Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Νέα Δημοκρατία : Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται




Η Νέα Δημοκρατία μετά την είδηση για την τροπολογία Παππά που αφορά την επίσπευση του μαύρου στα κανάλια που δεν πήραν άδεια έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση :

«Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια», αναφέρει η ΝΔ,  με αφορμή υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ και αφορά, μεταξύ άλλων, και τις κυρώσεις προς τους σταθμούς που θα εκπέμπουν χωρίς άδεια.

«Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες. Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις»


Κραχ στα ασφαλιστικά ταμεία: «Έβαλαν χέρι» σε ειδικό λογαριασμό για να πληρώσουν συντάξεις!




ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ – ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΕΣΕΙ ΤΗΣ «ΝΑΥΑΓΗΣΕ» Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ - ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα χρήματά τους δεν επαρκούν για να πληρωθούν οι συντάξεις τον τρέχοντα μήνα και, παρά το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, μόλις τέθηκε σε  ισχύ, το σύστημα βρίσκεται στην …κόκκινη γραμμή.

Με το «σπάσιμο του κουμπαρά», δηλαδή με την εκταμίευση χρημάτων από τον Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ουσιαστικά καταργείται και η λεγόμενη «αλληλεγγύη των γενεών», καθώς τα χρήματα αυτά είναι για την κάλυψη των συντάξεων των μελλοντικών συνταξιούχων.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ελήφθησαν  370 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις σε ΟΑΕΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να το έχει ο ΟΑΕΕ.

Ένας στους δυο δεν πληρώνει εισφορές ΟΑΕΕ 

Από τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι ο ΟΑΕΕ έχει σήμερα 697.876 ενεργούς ασφαλισμένους, από τους οποίους οι 320.883 είναι ενεργοί οφειλέτες, δηλαδή ασφαλισμένοι οι οποίοι χρωστούν εισφορές και έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Όμως το πλήθος των ασφαλισμένων οφειλετών οι οποίοι διέκοψαν τις πληρωμές των οφειλών ανέρχεται σε 246.612.

Η εισπραξιμότητα του οργανισμού ανέρχεται μόλις στο 50% των οφειλών του και το πρόβλημα μήνα με το μήνα μεγεθύνεται.

Όπως εκτιμάται, για να σωθεί ο ΟΑΕΕ θα πρέπει η εισπραξιμότητά του να ανέλθει στο 75% των οφειλών για να μπορέσει να επιβιώσει χωρίς τις έκτακτες επιχορηγήσεις.
Το πλήθος ασφαλισμένων ΟΑΕΕ που καταβάλλουν εισφορές και δεν είναι σταθερό σε κάθε δίμηνο ανέρχεται κατά μέσο όρο για το 2016 σε 442.610 ασφαλισμένους, ήτοι σε ποσοστό 63%.





Πηγή : newsbomb.gr


Προβάδισμα 6,4% της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση! Διεύρυνση της διαφοράς




Στις 6,4 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση, της εταιρείας Alco για το newsit.gr, η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 11-14 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα καταγράφουν την εξής δύναμη (σε παρένθεση τα ποσοστά επί των εγκύρων: ΣΥΡΙΖΑ 15,1% (18,2%), ΝΔ 21,5% (26%), ΧΑ 6,9% (8,3%), ΠΑΣΟΚ 4,6% (5,6%), ΚΚΕ 5,1% (6,2%), Ποτάμι 1,6% (1,9%), ΑΝΕΛ 2,2% (2,7%), Ένωση Κεντρώων 2,3% (2,8%), ενώ Λαϊκή Ενότητα και η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν από 2,5% (3%).

Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει και ερώτημα για το ποιος έπεισε περισσότερο στη Βουλή κατά την πρόσφατη συζήτηση για τη διαπλοκή: Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε το 23%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 18% και «κανένας» το 55%.



Πηγή : tovima.gr


Ο Ν. Παππάς χειρότερος από τον Ερντογάν με το ζόρι να φιμώσει την ενημέρωση και γρήγορα




Ο Φασισμός και ο καθεστωτισμός σε όλο του μεγαλείο από τον Νίκο Παππά που προσπαθεί με κάθε τρόπο να φιμώσει την ενημέρωση για να μην παρουσιάζονται τα χάλια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τύφλα να έχει ο Ερντογάν μπροστά στον Νίκο Παππά.

Διαβάζουμε στο iefimerida.gr 

Νέα δεδομένα δημιουργεί στα ιδιωτικά κανάλια που δεν πήραν άδεια η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή τα κανάλια που δεν πήραν άδεια υποχρεούνται να κλείσουν σε πέντε (5) ημέρες αντί για τρεις μήνες που προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την στιγμή που θα υπογραφεί η τελική απόφαση και θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική τροπολογία:

«Μετά την πάροδο πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του υπουργού στον οποίον έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την οποία χορηγούνται άδειες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 76 και 77 του ν. 4070/2012 στις εξής περιπτώσεις:

παροχής και με κάθε τρόπο διανομής περιεχομένου, ανεξαρτήτως στόχευσης, μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής σε ελεύθερη λήψη και εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια από παρόχους μη αδειοδοτημένους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου,
διανομής, κωδικοποίησης, μετάδοσης και με οποιοδήποτε τρόπο διάθεσης στο κοινό από παρόχους δικτύου επίγειας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής και σε οποιαδήποτε εμβέλεια ή γεωγραφική κάλυψη, προγραμμάτων, εκπομπών ή περιεχομένου των ανωτέρων υπό (α) αναφερομένων».
Με την ίδια τροπολογία επίσης αυστηροποιούνται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται τόσο για την DIGEA όσο και για τους καναλάρχες που θα εξακολουθήσουν να εκπέμπουν. Η ποινή φυλάκισης ορίζεται πλέον στον 1 έτος αντί για 6 μήνες ενώ τα πρόστιμα θα φτάνουν έως και 1 εκατ. ευρώ ενώ θα κατάσχονται και μηχανήματα.

Παράλληλα με την τροπολογία δεν αναγνωρίζονται ως φορολογικά έξοδα η διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε κανάλι που δεν έχει πάρει άδεια.

Επιπλέον δίνεται προθεσμία έξι μηνών, ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί με άδεια να εκπέμπουν σε high definition.

Τέλος, περνά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (αντί του ΕΣΡ) η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.


Δείτε την τροπολογία Παππά, όπως κατατέθηκε στη Βουλή σε μορφή σε PDF




Η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ ζητάει τον έλεγχο της επιχείρησης SAR - Έστειλαν ελικόπτερο!



Σοβαρό επεισόδιο επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα με αφορμή την επιχείρησης έρευνας και διάσωσης για ναυαγό στο Αιγαίο.

Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι, δηλώνει πως έχει την αρμοδιότητα για την έρευνα και διάσωση στην περιοχή και καλεί όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση να αναφέρουν στο Τουρκικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης. Παράλληλα τουρκικό ελικοπτερο μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών, στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου που γίνονταν οι έρευνες επιχειρώντας να δηλώσει το "παρόν" στην προσπάθεια για τον εντοπισμό του αγνοούμενου. 

Πιο συγκεκριμένα, στο Αιγαίο έχει σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό ενός άνδρα ο οποίος επέβαινε σε ξύλινη βάρκα και έχει να δώσει σημεία ζωής από χθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ SAR Τα Super Puma οργώνουν το Αιγαίο για να εντοπίσουν ναυαγό - ΧΑΡΤΗΣ

Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης συντονίζει τις έρευνες στην περιοχή που ο άνδρας έδωσε για τελευταία φορά σημεία ζωής.

Παράλληλα έχει εκδοθεί ΝΟΤΑΜ που ορίζει περιοχή ερευνών ανάμεσα στην Κω και την Σάμο, όπως φαίνεται στον διαδραστικό χάρτη.

Η Τουρκία αμέσως μετά την ελληνική ΝΟΤΑΜ απάντησε με την δική της με αριθμό 4540/16 λέγοντας ότι η έρευνα γίνεται σε περιοχή με τουρκική δικαιοδοσία και πως θα πρέπει όλες οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης να συντονίζονται από τις τουρκικές Αρχές.


Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας, η οποία με μια μακροσκελή ΝΟΤΑΜ παραθέτει όλους τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες και κηρύσσει την τουρκική ΝΟΤΑΜ άκυρη. 




Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Πηγή : onalert.gr


Τσίπρας σε Πετράκο (το 2015): «Με τη δραχμή θα έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, αλλά δε θα αντέξουμε τους 3 πρώτους μήνες»



Αποκαλυπτικός διάλογος που είχε ο τότε βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό τον Απρίλιο του 2015

Απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε στη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόσο κατά της αριστερής πλατφόρμας όσο και κατά της ΛΑΕ, ο κ. Πετράκος ανέφερε έναν αποκαλυπτικό διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό στο γραφείο του τον Απρίλιο του 2015!

Όπως έκανε γνωστό ο τότε βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό στο γραφείο του και του ζήτησε να πουν στο λαό όλη την αλήθεια, μιας και οι δανειστές δεν τηρούσαν την ενδιάμεση συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο ο πρωθυπουργός τον ρώτησε «Τι θες, να πάμε στη δραχμή;» ... συμπληρώνοντας: «Συμφωνώ μαζί σου ότι σε 1 χρόνο θα έχουμε με το εθνικό νόμισμα μεγάλη ανάπτυξη, αλλά δε θα αντέξουμε τους πρώτους 3 με 6 μήνες».

Την αποκάλυψη αυτή ο κ. Πετράκος έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της ΛΑΕ στην Καλαμάτα.

Χαρακτήρισε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα ένα φοβισμένο ηγέτη, ενώ στις αναφορές του περί θριάμβου στο δημοψήφισμα, ο κ. Πετράκος τον κατηγόρησε ότι περιπαίζει τη νοημοσύνη των πολιτών που με 62% αποφάσισαν να πουν όχι στα μνημόνια, κι αυτός, καταπατώντας τη λαϊκή βούληση, το μετέτρεψε στο 3ο μνημόνιο, που ξεπούλησε την περιουσία της χώρας. 




Πηγή: tharrosnews.gr


Eπιστολή 50χρονης στον πρωθυπουργό: «Με εξαπατήσατε κ.Τσίπρα»



«Τα πάντα καταρρέουν από την υπερφορολόγηση και τα χρέη»

«Με κοροϊδέψατε κ. Τσίπρα εμένα και μερικά εκατομμύρια Έλληνες. Πέσαμε στην παγίδα σας που επιμελώς είχατε καλύψει και τώρα μας έχετε αφήσει στο έλεος των δανειστών» γράφει μεταξύ άλλων η 50χρονη άνεργη μητέρα από την Κρήτη

Συγκλονίζει η επιστολή μιας 50χρονης άνεργης εκπαιδευτικού από την Κρήτη προς τον πρωθυπουργό στην οποία περιγράφει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ίδια και η οικογένειά της εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση αφού όπως λέει πράττει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που πρέσβευε πριν εκλεγεί.

«Με εξαπατήσατε κ. Τσίπρα με κοροϊδέψατε εμένα και μερικά εκατομμύρια Έλληνες. Πέσαμε στην παγίδα σας που επιμελώς είχατε καλύψει και τώρα μας έχετε αφήσει στο έλεος των δανειστών. Μιλούσατε για επαναστατικές αλλαγές και η μόνη επανάσταση που είδα ήταν αυτή της γραβάτας» γράφει μεταξύ άλλων η 50χρονη Νεκταρία Τζανή μητέρα δύο ανήλικων. παιδιών. 

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Προς κ. Αλέξη Τσίπρα                                               
Άγιος Νικόλαος 12/10/2016
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
                                                                                                Κοινοποίηση: Μ.Μ.Ε.

Αξιότιμε κ. Τσίπρα  
                     
Με υπόκρουση, από το βάθος του δωματίου, το ραδιόφωνο που εξαγγέλλει ότι άρχισαν οι πλειστηριασμοί ακόμα και πρώτης κατοικίας, πράγμα που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την απόγνωσή μου άρχισα να γράφω αυτή την επιστολή.

Πήρα την απόφαση να απευθυνθώ σε σας προσωπικά με την ελπίδα όχι ότι μπορεί να διαβαστεί ή να της δοθεί η απαραίτητη προσοχή (το πιθανότερο είναι ότι θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων) αλλά γιατί διακατέχομαι από συναισθήματα οργής και θλίψης οδύνης απογοήτευσης, φόβου, αγωνίας με δυο λόγια με πνίγει το δίκιο μου. Μια αδικία διενεργήθηκε εις βάρος μου “ελαφρά τη καρδία” εκ μέρους του κράτους.

Είμαι από 5/ετιας άνεργη μάνα, διαζευγμένη, απόφοιτος ΑΕΙ, 50 χρόνων με 2 ανήλικα παιδιά. Έχω να λάβω μισθό στα χέρια μου 5 χρόνια, δεν έχω κανένα άλλο εισόδημα. Υπήρξα ιδεαλίστρια και προχώρησα με την πεποίθηση ότι με την αξία μου θα τα καταφέρω. Και ενώ έβλεπα να διορίζονται σε υψηλές θέσεις μέχρι και απόφοιτοι δημοτικού εγώ πιστή στις ιδέες μου καταβαραθρώθηκα. Πίσω στο θέμα μας όμως. Έλαβα λοιπόν ένα e-mail από το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο μου χορηγούνται και μου υφαρπάζονται την ίδια στιγμή 733,68 Ευρώ ποσό που αντιστοιχεί σε επιστροφή δαπάνης για τα έξοδα κηδείας του πάτερα μου. Η παρακράτηση έγινε για να καλύψει φορολογικές οφειλές ΕΝΦΙΑ, που μαντέψτε γιατί δεν πλήρωσα.

Εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή βίωσα ένα απάνθρωπο βιασμό της προσωπικότητας μου και της ύπαρξής μου γενικότερα. κάποιος άλλος αυθαίρετα πήρε απόφαση για μένα ερήμην μου και απλά μου την ανακοίνωσε. Το κράτος δηλαδή συνωμότησε εις βάρος μου με σκοπό την οικονομική ηθική και φυσική εξόντωσή μου. Και δυστυχώς δεν είμαι τόσο γενναία ώστε να πω “είμαι περήφανη ως Ελληνίδα που βοήθησα με τη μικρή μου συνεισφορά να μειωθεί το χρέος της χώρας μου” όταν υπάρχει ζήτημα επιβίωσης.

Το e-mail αυτό αποτέλεσε την τελική σταγόνα σε μια πληθώρα  με αρνητικά συναισθήματα που με κατακλύζουν, έτσι αντί να γίνω και ‘γω ένα όνομα στην μακροσκελή λίστα των χιλιάδων ανθρώπων που υποκύπτουν και θέτουν τέρμα στην ζωή τους, είπα να πιάσω ένα στυλό και να εκτονώσω την οργή μου και το θυμό μου όχι στον εαυτό μου αλλά σ’ αυτόν που θεωρώ υπαίτιο της όλης κατάστασης και αυτός είστε εσείς κ. Τσίπρα. Για να είμαι δίκαιη δεν φταίτε μόνο εσείς, άλλοι μας οδήγησαν εδώ και σεις απλά ολοκληρώνετε το θεάρεστο και καθ' όλα αποτυχημένο έργο προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.

Είχα την ατυχία να χάσω και τους δύο γονείς μου μέσα σε 2 χρόνια, οι οποίοι κατά βάση μας συντηρούσαν. Τώρα αν τυχόν σας γεννηθεί η απορία “μα γιατί δεν βρήκατε μια δουλειά όλα αυτά τα χρόνια” ας μου επιτρέψετε να μειδιάσω και να σας υπενθυμίσω ότι ζούμε στην Ελλάδα όπου η ανεργία θεριεύει (που την είδατε την μείωση 4 μονάδες δεν ξέρω) και άτομα 50 χρόνων όπως είμαι εγώ έχουν τελειώσει finish finito, δεν υφίστανται στο εργασιακό τοπίο. Εκτός αν ανοίξουν κάποια δική τους δουλειά που και μόνο στην σκέψη να ξεκινήσει κάποιος επιχείρηση έχει αρχίσει η φορολόγηση Τι να λέμε τώρα, κανένα μέλλον καμιά ελπίδα.

Και παρ' όλο που τα πάντα καταρρέουν από την υπερφορολόγηση και τα χρέη η καλή σας κυβέρνηση αντί να στραφεί προς την σωστή κατεύθυνση για να βρει χρήμα (βλέπε υψηλά εισοδήματα) έχει βαλθεί να ξεκοκαλίσει να διαλύσει και τελικά να αφανίσει τις πιο ευαίσθητες και ευπαθείς τάξεις. Τα ισοπεδώνει όλα και με τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με τον μεγαλοεπιχειρηματία Θεωρεί ότι έχω άρα δε θα με βλάψει και έτσι μου παίρνει. Δεν λέω “τιμή μου” να με κατατάσσει τόσο ψηλά αλλά ξέρετε δεν ανήκω εκεί και η πτώση από τόσο ψηλά πονάει και καμιά φορά σκοτώνει.

κ. Τσίπρα

Η κυβέρνησή σας προσομοιάζει απόλυτα στην έννοια του ανάλγητου κράτους που υπάρχει για να μας ταλαιπωρεί και να μας καταδυναστεύει.  Διαβάστε λοιπόν παρακάτω τη λογική του παραλόγου στην οποία με υποβάλλετε.

Είμαι άνεργη αλλά πρέπει να πληρώνω ΕΝΦΙΑ
Είμαι άνεργη αλλά πρέπει να πληρώσω και τον ΕΝΦΙΑ των θανόντων γονιών μου
Δεν μπορώ να κάνω αποδοχή κληρονομιάς γιατί πρέπει να εξοφλήσω των ΕΝΦΙΑ
Δεν μπορώ να πουλήσω το αυτοκίνητο του πατέρα μου γιατί δεν μπορώ να κάνω αποδοχή κληρονομιάς λόγω ΕΝΦΙΑ.

Δεν μπορώ να καταθέσω πινακίδες γιατί δεν μπορώ να κάνω αποδοχή κληρονομιάς,  έτσι είμαι αναγκασμένη να πληρώνω τα τέλη κυκλοφορίας ασφάλεια κτέο κλπ.
Δεν μπορώ να πουλήσω για να εξασφαλίσω κάποια χρήματα γιατί δεν μπορώ να κάνω αποδοχή κληρονομιάς λόγω ΕΜΦΙΑ.

Νομίζω όμως ότι σας έγραψα αρκετά για να κατανοήσετε την κατάστασή μας αλλά και το  θράσος με το οποίο η κυβέρνηση σας μου ζητά εισφορά από τα ανύπαρκτα εισοδήματά μου ενώ σίγουρα κάποια στιγμή θα πληρώσω πολύ πολύ ακριβά αυτή την αδυναμία καταβολής του επαίσχυντου φόρου που λέγεται ΕΜΦΙΑ.

Με εξαπατήσαμε κ. Τσίπρα με κοροϊδέψαμε εμένα και μερικά εκατομμύρια Έλληνες. Πέσαμε στην παγίδα σας που επιμελώς είχατε καλύψει και τώρα μας έχετε αφήσει στο έλεος των δανειστών. Μιλούσατε για επαναστατικές αλλαγές και η μόνη επανάσταση που είδα ήταν αυτή της γραβάτας.

Σταματήστε την καταστροφή της Ελλάδας. Σταθείτε στο πλάι των Ελλήνων και δώστε μας νόημα για να συνεχίσουμε να μένουμε εδώ και ν’ αγωνιζόμαστε Δώστε μας τη χαμένη αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.  Αφήστε τους αριθμούς, τα ποσοστά και τις βεβαιώσεις ότι πάμε καλά. Δεν πείθετε πια. Νομίζετε ότι η θετική πρόβλεψη για ανάπτυξη που ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας υπενθυμίζετε ότι θα επιτευχθεί, θα γεμίσει κανένα πιάτο ή θα πληρώσει κάποια ΔΕΗ?

Πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη που ξεχειλίζει από οργή και απόγνωση. Κι αν κάθε Έλληνας με πρόβλημα σας έστελνε και μια επιστολή για να εκφράσει τα παράπονά του, το Μαξίμου θα κατακλυζόταν από εκατομμύρια γράμματα.

Δεν προσδοκώ τίποτα από την επιστολή αυτή, ούτε καν απάντηση. Είμαι σίγουρη επίσης ότι θα συνεχίσουμε να γλείφουμε και να γρατζουνάμε ανήμποροι τον πάτο του καζανιού που βράζουμε γιατί όπως λέει και ο μέγιστος Χατζηδάκης :

“Καληνύχτα Κεμάλ αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ”.......

Μετά τιμής

Νεκταρία Τζανή
Εκπαιδευτικός εν ανεργία       





Πηγή: ekriti.gr, protothema.gr


Βόλβη: Εισαγγελέας για τις αντιδράσεις γονέων κατά προσφυγόπουλων

 (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν τελούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο, αλλά και μία σειρά από άλλες πράξεις, όπως τυχόν εξαναγκασμός σε παράλειψη παρακολούθησης διδασκαλίας σε σχολείο, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για την περίπτωση των γονιών της κοινότητας Προφήτη δήμου Βόλβης, που αντιδρούν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο δημοτικό σχολείο της περιοχής τους.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε αναφορά από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Ανανιάδη σχετικά με την απόφαση της επιτροπής γονέων του δημοτικού σχολείου Προφήτη να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ως διαμαρτυρία για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στην ίδια σχολική μονάδα, αλλά και την πρόταση που διατύπωσαν οι ίδιοι να χρησιμοποιηθούν ανενεργά σχολικά κτίρια για τα μαθήματα των προσφυγόπουλων. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Ευαγγελία Καρανίκα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στο πλαίσιο της έρευνας, θα διερευνηθεί εάν οι αντιδρώντες με δημόσιο τρόπο προτρέπουν σε πράξη που μπορεί να προκαλέσει μίσος κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, εθνική καταγωγή και κατά τρόπο που ενέχει απειλή για την ελευθερία και τη σωματική ακεραιότητα άλλου ή εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη. 

Εξάλλου, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας καλούνται να διερευνήσουν τυχόν εξαναγκασμό σε πράξη ή παράλειψη για την παρακολούθηση διδασκαλίας σε σχολείο ή έμπρακτης εξύβρισης με τυχαία επιλογή του θύματος από τη γενικευμένη εκδήλωση της προσβλητικής συμπεριφοράς των υπόπτων με ρατσιστικά κίνητρα.

Σε περίπτωση που από την έρευνα προκύψουν αξιόποινες πράξεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, αυτά θα κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτα τέλεσης αξιόποινων ενεργειών.

Έκκληση από τον δήμαρχο

Σχολιάζοντας την κίνηση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας εξέφρασε την αντίθεσή του. «Αντί να επιδιώξει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και των γονέων, ώστε να πεισθούν οι γονείς και να ξεπεράσουν τις φοβίες τους για τη συνύπαρξη όλων των παιδιών, επέλεξε τα αστυνομικά μέτρα και τον εισαγγελέα».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους γονείς να συμβάλουν στην κανονικότητα της λειτουργίας του σχολείου στον Προφήτη.

«Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα το δικαίωμα στη μόρφωση γι' αυτά τα βασανισμένα παιδιά, που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και την προσφυγιά. Οι κάτοικοι του Προφήτη δεν είναι ρατσιστές ούτε ξενόφοβοι, αλλά είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους. Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί γονείς αντέδρασαν παρορμητικά, οδηγούμενοι τόσο από την έλλειψη ενημέρωσης, όσο και από την αυταρχική αντιμετώπισή τους υπό τον κλοιό της αστυνομίας» είπε ο κ. Λιάμας. 

Ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι ο δήμος θα φροντίσει να διαλύσει και τις τελευταίες ανησυχίες των γονέων, με σειρά δράσεων, ειδικότερα για τα θέματα υγιεινής. Επιπλέον, ζήτησε δημόσια από τους γονείς να κλείσουν τα αφτιά τους, σε ακραίες φωνές που υποδαυλίζουν την ένταση. 

«Δυστυχώς, ορισμένοι που προέρχονται εκτός δήμου Βόλβης, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έλλειψη ενημέρωσης και το κλίμα αστυνομοκρατίας, για να μετατρέψουν τις ανησυχίες των γονέων σε ξενοφοβικό ξέσπασμα» είπε και καταδίκασε απερίφραστα το περιστατικό φραστικού προπηλακισμού του διευθυντή του δημοτικού σχολείου Προφήτη. 

Ο κ. Λιάμας αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσωπο του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, για τον οποίο




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Γερμανικός Τύπος: ΣΥΡΙΖΑ, η όχι και τόσο ριζοσπαστική Αριστερά




Μετά την εφημερίδα Welt στις αρχές της εβδομάδες, τώρα και η Frankfurter Allgemeine Zeitung διαγράφει προσεκτικά στον ορίζοντα το ενδεχόμενο μιας απομάκρυνσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Σε εκτενές άρθρο από την Αθήνα ο ανταποκριτής Frankfurter Allgemeine Zeitung Μιχάελ Μάρτενς περιγράφει το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έρνα κλίμα που χαρακτηρίζεται πρωτίστως από την απογοήτευση για τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς που κάθε άλλο παρά τηρήθηκαν. Η απογοήτευση αυτή καταγράφεται πλέον σταθερά στις δημοσκοπήσεις.

«Το Σαββατοκύριακο», σημειώνει, «δεν θα είναι εύκολο για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ναι μεν η επανεκλογή του ως προέδρου του κόμματος θεωρείται βέβαιη, μια και δεν υπάρχει κανείς που θα μπορούσε ή θα ήθελε να ταρακουνήσει τον σαραβαλιασμένο θρόνο του. Για πρώτη φορά ωστόσο μετά τους τρεις εκλογικούς θριάμβους του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει τώρα να εξηγήσει ευθέως στην κομματική του βάση γιατί δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει σχεδόν καμιά από τις υποσχέσεις του. Στην Ελλάδα κυριαρχεί πάντα η πολιτική λιτότητας και μάλιστα υιοθετήθηκε σαν πολιτική της κυβέρνησης, αμέσως μόλις απορρίφθηκε με ζήλο μέσω δημοψηφίσματος.»

Ο ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνεται με ηθικά πλεονεκτήματα

Ο Μίχαελ Μάρτενς υπενθυμίζει τις μετρημένες εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και ερμηνεύει ως εξής τη ρητορική αυτοσυγκράτηση του πρωθυπουργού: «Φαίνεται να επιβεβαιώνεται η βούληση του Τσίπρα να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Δεν έχει και άλλη επιλογή, αφού όποιος μιλά με περσινούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ένα πράγμα αντιλαμβάνεται: το αρχικό πλεονέκτημα του Τσίπρα ως ήρωα της διαμαρτυρίας έχει φθαρεί. Πολλοί Έλληνες επικροτούν το ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι γιος, ανιψιός ή κουνιάδος κάποιου προκατόχου του, όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα, όμως το ατού αυτό δεν φθάνει για να πληρώσει κανείς τον παχυλό ΕΝΦΙΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι θα καταργήσει αλλά διατήρησε σαν να μην τρέχει τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά άλλων φόρων.»

Και το συμπέρασμα της γερμανικής εφημερίδας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε γιατί διακήρυσσε τη ρήξη με το πελατειακό παρελθόν – μόνο που κανείς δεν μπορεί να προβαίνει κάθε τόσο εκ νέου σε ρήξη με το παρελθόν. Το τί μπορεί να προσφέρει πέραν αυτού ο συνασπισμός της όχι και τόσο ριζοσπαστικής πλέον Αριστεράς πρέπει ακόμα να αποδειχθεί.»

Το ελληνικό αδιέξοδο

Μετά την εφημερίδα Welt στις αρχές της εβδομάδες, τώρα και η Frankfurter Allgemeine Zeitung διαγράφει προσεκτικά στον ορίζοντα το ενδεχόμενο μιας απομάκρυνσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο Βέρνερ Μούσλερ από τις Βρυξέλλες κάνει στις οικονομικές στήλες της εφημερίδας μια αναλυτική αναδρομή στη διαφωνία του γερμανού κυρίως υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το ΔΝΤ για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους και για το πότε θα μπορούσε να αρχίσει μια σχετική συζήτηση.

«Είναι προφανές», σημειώνει ο αναλυτής, «ότι ο Σόιμπλε και οι ευρωπαίοι συνάδελφοί του δεν ενδιαφέρονται καθόλου για μια ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης και θέλουν να τραινάρουν το πρόβλημα. Το ότι είναι προσβεβλημένοι επειδή το ΔΝΤ δεν θέλει να πάρει μέρος σ' αυτό το παιχνίδι δείχνει μια κάποια θρασύτητα. Αυτό ισχύει ιδίως για τον γερμανό υπ. Οικονομικών, επειδή κυρίως αυτός πιέζει για την περαιτέρω συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.»

Το μέγα πρόβλημα του Βερολίνου

Ο αρθρογράφος πιστεύει ότι η διαμάχη του Eurogroup με το ΔΝΤ θα επικαλυφθεί βραχυπρόθεσμα, με το Ταμείο να μην παίρνει απόφαση, αλλά να δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται σύντομα να την πάρει. Πιθανόν μάλιστα η επαμφοτερίζουσα αυτή κατάσταση να παραταθεί μέχρι το 2018. Και η κατακλείδα της FAZ: «Η διαφωνία με το ΔΝΤ επικαλύπτει την ουσιαστική διένεξη που έχει να λύσει η γερμανική πολιτική. Στο όχι απώτατο μέλλον θα υποχρεωθεί να φέρει αντιμέτωπους τους φορολογούμενους με το πραγματικό κόστος της βοήθειας προς την Ελλάδα. Και τότε θα πρέπει να επιλέξει ποιο είναι το καλύτερο, ένα κούρεμα χρέους εντός της ευρωζώνης ή ένα κούρεμα χρέους που θα ήταν συνδεδεμένο με την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Ακριβά θα είναι και τα δύο».





Πηγή: skai.gr


Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες



Ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 15 Ιανουαρίου η κατάθεση των δηλώσεων στην ιστοσελίδα www.pothen.gr – Τι πρέπει να δηλώσετε και πώς γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων από το TAXISnet

Τη διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) από όλους τους υπόχρεους περιγράφει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Όπως προκύπτει από την ΚΥΑ, οι υπόχρεοι θα μπορούν με ηλεκτρονικό τρόπο να μεταφέρουν τα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης στο «Πόθεν Έσχες» όπως και τα στοιχεία των ακινήτων τους από το Ε9. 

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων, που -όπως έχει ανακοινωθεί- θα γίνεται ηλεκτρονικά την ιστοσελίδα www.pothen.gr, προβλέπεται να ανοίξει αύριο και να κλείσει στις 15 Ιανουαρίου. Με βάση σχετική εγκύκλιο, στο «Πόθεν Έσχες» θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος εάν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, κινητά περιουσιακά στοιχεία εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, όπως και μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και καταθέσεις. 

Η διαδικασία υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, σύμφωνα με την ΚΥΑ είναι η ακόλουθη: 

1. Ο υπόχρεος υποβολής ΔΠΚ απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής. Η ΔΠΚ υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του, καθώς και του/της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση, που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου. 

2. Η ταυτοποίηση υπόχρεου και συζύγου από την εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής ΔΠΚ, γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών στο TAXISnet. Διακριτούς προσωπικούς κωδικούς TAXISnet πρέπει να έχουν τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγός, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποχρεωτική έγκριση των περιουσιακών στοιχείων, που δηλώθηκαν από τον υπόχρεο και αφορούν τον/την σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα. Η αίτηση για τη χορήγηση και η διαχείριση των κωδικών αυτών, γίνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος TAXISnet. 

3. Κατά την υποβολή ετήσιας ΔΠΚ ο υπόχρεος οφείλει σε κάθε περίπτωση να επικαιροποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση, σε σχέση με το αντίγραφο της ΔΠΚ τού αμέσως προηγούμενου έτους, που παράγεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβοήθησή του και να διατηρήσει αναλλοίωτα τα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν μεταβληθεί. 

4. Ο υπόχρεος υποβάλλει με τον/την σύζυγο κοινή ΔΠΚ. 

5. Σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας του/της συζύγου υπόχρεου, να συνυποβάλει κοινή δήλωση, η δήλωση υποβάλλεται μόνον από τον υπόχρεο, ο οποίος οφείλει να αναφέρει συγχρόνως στις παρατηρήσεις του συστήματος το γεγονός της άρνησης ή της αδυναμίας. 

Άρνηση θεωρείται και η βεβαιωμένη διάσταση των συζύγων, που έχει δηλωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ του υπόχρεου. 
Με στοιχεία από το Taxis Κατά την υποβολή ΔΠΚ από τον υπόχρεο, τα βασικά του στοιχεία, δηλαδή, ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο, εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο. 

Σε περίπτωση ανακρίβειας αυτών, απαιτείται, πριν από την υποβολή της δήλωσης, η διόρθωση των ανακριβών στοιχείων στο φορολογικό μητρώο. Τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου, όπως ΑΔΤ, διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ, δηλώνονται ως έχουν κατά την ημερομηνία της υποβολής της ΔΠΚ. Τα λοιπά στοιχεία, όπως υπηρεσιακά, οικογενειακά κλπ, ως και η ιδιότητα του υπόχρεου δηλώνονται ως είχαν κατά το έτος που αφορά η δήλωση. 

Η αρχική δήλωση περιλαμβάνει τα υφιστάμενα στην ημεδαπή και την αλλοδαπή κατά τον χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία, καθώς και την αξία κτήσης τους, εφόσον είναι διαθέσιμη. Η ετήσια ΔΠΚ περιέχει τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους, το οποίο αφορά η δήλωση, στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, καθώς και την αξία κτήσης τους, εφόσον είναι διαθέσιμη. 

Σε περίπτωση απόκτησης νέου περιουσιακού στοιχείου κατά τη χρήση, που αφορά η δήλωση, δηλώνονται υποχρεωτικώς ο τρόπος απόκτησης, το ύψος της σχετικής δαπάνης (καταβληθέν τίμημα), καθώς και αναλυτική παράθεση της πηγής προέλευσης των σχετικών πόρων. Σε περίπτωση εκποίησης περιουσιακού στοιχείου, που είχε δηλωθεί σε προηγούμενη δήλωση του υπόχρεου, δηλώνεται το εισπραχθέν τίμημα. 

Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης νέου εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου ή εκποίησης εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του υπόχρεου, δηλώνονται τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή εκποίησης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμβόλαιο απόκτησης εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων λόγω κληρονομικής διαδοχής, δηλώνονται τα στοιχεία του κληρονομούμενου, καθώς και ο τρόπος και η ιδιότητα, με την οποία ο υπόχρεος έγινε κληρονόμος. 

Στην περίπτωση απόκτησης και απώλειας εμπράγματου δικαιώματος επί του ίδιου ακινήτου κατά τη χρήση, που αφορά η δήλωση, δηλώνονται και οι δύο μεταβολές. Το άνω ισχύει αντίστοιχα και για τα οχήματα, πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα, καθώς και για τις συμμετοχές σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση. 

Για την υποβοήθησή του στην ηλεκτρονική υποβολή της ΔΠΚ, ο υπόχρεος, μετά την ταυτοποίησή του μέσω των κωδικών του TAXISnet και εφόσον συναινέσει με υπεύθυνη δήλωσή του σε αυτό, μπορεί να μεταφέρει στη ΔΠΚ τα δεδομένα της τελευταίας ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους, το οποίο αφορά η ΔΠΚ, καθώς και τα στοιχεία των ακινήτων, που περιλαμβάνονται στη «βεβαίωση της περιουσιακής του κατάστασης» κατά την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, το οποίο αφορά η ΔΠΚ, εφόσον η ΔΠΚ είναι αρχική ή του τρέχοντος έτους, εφόσον η ΔΠΚ είναι ετήσια, όπως αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στη ΓΓΔΕ. Όλα τα δεδομένα των ανωτέρω δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί, κατά την οριστική υποβολή της ΔΠΚ, από τυχόν υποβολή τροποποιητικών ή/και συμπληρωματικών δηλώσεων εισοδήματος για το έτος που αφορά η ΔΠΚ, καθώς και τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου κατά την ημερομηνία της ανωτέρω παραγράφου, θα επισυνάπτονται αυτόματα ηλεκτρονικά στην υποβαλλόμενη ΔΠΚ. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΓΓΔΕ, που είναι η αρμόδια υπηρεσία για τις ανωτέρω χορηγήσεις όλων των στοιχείων των δηλώσεων εισοδήματος και ακινήτων των υπόχρεων, οφείλει να τηρεί αρχείο γι αυτές, με το στοιχείο της ημερομηνίας και ώρας χορήγησης/πρόσβασης, καθώς και τον μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης της οριστικοποιημένης ΔΠΚ, που σχετίζεται με την κάθε χορήγηση. 

Για τις ΔΠΚ των ετών 2015 και 2016, που έχουν οριστικοποιηθεί ηλεκτρονικά από τους υπόχρεους πριν από την έκδοση της παρούσας, θα πρέπει να επισυναφθούν ηλεκτρονικά από τη ΔΗΛΕΔ σε συνεργασία με τον φορέα λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής ΔΠΚ, τα συνυποβαλλόμενα της ανωτέρω παραγράφου. Για τη διευκόλυνση του ελέγχου των ΔΠΚ, η φορολογική διοίκηση χορηγεί στα αρμόδια όργανα ελέγχου, ύστερα από αίτησή τους, στοιχεία για όλες τις πιθανές τροποποιήσεις των παραπάνω δηλώσεων εισοδήματος και ακινήτων των υπόχρεων αρμοδιότητάς τους, οι οποίες τηρούνται ηλεκτρονικά. 

Με την οριστική υποβολή της δήλωσης, ο υπόχρεος δύναται να αποθηκεύσει στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή αντίγραφο της υποβληθείσας ΔΠΚ, ως αποδεικτικό υποβολής, όπου εμφανίζονται ο αριθμός αυτής και η ημερομηνία υποβολής της. Πολιτικά πρόσωπα Κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής ΔΠΚ, οι υπόχρεοι, οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες των υποχρεωτικά ελεγχόμενων προσώπων (βουλευτές, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανώτεροι δικαστικοί), όπως αυτές προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις, αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο αρμόδιο όργανο ελέγχου, εφάπαξ κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης και εφόσον υπάρχουν μεταβολές κατά την υποβολή της ετήσιας δήλωσης, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 - Συμβόλαια των ακινήτων.

- Βεβαιώσεις επενδυτικών προϊόντων και χαρτοφυλακίων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως αυτά περιγράφονται στο στοιχείο iii της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 3213/2003, που κατ’ ελάχιστον θα περιλαμβάνουν το όνομα του χειριστή της μερίδας, το όνομα των προϊόντων, το κόστος κτήσης και την αποτίμηση αυτών. 

- Βεβαιώσεις ή παραστατικά από τα οποία να προκύπτουν τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και αντίστοιχες βεβαιώσεις ή παραστατικά για κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστευμάτων (trusts). 

- Παραστατικά των Τραπεζών, Ταμιευτηρίων και άλλων ημεδαπών ή αλλοδαπών πιστωτικών Ιδρυμάτων απ’ τα οποία θα αποδεικνύεται η μίσθωση θυρίδων.

- Παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα κινητά μεγάλης αξίας άνω των 30.000,00 €, όπως ειδικότερα αυτά προσδιορίζονται στο στοιχείο vi της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 3213/2003. - Άδειες κυκλοφορίας πλωτών και εναερίων μεταφορικών μέσων, καθώς και των κάθε χρήσης οχημάτων και σε περίπτωση απόκτησης ή εκποίησης κατά την διάρκεια του χρόνου που αφορά η δήλωση επιπλέον παραστατικά αγοράς ή πώλησης.

- Παραστατικά για συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση. Το απόρρητο της διαδικτυακής επικοινωνίας του υπόχρεου με τα συστήματα της ΓΓΠΣ και ΔΥ διασφαλίζεται με τη χρήση ψηφιακού πιστοποιητικού από την εφαρμογή υποβολής. Τα απόρρητα στοιχεία των ΔΠΚ τηρούνται κρυπτογραφημένα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του συστήματος. Το ηλεκτρονικό σύστημα συνοδεύεται από πολιτικές ασφάλειας, που καλύπτουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εξασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα και ακεραιότητα των στοιχείων της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.




Πηγή : dikaiologitika.gr


ΣΕΒ: Ελλάδα όπως Ουγκάντα για τις πωλήσεις ακινήτου



Μόνο στις δύο αυτές χώρες απαιτούνται 10 διαδικασίες για την αγοραπωλησία ακινήτου

Στην πρώτη θέση μαζί με την Ουγκάντα βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πώληση ενός ακινήτου σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του.

Τόσο στη χώρα μας όσο και στη χώρα της Αφρικής απαιτούνται δέκα διαδικασίες ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο με 8.

Παράλληλα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών ζητά την οριστική κατάργηση του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων ενόψει της ενεργοποίησής του από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος φόρος δρα αντιαναπτυξιακά και εμποδίζει την ανάπτυξη της κτηματαγοράς λειτουργώντας αποτρεπτικά για επενδυτές-αγοραστές καθώς οποιοσδήποτε αγοράζει ακίνητο αναγκάζεται να προεξοφλήσει από τώρα τον φόρο που θα πληρώσει στο μέλλον.



Πηγή : protothema.gr


Στον «πάγο» για 10 χρόνια οφειλέτες του Δημοσίου χωρίς περιουσία



Σε καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, ακόμη και θυρίδες, εκτείνεται ο έλεγχος της εφορίας προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο μπορούν να χαρακτηριστούν ανεπίδεκτες είσπραξης.

Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, δίνει διευκρινίσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθούν οι ΔΟΥ για το χαρακτηρισμό οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, απ΄όπου προκύπτει ότι η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων θα περνά από «κόσκινο», προκειμένου να διαπιστωθεί από τους ελεγκτές ποιες μπορούν να εισπραχθούν και ποιες θα χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης.

Ωστόσο, για τους  οφειλέτες που τα χρέη τους, κατόπιν των ελέγχων, θα χαρακτηριστούν ανεπίδεκτα είσπραξης, οι συνέπειες δεν σταματούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης,  καθώς όπως ορίζει η εγκύκλιος παύει, μεταξύ άλλων, να θέτει την εκκαθάριση ως προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμης οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης.

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, συνεχίζονται, καθώς για στον οφειλέτη, για δέκα χρόνια, δεν θα χορηγείται – στον ίδιο αλλά και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα-  φορολογική ενημερότητα για οποιαδήποτε αιτία, δεσμεύονται στο όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί καθώς και το περιεχόμενων θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, και εφόσον έχει χαρακτηριστεί και καταχωρηθεί η οφειλή στη λίστα με τις ανεπίδεκτες εισπράξεις, εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου περιουσιακού στοιχείου, θα γίνεται άμεσα κατάσχεση.

Αναλυτικά, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, η διαδικασία χαρακτηρισμού οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης θα γίνεται, ως εξής:

1. Για το χαρακτηρισμό των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης.

2. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης παύει εφεξής να αποτελεί προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμης οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης. Επομένως, δεν υφίσταται πλέον κώλυμα για την πρόοδο της διαδικασίας διάκρισης οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης και δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά η διαδικασία εκκαθάρισης, λόγω π.χ. μη διορισμού εκκαθαριστή ή μη αντικατάστασης παραιτηθέντος εκκαθαριστή.

3. Για το χαρακτηρισμό οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης, προβλέπεται η σύνταξη αιτιολογημένης έκθεσης από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή, ο οποίος υπηρετεί στην αρμόδια για την εισήγηση, φορολογική ή τελωνειακή αρχή και επιλέγεται από τον προϊστάμενο αυτής, με την οποία πιστοποιείται ότι:

α) Λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα ασφαλιστικά, διοικητικά, δικαστικά και αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του οφειλέτη.

β) Διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας και λήφθηκε αντίγραφο της μερίδας του οφειλέτη τουλάχιστον από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία του τόπου κατοικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και του τόπου καταγωγής.

γ) Διερευνήθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν υπόκεινται σε διάρρηξη, λόγω καταδολίευσης, μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

δ) Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, τη μεταφορά χρημάτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη στο εξωτερικό και την απόληψη τόκων από το εξωτερικό και, στην περίπτωση πληροφοριών για πηγές αποπληρωμής της οφειλής στην αλλοδαπή, διαπιστώθηκε ότι υποβλήθηκε τουλάχιστον η αίτηση του άρθρου 298 του ν.4072/2012 (ΦΕΚ Α’ 86, άρθρο 5 της Οδηγίας 2010/24/ΕΕ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 16ης Μαρτίου 2010) ή και άλλη συναφή αίτηση. ε) Διερευνήθηκε κάθε στοιχείο που περιλαμβάνεται στα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα στη Φορολογική Διοίκηση και στο φυσικό φάκελο του οφειλέτη, όπως φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις μητρώου, ισολογισμοί και λοιπές χρηματοοικονομικές καταστάσεις, έντυπα πληροφοριών για περιουσιακά στοιχεία. Ειδικά, για τις οφειλές στα Τελωνεία, ο οριζόμενος ελεγκτής θα απευθύνεται στην αρμόδια Φορολογική Αρχή για τη λήψη των ανωτέρω απαιτούμενων στοιχείων. στ) Σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωση αυτής, τα οποία διαπιστώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως κοινοποίηση δικαστικής απόφασης και έλεγχος τελεσιδικίας αυτής, όταν απαιτείται από το νόμο, λήψη πιστοποιητικού από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο σχετικά με την πορεία της πτώχευσης ή έρευνα στη μερίδα του οφειλέτη που τηρείται στο ανωτέρω δικαστήριο.

6. Η δέσμευση του συνόλου των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών, μέχρι του ύψους των οφειλών προς το Δημόσιο και των συμβεβαιωμένων οφειλών προς τρίτους, επεκτείνεται στο περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να αποτραπεί η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Σημειώνεται ότι για τον επαναχαρακτηρισμό οφειλής ως εισπράξιμης αρκεί να διαπιστωθεί ότι υπάρχει, πριν την παραγραφή της, δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.

7. Ο χαρακτηρισμός της οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης και η καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης για συνολική ληξιπρόθεσμη βεβαιωμένη οφειλή έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ διενεργείται με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής φορολογικής ή τελωνειακής υπηρεσίας.

8. Ο χαρακτηρισμός της οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης και η καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης για συνολική ληξιπρόθεσμη βεβαιωμένη οφειλή μεγαλύτερη από τριακόσιες χιλιάδες ευρώ και έως ενάμισυ εκατομμύριο ευρώ διενεργείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κατόπιν εισήγησης του προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής φορολογικής ή τελωνειακής υπηρεσίας.



Νewsroom Aθήνα 9.84


Βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πανεπιστήμιο TUFTS




Θέμα της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ; ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

H κρίση «γέννησε» λαϊκισμό

Η Ελλάδα μετρά έξι χρόνια οικονομικής κρίσης. Ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμφωνία διάσωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2010. Από τότε, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος επίσης υπέγραψαν και εφάρμοσαν μνημόνια. Όλες οι παραπάνω χώρες ολοκλήρωσαν τα προγράμματα διάσωσης. Όλες οι παραπάνω χώρες, μπορούν πλέον και δανείζονται από τις διεθνείς αγορές. Όλες αυτές οι χώρες διαθέτουν λειτουργικά τραπεζικά συστήματα. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εφαρμόζει το τρίτο Μνημόνιο και παραμένει σε κρίση. Το Α.Ε.Π. της χώρας συρρικνώνεται, ενώ οι δύσκολες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση; Ένα σημαντικό κομμάτι της απάντησης σχετίζεται με την πολιτική κουλτούρα και ειδικότερα με την επικράτηση του λαϊκισμού στο δημόσιο λόγο. Ο λαϊκισμός ήταν κυρίαρχος στη χώρα ήδη από τη δεκαετία του ’80. Υπήρξε μια διαχρονική ασυνέπεια ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές. «Στις προεκλογικές καμπάνιες ποίηση, στην διακυβέρνηση πεζογραφία» είχε πει ο Μάριο Κουόμο. Από το 2015 και έπειτα, λόγω της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα έχει απωλέσει δύο χρόνια από τη μεταρρυθμιστική της πορεία. Σήμερα, προσπαθούμε να επανακτήσουμε ό,τι είχαμε κατακτήσει το 2014.

Η πηγή του κακού του ελληνικού προβλήματος

Τα αίτια της κρίσης εντοπίζονται κυρίως στο προβληματικό θεσμικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με την αποτυχία του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού μοντέλου. Πιστεύω ότι μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνει ελλείμματα και πλεονάσματα, όπως συμβαίνει στις Η.Π.Α. και εντός της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. 

Αλλαγή πλεύσης το αίτημα της κοινωνίας

Εννιά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, ότι η χώρα κινείται στην λάθος κατεύθυνση. Το ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, επέτρεψε στην Ελλάδα να δανείζεται με τα ίδια επιτόκια που δανείζονταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.  Η δημοσιονομική πειθαρχία ήταν χαλαρή. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις είχαν υψηλό πολιτικό κόστος. Η ρευστότητα κατευθύνθηκε κυρίως στην κατανάλωση.

Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είχε ορισμένα σχεδιαστικά λάθη. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ήταν υφεσιακές. Ήταν περιορισμένη η γνώση γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίο να γίνουν. Δεν υπήρχε, καμία πρόβλεψη αναφορικά με το χρέος. Ο λόγος ήταν ότι υπήρχαν φόβοι για μετάδοση του προβλήματος στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Κατά την άποψή μου, οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί συμβατότητα ανάμεσα σε δότη και λήπτη. Μια πρακτική που αποδίδει σε ένα Κράτος δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα σε ένα άλλο Κράτος. Η εμπειρία έξι χρόνων κρίσης και τριών μνημονίων δείχνει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε οριζόντιες δημοσιονομικές περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά δυσκολεύτηκε να εφαρμόσει συγκεκριμένες δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι στοχευμένες και εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται άμεσα η χώρα.  

Απάντηση στο λαϊκισμό η «Συμφωνία Αλήθειας»

Η έξαρση του λαϊκισμού δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Οι «Ποδέμος» στην Ισπανία, ο Κόρμπιν και ο Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Λε Πεν στη Γαλλία είναι περιπτώσεις ενδεικτικές της ανόδου του λαϊκισμού σε διεθνές επίπεδο. Πιστεύουμε ότι μόνη λύση είναι η πρόταση μιας «Συμφωνίας Αλήθειας» στον ελληνικό λαό. Μόνο με αυτήν μπορεί να ανακοπεί η πορεία του λαϊκισμού. Σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, είναι πλέον σαφές ότι η «Συμφωνία Αλήθειας» κερδίζει έδαφος καθημερινά. Αυτήν ανέπτυξα στην πρόσφατη ομιλία μου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αποτελείται από ένα μείγμα σκληρών διαπιστώσεων σε συνδυασμό με έναν οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση. Ο οδικός χάρτης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω επενδύσεων ύψους 100 δις ευρώ στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία. Το ποσοστό των ιδιωτικών επενδύσεων πρέπει να επιστρέψει στο επίπεδο του 20% του Α.Ε.Π. Το ποσοστό των εξαγωγών και των υπηρεσιών πρέπει να ξεπεράσει το 40% του Α.Ε.Π., από 30% που είναι σήμερα. Παράλληλα, πρέπει να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη 4% του Α.Ε.Π. ανά έτος από το 2018, ώστε να κατορθώσουμε να δημιουργούμε 120.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως.
  
Λιγότερες εισφορές, λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες

Οι στοχευμένες περικοπές δημοσίων δαπανών είναι αναγκαίο συστατικό της συνταγής μας. Έχουμε υπολογίσει ότι, συνολικά, μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να υπάρξουν μειώσεις στο Φ.Π.Α. και στον ΕΝΦΙΑ. Οι εισφορές πρέπει επίσης να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Το μείγμα πολιτικής που προτείνουμε είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται, για την επανεκκίνησή της, η ελληνική οικονομία.



            Ανάπτυξη με τρεις προϋποθέσεις

Για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

- Η πρώτη είναι η υιοθέτηση δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Αλλά και μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να βελτιώσουμε την επιχειρηματικότητα. Η μείωση της φορολογίας και των εισφορών είναι αναγκαία, αλλά δεν φτάνει. Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε μια επιχειρηματική κουλτούρα, σε μια χώρα όπου, μέχρι πρόσφατα, η επιχειρηματικότητα διασυρόταν. Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε Πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Είναι ανάγκη να υπάρξει επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία, αλλά και ένα Κράτος φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Ακόμη, η Δικαιοσύνη πρέπει να μην κωλυσιεργεί και να θεσπιστεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

- Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί με ρευστότητα την αγορά. Απαραίτητο βήμα είναι η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα «κόκκινα δάνεια». Η ακινησία του τραπεζικού συστήματος είναι ένα κόστος που δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε.

- Η τρίτη προϋπόθεση αφορά σε μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική. Πρέπει να συμφωνήσουμε με τους πιστωτές μας σε ένα νέο μείγμα. Η νέα προσέγγιση θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους αναφορικά με το ύψος του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Αντιλαμβανόμαστε ότι η χαλάρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αυτομάτως. Πρωτίστως, πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Η υιοθέτηση δομικών μεταρρυθμίσεων από πλευράς μας, θα μας νομιμοποιήσει να ζητήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.


  
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Τον Ιανουάριο του 2015, η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διακόπηκε. Ο λόγος ήταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το Κόμμα αυτό κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ «ξεπουλούσε τη χώρα». Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με ευνοϊκότερους όρους, υπό την απειλή της «μετάδοσης» του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτή η λαϊκίστικη καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στους Έλληνες ψηφοφόρους μια εύκολη λύση στο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν. 

Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα αυτής της αφελούς προσέγγισης είναι ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, οδήγησε τη χώρα στην επιβολή capital controls,  φτάνοντας ένα βήμα πριν την επιστροφή στη δραχμή και την χρεωκοπία. Παράλληλα, η υιοθέτηση από πλευράς του μιας πλήρως διαφορετικής πολιτικής οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμβιβασμός με υψηλό τίμημα

Έπειτα από μια περίοδο έξι μηνών, το κόστος των διαπραγματευτικών τακτικών του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Η χώρα υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο. Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τα επιπλέον μέτρα που καλείται σήμερα να λάβει σε βάρος των πολιτών της χώρας.  
  
Υποβάθμιση της Παιδείας και υπέρμετρη φορολογία

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό, υιοθέτησε μια φοροεισπρακτική πολιτική που έχει καθηλώσει την οικονομία. Η ιδέα περικοπής δημοσίων δαπανών δεν τίθεται καν προς συζήτηση. Επιπλέον, αναφορικά με πολιτικές που δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο, όπως η μεταρρύθμιση στην Παιδεία, εκλαμβάνονται από την Κυβέρνηση ως πεδία επιβολής ιδεολογικών συμπλεγματικών πολιτικών.

Αντί η δημόσια Παιδεία να ακολουθεί διεθνείς πρακτικές, επιστρέφει σε αναχρονιστικές σοσιαλιστικές πρακτικές της δεκαετίας του ’80. Η ίδια υποβάθμιση λαμβάνει χώρα και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής όπως τα Μέσα Ενημέρωσης, η Δικαιοσύνη, αλλά και στο ίδιο το θεσμικό πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος.  


Η συναίνεση παράγει πολιτική πρόοδο

Η «δομική αντιπαράθεση» αποτελεί χαρακτηριστικό της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα. Παραδοσιακά, τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψηφίζουν τις προτάσεις των κυβερνητικών Κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Αποφάσισε να συναινεί όπου έκρινε ότι υπήρχε πολιτική συμφωνία. Ο νόμος για τη μεταρρύθμιση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τον οποίο υπερψήφισαν 255 βουλευτές από τους 300 του ελληνικού Κοινοβουλίου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Από το 2012 έως τις αρχές του 2015, η Νέα Δημοκρατία συγκυβέρνησε μαζί με τον παραδοσιακό της αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ. Παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν, εργαστήκαμε με γνώμονα το καλό της χώρας. Η συνεργασία μας έφερε αποτελέσματα που αποτυπώνονται στα πρωτογενή πλεονάσματα, που κατέγραψε η Ελλάδα, αλλά και στο γεγονός ότι κατάφερε, περιορισμένα, να βγει στις διεθνείς αγορές.

Συστατικό επιτυχίας η αλλαγή νοοτροπίας

Η ελληνική κοινωνία οφείλει να αλλάξει νοοτροπία προκειμένου να ορθοποδήσει. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τα συμπλέγματα του παρελθόντος αναφορικά με τον τρόπο που το Κράτος και η οικονομία πρέπει να ρυθμίζονται και να διαχειρίζονται.  Η Παιδεία δεν πρέπει να αφορά τους δασκάλους, αλλά τους μαθητές. Η δημόσια Υγεία δεν πρέπει να αφορά τους γιατρούς, αλλά τους ασθενείς. Για να έρθει η ανάπτυξη, χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό και οικονομικό μοντέλο.

Υιοθέτηση διεθνών καλών πρακτικών

Πάνω από 500.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει από το 2010 και έπειτα. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών, βρίσκονται σήμερα στο ακροατήριο. Είναι πεποίθησή μου ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την υιοθέτηση πετυχημένων διεθνών πρακτικών. Πρέπει να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, τη δημόσια διοίκηση και την επιχειρηματικότητα. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, οφείλουμε να επιδείξουμε σύγχρονο πνεύμα. Ίσως πάλι, όχι και τόσο σύγχρονο. Σας θυμίζω τη μάχη της Σαλαμίνας.

Στο χρησμό του, το μαντείο των Δελφών προειδοποίησε τους Αθηναίους ότι «τα ξύλινα τείχη είναι εκείνα που θα σώσουν την πόλη». Εκείνοι που σκέφτονταν αναχρονιστικά, ερμήνευσαν το χρησμό με τρόπο μη ρεαλιστικό και ζήτησαν να υψωθούν νέα τείχη γύρω από την πόλη. Ωστόσο, ο Θεμιστοκλής αποφάσισε ότι η ορθή ερμηνεία του χρησμού ήταν η παραγγελία ενός νέου στόλου πλοίων, ικανού να κερδίσει τον πόλεμο. Όπως και έγινε.

Αυτό είναι πιθανώς ένα μάθημα για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον της Ελλάδας: Ας μην υψώνουμε τείχη που θα μας προστατεύουν από την πρόοδο, αλλά, ας αγκαλιάσουμε την αλλαγή και ας δημιουργήσουμε μια χώρα, όπως εμείς θέλουμε να είναι η Ελλάδα του μέλλοντος. 

Οι επιλογές μας θα χαράξουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας

Αυτή την εποχή στην Ελλάδα, οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον των επόμενων γενιών. Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη και οι Η.Π.Α. δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το λαϊκισμό, η Ελλάδα δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Πάντοτε, η χώρα μου ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας όταν κλήθηκε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα πάρουμε και πάλι τη σωστή απόφαση. Ακούμε, διαφωνούμε, συζητούμε γιατί αναζητούμε λύσεις. Αυτό κάνουμε ως Έλληνες πάντα. Και αυτό θα κάνουμε και πάλι. Η στροφή της Ελλάδας θα έρθει. Τελικά, πιστεύω ότι θα εκπλαγούμε ευχάριστα από αυτό που μπορούμε να πετύχουμε ως πολίτες ατομικά, αλλά και ως Έθνος συλλογικά.


Έβαλαν πάλι χέρι στον "κουμπαρά" για να πληρώσουν συντάξεις



Το υπ. Εργασίας έβαλε χέρι στον Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων προκειμένου να πάρει 370 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις σε ΟΑΕΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών

Έβαλε τελικά χέρι στο Ταμείο των επόμενων γενεών η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων και να είναι σε θέση να καταβάλει συντάξεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το υπουργείο Εργασίας, έπειτα από αρκετές συζητήσεις άνοιξε τον «κουμπαρά» του Λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ) που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ και να αντλήσει από εκεί 370 εκατ. ευρώ ώστε να καταβληθούν οι συντάξεις στον ΟΑΕΕ, το ΤΣΑΥ και το Ταμείο Νομικών.

Με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ορίζεται ότι θα διατεθούν από τον μικρό κουμπαρά του Λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων:

- 350 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Κλάδου Σύνταξης του Οργανισμού Ελεύθερων Επαγγελματιών για το έτος 2016. Το ποσό για τον ΟΑΕΕ θα μεταφερθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

*στις 25 Οκτωβρίου 2016 θα μεταφερθεί η πρώτη δόση ποσού 150 εκατ. ευρώ
*στις 10 Νοεμβρίου 2016 θα μεταφερθεί η δεύτερη δόση 100 εκατ. ευρώ
*και στις 9 Δεκεμβρίου 2016 η Τρίτη δόση 100 εκατ. ευρώ.

- 10 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του ΕΤΑΑ-Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) για το έτος 2016.

- 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος του ΕΤΑΑ-Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν) για το 2016.

Κατηγορώ Βρούτση


«Χωρίς αναστολές και ηθικούς φραγμούς υφαρπάζουν τα χρήματα των επόμενων γενεών σπάζοντας τον πολύτιμο κουμπαρα του ΑΚΑΓΕ», σχολιάζει στο newmoney.gr ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης. Και προσθέτει: «Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει την κατάρρευση του συστήματος παρα τις τόσες αχρειαστες, άδικες και επαχθείς μειώσεις συνταξεων! Να σκεφτούμε μονο αν δεν φρόντιζε η προηγούμενη κυβερνηση και εγώ προσωπικά με νοικοκύρεμα και σεβασμό να αποταμιεύσει αυτα τα χρήματα τι θα συνέβαινε σήμερα ... αυτόματες μειωσεις στις συνταξεις ύψους 370 εκατ. ευρώ! Συγκριτικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ύψος της μηνιαίας δαπάνης για συνταξεις ειναι 2,3 δισ ευρώ η μείωση θα άγγιζε όλες τις συντάξεις πάνω απο 15%! Αυτο όμως που ειναι ακομη χειρότερο ειναι πως το νέο ασφαλιστικό ειναι στον αέρα και η αφαίμαξη απο τους νέους θα συνεχιστεί... Πραγματικά κρίμα!»

Επιμένει η κυβέρνηση


Η κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ότι είναι μία διαδικασία που προβλέπεται για τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενώ από το μνημόνιο έχει καταργηθεί η ενίσχυση των επικουρικών Ταμείων απ' το ειδικό Ταμείο του ΑΚΑΓΕ ύψους 400 εκατ. ευρώ.





Πηγή : newmoney.gr


Νέα Δημοκρατία : Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται, έμμεσα ή άμεσα, στο πλευρό κατηγορούμενων για τρομοκρατία



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη βομβιστική επίθεση στην κατοικία της εισαγγελέως Τσατάνη.

«Η βομβιστική επίθεση γνωστής τρομοκρατικής οργάνωσης εναντίον λειτουργού της Δικαιοσύνης - που καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο - αποτελεί πολύ σοβαρό γεγονός.

Συνιστά απόπειρα τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών, την ώρα που καλούνται να αποφανθούν για μείζονος σημασίας υποθέσεις. 

H νέα αυτή επίθεση επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να περιφρουρήσει την ασφάλεια των πολιτών, όπως επίμονα ζητάει η Νέα Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, εκθέτει συνολικά την Κυβέρνηση που ολιγωρεί συστηματικά στην επιβολή του νόμου και της τάξης, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται, έμμεσα ή άμεσα, στο πλευρό κατηγορούμενων για τρομοκρατία».