευρώ από την ίδια πηγή. Το εισόδημά τους μειώθηκε δηλαδή κατά 121 εκατ. ευρώ. Οι φόροι από το 2010 μέχρι και το 2015 αυξήθηκαν κατά άνω του 600% ενώ την ίδια στιγμή τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 32,8%.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πρόστιμα και πινακίδες για τους ποδηλάτες: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών



Την τοποθέτηση νέων φαναριών στο οδικό δίκτυο της χώρας μαζί με 23 καινούργιες πινακίδες (σ.σ.: μέχρι πρότινος υπήρχαν 6) και τη σταδιακή νομιμοποίηση κυκλοφορίας των ποδηλατών μέσα σε όλες τις λεωφορειολωρίδες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

Μάλιστα, προβλέπεται συνεργασία του ΥΠΟΜΕΔΙ και των ΟΤΑ για να δημιουργήσουν ένα ενιαίο σχέδιο προκειμένου οι οδηγοί αυτοκινήτων και ποδηλάτων να εναρμονιστούν σε ένα διαφορετικό σύστημα.

Κάθε δήμος, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πλάνο με το οποίο θα φτιάξει σηματοδότηση για τους υπάρχοντες ποδηλατοδρόμους. Για όσες όμως περιοχές δεν έχουν (σ.σ.: ποδηλατοδρόμους), επιβάλλεται να εγκαταστήσουν έστω πινακίδες και φανάρια και οι οδηγοί ποδηλάτων να κινούνται νόμιμα πια στις λεωφορειολωρίδες. Αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα σχετικές υπουργικές αποφάσεις, στις οποίες θα προσδιορίζονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες ποδηλάτες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, η απουσία ενιαίου σχεδίου, για το πού δηλαδή μπορούν να μετακινούνται τα ποδήλατα, οφείλεται στην έλλειψη υποδομών και σε αυτή τη φάση το ΥΠΟΜΕΔΙ αναγκάστηκε μόνο να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη ενότητα. Οπως εξήγησε, για να υπάρξει κάτι περισσότερο από τη σηματοδότηση, χρειάζεται οι δήμοι και οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν ούτως ώστε «να υπάρξει ένας ενιαίος σχεδιασμός». Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, υπάρχουν τμήματα ποδηλατοδρόμων σε αρκετές περιοχές.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο;

Φωτεινή σηματοδότηση για τους ποδηλάτες

1. Οι ποδηλάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις ενδείξεις των ειδικών γι’ αυτούς φωτεινών σηματοδοτών ως ακολούθως, εκτός αν η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται από τροχονόμους κατά διάφoρo τρόπο.

α) Πράσινο σταθερό φως με σύμβολο ποδήλατου: Ο ποδηλάτης προχωρεί κατευθείαν μπροστά ή στρίβει προς τα δεξιά ή αριστερά εκτός εάν άλλο σήμα ή πινακίδα απαγορεύει την κατευθείαν κίνηση ή στροφή. Ο ποδηλάτης υποχρεούται και αν ακόμη ο φωτεινός σηματοδότης έχει πράσινη ένδειξη, κινούμενος κατευθείαν μπροστά, να παραχωρεί προτεραιότητα σε όχημα ή ποδήλατο ή πεζό, που κινείται ακόμη από προηγούμενη σηματοδότηση, στρίβοντας δε να παραχωρεί προτεραιότητα στους ποδηλάτες ή τους πεζούς οι οποίοι κινούνται στην οδό στην οποία πρόκειται να εισέλθει.

β) Ερυθρό σταθερό φως με σύμβολο ποδηλάτου: Ο ποδηλάτης υποχρεούται να σταματήσει προ της ειδικής γραμμής διακοπής πορείας ή, αν δεν υπάρχει τέτοια, σε αρκετή απόσταση από το σηματοδότη, ώστε η σηματοδότηση να είναι σε αυτόν ευχερώς ορατή, να παραμένει δε σε στάση μέχρις ότου ανάψει η πράσινη ένδειξη του ποδηλάτη. Επίσης, υποχρεούται να μην εισέρχεται στον οδικό κόμβο, ούτε να κινείται πάνω στις διαβάσεις πεζών ή ποδηλάτων, εάν o σηματοδότης είναι τοποθετημένος στο μέσο ή στην απέναντι πλευρά του κόμβου.

γ) Κίτρινο σταθερό φως με σύμβολο ποδήλατου: O ποδηλάτης υποχρεούται να σταματήσει, όπως και προ ερυθρού συμβόλου ποδηλάτου, εκτός αν βρίσκεται τόσο κοντά στο σηματοδότη, ώστε να μην μπορεί να κάνει αυτό με ασφάλεια.

δ) Απλό ή διπλό κίτρινο φως με σύμβολο ποδηλάτου, το οποίο αναβοσβήνει (αναλάμπoν): O ποδηλάτης υποχρεούται να ανακόπτει ταχύτητα, να προχωρεί με ιδιαίτερη προσοχή και να παραχωρεί προτεραιότητα στους πεζούς, στους ποδηλάτες και στα οχήματα.

ε) Πράσινο φως με σύμβολο ποδηλάτου και με ένα ή περισσότερα βέλη από κάτω: Ο ποδηλάτης μπορεί να προχωρήσει μόνο προς την κατεύθυνση που δείχνει το βέλος ή τα βέλη. Βέλος προς τα πάνω σημαίνει υποχρεωτική κίνηση κατευθείαν μπροστά.

στ) Ερυθρό φως με σύμβολο ποδηλάτου και με ένα βέλος από κάτω: Ο ποδηλάτης απαγορεύεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση που δείχνει το βέλος και υποχρεούται να σταματήσει το ποδήλατό του, όπως και προ ερυθρού συμβόλου ποδηλάτου.

ζ) Κίτρινο φως με σύμβολο ποδηλάτου και με ένα βέλος από κάτω το οποίο είναι σταθερό ή αναβοσβήνει: Ο ποδηλάτης έχει τις αυτές υποχρεώσεις, όπως και προ κίτρινου συμβόλου ποδηλάτη.

2. Σηματοδότες σε κοινή διάβαση ποδηλάτων και πεζών

α) Πράσινο φως με σύμβολο ατόμου που βαδίζει και με πράσινο σύμβολο ποδηλάτου από κάτω: Οι πεζοί και οι ποδηλάτες μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα.

β) Κόκκινο φως με σύμβολο ατόμου σε στάση και με κόκκινο σύμβολο ποδηλάτου από κάτω: Οι πεζοί και οι ποδηλάτες δεν μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα.

γ) Πράσινο φως με σύμβολο ατόμου που βαδίζει και με πράσινο σύμβολο ποδηλάτου από κάτω που αναβοσβήνει: Οι πεζοί και οι ποδηλάτες μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα με ιδιαίτερη προσοχή.

3. Σηματοδότες σε αποκλειστική διάβαση ποδηλάτων

α) Πράσινο φως με σύμβολο ποδηλάτου: Οι ποδηλάτες μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα.

β) Κόκκινο φως με σύμβολο ποδηλάτου: Οι ποδηλάτες δεν μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα.

γ) Πράσινο σύμβολο ποδηλάτου που αναβοσβήνει: Οι ποδηλάτες μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα με ιδιαίτερη προσοχή.

4. Εάν ο ποδηλάτης καταληφθεί στη διάβαση από την ερυθρά ένδειξη του σηματοδότη του (με το σύμβολο του ποδηλάτη σε στάση), δικαιούται να συνεχίσει την πορεία του προς την απέναντι πλευρά της οδού.

5. Οι φωτεινοί σηματοδότες τοποθετούνται κατακόρυφα με το ερυθρό φως πάντοτε πάνω και το πράσινο φως πάντοτε κάτω.


ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ 
Ελεύθερος Τύπος


Βέλγιο: Οι αρχές παρέλαβαν το ένταλμα σύλληψης του Πουτζδεμόν



«Θα το εξετάσουμε, κατόπιν θα το αναθέσουμε σε ανακριτή»

Η βελγική δικαιοσύνη «θα εξετάσει» το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία σε βάρος του Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, ανέφερε απόψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι βελγικές αρχές έχουν λάβει το ένταλμα.

«Θα το εξετάσουμε, κατόπιν θα το αναθέσουμε σε ανακριτή», εξήγησε ο Έρικ Βαν ντε Σάιπτ.

Νωρίτερα σήμερα, η Ισπανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν και τεσσάρων «υπουργών» του που βρίσκονται στο Βέλγιο.

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εντός της Παρασκευής

Eυρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί την Παρασκευή κατά του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες, την επομένη της προφυλάκισης οκτώ υπουργών της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του στη Μαδρίτη.

Δικαστική πηγή στη Μαδρίτη διαβεβαίωσε ότι η δικαστής Κάρμεν Λαμέλα, του Ανωτέρου Δικαστηρίου της Μαδρίτης, θα εκδώσει το ένταλμα εντός της σημερινής ημέρας.

Από τις Βρυξέλλες, ο δικηγόρος του Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε χθες στο δίκτυο VRT της φλαμανδικής τηλεόρασης: «ο πελάτης μου είπε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα κατά του ιδίου και τεσσάρων από τους υπουργούς του που βρίσκονται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο και αρνήθηκαν να παρουσιασθούν στο δικαστήριο. Αυτό σημαίνει κατά την πρακτική της ισπανικής δικαιοσύνης ότι θα αποσταλεί τώρα αίτηση έκδοσης στην ομοσπονδιακή εισαγγελία στις Βρυξέλλες».
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο πελάτης του θα παραμείνει στο Βέλγιο, ο Πολ Μπέκερτ απάντησε: «Φυσικά. Εχει δεσμευθεί να συνεργασθεί με τις βελγικές αρχές»

Μόλις η αίτηση έκδοσης μεταβιβασθεί, η βελγική δικαιοσύνη, θα έχει χρονικό περιθώριο 60 ημερών για να την εξετάσει. Στην περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί από βέλγο δικαστή, ο Πουτζντεμόν θα καταθέσει έφεση, διευκρίνισε ο Πολ Μπέκερτ.

Νωρίτερα χθες, σε σύντομο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την καταλανική τηλεόραση, ο Πουτζντεμόν «απαίτησε την αποφυλάκιση» των συναδέλφων του λέγοντας ότι η απόφαση της δικαιοσύνης δεν αποτελεί πλέον «μία εσωτερική ισπανική υπόθεση» και ότι «η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιληφθεί τον κίνδυνο που αυτή σημαίνει».
«Ντροπή για την Ευρώπη»

Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, συγκεντρώθηκαν το χθεσινό βράδυ στη Βαρκελόνη με πρόσκληση του αυτονομιστικού κινήματος Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC)
«Δεν πρόκειται για δικαιοσύνη. Είναι δικτατορία!», φώναζαν οι διαδηλωτές , καθώς και «Ντροπή για την Ευρώπη», που αρνήθηκε να μεσολαβήσει υπέρ των αυτονομιστών.

Οκτώ πρώην υπουργοί της καθαιρεθείσας αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης προφυλακίσθηκαν χθες μετά την απαγγελία κατηγοριών για στάση και αποσχιστική δράση. Ο ένατος, ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από τη κήρυξη της ανεξαρτησίας, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και τέσσερις βουλευτές έλαβαν αναβολή ακρόασης μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

«Πνεύμα εκδίκησης»

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν επιχείρησε να εμφανίσει από τις Βρυξέλλες την διαίρεση της κυβέρνησής του ανάμεσα στην Ισπανία και το Βέλγιο ως κίνηση τακτικής: ορισμένοι θα βρεθούν στη Μαδρίτη για να καταγγείλουν την δίωξη πολιτικών ιδεών από την ισπανική δικαιοσύνη και άλλοι θα μείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίωξη.

Ο δικηγόρος δύο βουλευτών Χαβιέρ Μελέρο δημιούργησε ωστόσο σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον το σχήμα αυτό αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, εκφράζοντας δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Πουτζντεμόν μετά την κλήτευσή του.

«Οταν δεν εμφανιστεί κανείς ενώπιον της δικαιοσύνης μετά την κλήτευσή του, αυτό βλάπτει πάντα τους υπόλοιπους κατηγορούμενους», είπε.

Η καταλανική πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία τάσσεται κατά της αυτονομίας της Καταλωνίας, θεώρησε «δυσανάλογο μέτρο» την προφυλάκιση των κατηγορουμένων.

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Αντα Κολάου χαρακτήρισε την απόφαση της προφυλάκισης «σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα που μας απομακρύνει από τη λύση», δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί «παρά από το πνεύμα εκδίκησης και την πρόθεση ταπείνωσης».

Και μεταξύ των διαδηλωτών στη Βαρκελώνη, ο 50χρονος διαφημιστής Ραμόν Ζορνέτ δήλωσε ότι «είναι σοβαρό σφάλμα του ισπανικού Κράτους να χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη για πολιτικούς λόγους. Αυτό θα πυρπολήσει τους δρόμους».

Η καταλανική τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Καταλωνίας, κυρίως στη Ζιρόνα, τη Ταραγκόνα και τη Λέριντα.

Η FC Barcelona έλαβε επίσης θέση εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «λυπάται» για την προφυλάκιση των καθαιρεθέντων υπουργών.



Πηγή : tovima.gr


Το αφεντικό μεξικανικού καρτέλ δολοφονήθηκε στο χειρουργείο όπου υποβαλλόταν σε επέμβαση πλαστικής



Το αφεντικό μεξικανικού καρτέλ δολοφονήθηκε στο χειρουργείο όπου υποβαλλόταν σε επέμβαση πλαστικής για να αλλάξει πρόσωπο και δακτυλικά αποτυπώματα, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αρχές στην Πουέμπλα, Πολιτεία του κεντρικού Μεξικού.

Ένοπλοι εισέβαλαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην κλινική όπου χειρουργείτο ο Χεσούς «Ελ Καλίμπα» Μαρτίν και τον εκτέλεσαν μαζί με άλλους τρεις ανθρώπους.

Ο Μαρτίν υποβαλλόταν «σε σειρά επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής για να αλλάξει την όψη του και τα δακτυλικά του αποτυπώματα» ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί, εξήγησαν οι δικαστικές αρχές της Πολιτείας με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα. 

Υπό έρευνα το ιατρικό προσωπικό

«Το ιατρικό προσωπικό που εμπλεκόταν βρίσκεται υπό έρευνα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Μαρτίν καταζητείτο από τις αρχές ως ηγέτης ομάδας κακοποιών που έκλεβε καύσιμα από πετρελαιαγωγούς και τα μεταπωλούσε στη μαύρη αγορά.

Αυτή η επικίνδυνη, αλλά κερδοφόρα επιχείρηση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η Πουέμπλα χαρακτηρίζεται ως εστία κλοπής καυσίμων στη χώρα, με κόστος για τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Pemex 2,4 δισ. δολαρίων από το 2010, κατά υπολογισμούς της εταιρείας.



ΤΑ ΝΕΑ


Απόφαση - σκάνδαλο FIFA για την Εθνική



Χωρίς τον κεντρικό αμυντικό της Ρόμα, Κώστα Μανωλά, είναι υποχρεωμένη να αγωνιστεί η εθνική ομάδα στο πρώτο μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Κροατία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ, έπειτα από μία απόφαση της FIFA, η οποία προκαλεί πολλές απορίες. Η παγκόσμια ομοσπονδία τιμώρησε τον Κώστα Μανωλά με μία αγωνιστική για παραβίαση του «Fair Play». Συγκεκριμένα, στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης με την Κύπρο στη Λευκωσία, ο 26χρονος αμυντικός επεδίωξε να δεχθεί κίτρινη κάρτα, κάνοντας καθυστέρηση, προκειμένου να εκτίσει τιμωρία μιας αγωνιστικής στο ματς με το Γιβραλτάρ, ώστε να μη βρίσκεται στο όριο των καρτών στα μπαράζ με τους Κροάτες.

Με χθεσινή απόφαση, η παγκόσμια ομοσπονδία έκρινε πως με την πράξη του παραβίασε του κανόνες του «Fair Play» και του επέβαλλε τιμωρία αποκλεισμού μιας αγωνιστικής. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα χάσει την αναμέτρηση με τους Κροάτες στο Ζάγκρεμπ. Προφανώς και η απόφαση της FIFA προκαλεί πολλά ερωτήματα, αφού αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται συνεχώς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, ποτέ κατά το παρελθόν δεν τιμωρήθηκε ποδοσφαιριστής επειδή επιχείρησε να πάρει κίτρινη κάρτα σε έναν αγώνα. Να σημειωθεί πως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν μπορεί να ασκήσει έφεση για να εκπέσει η ποινή, καθώς η απόφαση είναι τελεσίδικη.

Χθες το απόγευμα, η ΕΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε την ποινή του κεντρικού αμυντικού: «Ο Κώστας Μανωλάς τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA για παραβίαση των αρχών του Fair Play στη διάρκεια του αγώνα Κύπρος - Ελλάδα. Συνεπώς, ο διεθνής αμυντικός δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στον πρώτο αγώνα των play offs εναντίον της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ, καθώς η ποινή του δεν μπορεί να εφεσιβληθεί».

Και να σκεφθεί κάποιος πως ο Μανωλάς ξεπέρασε πρόσφατα τη θλάση πρώτου βαθμού από την οποία ταλαιπωρήθηκε στον προσαγωγό και έτσι κατάφερε να αγωνιστεί στο παιχνίδι της περασμένης της Τρίτης της Ρόμα με την Τσέλσι. Μία εξέλιξη η οποία είχε χαροποιήσει τον προπονητή της Εθνικής.

Ετσι αυξάνονται τα προβλήματα για τον Μίκαελ Σκίμπε. Εκτός από τον Μανωλά, δεν υπολογίζει τους Πέτρο Μάνταλο (θα μείνει εκτός δράσης για έξι μήνες μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στη διάρκεια του αγώνα Πανιωνίου – ΑΕΚ) και Τάσο Δώνη (χτύπησε στον αριστερό ώμο κατά τη διάρκεια προπόνησης της Στουτγκάρδης). Ακόμη, ο Βασίλης Τοροσίδης που συμπεριλήφθηκε στην 25μελή αποστολή κάνει αγώνα δρόμου ώστε να είναι σε θέση να αγωνιστεί στο Ζάγκρεμπ. Αν δεν τα καταφέρει, θα είναι διαθέσιμος τουλάχιστον για το δεύτερο παιχνίδι του Καραϊσκάκη. Υποψήφιος αντικαταστάτης του Τοροσίδη είναι ο Παναγιώτης Ρέτσος.

Ο Μίκαελ Σκίμπε συμπεριέλαβε 25 ποδοσφαιριστές στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Κροατία, με τον Δημήτρη Πέλκα να παίρνει τη θέση του Μάνταλου. Στην αποστολή είναι και ο Λυκογιάννης. Οι διεθνείς που επελέγησαν είναι οι Καρνέζης, Καπίνο, Ανέστης, Τοροσίδης, Σταφυλίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Ρέτσος, Τζαβέλας, Λυκογιάννης, Μανιάτης, Τζιόλης, Κουρμπέλης, Πέλκας, Ζέκα, Φορτούνης, Μπακασέτας, Ταχτσίδης, Σάμαρης, Μήτρογλου, Χριστοδουλόπουλος, Βέλλιος, Γιαννιώτας, Διαμαντάκος. Η πρώτη προπόνηση της Εθνικής είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα στις 17.30 στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

• Συνεχίζεται η διάθεση των εισιτηρίων του εντός έδρας αγώνα με την Κροατία, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στις 21.45 στο Καραϊσκάκη. Τα εισιτήρια πωλούνται μέσω της πλατφόρμας www.pame-ethniki.gr, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν άμεσα τα εισιτήριά τους.

Η διάθεση των εισιτηρίων από το φαληρικό γήπεδο θα αρχίσει την Πέμπτη και συγκεκριμένα από τα εκδοτήρια της θύρας 17 και της θύρας 25 (από τις 10.00 έως τις 18.00) και θα διαρκέσει έως την ημέρα του αγώνα ή έως εξαντλήσεώς τους. Σημειώνεται ότι παιδικό εισιτήριο μπορεί να εκδοθεί για παιδιά ηλικίας έως 16 ετών (γεννημένα από το 2001 και έπειτα).


Καθημερινή


Αυγενάκης : O Βαξεβάνης θα λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη και θα φθάσω μέχρι τέλους


Ήταν σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα χρησιμοποιούσε στην βουλή την στημένη κατηγορία εφημερίδας του κόμματος του που πληρώνει ο ελληνικός λαός για να συκοφαντεί τους αντιπάλους του, ώστε να αποφύγει τις τεράστιες ευθύνες που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση του για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Για τακτικές της κυβέρνησης που κινούνται στο «σκοτάδι» μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ λέγοντας : «Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι: Η ΝΔ κινείται στο ''φως'', με αισιοδοξία, επενδύει στην ενότητα του και καλλιεργεί την ελπίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο ''σκοτάδι'', καλλιεργεί την παρακμή, το διαχωρισμό και κυρίως το μίσος» 

«Όλοι οι βουλευτές δεχόμαστε καθημερινά εκατοντάδες τηλέφωνα, συνομιλούμε και συναντόμαστε με εκατοντάδες κόσμο ανά την Ελλάδα, ακούμε παράπονα, προσδοκίες, διαφωνίες, δεχόμαστε λογικά και παράλογα αιτήματα. Και ναι, πολλές φορές βοηθάμε ανθρώπους, σε εύλογα αιτήματα, τους οποίους απλά γνωρίζουμε ή μας συστήνουν γνωστοί και φίλοι, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να γνωρίζει κανείς λεπτομέρειες γι’ αυτούς. Το ίδιο ισχύει και με εσάς, τους δημοσιογράφους και στην ιδιωτική και την επαγγελματική σας ζωή, φαντάζομαι. Γνωρίζετε την εμπλοκή του καθενός με την δικαιοσύνη και τις εν γένει δραστηριότητές του, σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο; Ή μήπως θα έπρεπε πρώτα να ζητάτε το ποινικό μητρώο του καθενός με τον οποίο συνομιλείτε ή συναντιέστε;» είπε ο κ.Αυγενάκης 

«Μου ζητήθηκε να συνδράμω σε ένα θέμα που είχε να κάνει με την παράταση μιας ιδιωτικής μίσθωσης και μέχρι εκεί.Είναι βέβαιο ότι δεν γνώριζα, αλλά και σήμερα δεν γνωρίζω, αν και με ποιο τρόπο εμπλέκεται με την Δικαιοσύνη, αν έχει καταδικαστεί ή όχι για παράνομες πράξεις, παρά τα όσα γράφονται, τα οποία πολλές φορές και δεν ευσταθούν.Λοιπόν αυτά είναι απολύτως συκοφαντικά. Πρόκειται για ένα παρακράτος και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό»  

«Εδώ έχουμε μια εφημερίδα η οποία ουσιαστικά καθοδηγείται από το Μέγαρο Μαξίμου και η οποία έχει επιτεθεί με αλλεπάλληλα συκοφαντικά δημοσιεύματα –πρώτ’ απ’ όλα- στον Πρόεδρο της ΝΔ, η οποία αφιέρωσε μάλιστα στην αφεντιά μου δύο εξώφυλλα, ένα το Κυριακάτικο και ένα της Πέμπτης, το free press, και όλα αυτά με χρήματα του ελληνικού λαού, με την κρατική διαφήμιση που παίρνει από τα ΕΛ.ΠΕ. Έχω προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα φθάσω μέχρι τέλους. Είναι εξόχως συκοφαντικά τα όσα γράφει για διαπλοκή, ρουσφέτια με ποινικούς, απαγωγές, εκβιασμούς και γι’ αυτό το λόγο θα λογοδοτήσει ο κ. Βαξεβάνης στη Δικαιοσύνη. Δε θα τη γλιτώσει.Και όλα αυτά για ένα πουκάμισο.Δηλαδή με κατηγορεί ο κ. Βαξεβάνης στο επτασέλιδο «αφιέρωμά» του ότι συναλλάχτηκα με έναν μεγάλο κακοποιό για να πάρω ένα πουκάμισο. Δηλαδή εάν πράγματι βρισκόμουν σε εγκληματικά κυκλώματα όπως με κατηγορεί ο κ. Βαξεβάνης θα ζητούσα ένα πουκάμισο; Και σας λέω ότι όποιος είχε το κουράγιο να διαβάσει 7 σελίδες, όχι μία και δύο, κατάλαβε το μέγεθος της συκοφαντίας. Η αθλιότητα και αναλήθεια είναι ότι ο κ. Βαξεβάνης συνδέει το πρόσωπό μου – με αφορμή μία συνομιλία μου δευτερολέπτων για άσχετο θέμα, χωρίς καμία διάσταση παρανομίας-  με πρωταγωνιστικό ρόλο, σε βαριές ποινικές υποθέσεις.Είναι αυτό που λέει ο ποιητής ''για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη''».


Πολιτική καταδίκη της επίθεσης στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ



Έντονες πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίθεση αγνώστων στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ από το Αφγανιστάν, που ενώ είχε κληρωθεί να κρατήσει τη σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου τελικά του εδόθη το ταμπελάκι με την ονομασία του σχολείου του.

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκάθαρα ρατσιστική η επίθεση στο σπίτι του Αμίρ
Ξεκάθαρα ρατσιστική χαρακτηρίζει το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση στην κατοικία του 11χρονου Αμίρ και υπενθυμίζει ότι το νομοσχέδιο για την κλήρωση των σημαιοφόρων στις παρελάσεις είχε είχε καταψηφιστεί από το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, με πρόσχημα την αριστεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξης:

«Η επίθεση με πέτρες στην κατοικία του 11χρονου Αμίρ, στην περιοχή της Δάφνης, είναι ξεκάθαρα ρατσιστική.
Οι πρακτικές που επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να απομονωθούν το συντομότερο δυνατό.
Καλωσορίζουμε, επιπλέον, τις όψιμες, αντιρατσιστικές ευαισθησίες της ΝΔ, υπενθυμίζουμε ωστόσο πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει κλήρωση για τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις, είχε καταψηφιστεί από το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, με πρόσχημα την... αριστεία».

ΝΔ: Παράδειγμα ανομίας η επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αφγανού
Περιστατικό ενδεικτικό της καθημερινής ανομίας χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ που δεν κράτησε τη σημαία στην παρέλαση της 28η Οκτωβρίου, αναφέροντας ότι «γι' αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Τα ξημερώματα κάποιοι βανδάλισαν το σπίτι ενός 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος του σχολείου του. Κάποιοι άλλοι τον είχαν υποχρεώσει προηγουμένως να κρατά αντί σημαίας, μια ταμπέλα του σχολείου του. Αυτή είναι η καθημερινή ανομία που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα. Γι' αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

ΚΚΕ: Θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από το εργατικό κίνημα
Την αμέριστη αλληλεγγύη του στον 11χρονο Αφγανό μαθητή, Αμίρ και την οικογένειά του για την άνανδρη ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του παιδιού, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «για μια ακόμη φορά φαίνεται το εγκληματικό ποιόν των αντιδραστικών φασιστικών συμμοριών, που στοχοποιούν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, όπως αυτή η επίθεση ενάντια σε μια γυναίκα πρόσφυγα και τα τρία μικρά παιδιά της».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, αφού απ΄ τη μια πουλάει ανθρωπισμό κι απ΄ την άλλη αφήνει έκθετους τους πρόσφυγες και μετανάστες στη ρατσιστική κτηνωδία. Απ΄ τη μια τους επιτρέπει να κληρώνονται σημαιοφόροι στις παρελάσεις, απ΄ την άλλη τους αφήνει απροστάτευτους, όπως την περίπτωση της οικογένειας του Αμίρ, απορρίπτοντας δύο φορές το αίτημα για οικογενειακή επανένωση με τον πατέρα τους στη Γερμανία και εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ.»

«Προκαλεί και η όψιμη ευαισθησία της ΝΔ, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες» αναφέρει ακόμα το κόμμα στην ανακοίνωσή του, στην οποία καταλήγει:

«Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι μόνοι. Οι ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από το εργατικό κίνημα, από την οργανωμένη λαϊκή πάλη ενάντια στο σύστημα που τους γεννά και τους χρησιμοποιεί».

ΔΥΣΗ: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα «νύχτες των κρυστάλλων»
Με τη σειρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό κάνει λόγο για νεοναζί που σήκωσαν κεφάλι και σπεύδει να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «Η δημοκρατία και η ελευθερία θα νικήσουν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΥΣΗ για την επίθεση στο σπίτι του Αμίρ έχει ως εξής:

«Οι νεοναζί "σηκώνουν κεφάλι". Χτύπησαν δικηγόρους. Τώρα στοχοποιούν μικρά παιδιά και επιτίθενται σε οικογένειες.  Δεν έχουν όρια. Είναι ο ορισμός του δημοσίου κινδύνου.  Εχθρός τους είναι η κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα "νύχτες των κρυστάλλων". Η απάντηση μας πρέπει να είναι ομόθυμη. Η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής να επιστρέψει στο περιθώριο που ανήκει. Η δημοκρατία και η ελευθερία θα νικήσουν».

ΑΝΕΛ: Τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές από τους Έλληνες
Η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου σε ανακοίνωσή της για το γεγονός αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«H καταφανέστατα ρατσιστική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας του 11χρονου μαθητή Αμίρ είναι μια φασιστική ενέργεια που πηγάζει από το μίσος. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας. Σε καμία περίπτωση τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές από τους Έλληνες».
Ποτάμι: Οι συμμορίες τραμπουκίζουν ανενόχλητες
Ο Σταύρος Θεοδωράκης για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ σε ανάρτηση στο Twitter αναφέρει: «Κάθε μέρα ένας στόχος. Χθες ο ακτιβιστής στην ΑΣΟΕΕ και οι Ευέλπιδες, σήμερα ο πιτσιρικάς Αφγανός. Οι συμμορίες τραμπουκίζουν ανενόχλητες».

Ένωση Κεντρώων: Πρέπει πριν νομοθετήσουμε να βλέπουμε και πιο μακριά κ. Τσίπρα
Ενώ το Γραφείο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων σχολιάζει ότι «τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κληρώσεις για το ποιος θα σηκώνει τη σημαία στις εθνικές επετείους, δίνει τώρα σε φασιστικούς κύκλους το έναυσμα για εκδηλώσεις βίας και ρατσισμού. Πρέπει πριν νομοθετήσουμε να βλέπουμε και πιο μακριά κ. Τσίπρα. Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει απερίφραστα τέτοια φαινόμενα».

ΔΗΜΑΡ: Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός
Την επίθεση αγνώστων στο σπίτι του μικρού Αφγανού σχολίασε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι προκαλεί αποτροπιασμό.

«Οι φασίζουσες πρακτικές με ρατσιστικά κίνητρα δεν μπορεί να έχουν θέση στη χώρα μας. Επιτέλους, χρειάζεται αφύπνιση και άμεσα αντανακλαστικά. Μόλις λίγες ημέρες πριν ο Αμίρ υποχρεώθηκε από ορισμένους "εκπαιδευτικούς" να κρατήσει την ταμπέλα του σχολείου και όχι τη σημαία, χθες το βράδυ βανδάλισαν το σπίτι του, αύριο άραγε τι θα γίνει; Και για ποιον λόγο; Επειδή είναι Αφγανός; Απαιτείται άμεση διαλεύκανση τόσο της χθεσινής επίθεσης από το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας τη ΕΛ.ΑΣ., όσο και του περιστατικού με τη σημαία από το υπουργείο Παιδείας. Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν στη χώρα μας η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.



Πηγή : in.gr


Πρόκληση Τσαβούσογλου: Μίλησε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»


«Περιοδεία» στην Θράκη πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κομοτηνή. Το δεξί «χέρι» του Ερντογάν έκανε μάλιστα λόγο για για τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή.

Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Ξάνθης, τον Χακάν Τσαβούσογλου υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας, ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Να σημειωθεί πως η Κομοτηνή είναι η γενέτειρα του Τούρκου αντιπροέδρου κάτι που επεσήμανε σε γεύμα που του παρέθεσε η ένωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή.  

Ο ίδιος τόνισε πως κατά το ταξίδι του στη χώρα μας λειτουργεί ως «προπομπός» της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καλής γειτονίας των δύο χωρών.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος σε δηλώδσεις του δεν δίστασε να μιλήσει για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, η οποία μάλιστα κατά τον ίδιο αριθμεί «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους», ενώ συνέχισε τις προκλητικές του δηλώσεις αναφέροντας τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Παράλληλα τόνισε ότι, η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μου δεν εμπιστεύτηκαν αυτό το καθήκον σε μένα επειδή είμαι εγώ, αλλά επειδή είμαι ένας βουλευτής της Προύσας, που κατάγεται από τη Δυτική Θράκη» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης και γνωρίζουν ότι η μειονότητα έχει κάποια προβλήματα. «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε» ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έλαβε άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών και επισκέπτεται τη Θράκη, συνοδευόμενος από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) της Τουρκίας, αλλά και από στελέχη του τουρκικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΤΙΚΑ).



Πηγή : newsbomb.gr



Νέα Δημοκρατία: O Τσίπρας είναι συνειδητά ψεύτης, αλλά και αδίστακτος δίνοντας ψεύτικα στοιχεία για την εγκληματικότητα


Ενοχλήθηκε σήμερα ο κ. Τσίπρας που τον αποκαλέσαμε ψεύτη. Και την ίδια ακριβώς στιγμή απαρίθμησε σειρά εντελώς ψεύτικων στοιχείων στην απέλπιδα προσπάθειά του να πείσει τους πολίτες ότι η ανίκανη Κυβέρνησή του έχει πολεμήσει την ανομία.

Μολονότι οι πολίτες ξέρουν, βέβαια, την πραγματικότητα καθώς την ζουν στις γειτονιές τους, παραθέτουμε πέντε ενδεικτικούς πίνακες. Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της, που αφορούν τη λεγόμενη καθημερινή εγκληματικότητα.

Τα στοιχεία της Αστυνομίας, όχι μόνον αναδεικνύουν ότι κ. Τσίπρας είναι συνειδητά ψεύτης, αλλά και αδίστακτος, καθώς δεν αισθάνεται καμία ντροπή να επικαλείται στη Βουλή στοιχεία που προφανώς έχει κατασκευάσει από το μυαλό του. Είτε ο ίδιος, είτε οι συνεργάτες του στα γνωστά υπόγεια του Μαξίμου, όπου φαντασιώνονται και δημοσκοπήσεις υπέρ του.

1ος πίνακας
Είπε ο κ. Τσίπρας ότι ληστείες με αρπαγή τσαντών έχουν μειωθεί κατά 75%.
Η αλήθεια είναι ότι οι ληστείες με αρπαγή τσαντών από το 2014 στο 2016 αυξήθηκαν κατά 67,5% 


2ος πίνακας
Είπε ο κ. Τσίπρας ότι οι κλοπές και διαρρήξεις καταστημάτων έχουν μειωθεί κατά 7%. 
Η αλήθεια είναι ότι οι κλοπές και διαρρήξεις καταστημάτων, από το 2014 στο 2016, αυξήθηκαν κατά 25,5%


3ος πίνακας
Είπε ο κ. Τσίπρας ότι οι κλοπές και οι διαρρήξεις σπιτιών έχουν μειωθεί κατά 8,6%.
Η αλήθεια είναι ότι οι κλοπές και οι διαρρήξεις σπιτιών είναι αυξημένες κατά 5% (το 2015) και 2,5% (το 2016) σε σχέση με το 2014


4ος πίνακας
Είπε ο κ. Τσίπρας ότι ληστείες σε σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί κατά 22%.
Η αλήθεια είναι ότι οι ληστείες στα σούπερ μάρκετ από το 2014 στο 2016 αυξήθηκαν κατά  32,3% 


5ος πίνακας
Είπε ο κ. Τσίπρας ότι ληστείες εντός σπιτιών έχουν μειωθεί κατά 22%.
Η αλήθεια είναι ότι οι ληστείες εντός σπιτιών έχουν αυξηθεί κατά 18,4% (το 2015) και κατά 3,5% (το 2016) σε σχέση με το 2014.




Αυτή είναι η αλήθεια την οποία μπορεί εύκολα κανείς να επιβεβαιώσει και στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας: 


Όλα τα άλλα που είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή είναι fake news με - φαρδιά πλατιά - την υπογραφή Τσίπρα.