Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πρέπει να «μοιράζονται» με την Ελλάδα» λέει ο δήμαρχος Λονδίνου

 



«Θα ήταν υπέροχο αν ο κόσμος μπορούσε να θαυμάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται να έρθει στο Λονδίνο για να τα δει», δήλωσε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν για τα κλεμμένα γλυπτά.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι οι εμβληματικοί θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου (εννοεί τους κλεμμένους) πρέπει να «μοιράζονται» με την Ελλάδα, γράφει η Telegraph. Όπως εξήγησε ο ισχυρός πολιτικός των Εργατικών, μιλώντας στα «Νέα», μια συμφωνία για τα Γλυπτά «είναι εφικτή», χαρακτηρίζοντας «αξιοθρήνητη» τη συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, διαμήνυσε πως η (επερχόμενη) κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ θα συνεργαστεί με την Ελλάδα «για να καταλήξουν σε μια διευθέτηση». Επαίνεσε επίσης τον Τζορτζ Όσμπορν, πρώην καγκελάριο των Τόρις, ο οποίος προεδρεύει του μουσείου, για τη «θέλησή» του να καταλήξει σε συμφωνία.

«Μου αρέσει το γεγονός ότι οι Έλληνες έρχονται εδώ για να δουν αυτά τα έργα τέχνης, τα μάρμαρα, την ιστορία. Αλλά δεν θα ήταν υπέροχο αν οι άνθρωποι δεν έπρεπε να έρθουν στο Λονδίνο για να τους δουν;», διερωτήθηκε ο Σαντίκ Καν. «Δεν μου φαίνεται ακατόρθωτο να υπάρξει μια συμφωνία όπου αυτά τα πραγματικά πολύτιμα, ανεκτίμητα Μάρμαρα να μπορούν να μοιραστούν», πρόσθεσε.

Τα Μάρμαρα υπόκεινται στον νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963, ο οποίος απαγορεύει στο μουσείο να διαθέτει τη συλλογή του, εκτός από έναν μικρό αριθμό εξαιρέσεων. Ωστόσο, ο Καν είπε: «Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι βρισκόμαστε τώρα στο 2024».

«Νομίζω ότι το Βρετανικό Μουσείο, η Βρετανική Κυβέρνηση και η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει σίγουρα να είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αυτά τα τρία εμπλεκόμενα μέρη διοικούνται από λογικούς ανθρώπους και σε γενικές γραμμές όταν πρόκειται για λογικά πράγματα θα πρέπει να είναι δυνατή μια συμφωνία», κατέληξε.




Eιδική επιχειρησιακή δράση στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας

 


Στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, ειδική επιχειρησιακή δράση, μεσημβρινές ώρες χθες (23-4-2024) στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις των ανωτέρω υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Η επιχείρηση αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας και επικεντρώθηκε σε ελέγχους αλλοδαπών, όσον αφορά την κατοχή εγγράφων νομιμοποιητικών για την παραμονή τους στη χώρα και στον εντοπισμό διακινητών ναρκωτικών ουσιών.

Ελέχθησαν -658- άτομα, εκ των οποίων προσήχθησαν -169- αλλοδαποί για τον έλεγχο της παραμονής τους στη χώρα και -2- άτομα στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας, οι οποίοι συνελήφθησαν για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και για παρεμπόριο αντίστοιχα.

Συνελήφθησαν -29- αλλοδαποί, προκειμένου να εφαρμοστεί σε βάρος τους το διοικητικό μέτρο επιστροφής στη χώρα καταγωγής τους, διότι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας, ενώ οι υπόλοιποι χαρτογραφήθηκαν και αφέθηκαν.

Επιπλέον, προσήχθησαν -4- ανήλικοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Επιπλέον βεβαιώθηκαν -30- τροχονομικές παραβάσεις.

Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση.



Νέα Δημοκρατία: «Σε ένα κανονικό κόμμα ο Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί»

 


Σάλος έχει προκύψει με τη προκλητική δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κασσελάκη σχετικά με τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών.

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις ψήφους των Σπαρτιατών», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, επισημαίνοντας ότι «σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί».

Νέα Δημοκρατία: Η δήλωση Ρωμανού για τον Κασσελάκη

«Χθες, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι οι Σπαρτιάτες δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών κ. Στίγκας χαρακτηρίζει αξιοπρεπή τον κ. Κασσελάκη που δεν κατέθεσε υπόμνημα για την υπόθεση. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις ψήφους των Σπαρτιατών. Και όλα αυτά, την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες.

Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί. Αλλά ένα κανονικό κόμμα θα κατέθετε και υπόμνημα στον Άρειο Πάγο εμπρόθεσμα και δεν θα έπαιζε το γελοίο θέατρο που είδαμε προχθές.

Επίσης, ένα κανονικό κόμμα δεν θα συνέπλεε με τη Χρυσή Αυγή διαχρονικά σε μια σειρά υποθέσεων, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα έβρισκε αίθουσα για να δικαστούν. Δεν θα ψήφιζε νόμους μαζί τους, με τον τότε πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Φίλη να λέει ότι «δεν υπάρχουν μη ευπρόσδεκτες ψήφοι». Δεν θα συνδιαδήλωναν στις εποχές της πάνω και της κάτω πλατείας, όταν μαζί έριξαν την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ.





Έτσι ξεβρακωθείτε! Ξάδελφος Κασσελάκη υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ : Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών»

 


Για να μην έχουμε απορίες στο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά των ακροδεξιών Σπαρτιατών.

Η συγγενείς του Στέφανου Κασσελάκη, ομολογούν τους πραγματικούς λόγους που δεν κατέθεσε το κόμμα υπόμνημα.

Ο τουρίστας ινφλουένσερ τυχοδιώκτης Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN από την Αστυπάλαια, ρωτήθηκε εάν θέλει τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών και απάντησε μονολεκτικά «όχι». 

Ο ξάδερφός όμως Βασίλης όμως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra και στη δημοσιογράφο Νατάσα Γιάμαλη, είπε ακριβώς το αντίθετο διαφωνώντας με τον τυχοδιώκτη τουρίστα ξέδελφο του Στέφανο: «Κοιτάξτε, το παράδοξο είναι ότι κυβερνήσεις, οι πολιτικές των οποίων έχει οδηγήσει και στην άνοδο τέτοιων ακροδεξιών κινημάτων, προσπαθούν να τις απαγορέψουν. Το τι ψηφίζει ο καθένας, η ψήφος είναι μια έκφραση ελευθερίας και αυτόνομης σκέψεις, άρα το τι ψηφίζει ο καθένας, καλά κάνει - ευπρόσδεκτες είναι».

Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι ποιος κοροιδεύει ποιον γιατί ότι και οι δύο κοροιδεύουν τους Έλληνες πολίτες και τα θύματα που θα τους ψηφίσουν αυτό είναι δεδομένο.

Αναλυτικά :

Νατάσα Γιάμαλη: «Κύριε Κασσελάκη, εσείς τι λέτε; Είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των ψηφοφόρων των "Σπαρτιατών", να κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ;»


Βασίλης Κασσελάκης: «Κοιτάξτε, το παράδοξο είναι ότι κυβερνήσεις, οι πολιτικές των οποίων έχει οδηγήσει και στην άνοδο τέτοιων Ακροδεξιών κινημάτων, προσπαθούν να τις απαγορέψουν. Το τι ψηφίζει ο καθένας, η ψήφος είναι μια έκφραση ελευθερίας και αυτόνομης σκέψεις, άρα το τι ψηφίζει ο καθένας, καλά κάνει - ευπρόσδεκτες είναι. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία, μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες νομοθέτησης, έκανε τελικά - απαγορεύτηκαν από τον Άρειο Πάγο και έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Τώρα τα παιχνίδια ευθυνών, ποιος έστειλε, ποιος δεν έστειλε (σ.σ. υπόμνημα στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου) πιστεύω ότι είναι μη-παραγωγικά για τον πολιτικό διάλογο, έτσι;»


Νατάσα Γιάμαλη: «Είναι ευπρόσδεκτες λέτε».



Ο Κασσελάκης γελοιοποιήθηκε περισσότερο στην προσπάθεια του να ανασκευάσει το 5% στην υγεία

 


Δεν έχει τέλος η γελοιοποίηση του τουρίστα ινφλουένσερ αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το κράξιμο από τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την Νέα Αριστερά, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει για δήθεν διαστρέβλωση δηλώσεων που έκανε σε πρωινή συνέντευξη του σε σχέση με την υγεία.

Είναι τέτοιο το θράσος του που κουνάει και το δάχτυλο σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία απαντα σε Νέα Αριστερά και Άδωνι Γεωργιάδη και τονίζει ότι μόνο με γενναία χρηματοδότηση και πραγματική επένδυση στην Υγεία θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζε πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε λόγω προφανούς αγνοίας, διαπράττει τώρα μία μεγαλύτερη γκάφα. Ζητάει +5% του ΑΕΠ για την Υγεία».

«Δηλαδή ζητάει επιπλέον 11 δις €. Τώρα πρέπει να μας πει και που θα τα βρει, διότι ακόμη και ο τριπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ ή του Φόρου Εισοδήματος ή η αύξηση του ΦΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα από όσο ήταν και επί Τσίπρα, δεν σωρρεύουν ένα τόσο μεγάλο ποσό. Πού θα βρείτε λοιπόν κύριε Κασσελάκη άλλα 11.000.000.000 δις € που υπόσχεστε στην ανάρτησή σας για την Υγεία; Ποιους θα φορολογήσετε;» προσθέτει ο υπουργός Υγείας.



Συντριβή αεροσκάφους στην Αλάσκα


 

Ένα αεροπλάνο με δύο επιβαίνοντες τους πιλότους κατέπεσε την Τρίτη στην πόλη Fairbanks στην Αλάσκα, λίγα λεπτά μετά την απογείωση, ανακοίνωσαν οι Αρχές, ενώ σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή της μοιραίας πτώσης δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FFA) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένα Douglas C-54 είχε πλήρωμα δύο πιλότους όταν συνετρίβη νοτιοδυτικά του διεθνούς αεροδρομίου του Φέρμπανκς περίπου στις 10 π.μ. τοπική ώρα.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο του Φέρμπανκς λίγα λεπτά πριν, ανέφεραν οι αστυνομικοί της πολιτείας της Αλάσκα σε δελτίο τύπου.

Δεν έχουν βρεθεί ακόμη επιζώντες, δήλωσαν οι αστυνομικοί της Πολιτείας, σύμφωνα με το CBS news, αλλά οι αναφορές υποστηρίζουν ότι τα μέλη του πληρώματος βρήκαν τραγικό θάνατο.






Η φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε drone στον Κόλπο του Άντεν

 



Πυρά κατά δύο μη επανδρωμένων drone έριξε τα ξημερώματα της Πέμπτης η φρεγάτα Ύδρα στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην επιχείρηση Ασπίδες στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό συνέβη ενώ η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική φρεγάτα έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής.

Μετά τα πυρά από την «Ύδρα» το ένα drone κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε με την φρεγάτα να συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

To περιστατικό αυτό έρχεται περίπου 1,5 μήνα μετά την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης καθώς στις 13 Μαρτίου είχε επίσης βάλει με πυροβόλο κατά drone στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με την τελυταία επίσημη ενημέρωση για την επιχείρηση Ασπίδες η ευρωπαϊκή αποστολή έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχει αναχαιτίσει τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ έχει συνοδεύσει 79 εμπορικά πλοία για να διασχίσουν με ασφάλεια την περιοχή.

Στην μεγαλύτερη ευρωπαική στρατιωτική επιχείρηση, όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετέχου τέσσερις φρεγάτες από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία οι οποίες περιπολούν σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα έως τον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό.


Πηγή



Και οι δύο βουλευτές Φλώρος και Γραμμένος έπρεπε να είχαν συλληφθεί όχι μόνο ο ένας

 



Ακροδεξιά κοινοβουλευτική κτηνωδία!!! 

Κτηνώδης συμπεριφορές από βουλευτές ακροδεξιών - ψεκασμένων και προκλητικών κομμάτων της βουλής, δείχνουν ότι η ακροδεξιά έχει συνέχεια.

Για εμάς έπρεπε και οι δύο βουλευτές να έχουν συλληφθεί και να έχουν διαπομπευθεί, στον ελληνικό λαό.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε ότι ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος εξύβρισε όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τη μητέρα του. Μάλιστα ο ίδιος απέδωσε το διάλογο που είχαν ως εξής:


Κ. Φλώρος σε Κ. Χήτα: Αυτό θα το κρίνουν οι δικαστές… (εάν είναι ψευδής ή όχι η μήνυση).


Β. Γραμμένος: Βούλωσέ το εσύ, σκουπίδι…


Κ. Φλώρος: Αντε και…


Β. Γραμμένος: Γ@@ τη μάνα σου…


Κ. Φλώρος: Τι είπες;


Β. Γραμμένος: Τη μανούλα σου θα τη γα@@@… Εσένα θα σε πάω με βραχιολάκια μέσα… Να το θυμάσαι αυτό παλιόπ@@…


Κ. Φλώρος: Βγες έξω να μου τα πεις αυτά…


Μετά τη 1 το μεσημέρι θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή για την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, Κωνσταντίνος Φλώρος, κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για την επίθεση μέσα στην Βουλή σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένου.

Ο κατηγορούμενος, που παραμένει κρατούμενος από το βράδυ της Τετάρτης, μετά την προθεσμία που έλαβε από τον Ανακριτή καλείται να απολογηθεί για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με δηλώσεις της συνηγόρου του κατηγορούμενου, Βάσως Πανταζή, του περιστατικού είχε προηγηθεί «χυδαία λεκτική επίθεση» του θύματος προς τον εντολέα της. Η συνήγορος αναφέρθηκε σε «δικαιολογημένη αγανάκτηση», όπως «προβλέπεται και οριοθετείται στον ποινικό νόμο». Παράλληλα η κ. Πανταζή εκφράζοντας έκπληξη για την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του κ. Φλώρου , έκανε λόγο για «νομική υπερβολή» επί ενός ατυχούς προσωπικού περιστατικού.

Σε βάρος του βουλευτή ασκήθηκε ποινική δίωξη με βάση το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα στην κακουργηματική μορφή της πρώτης παραγράφου,που ορίζει ότι:

«Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους ,τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος».




Η αλήθεια για την 6ημερη απασχόληση

 



Για μια ακόμη φορά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλητηριάζουν με ψεύδη τη δημόσια συζήτηση. Μετά την προπαγάνδα περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του νερού ή της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, ακόμη ένα ψέμα έρχεται να προστεθεί, ελλείψει ουσιαστικών επιχειρημάτων, στον δημόσιο λόγο μέρους των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Η αλήθεια είναι πως η 6ημερη απασχόληση υφίσταται για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με την πρόβλεψη ότι αν κάποιος εργαστεί την έκτη μέρα, λαμβάνει ημερομίσθιο με προσαύξηση 40% ή 75% εάν εργαστεί Κυριακή. Αυτό γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένη διαδικασία.

Τι ισχύει -γενικά- σήμερα:

  • Το συμβατικό (συλλογικό) ωράριο εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών ορίζεται σε 40 ώρες εβδομαδιαίως. Οι ώρες αυτές κατανέμονται σε 5 ημέρες (8 ώρες ημερησίως) ή σε 6 ημέρες (6,40 ημερησίως).
    • Στην πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί δύο ημέρες αναπληρωματικής ανάπαυσης (ρεπό) ανά εβδομάδα, η μια εκ των οποίων πρέπει να συμπίπτει καταρχήν με την Κυριακή.
    • Στην  6ήμερη εβδομαδιαία εργασία, ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί μια ημέρα αναπληρωματικής ανάπαυσης (ρεπό) ανά εβδομάδα, η οποία πρέπει να συμπίπτει καταρχήν με την Κυριακή εκτός εάν ως ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης προβλέπεται, από την οικεία νομοθεσία άλλη ημέρα πλην της Κυριακής.
  • Η  εργασία που παρέχεται την 6η ημέρα της εβδομάδος, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% (άρθρο 8 του ν.3846/2010).
  • Τι προβλέπει ο ν. 5053/2023 (άρθρα 25 & 26):
    • Δόθηκε η δυνατότητα να απασχολήσουν τους εργαζομένους τους, κατ΄εξαίρεση, κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις:
      • Συνεχούς λειτουργίας, που λειτουργούν δηλαδή καθόλες τις ημέρες της εβδομάδας, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους (αρ.25).
      • Μη συνεχούς λειτουργίας, που λειτουργούν δηλαδή κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών (αρ.26).
    • Για την απασχόληση κατά την πρόσθετη ημέρα:
      • δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες
      • απαγορεύεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο.
      • το ημερομίσθιο θα καταβληθεί προσαυξημένο κατά 40%.

 Καταργεί η Κυβέρνηση την πενθήμερη εργασία;

  • Η εισαγωγή των συγκεκριμένων διατάξεων στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την κατάργηση του θεσμοθετημένου και εφαρμοζόμενου στην εκάστοτε επιχείρηση πενθήμερου συστήματος εργασίας.
  • Αποτελεί μια εξαιρετική συνθήκη που έρχεται να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη που πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθεί από εξειδικευμένο προσωπικό, και δεν υπάρχει αντίστοιχη προσφορά κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  • Στην αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος αδήλωτης εργασίας των υπαρχόντων εργαζομένων για να καλύψουν το κενό με μια επιπλέον βάρδια

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο για την 6ήμερη εργασία και ποιες ανάγκες καλύπτει η θέσπισή του;

  • Προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, θα πρέπει να λειτουργούν επί 24ωρο ημερησίως κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Κυριακή (επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας) ή  κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο (επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας) και η εν λόγω λειτουργία να εξασφαλίζεται με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών.
  • Η πρόβλεψη αποσκοπεί στην επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την οργάνωση της εργασίας των ως άνω επιχειρήσεων κατά την 6η ημέρα, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους όπου υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις στην παραγωγή.
  • Σε αυτή την περίπτωση, η  αυξημένη ζήτηση για εργασία δεν μπορεί να καλυφθεί από νέο προσωπικό είτε γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη προσφορά, είτε γιατί η προς εκτέλεση εργασία είναι έκτακτη ή και απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία.

Σκοπεύετε να εφαρμόσετε 6ήμερη εργασία στο Δημόσιο;

  • Οι διατάξεις του ν. 5053/2023  προβλέπουν την καταβολή προσαύξησης για την εργασία κατά την έκτη ημέρα.
  • Δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, εν γένει, που απασχολούν υπαλλήλους Ι.Δ.Α.Χ. ή Ι.Δ.Ο.Χ.  Σε αυτήν την περίπτωση  ισχύουν οι ρυθμίσεις του Ενιαίου Μισθολογίου ή η αμοιβή του καταβάλλεται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
  • Συνεπώς, δεν έχουν εφαρμογή σε αυτούς οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση (άρθρο 58, ν. 4808/2021).

 



Τα εργοτάξια δίνουν τη θέση τους σε έτοιμα έργα

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Παραδίδουμε πια στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τμήμα ενός πολύ σημαντικού δρόμου. … Δυόμισι ώρες για να πάει κανείς από την Αθήνα στην Καρδίτσα, τρεις ώρες για να πάει στα Τρίκαλα. Προσβασιμότητα για ένα τόσο όμορφο αλλά και τόσο δοκιμασμένο κομμάτι της πατρίδας μας, τη Δυτική Θεσσαλία. Και βέβαια, οι προοπτικές για τη σύνδεση, όπως είπαμε, με την ολοκλήρωση του έργου, με τη Δυτική Μακεδονία, με την Ήπειρο. Ένας δρόμος πραγματικά τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας.
  • Εδώ βλέπετε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία: το γνωστό σε όλους μας ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέλω να θυμίσω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κρίση του Covid. Βάλαμε κι εμείς το δικό μας χεράκι, με την επιμονή μας ώστε να δημιουργηθεί αυτό το Ταμείο. Έχουμε διεκδικήσει συνολικά 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους, σε άμεσες μεταβιβάσεις, επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια. Και το βόρειο τμήμα του Ε65 κατασκευάζεται και χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 
  • Το 2019 είχαμε δεσμευτεί, όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Σήμερα τα εργοτάξια πια δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε έτοιμα έργα, προς όφελος όλων των τοπικών κοινωνιών. Αλλά, φυσικά, ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
  • Κλείνουμε σιγά-σιγά τις εκκρεμότητές μας με το παρελθόν ως προς την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων εθνικής εμβέλειας. Ο δρόμος Πάτρας – Πύργου βαίνει και αυτός προς ολοκλήρωση και η μεγάλη εκκρεμότητα του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης έχει πια δρομολογηθεί, ώστε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε τη χρηματοδότηση αλλά και το σχήμα εκείνο το οποίο θα φέρει εις πέρας αυτό το τόσο σημαντικό οδικό έργο για την Κρήτη. Ταυτόχρονα, βέβαια, και άλλα έργα περιφερειακής σημασίας δρομολογούνται: η σύνδεση της Λαμίας με το Καρπενήσι, το κομμάτι του βόρειου άξονα της Εύβοιας, ώστε η Βόρεια Εύβοια να γίνει προσβάσιμη με έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο, ο δρόμος Γιάννενα – Κακαβιά.


Εθνικό στοίχημα η ανάταξη της Θεσσαλίας

 



Από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση για την αποκατάσταση ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», στο Μουζάκι Καρδίτσας:

  • Η συνολική αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias” θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 1,4 δισεκατομμύρια αφορούν μόνο τις οδικές, τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων μας.
  • Η προσπάθεια η οποία έγινε, υπάκουσε σε έναν κεντρικό κανόνα: να μην αισθάνεται κανείς πολίτης της Θεσσαλίας, όσο γεωγραφικά απομονωμένος και αν είναι, ότι δεν έχει τη φροντίδα του κεντρικού κράτους. Γι’ αυτό και δεν λογαριάσαμε, σε καμία περίπτωση, τεχνοκρατικές προσεγγίσεις κόστους-ωφέλειας.
  • Και θα ήθελα εδώ να κάνω δύο επισημάνσεις:
    • Πρώτον, εάν η χώρα δεν βρισκόταν σε καλή δημοσιονομική κατάσταση, αν η οικονομία μας δεν αναπτυσσόταν, αν δεν είχαμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αν δεν είχε πέσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήταν πολύ αμφίβολο αν θα μπορούσαμε από τους εθνικούς πόρους να εξασφαλίσουμε εκείνο το ποσό το οποίο είναι τόσο απαραίτητο να διοχετευθεί στη Θεσσαλία.
    • Δεύτερη παρατήρηση: οι πόροι του Προϋπολογισμού προφανώς δεν είναι ατελείωτοι. Για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στη Θεσσαλία, τους στερήσαμε από κάποια άλλα έργα. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε, όμως η προτεραιοποίηση την οποία δίνουμε στην Θεσσαλία είναι απολύτως απαραίτητη, αν λάβει κανείς υπόψη την έκταση της ζημιάς την οποία υποστήκατε από τον “Daniel”.
  • Με πολλή δουλειά, με τη συνεργασία όλων σας, χωρίς να κοιτάμε κόμματα και χρώματα και ταμπέλες, το εθνικό στοίχημα της ανάταξης της Θεσσαλίας να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι όλοι μαζί θα το κερδίσουμε.