Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Ο Ρουβίκωνας καλεί σε ρεμπέτικο πάρτι στην Φιλοσοφική
Τα μέλη του Ρουβίκωνα αγνοούν τις αντιδράσεις των καθηγητών και των φοιτητών και ετοιμάζουν ρεμπέτικο πάρτι μέσα στην Φιλοσοφική. 

Η ανάρτηση του Ρουβίκωνα :
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Γαβρόγλου τα τελευταία 24ωρα επικοινωνούσε προσωπικά με καθηγητές που του έχουν υποχρέωση, για να κινητοποιούσαν φοιτητές για σήμερα( κυρίως μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς). Παρά την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι αρχές του πανεπιστημίου και οι συριζαίοι, (είπαμε πρώτη φορά..αριστερά) οι φοιτητές που συμμετείχαν στην «διαμαρτυρία»σήμερα ήταν ελάχιστοι.Και είναι λογικό. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Φιλοσοφικής σχολής έχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούν απο το να γίνονται»ουρά»της Καραμολέγκου (που παίρνει γραμμή κατευθείαν απο την Πειραιώς) και της δεξιάς παρέας της σε γραφικές»κινητοποιήσεις».Θα πρότεινα στις πρυτανικές αρχές να σοβαρευτούν και να σταματήσουν να δημιουργούν τεχνητή ένταση. Τα πανεπιστήμια έχουν τεράστια προβλήματα όπως και η κοινωνία. Κανείς δεν νοιάζεται αν εμείς έχουμε πάρει…10 τετραγωνικά στον 5ο όροφο μιάς σχολής. Ο κόσμος κοιτάει αν θα έχει να φάει αν θα έχει δουλειά και αν θα μάθει το παιδί του 5 γράμματα. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ.
Ούτως η άλλως και χίλιες φορές να μας βγάλουν από το στέκι χίλιες φορές θα ξαναμπούμε. Έχουμε τεράστια υπομονή και επιμονή.
ΥΓ. Στόχος σας είναι να φτάσετε την κατάσταση στα άκρα για να σηκωθεί κάποιο δικό μας χέρι. Αμ δε..Εμείς δεν είμαστε σαν τους μπράβους που φέρατε την πρώτη μέρα. Ούτε Καλαμπόκας είμαστε…


Και νέα επίθεση με μπογιές στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα από τους γνωστούς αγνώστουςΝέα επίθεση δέχθηκε το Γαλλικό Ινστιτούτο στην οδό Σίνα στο κέντρο της Αθήνας, τα ξημερώματα από τους γνωστούς αγνώστους οι οποίοι πέταξαν και πάλι μπογιές.

Οι γνωστοί άγνωστοι πέταξαν κόκκινη μπογιά εναντίον του κτιρίου ξεφτιλίζοντας και πάλι την αστυνομία και την ασφάλεια στην χώρα μας γενικότερα και στην συνέχεια έσπευσαν να εξαφανιστούν ανενόχλητοι όπως γίνεται πάντα.


Τρομακτική αύξηση των θανάτων από καρκίνο του δέρματος στους άνδρες


Άσχημα τα νέα για τους άνδρες στα ανεπτυγμένα κράτη, αφού οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος όχι μόνο δεν έχουν περιοριστεί με τη πάροδο των ετών, όπως ισχύει σε αρκετές χώρες για τις γυναίκες, αλλά έχουν διπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις!

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στον ανδρικό πληθυσμό των ανεπτυγμένων κρατών, συγκριτικά με το 1985. Αντίθετα, τα γυναικεία ποσοστά θανάτων σε πολλές από τις ίδιες χώρες έχει μειωθεί αισθητά επισήμαναν επιστήμονες παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνάς τους σε συνέδριο στην Γλασκώβη.

Οι λόγοι για αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στην απροθυμία πολλών ανδρών να λάβουν μέτρα προστασίας όταν εκτίθεται στον ήλιο, ή στην αδιαφορία τους απέναντι στις προειδοποιήσεις των φορέων δημόσιας υγείας.

Πάνω από το 90% των καρκίνων του μελανώματος προκαλούνται από την καταστροφή των κυττάρων του δέρματος εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο ή σε άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) όπως τα σολάριουμ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σε οκτώ από τις 18 χώρες που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητών, τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του δέρματος στους άνδρες αυξήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον κατά 50%. Σε δύο έθνη - την Ιρλανδία και την Κροατία - σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Δραματική αύξηση έχει σημειωθεί επίσης στην Ισπανία και τη Βρετανία (70%), την Ολλανδία (60%), τη Γαλλία και το Βέλγιο (50%).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, η ανδρική θνησιμότητα από μελάνωμα αυξήθηκε κατά περίπου 25%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του CDC.

Το παράδοξο είναι ότι τα έθνη με τη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων από καρκίνο του δέρματος, συχνά δεν περιλαμβάνονται σε εκείνα με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, σχεδόν έξι στους 100.000 άνδρες υπέκυψαν στην ασθένεια το μεταξύ 2013 και 2015. Πρόκειται για μια αναλογία διπλάσια από το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας (Φινλανδία), αλλά μεγαλύτερη μόνο κατά 10% σε σχέση με 30 χρόνια νωρίτερα.

«Η Αυστραλία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν εκστρατείες μαζικής ενημέρωσης από τη δεκαετία του '70, οι οποίες προωθούσαν τη συμπεριφορά της «έξυπνης» έκθεσης στον ήλιο» δήλωσε η Ντόροθι Γιάνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας πριν παρουσιάσει τα δεδομένα της στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του 2018 στη Γλασκώβη την περασμένη Κυριακή.

Αν και διερευνάται ακόμα κατά πόσον τα ποσοστά ρεκόρ του καρκίνου του δέρματος στην Αυστραλία πηγάζουν από την λέπτυνση της στιβάδας του όζοντος που φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία στη στρατόσφαιρα, μια τριακονταετία εκστρατειών δημόσιας υγείας έχουν αναμφισβήτητα αυξήσει την επίγνωση του κινδύνου στους αυστραλούς.

Η λεγόμενη «τρύπα του όζοντος» ήταν ιδιαίτερα μεγάλη πάνω από την Αυστραλία όταν ξεκίνησαν οι πρώτες εκστρατείες. Τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του δέρματος μεταξύ των γυναικών το 1985 στην Αυστραλία ήταν περίπου τα μισά από εκείνα στους άνδρες και μειώθηκαν κατά 10% τα επόμενα 30 χρόνια, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Άλλες χώρες όπου η θνησιμότητα των γυναικών από τη νόσο μειώθηκαν μέσα στο ίδιο διάστημα είναι η Αυστρία (9%), η Τσεχική Δημοκρατία (16%) και το Ισραήλ (23%). Σε πολλά άλλα έθνη - τη Ρουμανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία - σημειώθηκαν ελαφρές αυξήσεις.

Υπάρχουν πάντως και ορισμένες άλλες χώρες, όπου η ηλιοθεραπεία είναι εξαιρετικά αγαπητή, στις οποίες τα ποσοστά γυναικείων θανάτων αυξήθηκαν το ίδιο δραματικά όπως και τα ανδρικά το διάστημα 1985-2015. Αυτές οι τρεις χώρες είναι η Ολλανδία (58%), η Ιρλανδία (49%), το Βέλγιο (67%) και η Ισπανία (74%).

Η Ιαπωνία έχει μακράν τη χαμηλότερη θνησιμότητα από μελάνωμα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, με 0,24 και 0,18 θανατους ανά 100.000 πολίτες, αντίστοιχα.

Οι επιστήμονες διερευνούν κατά πόσο οι βιολογικοί ή γενετικοί παράγοντες διαδραματίζουν επίσης κάποιο ρόλο στον καρκίνο του δέρματος, αλλά μέχρι στιγμής τα συμπεράσματα είναι ασαφή, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.


Νάνσυ Κουλούρα
Πηγή : protothema.gr


Tο πόρισμα τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το Ερρίκος Ντυνάν!Το πόρισμα για το Ερρίκος Ντυνάν, υποστηρίζει ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες από τους κ.κ. Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη, Λοβέρδο και Βορίδη και προτείνει προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διαπιστώσουν εάν οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης τέλεσαν αδικήματα «δια πράξεων ή παραλείψεων». 

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πόρισμα θα πρέπει να διαβιβαστεί στην εισαγγελία για την περαιτέρω διερεύνηση των φακέλων.

Όσον αφορά στα ονόματα των υπουργών οι  οποίοι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολιτικές ευθύνες αυτοί είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος για τον οποίο αναφέρουν ότι στην κατάθεση του  απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια ενώ το δεύτερο όνομα είναι του  Άδωνι Γεωργιάδη.
Ουραγός στις μεταμοσχεύσεις η Ελλάδα- Πάνω από 10 χρόνια περιμένουν οι νεφροπαθείςΣύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έως το τέλος του Οκτωβρίου του 2018 υπήρξαν μόνο 35 δότες και πραγματοποιήθηκαν μόνο 54 μεταμοσχεύσεις και 54 από συγγενή δότη.   

Όπως αναφέρει, με αφορμή την 1η Νοεμβρίου /Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης, η αναλογία δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι μόνο 3,2, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου 20, στην Πορτογαλία 33 και στην Κροατία 38.   

«Στην Ελλάδα η αναμονή στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνά τα 10 χρόνια, ενώ στη λίστα αναμονής βρίσκονται 1250 νεφροπαθείς. Ζούμε σε μια χώρα όπου διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν εκτός των σχεδιασμών τους τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις και υποβαθμισμένο τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), τόσο σε σχέση με τις υποδομές του, όσο και με το ανθρώπινο δυναμικό του, ενώ σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει αδιάφορο επιστημονικό προσωπικό ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που είναι και επιφορτισμένες με το καθήκον της επιλογής της δωρεάς οργάνων. 

Οι οργανώσεις των νεφροπαθών στην Ελλάδα ζητούν την άμεση εκπόνηση εθνικού σχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις. Η επίλυση του προβλήματος των μεταμοσχεύσεων έχει σημαντικό όφελος και για τα δημόσια οικονομικά, αφού αν αυξήσουμε κατά 100 τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα σε βάθος πενταετίας θα εξοικονομηθούν πάνω από 100.000.000 ευρώ. 

Η έκδοση, επιτέλους μετά από έξι χρόνια, της κάρτας δότη από το υπουργείο Υγείας αποτελεί θετική εξέλιξη. Καλούμε την κυβέρνηση, τον υπουργό κ. Πολάκη, να προχωρήσει θαρραλέα και να θεσμοθετήσει εθνικό σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας» τονίζει ο κ. Καραγκιόζης.   

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του προτείνει την εφαρμογή του ισπανικού μοντέλου για τις μεταμοσχεύσεις, προσαρμοσμένου στα δεδομένα της Ελλάδας.   Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται με παραλλαγές σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός της Ελλάδας και συνιστάται από:   

α) τη δημιουργία δικτύου ιατρών συντονιστών με την υποστήριξη διοικητικού προσωπικού, στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, επιφορτισμένων με το σύνολο των διαδικασιών της δωρεάς οργάνων ως τη μεταμόσχευση. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αρκούν 50 ιατροί ειδικά καταρτισμένοι.   

β) τον έλεγχο και την λογοδοσία προς τον ΕΟΜ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων αναφοράς, καθώς και στην παροχή κινήτρων προς τα νοσοκομεία   

γ) Τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ 
Πηγή: lifo.gr


Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πρώτο ΘέμαΑπό τις επόμενες ημέρες οι πολίτες θα αρχίσουν να γνωρίζουν τους πρώτους νέους υποψήφιους βουλευτές μας.


Κύριε πρόεδρε, ο Τσίπρας αποδεικνύεται ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της μνημονιακής περιόδου. Πώς το εξηγείτε;

Είναι, πράγματι, ταυτισμένος με τα μνημόνια: Το 2015, ο κ. Τσίπρας ανατίναξε τη λήξη του δεύτερου προγράμματος που θα ήταν και το τελευταίο. Ύστερα, προκάλεσε και επέβαλε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο. Και αμέσως μετά, υπέγραψε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο που διαρκεί έως το 2021, με δεσμεύσεις μέχρι το 2060. Και όλα αυτά, έχοντας υποσχεθεί να τα καταργήσει όλα «με έναν νόμο και ένα άρθρο». Βρίσκεται στην εξουσία, έχοντας παραπλανήσει τους Έλληνες με συνεχή ψέματα. Μένει γαντζωμένος σε αυτήν, συμμαχώντας κυνικά με έναν ακροδεξιό τυχοδιώκτη. Και συντηρείται εκεί, με συνεχείς μεταλλάξεις και με την ψήφο των άβουλων βουλευτών του και λίγων μονάδων του πολιτικού περιθωρίου. Συντηρείται μέσα στην κρίση γιατί ο ίδιος είναι προϊόν της και ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που μας οδήγησαν σε αυτήν.

Πώς εξηγείτε, ωστόσο, το γεγονός ότι τον κ. Τσίπρα εξακολουθούν και τον στηρίζουν δυνάμεις και συμφέροντα όχι μόνον εντός, αλλά και εκτός Ελλάδος;

Η απάντηση είναι απλή. Ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε πολύ βολικός για ορισμένους εντός και εκτός συνόρων. Αλλά δυστυχώς επιζήμιος για τους Έλληνες.

Με τόσα πάντως που έχουν γίνει τα τελευταία 4 χρόνια, αρκετοί απορούν που ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ποσοστά άνω του 20%. Πού αποδίδετε αυτή την δημοσκοπική αντοχή του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις τελευταίες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά και με βάση τις δημοσκοπήσεις στις οποίες αναφέρεστε, σήμερα φαίνεται να χάνει με διψήφια διαφορά. Δεν το λες και αντοχή αυτό σε  τρία χρόνια. Αλλά δεν θέλω να σταθώ σε αυτό. Η δική μου έγνοια είναι να πείσω τους χιλιάδες πολίτες που αισθάνονται σήμερα προδομένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απογοητευμένοι από τους πολιτικούς ότι μπορούμε να βγούμε από τη σημερινή παρακμή με τις λύσεις που προτείνουμε.

Βλέπετε να στήνονται οι κάλπες μέχρι τον Μάιο;

Κάλπες πρέπει να στηθούν το συντομότερο. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος κάνει τα πράγματα όλο και χειρότερα. Κι αυτό το καθοδικό σπιράλ πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Οι εκλογές θα είναι λύτρωση και αρχή ανάτασης.

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ  πάει πρώτα με τις τοπικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές για να θολώσει τα νερά και να αφήσει τις βουλευτικές για τη συνταγματική προθεσμία;

Όποια κόλπα και αν χρησιμοποιήσουν, δεν θα γλιτώσουν την κρίση των πολιτών.  Είτε σε μονές, είτε σε διπλές, είτε σε τριπλές εκλογές, οι πολίτες θα τους καταψηφίσουν. Το μόνο που τους απομένει πλέον είναι να επιλέξουν τον χρόνο.

Μήπως για σας θα ήταν καλύτερα να εξαντλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θητεία του και να κάνειόλα όσα είναι να κάνει; Αν, για παράδειγμα δεν περικοπούν τώρα οι συντάξεις, πιθανώς  θα είστε εσείς που θα υποχρεωθείτε να τις κόψετε,

Μπροστά στην εθνική ανάγκη να γυρίσει σελίδα η πατρίδα μας, δεν χωρούν μικροκομματικοί υπολογισμοί και πολιτικά μικροσυμφέροντα. Ξέρω καλά τις δυσκολίες, αλλά έχω μελετήσει και τις λύσεις. Γνωρίζω πως δεν θα βρούμε μόνο «καμένη γη», αλλά και ναρκοθετημένη γη. Όμως έχουμε σχέδιο, επιτελείο και όρεξη για δουλειά. Όσο για τις συντάξεις, υπενθυμίζω ότι ήταν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επέβαλαν και ψήφισαν μόνοι τους την περικοπή τους, κι όχι η ΝΔ. Οπότε έχετε και την απάντησή μου.

Στην κυβέρνηση, πάντως, πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χτυπήσει τις εκλογές, ενώ ο κ. Πολάκης θέτει και μια προϋπόθεση: Να βάλουν μερικούς από σας στη φυλακή…

Στο Μαξίμου μπορεί να φαντάζονται ό,τι θέλουν. Οι πολίτες όμως ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη παρελθόν. Μου δίνετε, ωστόσο, την ευκαιρία να πω ότι είναι αδιανόητο να ακούγονται τέτοιες φράσεις από υπουργούς με την πλήρη κάλυψη του κ. Τσίπρα. Όχι μόνον επιχειρούν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, αλλά το διαφημίζουν κι όλας. Η χώρα δεν έχει ξαναζήσει τέτοια κατάντια εξαιτίας μιας κυβέρνησης που δεν αντιλαμβάνεται καν την διάκριση των εξουσιών. Ας το βάλουν, ωστόσο, καλά στο μυαλό τους: Το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θεσμικό πρόβλημα της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, εξακολουθεί να επικαλείται το «ηθικό του πλεονέκτημα». 

Η φράση αυτή έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο: Μία κυβέρνηση που μόλις ήρθε στην εξουσία, έκλεισε τις τράπεζες, έδιωξε τις καταθέσεις και προκάλεσε ζημία 100 δις, τολμά και μιλά για ηθικό πλεονέκτημα. Ένας υπουργός που παραγγέλνει εν κρυπτώ αναβαθμίσεις αεροσκαφών και πουλάει με μεσάζοντες βλήματα στη Σαουδική Αραβία, έχει το θράσος ακόμη να κουνάει το δάχτυλο. Μία κυβέρνηση που ελέγχεται από την Ευρώπη για διασπάθιση 1,6 δισ. που διατέθηκαν για τους πρόσφυγες ζητάει και τα ρέστα. Αυτοί που φαλίρισαν την ΔΕΗ και πήγαν να δώσουν για 20 χρόνια το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 700 εκατομμύρια απώλειες για το Δημόσιο δεν μπορούν να γίνονται δήθεν κήνσορες της ηθικής. Ούτε, προφανώς, όσοι έπαιξαν παιχνίδια με «βοσκοτόπια», πριμοδότησαν κατασκευαστές για οδικούς άξονες και έστησαν διαγωνισμούς-σκάνδαλα όπως ο τελευταίος για το Θριάσιο Πεδίο. Υπάρχει και ένα όριο ακόμη και στην υποκρισία και τον κυνισμό. Και επειδή η ηθική δεν σχετίζεται μόνο με τα οικονομικά σκάνδαλα, να επισημάνουμε ότι είναι ανήθικο να έχεις φτιάξεις τους χειρότερους καταυλισμούς προσφύγων στον κόσμο. Είναι ανήθικο να παίζεις επικοινωνιακά παιχνίδια, όταν γνωρίζεις ότι υπάρχουν νεκροί στο Μάτι. Είναι ανήθικο να πολιτεύεται συνεχώς με ψέματα και λάσπη. Η κυβέρνηση αυτή θα μνημονεύεται στο μέλλον ως η πιο ανήθικη που έχει γνωρίσει ο τόπος.

Και εσείς τι θα κάνετε; Θα δώσετε συγχωροχάρτι για όλα αυτά;

Συγχωροχάρτι δίνει μόνον η Εκκλησία. Δική μου προτεραιότητα είναι η ανάταξη της χώρας. Αλλά υποθέσεις που έχουν προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα και -κυρίως- έχουν βλάψει το δημόσιο συμφέρον, είναι προφανές ότι θα διερευνηθούν. Είμαι σίγουρος, μάλιστα, ότι με το που θα φύγουν από την εξουσία θα μάθουμε και πολλά που τώρα τα κρύβουν. Άλλωστε όλα τα τελευταία σκάνδαλά τους, οι ίδιοι πια τα αποκαλύπτουν.

Τελευταία είχαμε άλλη μια μείζονα κρίση στις σχέσεις Τσίπρα- Καμμένου που, εν τέλει, απέληξε στην αποπομπή του κ. Κοτζιά. Πιστεύετε ότι οι δυο τους είναι αλληλοεκβιαζόμενοι, όπως λέει η ΝΔ, ή μήπως όλα είναι, τελικά, σκηνοθετημένα, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι πολίτες στις δημοσκοπήσεις;

Από το τελευταίο επεισόδιο, αξίζει να συγκρατήσουμε τρία πράγματα: Πρώτον, την πολιτική αντίφαση να φεύγει με ύμνους για την πολιτική του ο υπουργός των Εξωτερικών, αλλά να παραμένει στη θέση του ο υπουργός  Άμυνας, που έχει καταγγείλει την πολιτική του κ. Κοτζιά ως προδοτική. Δεύτερον, ότι μέσα στο υπουργικό συμβούλιο ακούστηκαν πρωτοφανείς αλληλοκατηγορίες για μυστικά κονδύλια και μίζες, με τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί σιωπηλός. Και, τρίτον, ότι μένει ανοιχτό το θέμα της εννιασέλιδης επιστολής του κ. Κοτζιά. Για ποιον λόγο άραγε; Ειλικρινά δεν με απασχολεί αν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είναι αλληλοεκβιαζόμενοι ή σε συμπαιγνία. Διότι σε κάθε περίπτωση, μαζί βλάπτουν την χώρα και μαζί πρέπει να φύγουν

Είπατε «ναι» στη Συνταγματική αναθεώρηση. Να υποθέσω ότι, τελικά, θα υπερψηφίσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άρθρα που προτείνει εκείνος όπως το 86 περί ευθύνης υπουργών;

Από καιρό έχω δηλώσει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για ένα νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα. Γι’ αυτό την Τρίτη η ΝΔ θα καταθέσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση, για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση. Θα πράξουμε, δηλαδή, το καθήκον μας ως κόμμα εθνικά και θεσμικά υπεύθυνο. Όσο για το άρθρο 86, ας σταματήσει, πλέον, η υποκρισία. Όταν εγώ πρότεινα την αλλαγή του από το 2006, ο κ. Τσίπρας ούτε που το πήρε χαμπάρι. Τον απασχολούσε, προφανώς τότε, το πώς θα υπονομεύσει τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ώστε είναι αυτός ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του Συνασπισμού.

Εν μέσω της Συνταγματικής αναθεώρησης θα έρθει μάλλον και η συμφωνία των Πρεσπών. Εσείς τι θα κάνετε; Ενώ θα συζητάτε για το Σύνταγμα θα υποβάλετε και νέα πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση;

Όλα θα τα δούμε στην ώρα τους. Μέχρι τότε, συγκρατείστε τρία πράγματα: Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι στη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση για το Σύνταγμα που προφανώς θα περιλαμβάνει και την αλλαγή του άρθρου 16 καθώς ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει πλέον ακόμη και η Βόρειος Κορέα. Δεύτερον, ότι εμείς δεν θα ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και τρίτον, ότι από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά, η πρόταση δυσπιστίας θα είναι στη φαρέτρα των κοινοβουλευτικών μας όπλων.

Αν αποχωρήσει ο κ Καμμένος από την κυβέρνηση, αρνούμενος να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα μπορεί να σταθεί μια νέα κυβέρνηση Τσίπρα;

Αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την δικομματική κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον καμία απολύτως πολιτική νομιμοποίηση στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά. Οφείλει αμέσως, είτε να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, είτε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό επιτάσσει η λογική, αλλά και η θεσμική τάξη, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε πρωθυπουργός με το θράσος να μένει στην εξουσία με κυβέρνηση μειοψηφίας. Κάτι τέτοιο θα σημάνει, άλλωστε, και τον απόλυτο αυτοεξευτελισμό του. Υπενθυμίζω, άλλωστε, πώς, όταν μετά το δημοψήφισμα του ‘15 ο κ. Τσίπρας έμεινε και τότε με λιγότερους από 151 βουλευτές και ήταν η ψήφος της αντιπολίτευσης που μας κράτησε στην Ευρώπη, παραιτήθηκε και προκήρυξε εκλογές. Εκλογές, αν θυμάστε, με πρωθυπουργό την κυρία Θάνου. Θα είναι δύσκολο, συνεπώς, ο κ. Τσίπρας να πράξει τώρα κάτι άλλο και, κυρίως, να  το αιτιολογήσει. Γιατί έτσι θα ομολογήσει -και δημοσίως πλέον- ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι να μείνει γαντζωμένος για μερικές ακόμη εβδομάδες στην καρέκλα του.

Κάποιοι, ωστόσο, προβλέπουν ότι μπορεί, τελικά, και να μην φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών και να αφήσει την καυτή πατάτα σε σας.

Το έχω πει επανειλημμένα και ξεκάθαρα εντός και εκτός Ελλάδας: Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει αυτή τη συμφωνία ούτε σε αυτήν, ούτε στην επόμενη Βουλή. Όσο για τις «καυτές πατάτες» μπορεί και να κρυώσουν.

Κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της, ναρκοθετεί την οικονομία. Μήπως αυτό είναι ένα άλλοθι για να μην εφαρμόσετε τελικά όσα υπόσχεστε;

Κάθε άλλο. Η περιγραφή μου για την κατάσταση στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών, αλλά δικαιώνεται, νομίζω, και από την εμπειρία που βιώνει κάθε πολίτης: Το κράτος αδυνατεί, πια, να δανειστεί, καθώς τα επιτόκια των ομολόγων του είναι πάνω από το 4%, την ώρα που η Κύπρος αντλεί κεφάλαια με μόλις 2,4%. Οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην εφορία ή τα ταμεία και 6 εκατομμύρια λογαριασμοί έχουν ήδη κατασχεθεί. Τα κόκκινα δάνεια και η έλλειψη καταθέσεων λυγίζουν τις τράπεζες, αυτές τη ρευστότητα και εκείνη την ανάπτυξη. Και την ίδια ώρα, οι δικαστικές αποφάσεις για διεκδίκηση αναδρομικών και η συνεχής διεύρυνση του κομματικού κράτους, μπορεί να τινάξουν στον αέρα τη δημοσιονομική προσαρμογή, μεταφέροντας στο μέλλον νέες θυσίες για τους Έλληνες και δημιουργώντας νέο φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και στασιμότητας.

Όλα αυτά, πράγματι, αποτελούν νάρκες για το μέλλον και είμαι ο τελευταίος που θα τις αποκρύψω από τους πολίτες. Γι’ αυτό και οι δεσμεύσεις της ΝΔ είναι λίγες, συγκεκριμένες και κοστολογημένες, όπως τις παρουσίασα πρόσφατα στη ΔΕΘ. Και θα ισχύσουν αμέσως, όχι μόνο γιατί θα ανακουφίσουν την κοινωνία και την παραγωγή, αλλά διότι θα κινητοποιήσουν και το ελατήριο της ανάπτυξης. Η δική μας συνταγή προβλέπει λιγότερους φόρους και εισφορές, λογικά πλεονάσματα και περισσότερες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις για νέες δουλειές. Και αυτό, θα κινητοποιήσει δυνάμεις και θα δημιουργήσει θετικό κλίμα που θα φέρει ανάπτυξη της τάξης του 4% και δεκάδες δισ. νέων κεφαλαίων στη χώρα. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα και θα το κερδίσουμε

Λένε κάποιοι ότι με τη στροφή που κάνετε προς το Κέντρο αφήνετε χώρο στα δεξιά σας για νέα σχήματα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, με κατηγορεί για στροφή προς την ακροδεξιά. Οι στροφές μου αρέσουν, αλλά μόνον στην οδήγηση-όχι στην πολιτική. Υπήρξα πάντα ένας φιλελεύθερος κεντροδεξιός πολιτικός και όλα όσα δεσμεύθηκα να πράξω, όταν διεκδίκησα την ηγεσία της ΝΔ, αποτελούν τη διαχρονική πολιτική πυξίδα μου. Θα σας έλεγα, όμως, και κάτι ακόμη: Η παράταξη μας στάθηκε όρθια στα χρόνια της κρίσης, όχι μόνο γιατί είχε βαθιές κοινωνικές ρίζες, αλλά γιατί αντιπάλεψε τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την ανικανότητα, που είναι, σήμερα, τα κεντρικά σημεία που ορίζουν τα πολιτικά μέτωπα. Η ΝΔ ξέρει να διαβάζει τα μηνύματα των καιρών και γνωρίζει καλά πως μεγαλούργησε μόνον όταν διεύρυνε την επιρροή της και σε πολίτες που ήταν πέραν των κομματικών τειχών της.

Αν δεν έχετε αυτοδυναμία και η κυρία Γεννηματά αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση χωρίς να συμπράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα κάνετε;

Δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξω σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι σηματοδοτεί τον ακριβώς αντίθετο κόσμο από εκείνον στον οποίο πιστεύω εγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ψέμα και η οικονομική καθήλωση. Η ανασφάλεια και το κομματικό ρουσφέτι. Η εσωστρέφεια και η μιζέρια. Η χώρα, όμως, χρειάζεται αλήθεια και  πρόοδο. Κανόνες και αξιολόγηση. Άνοιγμα στο μέλλον και ευημερία για όλους. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση είτε έχουμε αυτοδυναμία, είτε όχι. Και είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα τολμήσει να ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από το παράθυρο, όταν οι πολίτες θα τον έχουν διώξει από την πόρτα.

Σας ακούμε να μιλάτε διαρκώς για ανανέωση, αλλά οι πολίτες, μέχρι στιγμής δεν έχουν δει αυτό που λέμε «καινούργια πρόσωπα».
Εδώ θα σας δώσω μια είδηση. Από τις επόμενες ημέρες οι πολίτες θα αρχίσουν να γνωρίζουν τους πρώτους νέους υποψήφιους βουλευτές μας. Και δεν εννοώ πρώην βουλευτές της ΝΔ, αλλά πρόσωπα που δεν έχουν διεκδικήσει ποτέ στο παρελθόν την είσοδό τους στη βουλή. Είναι νέα πρόσωπα, ικανά, και είμαι υπερήφανος που θα συμπορευθούν με τη ΝΔ, καθώς νέοι υποψήφιοι, με αυτά τα χαρακτηριστικά, θα ανανεώσουν σημαντικά τα ψηφοδέλτιά μας.
Θέλω να κλείσω με ένα ερώτημα που σχετίζεται με τη διάχυτη απαισιοδοξία που εξακολουθεί να υπάρχει στους πολίτες για το μέλλον τους. Πώς θα την αντιμετωπίσετε και πώς φαντάζεστε την Ελλάδα μετά από 5 χρόνια.

Κε Τζιοβάρα, μέχρι τις εκλογές, όσα νέα ψέματα και να πει ο ΣΥΡΙΖΑ, -διότι θα το κάνει- δεν θα υποσχεθώ τίποτα που δεν μπορώ να πράξω. Θα λέω μόνον την αλήθεια, διότι πιστεύω στο σχέδιό μας. Το οποίο θα εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά. Σε πέντε χρόνια από τώρα η Ελλάδα θα πατάει γερά στα πόδια της. Θα αναπτύσσεται δυναμικά και θα δημιουργεί νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Θα ‘ναι μια χώρα με ασφάλεια στους δημόσιους χώρους και τα σπίτια μας. Μια χώρα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους, μία χώρα στην οποία θα μπορούν να γυρίσουν πίσω τα παιδιά της που έφυγαν τα τελευταία χρόνια. Μια χώρα που θα μας κάνει ξανά υπερήφανους. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.


Διπλωματικές πηγές απαντούν στον Ερντογάν: Μόνος δρόμος σταθερότητας, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίουΤην αντίδραση διπλωματικών πηγών της Αθήνας προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης μίας κορβέτας στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου Ερντογάν αλλά και του Υπουργού Αμύνης της Τουρκίας περί Αιγαίου, οι διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα».

Και προσέθεταν: «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Aποδοκιμάστηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη Θ. ΜουμουλίδηςΑγανακτισμένοι Έλληνες όπου δουν τους βουλευτές της κυβέρνησης τους αποδοκιμάζουν για το ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Νεαρός που παρευρέθηκε στην Εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης της Σιάτιστας την ώρα που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Μουμουλίδης κατέθετε στεφάνι, του είπε «τολμάς να καταθέτεις στεφάνι ενώ πούλησες τη Μακεδονία».

Γιουχάισαν την Παπακώστα!!Αποδοκίμασαν την Παπακώστα στην τελετή για την απελευθέρωση της Αριδαίας .

Μόλις οι συγκεντρωμένοι άκουσαν το όνομα της Παπακώστα, η οποία παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης προκειμένου να καταθέσει στεφάνι, οι συγκεντρωμένοι πολίτες άρχισαν να φωνάζουν «ουουου», γεγονός που προκάλεσε την αμηχανία της υφυπουργού.

Φώναζαν επίσης: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ενώ ακούστηκες αρκετές φορές το «Ζήτω η Μακεδονία».