Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Χειρουργήθηκε και παλεύει για τη ζωή του ο Μέισον



Σοβαρότατος αποδείχτηκε τελικά ο τραυματισμός του Ράιαν Μέισον στο κεφάλι, μετά τη σύγκρουση του με τον Γκάρυ Κέιχιλ, στην αναμέτρηση της Τσέλσι με τη Χαλ. 

Ο 26χρονος μέσος των φιλοξενουμένων έχει υποστεί κάταγμα στο κρανίο και υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Η κατάσταση του είναι κρίσιμη αλλά σταθερή.

Ο αγώνας στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ήταν στο 9ο λεπτό. Οι δύο ποδοσφαιριστές, σε διεκδίκηση της μπάλας, συγκρούστηκαν κεφάλι με κεφάλι και έπεσαν στο έδαφος. Αμέσως τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Μετά από λίγο ο Κέιχιλ σηκώθηκε. Όμως ο Μέισον παρέμενε στο χορτάρι και η κατάσταση του έδειχνε σοβαρή. Για περίπου 8 λεπτά του παρέχονταν ιατρική φροντίδα. Στη συνέχεια – με φορείο – μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου.

Και από εκεί στο νοσοκομείο «St Mary» του Λονδίνου, όπου εγχειρίστηκε. Μετά την επέμβαση νοσηλεύεται στη Νευροχειρουργική Μονάδα του νοσοκομείου. Όπως ενημέρωσε αργά το βράδυ η Χαλ: «Είναι σε σταθερή κατάσταση και αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για τις επόμενες ημέρες». Οι «τίγρεις» ευχαρίστησαν «για την άριστη και άμεση περίθαλψη», τόσο το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και αυτό της Νευροχειρουργικής Μονάδας.

Τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση του Μέισον έχουν εκφράσει σύλλογοι, συμπαίκτες και αντίπαλοι στην Premier Leauge.

Δείτε τον τραυματισμό:



Πηγή : real.gr


Νέα Δημοκρατία: Απαραίτητο το κομματικό διαβατήριο ΣΥΡΙΖΑ και για το εφάπαξ



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η βαριά εκτεθειμένη, πολιτικά και ηθικά - μετά τις σημερινές αποκαλύψεις - Kυβέρνηση, καλείται να απολογηθεί απέναντι στους 55.000 δικαιούχους εφάπαξ. 

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με φακέλους χωρίς δικαιολογητικά, αναδεικνύουν το βαθιά διαβρωμένο πελατειακό κράτος, που χτίζει εδώ και δυο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από σήμερα, οι δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι εφάπαξ γνωρίζουν, ότι για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους, το μόνο που χρειάζεται είναι κομματικό διαβατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, με την αόριστη, ατελή και ασαφή διάταξη του άρθρου 35 παρ. 10 του Ν. 4387/2016, ο ΣΥΡΙΖΑ “έσπασε” τον κανόνα της χρονικής προτεραιότητας στην καταβολή των εφάπαξ παροχών, ανοίγοντας το δρόμο σε ρουσφετολογικές πρακτικές, καταστρατηγώντας το πνεύμα του νόμου και προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 

Υπενθυμίζεται, ότι τα έτη 2011 - 2014 χορηγήθηκε αριθμός - ρεκόρ εφάπαξ παροχών, ύψους 3,1 δις ευρώ, καθώς 96.760 συνταξιούχοι πήραν το εφάπαξ τους, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».


9 τρόποι που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να μας προστατεύσει



Το σώμα μας είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός πολλών βιολογικών κύκλων και συστημάτων που συχνά δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε. Μας προστατεύει 24 ώρες την ημέρα από μια σειρά πραγμάτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας βλάψουν. Σας παρουσιάζουμε εννέα τρόπους που έχει το σώμα και δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μηχανισμούς άμυνας.

Χασμουρητό



Ο βασικός λόγος που χασμουριόμαστε είναι για να μπει αέρας στον εγκέφαλο σε περίπτωση που έχει «υπερθερμανθεί».

Φτέρνισμα

Συνήθως φτερνιζόμαστε όταν μέσα από την μύτη μας πάνε να εισχωρήσουν μικρόβια, σκόνη ή άλλα αλλεργιογόνες ουσίες, τις οποίες το σώμα μας προσπαθεί να απομακρύνει.

Τέντωμα



Ενστικτωδώς τεντωνόμαστε το πρωί , προκειμένου να προετοιμάσουμε το σώμα μας για την κόπωση που πρόκειται να ακολουθήσει μέσα στη ημέρα. Ταυτόχρονα, το τέντωμα “ξυπνάει” τους μυς, αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την διάθεση μας.

Λόξυγκας

Όταν τρώμε πολύ γρήγορα καταπίνουμε μεγάλα κομμάτια τροφής ή όταν τρώμε πολύ, ερεθίζεται το πνευμογαστρικό νεύρο, το οποίο συνδέεται με το στομάχι και το διάφραγμα. Το αποτέλεσμα είναι ο λόξυγκας.

Βραδινό τράνταγμα


Υπάρχουν στιγμές που όταν ξαπλώνουμε για ύπνο ξαφνικά πεταγόμαστε ή τρανταζόμαστε με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε. Πολλοί το περιγράφουν σαν ένα ηλεκτροσόκ. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η αναπνοή μας γίνεται όλο και λιγότερο έντονη, πέφτουν οι παλμοί μας και χαλαρώνουν οι μυς μας. Ο εγκέφαλός μας τότε, ερμηνεύει αυτά τα χαρακτηριστικά ως προάγγελο θανάτου και γι' αυτό μας προειδοποιεί με ένα τράνταγμα.

Ζάρωμα των άκρων

Το ζάρωμα που εμφανίζεται στο δέρμα των χεριών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα αντιλαμβάνεται την υγρασία και προετοιμάζεται σε περίπτωση που χρειαστεί να πιαστεί από κάποια επιφάνεια χωρίς να γλιστρήσει.

Απώλεια μνήμης

Η απώλεια της μνήμης που συμβαίνει συχνά μετά την επέλευση δυσάρεστων εμπειριών. Οι εγκέφαλοί μας διαγράφουν κυριολεκτικά τις πιο φοβερές στιγμές από τις αναμνήσεις μας.

Ανατριχίλα


Η πρωταρχική λειτουργία του ανατριχιάσματος είναι να προσπαθήσει να μειώσει την θερμότητα που πάει να φύγει από τους πόρους μας, προκειμένου να διατηρήσει την θερμοκρασία του.

Δάκρυα



Εκτός από το να ενεργούν ως προστασία για το βλεννογόνο του ματιού μας, όταν ξένα αντικείμενα έρθουν σε επαφή μαζί του, τα δάκρυα χρησιμοποιούνται ως μέσο της «συναισθηματικής άμυνας». Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στις στρεσογόνες καταστάσεις ο οργανισμός δημιουργεί μια νέα ισχυρή πηγή ερεθισμού, προκειμένου να αποσπάσει τον άνθρωπο από τον πόνο που αντιμετωπίζει.



(Πηγή φωτογραφιών: flickr)
Cnn.gr


Σε απόγνωση 100.000 οικογένειες! Κατά δεκάδες τα λουκέτα στα ασφαλιστικά γραφεία



Ο νόμος Κατρούγκαλου εξοντώνει όσους ασκούν το επάγγελμα, καθώς οι εισφορές για κύρια σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «κατατρώνε» το 26,95% του ετήσιου καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους

Σε απόγνωση βρίσκονται 100.000 οικογένειες που συνδέονται άμεσα με τον ασφαλιστικό κλάδο από την εξουθενωτική φορολόγηση, τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα νέα χαράτσια που ξεκίνησαν να επιβάλλονται από αυτό τον μήνα στους ασφαλιστές.

Oσοι γνωρίζουν σε βάθος την ιδιομορφία του επαγγέλματος του ασφαλιστή κάνουν λόγο για κίνδυνο ολοκληρωτικής εξαφάνισής του και κατάρρευσης του κλάδου, όμοια με αυτή των εκτελωνιστών. Ο νόμος Κατρούγκαλου εξοντώνει όσους ασκούν το επάγγελμα, καθώς οι εισφορές για κύρια σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως άλλωστε ισχύει και με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, «κατατρώνε» το 26,95% του ετήσιου καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους, στην περίπτωση μάλιστα που καλύπτουν επικούρηση και εφάπαξ το 37,95%.

Ο συγκεκριμένος νόμος, σύμφωνα με τις απόψεις στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, έρχεται ουσιαστικά να γράψει τον επίλογο για τους ασφαλιστές, βάζοντας ταφόπλακα σε ένα επάγγελμα που μέχρι πρότινος γνώριζε άνθηση.

Το μέλλον για τους απλούς ασφαλιστές φαντάζει εξαιρετικά δυσοίωνο, καθώς εκτός από τα συσσωρευμένα χρέη που μπορεί να έχουν για φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και δανειοδοτήσεις, αντιμετωπίζουν και τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς η απόδοση των ασφαλίστρων έχει γίνει από τρίμηνη εβδομαδιαία, με αποτέλεσμα τις δεσμεύσεις λογαριασμών ή ακόμα και την προσωποκράτησή τους.

Οι πληγές της κρίσης


Οι ασφαλιστικές εταιρείες μετρούν τις πληγές τους από τα οκτώ χρόνια της κρίσης, καθώς οι αυστηρές απαιτήσεις των πιστωτών, αλλά και η ταυτόχρονη κωλυσιεργία και αδυναμία εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων οδηγούν ένα βήμα πριν από τον γκρεμό τον κλάδο στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για το 2015, που είναι και τα πιο πρόσφατα συνολικά στοιχεία για τον κλάδο, η παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη χρονιά διαμορφώθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 6,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οσοι γνωρίζουν σε βάθος τα οικονομικά της αγοράς σημειώνουν ότι τα ασφάλιστρα και οι προμήθειες στον κλάδο του αυτοκινήτου έχουν μειωθεί από το 2010 μέχρι και πέρυσι σε ποσοστό που προσεγγίζει το 60%, με τις ακυρώσεις να προσεγγίζουν ποσοστό 30%. Μεγάλες μειώσεις της τάξης του 40% παρουσιάζονται και στους κλάδους ζωής, πυρός, αστικής ευθύνης και σκαφών.

Τα πράγματα για τους ασφαλιστές θα γίνουν μάλιστα ακόμη δυσμενέστερα, καθώς από την επόμενη χρονιά το ετήσιο κόστος για τη συντήρηση και παραμονή τους στο επάγγελμα θα αγγίζει τις 18.500 ευρώ ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη χαρτοφυλακίου και ανεξαρτήτως του μεγέθους του! Δηλαδή, για να παραμείνουν απλώς ενεργοί στον κλάδο, θα πρέπει εκτός από τα πάγια χαράτσια, τις εισφορές και τις υποχρεώσεις τους από τα προηγούμενα χρόνια, να «αποταμιεύουν» κάθε χρόνο και αποθεματικό αντίστοιχο με 36 βασικούς μισθούς! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για την ανανέωση αδείας από φέτος απαιτείται και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα!

Η απαίτηση αυτή, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό από τα e-shop ασφαλιστικών εταιρειών, τις απευθείας πωλήσεις, τη μείωση των προμηθειών, την πώληση ασφαλειών από τράπεζες και μεγάλες εταιρείες, δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Ιδιαίτερα μάλιστα οι ασφαλιστές των οποίων ο κύριος όγκος εργασίας βρίσκεται στον κλάδο του αυτοκινήτου, έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα διαρκώς αυξανόμενο όγκο ανασφάλιστων οχημάτων καθώς και οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες παραδίδουν τις πινακίδες.

Δύσκολο το μέλλον

Οι ίδιοι οι ασφαλιστές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παραδέχονται πως σχεδόν όλος ο λειτουργικός τους χρόνος αναλώνεται στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που προκύπτουν σε καθημερινή βάση και όχι στην ίδια την εργασία τους.

Το μέλλον προμηνύεται δύσκολο και καλούνται μόνοι τους να βρουν λύσεις για την παραμονή τους στον χώρο, αφού έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους από την ίδια την Πολιτεία. Εάν δεν θέλουν να βάλουν λουκέτο -ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν κατά δεκάδες σε όλη τη χώρα-, ή θα πρέπει να διπλασιάσουν τους τζίρους τους σε μία ήδη πεθαμένη αγορά ή να κινηθούν σε συμμαχικές συνεργασίες, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά πρόσβαση και δυνατότητες χειρισμού όλων των προϊόντων της αγοράς.




Πηγή : protothema.gr


“Έφυγε” ο Έλληνας ήρωας της απόβασης στη Νορμανδία Ναύαρχος Γρηγόρης Παυλάκης



Με λύπη μου έμαθα ότι έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί σε ηλικία 96 ετών ο Ναύαρχος ε.α Γρηγόρης Παυλάκης. Ήταν ο τελευταίος Έλληνας επιζών αξιωματικός του Πολεμικού μας Ναυτικού, ο οποίος είχε λάβει μέρος στη Νορμανδία, στη μεγαλύτερη συμμαχική απόβαση του Β΄ΠΠ, ως ύπαρχος της κορβέτας “ΚΡΙΕΖΗΣ”. Όπως με ενημέρωσε ο συμπατριώτης του (από Πάτμο) Υποναύαρχος ε.α Δημήτρης Τσάκωνας, ο Έλληνας ήρωας της Νορμανδίας “έφυγε” ήρεμος στον ύπνο του και η κηδεία του θα γίνει με όλες τις τιμές την Τετάρτη στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών. Είχα την τύχη να γνωρίσω αυτόν τον ναύαρχο – θρύλο του Πολεμικού μας Ναυτικού και να με τιμήσει, δίνοντάς μου την τελευταία του συνέντευξη για την εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων “ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ”, που είχε προβληθεί στις 9 Ιουνίου του 2013, δύο ημέρες πριν πέσει το “μαύρο” στην ΕΡΤ. Αξίζει τον κόπο να μάθετε την άγνωστη ιστορία του Έλληνα αξιωματικού, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του είχε τιμηθεί με 15 μετάλλια και παράσημα, με κορυφαία στιγμή, το 2004, την παρασημοφόρηση του από τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζάκ Σιράκ με το ανώτατο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Επίσης όπως μας είχε αποκαλύψει πως χάρη σε αυτόν σώθηκε από τη διάλυση το θωρηκτό “ΑΒΕΡΩΦ”, καθώς ήταν αυτός ο αξιωματκός, ο οποίος έπεισε τον Βασιλιά Παύλο να μην το πάνε για…παλιοσίδερα!

6 Ιουνίου 1944. 156.000 στρατιώτες των Συμμάχων κάνουν απόβαση στη Νορμανδία. ”Δεν θα δεχτούμε τίποτα λιγότερο από τον απόλυτο θρίαμβο”, είναι το σύνθημα του Αμερικανού στρατηγού Αϊζενχάουερ. Ήταν η D-DAY. Η απόβαση των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νορμανδία είχε αρχίσει τα ξημερώματα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 1.213 πολεμικά πλοία από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, και άλλες συμμαχικές χώρες (ανάμεσά τους και την Ελλάδα), 4.000 αποβατικά διαφόρων τύπων και 1.100 αμφίβια σκάφη, τα οποία κινήθηκαν προς τη Νορμανδία, απελευθερώνοντας τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη από τη Ναζιστική βαρβαρότητα. Στο πρώτο κύμα της απόβασης έδωσαν το παρών τους και δύο Ελληνικά Πολεμικά Πλοία. Οι κορβέτες “Κριεζής” και “Τομπάζης”, στις οποίες επέβαιναν 155 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες.

Σε ένα παλιό νεοκλασικό της Κυψέλης εντοπίσαμε και συνομιλήσαμε με τον μοναδικό επιζώντα αξιωματικό της μεγαλύτερης απόβασης του Β΄ΠΠ. Ήταν η ύψιστη μέρα που αξιώθηκε να ζήσει, μας αποκάλυψε ο Ναύαρχος ε.α σήμερα Γρηγόρης Παυλάκης. “Στις 4 Ιουνίου 1944 λάβαμε τη διαταγή της μεγάλης εξόδου. Παρότι ο καιρός ήταν άσχημος αρχίσαμε να κινούμαστε προς το Νότο για να λάβουμε τις θέσεις που είχαν προκαθορισθεί για τους σχηματισμούς μας.`Όμως υπό την πίεση της κακοκαιρίας ο Αρχηγός των Επιχειρήσεων στρατηγός Αιζενχάουερ, παρά την αντίθετη γνώμη του Μοντγκόμερυ, βλέποντας ότι η επιχείρηση δεν θα είχε καλό τέλος με τέτοια τρικυμία, διέταξε την αναβολή της. Για κάλυψη της όλης υπόθεσης τα καράβια που είχαν αποπλεύσει από τα δύο στόμια της εισόδου του ΠΟΡΤΣΜΟΥΘ διατάχθηκαν να εκτελέσουν διάφορες ασκήσεις στην περιοχή.Την επομένη, 5 Ιουνίου, η κακοκαιρία εμαίνετο ακόμα. Όμως οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν σύντομη βελτίωση κατά τα ξημερώματα ακολουθούμενη από νέα επιδείνωση του καιρού. Τότε ελήφθη η μεγάλη απόφαση να εκμεταλλευτούν την πρόσκαιρη βελτίωση και να αποβιβαστούν τα πρώτα τμήματα της απόβασης , αιφνιδιάζοντας έτσι απόλυτα τους Γερμανούς , οι οποίοι δεν θα πίστευαν ότι οι Σύμμαχοι μπορούσαν να είναι τρελοί για να αποβιβαστούν με αυτή την κακοκαιρία.Και έτσι αργά το βράδυ ήρθε το Σήμα: D DAY καθορίστηκε η 6η Ιουνίου και ως H HOUR, η 06.30.”

D-DAY: ΟΤΑΝ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΡΧΙΣΕ Ν΄ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



Οι αξιωματικοί της κορβέτας Κριεζής ήταν ο κυβερνήτης πλωτάρχης Δημήτριος Κιοσσές, οι ανθυποπλοίαρχοι Γρηγόριος Παυλάκης, Κλεάνθης Ζερβός, Ιωάννης Λαγωνίκας και Γεώργιος Βαζάκας, ο σημαιοφόρος Δημήτριος Ματάλας αλλά και ο έφεδρος σημαιοφόρος Σταύρος Νιάρχος, ο γνωστός μετέπειτα μεγαλοεφοπλιστής, ο οποίος όμως δεν έλαβε μέρος στην απόβαση διότι 15 ημέρες νωρίτερα είχε τοποθετηθεί σε ένα άλλο αντιτορπιλλικό, που έκανε νηοπομπές ανατολικά της Αγγλίας. “Κάθε ένας είχε έναν βοηθό, έφεδρο αξιωματικό. Εγώ είχα τον Νίκο Μίχαλο. Ο Σταύρος Νιάρχος ήταν βοηθός του Κλεάνθη Ζερβού. Τον θυμάμαι ήταν πάντα χαμογελαστός, είχε γενικές γνώσεις εμπορίου και μεταφορών” Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 6ης Ιουνίου 1944, όταν ο ήλιος της ελευθερίας για την Ευρώπη άρχισε να ανατέλλει ο ύπαρχος της κορβέτας Γρηγόρης Παυλάκης άκουσε με συγκίνηση από το μεγάφωνο της γέφυρας του πλοίου τη φωνή του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο BBC ν΄ ανακοινώνει την επιτυχή έναρξη της μεγάλης συμμαχικής απόβασης. ” Θυμάμαι πως όταν ξεκίνησε η μεγάλη απόβαση ήταν σκοτεινά ακόμα. Ήδη είχαν αρχίσει οι βομβαρδισμοί από αεροπλάνα στα μετόπισθεν, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην φαίνεται πως γινόταν απόβαση αλλά μάλλον για αντιπερισπασμό. Ήμασταν στο πρώτο κύμα αποβάσεως, στο μεσαίο γκρούπ και μεταφέραμε την επίλεκτη Αγγλοκαναδική Μεραρχία. Μόλις ολοκληρώθηκε επιτυχώς η απόβαση θυμάμαι όλο το πλήρωμα του Κριεζή να ζητωκραυγάζει, δάκρυα χαράς να κυλούν από τα μάτια μας. Σκεφτείτε ότι πολλοί από την χαρά τους άρχισαν να πετάνε τα καπέλα τους στον αέρα και να φωνάζουν: “Ζήτω, ζήτω…” Μάλιστα και ο Κυβερνήτης μας, ο αείμνηστος Δημήτρης Κιοσσές μετέπειτα ναύαρχος και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με τον πατριωτισμό του και τη θρησκευτική ευλάβεια που τον διέκρινε, έδωσε τον χαρούμενο αναστάσιμο χαιρετισμό “Χριστός Ανέστη! Επιτέλους οι προσδοκίες μας δικαιώνονταν. Σύντομα θα γυρίσουμε απελευθερωτές στην Πατρίδα μας.” Τα καλά νέα από το μέτωπο της Νορμανδίας άρχισαν να κυκλοφορούν γρήγορα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Γρηγόρης Παυλάκης θυμάται ακόμη τι έκανε ο πατέρας του, ο οποίος είχε αποκλειστεί στο Παρίσι, μόλις έμαθε πως πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μεγάλη απόβαση. “Ο πατέρας μου, όταν τον συνάντησα μετά την απόβαση μου είπε πως ήταν στη Γαλλία και είχε μάθει για την επιχείρηση γιατί μιλούσε εφτά γλώσσες και μάλιστα είχε πάρει ένα ποδήλατο για να έρθει να με συναντήσει, αλλά στο δρόμο έπεσε σε μια λακούβα από γερμανική βόμβα και έσπασε το πόδι του! Έτσι αντί να με συναντήσει βρέθηκε στο νοσοκομείο”

ΟΤΑΝ Ο ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΑΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ



Στις 6 Ιουνίου του 2004, στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ιστορική απόβαση, ο Γρηγόρης Παυλάκης ήταν ο μοναδικός Έλληνας, ο οποίος τιμήθηκε μαζί με 13 άλλους Βετεράνους της απόβασης της Νορμανδίας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ. Κατά τη διάρκεια τελετής ήταν παρόντες αρχηγοί 17 κρατών, ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Όμως όπως εκμυστηρεύτηκε η ψυχολογία του εκείνη τη στιγμή δεν ήταν αυτή που θα ήθελε, διότι εκείνες τις ημέρες είχε χάσει τη σύντροφο της ζωής του. Μάλιστα αναπολεί τη στιχομυθία που είχε με τον Σιράκ όταν παρασημοφορήθηκε με το Ανώτατο Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και τιμήθηκε επίσης ως Ιππότης της Γαλλικής Δημοκρατίας. “Ο Ζακ Σιράκ θυμάμαι μου είχε πεί: “Σας βλέπω μελαγχολικό.” Και εγώ του απάντησα στη γλώσσα του διότι μιλάω Γαλλικά: ” Δυστυχώς κ. Πρόεδρε μόλις φτάσαμε στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκώλ, η εγγονή μου, η οποία με συνόδευε, ότι η σύζυγός μου απεβίωσε. Τρείς ημέρες πριν την παρασημοφόρησή μου είχε πάθει εγκεφαλικό.” Δύο χρόνια νωρίτερα από αυτή τη σπουδαία διεθνή διάκριση, συγκεκριμένα την στις 6 Ιουνίου 2001, η Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα είχε τιμήσει κι αυτή τους άνδρες της επιχείρησης ΟVERLOND. “Σ΄αυτούς οφείλουμε την ειρήνη” είχε πεί χαρακτηριστικά ο τότε Πρέσβης της Γαλλίας κ. Jean-Maurice Ripert στην ειδική τιμητική τελετή για τους τότε δέκα εν ζωή Έλληνες βετεράνους της απόβασης, ανάμεσά τους φυσικά ήταν και ο Γρηγόρης Παυλάκης, ο οποίος στην ομιλία του είχε ο κλείσει με τα εξής λόγια: “Κλείνω με την ευχή να μην ξαναζήσει ποτέ η ανθρωπότητα έναν τόσο φρικαλέο πόλεμο. Ζητώ επίσης από τους Συμμάχους μας να ενθυμούνται τη συνεισφορά της Ελλάδας στην υπεράσπιση των ιδανικών της Δημοκρατίας, τη Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας”

ΠΩΣ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΕΠΕΙΣΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ “ΑΒΕΡΩΦ”


Μετά τον πόλεμο, τότε που γινόταν η αναδιοργάνωση του ναυτικού μας στόλου, γύρω στη δεκαετία του ’50, είχε αποφασισθεί από τις αρμόδιες επιτροπές η διάλυση αρκετών πολεμικών μας πλοίων, συμπεριλαμβανομένου και του θρυλικού Θωρηκτoύ “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ”, με τον όρο να διατηρηθεί ο πύργος του, όπου και το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου. Σε μια συγκέντρωση βετεράνων του πολεμικού ναυτικού στον Ναυτικό Όμιλο Αθηνών, όπου βρισκόταν μαζί με την ηγεσία του Ναυτικού και ο βασιλιάς Παύλος, έγινε η σχετική συζήτηση για τη διάλυση των πλοίων. Οταν ακούσθηκε και το όνομα του «Γ. Αβέρωφ» ο πλοίαρχος Γρηγόρης Παυλάκης, σηκώνεται από τη θέση του και κατά παράβαση κάθε ιεραρχίας και πρωτοκόλλου παρουσιάζεται απ’ ευθείας στον βασιλιά και του λέγει: «Μεγαλειότατε, η διάλυση του Αβέρωφ είναι ιεροσυλία. Το Θωρηκτό αυτό είναι το σύμβολο των αγώνων του Εθνους. Γιατί να διαλυθεί και να μη παραμείνει ως Μουσείο, που θα εμπνέει τη νέα γενιά, όπως συμβαίνει με τη ναυαρχίδα «Βίκτωρ» του Νέλσονα που παραμένει στο Λονδίνο και δέχεται την επίσκεψη εκατοντάδων Βρετανών και ξένων κάθε μέρα;». Μόλις άκουσε τα λόγια αυτά ο βασιλιάς είπε στον Παυλάκη, τον οποίο και γνώριζε από τις συχνές επισκέψεις του στη Ναυτική Βάση του Πόρου, της οποίας ήταν διοικητής ο Παυλάκης, «Έχεις δίκιο κ. Παυλάκη» και στη συνέχεια είπε στη συγκέντρωση: «Κύριοι, το Θωρηκτό Αβέρωφ δεν θα διαλυθεί, αλλά θα παραμείνει ως Μουσείο, για να διδάσκει τη νέα γενιά…»



Το αφιέρωμα κλείνει μ΄ένα συνοπτικό βιογραφικό του Γρηγόρη Παυλάκη. Γεννήθηκε το 1921 στην Πάτμο και καταγόταν από τα Χανιά. “Μικρός” μας είχε αποκαλύψει “δεν ήθελα να γίνω ναυτικός. Ήθελα να γίνω ή γιατρός ή ν΄ακολουθήσω οικονομικές επιστήμες.” Μαθήτευσε επί τέσσερα χρόνια στο Γυμνάσιο Χανίων και το 1937 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ονομάσθηκε σημαιοφόρος και τοποθετήθηκε αρχικά στη 13η Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, ως παρατηρητής με αποστολές συνοδείας νηοπομπών, επιτήρησης των Ελληνικών θαλασσών και βομβαρδισμό σκαφών. Όπως μας είχε αποκαλύψει ο Γρηγόρης Παυλάκης: “Κατά σύμπτωση πιλότος στο αεροπλάνο μου ήταν ο Σπέντζος, ο γνωστός μετέπειτα από την κινηματογραφική εταιρεία που δημιούργησε ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ. Θυμάμαι ακόμη πως είχαμε κάνει μαζί και 4-5 βομβαρδισμούς ιταλικών υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου. ” Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στον αέρα και στη θάλασσα, με κορυφαία φυσικά αυτή της Συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία. Ήταν ο μοναδικός Έλληνας και από τους ελάχιστους παγκοσμίως επιζώντες βετεράνους πολεμιστές αυτής της ιστορικής απόβασης. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του είχε τιμηθεί συνολικά με 15 μετάλλια και παράσημα και ήταν πρέσβης της Ελευθερίας της Ευρώπης…



Του Γιάννη Σωτηρόπουλου
Πηγή : militaire.gr


Η κυβέρνηση οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση τους Έλληνες με νέους φόρους και ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις




Δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στην χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα κάνει τα πάντα για να μην πέσει.

Η ανικανότητα τους και η ανεπάρκεια να κυβερνήσουν, οδηγούν τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα γιατί απλά δεν έχουν υλοποιήσει τίποτα από όσα υπέγραψαν και έχουν να κάνουν με αποκρατικοποιήσεις καθώς να παραδώσουν και ένα πλάνο για τυχόν επενδύσεις στην χώρα, ώστε να σταματήσει αυτή η άθλια υπερφορολόγηση και η υπεξαίρεση μισθών/συντάξεων.

Οι ασύστολες προσλήψεις στο δημόσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδεινώνει το κλίμα και το αποτέλεσμα είναι να ξεπουλάνε και πάλι τους πολίτες για την εξουσία και την κομματική πελατεία.

Είναι έτοιμοι να υπεξαιρέσουν μισθούς και συντάξεις εκ νέου, φορτώνοντας με νέους φόρους που δεν πρόκειται φυσικά να πληρώσουν ποτέ οι Έλληνες πολίτες για να κρατήσουν αυτή την ανίκανη κυβέρνηση στην χώρα.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Μείωση αφορολόγητου, νέους φόρους, «μαχαίρι» στους μισθούς

Πρωτογενή πλεονάσματα 6 δισ. το χρόνο από το 2018 και μέχρι νεωτέρας δέχεται ο Τσακαλώτος

Με «περίγραμμα» νέων μέτρων, αντί αναλυτικής λίστας, επιχειρεί να κλείσει την διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας όμως δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και νέα μέτρα και μετά το 2019.

Η τελική αντιπρόταση της Αθήνας στις αξιώσεις Βερολίνου και ΔΝΤ θα έχει αποσταλεί στους θεσμούς το αργότερο έως την Τετάρτη, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά όπως παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας κύριος Δημήτρης Παπαδημητρίου, εξετάζεται και η μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.  

Το πακέτο Τσακαλώτου τελεί υπό διαμόρφωση αλλά προβλέπεται πως θα κρύβει νέους φόρους (πχ στα αυτοκίνητα), «πάγωμα» ή μειώσεις ειδικών μισθολογίων ή ακόμα και περικοπές στις συντάξεις.

«Το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται. Οπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου χθες από τα Τρίκαλα, αν και ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών όχι απλώς δεν επιβεβαίωνε τις σχετικές πληροφορίες, αλλά τις απέρριπτε κατηγορηματικά.

Με γραπτή δήλωση λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο κ.Παπαδημητρίου διευκρινίζει το αυτονόητο πάντως, ότι επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση από την κυβέρνηση για το αφορολόγητο.

Πλεονάσματα 3,5% μέχρι νεωτέρας

Από την άλλη ο κύριος Τσακαλώτος επισήμως μιλά πια για παράταση του «κόφτη» δαπανών (κατά 80% αφορά μισθούς και συντάξεις) αλλά και διατήρηση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, πέραν και του 2019. Επιμένει πάντως στην πρότασή του, το 1% από τα πλεονάσματα αυτά να πηγαίνει για μειώσεις φόρων, κάτι που δεν μειώνει όμως την πίεση για πλεονάσματα 6 δισ. ευρώ το χρόνο και άνω.  

Και ενώ ο κύριος Τσακαλώτος θέλει να αποφύγει την νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων προκαταβολικά από τώρα, καθορίζοντας μόνον τις «περιοχές» όπου αυτά θα επιβληθούν, πηγές του ΔΝΤ λένε πως δεν θα αρκεστούν σε «περίγραμμα» μέτρων αλλά απαιτούν αναλυτική λίστα με συγκεκριμένα μέτρα.
 
Υποχωρήσεις

Μετά από ένα δίμηνο πλήρους απραξίας, οι συνομιλίες εκκινούν και πάλι, με το σενάριο της ελληνικής πλευράς να προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ, από τα 8636 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ούτε αυτές οι προτάσεις φαίνεται να ικανοποιούν τους δανειστές, όπως έδειξε η πρώτη βολιδοσκόπηση της Κομισιόν για λογαριασμό της Αθήνας, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μεγαλύτερη μείωση, ενδεχομένως και στα 3.500 ευρώ! ‘Ετσι θα φάνταζε ως επιτυχία ίσως, ενδεχόμενη μείωση στα 5.000 ευρώ που ήταν η αρχική απαίτηση του Ταμείου –και όπου ενδεχομένως «να κάτσει η μπίλια» τελικά.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχοι ή αγρότες με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ και κάτω.        
 
Στο τραπέζι μπαίνουν ακόμη και σχέδια για:

- Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%, το οποίο απορρίπτει επίσης το ΔΝΤ θεωρώντας πως πρέπει να είναι μεγαλύτερη, γιατί εκτιμά πως κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ δεν αποφέρει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στο δημόσιο -παρότι όμως συμπαρασύρει προς τα πάνω τα τιμολόγια ρεύματος και ύδρευσης, καθώς και τις τιμές των τροφίμων.

- Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων όπως πχ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή και αρκετών ακόμα προνοιακών επιδομάτων που θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

- «Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους κλπ ή και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.

- Νέοι φόροι όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες, με την αιτιολογία ότι θα καλύπτει το διαχειριστικό κόστος που συνεπάγεται για το δημόσιο η αποθήκευση και διαχείριση δεκάδων χιλιάδων πινακίδων που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια.


«Ψυχρή» υποδοχή

Δεδομένη θεωρείται η πίεση που θα αντιμετωπίσει στο Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του ανέφερε μεν πως «κανείς  δεν κατηγορεί την ελληνική πλευρά» για τις καθυστερήσεις, από την άλλη όμως ακόμα και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του σε ελληνική εφημερίδα, έλεγε χθες πως «αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», τότε και οι εταίροι θα προσφέρουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. 


Πώς οι επιχειρήσεις αξιοποιούν το facebook



Το Facebook όχι μόνο έχει διεισδύσει στην καθημερινότητα μας, αλλά έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο επικοινωνίας μας. Για μια επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, το Facebook αποτελεί χρυσωρυχείο. Λόγω της (κατά)χρησης που γίνεται αποτελεί το μεγαλύτερο θησαυρό ενημέρωσης και προσέγγισης.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να «μπαίνει» μέσω κινητού - σύμφωνα με την techcrunch τον Ιανουάριο του 2016 υπήρχαν περίπου 50 εκατομμύρια ενεργές σελίδες μικρών επιχειρήσεων.

Τα FacebookAds

Χρήζει ιδιαίτερης σημασίας ότι πλέον ανά 15 δημοσιεύσεις υπάρχουν πέντε διαφημίσεις. Αυτό δεν γίνεται τυχαία, καθώς το Facebook κατέχει πολύτιμες πληροφορίες των χρηστών (π.χ. ηλικία, φύλο, ενδιαφέροντα) και λανσάρει διαφημίσεις (FacebookAds), οι οποίες εμφανίζονται υπό τον τίτλο "χορηγούμενη", και που ενδιαφέρουν συγκεκριμένες ομάδες χρηστών (π.χ. νεόνυμφους, λάτρεις της περιπέτειας, οικογένειες). 

Ως εκ τούτου, η διαφήμιση γίνεται πιο αποδοτική, αποτελεσματική και οικονομική. Αποδοτική και αποτελεσματική γιατί εμφανίζεται μόνο σε χρήστες που καλύπτουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και οικονομική γιατί περιορίζει το κόστος λόγω της μη εμφάνισης σε χρήστες που δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις αυτές.

Οντας δυναμικό, προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στις απαιτήσεις όχι μόνο των χρηστών αλλά και των εταιρειών - δημιουργεί περισσότερες εφαρμογές ολοένα και πιο εξειδικευμένες όμως και πιο εύχρηστες για μία επιχείρηση όπως το Facebookatwork.

Η επιχείρηση λοιπόν καλείται να προσαρμοστεί σε αυτή τη χειμαρρώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, για να αναπτυχθεί ή να συνεχίσει να υπάρχει. Άλλωστε, πλέον μια οποιαδήποτε επιχείρηση για να προσελκύσει έναν ικανό αριθμό πελατών θα πρέπει να διαφημιστεί εκεί που συχνάζει η αγορά-στόχος της. Στο Facebook δηλαδή.

Άνοιγμα λογαριασμού

Πρώτα από όλα, όμως θα πρέπει να δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook. Πρέπει ωστόσο να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς και κάθε πότε θα εμπλουτίζει τη σελίδα. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ξέρει τι περιεχόμενο θα ανεβάζει (άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο), πόσο συχνά, ποια μέρα, ποια ώρα κ.λπ.

Η σελίδα πρέπει να είναι ελκυστική, καινοτόμα και να παραθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μπορεί να αναζητήσει το targetgroup της. Μέσα από αυτή η εταιρεία πρέπει να συναναστρέφεται με τους επισκέπτες, αλλά και να τους ενημερώνει συχνά για τυχόν αλλαγές, νέα ή προσφορές. Πρέπει να βλέπει τι λένε οι χρήστες, να απαντά άμεσα στα σχόλια ή στα παράπονα και να καταγράφει –με τη βοήθεια του FacebookInsights- ποιες αναρτήσεις έχουν υψηλή επισκεψιμότητα.

Είναι όλα όμως τόσο ρόδινα;

Δυστυχώς, το Facebook, όντας πολύ εύχρηστο και εύκολα προσβάσιμο, ευνοεί τη δημιουργία πολλών και ψεύτικων χρηστών (accounts) το οποίο παραπλανεί τόσο τους χρήστες όσο και την ίδια την επιχείρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διαδίκτυο έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία με likes και friends, καθώς υπάρχουν εταιρείες που έναντι αμοιβής αυξάνουν τον αριθμό των like σε έναν εταιρικό λογαριασμό ή ακόμα και των φίλων που έχει - με 27 δολάρια αποκτώνται 1000 likes ή fans στο Facebook ενώ με 140 οι followers εκτοξεύονται στους 10.000..

Την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα likes συνήθως δεν μεταφράζονται σε πωλήσεις. Επίσης, το Facebook, όπως και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέλει υπομονή και σχέδιο, καθώς και ότι δεν ενδείκνυται για απροκάλυπτη και πιεστική πώληση (κοινώς, μην μιλάτε συνέχεια για εσάς και τα προϊόντα σας – θα κουράσετε το κοινό σας και θα σας εγκαταλείψει).

Αρκετοί δείχνουν να αγνοούν τον κανόνα 20/80, όπου το 20% είναι προωθητικές αναρτήσεις (π.χ. «buynow») και το 80% αναρτήσεις που προσφέρουν πολύτιμο περιεχόμενο στο κοινό. Αυτό είναι κάτι που πολλοί επιχειρηματίες δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται γρήγορα και να χάνουν το ενδιαφέρον τους.



Πηγή: protopapadakis.blogspot.com



Μυικές ομάδες στη προπόνηση




Καλό είναι στο πρόγραμμα με βάρη που θα αρχίσουμε μετά τη απαραίτητη προσαρμογή να προσέξουμε τα εξής

Το πρόγραμμα να είναι μέχρι 60΄περίπου .Δώστε βάση στη ποιότητα των ασκήσεων και όχι στη ποσότητα. 


Ξεκινάτε με τις μεγάλες μυϊκές ομάδες πρώτα [στήθος-πλάτη-ποδια]και μετά τις μικρότερες[ώμους-χέρια].

Δώστε χρόνο ξεκούρασης [24-48ωρες]μέχρι να τους ξαναγυμνάσετε.

Μη βάζετε το αερόβιο κομμάτι μαζί με τα βάρη  και εάν δε μπορείτε βάλτε το στο τέλος της προπόνησης [όχι όταν κάνουμε πόδια].



Βάλτε την απαραίτητη ένταση στη προπόνηση ,αυτή θα σας δώσει το κάτι παραπάνω και όχι να κάτσετε με τις ώρες στο γυμναστήριο!

Όλα αυτά έχουν να κάνουν βέβαια και με πόσες μέρες θα αφιερώσετε στο γυμναστήριο και εάν θα πάτε σε προπόνηση για όλο το σώμα [ιδανική για αρχάριους]η σε προπόνηση Σπλιτ[πιο προχωρημένοι] 2-3-4η ακόμα και 5ημερων!

Και οι δυο μέθοδοι προπόνησης έχουν τα θετικά τους! Περισσότερες λεπτομέρειες στα επόμενα άρθρα. 

Μη ξεχνάτε καλό ζέσταμα και αποθεραπεία





Δημήτρης Ρούσσος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής




Τα μπλοκάκια «κατασκηνώνουν» στις εφορίες για διακοπή εργασιών



Ουρές αναμένεται να σχηματιστούν στα τμήματα Μητρώου των εφοριών όλης της χώρας από σήμερα έως την επομένη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι θα προσέλθουν για να υποβάλουν εμπρόθεσμα δηλώσεις διακοπής εργασιών και να κλείσουν έτσι τα μπλοκάκια τους (Δελτία Παροχής Υπηρεσιών), αποφεύγοντας την επιβάρυνσή τους με πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές. Το φαινόμενο ήταν ορατό ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες  ωστόσο αναμένεται να κορυφωθεί.

Η δήλωση διακοπής δραστηριοτήτων θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί στην αρμόδια εφορίας εντός 30 ημερών από την ημέρα πραγματικής παύσης των δραστηριοτήτων. Αυτό απλά σημαίνει ότι όσοι διέκοψαν τις εργασίες τους στις 31 Δεκεμβρίου 2016 έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 για να κλείσουν τα βιβλία τους χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο. Εάν ωστόσο η δήλωση τους υποβληθεί μετά την πάροδο των 30 ημερών, ήτοι μετά τις 30/1, θα θεωρείται εκπρόθεσμη και ο φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 100 ευρώ.

Η δημοσιοποίηση της εγκυκλίου για τα μπλοκάκια έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών και πολλοί πλέον προσανατολίζονται στο να διακόψουν τις εργασίες τους , ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με χαράτσια στις 28 Φεβρουαρίου 2107 όταν και θα κοινοποιηθούν μέσω του Taxisnet οι εισφορές που πρέπει να καταβάλουν στο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η τεχνική προετοιμασία για να γίνει αυτό εφικτό είναι σε εξέλιξη και ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο Εργασίας έχουν κάνει πολλές συσκέψεις για το θέμα.

Σημειώνεται πως με το νέο ασφαλιστικό ακόμη και κάποιος που διαθέτει μπλοκάκι, αλλά έχει μηδενικό εισόδημα από τη δραστηριότητα που συνδέεται με αυτό, υποχρεούται να πληρώσει ασφαλιστική εισφορά 138 ευρώ μηνιαίως! Αυτό από μόνο του συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση 1.656 ευρώ ετησίως, στην οποία εάν προστεθεί το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στα 2.666 ευρώ ! Έτσι, με το που θα κλείσει το μπλοκάκι ξέρει αυτομάτως πως έχει γλυτώσει από επιβαρύνσεις τουλάχιστον 2.306 ευρώ !

Αλλά και τα πρόστιμα για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές είναι «τσουχτερά». Για τον υπολογισμό των προστίμων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών χρησιμοποιείται το ετήσιο επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση και με αναδρομική εφαρμογή από 1/1/2013, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στην αναπροσαρμογή αυτού. Δεδομένου ότι, με την 13.6.2016 απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ετήσιο επιτόκιο αναχρηματοδότησης έχει οριστεί σε 0,00% , οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017, επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8% , ή με 0,667% μηνιαίως.

Πανάκριβες εισφορές και τεράστια πρόστιμα ωθούν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες στην διακοπή δραστηριότητας. Η διαδικασία της διακοπής δραστηριότητας είναι σχετικά απλή και μπορεί να τελειώσει ακόμη και με μια επίσκεψη στην εφορία αν ο φορολογούμενος δεν έχει φορολογικές εκκρεμότητες.

Ο φορολογούμενος με την αστυνομική του ταυτότητα ή εξουσιοδοτημένο άτομο με εξουσιοδότηση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής του, προσέρχεται στην υπηρεσία Μητρώου της εφορίας. Εκεί συμπληρώνει αρχικά το έντυπο Μ4 που αφορά στην διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτό αναγράφονται προσωπικά στοιχεία του φορολογουμένου και η αιτία της διακοπής (μπορείτε να αναγράψετε απλά «παύση εργασιών»).

Εν συνεχεία το τμήμα Μητρώου στο οποίο κατατίθεται το έντυπο Μ4, ελέγχει τα στοιχεία και δίδει στον φορολογούμενο ένα έντυπο με το οποίο εκείνος περνά διαδοχικά από τα άλλα τμήματα της Εφορίας (ΦΠΑ, Εισόδημα, ΚΦΑΣ κ.α..) για να μαζέψει τις απαραίτητες υπογραφές. Μετά από τη συλλογή των υπογραφών ο φορολογούμενος επιστρέφει στο τμήμα Μητρώου, όπου γίνεται η διακοπή των εργασιών και λαμβάνει τη σχετική Βεβαίωση Διακοπής.

Αν από την «περιήγηση» στα τμήματα της εφορίας προκύψει πως ο φορολογούμενος χρωστά φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, δεν έχει σωστά ενημερωμένο βιβλίων εσόδων εξόδων, δεν έχει κάνει όλες τις περιοδικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών και έχει λάθη ή παραλείψεις στις εκδοθείσες αποδείξεις τότε του ζητείται να διευθετήσει πρώτα τις σχετικές υποχρεώσεις, πληρώνοντας φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις και εν συνεχεία εξασφαλίζει τις υπογραφές που του επιτρέπουν να λάβει τη Βεβαίωση Διακοπής.



Πηγή : cnn.gr


«Χαράτσι» έως 50 ευρώ για όσους ζητούν αναβολή της δίκης τους



Παράλληλα αυξάνεται το μεγαρόσημο, αλλά  αναπροσαρμόζονται  όλα τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική Δικαιοσύνη

Από 20 έως 50 ευρώ - ανάλογα με το βαθμό δικαστηρίου - θα πληρώνουν από σήμερα όσοι στις δίκες τους ζητούν αναβολή εκδίκασης.

Παράλληλα αυξάνεται το μεγαρόσημο, αλλά  αναπροσαρμόζονται  όλα τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική Δικαιοσύνη. 

Κατά κανόνα τα παράβολα αυξάνονται μόνο σε ορισμένες εξαιρέσεις μειώνονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νόμο 4446/2016 αναπροσαρμόζονται τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, εντάσσονται προοδευτικά τα   τέλη, παράβολα και δικαστικά έξοδα στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών.

Έτσι όταν οι δικηγόροι ζητούν την αναβολή εκδίκασης των υποθέσεως τους θα υπάρχει πλέον παράβολο αναβολής από 20 έως 50 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου, εκτός των περιπτώσεων αποχής των δικηγόρων, ενώ αντίθετα το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 στα 50 και στα 70 ευρώ κατά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος είχε εκφράσει την αντίθεση της στην επιβολή του «αναβολόσημου» και την αύξηση του μεγαρόσημου.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο τα παράβολα και τα δικαστικά έξοδα αναμορφώνονται πλέον ως εξής:

Τύπος παραβόλου - Ποσό (ευρώ)

Έγκληση/Μήνυση  - 50/70  
Προσφυγή κατά κλήσης με κλητήριο θέσπισμα - 250
Προσφυγή κατά διάταξης του Εισαγγελέα  - 250
Δήλωση παράστασης Πολιτικής Αγωγής  - 40
Αναψηλάφηση - (495 400/500 ΚΠολΔ) 
Αίτηση αναίρεσης - (495 250/300/400/450 ΚΠολΔ)   
Άσκηση έφεσης - (495 75/100/150 ΚΠολΔ)  
Αίτηση εξαίρεσης δικαστικού λειτουργού/υπαλλήλου  - 100
Διαγωνισμός υποψηφίων δικηγόρων   - 65
Εξέταστρα διαγωνισμού συμβολαιογράφων   - 60
Αναστολή εκτέλεσης, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων-διόρθωσης-ερμηνείας (ΣτΕ) -50
Αίτηση ακύρωσης/υπαλ. προσφυγή/τριτανακοπή (ΣτΕ)  - 150
Αίτηση αναίρεσης σε διαφορές κοινωνικής ασφάλισης /άλλων - 150/350
Μεγαρόσημο   - 18

Παράβολα για χορήγηση αναβολής

Για πρώτη φορά προβλέπεται ως προϋπόθεση για χορήγηση αναβολής στην πολιτική και διοικητική δικαιοσύνη παράβολο υπέρ ΤΑΧΔΙΚ από 20 έως 50 ευρώ. Ειδικότερα:
Ενώπιον του Ειρηνοδικείου και του Μονομελούς Πρωτοδικείου 20 €
Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου 30 €
Ενώπιον του Εφετείου 40 €
Ενώπιον του Αρείου Πάγου 50 €.
Ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου 30 €
Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου 40 €
Ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου 50 €       
Ενώπιον του ΣτΕ 50 €




Πηγή : protothema.gr


«Κραχ» στα ακίνητα: Που πωλούνται σπίτια με... 3.000 ευρώ!




Πάνω από μισό τρισεκατομμύριο ευρώ χάθηκε από την αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από το 2007 - 2008 μέχρι σήμερα εξαιτίας της δραματικής υποχώρησης των τιμών και της πλήρους απαξίωσης σπιτιών, γραφείων, καταστημάτων, αγροτεμαχίων. 

Τόσο υπολογίζεται η απώλεια που καταγράφεται μέχρι το τέλος του 2016 καθώς η μείωση τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ξεπερνά πλέον το 42%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πάνω στα οποία βασίζει και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η αντικειμενική αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, προτού ξεκινήσει η κρίση, υπολογιζόταν σε 750 δισ. ευρώ, γύρω στα 650 δισ. τα ακίνητα και άλλα 100 δισ. ευρώ τα αγροτεμάχια.

Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι αντικειμενικές αξίες την περίοδο 2007-2008 υπολείπονταν των εμπορικών τιμών κατά 40%, δηλαδή το σύνολο της εμπορικής αξίας ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα η υποχώρηση ξεπερνά το 42%, και κατά πολλούς είναι πάνω από 50% τότε η εκτίμηση είναι ότι οι Ελληνες έχασαν περίπου 500 δισ. από την ακίνητη περιουσία τους, σε σύγκριση με την αξία που είχαν το 2008.


Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν φτάσει σε επίπεδα... δραχμής, η «φούσκα» δηλαδή που δημιουργήθηκε από το 2000 μέχρι το 2008 έχει σπάσει οριστικά. Ωστόσο, όσοι Ελληνες αγόρασαν την περίοδο των «παχιών» αγελάδων σε υψηλές τιμές τώρα βρίσκονται με μια περιουσία που είναι σχεδόν στο... ήμισυ. 

Για παράδειγμα, κάποιος που απέκτησε σπίτι με εμπορική τιμή 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (που ήταν... συνηθισμένες οι πωλήσεις στα επίπεδα αυτά στις περισσότερες περιοχές της βόρειας, ανατολικής και νότιας Ελλάδας) σήμερα διαθέτει το ίδιο ακίνητο με τιμής αγοράς που έχει υποχωρήσει στα 1.200 ? 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Μάλιστα, χιλιάδες από αυτούς πληρώνουν δάνεια που πήραν με βάση τις υψηλές τιμές και ακόμη κι αν πουλήσουν σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν το χρέος τους προς τις τράπεζες.

Η εικόνα της κτηματαγοράς και το 2017 είναι κακή. Οι αισιόδοξες προβλέψεις για ανάκαμψη των τιμών και των αγοραπωλησιών μέσα στη χρονιά δύσκολα θα επιβεβαιωθούν, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και φυσικά την παντελή απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα και θα συνεχιστεί η μείωση των τιμών εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος για αγορά.

Ετσι, 170 με 200 χιλιάδες διαμερίσματα, παλαιά και νέα, βρίσκονται στα αζήτητα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι εξαιρετικά ελκυστικές. 


«Αυτή την περίοδο, όπως λένε οι Αμερικανοί, τα μετρητά είναι βασιλιάς. Οποιος διαθέτει χρήματα μπορεί να αγοράσει απίστευτα ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές. Μπορεί να διαπραγματευτεί, αφού έχει το πάνω χέρι».

Αυτό τονίζει ο Χαρ. Χαραλαμπόπουλος, πρώην ορκωτός εκτιμητής κι επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας Solum και συνεχίζει: «Και οι Ελληνες και οι ξένοι, πάντως, δεν θα προχωρήσουν σε μαζικές αγορές ούτε το 2017. Περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές και να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα».

Απίστευτες τιμές

Μια έρευνα στην αγορά ακινήτων επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει «πάτος» σε ό,τι αφορά τις τιμές. Διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας έφτασαν πλέον να πωλούνται ακόμη και σε τιμές κάτω από 4.000 ευρώ, όσο ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο δεκαετίας. 

Υπάρχουν δεκάδες σπίτια που πωλούνται από 4.000 έως 10.000 ευρώ ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα μεταχειρισμένα ακίνητα, ενός και δύο δωματίων, δηλαδή επιφάνειας από 20 έως 55 τ.μ. πωλούνται κάτω από 30.000 ευρώ. 

Ακόμη και στα ακριβά προάστια υπάρχουν πλέον διαμερίσματα που προσφέρονται σε τιμές που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από 8 χρόνια. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σπιτιού στην περιοχή του Χαλανδρίου το οποίο είναι 110 τ.μ. και πωλείται 140.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 1.200 ευρώ/τ.μ. όταν το 2007 ξεπερνούσε τα 3.000 ευρώ/τ.μ.

Επίσης, στην περιοχή της Παλλήνης πουλήθηκε πρόσφατα σπίτι 250 τ.μ. μόλις 130 χιλιάδες ευρώ και χρειάστηκαν άλλα 70.000 για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να φτιαχτεί ένα... παλατάκι σε τιμή... 800 ευρώ/τ.μ. Στην ίδια περιοχή πριν την κρίση οι τιμές έφταναν τα 2.500 ευρώ/τ.μ., ωστόσο, όπως και σε όλη την πρωτεύουσα υπάρχουν χιλιάδες απούλητα σπίτια και γιαπιά που δίνονται όσο - όσο.

Φόβοι για νέα κατάρρευση των αξιών

Φόβους για νέο κύκλο κατάρρευσης της κτηματαγοράς εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, εκφράζουν παράγοντες του κλάδου. Εκτιμούν δηλαδή ότι η πίεση των τραπεζών στους δανειολήπτες να πληρώσουν τα χρέη τους θα οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις ακινήτων σε χαμηλές τιμές. 

Αν μάλιστα μπουν στο παιχνίδι και τα funds τότε υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα πιεστούν περαιτέρω και οι τιμές στο σύνολο της αγοράς. 

«Αν χιλιάδες απελπισμένοι ιδιοκτήτες πουλήσουν προκειμένου να γλιτώσουν από τα... κοράκια, θα πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Πιέζουν έτσι και τις αξίες των ακινήτων στην ίδια περιοχή», τονίζει κτηματομεσίτης που έχει καταγράψει τη μεγάλη υποχώρηση στις τιμές.

Η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να ανατρέψει πλήρως την αγορά, όχι μόνο στις κατοικίες αλλά και στα επαγγελματικά ακίνητα που διαθέτουν υπερχρεωμένες εταιρείες. 

Αν βγουν στο σφυρί περιουσίες επιχειρήσεων τότε θα υπάρξει γενική υποχώρηση των τιμών σε όλους τους κλάδους εξαιτίας της υπερπροσφοράς.



Πηγή: imerisia.gr 


Σάλος από τα ρουσφέτια στα εφάπαξ: 243 άτομα «πέρασαν» τη σειρά 50 χιλιάδων!



Κομματικοποίηση των παροχών καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία και ζητά έλεγχο των «κατ' εξαίρεση» αποδόσεων - Παραδέχεται, με non paper, η κυβέρνηση την παροχή αλλά δεν απαντά για το αν συνέτρεχαν λόγοι

Σάλος προκλήθηκε από την αποκάλυψη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος πως 243 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιώντας «αστείες» δικαιολογίες, «πέρασαν» την σειρά των 50.000 και πλέον δικαιούχων και παρέλαβαν ήδη τα χρήματα του εφάπαξ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι αιτήσεις αυτών υποβλήθηκαν μόλις το 2016, ενώ υπάρχουν στην ιδιότυπη «επετηρίδα» συνταξιούχοι που περιμένουν ακόμα και από το 2012!

Οι 243 συνταξιούχοι έλαβαν τα εφάπαξ τους με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων στις 13/12/2016. Για κάποιους από αυτούς είναι σαφές πως αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας άρα μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση, όμως πληροφορίες μιλούν και για περιπτώσεις που χρήζουν διερεύνησης και που ενδεχομένως δεν έπρεπε να λάβουν με προτεραιότητα τα λεφτά αυτά. 


Γιάννης Βρούτσης: Αναγκαίο το κομματικό διαβατήριο του ΣΥΡΙΖΑ

Με το θέμα ασχολήθηκε ο τέως υπουργός Εργασίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις Κυκλάδες Γιάννης Βρούτσης, πιο συγκεκριμένα τόνισε: «Η βαριά εκτεθειμένη, πολιτικά και ηθικά -μετά τις σημερινές αποκαλύψεις- κυβέρνηση, καλείται να απολογηθεί απέναντι στους 55.000 δικαιούχους εφάπαξ. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με φακέλους χωρίς δικαιολογητικά, αναδεικνύουν το βαθιά διαβρωμένο, πελατειακό, κράτος, που χτίζει εδώ και δυο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Από σήμερα, οι δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι εφάπαξ γνωρίζουν, ότι για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους, το μόνο που χρειάζεται είναι κομματικό διαβατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

»Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, με την αόριστη, ατελή και ασαφή διάταξη του άρθρου 35 παρ. 10 του Ν. 4387/2016, ο ΣΥΡΙΖΑ "έσπασε" τον κανόνα της χρονικής προτεραιότητας στην καταβολή των εφάπαξ παροχών, ανοίγοντας το δρόμο σε ρουσφετολογικές πρακτικές, καταστρατηγώντας το πνεύμα του νόμου και προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 

Υπενθυμίζεται, ότι τα έτη 2011 - 2014 χορηγήθηκε αριθμός - ρεκόρ εφάπαξ παροχών, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, καθώς 96.760 συνταξιούχοι πήραν το εφάπαξ τους, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».


Γενικόλογες επισημάνσεις από το υπουργείο Εργασίας

Με τη σειρά της η κυβέρνηση προφανώς ευρισκόμενη σε αμηχανία δεν απάντησε επί της συγκεκριμένης αποκάλυψης περιοριζόμενη να μιλήσει με τη γνωστή μέθοδο των non papers και με γενικόλογες επισημάνσεις. Συγκεκριμένα τονίστηκε πως:

«Με το νόμο 4387/16 επανήλθε το κοινωνικά δίκαιο μέτρο της κατ' εξαίρεση επίσπευσης απονομής εφάπαξ, που προβλέπει ότι ένας δικαιούχος μπορεί να αιτηθεί παράκαμψης της σειράς προτεραιότητας, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι (άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς και νόμιμοι κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία), οι οποίοι εξετάζονται από αρμόδια επιτροπή.  

»Καλό θα είναι, όσοι υιοθετούν με μεγάλη ευκολία πηχυαίους τίτλους περί ''ρουσφετιών'', να μην συγχέουν τα δικά τους πεπραγμένα δεκαετιών με την παρούσα κυβέρνηση.  

»Υπενθυμίζουμε τα εξής:

- Από τις 31/8/2013 έως τις 31/6/2016 η διαδικασία απονομής εφάπαξ είχε διακοπεί. Ο λόγος είναι ότι ο μαθηματικός τύπος που είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ οδηγούσε σε εφάπαξ ύψους 5-10.000 ευρώ για τους δικαιούχους.

- Η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή ενός νέου μαθηματικού τύπου, με αποτέλεσμα η εφάπαξ παροχή να ανέρχεται σε 23.700 ευρώ κατά μέσο όρο.  

- Από την 1/7/2016 έως τις 31/12/2016 έχουν απονεμηθεί 14.374 εφάπαξ. Επομένως, το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που αναφέρει ότι " επί δύο χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ οι χορηγήσεις έχουν παγώσει" είναι καταφανώς ψευδές.

- Έως τον Ιούνιο 2017 θα έχει χορηγηθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων, που υπολογίζονται σε 24.500 κατά προσέγγιση.

»Συμπερασματικά, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει οριστικά λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους επί σειρά ετών. Αυτό προκαλεί δυσανεξία στην αντιπολίτευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που την στηρίζουν». 

Το ερώτημα όμως παραμένει: Συνέτρεχαν όντως οι ειδικοί λόγοι για να εξαιρεθούν αυτά τα 243 άτομα όταν ακόμα και καρκινοπαθείς δικαιούχοι περιμένουν τόσα χρόνια τη σειρά τους;


Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος:

Σε μια περίοδο όπου 50.000 συνταξιούχοι περιμένουν καρτερικά τα καθυστερούμενα εφάπαξ τους ακόμα και για τρία ή τέσσερα χρόνια, μια άγνωστη στο ευρύ κοινό, μα γνωστή σε 243 άτομα που ήδη κατέθεσαν τα χαρτιά τους, νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης άνοιξε παράθυρο παράκαμψης της επετηρίδας χορηγήσεως των χρημάτων αυτών.

Πρόκειται για τον ν. 4387/2016, παράγραφος 10, άρθρο 35 του τέως υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έδωσε το περιθώριο, λίγους μήνες μετά την ψήφισή του και συγκεκριμένα πριν από τα Χριστούγεννα, να χορηγηθούν στη συγκεκριμένη μικρή ομάδα συνταξιούχων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων τα εφάπαξ τους, καταργώντας την αυστηρή επετηρίδα που νομοθετικά υπάρχει εδώ και πέντε χρόνια. 

Ειδικότερα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και βάσει των πρακτικών της 48ης Συνεδρίασης του Ταμείου που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016, το διοικητικό συμβούλιο του φορέα ενέκρινε την επίσπευση του εφάπαξ σε 243 συνταξιούχους. Αιτιολόγηση αυτής της ενέργειας ήταν ότι οι δικαιούχοι αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλα οικονομικά, ενώ αναφορά στο σχετικό έγγραφο γίνεται και στον έλεγχο των φακέλων αυτών που υπήρξε από τις υπηρεσίες του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που επιβεβαίωσαν την επίσπευση, η οποία βασίζεται στο νέο πλαίσιο που η κυβέρνηση προώθησε. Οπως ξεκαθαρίζεται, πρόκειται για «κατ’ εξαίρεσιν απονομή του εφάπαξ βοηθήματος» περιπτώσεων, οι οποίες αφορούν αποχωρήσεις από την εργασία κατά τα έτη 2015 και 2016 (και ουδεμία το έτος 2014, όπως λανθασμένα αναγράφεται στη σχετική απόφαση του ΤΠΔΥ, αν και αυτό λίγη σημασία θα είχε αφού ήδη εκκρεμούσαν χιλιάδες προγενέστερες αιτήσεις του 2012 και του 2013). 

Για την ακρίβεια, βάσει της σχετικής απόφασης παρακολουθούμε συνταξιούχους που κατέθεσαν τα χαρτιά τους ακόμα και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ή τον Αύγουστο, να υπερπηδούν τη σειρά προτεραιότητας που έχει βάθος έως και το 2012-2013 και να παίρνουν τα χρήματά τους, όταν άλλοι συνταξιούχοι παραμένουν στη σειρά δύο, τρία ή και τέσσερα χρόνια. 

Συγκεκριμένα, συνταξιούχος κατέθεσε τα δικαιολογητικά της στις 20/9/2016, άλλοι δύο στις 18/8/2016 κ.ο.κ. Ειδικότερα, 25 είναι οι συνταξιούχοι που ενώ κατέθεσαν δικαιολογητικά για εφάπαξ εντός του 2016, το έλαβαν με διαδικασία εξπρές. Αντίστοιχα όλοι οι υπόλοιποι 228 είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους εντός του 2015, άρα κανένας εκ των 253 δεν ανήκε στις περιπτώσεις των υπόλοιπων 50.000 που περιμένουν για χρόνια στη σειρά.

Οπως τονίζεται σε άλλο πρακτικό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2016, βάσει της, με αριθμό Φ80020/ΟΙΚ.29753/Δ15.531/30-6-2016, εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για την περίπτωση ατόμων με αναπηρία, είναι αναγκαίο να προκύπτει αποδεδειγμένα αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 50%. Στην ίδια συνεδρίαση ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Νίκος Καλάκος, αναφέρει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που έχουν αποφασίσει να προωθήσουν αυτές τις κατ’ εξαίρεσιν συντάξεις ότι «η διαδικασία των επισπεύσεων υπήρξε στο παρελθόν μέχρι την κατάργησή της με απόφαση του Δ.Σ. τον Φεβρουάριο του 2011 λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν...». Προσθέτει δε κάτι πολύ σημαντικό. Οτι δηλαδή «επειδή τόσο ο νόμος (σ.σ.: αναφέρεται στον νόμο Κατρούγκαλου) όσο και η εγκύκλιος έχουν ασάφειες και το 80% των δικαιούχων μπορεί να καταθέσει αίτηση επίσπευσης του εφάπαξ με τη δημιουργία προβλημάτων στην εύρυθμη απόδοσή του, παρακαλώ τα μέλη του Δ.Σ. να είναι πολύ προσεκτικά τόσο όσον αφορά στον καθορισμό κριτηρίων όσο και στην οργάνωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων επίσπευσης».


Κραυγαλέες καταχρήσεις
Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας, σαφώς υπήρξαν περιπτώσεις με σοβαρό ιατρικό φάκελο. Περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν κατά προτεραιότητα τα χρήματά τους, όπως είναι και σωστό κοινωνικά άλλωστε, λόγω εγχειρήσεων bypass και άλλων σοβαρών παθήσεων. Πληροφορίες, όμως, αναφέρονται και σε περιπτώσεις χορήγησης εφάπαξ που δεν θα έπρεπε να έχουν επισπευτεί, όπως για παράδειγμα μιας περίπτωσης συνταξιούχου από τα Μελίσσια που πέτυχε επίσπευση του εφάπαξ της με την αιτιολογία ότι η κόρη της βρίσκεται στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης ή ενός καθηγητή από το Ιλιον που με μια απλή βεβαίωση ρήξης μηνίσκου πήρε το εφάπαξ. 

Πληροφορούμαστε όμως πως υπάρχουν και άλλες δεκάδες περιπτώσεις που οφείλουν να διερευνηθούν διότι δημιουργούν λογικές απορίες για τον λόγο που κάποιοι πήραν το εφάπαξ τους γρήγορα και χιλιάδες άλλων συνταξιούχων με παρόμοια ή και περισσότερα προβλήματα ακόμα περιμένουν. Για παράδειγμα, καθηγήτρια από την Πάτρα επελέγη με μια απλή της βεβαίωση, όπως και μία ακόμα συνταξιούχος από την ίδια πόλη προσκομίζοντας ένα απλό πιστοποιητικό ότι έχει ένα άνεργο παιδί και πληρώνει δάνειο. Πόσες άραγε ανάλογες ή ακόμα πιο δύσκολες κοινωνικά περιπτώσεις υπάρχουν σαν και αυτή στην Ελλάδα της κρίσης; Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Παναγιώτης Βαβουγιός διευκρινίζει: «Ανάγκες έχουμε όλοι, ίσως και πιο σοβαρές από αυτές που κάποιοι δήλωσαν. Συνάδελφοί μας συνταξιούχοι χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς ή έχουν πολύ βαριές αρρώστιες. Η σειρά προτεραιότητας στα εφάπαξ δεν πρέπει, λοιπόν, να παρακάμπτεται». 

Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι γνωρίζει δεκάδες περιπτώσεις καρκινοπαθών συναδέλφων του που περιμένουν για χρόνια τα πολύτιμα αυτά χρήματα, ανάπηρων συνταξιούχων με μεγάλες ανάγκες «για τους οποίους δυστυχώς τα Ταμεία δεν κάνουν εξαιρέσεις», όπως επίσης ότι «παλαιότερα είχαν υπάρξει παρατράγουδα με τις χορηγήσεις εφάπαξ με πλαστά δικαιολογητικά. Το θέμα είχε μάλιστα πάει στον εισαγγελέα και γι’ αυτό από το 2012 η σειρά προτεραιότητας τηρούνταν με ευλάβεια. Το μόνο που δεν ξέρουμε τώρα είναι γιατί υπήρξε αυτή η μέριμνα». 

Πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι ενώ στο διάστημα 2012-2014 είχαν χορηγηθεί 96.760 εφάπαξ ύψους 3.096.978.000 ευρώ, επί δύο χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. οι χορηγήσεις έχουν παγώσει, ενώ στην ίδια περίοδο διακυβέρνησης δεν υπήρξε καμία παράκαμψη στις χορηγήσεις, κάτι που τώρα ξεκινά.



Πηγή : protothema.gr