Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο, νεκρά βρέθηκαν τέσσερα παιδιά



Ακόμη τέσσερα παιδιά προστέθηκαν στη λίστα με τα προσφυγόπουλα που έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας, μαζί με τις οικογένειές τους, να φτάσουν στην Ευρώπη. Το πρωί της Παρασκευής σκάφη μη κυβερνητικής οργάνωσης περισυνέλεξε από τις θαλάσσιες περιοχές του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου τις σορούς τους.

Στην πρώτη περίπτωση, στο Αγαθονήσι, τα ξημερώματα στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής είχε καλέσει σε βοήθεια, καθώς η λέμβος που μετέφερε τους πρόσφυγες είχε ανατραπεί και βυθιστεί. Δύο αγόρια και ένα κορίτσι έχασαν τη ζωή τους, ενώ είκοσι άνθρωποι διασώθηκαν.

Και στο Φαρμακονήσι, βρέφος εντοπίστηκε νεκρό στην ξηρά, όπου είχαν αποβιβαστεί 40 πρόσφυγες-μετανάστες.




Χαλάρωση των capital controls με αλλαγή στο εβδομαδιαίο μοντέλο εξετάζει το ΥΠΟΙΚ



Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καθιερώσει προσωποποιημένο επταήμερο για τους καταθέτες – που σημαίνει ότι η ανανέωση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων δεν θα γίνεται οριζοντίως τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής – ενώ οι τράπεζες έχουν ζητήσει αύξηση του πλαφόν από τα 420 στα 500 ευρώ.

Σε περαιτέρω μικρή χαλάρωση των capital controls σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, με ελαφρά αύξηση του ορίου αναλήψεων κατά 80 ευρώ αλλά και αλλαγή του μοντέλου για τις εβδομαδιαίες αναλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καθιερώσει προσωποποιημένο επταήμερο για τους καταθέτες, που σημαίνει ότι η ανανέωση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων δεν θα γίνεται οριζοντίως τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής, αλλά από τη στιγμή που ο καθένας κάνει την πρώτη ανάληψη χρημάτων.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης θα ορίζει το πότε θα αρχίζει η εβδομάδα αναλήψεών του, καθώς αν αναλάβει το σύνολο των χρημάτων που δικαιούται παραδείγματος χάριν τη Δευτέρα, το προσωπικό του όριο θα ανανεώνεται την επόμενη Δευτέρα, κι όχι την Παρασκευή.

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου των αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 500 ευρώ, τη στιγμή που η κατάσταση ρευστότητας βελτιώνεται, με το όριο στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ELA να μειώνεται κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν ζητήσει να είναι δυνατή η μεταφορά τυχόν μη αναληφθέντος ποσού από το εβδομαδιαίο όριο στην επόμενη εβδομάδα.



Πηγή: skai.gr


Αδικαιολόγητα υψηλές οι λιανικές τιμές στα καύσιμα



Η μείωση στα καύσιμα δεν ακολουθεί την ίδια πορεία με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, τονίζει η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων

Τους λόγους για τους οποίους η μείωση των τιμών στα καύσιμα δεν ακολουθεί την ίδια πορεία με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου ρωτάει τους καθ’ ύλην αρμόδιους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.).

Σε ανακοίνωση τους που απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη, τον Γεν. Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Α. Παπαδεράκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκη σημειώνεται μεταξύ άλλων πως: «Ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου διεθνώς βρίσκεται σε πτώση, η τελική τιμή των καυσίμων δεν ακολουθεί αντίστοιχη πορεία, είναι το μόνιμο ερώτημα χιλιάδων καταναλωτών.

Κατά καιρούς δίνονται διάφορες εξηγήσεις-αναλύσεις για τις αυξομειώσεις των πετρελαιοειδών προϊόντων από ιδιώτες αναλυτές, οι οποίοι προσεγγίζουν το θέμα από διαφορετικές οπτικές ο καθένας.»

Η Ένωση των Πρατηριούχων στη συνέχεια διατυπώνει 5 ερωτήματα προς τους πιο πάνω φορείς. Ειδικότερα λέει πως: «Είναι καιρός το εποπτεύον Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έχουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς Πετρελαιοειδών στα πλαίσια των αρχών του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, να εξηγήσουν και να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα.

1.Από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου (BRENT), μειώθηκαν περισσότερο από 70%, αλλά δεν είχαμε ανάλογη μείωση στις προ φόρων διυλιστηριακές τιμές. Γιατί;;

2.Ποιός είναι ο βαθμός ανταγωνισμού στην διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα στάδια διάθεσης των πετρελαιοειδών προϊόντων;

3.Με ποια αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. εκπτώσεις κλίμακας), χορηγούνται
-αν χορηγούνται – σχετικές εκπτώσεις προς τους Πρατηριούχους; 4.Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, πού έχει προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

5.Πως ασκείται η εποπτεία της Αγοράς Πετρελαιοειδών για περιπτώσεις αντιανταγωνιστικών πρακτικών και αθέμιτου ανταγωνισμού, από επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων (π.χ. με τον καθορισμό των τιμών στο πλαίσιο συμπράξεων ή με την συγκέντρωση και την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά), σε βάρος των καταναλωτών, ζημιώνοντας παράλληλα και όλες τις επιχειρήσεις που σέβονται τους σχετικούς κανόνες;

Tο ζητούμενο είναι, αν το ποσοστό πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου επηρεάζει ικανοποιητικά και αναλογικά την διαμόρφωση των διυλιστηριακών τιμών, προ φόρων και τελών, ως αφετηρία διαμόρφωσης των τελικών τιμών λιανικής.





Παράταση της αποχής των δικηγόρων



Συνέχιση των πανελλαδικών κινητοποιήσεων τους για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αποφάσισαν οι δικηγόροι ως και την μεθεπόμενη Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 μετά από σχετική απόφαση που έλαβε σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.





Το ραντεβού των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε ουζερί



Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο υπουργείο Οικονομικών η αποκάλυψη σκανδάλου από την ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο εμπλέκονται ένας σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, ο προϊστάμενος Οικονομικός Επιθεωρητής τμήματος του ίδιου υπουργείου, ένας υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και δύο στελέχη του ΣΔΟΕ.

Τα ονόματά τους εμπεριέχονται στην «καυτή» δικογραφία που σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται ένας 60χρονος υποδιευθυντής τράπεζας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία.

Η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά το 2011 όταν ένας αγρότης από τη Θήβα μπήκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση επένδυσης σε φωτοβολταϊκά καταφέρνοντας να του εγκριθεί το ποσό του 1.500.000 ευρώ σε τρεις δόσεις. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο όταν ολοκληρώθηκε πλήρως η διαδικασία της έγκρισης επιχείρησε να κάνει την εκταμίευση. Ωστόσο, υπάλληλοι της τράπεζας τον ενημέρωσαν ότι δεν είχαν μπει τα χρήματα.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, την άνοιξη του 2014 σε επαφή που είχε με έναν από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους του ζητήθηκαν 5.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει μεσολάβηση για τη διεκπεραίωση της χρηματοδότησής του. Έπειτα παραπέμφθηκε διαδοχικά και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, οι οποίοι, κατά περίπτωση, του ζήτησαν και έλαβαν διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μεσολαβήσουν για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του.

Τελικά όλοι τους τον παρέπεμψαν σε συνεργό τους τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος για την εξυπηρέτηση του ζήτησε και έλαβε αρχικά 6.000 ευρώ, ενώ άλλες 4.000 ευρώ δόθηκαν στη φοροτεχνικό σύζυγό του, η οποία συστήθηκε ως δικηγόρος.

Περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 ο τραπεζικός υπάλληλος απαίτησε την εκ νέου καταβολή χρημάτων και τελικά έλαβε ακόμα 3.000 ευρώ. Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Επειδή ο αγρότης είχε μια οφειλή της τάξης των 340.000 ευρώ ο τραπεζίτης είχε ετοιμάσει ένα δεύτερο λογαριασμό ώστε αμέσως μόλις θα γινόταν η εκταμίευση του ΕΣΠΑ να έμπαινε η «μίζα» σε αυτόν και στη συνέχεια σε δύο θυρίδες, ώστε να μην υπάρξει ούτε αυτή η παρακράτηση λόγω των οφειλών.

Ο αγρότης κατήγγειλε τα όσα έγιναν και η ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε την έρευνα. Το μεσημέρι της Τετάρτης δόθηκε ραντεβού ανάμεσα στον αγρότη και τον υποδιευθυντή της τράπεζας σε ουζερί στη Βαρβάκειο αγορά. Εκεί του έδωσε τα 3.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Λίγο αργότερα ο 60χρονος –υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- επέστρεψε στην τράπεζα όπου συνελήφθη από τους «αδιάφθορους» έχοντας στην κατοχή του τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Χθες το πρωί οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα κατηγορούμενος για δωροληψία υπαλλήλου.

Τα κατηγορούμενα στελέχη του υπουργείου όπως και η φοροτεχνικός σύζυγος του υποψήφιου βουλευτή κατηγορούνται για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και η φοροτεχνικός για άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση. Δεν συνελήφθησαν λόγω μη ύπαρξης αυτοφώρου.




Αλέξανδρος Καλαφάτης
Πηγή : huffingtonpost.gr


Δέκα σίγουρες λύσεις για την δυσάρεστη αναπνοή



Όλοι μας “τρέμουμε” την αμήχανη εκείνη στιγμή που, ενώ θα είμαστε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση ή σε κάποια στιγμή στενής αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η αναπνοή μας μυρίζει άσχημα. Πόσο μάλλον, όταν δεν το καταλάβουμε καν εγκαίρως και το μάθουμε επειδή κάποιος άλλος πήρε το θάρρος να μας το… επισημάνει!

Οι αιτίες για την δυσάρεστη αναπνοή δεν είναι μυστήριες: οδοντική τερηδόνα, ουλίτιδα, κακή στοματική υγιεινή, γλώσσα με επίχρισμα (λευκό ή κίτρινο επίχρισμα στη γλώσσα, συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή) είναι από οι πιο κοινές αιτίες. Εκατοντάδες βακτήρια ζουν στο στόμα μας και μερικά από αυτά, στη γλώσσα στα ούλα και τα δόντια και δημιουργούν θειώδες οσμές.

Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, τον μη ελεγχόμενο διαβήτη και την ξηροστομία. Λοιμώξεις όπως πονόλαιμος ή ιγμορίτιδα, ή εντερικές διαταραχές, όπως καούρα, έλκη και δυσανεξία στη λακτόζη, επίσης οδηγούν σε κακή αναπνοή.

Τι μπορείτε να κάνετε για την δυσάρεστη αναπνοή

  1. Εάν φοράτε οδοντοστοιχίες, να τις αφαιρείτε τη νύχτα και να τις καθαρίζετε επιμελώς για να απομακρύνετε τα τα βακτήρια από τρόφιμα και ποτά.
  2. Γενικά, πίνετε άφθονο νερό και κάντε μπουκώματα με δροσερό νερό.
  3. Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα, ή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  4. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε δύο με τρεις μήνες.
  5. Κανονίστε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμούς.
  6. Ξύστε τη γλώσσα σας κάθε πρωί με μια ξύστρα γλώσσας ή ένα κουτάλι για να μειώσετε τα βακτήρια, τους μύκητες και τα νεκρά κύτταρα, που μπορεί να προκαλέσουν οσμές. Κρατήστε την άκρη της γλώσσας προς τα εμπρός για να καθαρίσετε το πίσω μέρος της γλώσσας.
  7. Μασήστε λίγους σπόρους μάραθου, ή γλυκάνισου. Οι αντισηπτικές τους ιδιότητες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσοσμίας του στόματος που προκαλούν τα βακτηρίδια.
  8. Μασήστε ένα κομμάτι λεμονιού ή ξύσμα πορτοκαλιού. Το κιτρικό οξύ θα “ενεργοποιήσει” τους σιελογόνους αδένες και θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής.
  9. Μασήστε ένα κλαδάκι μαϊντανό, βασιλικό, μέντα, ή κόλιαντρο. Η χλωροφύλλη σε αυτά τα πράσινα λαχανικά εξουδετερώνει τις οσμές με φυσικό τρόπο.
  10. Κάντε ένα μπούκωμα με στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα. Αν δεν έχετε, φτιάξτε ένα μόνοι σας: Ανακατέψτε σε ένα φλιτζάνι νερού ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (που αλλάζει το επίπεδο του pH και καταπολεμά τις οσμές στο στόμα) και μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο μέντας. Μην το καταπιείτε, όμως!




Πηγή : everydayhealth.com, iatropedia.gr


Επική γκάφα σε ερώτηση διαγωνισμού για το Δημόσιο: Μπέρδεψαν τον γιατρό Παπανικολάου με τον μπασκετμπολίστα




Πρωτοφανής και απίστευτη γκάφα σε διαγωνισμό για το Δημόσιο. Και όχι όποιο και όποιο διαγωνισμό, αλλά αυτόν της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή της Σχολής που θεωρητικά ετοιμάζει τους επόμενους διευθυντές και ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. 

Οι καθηγητές της Σχολής που έβαλαν και τα θέματα για τον 24ο διαγωνισμό εισαγωγής στη Σχολή, μπέρδεψαν τον γιατρό Γιώργο Παπανικολάου, πατέρα του τεστ ΠΑΠ που σώζει κάθε χρόνο τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών, με τον μπασκετμπολίστα Κώστα Παπανικολάου!

Σε ερώτηση που αφορούσε τον γιατρό, η εκφώνηση έλεγε «Ο Κωνσταντίνος Παπανικόλαου ήταν...», με συνέπεια οι εξεταζόμενοι εύλογα να μπερδευτούν. 

Λίγο αργότερα για τον λόγο αυτό βγήκε διευκρινιστική ανακοίνωση από την Σχολή, με την οποία γνωστοποιείται πως η συγκεκριμένη ερώτηση δεν θα μετρήσει στην τελική βαθμολογία λόγω «εσφαλμένης διατύπωσης».





Πηγή: iefimerida.gr




Σκάφος του λιμενικού προσάραξε τη νύχτα σε τουρκικά αβαθή




Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια καταδίωξης τουρκικού δουλεμπορικού

Σκάφος του Λιμενικού προσάραξε στις τουρκικές ακτές, ενώ καταδίωκε διακινητή μεταναστών με ταχύπλοο, εξαιτίας μηχανικής βλάβης που παρουσίασε τα ξημερώματα της Παρασκευής. 

Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ταχύπλοο σκάφος προσέγγισε τις ακτές στην περιοχή Ψιλή Αμμος της Σάμου, όπου αποβίβασε είκοσι αλλοδαπούς. 

Το σκάφος έγινε αντιληπτό από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος και ο διακινητής-χειριστής του επιτάχυνε, κατευθυνόμενος προς τα τουρκικά παράλια. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ακολούθησε καταδίωξη και κοντά στις τουρκικές ακτές το σκάφος του Λιμενικού παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να προσαράξει στα αβαθή των τουρκικών ακτών απέναντι από το Αγαθονήσι.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης προέβη σε άμεση ενημέρωση του ομόλογου κέντρου της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην Αγκυρα προκειμένου να αποκολληθεί το ελληνικό περιπολικό σκάφος και να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του ενώ αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις για το συμβάν. 



Πηγή : protothema.gr


Ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι «επικοινώνησε με τον δικηγόρο του»



Ο καταζητούμενος για τον εφιάλτη της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι Σαλά Αμπντεσλάμ ήλθε σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Belga.

Ο συνήγορος του υπόπτου ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει την πληροφορία.

Ο Σάλα Αμπντεσλάμ διαφεύγει αφότου επέστρεψε οδικώς στο Βέλγιο λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν το Παρίσι αφήνοντας πίσω τους 130 νεκρούς.

Επικαλούμενο αξιόπιστη πηγή, το πρακτορείο Belga μετέδωσε ότι ο Αμπντεσλάμ επικοινώνησε με τον δικηγόρο του Σβεν Μέρι. Ο τελευταίος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αρνήθηκε να μιλήσει

Μιλώντας σε βελγικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι ούτε πρόκειται να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει την πληροφορία. «Δεν μπορώ και δεν θέλω να μιλήσω», δήλωσε.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου μίλησε από πλευράς του «απλώς για φήμη», αναφέρει το BBC.

Τον περασμένο μήνα ο Σβεν Μέρι είχε διαψεύσει ανάλογη πληροφορία της βελγικής εφημερίδας Het Nieuwsblad.

Ανέφερε πάντως ότι θα ήταν έτοιμος να εκπροσωπήσει τον καταζητούμενο Αμπντεσλάμ, ο οποίος πιστεύεται ότι μετέφερε με το αυτοκίνητό του τους τρεις καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο Stade de France.

Φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας που ήλθαν στην δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα δείχνουν τον Αμπντεσλάμ σε πρατήριο καυσίμων κοντά στα βελγικά σύνορα με τη Γαλλία, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις.

Εικονίζεται με τον Χαμά Ατου, έναν εκ των δύο ανδρών που φέρεται ότι τον μετέφεραν οδικώς πίσω στο Βέλγιο.


Πηγή : tanea.gr


Διαγραφή Γρηγοράκου από Γεννηματά



Με τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς του «υπονομευτή της παράταξης» και του «συκοφάντη των συναδέλφων του», η κ. Φώφη Γεννηματά διέγραψε χθες τον κ. Λεων. Γρηγοράκο από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, η οποία περιορίζεται έτσι σε 16 βουλευτές. «Ο κ. Γρηγοράκος, με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα και τις “προβλέψεις” του για δήθεν προσχωρήσεις βουλευτών της Δημ. Συμπαράταξης στη Ν.Δ., υπονόμευσε την ενότητα και συκοφάντησε συναδέλφους του, παρά το γεγονός ότι υποστήριξε ότι παρερμηνεύθηκε, επανέρχεται συνεχώς με νέες δηλώσεις και επιχειρεί συνειδητά να δημιουργήσει σύγχυση και κλίμα ηττοπάθειας στον πολιτικό μας χώρο», ανέφερε η ανακοίνωση της η κ. Γεννηματά, η οποία μάλιστα του «εύχεται» «να πάει όπου θέλει», καταλήγοντας με τη φράση «αρκετά πια, δεν μπορούμε άλλο να παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις του κ. Γρηγοράκου».

Της εξέλιξης αυτής φαίνεται να προηγήθηκε πλούσιο παρασκήνιο, χώρια που οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά υποστήριζαν χθες με περιφρονητικό –για τον βουλευτή– τρόπο ότι «ο πραγματικός λόγος των τάχα διαφοροποιήσεών του είναι ότι δεν ικανοποιήθηκε από την πρόεδρο το αίτημά του να γίνει αντιπρόεδρος της Bουλής».

Οπως τόνιζαν επίσης στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, στον κ. Γρηγοράκο δόθηκαν ουκ ολίγες ευκαιρίες να ανασκευάσει τις αρχικές δηλώσεις του, καθώς η κ. Γεννηματά έδωσε τη Δευτέρα εντολή στον γραμματέα της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου να επικοινωνήσει μαζί του. Στην πρώτη τους αυτή συνομιλία, ο κ. Γρηγοράκος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ο θόρυβος είχε προκληθεί αναιτίως και ότι οι δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) παρερμηνεύθηκαν στο Διαδίκτυο. Γεγονός που έκανε και τον κ. Κεγκέρογλου να προβεί σε σχετική δήλωση θεωρώντας το θέμα λήξαν. Aργότερα, ωστόσο, στον γραμματέα έφτασε η πλήρης απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων Γρηγοράκου (προέβλεπε ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα μετεγγραφούν στη Ν.Δ.). Ο κ. Κεγκέρογλου αντελήφθη ότι δεν υπήρχε καμία παρερμηνεία, και έτσι επικοινώνησε ξανά με τον κ. Γρηγοράκο. Εκείνος δεσμεύθηκε να ανακαλέσει όσα είχε δηλώσει, κάτι που εν μέρει έκανε. Την Τρίτη, όμως, όπως και χθες, επανήλθε δριμύτερος. Και με νέες δηλώσεις του όχι μόνον επιβεβαίωσε, αλλά «εμπλούτισε» όσα είχε πει τη Δευτέρα, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη της κ. Γεννηματά. Και ειδικά μια φράση του κ. Γρηγοράκου (Παραπολιτικά) με την οποία υπονόησε ότι η κ. Γεννηματά δεν μπορεί «να ανοίξει τους ορίζοντες του ΠΑΣΟΚ και να αναζητήσει νέες προσεγγίσεις στα μεγάλα προβλήματα», γιατί «έχει μια αγκύλωση σε κάτι το παλιό και το παρωχημένο».

Επισημαίνεται ότι η αποπομπή Γρηγοράκου προκάλεσε την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, στελέχη της οποίας εξέφρασαν την έντονη όχλησή τους για το γεγονός ότι «ενημερώθηκαν εκ των υστέρων για ένα θέμα που αυτονοήτως θα έπρεπε να συζητηθεί στα συλλογικά όργανα της συμπαράταξης».



Καθημερινή





Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας 63-74



Ο Ερυθρός Αστέρας έκανε ό,τι δεν κατάφερε η Ουνικάχα ή ακόμη κι η Κηφισιά και τιμώρησε τον άνευρο Παναθηναϊκό με ήττα (63-74) στο ΟΑΚΑ. Συνεχίζουν μαζί απ' το 1-2 στο ΤΟΡ 16.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να 'ναι σύμπτωση και για τρίτη αναμέτρηση μέσα σε μία εβδομάδα και μάλιστα όλες στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός δεν ήταν... Παναθηναϊκός. Και δεν γλίτωσε αυτή τη φορά (63-74).

Ο Ερυθρός Αστέρας είχε συγκέντρωση και συνέπεια, πλέον έχει και την πρώτη νίκη του στον ε' όμιλο της Ευρωλίγκας, όσες μετρά κι ο Παναθηναϊκός.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Νεύρο από λίγους στην άμυνα, όπως ο Νικ Καλάθης των 3 κλεψιμάτων στο 7', έλλειψης δημιουργίας στην επίθεση, πλην Δημήτρη Διαμαντίδη κι ό,τι μπορούσε ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο, μόλις 16,7% ποσοστό ευστοχίας πίσω απ' τα 6,75μ. (2/12τρίπ.), την ώρα που, απ' την άλλη, ο Μάικ Τσίρμπες μέσα σε λίγα λεπτά (9π. απ' το 15' μέχρι το 19') έκανε όλα όσα δε μπορούσε ο Κουίνσι Μίλερ λόγω Τζέιμς Γκιστ κι ο Στέφαν Γιόβιτς... πετούσε τη μπάλα στη λήξη των 24" της επίθεσης κι ευστοχούσε για το 34-44 στο 24'. Η κατάσταση κάπως ισορρόπησε με την καλύτερη σε θεωρητικό επίπεδο 5άδα του Παναθηναϊκού με τους Καλάθη, Φελντέιν, Διαμαντίδη, Γκιστ & Ραντούλιτσα και τον τελευταίο να πασάρει, να κλέβει και φυσικά να σκοράρει (8π. απ' το 26' μέχρι το 29') απέναντι στον συμπαίκτη του στη Σερβία, Βλάντο Στίματς, αλλά... ένας ίσον κανένας. Ο Ερυθρός Αστέρας συνέχιζε να 'ναι... λιγότερο άστοχος απ' την περιφέρεια και να τον εκθέτει σε κάθε -κι ήταν πολλές- κακή άμυνά του (48-59 στο 31') κι η ήττα ήρθε με... μαθηματική ακρίβεια.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Η νίκη ήταν ομαδική υπόθεση για τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος είχε τον Στέφαν Γιόβιτς (9π. με 0/1δίπ., 3/5τρίπ., 8ρ., 8ασ., 4λ. σε 24:55) να πλησιάζει στο triple-double.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Σάσα Πάβλοβιτς αγωνίστηκε για 13:35 κι αν δεν εκνεύριζε άπαντες με τις επιλογές του (0/1δίπ., 0/2τρίπ., 2ρ., 1λ.) δε θα τον έπαιρνε χαμπάρι κανείς.

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Οι 0/2 ελεύθερες βολές του Δημήτρη Διαμαντίδη στο 36' ήταν χαρακτηριστικό της εμφάνισης του Παναθηναϊκού. Ο Μπράνκο Λάζιτς με τρίποντο έκανε το 53-64 αμέσως μετά κι η αντίστροφη μέτρηση μόλις είχε αρχίσει. Ο Ερυθρός Αστέρας προηγήθηκε και με 13 πόντους (53-66 στο 37' & 58-71 στο 39').

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός μόνο να ξεχάσει έχει κι ο Ερυθρός Αστέρας κρατά το... ρεφάρισμα για την άδικη ήττα του απ' την Εφές στην πρεμιέρα της δεύτερης φάσης.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός πατάει... delete στην 3η αγωνιστική κι ο Ερυθρός Αστέρας ξεχνά τις 10 άστοχες ελεύθερες βολές (15/25β./60%).

Τα δεκάλεπτα: 14-16, 34-38, 48-54, 63-74

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς (2ρ.), Γιανκόβιτς 3 (1τρίπ., 3ρ.), Φώτσης (6ρ.), Ραντούλιτσα 12 (2λ.), Φελντέιν 12 (1τρίπ., 3ρ.), Διαμαντίδης 5 (1τρίπ., 3ρ., 4ασ., 3λ.), Γκιστ 15 (3ρ., 2ασ., 2κλ.), Καλάθης 7 (2ασ., 5κλ.), Παπαγιάννης 4, Κούζμιτς 5 (6ρ.)

Ερυθρός Αστέρας (Ράντονιτς): Κίνζεϊ 9 (6ρ., 4ασ., 2λ.), Ντάνγκουμπιτς 6 (3ρ.), Λάζιτς 11 (2τρίπ., 3ρ.), Μίτσιτς 5 (1τρίπ., 2ασ., 2λ.), Σιμόνοβιτς 5 (1τρίπ.), Γκούντουριτς 2 (2ρ.), Γιόβιτς 9 (8ρ., 8ασ., 4λ.), Μίλερ 4 (5ρ.), Τσίρμπες 12 (4ρ.), Στίματς 11 (6ρ., 2κλ.)


Πηγή : gazzetta.gr



Η Αθήνα αποδέχθηκε επισήμως την παραμονή του ΔΝΤ



 Θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια απέσπασε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Από τη μία ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια «αξιοσημείωτη πρόοδο από το καλοκαίρι». Από την άλλη, όμως, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και κυρίως σε ό,τι αφορά τους διορισμούς στις διοικήσεις των τραπεζών.

Συγχρόνως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο να δώσει περισσότερα στοιχεία για το ασφαλιστικό, όπως επίσης και για τα δημοσιονομικά του 2016, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι θεσμοί το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα και να ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Για άλλη μία φορά, όπως έκανε και μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Ντάισελμπλουμ παρέπεμψε σε μια μακράς διάρκειας αξιολόγηση, παρόλο που απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Πραγματικά δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει αν και θα ήθελα να είναι πολύ σύντομη».

Προσερχόμενος εξάλλου στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αξιολόγηση, αλλά είναι «κατανοητή» και πρόσθεσε ότι έχουν υπάρξει και στο παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα. Εκτίμησε επίσης ότι η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, παρατηρώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας

«Δύσκολη αξιολόγηση»

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι για να κλείσει η δύσκολη αξιολόγηση πρέπει να γίνουν μια σειρά από πράγματα. Συγκεκριμένα, πρώτα πρέπει να πάνε οι θεσμοί στην Αθήνα –ακόμα δεν έχουν λάβει συγκεκριμένα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν– και να ξεκινήσουν την αξιολόγηση. Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και σε μία σειρά από δημοσιονομικά μέτρα και τέλος θα πρέπει να συμμετάσχουν οι πολιτικοί (οι υπουργοί Οικονομικών) στη διαδικασία. «Γι’ αυτό όπως καταλαβαίνετε αναφέρθηκα σε μήνες και όχι σε μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

«Η δέσμευσή μας»

Συγχρόνως κατέστη απόλυτα σαφές το θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την πλευρά του, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει συμφωνηθεί - «αυτή είναι η δέσμευσή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και όχι μόνο με τεχνική βοήθεια αλλά και με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα.

Ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε ότι έγινε συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στο χθεσινό Eurogroup και ο εκπρόσωπός του, ο κ. Πολ Τόμσεν, διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση του ΔΝΤ είναι να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως είχε συμφωνηθεί.

Το ίδιο μήνυμα ήρθε και από την Ουάσιγκτον όπου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι «οι συζητήσεις είναι παραγωγικές, προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε». Ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, προς το παρόν, εξετάζονται. Οπως είπε «δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης».

Οσον αφορά το πόσο γρήγορα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει 4 δισ. πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους το επόμενο τρίμηνο. «Πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση αλλιώς θα αντιμετωπίσει για άλλη μία φορά προβλήματα ρευστότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ. Πρόσθεσε δε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βοηθήσει και την επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών.

Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις τους προηγούμενους μήνες, και αυτή η αλλαγή στάσης από την ελληνική κυβέρνησης πρέπει να διατηρηθεί, να κλείσει η αξιολόγηση και να «ξεκινήσουν οι εποικοδομητικές συζητήσεις για το χρέος».

Η Κύπρος

Οσον αφορά την Κύπρο, η οποία πλησιάζει στο τέλος του προγράμματος «και πάει ιδιαιτέρως καλά», όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «καθώς έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος», υπάρχουν τρία άλυτα θέματα για τα οποία «θα επιστρέψουμε πάλι πριν από τον Μάρτιο που θα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα».



Καθημερινή