Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Τρεις συλλήψεις για τη συμπλοκή κακοποιών στο Μαρούσι με ένα νεκρό


 

Τρεις συλλήψεις σημειώθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη για τη φονική συμπλοκή στο Μαρούσι.

Μεταξύ των συλληφθέντων δεν περιλαμβάνεται ο δράστης του μοιραίου χτυπήματος στον 23χρονο, ο οποίος εξακολουθεί να αναζητείται. Για την αστυνομία, ο εντοπισμός του θεωρείται θέμα χρόνου, ενώ έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές και για άλλα αδικήματα.

Από την συμπλοκή των κακοποιών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, έξω από νυχτερινό κέντρο στην Κηφισιάς, στο ύψος του Αμαρουσίου, έχασε τη ζωή του ένας 23χρονος ο οποίος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στον λαιμό και τραυματίστηκαν ένας 26χρονος φαντάρος και ένας 23χρονος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 26χρονος φαντάρος ήταν στην παρέα του δράστη, ενώ ο έτερος τραυματίας είναι από την πλευρά του θύματος.

Η αφορμή της συμπλοκής ήταν ασήμαντη με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένας από τους εμπλεκόμενους, άγνωστο ακόμα ποιος, φέρεται να είπε: «Κάνε πιο πέρα, με κοίταξες στραβά».



Επίθεση με σπαθί στο Λονδίνο: Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι, σοβαρά τραυματίες δύο αστυνομικοί

 


Ένα αγόρι 13 ετών έχασε τη ζωή του, έπειτα από την επίθεση που πραγματοποίησε ένας 36χρονος το πρωί της Τρίτης σε σταθμό του μετρό στο βορειοανατολικό Λονδίνο.

Ο 36χρονος φέρεται να επιτέθηκε με ένα σπαθί σε κόσμο, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους. Μεταξύ τους, βρισκόταν ένα 13χρονο αγοράκι, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και κατέληξε λίγη ώρα αργότερα, όπως ανακοίνωσε σε νεότερη ενημέρωσή της η αστυνομία. 

Επιπλέον, δύο αστυνομικοί νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα και θα χρειαστεί να χειρουργηθούν, χωρίς ωστόσο να απειλείται άμεσα η ζωή τους.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν χαρακτήρισε την πρωινή επίθεση «καταστροφική και τρομακτική». «Είμαι σίγουρος ότι μιλάω εκ μέρους ολόκληρης της πόλης όταν λέω ότι οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με αυτό το νεαρό παιδί και την οικογένειά του. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανταποκρίθηκαν πολύ γρήγορα στην κλήση από τα μέλη του κοινού. Η αστυνομία και οι άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης γνώριζαν πολύ καλά ότι επρόκειτο για έναν επικίνδυνο άνδρα με σπαθί. Έτρεξαν προς το μέρος του και δεν σκέφτηκαν τη δική τους ασφάλεια για να προστατεύσουν πολίτες» πρόσθεσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο 36χρονος δράστης συνελήφθη μετά την επίθεση, καθώς εθεάθη να περιφέρεται στους δρόμους του Hainault με ένα σπαθί, ενώ από τις αναφορές της αστυνομίας, η επίθεση «δεν ήταν στοχευμένη».

Οι κάτοικοι είπαν ότι ξύπνησαν από «πολλές φωνές», «διαπεραστικές κραυγές» και έναν άνδρα «καλυμμένο με αίμα» έξω από τα σπίτια τους.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία διευκρίνισε ότι εκλήθη «λίγο πριν από τις 07:00» στη συνοικία Hainault.

«Ένας άνδρας με σπαθί συνελήφθη», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι βάσει των μαρτυριών που συγκεντρώθηκαν από το σημείο της επίθεσης ο ύποπτος επιτέθηκε σε περαστικούς «και σε δύο αστυνομικούς».

«Δεν πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει απειλή» στην συνοικία και «δεν αναζητούμε άλλους υπόπτους», σημείωσε παράλληλα ο αξιωματούχος της αστυνομίας Έιντ Εϊντέλεκαν στην ανακοίνωση αυτή.

«Το περιστατικό αυτό δεν δείχνει να συνδέεται με τρομοκρατία», προσθέτει ο ίδιος.




Κοντονής καρφώνει ΣΥΡΙΖΑ : Δεν μπορούσε η δικαιοσύνη να επιβάλλει κάτι άλλο για το Μάτι εξαιτίας του ευμενέστερου Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

 


Την απόφαση του δικαστηρίου που αφορά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Σταύρος Κοντονής, Δικηγόρος και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης.

Στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο, αναφερόμενος στη δίκη στο Μάτι, σημείωσε «έχει γίνει μια δίκη η οποία κράτησε πάρα πολύ καιρό, διότι υπήρχαν πάρα πολλοί κατηγορούμενοι, η οποία έγινε με βάση ένα νομικό πλαίσιο το οποίο όλοι το γνωρίζουμε. Και ποιο είναι αυτό; Ότι στις ποινικές υποθέσεις το δικαστήριο θα λάβει υπόψη του και θα δικάσει τους κατηγορούμενους που έχει μπροστά του, όχι με βάση τον τρέχοντα και ισχύοντα ποινικό νόμο-τον Ποινικό Κώδικα στη συγκεκριμένη περίπτωση διατάξεις του Ποινικού Κώδικα-αλλά τον ευμενέστερο νόμο που έχει ψηφιστεί και που μπορεί να έχει καταργηθεί εν τω μεταξύ, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση.

Προσέξτε το αυτό που λέω μπορεί να έχει καταργηθεί, αλλά ισχύει ο ευμενέστερος νόμος. Έτσι λοιπόν, αυτό το δικαστήριο και αυτοί οι δικαστές δίκασαν με βάση τον Ποινικό κώδικα, τον οποίο είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τότε ήμουν εγώ Βουλευτής και είχα αντιδράσει και τα ξέρετε πολύ καλά-δύο με τρεις μέρες πριν διαλυθεί η Βουλή και έχω πει, έχω τοποθετηθεί για αυτό το ζήτημα κατ’ επανάληψη, ότι ήταν μια διαδικασία διαπλοκής που αφορούσε συγκεκριμένες καταστάσεις».

Ερωτηθείς εν συνεχεία, για το αν αυτοί οι άνθρωποι ουσιαστικά κρίθηκαν με βάση ένα νόμο που είναι αποτέλεσμα και προϊόν διαπλοκής, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε «εγώ πιστεύω ότι η διαπλοκή αφορούσε συγκεκριμένα αδικήματα και είχα μιλήσει για τη δωροδοκία η οποία είχε γίνει η ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα πλημμέλημα, ενώ η παθητική δωροδοκία είχε παραμείνει κακούργημα. Γι’ αυτό αναφέρομαι. Το ζήτημα όμως είναι ότι και οι αλλαγές οι οποίες έγιναν μέχρι την τελευταία και αυτές δεν επηρέασαν το νομικό πλαίσιο. Δηλαδή και πάλι εδώ η Βουλή δεν είδε κάτι που πρέπει ν’ αλλάξει. Επομένως, αυτοί οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν μ’ αυτό το νόμο. Με άλλα λόγια, δεν μπορούσε η δικαιοσύνη να επιβάλλει κάτι άλλο. Περισσότερο δε σας λέω ότι μου προξένησε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι κάποιοι, νομίζω και πολιτικά πρόσωπα αναφέρθηκαν στην αθωωτική κρίση του δικαστηρίου για κάποιους εκ των κατηγορουμένων».

«Η τραγωδία ήταν τεράστια» σημείωσε στο τέλος στον Θάνο Σιαφάκα, ο Δικηγόρος και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επισημαίνοντας παράλληλα το εξής «αλλά το θέμα είναι πώς δικάζονται αυτοί οι άνθρωποι, με βάση ποιο νόμο, με βάση ποιες διατάξεις. Επομένως, εδώ χάθηκαν αυτές οι ζωές που χάθηκαν και βεβαίως είναι τραγικό αυτό αλλά και αυτοί οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με βάση ένα κατηγορητήριο και με βάση τη νομοθεσία, η οποία ίσχυε ως ευμενέστερη γι’ αυτούς τη συγκεκριμένη περίοδο. Άρα, εγώ νομίζω, ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το πλαίσιο της ποινής (…). Η απόφαση θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό όπου μπορεί να μην αλλάξει τίποτα ή μπορεί να αλλάξει κάτι όσον αφορά την ενοχή ή την αθώωση, την ενοχή κάποιων που αθωώθηκαν ή την αθώωση κάποιων οι οποίοι καταδικάστηκαν. Αναλόγως».



Βορίδης: Μετά την πυρκαγιά στο Μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στην κατεύθυνση επιεικέστερου Ποινικού Κώδικα


 

Η τραγωδία στο Μάτι το 2018 και η σχετική δικαστική απόφαση μονοπώλησε τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».

«Εμείς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε δικαστικές αποφάσεις», ήταν η εισαγωγική αναφορά του, με την ταυτόχρονη διευκρίνιση: «Πάντως, το αποτέλεσμα πόρρω απέχει από την προσδοκία για τη λεγόμενη δίκαιη τιμωρία τέτοιων άδικων πράξεων».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει πολλά, καθ' ότι είναι πάγια αρχή του Δικαίου ότι για τον κατηγορούμενο επικρατεί πάντοτε ο επιεικέστερος νόμος, όχι ο νόμος που έχει ψηφισθεί τώρα». Και, θύμισε αμέσως μετά ότι «εμείς αυστηροποιήσαμε τον Ποινικό Κώδικα εκ των υστέρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα αδικήματα με επαρκέστερο, κατά τη γνώμη μας, τρόπο, με δικαιότερο τρόπο στο ζήτημα της ποινής».

«Εμείς, ως παράταξη, έχουμε μία βασική αρχή και αυτή είναι ότι δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να ανακατευόμαστε στις ποινικές υποθέσεις, δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να χειραγωγούμε τη δικαιοσύνη, δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπαγορεύουμε τις ποινικές υποθέσεις. Η δουλειά μας, ως κυβέρνηση, είναι να διαμορφώνουμε ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο, αυτό που νομίζουμε καλύτερο για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση εν γένει του εγκλήματος και σε αυτό εμπίπτουν και τα ειδικότερα που συζητάμε τώρα, (δουλειά της κυβέρνησης) είναι να δημιουργήσει διοικητικώς επαρκείς συνθήκες προκειμένου να λειτουργεί η δικαιοσύνη», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βαθμολογεί τους δικαστές αλλά μπορεί και έχει διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο, ώστε να αξιολογούνται οι δικαστές. Η βαθμολογία είναι εσωτερικό ζήτημα του δικαστικού σώματος», σημείωσε υπενθύμιζοντας την πρόσφατη απόλυση δικαστών επειδή «δεν αντεπεξήρχοντο στα καθήκοντά τους».

Επαναλαμβάνοντας, εξάλλου, ότι επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης ο Ποινικός Κώδικας αυστηροποιήθηκε, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι αν σήμερα διατυπωνόταν κατηγορία εμπρησμού εξ' αμελείας, αυτή «σήμερα θα δικαζόταν ως κακούργημα. Αν γινόταν αυτό σήμερα, τότε η ποινή των τριών ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας θα εκτίετο πραγματικά, θα έμπαινε στη φυλακή».

«Η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα έγινε σε τρεις διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να φθάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε. Από την πρώτη ημέρα έχει ξεκινήσει αυστηροποίηση με την αλλαγή πολλών πραγμάτων στο ΣΥΡΙΖΑϊκό Ποινικό Κώδικα. Υπήρξε και μια δεύτερη φάση περαιτέρω αυστηροποίησης και τώρα η τρίτη φάση τής ακόμη μεγαλύτερης αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα», τόνισε.

Όμως, όπως επεσήμανε, «σε αυτές τις παρεμβάσεις, και στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για να είναι οι νομοθετικές προβλέψεις δικαιότερες και πιο κοντά σε μια ορθή απονομή δικαιοσύνης, είμαστε μόνοι μας. Τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση τις έκανε μόνη της». Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, οι επίμαχες διατάξεις καταψηφίσθηκαν από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι και υπόλογοι πολιτικά, από αυτούς που θα έπρεπε να είναι κατ' εξοχήν ευαισθητοποιημένοι.

Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Επικρατείας έκανε μία ιστορική αναδρομή: «Το Μάτι γίνεται το 2018 και οι επιεικείς ποινές για τον Ποινικό Κώδικα -δεν λέω ότι σχετίζονται με το Μάτι, δεν ήταν εκεί η παρέμβαση που έκαναν, στην ποινική μεταχείριση για την ανθρωποκτονία από αμέλεια- η προσέγγιση ενός επιεικέστερου Ποινικού Κώδικα έγινε το 2019».

Δηλαδή, «αντί το Μάτι να λειτουργήσει, όπως λειτούργησε σε εμάς, αντί να οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο που θα αποδίδει δικαιοσύνη, τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν του επιεικέστερου Ποινικού Κώδικα».

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των αρμοδιοτήτων, εκεί όπου «έχουν γίνει πολλά περισσότερα πράγματα από εκεί που βρισκόμασταν. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε η ποινική δίωξη, είναι, όταν έχεις τέτοια αδικήματα αμέλειας, ποια είναι η περιγραφή του καθήκοντος για τον κρατικό αξιωματούχο».

Ειδικότερα, «δεν χρειάζεται μια γενική αρμοδιότητα, χρειάζεται να υπάρχει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που να περιγράφει με λεπτομέρεια τις υποχρεώσεις κάθε εμπλεκομένου. Εκείνη την εποχή που δεν υπάρχει το 112, που δεν υπάρχουν σχέδια διαφυγής, υπάρχει μια γενική διάχυση ευθύνης», υπογράμμισε.

«Έχουμε κάνει άλματα στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, όχι μόνο επιχειρησιακά αλλά και θεσμικά. Υπάρχουν με ακρίβεια σχέδια, περιγράφεται τι πρέπει να κάνει ο καθένας. Όταν έχεις ακριβή περιγραφή των καθηκόντων, τότε ξέρεις ποιος δεν έκανε τη δουλειά του και ποια είναι αυτή. Και αν γινόταν (η δουλειά αυτή), αν θα επήρχετο ζημιογόνο αποτέλεσμα ή όχι. Τότε δεν είχε τίποτε. Είχες μια Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία στεγαζόταν σε ένα ετοιμόρροπο κτήριο», πρόσθεσε.

Τέλος, για τα τραγικά γεγονότα του 2018, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «προσπάθεια αποφυγής των πολιτικών ευθυνών και αυτό είναι το πολιτικό σκέλος».


Πηγή



Ο Κασσελάκης διαλέγει εκπομπές που δεν θα γελάει ο παρουσιαστής μαζί του εξού και το : Δεν σχολιάζω τα του οίκου μου


 

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε gossip lifestyle εκπομπές τύπου Λιάγκα και Καινούργιου, γιατί πολύ απλά είναι ελαφριές εκμπομπές και δεν γελάει ο παρουσιαστής μαζί του.

Μόνο σε τέτοιες εκπομπές που δεν έχουν την εμπειρία οι παρουσιαστές να απαντήσουν καταλλήλως στον Στέφανο Κασσελάκη, θα μπορούσε να απαντήσει σε ερώτηση για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο " Δεν σχολιάζω τα του οίκου μου".

Μπορεί οι παρουσιαστές των gossip εκπομπών που έχουν συγκερκιμένο κοινό, να μην γελάνε, αλλά γελάει ο κόσμος μαζί του που άκουσε πώς απάντησε και δεν βλέπει τέτοιες εκπομπές γιατί δουλεύει.

«Δεν σχολιάζω θέματα συνεργατών εντός του κόμματος, είτε είναι πρώην πολιτικά στελέχη είτε είναι επαγγελματίες» ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του ινφλουένσερ τουρίστα του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη για τη συνεργασία με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στην παρουσιάστρια ελαφριάς εκπομπής Κατερίνας Καινούργιου.

«Δεν σχολιάζω είτε πρόκειται για συμβούλους, για εργαζομένους της Κουμουνδούρου, όπως θες πες το. Δεν σχολίαζω τα του οίκου μου» είπε για δεύτερη φορά ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει «τα πιστεύω μου είναι ξεκάθαρα και όλος ο κόσμος τα ξέρει. Από εκεί και πέρα χτίζουμε ένα κοινωνικό μέτωπο», και εκεί μας προκάλεσε περισσότερο γέλιο.

Ο ινφλουένσερ αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης πως «πιστεύω ότι δεν έχω ανάγκη επικοινωνιολόγου» προκαλώντας και πάλι το γέλιο επειδή ο κόσμος παρακολουθεί τις βλακείες και τις γελοιότητες που λέει και κάνει οπότε έχει άλλη γνώμη, για να προσθέσει μετά από σχετική ερώτηση ότι «εγώ χαράζω την προσωπική επικοινωνιακή στρατηγική, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να χτίσουμε μια κυβερνητική παράταξη με δομές και όργανα. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Απέφυγε πάντως να επαναλάβει τον στόχο του 17% στις ευρωεκλογές λέγοντας ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί με αυτά».



4 προσαγωγές από το Τμήμα Εκβιαστών για τις εκρήξεις σε Καλλιθέα και Πειραιά

 



Στην προσαγωγή δύο ατόμων για την έκρηξη που είχε γίνει στις 8 Μαρτίου σε πρατήριο υγρών καυσίμων στον Πειραιά και ακόμη δύο ατόμων για την έκρηξη σε κάβα που είχε γίνει στις 12 Μαρτίου στην Καλλιθέα προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εκβιαστών.

Οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν για -κατά περίπτωση- αντίσταση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών και για καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη ακόμη ένα άτομο για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι δύο άνδρες που προσήχθησαν για την έκρηξη στο πρατήριο φέρονται να είναι οι φυσικοί αυτουργοί, ενώ ένας από αυτούς εμπλέκεται σε υποθέσεις εκβίασης και ληστείας.



Οι δύο προσαχθέντες για την επίθεση που έγινε στην κάβα, ο ένας φέρεται να νοίκιασε ένα αυτοκίνητο που εμπλέκεται στην έκρηξη και ο άλλος να είναι αυτός που τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τον ενεργοποίησε.

Η έκρηξη στον Πειραιά σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 8 Μαρτίου, περίπου στις 3.20. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε μέχρι και το Παλαιό Φάληρο.

Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μαντρότοιχο που χωρίζει το οικόπεδο με το βενζινάδικο από την πλευρά του οικοπέδου. Στο οικόπεδο αυτό είχε σταθμευμένα αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές.

Η έκρηξη σε κάβα στην Καλλιθέα είχε γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες λίγο μετά τις 3.00 τα ξημερώματα προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές στο κατάστημα, σε σταθμευμένα οχήματα αλλά και σε παρακείμενα κτήρια.



Η κακία του δικτάτορα Πούτιν κατέστρεψε το εμβληματικό «κάστρο του Χάρι Πότερ» στην Οδησσό

 


Μόνο στρατιωτικός στόχος δεν ήταν το εμβληματικό «κάστρο του Χάρι Πότερ» στην Οδησσό, αλλά για τον δικτάτορα Πούτιν δεν παίζουν ρόλο αυτά ούτε οι ζωές αθώων πολιτών.

Η συμπεριφορά του καθεστώτος Πούτιν και οι απειλές έχουν κάνει το 80% του κόσμου να σιχαίνεται και να απεχθάνεται τους Ρώσους γενικότερα.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 32 τραυματίστηκαν ύστερα από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα με εντολή του δικτάτορα Πούτιν στο εμβληματικό κάστρο της Οδησσού, μέρος της Νομικής Ακαδημίας, το οποίο είναι γνωστό και ως «το Κάστρο του Χάρι Πότερ».

Πρόκειται για ένα κτίριο γοτθικού στιλ και τα πλάνα τα οποία το δείχνουν να έχει τυλιχθεί στις φλόγες, πραγματικά, κόβουν την ανάσα, και όλοι αναρωτιούνται γιατί τόση απανθρωπιά απο το ΚΤΗΝΟΣ της Ρωσίας τον καταζητούμενο δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εξετάζουμε τον τύπο του πυραύλου. Οι ιατροδικαστές προχώρησαν στην απαραίτητη αξιολόγηση για αυτό τον σκοπό. Όλες οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης, εργάζονται επί του παρόντος για την εξάλειψη των συνεπειών της πυραυλικής επίθεσης. Ακόμη ένα έγκλημα πολέμου» δήλωσε ο Ντμίτρο Πλεντετσούκ, εκπρόσωπος Νότιων Δυνάμεων Ουκρανίας.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleh Kiper δήλωσε ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο παιδιά και μια έγκυος γυναίκα.

Ο Kiper δήλωσε ότι οκτώ από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου ενός τετράχρονου παιδιού.

«Οι γιατροί μας προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν», πρόσθεσε.





Νέα παραγγελία Αδειλίνη για διερεύνηση άσκησης έφεσης για το Μάτι ειδικά για τους προκλητικά αθώους

 


Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ειδικά ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της προς διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. 

Στην παραγγελία της η κ. Αδειλίνη αναφέρει:


«Προς την κ. Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών

Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη».


Όταν ανακοινώθηκε ότι οι έξι ένοχοι θα αφεθούν ελεύθεροι, εξαγοράζοντας τις ποινές τους, οι συγγενείς και δικαιολογημένα προχώρησαν σε έντονες αποδοκιμασίες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ μάλιστα κάποιοι εκ των συγγενών πέταξαν καρέκλες, φωνάζοντας «ξεφτίλες» προς τους δικαστές που αποχωρούσαν από την έδρα.

Οι αντιδράσεις για τις ποινές συνεχίζονται έντονα και από την κοινωνία που παρακολουθεί άφωνη προκλητικές αποφάσεις δικαστών, έχοντας λάβει μάλιστα και πολιτική χροία, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη να τονίζει ότι η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, αφού γνώριζαν ότι οι σύντροφοι θα αντιμετωπίσουν ποινές για κακουργήματα οπότε να τα κάνουμε πλημμελήματα.



Τι δικαστές δικάζουν σε αυτή την χώρα; Πόσο επικίνδυνοι και προκλητικοί είναι με τις αποφάσεις τους;

 


Από εχθές όλη η κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη την σοκαριστική απόφαση που έβγαλαν ανεύθυνοι, ανεπαρκής και επικίνδυνοι δικαστές σε βάρος 104 θυμάτων και υπέρ των κατηγορούμενων.

Πώς αξιολογούνται οι δικαστές; Πώς κρίνονται επαρκής; Μόνο εάν καθυστερήσουν αποφάσεις απολύονται απο το σώμα; Εάν οι αποφάσεις τους διαχρονικά κάνουν κακό στο κράτος δικαίου δεν λαμβάνεται υπόψιν;

Ενοχοι για τον τραγικό θάνατο με 104 νεκρούς κρίθηκε από αχαρακτήριστους δικαστές πως ήταν 6 από τους 21 συνολικά κατηγορουμένους, κάτι που προκάλεσε την οργή του ακροατηρίου, και την οργή όλου του κόσμου που αναρωτιούνται πόσο επαρκής είναι οι δικαστές που δικάζουν στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τους τρεις δικαστές, αυτοί που ευθύνονται, με τα λάθη και τις παραλείψεις τους, για τους ανθρώπους που χάθηκαν είναι πέντε από τα τότε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και ο ηλικιωμένος άνδρας που έβαλε τη φωτιά για να κάψει ξερόχορτα στον κήπο του.

Οι δικαστές λειτούργησαν σε βάρος 104 ψυχών, και σε βάρος των εγκαυματιών κάτι που είναι ξεκάθαρο και εξοργιστικό.

Ολες οι ποινές είναι εξαγοράσιμες για 10 ευρώ την ημέρα, κάτι που σημαίνει πως οι καταδικασθέντες θα πρέπει να καταβάλουν ποσό περίπου 40.000 ευρώ συνολικά για να μείνουν ελεύθεροι.

Σε μία τεράστια δικογραφία, στην οποία αποδίδονταν στους 21 κατηγορουμένους κολοσσιαίες παραλείψεις για μία σειρά ζητημάτων που ερευνήθηκαν κατά τη διαδικασία, το δικαστήριο τελικά, συντασσόμενο εν πολλοίς με την εισαγγελική πρόταση, καταδίκασε τα έξι άτομα που κρίθηκαν ένοχα για συγκεκριμένα μόνο λάθη, τα οποία συντέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

Κατά τα λοιπά, το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπάρχει ποινική ευθύνη που να βαρύνει κάποιο από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κάποιο κρατικό αξιωματούχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν της δυσαρέσκειάς τους για την απόφαση, οι συγγενείς των θυμάτων έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοσή της: σχεδόν έξι χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018 και μόλις χθες εκδόθηκε η προκλητική πρωτόδικη απόφαση, ενώ ακολουθεί και η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο.

Η δίκη διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο, διάστημα που είναι εύλογο για μια τόσο γιγαντιαία δικογραφία. Η καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η ανάκριση διήρκεσε δύο χρόνια, εν μέσω της διαφωνίας του ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση (ο οποίος είχε τη γνώμη ότι ορισμένοι κατηγορούμενοι έπρεπε να διωχθούν σε βαθμό κακουργήματος), με την Εισαγγελία Αθηνών (η οποία θεωρούσε ότι κατηγορίες στοιχειοθετούνται μόνο σε βαθμό πλημμελήματος), προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Τρεις φορές η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία για να επιστραφεί χωρίς το αίτημα του ανακριτή να γίνει δεκτό, ενώ και το Δικαστικό Συμβούλιο εξέφρασε παρόμοια άποψη περί κακουργήματος, με την Εισαγγελία Εφετών να κρίνει και αυτή πως οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο παρά μόνο αμέλεια. Για τα γεγονότα αυτά είχε ενημερώσει με σειρά αποκλειστικών του δημοσιευμάτων ο «Ελεύθερος Τύπος» ήδη από τον Νοέμβριο του 2019.

Πλέον, οι δικαστικές αρχές πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τη δίκη στο Εφετείο πριν τα αδικήματα παραγραφούν – αυτό θα συμβεί μετά την πάροδο οκτώ ετών, διάστημα στο οποίο πρέπει και να έχουν κριθεί τυχόν προσφυγές καταδικασθέντων στον Αρειο Πάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, έχει ήδη ζητήσει την επίσπευση της καθαρογραφής της πρωτόδικης απόφασης για το Μάτι.

Αναμένεται, μάλιστα, να ζητηθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση τον Μάιο, ώστε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης, με στόχο των δικαστικών αρχών να προσδιοριστεί η έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης πριν το τέλος του 2024.

Στον δεύτερο βαθμό θα καθίσουν στο εδώλιο οι έξι καταδικασθέντες, ενώ η πλευρά των θυμάτων έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών, ώστε να προστεθούν σε αυτούς και άλλοι κατηγορούμενοι, από αυτούς που αθωώθηκαν.



YouTuber κατέγραψε ατύχημα που είχε με μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο πλαγιάς - Οδηγήθηκε στο χειρουργείο

 


Το ατυχημα του με αλεξίπτωτο πλαγιάς κατέγραψε σε βίντεο ο YouTuber Άντονι Βέλλα.

Το ατύχημα και η πτώση από την οποία ο YouTuber απέκτησε κατάγματα σε αυχένα, πλάτη και λεκάνη, σημειώθηκε σε πάρκο νοτιοδυτικά του Όστιν στις ΗΠΑ.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ο 33χρονος δοκίμαζε το μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο πλαγιάς BGD Luna 3 και είχε αναπτύξει ταχύτητα 80χλμ/ώρα χάνοντας τον έλεγχό του σε υψόμετρο περίπου 30 μέτρων.

Μετά την πτώση του ο Βέλλα ακούγεται να φωνάζει από τους πόνους ενώ παράλληλα προσπαθεί να ενημερώσει τις αρχές για το ατύχημά του.

Για όλα τα κατάγματα θα χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις, και η πτώση προκλήθηκε επειδή δεν εντοπίστηκε ένας κόμπος κατά τη διάρκεια του ελέγχου που προηγήθηκε της απογείωσης.



Φλωρίδης: Οι ποινές στη δίκη για το Μάτι επιβλήθηκαν με τις ευμενέστερες διατάξεις που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ

 


«Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, σχολιάζοντας την απόφαση της Δικαιοσύνης για το Μάτι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φλωρίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, αναφορικά με την απόφαση της Δικαιοσύνης για το Μάτι, επισήμανε ότι «το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε στην κυβέρνηση, άλλαξε την τελευταία μέρα τον Ποινικό Κώδικα, ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις, γενικώς, του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα, λοιπόν, η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους, με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…] Εκτός εάν, εν τω μεταξύ, από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος γι' αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση, άλλαξε την τελευταία μέρα τον Ποινικό Κώδικα, ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις, γενικώς, του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα, λοιπόν, η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

Και ο νέος Ποινικός Κώδικας να ίσχυε, εφόσον η ποινή βάσης είναι τα τρία χρόνια, και πάλι θα μιλάγαμε για εξαγοράσιμες ποινές, ανέφερε ο Γιώργος Κουβαράς, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να παίρνει στη συνέχεια τον λόγο και να λέει: «Αν είναι τρία χρόνια όχι. Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, αν είναι είναι πάνω από δύο χρόνια η ποινή εκτελείται οπωσδήποτε κατά ένα μέρος, πάνω από τρία χρόνια, κατά ένα μεγαλύτερο μέρος. Στον νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη».

Το τι θα αποφασίσει ο δικαστής δεν το ορίζει ο Ποινικός Κώδικας σημείωσε ο Γιώργος Κουβαράς, με τον κ. Φλωρίδη να εξηγεί «από 10 έως 20 χρόνια, όμως, κάθειρξη που σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή. Άρα, λοιπόν, για να συνεννοούμαστε, αυτήν τη διάταξη για την οποία σας μιλάω την ψήφισε μόνον η Νέα Δημοκρατία. Άρα, λοιπόν, εδώ η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, έναν χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις. Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών ή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη».

«Να εξηγήσουμε λοιπόν τι λέει ο νέος Ποινικός Κώδικας; Δώσαμε ένα περιθώριο δύο μηνών για να ενημερωθούν δικαστές, δικηγόροι και η κοινωνία ότι από την Πρωτομαγιά τα πράγματα εκπέμπουν το εξής μήνυμα: ότι δεν θα υπάρχει πράξη η οποία ανάλογα με τη βαρύτητά της δεν θα υφίσταται κάποια τιμωρία, ανάλογα με τη βαρύτητά της. Άρα, λοιπόν, οι ποινές μέχρι δύο χρόνια θα μπορούν είτε να εξαγοράζονται, είτε να αναστέλλονται, είτε να κάνεις υποχρεωτική κοινωφελή εργασία.

Από δύο έως τρία χρόνια θα έχεις μερική έκτιση της ποινής οπωσδήποτε και από τρία χρόνια και πάνω θα έχεις μεγαλύτερη μερική έκτιση της ποινής[…] Ο δικαστής μπροστά του θα είχε ένα αδίκημα. Δεν ξέρουμε τι ποινή επισύρει το αδίκημα αυτό, και, δεύτερον, θα μπορούσε να εκτιμήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεπράχθη αυτό το αδίκημα και αν θα πρέπει να αναγνωρίσει ελαφρυντικά, διότι όταν ένα δικαστήριο αναγνωρίζει ελαφρυντικά, η κατώτερη ποινή πέφτει προς τα κάτω. Άρα, λοιπόν, ο κόσμος να ξέρει τι έχει γίνει εδώ και γιατί έχει γίνει εδώ. Τρία πράγματα είναι: Πρώτον, ότι αυτή η δίκη έγινε με βάση αυτές τις διατάξεις που σας περιέγραψα. Δεύτερον, ότι οι καινούργιες διατάξεις που ισχύουν από την Πρωτομαγιά δεν ψηφίστηκαν, δυστυχώς, από τα άλλα κόμματα. Τα ψήφισε μόνον η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και προβλέπουν αυτά που σας είπα, δηλαδή ποινή κάθειρξης έως 20 χρόνια, ποινή χρηματική 200.000 και ενδεχόμενη δήμευση της περιουσίας τους. Και εδώ τώρα είναι σαν να μη συνέβη τίποτα αυτό που γίνεται[…]» ανέφερε ο υπουργός.

«Οι περισσότεροι αθωώθηκαν, δεν είναι ότι πήγαν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα και γι’ αυτό δεν έχουν πολλές ποινές, αθωώθηκαν» επισήμανε ο Γιώργος Κουβαράς, με τον Γιώργο Φλωρίδη να απαντά «γι’ αυτό λέω ότι αν τα ανώτερα όργανα της Δικαιοσύνης στην κανονική τους ιεραρχία και με βάση τη νομοθεσία διαπιστώσουν πλημμέλειες, δηλαδή ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα, να ασκήσουν μια έφεση».

Σχετικά με ότι τον Ιούνιο του 2026 πάμε σε παραγραφή κι αν ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί το ότι αυτά τα δύο χρόνια θα τελεσιδικήσει η υπόθεση πριν παραγραφεί, γιατί τώρα πήρε έξι χρόνια, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «δυστυχώς, και βλέπετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην υπόθεση αυτή, που κράτησε τόσα χρόνια, από την υπόθεση των Τεμπών με βάση τις ρυθμίσεις που κάναμε».

«Με τις ρυθμίσεις που κάναμε αφαιρέσαμε τα βουλεύματα για να μην καθυστερούμε, διαμορφώνουμε τον χώρο και η δίκη αυτή, αντί για έξι χρόνια, μπορεί να ξεκινήσει στον ενάμιση χρόνο και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ[…] Πριν από λίγο, πριν έρθω εδώ, είδα ότι έγινε μια παρέμβαση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε να καθαρογραφεί γρήγορα η απόφαση, έτσι ώστε, αν ασκηθεί έφεση, αυτή να οδηγηθεί τάχιστα στο ακροατήριο, έτσι ώστε αν ασκηθεί έφεση και διεξαχθεί το Εφετείο να ξεκινήσει πάρα πολύ σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία και έχοντας εξελιχθεί όλη η δίκη, ότι αυτή μπορεί να γίνει πριν την παραγραφή» υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων για το Μάτι, που εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Φλωρίδης απάντησε «στα διοικητικά δικαστήρια οι διαδικασίες δεν έχουν καμία σχέση με την ποινική δίκη. Αυτά ακολουθούν το δικό τους ρυθμό και προφανώς οι προσφυγές που έχουν γίνει εξετάζονται όπως πρέπει να εξεταστούν».

«Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή από την εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αίτημα για προανακριτική» είπε ο Γιώργος Κουβαράς.

Ο Γιώργος Φλωρίδης απάντησε: «Κατ' αρχάς, είχαμε μια αναγγελία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα κατατεθεί αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, χωρίς η δικογραφία να έχει πάει εκεί. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: ένα κόμμα που θέλει να λέγεται στοιχειωδώς σοβαρό μπορεί να λέει ότι θα καταθέσω πρόταση χωρίς να έχει δει το φάκελο, χωρίς να έχει δει τι διαβιβάζεται εκεί; Δεύτερον, επειδή πριν λίγο καιρό υπήρχε πάλι μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι φτιάξανε ένα κατηγορητήριο το οποίο το περιέφεραν εδώ κι εκεί για να ρωτήσουν ''τι λέτε, θα το ψηφίσετε, δεν θα το ψηφίσετε;''. Και τότε τους είπαμε ότι αν, επιτέλους, θέλετε να οδηγηθεί η Βουλή κάπου, σε μια συζήτηση, τουλάχιστον, βάλτε 30 υπογραφές. Τις έχετε[…]».

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός εξήγησε: «Για να μπορέσει η Βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία ως μόνη, κατά το Σύνταγμα, αρμόδια να ασκήσει δίωξη, πρέπει να κατατεθεί ενώπιόν της μια πρόταση συγκεκριμένη, με κατηγορητήριο που να λέει ότι ο Φλωρίδης έκανε μια, δυο, τρεις, τέσσερις, πέντε πράξεις, οι οποίες συνιστούν αυτά τα ποινικά αδικήματα[…] Το Σύνταγμα λέει ότι όποιος δικαστής, σε οποιαδήποτε έρευνα διεξάγει, συναντήσει όνομα υπουργού, πρώτον, δεν μπορεί να ερευνήσει τίποτα και στέλνει κατευθείαν την υπόθεση στη Βουλή για να ερευνήσει. Άρα λοιπόν, ο εισαγγελέας τι κάνει πιθανότατα -δεν το ξέρουμε- έχει πέσει πάνω σε ονόματα που κάποιος τα έχει αναφέρει, οπότε τα στέλνει[…] Πρώτον, να έρθει ο φάκελος. Δεύτερον, όσοι λένε τώρα ότι θα καταθέσουν πρόταση να την καταθέσουν και θα ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή, να δούμε τελικά τι προκύπτει».

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που έρχεται αύριο προς ψήφιση και γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει συναίνεση από κανένα κόμμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

«Να σας πω, με παραξένεψε. Δύο κόμματα, βέβαια, έχουν επιφυλαχθεί. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση έχουν επιφυλαχθεί για να απαντήσουν στην Ολομέλεια αν, τουλάχιστον επί της αρχής, το δέχονται. Με παραξένεψε, γιατί; Αυτή είναι μια προσπάθεια, είναι εθνικός στόχος αυτός. Γιατί τον λέω εθνικό στόχο; Διότι όταν το επιχείρησε για πρώτη φορά ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911 ψήφισε νόμο[…]. Λοιπόν ψήφισε τον νόμο, δεν μπόρεσε να τον εφαρμόσει. Στη συνέχεια, το ’14 τον κατήργησε. Το 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος πάλι πήγε νόμο στη Βουλή και τον απέσυρε άρον άρον. Το ’34 ο Παναγής Τσαλδάρης, το Λαϊκό Κόμμα, πήγε και ψήφισε νόμο. Ακριβώς τον ίδιο νόμο ψήφιζαν. Ποιος είναι ο νόμος αυτός; Να ενοποιήσουν τον πρώτο βαθμό, δηλαδή να καταργήσουν τα ειρηνοδικεία κ.λπ. Πάλι το 1988 ψήφισε νόμο ο Ανδρέας Παπανδρέου, πάλι δεν εφαρμόστηκε. Το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή, συζητήθηκε στην Επιτροπή. Η Νέα Δημοκρατία τότε, διά του κ. Παυλόπουλου, δήλωσε ότι συμφωνεί και παρενέβη ο Άρειος Πάγος, έκανε μια παρατήρηση και δεν έγινε. Άρα λοιπόν, όταν λέω το εξής, όταν αυτό το επιδιώκουμε 113 χρόνια, δεν είναι πια η ώρα να το ψηφίσουμε; Γιατί αυτό είναι η πιο θεμελιώδης αλλαγή που μπορεί να γίνει στη Δικαιοσύνη» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.




Πλήρης αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την προκλητική απόφαση για τον Μάτι που στηρίχθηκε στον Π.Κ. έγκλημα του 2019

 



Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε πριν φύγει από κυβέρνηση, να περάσει νόμους στον Ποινικό Κώδικα για να ξεπλένουν τα εγκλήματα των συντρόφων τους.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση και την προκλητική απόφαση που εξόργισε όλη την κοινωνία κατά της δικαιοσύνης, εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας έγκλημα η αλλιώς καθαρίζουμε τους συντρόφους να πέσουν στα μαλακά, που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία. 

Υποχρεωτικά, αν και είναι στην ευχέρεια και την σοβαρότητα και την ηθική των δικαστών εάν θα το εφαρμόσουν, κάθε κατηγορούμενος δικάζεται με βάση την επιεικέστερη νομοθεσία που έχει ισχύσει - έστω και για μία ημέρα - από τον χρόνο τέλεσης της πράξης του μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της απόφασης. 

Με λίγα λόγια οι όποιες αλλαγές της Ν.Δ. στον Π.Κ. δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν σε αυτή την υπόθεση, αλλά οι δικαστές θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν στην φυλακή μετά την προκλητική απόφαση έστω τους έξη που έκριναν ότι είναι ένοχοι.

Αυτό που προκαλεί περισσότερο την κοινωνία, είναι ότι ο ένοχος ΣΥΡΙΖΑ και ο ινφλουένσερ Στέφανος Κασσελάκης που φωνάζει για το κράτος δικαίου αλλά επιλεκτικά, δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση αγανάκτησης για την απόφαση που πρόσβαλε την μνήμη 104 νεκρών.

Οι δικαστές σε αυτή την υπόθεση έκαναν έγκλημα κατά των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών. Δεν σεβάστηκαν τον πόνο τους, δεν σεβάστηκαν ότι αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν έξη ολόκληρα χρόνια για δικαιοσύνη. Είχαν την ευχέρεια να δικάσουν στα σοβαρά και με την βαρύτητα που αρμόζει στο έγκλημα, αλλά συνειδητά και πίσω από του Π.Κ. του 2019 εφάρμοσαν αυτό που ήθελαν αυτοί να εφαρμόσουν, τελεία και παύλα, και αυτό που έγινε είναι ακόμα μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της δικαιοσύνης.