Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Κτήνος στην Ζάκυνθο δολοφόνησε σκύλο μέσα σε αυλή

 



Έρευνες για να εντοπίσει το άγνωστο κτήνος που πυροβόλησε, πιθανότατα με καραμπίνα, έναν σκύλο στην αυλή σπιτιού στο Μουζάκι, διεξάγει η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το απόγευμα οι ένοικοι του σπιτιού άκουσαν έναν πυροβολισμό και όταν βγήκαν στην αυλή, αντίκρυσαν το σκυλί τους νεκρό. Αμέσως ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία πήρε το νεκρό ζώο και το μετέφερε σε κτηνιατρείο για να γίνει νεκροτομή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου καταθέτει η ιδιοκτήτρια του σκύλου, καθώς και γείτονες της περιοχής, προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό του δράστη.



Τρομοκράτες της Χαμάς εκτελούν δύο γυναίκες κοντά στο κιμπούτς Alumim

 


Νέα πλάνα βλέπουν καθημερινά το φώς της δημσιότητας, με τα κτήνη της Χαμάς να εκτελούν αθώους πολίτες.

Το νέο βίντεο δείχνει την εκτέλεση δύο γυναικών από άνδρες της Χαμάς κοντά στο κιμπούτς Alumim έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τους Times of Israel οι άνδρες της Χαμάς αιφνιδίασαν τους συμμετέχοντες ενός ρέιβ πάρτι που γινόταν κοντά στο Ρέιμ και είχαν φτάσει στην περιοχή του Alumim έχοντας διαφύγει από τους διώκτες τους.

Το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Telegram από την ομάδα South First Responders δείχνει τα κτήνη τρομοκράτες της Χαμάς να φτάνουν μέσα στο κιμπούτς με τους πολίτες να προσπαθούν να διαφύγουν. Κάποιοι τα κατάφεραν ενώ κάποιοι άλλοι όχι καθώς τους πρόλαβαν οι άνδρες της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο μία γυναίκα φαίνεται να εκτελείται από μέλος της Χαμάς ενώ μια ακόμη γυναίκα σκύβει στο έδαφος. Ο άνδρας της Χαμάς συνεχίζει να πυροβολεί κατά πάντων και στο τέλος του βίντεο στρέφει το όπλο του προς τη γυναίκα και την πυροβολεί εν ψυχρώ.



Έχουν αφήσει τον ακροαριστερό τραμπούκο ελεύθερο να σπιλώνει συντρόφους και αντιπάλους

 


Δώσε θάρρος στον ακροαριστερό γιδοβοσκό, να μην έχει σταματημό!!!

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το ιατρικό-προσωπικό περιεχόμενο της επίθεσης του φαιδρού ακροαριστερού και δεξί χέρι του Στέφανου Κασσελάκη, Παύλου Πολάκη στη Σία Αναγνωστόπουλου καθώς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας που έχει πάρει όρκο και στον Ιπποκράτη στην ανάρτησή του κατά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε στοιχεία που εμπίμπτουν στο ιατρικό απόρρητο.

Για χυδαία ανάρτηση, ανοησίες, ψέματα και συκοφαντίες έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην επίμαχη ανάρτηση, «αποκρουστικό κάποιος να χρησιμοποιεί θέματα υγείας για να επικρατήσει σε μία σύγκρουση και μάλιστα εσωκομματική» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «ξέφυγε ο συνάδελφος» είπε η Ματίνα Παγώνη.

Από την πλευρά της η Σία Αναγνωστοπούλου κυρία με όλη την σημασία της λέξης, δεν θέλησε να δώσει μεγαλύτερη συνέχεια αρκούμενη το πρωί της Δευτέρας να πει ότι ήταν «χτύπημα κάτω από τη μέση» η ανάρτηση του ακροαριστερού τραμπούκου Παύλου Πολάκη καλώντας τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει θέση για όσα έγραψε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής το υποχείριο Πολάκη.

Οργισμένος με τον Παύλο Πολάκη και το γεγονός οτι ενέπλεξε προσωπικά και ιατρικά δεδομένα στην κόντρα του με την κυρία Αναγνωστοπούλου εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

«Δεν πίστευα ότι θα έφτανε σε αυτό το επίπεδο. Η χυδαιότητα αυτής της ανάρτησης για την κυρία Αναγνωστοπούλου ως ασθενή ουσιαστικά επαναφέρει και τη ρουσφετολογία» είπε αρχικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης.

Αφού ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν υπήρξε τηλεφώνημα από τον Παύλο Πολάκη, όπως υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «τα αντιικά φάρμακα είχαν την εξής διαδικασία για να καταλάβετε πόσο ανόητο είναι αυτό που λέει ο κ. Πολάκης. Για την κυρία Αναγνωστοπούλου όπως και για όλους τους ασθενείς γινόταν συνταγογραφηση απο γιατρό και ακολουθούσε έλεγχος από επιτροπή αν πληρούσαν τα κριτήρια με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός 24 ωρών. Από τότε είχε τραβήξει μια ανάρτηση ότι καθυστερούσαν οι διαδικασίες. Ακολουθήθηκε πληρως η διαδικασίας, η κυρία Αναγνωστοπούλου δεν είχε κανένα πρόβλημα απ' όσο γνωρίζω».

«Είναι ψεύτης και συκοφάντης ο κ. Πολάκης που είναι μπροστινός του κ. Κασσελάκη. Όπως γινόταν επί Τσίπρα, τώρα έχει την ανοχή του κ. Κασσελάκη» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης

«Ο κ. Πολάκης είναι γιατρός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και επιλέγει να επιτεθεί στην Σία Αναγνωστοπούλου για θέμα υγείας. Δεν είναι ελλεεινός ο άνθρωπος; Ο κ. Κασσελάκης δεν αισθάνατει την ανάγκη να πει ότι είναι λάθος να εμπλέκονται προσωπικά δεδομένα με θέματα υγείας σε πολιτικές αντιπαραθέσεις;» συνέχισε εμφανώς ενοχλημένος ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος κατέληξε: «τη χυδαιότητα ότι παίζαμε με τους ασθενείς δεν θα την ανεχθώ. Είναι δυνατόν να βγάζουμε στη φόρα τα θέματα υγείας για πολιτική αντιπαράθεση;».

«Το να χρησιμοποιούμε δεδομένα υγείας είναι τελείως λάθος και προβληματικό. Τα δεδομένα της υγείας δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο πολιτικού καβγά» σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής.

Θέση για την ανάρτηση Πολάκη πήρε και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος, επίσης, έχει περάσει από το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για αποκρουστική και χυδαία κίνηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι ο κ. Πολάκης «έχει δώσει και τον όρκο του Ιπποκράτη πόση ντροπή πια!».

«Πολλές φορές διάφοροι με έχουν παρομοιάσει δυστυχώς για μένα με τον @pavpol2222 της ΝΔ. Δεν έχω απολύτως καμμία σχέση μαζί του, βρίσκω χυδαίο και αποκρουστικό κάποιος να χρησιμοποιεί θέματα υγείας για να επικρατήσει σε μία σύγκρουση και μάλιστα εσωκομματική…και έχει δώσει και τον όρκο του Ιπποκράτη πόση ντροπή πια!» έγραψε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Έντονη ήταν η αντίδραση και της Ματίνας Παγώνη για το ιατρικό περιεχόμενο της επίθεσης του Παύλου Πολάκη στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, μετά απο κριτική που άσκησε στο πρόσωπό του.

«Ο συνάδελφος ξέφυγε. Αυτά τα πράγματα δεν λέγονται. Και ο ίδιος ο ασθενής να μην έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να τα πει ο γιατρός αυτά» είπε αρχικά η κυρία Παγώνη μετά την ανάρτηση Πολάκη στην οποία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυπτε το αντιικό φάρμακο που χορηγήθηκε στην Σία Αναγνωστοπούλου και τον σύζυγό της όταν νόσησαν το 2022 με κορωνοϊό.

«Νομίζω ότι το κατάλαβε και αυτός ότι έχει ξεφύγει. Δεν μπορούν να εκτίθενται άτομα είτε πέρασαν είτε δεν πέρασαν covid. Αυτό το λάθος δεν έπρεπε να γίνει για έναν παραπάνω λόγο γιατί ήταν αναπληρωτής υπουργός. Ξέρει ότι αυτά δεν μπορούμε να τα συζητάμε και να τα εκθέτουμε» συνέχισε η Ματίνα Παγώνη.

«Νομίζω ότι έχει καταλάβει ότι ξέφυγε γιατί αυτό δεν κάνει καλό ούτε στους ασθενείς, ούτε στους υπουργούς» πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι έχουν γίνει αποδέκτες μηνυμάτων στα οποία φαίνεται να έχει «περάσει» από την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη η εικόνα «μην δώσετε το φάρμακο στην Σία επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑ και μεσολάβησε ο Πολάκης».

«Ο κόσμος καταλαβαίνει λάθος πράγματα έτσι. Ποιος γιατρός θα κινδύνευε να κάνει λίστα;» κατέληξε η Ματίνα Παγώνη.



Πενταετής κάθειρξη στον Στάθη Παναγιωτόπουλο

 



Σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε βαθμό κακουργήματος για δημοσιοποίηση υλικού με προσωπικές στιγμές πρώην ερωτικής του συντρόφου, μέσω του διαδικτύου, κατ' εξακολούθηση με σκοπό βλάβης.

Το δικαστήριο αποφάσισε να μετατρέψει την κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα, καθώς κρίθηκε ότι ο 60χρονος είχε σκοπό την βλάβη του θύματος, ενώ ως προς την ποινή αποφάσισε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως το Εφετείο και έτσι ο 60χρονος μένει εκτός φυλακής με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν περιοριστικοι όροι, μεταξύ αυτών και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η πλευρά της καταγγέλλουσας και έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισής του, ο πρώην τηλεπαρουσιαστής αποδέχεται την πράξη του, τονίζοντας ότι δεν ενήργησε με σκοπό να επιφέρει βλάβη στην παθούσα, ενώ υποστήριξε ότι επρόκειτο για «πάθος», προϊόν διαπιστωμένης ψυχικής νόσου.

Για την παραπάνω υπόθεση ο ίδιος είχε καταδικαστεί πέρσι τον Φεβρουάριο σε φυλάκιση 5 ετών, με 3ετή αναστολή, και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ. Κατά της απόφασης όμως ασκήθηκε έφεση, μεταξύ άλλων από τον εισαγγελέα, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση θα έπρεπε να αναβαθμιστεί σε κακούργημα, όπως και έγινε.

Σε βάρος του ίδιου κατηγορούμενου εκκρεμούν άλλες δύο υποθέσεις με ανάλογο ποινικό περιεχόμενο για τις οποίες διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.



Παγώνη για την νέα ξεφτίλα Πολάκη: Έχει ξεφύγει ο συνάδελφος


 

Την έντονη αντίδραση της Ματίνας Παγώνη προκάλεσε το ιατρικό περιεχόμενο της επίθεσης του προκλητικού ακροαριστερού Παύλου Πολάκη στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, μετά απο κριτική που τόλμησε να ασκήσει στο πρόσωπό του τραμπούκου.

«Ο συνάδελφος ξέφυγε. Αυτά τα πράγματα δεν λέγονται. Και ο ίδιος ο ασθενής να μην έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να τα πει ο γιατρός αυτά» είπε αρχικά και ευγενικά η κυρία Παγώνη μετά την ανάρτηση Πολάκη στην οποία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυπτε το αντιικό φάρμακο που χορηγήθηκε στην Σία Αναγνωστοπούλου και τον σύζυγό της όταν νόσησαν το 2022 με κορωνοϊό.

«Νομίζω ότι το κατάλαβε και αυτός ότι έχει ξεφύγει. Δεν μπορούν να εκτίθενται άτομα είτε πέρασαν είτε δεν πέρασαν covid. Αυτό το λάθος δεν έπρεπε να γίνει για έναν παραπάνω λόγο γιατί ήταν αναπληρωτής υπουργός. Ξέρει ότι αυτά δεν μπορούμε να τα συζητάμε και να τα εκθέτουμε» συνέχισε ευγενικά αλλά ξεφτιλίζοντας τον Πολάκη, η Ματίνα Παγώνη.

«Νομίζω ότι έχει καταλάβει ότι ξέφυγε γιατί αυτό δεν κάνει καλό ούτε στους ασθενείς, ούτε στους υπουργούς» πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι έχουν γίνει αποδέκτες μηνυμάτων στα οποία φαίνεται να έχει «περάσει» από την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη η εικόνα «μην δώσετε το φάρμακο στην Σία επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑ και μεσολάβησε ο Πολάκης».

«Ο κόσμος καταλαβαίνει λάθος πράγματα έτσι. Ποιος γιατρός θα κινδύνευε να κάνει λίστα;» κατέληξε η Ματίνα Παγώνη.

Η ξεφτίλα ανάρτηση Πολάκη που προκάλεσε την αντίδραση της Ματίνας Παγώνη:






Συνελήφθησαν 2 αντιεξουσιαστές κακοποιοί 38-31 ετών για επίθεση κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια

 


Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ στα Εξάρχεια, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, δύο αντιεξουσιαστές κακοποιοί, ηλικίας 38 και 31 ετών, κατηγορούμενοι για βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη της κοινής ειρήνης, απόπειρα πρόκλησης απλής σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι συμμετέχοντας σε 2 ομάδες περίπου 40 ακροαριστερών κακοποιών και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος διμοιριών που εκτελούσαν υπηρεσία στην περιοχή των Εξαρχείων, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες, γυάλινα μπουκάλια, κροτίδες και άλλα αντικείμενα.

Οι κατηγορούμενοι αντιστάθηκαν σθεναρά κατά τη σύλληψη τους ενώ κατά τη σύλληψη του 31χρονου, άτομα που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της σύλληψης, επιτέθηκαν εκ νέου με ρίψη καρεκλών, γυάλινων μπουκαλιών και ποτηριών κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Έξι συλλήψεις ανηλίκων σε Ψυχικό και Χολαργό -Για κλοπές, ξυλοδαρμό και φθορές σε σχολείο

 


Έξι συλλήψεις ανηλίκων για ληστεία σε βάρος ανηλίκων στο Ψυχικό και φθορές σε σχολικό συγκρότημα στον Χολαργό έγιναν μέσα σε λίγες ώρες το Σάββατο (18/11) και την Κυριακή (19/11)

Συνελήφθησαν πρώτες πρωινές ώρες χθες (19/11) από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), 2 ανήλικοι, ηλικίας 15 και 16 ετών για ληστεία κατά συναυτουργία. Αναζητείται συνεργός τους.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι αφού αποβιβάστηκαν από λεωφορείο προσέγγισαν 3 ανήλικους (15 και 16 ετών) και χτυπώντας τους με γροθιές και λακτίσματα, τους αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, είδη ρουχισμού και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Κληθέντες αστυνομικοί, κατόπιν στοχευμένων αναζητήσεων εντόπισαν σε κοντινό σημείο τους ανήλικους δράστες, οι οποίοι στη θέα τους τράπηκαν σε φυγή, ωστόσο ακινητοποίησαν 2 εκ των δραστών και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Φιλοθέης – Ψυχικού, το οποίο επελήφθη προανακριτικά.

Σε περαιτέρω έρευνα που διενεργήθηκε στον περιβάλλοντα του συμβάντος χώρο, βρέθηκαν κρυμμένα πίσω από τη ρόδα σταθμευμένου αυτοκινήτου τα αφαιρεθέντα κινητά τηλέφωνα, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Αποτέλεσμα των χτυπημάτων ήταν ο σοβαρός τραυματισμός ενός εκ των θυμάτων, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ ο 15χρονος δράστης έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για κλοπή δικύκλου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα, συνελήφθησαν τις απογευματινές ώρες χθες (18-11-2023) στον Χολαργό, από αστυνομικούς Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, 4 ανήλικοι, ηλικίας 14 και 13 ετών, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι εισήλθαν σε σχολικό συγκρότημα και προξένησαν φθορές σε σχολικό εξοπλισμό όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θρανία.

Μετά από σήμα του κέντρου και συντονισμένη κινητοποίηση των περιπολούντων δυνάμεων στην περιοχή, ανωτέρω αστυνομικοί μετέβησαν στο σχολικό συγκρότημα όπου εντόπισαν και συνέλαβαν τους 4 ανήλικους οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των ανωτέρω πράξεων.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Ασφαλείας Παπάγου – Χολαργού υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.



27χρονη ράπερ σκότωσε τον μάνατζέρ της στη μέση του δρόμου


 

Για τη δολοφονία του ατζέντη της στις 9 Οκτωβρίου κατηγορείται η ράπερ Key Vhani με κάμερα ασφαλείας να έχει καταγράψει τη στιγμή που η 27χρονη πυροβολεί και σκοτώνει τον συνεργάτη της στη μέση του δρόμου στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Στο βίντεο φαίνεται η ράπερ να τσακώνεται με έναν άνδρα έξω από ένα λευκού χρώματος αυτοκίνητο. Δευτερόλεπτα αργότερα οι δύο τους αρχίζουν να χτυπιούνται μεταξύ τους με τον μάνατζερ της 27χρονης να βγαίνει από το όχημα και να συμμετέχει στην επίθεση κατά της Vhani.

Όπως φαίνεται στα πλάνα που μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η ράπερ στη συνέχεια βγάζει όπλο από την τσάντα της και αρχίζει να πυροβολεί τον μάνατζέρ της.

Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς ο άνδρας με τον οποίο είχε αρχικά τσακωθεί η ράπερ, παρασέρνει την 27χρονη με το λευκό αυτοκίνητο και φεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση ενώ το ίδιο κάνει και η Key Vhani αφού σηκώνεται όρθια μετά την παράσυρσή της.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας η ράπερ υποστήριξε ότι φοβήθηκε λόγω του μεγέθους του θύματος  ο μάνατζέρ της κατέληξε στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος  προσθέτοντας ότι τον άκουσε να της λέει «θα σε σκοτώσω με ένα χτύπημα».

Η ίδια δηλώνει αθώα με τους δικηγόρους της να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη περίπτωση αυτοάμυνας».

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 15 Φεβρουαρίου 2024.








Τέλος από το κόμμα η Νεολαία Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ

 


Με ένα κείμενο "χαστούκι" στον Στέφανο Κασσελάκη, η Νεολαία Θεσσαλονίκης αποχαιρέτησε σχεδόν σύσσωμη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το κείμενο αποχώρησης:

«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές έφερε στην επιφάνεια σειρά προβλημάτων που ενυπήρχαν στο κόμμα, τα οποία σήμερα έχουν πάρει τη μορφή μιας πρωτοφανούς κρίσης. Η κρίση αφορά όλα τα επίπεδα: τη στρατηγική, την πολιτική κινητοποίηση, τις διαδικασίες απόφασης, τις συμμαχίες, ακόμα και την ίδια την ταυτότητα και τοποθέτηση του κόμματος. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα κάθε οργάνωση του κόμματος και της νεολαίας οφείλει να τοποθετηθεί και επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της και τη θέση της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το μοναδικό αριστερό εγχείρημα στη μεταπολεμική Ευρώπη που κατάφερε να βρεθεί στη θέση της κυβέρνησης. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι κυρίαρχες δυνάμεις επιδίωξαν να βγουν από αυτή με την επίθεση στον κόσμο της εργασίας, αναπτύσσοντας σε πλήρη ένταση ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο, όπως αυτό εκφράστηκε από τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να οργανώσει τις αντιστάσεις, να τις εκφράσει πολιτικά αλλά και να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση. Αποτέλεσμα της στρατηγικής αυτής ήταν η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο συντριπτικός συσχετισμός δύναμης όμως οδήγησε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Παρ' όλα αυτά η διατήρηση της κυβέρνησης επέτρεψε σημαντικές μικρές και μεγάλες νίκες. Η μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων, σημαντικά βήματα στη δικαιωματική πολιτική, η συμφωνία των Πρεσπών κ.ά. είναι μόνο μερικές στιγμές.

Η ήττα του 2019 βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει απολέσει σημαντικό μέρος της εκλογικής του δύναμης και αποκομμένο από τμήματα της κοινωνίας και των κινημάτων. Η λάθος ανάλυση των αιτιών της ήττας οδήγησε σε μια επίσης λάθος νέα στρατηγική, όπως αυτή εκφράστηκε από τη λεγόμενη οργανωτική και πολιτική «διεύρυνση». Επί της ουσίας, αυτή δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια πολιτικού ανοίγματος προς τις αποτυχημένες συνταγές του κέντρου, και μια συγκόλληση μηχανισμών από τα πάνω. Αυτά οδήγησαν στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα χωρίς σαφή πολιτική ταυτότητα. Δημιουργήθηκε ένα κόμμα με ασαφές στίγμα αναφορικά με τις κοινωνικές ομάδες και τα πολιτικά ακροατήρια που στόχευε να εκφράσει.

Ταυτόχρονα, η αρχηγοκεντρική απεύθυνση, η απουσία του κόμματος από κινηματικές διεργασίες και η ρευστοποίηση των δομών του, στέρησε τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, ο ΣΥΡΙΖΑ να αδυνατεί να αντιληφθεί την κοινωνική κίνηση και πολύ περισσότερο να την επηρεάσει, ενώ στην ίδια τη βάση του κόμματος δεν υπήρχε κανένα σχέδιο οργανωμένης παρέμβασης στην κοινωνία.

Μετά τις εκλογικές ήττες του 2023 υπήρξε μια ευκαιρία για την πραγματοποίηση μιας ειλικρινούς συζήτησης και αναστοχασμού για την πορεία του κόμματος. Διαψευστήκαμε ακόμα μια φορά. Παρότι τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών που ακολούθησαν μας απογοήτευσαν, η πραγματικότητα ξεπέρασε τους χειρότερους φόβους μας.

Από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας ήταν ο διορισμός νέων προσώπων σε θέσεις ευθύνης και η ανακοίνωση διαγραφών από τα social media, παρακάμπτοντας συνολικά τα όργανα και τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος. Η αδιαμεσολάβητη σχέση αρχηγού-λαού, με περιθωριοποίηση των αντιπροσωπευτικών οργάνων, δεν είναι ανώτερη μορφή δημοκρατίας, αλλά η πεμπτουσία ενός επικίνδυνου λαϊκισμού.

Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του χώρου θίγεται συνεχώς, καθώς γινόμαστε μάρτυρες δημόσιων τοποθετήσεων που πηγαίνουν κόντρα στις αποφασισμένες θέσεις του κόμματος, όπως η ομιλία του νέου προέδρου στον ΣΕΒ, η ανακοίνωση του κόμματος για την Παλαιστίνη, αλλά και η σταδιακή αποδόμηση της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ εγκολπώνοντας επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε το διάγγελμα του νέου προέδρου στο οποίο πρότεινε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε σχέση με τις διαγραφές. Η ομιλία του στην Κ.Ε. αποτέλεσε μια διχαστική τοποθέτηση, προσβάλλοντας με ύβρεις την ιστορία και τους αγώνες του χώρου, και επιβεβαιώνοντας ένα αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας της νέας ηγεσίας, όπου επικρατεί μόνο μία άποψη, αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο.

Για τους παραπάνω λόγους γίνεται αντιληπτό ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί έναν χώρο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και παραδόσεων της Αριστεράς, δεν μπορεί να αποτελέσει τον χώρο ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου που θα εκφράζει τις σύγχρονες ανησυχίες και διεκδικήσεις της νέας γένιας και όσων υφίστανται κάθε είδους εκμετάλλευση.

Καταλήγοντας δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να δώσουμε με την παρουσία μας άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος και αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε και ήταν κάποτε στη πρωτοπορία της κινηματικής και κυβερνώσας Αριστεράς.

Η ακρίβεια, η κλιματική κρίση, η στεγαστική κρίση, οι έμφυλες διακρίσεις και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν μόνο μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνική πλειοψηφία και τη νέα γενιά. Η συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου της οικολογικής και ριζοσπαστικής αριστεράς που παλεύει για την κοινωνική και φεμινιστική χειραφέτηση και την δημοκρατία, αποτελεί αναγκαιότητα για την άμεση απάντηση στα σημερινά επίδικα. Από τη μεριά μας θα συμβάλλουμε ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια, παλεύοντας για τις κοινωνικές ομάδες από τις οποίες προερχόμαστε και τις οποίες θέλουμε να εκπροσωπούμε. Όσο η πλειοψηφία καταπιέζεται και υποφέρει, θα γεννιούνται διεκδικήσεις και αγώνες, θα γεννιούνται συλλογικά αιτήματα. Η Αριστερά σε αυτές τις κοινωνικές διεργασίες γεννήθηκε, σε αυτές θα ξανασυναντηθεί».




ΕΛΑΣ: 84% όσων Ελλήνων εμπλέκονται σε κλοπές και διαρρήξεις είναι Ρομά

 



Οι Ρομά την μερίδα του λέοντος στην εγκληματικότητα.

Οι Ρομά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ομάδες (71%) και το θράσος τους είναι τέτοιο που εάν συμβεί σε αυτούς το κακό που προκάλεσαν, τότε μαζί με ακροαριστερούς κακοποιούς δημιουργούν επεισόδια.

Διαβάζουμε στο protothema.gr, τα στοιχεία που δημοσιεύει για το πόσοι είναι τελικά οι Ρομά που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες. Σχετικά, άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχουν σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας το 2021. Στην έκθεση βρήκαμε πραγματικά εντυπωσιακά στοιχεία που επιβεβαιώνουν όσες και όσους πιστεύουν ότι οι Ρομά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ομάδες (71%). Το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις κλοπές και τις διαρρήξεις.

Άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η σύνθεση των εγκληματικών ομάδων αλλοδαπών, που και εδώ επιβεβαιώνονται όσοι γράφουν ότι προέρχονται κυρίως από την Αλβανία και την τέως ΕΣΣΔ (ιδιαίτερα τη Γεωργία), την Αλγερία και το Πακιστάν.

Ας δούμε περισσότερα στοιχεία από τη συγκεκριμένη, αποκαλυπτική έκθεση.

Οι εγκληματικές ομάδες στην Ελλάδα (2021)

Το 2021 εξαρθρώθηκαν στη χώρα μας 157 εγκληματικές ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν από 1.081 μέλη. Η πλειοψηφία των ομάδων αυτών (104) είχαν ως κύρια εγκληματική δραστηριότητα τις κλοπές – διαρρήξεις, 30 τις κλοπές τροχοφόρων και 23 τις ληστείες. Το 65% αυτών των ομάδων, λίγο περισσότερες από 100 δηλαδή, ήταν «εγχώριες» και σε ποσοστό 83% ομοιογενείς. Η πλειοψηφία των εγχώριων ομάδων, σε ποσοστό 71% αυτών (περισσότερες από 70 δηλαδή), αποτελούνταν από Ρομά (στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. αναγράφονται ως ΡΟΜΑ).



Μικρός αριθμός των ομάδων αυτών (16%) εμφάνιζαν πολυδιάστατη εγκληματική δραστηριότητα, ενώ ποσοστό 10% εμπλεκόταν και σε αλλότριες δραστηριότητες σε σχέση με όσες αναφέραμε στην αρχή (διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφίες κ.λπ). Σε ποσοστό 15% επί του συνόλου υπήρξε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.



Τα μέλη των εγκληματικών ομάδων προέρχονταν, κατά σειρά… πλήθους, από τα εξής κράτη: Ελλάδα, Αλβανία, Γεωργία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αλγερία, Ρουμανία, Συρία, Παλαιστίνη, Βουλγαρία, Ιράκ, Κόσοβο, Μαρόκο, Λιβύη, Σερβία, Μπαγκλαντές, Αρμενία, Ινδία, Ιράν, Κουβέιτ, Τουρκία και Τυνησία…

Κλοπές και διαρρήξεις: Ρομά, Αλβανοί και Γεωργιανοί οι «πρωταγωνιστές»

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η προέλευση των μελών των εγκληματικών ομάδων που πραγματοποίησαν κλοπές και διαρρήξεις το 2021. Από τις 104 κλοπές και διαρρήξεις, το 63%, περίπου 65, έγιναν από ομάδες Ελλήνων, περίπου 28 από ομάδες αλλοδαπών και οι υπόλοιπες 11 από μικτές εγκληματικές ομάδες (Ελλήνων και αλλοδαπών).

Στις ελληνικές εγκληματικές ομάδες που διέπραξαν κλοπές και διαρρήξεις το 2021 κυρίαρχη θέση κατέχουν αυτές που αποτελούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από Ρομά (ποσοστό 84%). Κάπου 87/104 εγκληματικές ομάδες λοιπόν που έκαναν κλοπές και διαρρήξεις το 2021 αποτελούνταν από Ρομά. Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στη σχετική της έκθεση: «Οι ομάδες αυτές (των Ρομά) είναι κατά κύριο λόγο μερικά ιεραρχικές και τα μέλη τους έχουν, ως επί το πλείστον συγγενικές (ή/και φιλικές) σχέσεις μεταξύ τους».

Αυτό φαίνεται βέβαια ξεκάθαρα και από την παρουσίαση των Ρομά που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Οι περισσότεροι έχουν το ίδιο επώνυμο ή και άλλα κοινά στοιχεία.

Στις αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες κυριαρχούν αυτές που απαρτίζονται από Γεωργιανούς (39%). Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι τα μέλη τους είναι αποκλειστικά Γεωργιανοί. Ακολουθούν οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες σε ποσοστό 33%. Αυτές είναι είτε αμιγώς αλβανικές είτε «μικτές», με κακοποιούς δηλαδή προερχόμενους κι από άλλες χώρες. Πολύ μακριά, στην 3η θέση βρίσκονται οι εγκληματικές ομάδες Αλγερινών (8%). Κι αυτές είναι είτε αμιγείς είτε μεικτές. Τέλος, στην 4η θέση με ποσοστό 6% ακολουθούν οι εγκληματικές ομάδες Πακιστανών που είναι αποκλειστικά αμιγείς. Αν προσθέσουμε τα παραπάνω νούμερα, έστω και με μια δόση αυθαιρεσίας καθώς υπάρχουν και μεικτές εγκληματικές ομάδες, το 86% των κλοπών και διαρρήξεων που διαπράττονται από αλλοδαπούς στη χώρα μας γίνονται από Γεωργιανούς, Αλβανούς, Αλγερινούς και Πακιστανούς… Η δράση των εγκληματικών ομάδων ήταν κατά κύριο λόγο τοπική, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές (82%) δρούσε σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας και μόλις το 15% πανελλαδικά.

Πού και πώς γίνονται κλοπές και διαρρήξεις

Όπως είναι ευνόητο, κλοπές και διαρρήξεις γίνονται σε σπίτια, καταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν επίσης και κλοπές Ι.Χ. οχημάτων. Τέλος, το 2021 συνεχίστηκε η στοχοποίηση ΑΤΜ τραπεζών από εγκληματικές ομάδες. Έξι από αυτές εξαρθρώθηκαν. Προέβαιναν σε διαρρήξεις ΑΤΜ με τη μέθοδο «PLOFKRAAK», όπως και με τη χρήση δυναμίτιδας ή ειδικού εξοπλισμού, κυρίως τις πρωινές ώρες σε όλη την Επικράτεια. Στα σπίτια οι κακοποιοί μπαίνουν από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, παραβιάζοντας πόρτες, προσποιούμενοι τους υπάλληλους του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ, Εφοριακούς, συντηρητές ανελκυστήρων, τους εμπόρους φρούτων και χαλιών κ.ά. Στα καταστήματα οι κακοποιοί δρουν κυρίως νυχτερινές – μεταμεσονύχτιες ώρες με κοπή ή εμβολισμό των ρολών ασφαλείας, ακόμα και με θραύση των τζαμαριών τους με καπάκια της ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε πολυσύχναστους χώρους, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων εκμεταλλεύονταν τον συνωστισμό ή και τον προκαλούσαν, ενώ πολύ συχνά απασχολούσαν τα θύματά τους για να μπορέσουν κάποιοι συνεργοί τους να αφαιρέσουν χρήματα, έγγραφα κλπ.

Πόσα είναι τα «κέρδη» από την εγκληματική δραστηριότητα στην Ελλάδα;

Στο γράφημα 23 βλέπετε τα εκτιμώμενα κέρδη των εγκληματικών ομάδων ανά εγκληματική δραστηριότητα για τα έτη 2018-2021. Αυτά υπερβαίνουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ.



Μάλλον πρόκειται για πολύ μικρότερο ποσό από το πραγματικό. Το θράσος των εγκληματιών είναι απύθμενο καθώς πολλοί από αυτούς ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από τη χλιδάτη ζωή που κάνουν με τα χρήματα που έκλεψαν, συχνά χρησιμοποιώντας και βία, από αθώους πολίτες… Βέβαια κάποιες φορές η υπερπροβολή αυτή οδηγεί την ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψή τους…

Επίλογος

Η έκθεση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα του 2021 είναι συνολικά 114 σελίδες και αναφέρεται και στις άλλες «μορφές» εγκληματικότητας. Μπορείτε να τη βρείτε στο διαδίκτυο, μαζί με τις αντίστοιχες εκθέσεις προηγούμενων ετών. Νομίζουμε πάντως ότι με το σημερινό άρθρο και με κάποια άλλα παλαιότερα, για τους αλλοδαπούς κρατούμενους στην Ελλάδα και των εγκληματικότητα των αλλοδαπών στη χώρα μας λύνουμε τις απορίες πολλών αναγνωστών. Ίσως κάποιοι να μιλήσουν για ρατσισμό κ.λπ, ωστόσο δεν γράφουμε προσωπικές απόψεις, αλλά παραθέτουμε επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία για άγνωστους σε μας λόγους, δεν έχουν λάβει τη δημοσιότητα που πρέπει…