Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

10 και 16 Σεπτεμβρίου η εκλογή του "παλτού" που θα ηγηθεί του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ

 



Την εκλογή του/της νέου/ας Προέδρου του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα αποφάσισαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Δίνοντας παράταση κατά μία εβδομάδα στην πρόταση που είχε αρχικά κατατεθεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η πρόταση για τον οδικό χάρτη που πλειοψήφισε στην σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει:

3 Σεπτεμβρίου : διαρκές συνέδριο

10 Σεπτεμβρίου: Πρώτος γύρος εκλογών

16 Σεπτεμβρίου: Δεύτερος γύρος εκλογών

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε με 160 ψήφους, 88 κατά, δυο λευκά και δύο «παρών» σε σύνολο 252 ψηφισάντων κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς ένταση σημειώθηκε αρχικά επί της διαδικασίας, η οποία είχε αρχίσει να διεξάγεται με ανάταση χειρός.

Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους αμφισβήτησαν τη σύνθεση του σώματος, λέγοντας ότι παρισταντο στην αίθουσα και μη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να τεθούν οι δυο προτάσεις για τον οδικό χάρτη σε ονομαστική ψηφοφορία.

Σημειωτέον ότι την επικαιροποιημένη πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας υπερψήφισαν μέλη της «Ομπρέλας», των «προεδρικών», της «Γέφυρας», αλλά και της πρότασης «6 συν 6».

Επιπλέον, 88 ψήφους συγκέντρωσε η δεύτερη πρόταση, που κατατέθηκε από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο πλευράς των «προεδρικών», την οποία υποστήριξαν οι: Παυλος Πολακης, Χρήστος Σπίρτζης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Διονύσης Τεμπονερας, Κατερίνα Νοτοπουλου, η οποία προέβλεπε:

3 Σεπτεμβρίου: Διαρκές συνέδριο

24 Οκτωβρίου: έκτακτο συνέδριο

26 Νοεμβρίου: Εκλογή Προέδρου




Ακροαριστερός καυγάς μεταξύ του διευθυντή της Αυγής, Ραπανάκη, και τον Πολάκη


 

Ακροαριστερός  καβγάς μέσω των social media με τον διευθυντή της «Αυγής», Σπύρος Ραπανάκης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, με αφορμή κάποιους από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο δεύτερος κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το Σάββατο.

Αυτό που ενόχλησε τον διευθυντή της «Αυγής» ήταν οι όροι «καλλιστεία» και «lifestyle» που χρησιμοποίησε ο Παύλος Πολάκης με τον Σπύρο Ραπανάκη να κάνει λόγο για «αθλιότητες» και να συσχετίζει τις αναφορές αυτές με την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, την οποία, ωστόσο, δεν κατονομάζει.

«Την επόμενη ημέρα δίνεται η ευκαιρία να μπουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές με το λούμπεν, τον σεξισμό και τις ψευτοπαλικαριές» κατέληξε στην ανάρτησή του ο διευθυντής της «Αυγής».

H ανάρτηση του διευθυντή της «Αυγής», Σπύρου Ραπανάκη


Σε ολα όσα έγραψε ο Σπύρος Ραπανάκης απάντησε με οργισμένο ύφος ο επίσης ακροαριστερός με φασιστικές ιδέες Παύλος Πολάκης γράφοντας, μεταξύ άλλων, «μόνο για φτύσιμο είναι οι χαρακτηρισμοί σου». Ειδικά, δε, για τις «κόκκινες γραμμές» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γράφει ότι «είναι καιρός να μπουν στην δηθενιά, στη θολούρα, στον δικαιωματισμό του περιθωρίου, στα άκαπνα και ακίνδυνα κομ ιλ φω, ανασηκωμένα φρυδάκια που νομίζουν πως είναι ο ορισμός της αριστεράς».

Η απάντηση του Παύλου Πολάκη στον διευθυντή της «Αυγής»



Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ο Παύλος Πολάκης είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος επικαλούμενος το γεγονός ότι θα ήθελε η διαδικασία εκλογής προέδρου να πραγματοποιηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε σε δύο σημεία τους όρους «lifestyle» και «καλλιστεία».

Αρχικά είπε στην ομιλία του ότι «ο Αλέξης ως Πρόεδρος, ακόμη και με τους όρους life style που τείνουμε να αποδεχτούμε, ήταν περισσότερο από επαρκής. Αποδείχτηκε, όμως, ότι αυτό δεν ήταν αρκετό» ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη φάση, που διαδικασίες fast track με χαρακτηριστικά καλλιστείων ή με επικέντρωση σε επίπλαστα ψευδο-διλήμματα (Κέντρο ή Αριστερά;) δεν πρόκειται να τον ανατάξουν».



Το ψάρι κουπί που συνάντησαν δύτες στον βυθό

 


Ένα γιγαντιαίο ψάρι κούπι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν δύτες ανοιχτά της Ταϊβάν.

Στα πλάνα, που τραβήχτηκαν ανοικτά της ακτής Ruifang, οι δύτες φαίνονται να κολυμπούν γύρω από το αστραφτερό ασημένιο ψάρι. Κάποια στιγμή ένας εξ αυτών απλώνει το χέρι του και το ακουμπά.

Το συγκεκριμένο πλάσμα, που φημολογείται ότι είναι σημάδι επικείμενων σεισμών, έχει μήκος περίπου 6,5 μέτρα. Αν και μεγάλο δεν συγκρίνεται με τίποτα με το μέγιστο μέγεθος του, το οποίο μπορεί να αγγίξει τα 56 μέτρα.

Η παρουσία του σε τόσο ρηχά νερά φαίνεται ότι δεν προμήνυε κάτι κάλο για το ψάρι. «Πρέπει να πέθαινε, οπότε κολύμπησε σε πιο ρηχά νερά», δήλωσε ο εκπαιδευτής καταδύσεων Wang Cheng-Ru στην Jam Press για το ψάρι, το οποίο ήταν το πρώτο που συνάντησε σε όλα τα χρόνια καταδύσεων που κάνει.

Το ψάρι είχε επίσης μυστηριώδεις τρύπες σε όλο του το σώμα, που οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου είδους καρχαρία, που είναι γνωστός γιατί του αρέσει να δαγκώνει, όχι να κατασπαράσσει. Για τον συγκεκριμένο καρχαρία λένε ότι δαγκώνει κάθε μεγάλο ψάρι που θα συναντήσει.




Η εμφάνιση του συγκεκριμένου ψαριού στην επιφάνεια θεωρείται κακός οιωνός για κάποιους, πιστεύοντας ότι είναι σημάδι κάποιου επικείμενου σεισμού. Αυτή η δεισιδαιμονία βασίζεται στην ιαπωνική μυθολογία, η οποία αναφέρει ότι τα λεπτά πλαγκτονόβια που τρώνε πλαγκτόν θα ανέβουν σκόπιμα στην επιφάνεια και θα προσαράξουν πριν από μια επικείμενη δόνηση.



Το ψάρι κουπί λέγεται ότι όταν ανεβαίνει στην επιφάνεια είναι ίσως ένας κακός οιωνός για τους ανθρώπους. Στην Ταϊβάν, κάποιοι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτά τα ψάρια -που κατοικούν σε βάθη μεταξύ 656 και 3.200 ποδιών κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού- όταν εμφανίζονται σε ρηχά νερά, είναι σημάδι ότι επίκειται σεισμός. Αυτή η δεισιδαιμονία βασίζεται στην ιαπωνική μυθολογία, η οποία αναφέρει ότι ψάρια που τρέφονται με πλαγκτόν θα ανέβουν σκόπιμα στην επιφάνεια και θα βγουν στην παραλία, πριν από μια επικείμενη σεισμική δόνηση.

Οι φόβοι αυτοί αυξήθηκαν με τους σεισμούς και το τσουνάμι στην Φουκουσίμα το 2011, καθώς δεκάδες από αυτά τα ψάρια είχαν ξεβραστεί στην ακτή τα δύο χρόνια πριν την καταστροφή. Πάντως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η θεωρία περί πρόβλεψης σεισμών δεν έχει καμία βάση.



Μαχαίρωσε τη σύντροφο του στη μέση του δρόμου

 



Στο νοσοκομείο χρειάστηκε να μεταφερθεί μια 25χρονη στην Πάτρα μετά από μαχαιριές που δέχτηκε από τον σύντροφό της στην μέση του δρόμου.

Σύμφωνα με το tempo24, το ζευγάρι τσακώθηκε μέσα στη μέση του δρόμου και τα πράγματα δεν άργησαν να ξεφύγουν. Ο άνδρας, που φέρεται να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, τραυμάτισε τη σύντροφο του με μαχαίρι με αποτέλεσμα αυτή να υποστεί αιμορραγικό σοκ. Στο σημείο έφτασε άμεσα το ΕΚΑΒ που κατάφερε να σταθεροποιήσει την κοπέλα.

Η 25χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» περίπου 2:30 τα ξημερώματα, ενώ ο δράστης μετά την πράξη του διέφυγε και αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα στοιχεία του έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.



Μητσοτάκης για θάνατο Αξαρλιάν: Χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ


 


«31 χρόνια από τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν. Χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Και δημοκρατικό μας καθήκον η διαρκής μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός



Όταν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ τρομοκράτες της 17Ν σκότωσαν τον Αξαρλιάν γιατί βιαζόντουσαν να πάνε διακοπές

 


Ο 20χρονος φοιτητής, Θάνος Αξαρλιάν, περπατά στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, στο κέντρο της Αθήνας, και εκεί βρήκε τραγικό θάνατο από τη ρουκέτα που εκτόξευσαν τα ακροαριστερά καθάρματα της τρομοκρατικής οργάνωση «17Ν»,  εναντίον του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Τριάντα ένα χρόνια (14 Ιουλίου 1992) πέρασαν από την ημέρα της δολοφονίας του νεαρού φοιτητή, για την οποία μέλη της «17Ν»  με ΚΤΗΝΩΔΗ θράσος έκαναν λόγο για «παράπλευρη απώλεια» και μάλιστα, όπως αποκάλυψαν,  βιαζόντουσαν για την επίθεση επειδή «κάποιοι ήθελαν να πάνε διακοπές».

Το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου του 1992 ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς επιβιβάστηκε στη Mercedes και έφυγε από το υπουργείο στην οδό Καραγεώργη Σερβίας. Στη διασταύρωση με την οδό Βουλής το αυτοκίνητο παίρνει την κλειστή στροφή και αμέσως ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Ο τότε υπουργός Οικονομικών που σώθηκε από τύχη με μικρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στο χέρι και οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί.

Απέναντι ακριβώς βρίσκονταν πεσμένος, γεμάτος αίματα ο Θάνος Αξαρλιάν. Είχε χτυπηθεί από τα θραύσματα της ρουκέτας των δολοφόνων της 17 Ν. Μια εικόνα που συγκλόνισε και ακόμη συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία. 

Την ευθύνη της τρομοκρατικής αυτής επίθεσης ανέλαβε με τηλεφώνημά της στην «Ελευθεροτυπία» η «17Ν». Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας εξέφρασε τη λύπη του για τον τραγικό θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν προκαλώντας κάνοντας λόγο για «παράπλευρη απώλεια».

Ο  άγνωστος άνδρας, γνωστοποιήθηκε αργότερα με την εξάρθρωση της «17Ν», ήταν ο αρχιεκτελεστής τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας, ο «Λουκάς», όπως είχε «βαπτιστεί» από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης. Ο αρχιεκτελεστής της οργάνωσης το αποκάλυψε στο βιβλίο του που έγραψε «Γεννήθηκα 17Ν».

Οπως υποστηρίζει ο Κουφοντίνας «ο πόνος μας μεγάλος, ο δικός μου αβάσταχτος. Τηλεφώνησα αμέσως, εξέφρασα τη λύπη της “17Ν”. Μπορεί να είχε ευθύνη η Αστυνομία, να μπλόκαρε επί μισή ώρα σχεδόν το ασθενοφόρο. Ομως, την κύρια ευθύνη την είχαμε εμείς. Χρόνια αργότερα στο δικαστήριο ζήτησα συγγνώμη. […] Ηταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της “17Ν”».

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος («Σταμάτης») έδωσε μια άλλη εικόνα για την δολοφονία. Με επιστολή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», υποστήριξε ότι η επίθεση είχε ακυρωθεί τις προηγούμενες ημέρες, καθώς υπήρχε κίνδυνος για περαστικούς. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι αυτός «που πάτησε το τηλεχειριστήριο είπε στους υπόλοιπους ότι τον πίεζε η οικογένειά του για να φύγουν διακοπές. Από το ίδιο βράδυ δεν υπήρχε ούτε ένα μέλος της “17Ν” που να μην καθύβριζε τους δύο που αποφάσισαν να πατήσουν».





Τα μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους

 



Η κυβέρνηση αποφάσισε στρατηγικά πως μία από τις κοινωνικές ομάδες χρίζουν στήριξης είναι οι συνταξιούχοι, που μετά μία μακρά περίοδο μειώσεων αποδοχών και εν συνεχεία παγώματος αυτών, τις είδαν – οι περισσότεροι εξ αυτών – να αυξάνονται από την αρχή του τρέχοντος έτους σε ποσοστό 7,75%.

Ας δούμε αναλυτικά όλες τις παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και αφορά την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, είτε αποκλειστικά, είτε αφορούν και αυτούς.

Market Pass: θα χορηγηθεί για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο και αφορά την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και ως εκ τούτου και των συνταξιούχων. Τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια με το προηγούμενο πρόγραμμα. Όσοι είχαν κάνει ήδη δήλωση δεν χρειάζεται να την υποβάλλουν εκ νέου. Το σύστημα θα κρίνει αν παραμένουν δικαιούχοι με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις δηλώσεις του 2023. Όσοι δεν είχαν λάβει το επίδομα θα πρέπει να το κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα που θα ανοίξει στο τέλος Αυγούστου.

Αύξηση αφορολογήτου: Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για τους φορολογούμενους με παιδιά, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2024, για τους οποίους έμμεσα αυξάνεται το αφορολόγητο όριο. Συγκεκριμένα με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά και διαμορφώνεται ως εξής: από 9.000 σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, από 10.000 σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά, από 11.000 σε 12.000 για τρία παιδιά κ.ο.κ. από 1/1/2024. Ωφελούμενοι είναι 1,34 εκατ. φορολογούμενοι (με περισσότερα από 4 εκατ. μέλη οικογενειών) με εξαρτώμενα τέκνα.

Φαρμακευτική δαπάνη: Μονιμοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2024 η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους από τους οποίους κόπηκε σταδιακά κατά την περίοδο 2016-2019 το ΕΚΑΣ.

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Από το 2024 ισχύει μείωση 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία. Η ασφάλιση πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ.

Αυξήσεις σε 9.500 συνταξιούχους: Πρόκειται για αύξηση συντάξεων σε 9.500 δικαιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Αφορά κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Η πλειονότητα τους (περίπου 8.000) θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

Τα μέτρα στήριξης που είναι προ των πυλών

Αυξήσεις συντάξεων: Στο τέλος του έτους θα έρθει η νέα αύξηση των συντάξεων που πλέον έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η νέα αύξηση των συντάξεων αναμένεται να είναι κοντά στο 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022. Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν λίγο χαμηλότερα από το 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ο πρωθυπουργό έχει ανακοινώσει ότι και το 2024 θα δοθεί επίδομα σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στην σύνταξή τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο για τα επόμενα έτη θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά έως ότου μηδενισθεί. Το μέτρο αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν ή λάβουν μικρότερη αύξηση και το 2024.

Αλλαγές στην αποκαλούμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Προωθείται η μείωση του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης η οποία χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 30 δισ. ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε 2010 καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Συνταξιούχοι που εργάζονται: Όσοι συνταξιούχοι εργάζονται δεν θα χάνουν – πλέον – το 30% της σύνταξής τους, όπως ισχύει σήμερα από την 1.1.2024. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αλλά μένει να το δούμε, θα λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξης και ως «πέναλτι» θα υπόκεινται σε μία μικρή μείωση της νόμιμης αμοιβής την οποία θα λαμβάνουν από την εργασία τους. Το ύψος της ειδικής αυτής εισφοράς – που θα εισπράττεται από την εφορία και θα πηγαίνει στον ΕΦΚΑ – προσδιορίζεται στο 10% έως 15%.




Η μάχη δύο κυνηγών με πύθωνα 6 μέτρων, στην Φλόριντα

 



Στο βίντεο που ανήρτησαν και μεταδίδει η Telegraph.co.uk στα social media οι κυνηγοί φιδιών Στίβεν Γκάουτα και Τζέικ Βάλερι έχει καταγραφεί καρέ-καρέ η μάχη που έδωσαν με τον πύθωνα βάρους 56 κιλών ο οποίος είναι τόσο μακρύς όσο μια μια ενήλικη καμηλοπάρδαλη σε ύψος.

Αρχικά το φίδι επιτέθηκε στον Βάλερι ο οποίος χρειάστηκε να δώσει μάχη προκειμένου να το ακινητοποιήσει.

Οι δύο κυνηγοί παρέδωσαν στη συνέχεια το φίδι σε ειδικό κέντρο προστασίας της άγριας ζωής.