Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Δύο μήνες αναστολή άσκησης λειτουργήματος για τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια

 


Με σημερινή του απόφαση το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών αποφάσισε οριστική δίμηνη αναστολή άσκησης λειτουργήματος για τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια, αναφορικά με υπόθεση που είχε απασχολήσει το πανελλήνιο. 

Υπενθυμίζεται ότι πειθαρχική δίωξη σε βάρος του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού Αλέξη Κούγια άσκησε πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Άσκησης Πειθαρχικών Διώξεων Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων, Αντεισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης, για όσα ανέφερε μετά τη λήξη του ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-2) την περασμένη Κυριακή.

Να τονιστεί, πως οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων, με εξαίρεση ωστόσο εκείνες που επιβάλλουν σύσταση ή επίπληξη, υπόκεινται στο ένδικο μέσο της έφεσης, το οποίο εκδικάζεται από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Το Πειθαρχικό, που εδρεύει στην Αθήνα και ειδικότερα στο δικαστήριο του Αρείου Πάγου, είναι πενταμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο, έναν αρεοπαγίτη συν τρεις δικηγόρους. Τα αναπληρωματικά μέλη είναι εννέα, ένας αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες και ακόμη έξι δικηγόροι. Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος και οι τρεις αρεοπαγίτες ορίζονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο κάθε διετίας. Η θητεία τους είναι διετής και αρχίζει κάθε φορά από 1η Ιανουαρίου.



Η προτεραιότητα του δημογραφικού, πήγε σε δεύτερη μοίρα για τον γάμο των ομόφυλων - 2022 πέθαναν 139.921 γεννήθηκαν μόλις 75.921


 

Καλή και σοβαρή κίνηση να λυθεί το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά μαζί με το νομοσχέδιο αυτό καλό θα ήταν κάποιος σοβαρός να έχει συμπεριλάβει και μέτρα για το μέγα θέμα του δημογραφικού!!

Λιγότεροι και γηραιότεροι είναι μέσα σε μόλις ένα χρόνο οι διαμένοντες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑT).

Μείωση της τάξης του 0,5% του πληθυσμού που διαμένει στην Ελλάδα σημειώθηκε μέσα σε ένα μόλις χρόνο το 2022 σε σχέση με το 2021 ως αποτέλεσμα των θανάτων (που ξεπερνούν τις γεννήσεις), μάλιστα παρά το γεγονός ότι την ίδια χρονιά αυξήθηκε ο πληθυσμός των μεταναστών που διαμένουν στη χώρα κατά 16.355 άτομα, και κανένας δεν κάνει τίποτα, σε κανένα αυτό δεν αντιμετωπίζεται ως μέγα πρόβλημα.

Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας κατά την 1η Ιανουαρίου 2023 εκτιμάται σε 10.413.982 άτομα (5.090.591 άνδρες και 5.323.391 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2022 που ήταν 10.461.627 άτομα. 

Η μείωση του υπολογιζόμενου πληθυσμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το 2022 πέθαναν 139.921 άτομα, ενώ αντίστοιχα γεννήθηκαν πολύ λιγότεροι, μόλις 75.921 άτομα.

Η ομάδα των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 65 συνεχίζει να αυξάνεται και ο πληθυσμός από 0-14 ετών να μειώνεται, όπως φαίνεται από τον δείκτη γήρανσης. Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός ηλικίας 0-14 ετών ανήλθε σε 13,4% του συνολικού πληθυσμού, έναντι 63,7% του πληθυσμού 15-64 ετών και 22,9% του πληθυσμού 65 ετών και άνω. Την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 1.843.933 άνθρωποι στην Ελλάδα ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ 3.105 άνθρωποι είχαν ξεπεράσει τα 100. Μάλιστα 391.208 άνθρωποι ήταν ήδη άνω των 85 ετών με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το σύστημα υγείας άλλα και τις αναγκαίες πολιτικές για τη στήριξη των ηλικιωμένων. Πληθυσμιακά η μεγαλύτερη ομάδα βρισκόταν ανάμεσα στα 45-49, συνολικά 802.527 άνθρωποι, ενώ 797.076 ήταν μεταξύ 50-54 ετών. Κάτω των 29 ετών ήταν 2.972.619 άτομα.

Το 36,4% του πληθυσμού της χώρας κατοικεί στην Αττική, ενώ σε μεγάλη απόσταση δεύτερη περιφέρεια σε πληθυσμό είναι η Κεντρική Μακεδονία όπου διαμένει το 17,1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Η Θεσσαλία όπου διαμένει το 6,6% του πληθυσμού της χώρας είναι η τρίτη σε πληθυσμιακό μέγεθος περιφέρεια. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατοικεί το 6,2% του πληθυσμού, στην Κρήτη το 6%, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη το 5,4%, στην Πελοπόννησο το 5,1%, στη Στερεά Ελλάδα το 4,8%, στην Ηπειρο το 3,1%, όπως και στο Νότιο Αιγαίο, στη Δυτική Μακεδονία το 2,4%, και στα Ιόνια Νησιά το 1,9% όπως και στο Βόρειο Αιγαίο. 

Επιτέλους αφού λύσαμε το θέμα του γάμου των ομόφυλων, να βρεθεί κάποιος σοβαρός να λύσει και το μέγα θέμα του δημογραφικού!!!


Κ.Β.




Άρειος Πάγος «Αντίθετες προς το Σύνταγμα» οι κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την εισαγγελέα Βλάχου και τον χειρισμό των υποκλοπών


 

«Αντίθετη προς το Σύνταγμα» χαρακτηρίζει ο Άρειος Πάγος την προκλητική αποστολή στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στοιχείων της πειθαρχικής διαδικασίας που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου για το ζήτημα των υποκλοπών. 

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η εκ μέρους των δικαστικών αρχών διαβίβαση εγγράφου ή αναφορά στο περιεχόμενο πειθαρχικής διαδικασίας, πολλώ δε μάλλον η παροχή εξηγήσεων και πληροφοριών σχετικά με δικαιοδοτική κρίση επί πειθαρχικής διαδιακασίας εκ μέρους δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ενώπιον της ανωτέρω Επιτροπής ή οποιουδήποτε άλλου πολιτειακού οργάνου είναι αντίθετες προς τις ανωτέρω διατάξεις του Συντάγματος και της νομοθεσίας» επισημαίνει η κοινή ανακοίνωση του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. 

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου 

«Σχετικά με τα από 10/1/2024 αιτήματα, που υπέβαλαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου για αποστολή στοιχείων της προκαταρκτικής πειθαρχικής διαδικασίας, που αφορούσε στην άσκηση υπηρεσιακών καθηκόντων της εισαγγελικής λειτουργού κ. Β. Βλάχου και την κλήση προς εμφάνιση ενώπιον αυτής, τόσο της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ελ. Φραγκάκη, Προέδρου του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, που αρχειοθέτησε το πόρισμα της προκαταρτικής πειθαρχικής εξέτασης, όσο και της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ευδ.Πούλου, που εισηγήθηκε αυτό, επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση τα ακόλουθα: 

Θεμελιώδης αρχή του Δημοκρατικού Πολιτεύματος είναι η διάκριση των Λειτουργιών του Κράτους, της Νομοθετικής, της Εκτελεστικής και της Δικαστικής. Ουσιώδης έκφραση της αρχής αυτής είναι η ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και η απαγόρευση των άλλων λειτουργιών να παρεμβαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτήν. 

Στο πνεύμα αυτό ο συνταγματικός και ο κοινός νομοθέτης, ρυθμίζοντας τις σχέσεις των λειτουργιών, μεταξύ άλλων, έχουν καθορίσει ότι ο πειθαρχικός έλεγχος όλων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κάθε βαθμίδος δεν μπορεί να αναφέρεται στην δικαιοδοτική τους κρίση και διεξάγεται αποκλειστικά από τα αρμόδια κατά περίπτωση δικαστικά όργανα, με διαδικασία η οποία είναι μυστική έναντι πάντων, με μόνη εξαίρεση την δημόσια συνεδρίαση πειθαρχικών δικαστηρίων. 

Στο άρθρο 43Α παρ.1 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπεται ότι η Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων , τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων "για θέματα, που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας". Από τη σαφή και ρητή διατύπωση της ανωτέρω διάταξης ουδόλως προκύπτει ότι στα ζητήματα αυτά ανήκει ο εξατομικευμένος πειθαρχικός έλεγχος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. 

Συνεπώς, η εκ μέρους των δικαστικών αρχών διαβίβαση εγγράφου ή αναφορά στο περιεχόμενο πειθαρχικής διαδικασίας, πολλώ δε, μάλλον, η παροχή εξηγήσεων και πληροφοριών σχετικών με δικαιοδοτική κρίση επί πειθαρχικής διαδικασίας εκ μέρους δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ενώπιον της ανωτέρω Επιτροπής, ή οποιουδήποτε άλλου πολιτειακού οργάνου είναι αντίθετες προς τις ανωτέρω διατάξεις του Συντάγματος και της νομοθεσίας. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι ως Εισαγγελέας της Ε.Υ.Π. κατά το άρθρο 5 παρ.3 του ν. 3649/2008 ορίσθηκε με σημερινή απόφαση του αρμοδίου προς τούτο, δυνάμει του άρθρου 48 του Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, Ανωτάτου, Δικαστικού Συμβουλίου ο Αντεισαγγελέας Εφετών κ. Νικ.Ορνεράκης σε αντικατάσταση της Εισαγγελέως Εφετών κ. Β. Βλάχου. Επιπλέον η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγιου Κ. Ευδ. Πούλου έχει οριστεί ως εισαγγελέας του άρθρου 4 παρ.2 του ν. 5002/2022 και όχι ως εισαγγελέας του άρθρου 5 παρ.3 του ν. 3649/2008. 

Από τις ανωτέρω διατάξεις καθίσταται σαφές ότι τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ένα μόνον τρόπο γνωρίζουν για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαστικής Λειτουργίας : την αυστηρή τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων. 

Αντίστοιχα, σαφές είναι ότι η αυστηρή τήρηση των ανωτέρω αρχών και κανόνων είναι καθήκον και υποχρέωση όλων» αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφουν ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας.



Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Δημήτρης Χούπης

 


Ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Δημήτρης Χούπης είναι ο διάδοχος του επιτυχημένου και άξιου σεβασμού Κωνσταντίνου Φλώρου στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή σύγκληση του ΚΥΣΕΑ. Ο Κωνσταντίνος Φλώρος αποστρατεύεται μετά από θητεία τεσσάρων ετών.

Η ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ

«Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την επιλογή νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και νέων Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ).

Ομόφωνα αποφασίστηκε:


Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Αντιστρατήγου Δημήτριου Χούπη.

Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΣ του Αντιστρατήγου Γεώργιου Κωστίδη.

Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΝ του Αντιναυάρχου Δημήτριου - Ελευθέριου Κατάρα.

Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΑ του Αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Στον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο απονέμεται ο επί τιμή τίτλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στους απερχόμενους Αρχηγούς του ΓΕΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΝ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, απονέμεται ο επί τιμή τίτλος του Αρχηγού ΓΕΑ, Αρχηγού ΓΕΣ και Αρχηγού ΓΕΝ αντίστοιχα».

Αναφερόμενος στον Κωσταντίνο Φλώρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η θητεία του συνέπεσε με μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας, αλλά και και με χρόνια αμυντική και διπλωματικής αναβάθμισης της χώρας. Τον ευχαρίστησε δε για «μια τόσο παραγωγική θητεία, που βοήθησε να γίνει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη».

Ακολουθεί δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η τετραετής θητεία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ως Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ συνέπεσε με μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων. Αλλά και με χρόνια σημαντικής αμυντικής και διπλωματικής αναβάθμισης της χώρας.

Η συμβολή του υπήρξε υπερπολύτιμη. Τόσο απέναντι σε προκλήσεις συμβατικής ή και υβριδικής μορφής, όσο και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Στρατηγός επέβλεψε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας, ύστερα από χρόνια αδράνειας. Προώθησε τη διακλαδική συνεργασία. Τον ενισχυμένο ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων. Και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας.

Πρωτοστάτησε στη στρατηγική μας συμπόρευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες. Ενώ εργάστηκε μεθοδικά για την στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.

Τέλος έδωσε νέα διάσταση στην παράδοση της καθοριστικής συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων. Ως αληθινός Αρχηγός, πάντοτε υπηρέτησε πρώτος το καθήκον προς την πατρίδα.

Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε για μια τόσο παραγωγική θητεία, που βοήθησε να γίνει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη. Αυτά τα χρόνια είναι ένα ακόμη παράσημο στα πολλά που συνοδεύουν το στήθος σου δίπλα στο εθνόσημο που τίμησες».



Η Τουρκία απαγορεύει τα έξυπνα κινητά και τις αναρτήσεις στα social στους στρατιωτικούς


 

Τέλος στη χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και τηλεφώνων με κάμερες στο στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται σε ζώνες στρατιωτικών επιχειρήσεων βάζει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Πέρα από αυτή την απαγόρευση προβλέπονται επίσης βαριές ποινές στους στρατιωτικούς που κάνουν αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών και εντολών.

«Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση έξυπνων τηλεφώνων και τηλεφώνων με κάμερες στις ζώνες επιχειρήσεων», ανέφερε πηγή του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση των αμυντικών συντακτών.

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι θα επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις στο προσωπικό που θα εντοπιστεί να ενεργεί κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των διαταγών κάνοντας αναρτήσεις που συνιστούν αδίκημα.

Όπως είπε, «το προσωπικό που θα αναλάβει καθήκοντα στα σύνορα και σε ζώνες επιχειρήσεων έχει αρχίσει να ενημερώνεται πριν από την αποστολή του για τις ανάγκες επικοινωνίας και τις αρνητικές επιπτώσεις των συσκευών, των συστημάτων και των εφαρμογών που θα χρησιμοποιηθούν με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Μιλώντας την Τετάρτη (10/1) σε εκδήλωση για την 97η επέτειο από την ίδρυση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χρήση από κρατικούς αξιωματούχους ξένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων με τα κινητά τους δημιουργεί αδυναμίες σε επίπεδο πληροφοριών και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία για να γίνεται χρήση τουρκικής παραγωγής εφαρμογών.



Σταθερά πρώτη η Ν.Δ. δεύτερο το ΠΑΣΟΚ αλλά αδύναμο να ανεβάσει ποσοστά, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

 



Στη δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του Attica TV, καταγράφεται και πάλι η κυριαρχία της ΝΔ. 

Στη δεύτερη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ που δείχνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις αδύναμο να καρπωθεί την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην τρίτη βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ που χάνει συνέχεια ποσοστά.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ προηγείται με 30%, δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 13% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9% και η Ελληνική Λύση με 5%. Στο 3% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, της Νίκης και των «Σπαρτιατών», ενώ 2,5% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας και 1,5% το ΜέΡΑ 25.




Οι ερωτηθέντες λένε «ναι» στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, με τη συντριπτική πλειοψηφία να ζητά τη δημιουργία αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου κανόνων.

Κατά την έρευνα, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ αρνητικό εμφανίζεται το 37%.

Θετικοί στην προοπτική της ίδρυσης εμφανίζονται το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 65% του ΠΑΣΟΚ και το 22% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΚΚΕ.

Παράλληλα, διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες σχετικά με τα αποτελέσματα της δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς το 36% θεωρεί ότι τα νέα ιδρύματα θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, ενώ το 35% πιστεύει ότι θα υπάρξει υποβάθμιση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης.

Το 42%, πάντως, θεωρεί ότι το πιο θετικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από την ίδρυσή τους θα είναι η ανάσχεση της τάσης φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.





Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία που έλαβε χώρα στην περιοχή του Μαρκοπούλου τον περασμένο Δεκέμβριο


 


Στο πλαίσιο προανακριτικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Μαρκοπούλου- Μεσογαίας εξιχνιάστηκε περίπτωση ληστείας που έλαβε χώρα στην περιοχή του Μαρκοπούλου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν οι -2- δράστες (37 και 41 ετών) και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα οι κατηγορούμενοι μεσημβρινές ώρες της 20-12-2023 κινούμενοι με δίκυκλο εισήλθαν σε κατάστημα ταχυμεταφορών στο Μαρκόπουλο, και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και διέφυγαν.

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριακών δεδομένων και στοιχείων από την ανωτέρω υπηρεσία επετεύχθη η ταυτοποίηση των δραστών και η πιστοποίηση της εγκληματικής τους δράσης.

Πρωινές ώρες της 10-1-2024 συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι και μετά από έρευνα στην οικία και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ρουχισμός που φορούσαν κατά την τέλεση της ληστείας,

-20- γραμμ. μεθαδόνης,

-2- κινητά τηλέφωνα και

η επιχειρησιακή τους μοτοσυκλέτα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



ΠΑΣΟΚ: «Πολάκης made in USA» ο Κασσελάκης -Καλό τριήμερο στις Σπέτσες, του χρόνου Μαϊάμι

 



Φανερά προβληματισμένο το ΠΑΣΟΚ που δεν μπορεί να καρπωθεί την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, και με ένα πρόεδρο που δεν τραβάει, σήκωσε το γάντι και απάντησε με καυστικό τρόπο, στις κατηγορίες Κασσελάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Κασσελάκη έναν «Πολάκη made in USA» και ζήτησε από τον «ένθερμο οπαδό και παρ’ ολίγον Υπουργό του Κυριάκου Μητσοτάκη» να «βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό, ώστε να μην θυμίζει τον ψηφιακό βούρκο της Νέας Δημοκρατίας».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε ειρωνικά στον κ. Κασσελάκη «καλό τριήμερο στις Σπέτσες και του χρόνου στο Μαϊάμι!», ενώ ζητά δημοσιοποίηση της δανειακής σύμβασης «μεταξύ του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζουμε ότι θα συνοδεύεται από το αναλυτικό πόθεν έσχες του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

Ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε προ μηνών τον κ. Κασσελάκη μετά από αίτημά του, όπως επέβαλλε ο πολιτικός πολιτισμός, και, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, του εξήγησε αναλυτικά όλα τα νομικά βήματα στα οποία προέβη ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως το σκάνδαλο των υποκλοπών. Από τα λεγόμενά του φαίνεται ότι είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να καταλάβει.

Ο ένθερμος οπαδός και παρ’ ολίγον Υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλό θα ήταν να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό, ώστε να μην θυμίζει τον ψηφιακό βούρκο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι σημερινές δηλώσεις του είναι αποκαλυπτικές ότι πρόκειται για έναν «Πολάκη made in USA» .

Του ευχόμαστε καλό τριήμερο στις Σπέτσες και του χρόνου στο Μαϊάμι!

Υ. Γ. Αναμένουμε τη δημοσιοποίηση της δανειακής σύμβασης μεταξύ του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζουμε ότι θα συνοδεύεται από το αναλυτικό πόθεν έσχες του.



Για την ισότητα των φύλων στον πολιτικό γάμο


 

Από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ:

  • Στην ιεράρχηση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σίγουρα δεν είναι το πρώτο θέμα. Όμως, είναι ένα θέμα το οποίο εγώ ο ίδιος, με δική μου πρωτοβουλία, το έχω ανοίξει.
  • Καταρχάς, ότι αυτό το οποίο θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο. Δηλαδή, την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου. Αυτό το οποίο προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό το οποίο ήδη ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη όπου ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω επίσης να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο, … δεν μιλάμε εδώ ούτε για εκκλησία, ούτε για στέφανα. 
  • Προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν.
  • Δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί μια πραγματικότητα: ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα σταματήσουν αυτά τα παιδιά να υπάρχουν, δεν θα εξαφανιστούν. Πλην όμως, τα παιδιά αυτά, ξέρετε, δεν έχουν ίσα δικαιώματα.
  • Η πρότασή μας διαφοροποιείται από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πολύ ουσιαστικά σε ένα ζήτημα: εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, «θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει», αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων… παραδείγματος χάρη, ένας άντρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Είμαι πολύ σαφής δηλαδή στο τι θα κάνουμε και πολύ σαφής στο τι δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «Γονέας 1», «Γονέας 2».
  • Μια γυναίκα μόνη μπορεί να υιοθετήσει. Ένας άντρας μόνος μπορεί να υιοθετήσει. Αυτό επιτρέπεται στην Ελλάδα από το 1946. Ένας άντρας μόνος, λοιπόν, μπορεί να υιοθετήσει. Αφού δεν βάζουμε αστυνόμο ηθικής στο σπίτι του. Μπορεί αύριο να θέλει ο άντρας αυτός να συζήσει με κάποιον άλλον. Του έχουμε δώσει το δικαίωμα να υιοθετήσει ήδη.
  • Τα παιδιά τα οποία είναι αυτή τη στιγμή σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών ανδρών και έχουν προκύψει από παρένθετες μητέρες θα έχουν πάντα ισότιμα δικαιώματα αλλά νέα παιδιά, καινούργια παιδιά, δεν θα μπορούν να γεννηθούν στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο.
  • Δεν βάζω εγώ ορόσημο εκλογικό, ούτε ζυγίζω πολιτικό κόστος ή πολιτικό όφελος. Νομίζω το έχω αποδείξει στη σταδιοδρομία μου αυτό, ότι κάνουμε το σωστό στο χρονοδιάγραμμα που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει αυτή η παρέμβαση.
  • Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι Υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο.
  • Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές.
  • Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους Υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν.
  • Να μη διχαστούμε, ως κοινωνία να μη διχαστούμε. Να έχουμε τις απόψεις μας, αλλά από εκεί και πέρα αυτό το θέμα αφορά… Θα ωφεληθούν κάποιοι, θα ωφεληθούν σημαντικά, με την έννοια ότι θα τους λύσουμε ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν θα ζημιώσουμε κάποιους άλλους, κανείς δεν ζημιώνεται από ένα τέτοιο ζήτημα. Μπορεί να διαφωνεί κάποιος αλλά δεν ζημιώνεται. Δεν παίρνουμε κάτι από κάποιον για να το δώσουμε σε κάποιον άλλον. Κάνουμε μια κίνηση σημαντική ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας μικρής μερίδας συμπολιτών μας.
  • Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε από τη στιγμή που θα φέρουμε το νομοσχέδιο να το περάσουμε. Αυτή είναι η πρόθεσή μου. Όμως, είναι μια διαφορετική άσκηση αυτή διότι από τη στιγμή που, όπως σας είπα, ο ίδιος δεν βάζω κομματική πειθαρχία, έχω ο ίδιος και όσοι πιστεύουμε σε αυτό την ευθύνη να πείσουμε.
  • Έχω κάνει πολύ αντιδημοφιλή πράγματα και ποτέ δεν κοίταξα τις μετρήσεις. Αλλά για ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ μας σε ευαίσθητα ζητήματα, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αφιερώσουμε αυτό τον χρόνο, να μιλήσουμε με πραγματικά παραδείγματα, να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε, όπως σας είπα να εξηγήσουμε τι δεν θα κάνουμε και να καταλήξουμε, πιστεύω, τελικά σε έναν κοινό τόπο.


Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά


 

Για να αντιμετωπιστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και να προστατευτούν οι καταναλωτές, η κυβέρνηση σχεδίασε και ξεκίνησε την εφαρμογή τεσσάρων δραστικών μέτρων:

  1. Μειώνει παροχές προς τα super market και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή

Περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή  με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

  1. Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων

Για να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες.

Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις  τιμές επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.

  1. «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι

Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.

  1. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα

Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Με τα συγκεκριμένα  μέτρα, διορθώνει κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές, προστατεύει τους καταναλωτές και διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.




Μητσοτάκης : Ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός

 



Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη για μέτρα κατά της ακρίβειας:

Η μάχη για να τιθασεύσουμε την ακρίβεια και για να επιβάλουμε κανόνες εντονότερου ανταγωνισμού υπέρ του καταναλωτή, όπως γνωρίζετε, είναι μια μάχη διαρκής. Και στη μάχη αυτή αξιοποιούμε διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι, και θα έλεγα ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες, ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός.

  • Η ενδυνάμωση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και οι εντατικοί έλεγχοι οι οποίοι έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά, κυρίως δύσκολοι έλεγχοι που αφορούν τους παράγοντες κόστους και κερδοφορίας των βασικών προϊόντων που αποτελούν και το Καλάθι του Νοικοκυριού, μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς.
  • Τα νέα μέτρα τα οποία θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν συσσωρευθεί επί πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά και οι οποίες, δυστυχώς, έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό.
  • Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή.
    • Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά.
    • Ειδική πρόνοια θα υπάρχει και για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, όπου πράγματι είναι παντελώς αδικαιολόγητο γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί, όπως θα εξειδικεύσει αργότερα και ο αρμόδιος Υπουργός, θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους, έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα.
  • Μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες. Είναι κάτι το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει ήδη μέσα από μια σειρά από μέτρα υποστήριξης των οικογενειών και θέλω να θυμίσω ότι:
    • Η κυβέρνηση αυτή θέσπισε από το 2019 εφάπαξ βοήθημα, το οποίο καταβάλλεται σε δύο δόσεις, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο γεννιέται στην πατρίδα μας.
    • Και φυσικά έχουμε δρομολογήσει και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του επιδόματος παιδιού για τους δημόσιους υπαλλήλους, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και στις αγρότισσες.


Ομολογία για το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι - Τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής «Ξέραμε για τους νεκρούς στη συνέντευξη Τύπου»


Στην παραδοχή ότι γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ που δόθηκε η συνέντευξη Τύπου παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε σήμερα συνεχίζοντας την απολογία του στη δίκη για το Μάτι ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης.

Η απολογία του κ. Τερζούδη, ο οποίος είναι ο πρώτος από τους κατηγορουμένους που άνοιξε τον κύκλο των απολογιών, συνεχίστηκε σήμερα έπειτα από 1,5 μήνα σχεδόν μετά τη διακοπή της δίκης (λόγω της αποχής των δικηγόρων) για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα.

«Το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η Πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες» ανέφερε ο κατηγορούμενος, αρνούμενος όμως ότι ο ίδιος φέρει μερίδιο ευθύνης για την «εθνική τραγωδία», όπως χαρακτήρισε τη φονική πυρκαγιά.

Μιλώντας μάλιστα για τα εναέρια μέσα ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι αυτά δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν, διότι όπως ανέφερε οι συνθήκες ήταν «μεταβαλλόμενες και οριακές». Ακόμη αρνήθηκε ότι υπήρχαν επίγεια μέσα πυρόσβεσης που δεν διατέθηκαν. «Εγώ γνωρίζω ότι εξαντλήθηκαν και αυτό μου ειπώθηκε κατ’ επανάληψη. Και για αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο κ. Τερζούδης αναφέρθηκε στα πυροσβεστικά πλοιάρια για να υποστηρίξει πως αυτά έχουν υδάτινη χωρική αρμοδιότητα και δεν είναι στελεχωμένα και τα τρία. «Στις 7 και 45 μ.μ. πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και του ζήτησα αν θέλει συνδρομή και μου είπε πως όχι γιατί ούτε τα δικά τους μέσα μπορούν να προσεγγίσουν. Έψαχναν για βάρκες γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν» είπε ο κατηγορούμενος για να υποστηρίξει ακόμη ότι και το θέμα της εκκένωσης της περιοχής ότι αυτή δεν ήταν εφικτή λόγω του χρόνου και της εξέλιξης του συμβάντος.

«Δεν υπήρχε χρόνος» είπε για να συνεχίσει: «Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία ... Το 2018 γίνεται το Μάτι. Αλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Και έδωσε 18μηνη παράταση. Βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, ΕΚΑΒ και Λιμενικού Σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα. Οταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Αναφερόμενος ακόμη στους συγγενείς των θυμάτων, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται καθημερινά στην αίθουσα του δικαστηρίου ο κ. Τερζούδης είπε: «Δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ο,τι και να πεις δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή».


Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ο κατηγορούμενος δέχθηκε ερωτήσεις από τα μέλη της έδρας:


Εισαγγελέας: Με το χρόνο που πέρασε επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;


Κατηγορούμενος: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο .Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσεις να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει...


Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι ''ο Τόσκας και ο Φωστιέρης με παρέκαμπταν'' και ''ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκριση μου επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη''.


Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό...


Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές;


Κατηγορούμενος: Υπό την έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές όχι. Αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς... Ήταν ανώτατος απόστρατος ...


Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;


Κατηγορούμενος: 19:54 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.


Εισαγγελέας : Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;


Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.


Αύριο η δίκη για το Μάτι αναμένεται να συνεχιστεί με την απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλου.


 protothema.gr



ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν θέσεις των Χούτι στην Υεμένη

 



Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι, ήταν αναγκαία όπως συμφωνούν όσοι παρακολουθούν τόσες ημέρες τις επιθέσεις των ανταρτών εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούτι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας διεξήγαγαν «επιτυχή» πλήγματα εναντίον των Χούτι στην Υεμένη. Τα πλήγματα έπληξαν αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις σε πόλεις υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι, ειδικά στην πρωτεύουσα Σανάα, στην Χοντάιντα, λιμάνι στρατηγικής σημασίας, στη Σαάντα και στην Τάιζ, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους αντάρτες, και αξιωματούχους του κινήματος.

Η Βρετανία με τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Χούτι.

Η απειλή κατά των ζωών αθώων και του παγκόσμιου εμπορίου έγινε τόσο μεγάλη που η επιχείρηση αυτή δεν ήταν μόνο απαραίτητη, ήταν καθήκον για να προστατευτούν τα πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας πρόσθεσαν οι Βρετανοί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου», είπε σε ανακοίνωσή του ο κ. Σούνακ, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνες» και «αποσταθεροποιητικές» τις επιθέσεις των Χούτι, καθώς προκάλεσαν «μείζον» πρόβλημα σε εμπορική θαλάσσια οδό «ζωτικής σημασίας» και «αύξησαν τις τιμές των πρώτων υλών».

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούτι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Προειδοποίησε, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα είχαν «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones», καθώς και «ραντάρ».

Επανέλαβε εξάλλου την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό, όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους.

«Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε εξάλλου ανακοίνωση Τύπου των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Βρετανίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.

Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε πως σκοπός ήταν να «μειωθεί» η δυνατότητα των Χούτι να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, πρόσθεσε όμως πως δεν θα «εξέπληττε» την Ουάσιγκτον το ενδεχόμενο οι αντάρτες να ανταποδώσουν τα πλήγματα. Η Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι —κάθε άλλο— το μόνο καυτό σημείο στην περιοχή για τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς. Από τον Οκτώβριο αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στη Συρία έχουν γίνει στόχος 130 επιθέσεων, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούτι, ο Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», διεμήνυσε προκαλώντας περισσότερο την διεθνή κοινότητα.





Ο Κασσελάκης επιβάλει Κομματική πειθαρχία για να ψηφίσουν όλοι το νομοσχέδιο της Ν.Δ. για τα ομόφυλα ζευγάρια

 


Ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ναι στο νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια, χαρακτηρίζοντάς το όμως και ατελές, και στην συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star επιτέθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη στάση του αναφορικά με το θέμα.

Ο Κασσελάκης την υποστήριξη του στο νομοσχέδιο της Ν.Δ. το πήγε παρακάτω αφού είπε ξεκάθαρα πώς θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. 

Κομματική πειθαρχία επιβάλλεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά, γιατί πάγια θέση του κόμματος ήταν πως η κομματική πειθαρχία δεν μπορεί να ισχύει σε κόμμα της Αριστεράς.

Δεν δίστασε να επιτεθεί και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη στάση του απέναντι στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί μικροπολιτική εκμετάλλευση με τη δήλωσή του ότι δεν θα δέσει τα παπούτσια της κυβέρνησης καθώς και ότι με τα όσα ανέφερε ακολουθεί άλλη γραμμή από αυτήν που το κόμμα του έχει επιλέξει για τα ανθρώπινα δικαιώματα.