Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή του Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ.Κωνσταντίνου Τσιάρα προς τον ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένο



Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, για την απόπειρά του να εξαπατήσει τη Βουλή, κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Αναφέρει ότι  στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, «ο κ. Καμμένος υποστήριξε, επί λέξει, ότι πρόκειται για “κατασκευασμένα ψέματα αυτά τα οποία βγάλανε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δηλαδή έμεινα σε πανάκριβο ξενοδοχείο χρεώνοντας το Δημόσιο. Χρέωσα την πιστωτική μου κάρτα”».

Ο κ. Τσιάρας υπογραμμίζει ότι «προκειμένου μάλιστα να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, ο κ. Υπουργός κατέθεσε προς ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας την υποτιθέμενη απόδειξη από τη χρέωση της προσωπικής του πιστωτικής κάρτας» και προσθέτει:«Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική απόδειξη εξόφλησης του κ. Καμμένου στο ξενοδοχείο Mandarin, η οποία δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ο κ. Υπουργός - εν αντιθέσει με όσα υποστήριξε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής - φέρεται να εξόφλησε το λογαριασμό του με μετρητά».

Μετά από αυτά, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ρωτά:

«1. Αντιλαμβάνεται ο κ. Υπουργός το θεσμικό ατόπημα στο οποίο υπέπεσε να επιχειρήσει να παραπλανήσει την Εθνική Αντιπροσωπεία, μετερχόμενος μάλιστα ψευδή αποδεικτικά στοιχεία; Συναισθάνεται το μέγεθος του ηθικού του παραπτώματος;

2. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Υπουργός κατασκεύασε ένα τόσο αυταπόδεικτο ψέμα;».


Βίζερ: Μακράς διάρκειας και αυστηρή η επιτροπεία στην Ελλάδα



Την άποψη ότι η επιτροπεία στην Ελλάδα θα διαρκέσει πολύ και θα είναι αρκετά αυστηρή, επανέλαβε ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος», ο κ. Βίζερ, δίνοντας έμφαση στη διάρκεια της επιτροπείας, σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν θα είναι εκεί για να δει το τέλος της.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «το πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να φτάσει την αποπληρωμή στο 75% του χρέους εξαρτάται από τις συζητήσεις σχετικά με τις ωριμάνσεις αποπληρωμής» και πρόσθεσε ότι «δεδομένου του μεγάλου ποσού και των μεγάλων περιόδων ωρίμανσης της αποπληρωμής, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σειρά από ζητήματα στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος που θα είναι πιο αυστηρή από ό,τι στην Ισπανία, για παράδειγμα».

Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο επικεφαλής του EuroWorking Group επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή έως το τέλος του έτους, και πως η εφαρμογή των προαπαιτουμένων είναι σημαντική.

Τέλος, προειδοποίησε ότι τυχόν μη έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων θα επηρεάσει την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στη χώρα, ενώ αναφορικά με το χρέος διευκρίνισε ότι παρέμβαση θα υπάρξει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Επέστρεψε στη δουλειά ο Λεμπιδάκης



Με ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του o Κρητικός επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης βρέθηκε στο εργοστάσιό του στη βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου, πνιγμένος στις αγκαλιές των εργαζομένων.

Μάλιστα ο ίδιος μίλησε και πάλι στους δημοσιογράφους και ευχαρίστησε δημόσια πλέον την ΕΛ.ΑΣ. για την απελευθέρωσή του.

"Αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα, είμαι απόλυτα υγιής, ψυχικά και σωματικά. Σήμερα το πρωί το πρώτο που ήθελα να κάνω ήταν να έρθω να βρεθώ με τους συνεργάτες μου. Για εμένα που ξέρω εκ των έσω είναι ένα θαύμα αυτό που πετύχα. Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ".

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το πως ήταν για τον ίδιο οι έξι μήνες ομηρίας, ο κ. Λεμπιδάκης απάντησε: "Ηταν βασανιστικοί, κυρίως για το μυαλό..."


Πηγή : flashnews.gr


Προβληματισμένος ο Σαββίδης για το κυκλοφοριακό ναυάγιο του «Έθνους»



Όπως πληροφορούμαι εγκύρως, προειδοποίησε τους υπευθύνους της εφημερίδας, ότι αν μετά τη διαφημιστική καμπάνια που έχει ξεκινήσει δεν ανακάμψει κυκλοφοριακά η εφημερίδα θα αναστείλει την έκδοση.

Προβληματισμός για το εκδοτικό εγχείρημα Σαββίδη επικρατεί και στο Μαξίμου, το οποίο χρεώνει στους υπεύθυνους της εφημερίδας την έλλειψη επιθετικών κειμένων σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που όπως υποστηρίζουν κάνει τη γραμμή δυσδιάκριτη και εκμηδενίζει κάθε πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση.


Πηγή : lykavitos.gr


Συνελήφθη 32χρονος για μαστροπεία στην Κορινθία



Συνελήφθη, 2.10.2017 το βράδυ, στο Λουτράκι Κορινθίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, 32χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, για μαστροπεία και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση από το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου, κατά την οποία συνελήφθη ο 32χρονος , γιατί όπως προέκυψε, προήγαγε στην πορνεία με σκοπό το κέρδος, έναντι χρηματικού ποσού , 30χρονη αλλοδαπή, υπήκοο Ρωσίας, την οποία για τον σκοπό αυτό, μετέφερε με όχημα σε ξενοδοχείο, στο Λουτράκι Κορινθίας.

Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε στο ανωτέρω όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα και τσιγαριλίκι κάνναβης, τα οποία όπως προέκυψε, κατείχε ο 32χρονος.

Επίσης κατασχέθηκαν το ανωτέρω όχημα και δύο (2) κινητά τηλέφωνα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς και το χρηματικό ποσό των -415- ευρώ, ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Ο 32χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ σε βάρος της 30χρονης σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της Νομοθεσίας «Περί εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων».

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου.


BMW i3 Range Extender κάνεις 300km με 6 ευρώ


Πρόκειται για την έκδοση με τη μπαταρία των 94Ah που έχει χωρητικότητα 33kwh και ανάλογα τη χρήση επιτρέπει στο i3 να συμπληρώσει πάνω από 200km σε πραγματικές συνθήκες ειδικά αν κινείται μέσα στην πόλη που αυτές τις μέρες δε χρειάζεται και κλιματισμός.

Ταυτόχρονα το αυτοκίνητο δοκιμής μας έχει και το σύστημα Range Extender. Πρόκειται για ένα θερμικό βενζινοκινητήρα 650cc ο οποίος προέρχεται από το τμήμα μοτοσυκλετών της BMW. Αυτός τροφοδοτείται από ένα τεπόζιτο 9lt το οποίο γεμίζεις στο πρατήριο. Ο εν λόγω κινητήρας δεν εμπλέκεται στη μετάδοση κίνησης του αυτοκινήτου. Το i3 κινείται αποκλειστικά με από τον ηλεκτροκινητήρα των 170PS. Η περιστροφική κίνηση που δημιουργεί ο θερμικός κινητήρας αξιοποιείται μέσω ενός κιβωτίου για τη φόρτιση των μπαταριών του οχήματος.


Συνολικά η διάταξη Rex αυξάνει το βάρος του i3 κατά 70kg και την αυτονομία του κατά 150km. Μπορείς δηλαδή να πας χωρίς άγχος στην Καλαμάτα ή τη Λαμία αν έχεις φορτίζει αποβραδίς το αυτοκίνητο. Στην πράξη δοκιμάζοντας το σύστημα αυτό καταγράψαμε:

• Μπορείς να ενεργοποιήσεις το σύστημα Range Extender όταν η μπαταρία του αυτοκινήτου πέσει κάτω από το 75%. Αυτό γίνεται με σχετική εντολή στο μενού.

• Ο θερμικός κινητήρας συνήθως δεν αυξάνει το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Το διατηρεί ή επιβραδύνει το ρυθμό αποφόρτισης ανάλογα πως το χρησιμοποιείς. Ανάλογα λοιπόν με τον τρόπο χρήσης αυτή η επιμήκυνση που προέρχεται από τη χημική ενέργεια των 9lt βενζίνης φτάνει έως 150km.

• Αν η μπαταρία είναι πάνω από 20% ο θερμικός κινητήρας την φορτίζει με ήπιο ρυθμό διατηρώντας χαμηλό ρυθμό περιστροφής.

• Όταν η μπαταρία πέσει κάτω από 20% τότε ο ρυθμός περιστροφής του θερμικού κινητήρα αυξάνει και ακούγεται περισσότερο.

• Το σύστημα Range Extender ενεργοποιείται μόνο του, όταν η μπαταρία πέσει στο 6% της ισχύος της ώστε να μπορέσει το όχημα να φτάσει έως ένα σταθμό φόρτισης. Η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα των 170PS και η λειτουργία των περιφερειακών συστημάτων οριοθετείται ώστε ο ρυθμός φόρτισης να επαρκεί για να συνεχίσει να κινείται το αυτοκίνητο.

• Η κατανάλωση του ηλεκτροκινητήρα είναι στα 12.6kwh/100km και το κόστος της kwh στο νυχτερινό τιμολόγιο είναι περίπου 7 λεπτά. Προσθέτοντας τους φόρους φτάνεις σε κόστος περί τα 2 ευρώ/100km. Το ηλεκτρικό BMW i3 είναι το πιο οικονομικό αυτοκίνητο που έχουμε δοκιμάσει.

Κλείνοντας αξίζει ν’ αναφέρουμε ξανά τον τρόπο με τον οποίο κινείται στην πόλη το i3. Απαλλαγμένο από θορύβους, κραδασμούς και αλλαγές ταχυτήτων επωφελείται από τη σταθερή ροπή του ηλεκτροκινητήρα και επιταχύνει εντυπωσιακά βοηθώντας τον οδηγό να ελίσσεται στην κίνηση της πόλης. Είναι αγχολυτικό και πραγματικά κερδίζει το χρήστη προσφέροντας εκτός από οικονομία και υψηλή ποιότητα μετακίνησης.

Δεδομένου ότι ο μέσος κάτοικος μιας πόλης δεν διανύει πάνω από 50km ημερησίως το BMW i3 της δοκιμής μας με το Range Extender χρειάζεται φόρτιση κάθε  Σαββατοκύριακο. Σε οικιακή πρίζα θέλει 7 ώρες για να φορτίσει. Η τιμή του i3 με τη μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας 94Ah και το σύστημα Range Extender φτάνει τις 40.000 ευρώ.


ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ
Πηγή : newsauto.gr




Ενισχύεται το τμήμα καθεστωτικής προπαγάνδας στο Μαξίμου εν όψει επικείμενων πρόωρων εκλογών



Νέος Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός, αρθρογράφος στην εφημερίδα «Αυγή» και διαδέχεται τον Θεόδωρο Μιχόπουλο.

Η στήλη του Καρτερού στην Αυγή περισσότερο έδινε γραμμή παρά τη μετέφερε και φημολογείται ότι θα αναλάβει πολύ σύντομα  και κομβικό ρόλο στην ΕΡΤ.

Αυτή η τοποθέτηση δείχνει ότι το Μαξίμου ενισχύει το τμήμα καθεστωτικής προπαγάνδας, μάλλον γιατί στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα είναι οι πρόωρες εκλογές την άνοιξη.




Χωρίς φαγητό 1.100 φοιτητές! Λουκέτο στην εστία σίτισης του ΕΜΠ



Παιχνίδια με τη σίτιση 1.100 φοιτητών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες παίζει το υπουργείο Παιδείας και ο αρμόδιος για τη χρηματοδότηση φορέας, το ίδρυμα Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Μόνο μετά το «λουκέτο» που επέβαλε ο εργολάβος, υπεύθυνος για τη σίτιση στο εστιατόριο των φοιτητικών εστιών του ΕΜΠ, το οποίο θα ξεκινούσε από σήμερα και επ’ αόριστον μέχρι να αποπληρωθούν οι οφειλές του, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανέλαβε πρωτοβουλία για να γίνει διακανονισμός και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του. Στο… και πέντε πηγές του Ιδρύματος σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο ότι θα γίνει κανονικά η σίτιση σήμερα και αυτό μένει να το δούμε.

Πάντως, οι «απειλές» για κλείσιμο των εστιατορίων λόγω καθυστέρησης πληρωμών «σέρνονται» από το καλοκαίρι.

Ολα ξεκίνησαν χθες το πρωί, όταν με ανακοίνωσή της η γραμματεία της εστίας ενημέρωσε τους φοιτητές μία μέρα πριν ότι διακόπτεται η λειτουργία, «γιατί ο εργολάβος σίτισης δεν έχει πληρωθεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποσύρει το προσωπικό του». Αγνωστες είναι οικονομικές συνθήκες για τα εστιατόρια και των άλλων δύο μεγάλων φοιτητικών εστιών, στις οποίες υπάρχουν εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των προμηθευτών. Συνολικά, τα εστιατόρια των τριών εστιών σιτίζουν περίπου 2.500 φοιτητές.

Σύμφωνα με τους φοιτητές της εστίας, το πρόβλημα προϋπήρχε, καθώς οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο, ενώ οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είχαν οδηγήσει σε διάφορα ευτράπελα στο καθημερινό τους φαγητό μέσα στον προηγούμενο χρόνο. Ανάλογα με την πορεία των πληρωμών, το εστιατόριο αδυνατούσε να προσφέρει τροφές όπως κρέας ή λαχανικά, μέχρι να καταφέρει να πληρώσει τους αντίστοιχους προμηθευτές. «Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν διάφορα προβλήματα, ακόμη και η ποιότητα του φαγητού δεν ήταν τόσο καλή. Ομως, κανένας μας δεν φανταζόταν ότι θα σταματούσε, για αυτό και αιφνιδιαστήκαμε. Υπάρχουν φοιτητές που πραγματικά έχουν ανάγκη, πώς θα σιτίζονται; Τι θα γίνει με τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν καθημερινά το φαγητό τους;», αναρωτιέται τριτοετής φοιτητής του ΕΜΠ, ο οποίος μένει στις εστίες.


Σε συνέλευση φοιτητών που έγινε χθες αργά το απόγευμα αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις, ενώ προτάθηκε η σίτιση των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες να συνεχιστεί δωρεάν στο εστιατόριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέχρι να λυθεί το θέμα.

Ο αναβρασμός των φοιτητών με τις συνεπακόλουθες κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να συγκινεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου, Χρήστος Πιλάλης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο εμφανίστηκε καθησυχαστικός και αργά το απόγευμα ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο ότι το πρόβλημα λύθηκε και η σίτιση σήμερα θα γίνει κανονικά.

Πάντως, το παρασκήνιο στο Ιδρυμα είναι αρκετά «εκρηκτικό» για τον διευθύνοντα σύμβουλο που έχει αναλάβει εδώ και λίγους μήνες τη διαχείριση ενός «προβληματικού» -και αμαρτωλού σύμφωνα με πολλές καταγγελίες- οργανισμού με τεράστια οικονομικά προβλήματα, «τρύπες» και πολλά χρέη. Σύμφωνα με πηγές εντός του Ιδρύματος, οι προσπάθειες που έγιναν τον προηγούμενο καιρό να κλείσει η ψαλίδα των χρεών επέστρεψαν στο μηδέν, μιας και οι οικονομικές υποχρεώσεις άρχισαν και πάλι να διογκώνονται.

Τα προβλήματα χρηματοδότησης στη σίτιση, συντήρηση και θέρμανση των εστιών ταλαιπωρούν τους φοιτητές τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι ζουν συνεχώς υπό το φόβο διακοπής βασικών λειτουργιών. Στη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ), πάνω στην Πατησίων, πριν από δύο χρόνια είχε διακοπεί για κάποιες εβδομάδες η σίτιση και επανήλθε όταν αποπληρώθηκε ένα ποσό στους προμηθευτές. Φέτος, οι φοιτητικές εστίες στο Πολυτεχνείο ζουν με το φόβο να αποχωρήσει ο εργολάβος που έχει αναλάβει τη συντήρηση του κτιρίου, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα βασικές εργασίες, όπως η αντικατάσταση για παράδειγμα ενός παραθύρου σε κάποιο δωμάτιο εστίας. Αντίστοιχα, εν όψει του χειμώνα, άγνωστο είναι αν έχει εξασφαλιστεί η θέρμανση στις εστίες.



Ελπίδα Οικονομίδη
Βάλια Νικολάου
Ελεύθερος Τύπος


Από την μάχη κατά των πλειστηριασμών στην …απαγωγή Λεμπιδάκη



Δύο τουλάχιστον από τους απαγωγείς σε κινήματα συμπαράστασης οφειλετών - Ο Μ. Λεμπιδάκης μίλησε για συνεχείς συζητήσεις με τους απαγωγείς για την «οικονομική κρίση» - Νέα ανατρεπτικά δεδομένα στην υπόθεση.

Σημαντικά μέλη του «Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου» εμφανίζονται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, να εμπλέκονται στην απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία κ. Μιχάλη Λεμπιδάκη που κρατήθηκε όμηρος για έξι μήνες. Ανάμεσα σε αυτούς, ιδιώτης που κατηγορήθηκε προσφάτως για προσπάθεια εμπρησμού γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένας «συναγωνιστής» του που ζητούσε μάχη μέχρι εσχάτων κατά των πλειστηριασμών και θεωρείτο από τους πιο μαχητικούς πολίτες και υποστηρικτές των οφειλετών. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα άτομα να συμμετείχαν στην ομηρία του κ. Λεμπιδάκη, τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η πρώτη ομάδα κρούσης αντελήφθη -στις αρχές Αυγούστου- ότι βρισκόταν σε αστυνομικό κλοιό και αναζήτησε συνεργούς. Ωστόσο η συγκεκριμένη ομάδα δραστών θεωρείται ότι έκανε νέα σωρεία λαθών στις τηλεφωνικές κλήσεις και τα SMS (ως προς την χρήση συσκευών, αγορά καρτών SIM κλπ.) προς τους συγγενείς του κ. Λεμπιδάκη, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά ευχερής ο άμεσος εντοπισμός τους. Μάλιστα, στην τελευταία φάση της αστυνομικής επιχείρησης _με εντοπισμό του κρησφύγετου που υπήρξε μετά από ανάλυση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας_ χρησιμοποιήθηκαν θερμικές κάμερες. Σε αυτές αποτυπώθηκαν μερικοί από τους δράστες να περπατάνε …σκυφτοί, νυκτερινές ώρες, κοντά στη μάντρα αυτοκινήτων. Γεγονός που πολλαπλασίασε τις υπόνοιες των αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εμπλοκή των «εχθρών των πλειστηριασμών» στην απαγωγή, φέρεται να προκύπτει και από τις αρχικές αναφορές του κ. Λεμπιδάκη ο οποίος μίλησε για «συζητήσεις που είχαμε με τους απαγωγείς για την οικονομική κρίση, για τον ρόλο του κράτους κλπ.». Σύμφωνα με την πρώτη κατάθεση του κ. Λεμπιδάκη είχε μεταφερθεί στο τελευταίο κρησφύγετο στο Ρέθυμνο - όπου και εντοπίσθηκε- προ 20 ημερών. Οι αστυνομικοί πάντως χαρακτηρίζουν τις μέχρι στιγμής καταθέσεις του κ. Λεμπιδάκη «πολύ προσεκτικές για τους δράστες».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με νέες πληροφορίες οι απαγωγείς είχαν στείλει νέα επιστολή του κ. Λεμπιδάκη στην οικογένεια του ομήρου όπου μιλούσε για την απόγνωσή του από την εξάμηνη ομηρία και ζητούσε την «άμεση λήξη της απαγωγής» με την καταβολή των λύτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοί οι δραματικοί τόνοι επιτάχυναν την απόφαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για άμεση απελευθέρωση του κρατουμένου. Οι αστυνομικοί φαίνεται ότι έχουν στην διάθεσή τους στοιχεία ότι οι δράστες είχαν υποχωρήσει στις απαιτήσεις τους που είχαν φθάσει τα 12 εκατ. λύτρα από …100 που ζητούσαν αρχικώς.

Ο ένας εκ των ιδιωτών που κατηγορείται πλέον ότι είχε καθοριστικό ρόλο στην ομηρία Λεμπιδάκη - στην τελευταία τουλάχιστον φάση - είναι ένας από τους πλέον δραστήριους πολίτες στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών ενώ είχε προχωρήσει και σε εμπρησμό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο. Σε σχετικές δηλώσεις του σε ΜΜΕ ανέφερε ότι το έπραξε μετά από προσπάθεια υποβοήθησης ενός ιδιοκτήτη καταστήματος με χρέη και της αγανάκτησης που είχε για το πολιτικό σύστημα. Για να συνεχίσει «έφτασα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με το φως της ημέρας, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, δίπλα στην φρουρούμενη σχολή της αστυνομίας, ούτε κουκούλα έβαλα, ούτε κρύφθηκα από τις κάμερες, την ύπαρξη των οποίων γνώριζα. Πήγα με το πρόσωπό μου να φαίνεται καθαρά, έσπασα την πόρτα με μια κλωτσιά και έριξα τη βενζίνη μόνο στον προθάλαμο του γραφείου. Δεν ήθελα να το κάψω όλο, ήθελα μόνο να καταλάβουν την οργή και την αγανάκτηση και βέβαια δεν ήθελα η φωτιά να επεκταθεί στα διαμερίσματα. Φρόντισα γι' αυτό. Αφού έριξα μικρή ποσότητα βενζίνης, κι έτσι όπως δεν έχω ξαναβάλει φωτιά, άναψα τον αναπτήρα και κόντεψα κι εγώ να καώ. Η φωτιά με έλουσε και ίσα που πρόλαβα και βγήκα. Πριν προλάβω να κατέβω τις σκάλες, φώναζα δυνατά φωτιά και χτύπησα τα κουδούνια της πολυκατοικίας. Ήμουν εκτός ελέγχου και σε αυτό το σημείο με οδήγησε η αγανάκτηση, η απελπισία και ο πόνος με όλα αυτά που έχουν γίνει όλο αυτόν τον καιρό».

Από την άλλη πλευρά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι στο πλαίσιο των ερευνών για την απαγωγή του κ. Λεμπιδάκη αναζητήθηκαν στοιχεία και σε κατηγορούμενο για την απαγωγή του επιχειρηματία κ. Περικλή Παναγόπουλου, το 2009. Όμως στον συγκεκριμένο άνθρωπο ανακαλύφθηκε όμως βρέθηκε μόνο ένα παράνομο όπλο και θα αντιμετωπίσει σχετική κατηγορία. Ωστόσο, ζητούμενο για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ποια ήταν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην αρπαγή του κ. Λεμπιδάκη στις 31 Μαρτίου 2017 που φαίνεται να έχει σχεδιασθεί από «έμπειρους ποινικούς». Γι αυτό εξετάζεται η εμπλοκή 3-4 ακόμη ατόμων από την νότιο Κρήτη που έχουν κατηγορηθεί για μεταφορά εκρηκτικών, βομβιστικές επιθέσεις κλπ.



Βασίλης Λαμπρόπουλος
ΤΟ ΒΗΜΑ


Ανεξέλεγκτοι κακοποιοί αντιεξουσιαστές στοχοποιούν με αφίσες καθηγητή του Παντείου



Αυτά κάνει η ανοχή που δείχνει στους συντρόφους της κακοποιούς αντιεξουσιαστές ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτός είναι ο φασίστας» είναι το σύνθημα που αναγράφεται στην αφίσα που φέρει τη φωτογραφία του καθηγητή του Παντείου Αγγελου Συρίγου και που έχει τοιχοκοληθεί εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος, στις γωνιές στο Κουκάκι αλλά και στις οδούς Μαυρομιχάλη και Ασκληπιού στα Εξάρχεια. 

Η  ανομία σε όλο της το μεγαλείο και τα κακουργήματα που διαπράττουν οι αντιεξουσιαστές είναι καθημερινά και ατιμώρητα, αφού οι διαταγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δημόσιας τάξης, προς στους αστυνομικούς μόνο συλλήψεις αντιεξουσιαστών δεν συμπεριλαμβάνουν.


Για «κυκλοφορία αφίσας δίκην ρωμαϊκών προγραφών» μιλά η Σύγκλητος με ανακοίνωσή της. 

Τον Φεβρουάριο του 2017 ο καθηγητής κ. Συρίγος είχε επικρίνει δύο φοιτητές - εκτός Παντείου - που έκαναν αφισοκόλληση στους τοίχους του ιδρύματος με αποτέλεσμα λίγο αργότερα μια άλλη μικρή ομάδα φοιτητών να τον ξυλοκοπήσει. 

Ο καθηγητής είχε πει τότε για το περιστατικό :  «Ενώ πήγαινα στο Πάντειο είδα κάποιον να ζωγραφίζει με σπρέι τον τοίχο. Του είπα αυτό απαγορεύεται και μου είπε «γιατί; Δικός σου είναι ο τοίχος; Μετά ήρθαν άλλοι δύο. Ο τύπος με το σπρέι μου έβαψε το παντελόνι και με χτύπησε με το μπουκάλι στο κεφάλι. Έπεσα κάτω και οι άλλοι δύο αρχίσαν να με χτυπούν δυνατά με κλωτσιές».

Ο ένας φοιτητή που είχε συλληφθεί καταδικάστηκε για την υπόθεση, ενώ στις 9 Οκτωβρίου αναμένεται η δίκη του δευτέρου και έχουν αρχίσει οι απειλές και οι εκβιασμοί από τους συντρόφους του.



Καταιγίδα πάνω από το Μαξίμου, μούσκεμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδόμηση του Τσίπρα



Τα μαύρα σύννεφα που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου, πυκνώνουν όλο και περισσότερο.

Μετά το διεθνή διασυρμό της χώρας λόγω της υπόθεσης Eldorado Gold αλλά και την υπόθεση Κουρουμπλή με την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή το ρητό «ενός κακού μύρια έπονται».

Το νέο «φρένο» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην επένδυση του Ελληνικού γκρεμίζει, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, το «φιλοεπενδυτικό» προφίλ της κυβέρνησης και προκαλεί ενδοκυβερνητικές ρωγμές, με τον Νίκο Φίλη να συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων και τον Πάνο Σκουρλέτη να δηλώνει στη Βουλή πως οι αρχαιολόγοι «δίνουν μάχη υπεράσπισης της ταυτότητας της χώρας». Την ίδια στιγμή, η επικείμενη αποχώρηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, με σκληρές καταγγελίες κατά του Μαξίμου, σπάει ένα «ταμπού» της Αριστεράς, προκαλώντας για πρώτη φορά από το 2016 ρήγμα στο κυβερνών κόμμα.

Η φθινοπωρινή μπόρα στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στον ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και καιρό αδυνατεί να διαμορφώσει δική του πολιτική ατζέντα, τη στιγμή μάλιστα, που δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε τα επικοινωνιακά οφέλη από τις επισκέψεις ξένων ηγετών στη χώρα μας (όπως του Μακρόν και του Τζεντιλόνι), αλλά ούτε και εκείνη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την εβδομάδα που μας πέρασε. Την ίδια στιγμή, όμως, το κυβερνητικό επιτελείο εκφράζει την ικανοποίησή του από την επιβεβαίωση των «όρκων αγάπης» με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμένο, μετά την πλήρη κάλυψη από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή του υπουργού Αμυνας για τις υποθέσεις του «Noor 1» και του καζίνο. Σε αντάλλαγμα, ο πρωθυπουργός εισέπραξε την πλήρη «αφοσίωση» του κ. Καμένου, ιδιαίτερα μετά τον κίνδυνο «απώλειας της δεδηλωμένης», με αφορμή την αρχική αρνητική στάση των ΑΝ.ΕΛ. και την απόσυρση της τροπολογίας για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης.

Αποχώρηση με καταγγελίες

Η απόφαση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, που ηγείται της Σοσιαλιστικής Τάσης, να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αιφνιδίασε το Μαξίμου αλλά προκάλεσε έντονο εκνευρισμό. Ο κ. Χρυσόγονος εδώ και αρκετό καιρό είχε δείξει τις προθέσεις του, διαφοροποιούμενος από κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας είχε σε «καραντίνα» τον κ. Χρυσόγονο.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Χρυσόγονος είχε δηλώσει πως έχει να δει τον πρωθυπουργό «δυο χρόνια» και εκτίμησε πως «προφανώς ενημερώνεται για τα ευρωπαϊκά θέματα από τον κ. Καρανίκα». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί πρόσφατα και στο θέμα της επένδυσης της Eldorado Gold, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Η αποχώρηση του κ. Χρυσόγονου μπορεί να μην απειλεί την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς είναι ευρωβουλευτής, αλλά προκαλεί διάσπαση στο -μέχρι τώρα- αρραγές μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, βάλλοντας ταυτόχρονα στον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Με δήλωσή του ο κ. Χρυσόγονος καταγγέλλει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοινώνει πως η αποχώρηση του ιδίου και της Σοσιαλιστικής Τάσης από το κόμμα θα αποφασιστεί οριστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα γίνει από τις 3 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα αποχωρήσει επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργήσει «αυτόνομη πολιτική κίνηση».

 Σε κατάσταση αποσύνθεσης η κυβέρνηση, με τα σημάδια διγλωσσίας αλλά και των διαφοροποιήσεων κορυφαίων στελεχών από κεντρικές πολιτικές του Μαξίμου να δίνουν την εικόνα της απόλυτης φθοράς.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι «διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκαν», καθώς το κόμμα «έχει διαμορφωθεί σε ένα πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας που καταγγέλλαμε το 2013», ενώ τονίζει ότι η Αριστερά «έχασε το κοινωνικό της πλεονέκτημα». Επιπλέον, ο κ. Χρυσόγονος αποδομεί πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα, καταγγέλλοντας ότι με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί «σε παραπέρα φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία» και αναφέρει την αναβλητικότητα στις επενδύσεις, το κόψιμο του ΕΚΑΣ, τις συντάξεις χηρείας και τα αναπηρικά επιδόματα, τις βαρύτατες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την καθυστέρηση διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η περίπτωση του κ. Χρυσόγονου θα μπορούσε να ονομαστεί και ως «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποχώρησης», καθώς οι κινήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην αποχώρησή του ή στη διαγραφή του. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2015, μεσούσης της διαπραγμάτευσης με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Χρυσόγονος είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό (τη δημοσιοποίησε τρεις μήνες μετά), με την οποία διατύπωνε με επίσημο τρόπο τη διαφοροποίηση του από την κυβερνητική πολιτική, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί, η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στο μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους».

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Χρυσόγονος, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης και στα σκληρά μέτρα που συμφωνήθηκαν, είχε ασκήσει και πάλι σκληρή κριτική, λέγοντας ότι «τα πλεονάσματα μπορούν να επιτευχθούν με τη συνέχιση της αφαίμαξης της πραγματικής οικονομίας», προκαλώντας για μια ακόμη φορά ενόχληση στην κυβέρνηση. Η αποχώρηση του Κώστα Χρυσόγονου είναι η πρώτη μετά το «σχίσμα» του 2015 και η πρώτη μετά την αποχώρηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον Νοέμβριο του 2016, ο οποίος διαφώνησε με την ψήφιση του νόμου με τα προαπαιτούμενα και παρέδωσε τη βουλευτική του έδρα. Τότε η κυβέρνηση μέτρησε άλλες δυο απώλειες, καθώς διεγράφη από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στάθης Παναγούλης, που καταψήφισε, ενώ ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝ.ΕΛ. ο Νίκος Νικολόπουλος. Από τότε η κυβερνητική πλειοψηφία μειώθηκε σε 153 βουλευτές, τους «153 προνομιούχους μετόχους Ανώνυμης Εταιρίας», όπως τους χαρακτήρισε πριν από λίγες μέρες σε επικριτικό του άρθρο ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει έντονη ανησυχία μήπως το επόμενο διάστημα ακολουθήσουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το δρόμο που άνοιξε ο Κώστας Χρυσόγονος και απειληθεί η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία.

Δύο γραμμές για επενδύσεις, σε δύο βάρκες ο Τσίπρας

Το νέο φιάσκο με την επένδυση του Ελληνικού για μια ακόμη φορά εγκλωβίζει την κυβέρνηση στις ιδεοληψίες μιας σημαντικής μερίδας του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί τις επενδύσεις και επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, συνεχίζει να πατάει σε δύο βάρκες, εκφράζοντας δύο διαφορετικές θέσεις. Το φιλοεπενδυτικό προφίλ, που πασχίζει να χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας, κάθε φορά πέφτει πάνω στο τείχος αντίδρασης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνούν με αυτές τις επιλογές, είτε πρόκειται για το Ελληνικό είτε για τις Σκουριές είτε για οποιαδήποτε άλλη επένδυση, δείχνοντας να ταυτίζονται περισσότερο με την ευχή του κ. Καρανίκα να… πάνε «στα τσακίδια».

Το μπλόκο που για τρίτη φορά έβαλε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στην επένδυση του Ελληνικού σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο για να επιβεβαιώσει πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί το έργο, τονίζοντας την αναγκαιότητα της «υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες». Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση του Ελληνικού αποτελεί προαπαιτούμενο και η τυχόν ματαίωση ή η ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση του έργου θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για την απομάκρυνση της προεδρεύουσας του ΚΑΣ και γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία ευθύνεται για τη νέα αναβολή. Ομως, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, «παρασκηνιακά έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε την ερχόμενη Τρίτη, στη νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ, να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μια πολιτική σύγκρουση».

Η παρουσία του Νίκου Φίλη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε νέο πονοκέφαλο στο Μαξίμου, ενώ η δήλωση που έκανε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, υπερασπιζόμενος τους αρχαιολόγους, αναδεικνύει τις δυο διαφορετικές γραμμές που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα των επενδύσεων. «Πρέπει να προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά και όχι χάριν της πολιτικής σκοπιμότητας να θέλουμε να καταλύσουμε το θεσμικό πλαίσιο. Διότι οι αρχαιολόγοι σήμερα δίνουν μια μάχη υπεράσπισης της ταυτότητας της χώρας και δεν μπορεί καμία πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζει το έργο τους. Ναι στις επενδύσεις αλλά με κανόνες που θα ισχύουν για όλες, όχι επιλεκτικά για κάποιους», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Ομηρος Καμμένου, Κουρουμπλή

Η εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υποχρεώνονται να υπερασπιστούν με θέρμη από το βήμα της Βουλής τον Πάνο Καμμένο, για τις επαφές του με τον ισοβίτη καταδικασμένο για την υπόθεση του «Noor 1», αλλά και για την παρουσία του στο καζίνο του Λονδίνου, συνεχίζει να προκαλεί ενόχληση στην Κουμουνδούρου, με πολλά στελέχη να εκφράζουν τη δυσφορία τους για τη στάση που έχει τηρήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και στα δύο θέματα. Η συμπόρευση με τον Πάνο Καμένο αποτελεί μονόδρομο για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς από αυτή τη συμπόρευση εξαρτάται η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αναγκαστική είναι η συμπόρευση και με τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρά τις τραγελαφικές ενέργειες που ακολούθησαν τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη» και την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν πολλές φωνές που εκτιμούσαν ότι ο κ. Κουρουμπλής έπρεπε τελικά να καρατομηθεί από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για το αίτημα σύστασης Εξεταστικής από τη Ν.Δ., επιτέθηκε με σφοδρότητα στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας πως η κυβέρνηση δέχεται «διαρκείς και πρωτοφανείς επιθέσεις από την πλειοψηφία του Τύπου» και έκανε λόγο για «χυδαιότητα των μέσων ενημέρωσης που στο βωμό της αντικυβερνητικής προπαγάνδας δεν διστάζουν, δεν ορρωδούν προ ουδενός» και αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του επιχείρησε να ελέγξει τον Τύπο.

Η πλήρης στήριξη που παρέσχε ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά στον Πάνο Καμμένο, στη Βουλή, εξασφάλισε στον Αλέξη Τσίπρα την επιβεβαίωση της αφοσίωσης των ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνησή του. Ο κίνδυνος «απώλειας της δεδηλωμένης», μετά την άρνηση των ΔΗ.ΣΥ. και Ν.Δ. να ψηφίζουν νομοσχέδια που δεν έχουν την κυβερνητική πλειοψηφία, για την ώρα φαίνεται πως απομακρύνεται. Οι ΑΝ.ΕΛ. αναθεωρούν την αρχική τους στάση και, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και να ψηφίσουν την τροπολογία για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης και άλλα ευαίσθητα νομοσχέδια, όπως αυτό για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Η διαφοροποίηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κώστα Κατσίκη, ο οποίος δήλωσε (ΣΚΑΪ) πως δεν θα ψηφίσει «το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου», αλλά και οι ενστάσεις που διατύπωσε ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος για το θέμα της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης, δεν προκαλούν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Nέα μέτρα λιτότητας, «θολή» έξοδος

Η κυβέρνηση, παρότι στο θέμα της οικονομίας συνεχίζει να κινείται σε θολά νερά, επιμένει στο αφήγημά της για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και οι ανακατατάξεις που αναμένονται σε κυβερνητικό επίπεδο στη Γερμανία δεν φαίνεται να ευνοούν τα ελληνικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση δείχνουν να πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να έρχονται στο τραπέζι νέα μέτρα λιτότητας. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές επιθυμούν η τρίτη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Στην κυβέρνηση, όμως, πολλοί εκτιμούν πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το 2018, ενώ και ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Η «καθαρή έξοδος» που υπόσχεται ο πρωθυπουργός φαίνεται να στενεύει και λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η οικονομία: υπερφορολόγηση, αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και «κραχ» στα δημόσια έσοδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που η κυβέρνηση καταθέτει τις επόμενες μέρες, προβλέπεται πλεόνασμα 3,5%, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον μέτρα, καθώς ακόμη και οι νέοι φόροι και οι περικοπές που αναμένεται να ενεργοποιηθούν το 2018 δεν είναι αρκετά για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε («Documento») πως «το ιδεατό είναι η καθαρή έξοδος (τον Αύγουστο του 2018), αλλά δεν νομίζω ότι το να υπάρξει και μια πιστωτική γραμμή αποτελεί πρόβλημα».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε (ΑΝΤ1) πως θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018, άρα δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει υπερφορολόγηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε βάλει περισσότερους φόρους σε συγκεκριμένες ομάδες, έχετε ακούσει να το λέω και εγώ». Ωστόσο, επιχείρησε να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα για την οικονομία υποστηρίζοντας πως «έχει αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση, έχουν ανοίξει οι επιχειρήσεις» και πως «οι εξαγωγές και οι λιανικές πωλήσεις αυξάνονται». Αναφερόμενος στο θέμα της πιθανότητας επίσπευσης των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και το ρόλο τους στην πραγματική οικονομία για την ανάπτυξη».

Διαφορετική είναι η προσέγγιση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, από το βήμα του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, ουσιαστικά αμφισβήτησε το success story της κυβέρνησης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το θέμα των επενδύσεων, την ανεργία και την υπερφορολόγηση. «Εχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να επαληθευτούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2017-2019 και για να κερδίσει η Ελλάδα την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018», τόνισε με νόημα ο κ. Στουρνάρας.



ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνετε για ύπνο… θυμωμένοι



Ο θυμός δε βλάπτει, μόνο, τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους, καθώς, στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να «καταστρέψει» και τον ύπνο σας.

Αν πριν πέσετε για ύπνο έχετε για οποιοδήποτε λόγο νεύρα ή θυμό, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και μετά κοιμηθείτε.

Αυτή είναι η συμβουλή των επιστημόνων, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αίσθημα της οργής και η νευρική συμπεριφορά πριν τον ύπνο, είναι επιζήμιες και για τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και εμπεδώνει δεδομένα.

Οι ερευνητές από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πέφτουν στο κρεβάτι θυμωμένοι, αδυνατούν να κοιμηθούν γιατί προσπαθούν να διαχειριστούν την οργή τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ηρεμήσουν.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι τα συναισθήματα του θυμού αυξάνουν την καρδιαγγειακή δραστηριότητα γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη στο στάδιο του ύπνου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τον ύπνο 436 εθελοντών οι οποίοι προηγουμένως είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο θυμού.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που προσδιορίζουν την ροπή τους προς τον θυμό.

Όσοι μπόρεσαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους απόλαυσαν τον ύπνο τους σε αντίθεση με εκείνους που εκνευρίστηκαν.

Το ίδιο έπαθαν και όσοι προτίμησαν να μην εξωτερικεύσουν τον θυμό τους και να «βράσουν στο ζουμί τους», έχασαν και αυτοί τον ύπνο τους.

«Τα ευρήματα προσθέτουν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι αν κάποιος είναι επιρρεπής στον θυμό μπορεί να χάσει τον ύπνο του», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας και προσθέτει: «Θυμός και κακός ύπνος είναι στενά συνδεδεμένοι».


Πηγή


Λευτέρης Αυγενάκης για την απελευθέρωση Λεμπιδάκη : Σήμερα, είναι μια μεγάλη στιγμή για την ΕΛ.ΑΣ..



Ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την παρακάτω δήλωση μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη

«Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την απελευθέρωση του Μ. Λεμπιδάκη!

Σήμερα, είναι μια μεγάλη στιγμή για την ΕΛ.ΑΣ..

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης κο K. Λαγουδάκη και όλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τον άψογο σχεδιασμό, τις επιχειρησιακές δυνατότητες και που αθόρυβα, με επαγγελματισμό, με αυτοθυσία και αφοσίωση τα κατάφεραν και τα καταφέρνουν καθημερινά σε πολλές άλλες μικρές ή μεγάλες υποθέσεις!»  


Μυτιλήνη: Ο Βαγγέλης που θέλει να λέγεται Ανδρομέδα



Ιδιαίτερη νομική σημασία έχει η έκβαση της υπόθεσης αλλαγής ταυτότητας που εκδικάστηκε το πρωί της Δευτέρας, από το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης.

Πρόκειται για την υπόθεση της 30χρονης κατοίκου Μυτιλήνης, Ανδρομέδας Ψαρού, που ζητά να διορθωθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησής της και βάφτισής της. Συγκεκριμένα, ζητά να διορθωθεί το αναγραφόμενο φύλο από «άρρεν» σε «θήλυ - και ως προς το αναγραφέν κύριο όνομά της, να διορθωθεί και αυτό, και αντί του «Ευάγγελος» να αναγραφεί το νέο ορθό «Ανδρομέδα», το οποίο επέλεξε ως κύριο όνομα.

Επίσης, ως προς το αναγραφέν επώνυμό της, να διορθωθεί αυτό ως προς την κατάληξή του και αντί του «Ψαρρός» να αναγραφεί το νέο ορθό «Ψαρού», αντίστοιχο του θηλυκού φύλου της.


Όπως η κ. Ψαρού υποστηρίζει με δημόσιες δηλώσεις της, δεν επιθυμεί να προβεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου, παρά μόνο σε αλλαγή της ταυτότητας της. Γεγονός σημαντικό για την καθημερινότητά της, αφού η ταυτότητά της δεν συνάδει με τη φυσική της παρουσία, κι έτσι αντιμετωπίζει πολλές φορές προβλήματα ταυτοπροσωπίας.


Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης για την υπόθεση Ψαρού, αναμένεται να εκδοθεί σε τέσσερις περίπου μήνες. Τονίζεται επίσης, ότι η υπόθεση Ψαρού είναι η δεύτερη αντίστοιχη που θα εξεταστεί στα ελληνικά δικαστήρια τα τελευταία 10 χρόνια.




Φωτογραφίες: Β. Παπαντώνης
Βίντεο Ι.Τσικνής
Πηγή:  iefimerida.gr 


Λουτρό αίματος στο Λας Βέγκας



Σε κατάσταση σοκ τελεί η Αμερική μετά την πλέον αιματηρή μαζική δολοφονία των τελευταίων δεκαετιών επί αμερικανικού εδάφους, το βράδυ της Κυριακής στο Λας Βέγκας. Ανυπεράσπιστοι στόχοι της τυφλής βίας ήταν 22.000 άνθρωποι που παρευρίσκονταν σε συναυλία μουσικής κάντρι στο πιο πολυσύχναστο κομμάτι του Λας Βέγκας.

Συνταξιούχος με άγνωστα κίνητρα άνοιξε πυρ με αυτόματα όπλα από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου «Μάνταλεϊ Μπέι», εξαπολύοντας καταιγισμό πυρών προς το πλήθος το οποίο δεν μπορούσε να ξεφύγει. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 58 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ 515 τραυματίσθηκαν. Οταν οι αστυνομικοί έφθασαν στο δωμάτιό του, ο 64χρονος ήταν ήδη νεκρός, έχοντας στρέψει ένα από τα όπλα στον εαυτό του. «Δεν μπορούμε να μπούμε στον νου ενός ψυχοπαθούς», δήλωσε ο σερίφης της πόλης, Τζότζεφ Λομπάρντο, επικεφαλής των ερευνών σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στοιχείο που καταδεικνύει ότι οι Αρχές δεν θεωρούν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, παρά τον ισχυρισμό του προσκείμενου στο ISIS πρακτορείου AMAQ ότι ο δράστης ήταν «στρατιώτης του χαλιφάτου».

Οι έρευνες στο σπίτι του 64χρονου Στέφεν Κρεγκ Πάντοκ, στο Μεσκάιτ της Νεβάδας, δεν αποκάλυψαν κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει τις Αρχές στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο 55χρονος αδελφός του δράστη δήλωσε «εμβρόντητος». «Είναι σαν να μας έχει χτυπήσει αστεροειδής», είπε σημειώνοντας ότι η τελευταία φορά που μίλησε με τον αδελφό του ήταν όταν εκείνος του τηλεφώνησε για να μάθει αν η μητέρα τους είναι ασφαλής μετά το πέρασμα του τυφώνα «Ιρμα» από τη Φλόριντα. Η 62χρονη σύντροφος του Πάντοκ βρίσκεται εκτός ΗΠΑ και δεν θεωρείται από τις Αρχές ως σχετιζόμενη με την υπόθεση.

Σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς χθες το πρωί (τοπική ώρα), ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για «απόλυτο κακό» και επικαλέστηκε «τους δεσμούς που μας ενώνουν, την πίστη μας, την οικογένειά μας και τις κοινές μας αξίες». Πιστός στο γραπτό του κείμενο, ο Τραμπ απέφυγε να χαρακτηρίσει με οποιονδήποτε τρόπο τον δράστη.

Περί οπλοκατοχής

Το λουτρό αίματος στην πόλη της διασκέδασης έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής το 2017 έχουν υπάρξει 273 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών με τουλάχιστον τέσσερα θύματα. Η 1η Οκτωβρίου, ημέρα του φονικού στο Λας Βέγκας, ήταν η 275η ημέρα του χρόνου. Χθες οι μετοχές των εταιρειών που παράγουν όπλα ανέβηκαν κατά 5%-7%, με την προσδοκία αύξησης των πωλήσεων.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα Δημοκρατία : Προϋπολογισμός με νέες θυσίες για τους πιο αδύναμους



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πέρυσι, η Κυβέρνηση, στον Κρατικό Προϋπολογισμό, υποστήριζε ότι η χώρα θα επιτύχει εφέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,7% και πρωτογενές πλεόνασμα 2% του Α.Ε.Π.

Σήμερα, υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλότερος, στο 1,8%, αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο, στο 2,2% του Α.Ε.Π.

Πως γίνεται αυτό το “θαύμα”; Η απάντηση είναι οδυνηρή για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους: με νέους – κυρίως έμμεσους – φόρους, με εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, με περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα, με κατασχέσεις και με εσωτερική στάση πληρωμών, ιδιαίτερα με το “πάγωμα” χορήγησης νέων συντάξεων.

Αποτέλεσμα αυτής της ανερμάτιστης οικονομικής πολιτικής; Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έχει συρρικνωθεί, η φοροδοτική τους ικανότητα έχει εξαντληθεί, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του Δημοσίου έχουν διογκωθεί, η ανταγωνιστικότητα έχει υποχωρήσει, η αναπτυξιακή απόσταση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει διευρυνθεί, ενώ κεφαλαιακοί περιορισμοί συνεχίζουν να υφίστανται.

Η χώρα σέρνεται.

Και δυστυχώς, νέα μέτρα ύψους 1,9 δις ευρώ θα επιβληθούν το 2018, όπως είναι ενδεικτικά οι νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση ΕΚΑΣ, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος διαμονής, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και φυσικά ακολουθούν και άλλα, πρόσθετα μέτρα ύψους 5 δις ευρώ με το τέταρτο Μνημόνιο, με νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και με νέα, μεγάλη, μείωση του αφορολόγητου, που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
           
Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται μια άλλη μεταρρυθμιστική, σοβαρή, συνεκτική και αξιόπιστη Κυβέρνηση, που θα υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές, θα προσελκύσει επενδύσεις και  θα προχωρήσει σε αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών.

Διότι οι Έλληνες αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα».


Πολιτικό άσυλο στην Κύπρο ζητά Τούρκος αξιωματικός



Πολιτικό άσυλο στην Κύπρο ζητά αξιωματικός του Τουρκικού στρατού, ο οποίος έφθασε την Κυριακή με τη σύζυγό του στη μαρίνα της Λάρνακας.

Αμέσως μετά την άφιξή του στη Λάρνακα ο Τούρκος κατευθύνθηκε στη Λιμενική Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου και γνωστοποίησε ότι ζητά άσυλο, καθώς αισθάνεται ότι καταδιώκεται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Τούρκος διαμένει με τη σύζυγό του στο σκάφος με το οποίο έφθασε ως την Κύπρο και βρίσκεται ελλιμενισμένο, υπό τη διακριτική παρακολούθηση των Κυπριακών αρχών, στην μαρίνα της Λάρνακας.

Η υπόθεση εξετάζεται από την Κυπριακή υπηρεσία ασύλου, ενώ από τις αρχές δεν έχουν δοθεί καθόλου λεπτομέρειες ούτε για τον βαθμό, ούτε για τον Κλάδο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο ανήκει ο φυγάς αξιωματικός. 



Πηγή : kathiemrini.gr



ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο εταιρείες που μεταφέρουν εικονικά την έδρα στην Βουλγαρία


Δεκάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων που μεταφέρουν εικονικά την έδρα τους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες, έχει εντοπίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ήδη διεξάγει ελέγχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πρόκειται για επιχειρήσεις που κάνουν διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ για να εκμεταλλευθούν τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της γειτονικής χώρας. 

Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν μεταφέρει εικονικά την έδρα τους στις γειτονικές χώρες, ενώ στην πραγματικότητα, όλες οι δραστηριότητές τους γίνονται στην Ελλάδα.

Ειδικότερα στην ομιλία του με θέμα «Μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους και ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος - Δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού - Ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ» ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι είναι «από τα θέματα, στα οποία έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκα στο τιμόνι της φορολογικής διοίκησης».

Θέτοντας τα πράγματα στη σωστή βάση τους ο κ. Πιτσιλής ανέφερε «γνωρίζουμε ότι αρκετοί επιχειρηματίες ψάχνουν να βρουν τη χώρα εκείνη, που τους προσφέρει χαμηλότερο φορολογικό κόστος. Το αν κάνουν σωστά ή λάθος, δεν θα το κρίνω εγώ. Ασφαλώς, και είναι μια εικόνα, η οποία κάθε άλλο παρά μας χαροποιεί. Είναι παράνομη η μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλότερο φορολογικό καθεστώς; Ασφαλώς και όχι. Η μετεγκατάσταση είναι δυνατή, χάρη στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ελεύθερη εγκατάσταση και την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και εργασίας. Εξάλλου, τόσο το εσωτερικό όσο και το διεθνές δίκαιο, οι Σ.Α.Δ.Φ. δηλαδή προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλουν φόρο στη χώρα όπου έχουν μόνιμη εγκατάσταση επί των κερδών που προκύπτουν από την εγκατάσταση αυτή. Μέχρις εδώ, όλα καλά». 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα;

«Είναι όμως κοινό μυστικό» συνέχισε ο κ. Πιτσιλής, «ότι πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες εταιριών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες, φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγιο απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες που παρέχουν από την Ελλάδα».

«Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπου ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ. Τόσο για αυτές, όσο και για όποιες άλλες υποθέσεις προκύψουν, έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαχείρισή τους, ώστε να εφαρμοστεί η φορολογική νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει προβλέψεις ακριβώς για την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών. 

»Στην ίδια κατεύθυνση, είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που μας παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετακίνησης εισοδήματος πέραν των συνόρων. Πρέπει να σας πω όμως ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μονομερώς. Για το λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις φορολογικές διοικήσεις των υπολοίπων κρατών - μελών» πρόσθεσε. 

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μετά τις 15 Οκτωβρίου προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Βουλγαρία, όπου θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των φορολογικών αρχών της χώρας αυτής για στενότερη συνεργασία στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών. 

Μάλιστα, ανέφερε ότι στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού θα συμβάλει και η εκτεταμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Απώτερος στόχος να απαλειφθούν τα κίνητρα για μετεγκατάσταση

Ο κ. Πιτσιλής αφού ανέλυσε πώς τιμωρούνται, «τι κάνουμε με αυτούς που φεύγουν καταστρατηγώντας ή παραβιάζοντας τη νομοθεσία μας» τόνισε κάτι εξίσου -αν όχι και περισσότερο- σημαντικό λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η δουλειά μας όμως [...] είναι, πολύ περισσότερο, να διευκολύνουμε, όσο μπορούμε, αυτούς που μένουν και αυτούς που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, ώστε να αισθάνονται ότι οι φόροι που πληρώνουν στην Ελλάδα πιάνουν τόπο. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να διευκολύνουμε το επιχειρείν και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς μπορούμε απέναντι στις επιχειρήσεις, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να απαλείψουμε προβλήματα που λειτουργούν ως κίνητρο μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα.» 

» Να βάλουμε, δηλαδή, το δικό μας λιθαράκι για να σταματήσει, παράλληλα με το brain drain, και το business drain, ιδίως εδώ στο Βορρά».

Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο, σημείωσε ο κ. Πιτσιλής, «εντάσσονται και όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που τρέχουμε αυτή την περίοδο στην Α.Α.Δ.Ε. Από το στρατηγικό σχεδιασμό μας για τη ριζική αναμόρφωση των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών μας μέχρι τη μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Από την ανάπτυξη συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τα πληροφοριακά μας συστήματα μέχρι την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για τη φορολογική συμμόρφωση.»

»Προσανατολίζοντας τη λειτουργία μας στην εξυπηρέτηση του πολίτη, του φορολογούμενου, ο όποιος θέλει να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του. Παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου από στελέχη τα οποία θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τα προσόντα για να το κάνουν. Επιμένοντας στην εφαρμογή της αρχής της φορολογικής δικαιοσύνης, από όλες τις υπηρεσίες μας».

Στο 1,6 δισ. οι επιστροφές φόρων τον Σεπτέμβριο

Παράλληλα όμως, δίνοντας έμφαση στην τήρηση των δικών μας υποχρεώσεων, τόνισε ο κ. Πιτσιλής φέρνοντας το παράδειγμα των επιστροφών φόρων «τις οποίες θέλουμε να επιταχύνουμε ώστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό αυτή η κατάσταση, που στερεί ρευστότητα από τις επιχειρήσεις, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο». 

Ήδη, το Σεπτέμβριο, το συνολικό ποσό που επέστρεψε η Α.Α.Δ.Ε. σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθε στα 1,6 δισ. ευρώ. «Με βάση αυτή την επίδοση, οι συνολικές εκκρεμότητες για επιστροφές φόρων από την Α.Α.Δ.Ε., από 2,5 δισ. ευρώ, που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου, περιορίστηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου στα 1,25 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της χρημάτων, που επιστρέψαμε, οφείλεται και στην κάλυψη των 300 εκ. ευρώ επιστροφών, που προέκυψαν μέσα στο Σεπτέμβριο.»

» Επιπλέον, ζήτησα από όλες τις Δ.Ο.Υ. να καταγράψουν άμεσα σε επίπεδο Α.Φ.Μ. όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις επιστροφής φόρων, το χρόνο καθυστέρησης και τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η κάθε επιστροφή» ανέφερε.

Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς το φορολογικό περιβάλλον, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα, μέσα στα οποία κινείται η χώρα, τόνισε ο κ. Πιτσιλής και κατέληξε λέγοντας: «για να πετύχουμε, όμως, πρέπει όλοι να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί, από την επιτυχία, θα ωφεληθούν άπαντες: το ελληνικό κράτος, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι».



Αργυρώ Τσατσούλη

Πηγή : in.gr


Απεργία στα ΜΜΕ



Νέα 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, από τις 06.00 την Τρίτη έως τις 06.00 την Τετάρτη, κήρυξε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

«Έναν χρόνο μετά την κατάργηση του Αγγελιοσήμου με το Ν. 4387/2016 (Νόμος Γ. Κατρούγκαλου) ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται χωρίς χρηματοδότηση, αδυνατώντας έτσι να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι των συναδέλφων, οι οποίοι παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς περίθαλψη και επικούρηση» σημειώνει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει αμέσως σε νομοθετική ρύθμιση, που θα διασφαλίζει τη μακρόπνοη λειτουργία του Οργανισμού, ενώ οι εργοδότες, διασπασμένοι σε ομάδες, όσοι δεν μας εμπαίζουν, κωλυσιεργούν συστηματικά, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα έχουν στο διηνεκές εργαζόμενους ανασφάλιστους».

«Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ζητούν τα αυτονόητα. Δεν επιθυμούμε εξαιρέσεις και εύνοια. Θέλουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση όπως κάθε εργαζόμενος», υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ


Απάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νταισελμπλούμ : «Το Σύνταγμα ορίζει πότε γίνονται οι εκλογές»



  «Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται όταν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα. Είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα». Αυτά υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, σήμερα, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece.  

Επισήμανε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν λόγο αστάθειας αλλά είναι ένας τρόπος να αποκτήσει η χώρα μια Κυβέρνηση «ικανή να της προσφέρει ένα επίπεδο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει τους πολίτες».



Τόνισε, επίσης, την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει δεσμεύσει τη χώρα για την επόμενη πενταετία.

«Απαιτείται», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «μια νέα Κυβέρνηση ικανή να υλοποιήσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Μόνο έτσι θα προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές και θα ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία».

«Οι Έλληνες», συνέχισε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «δεν πρέπει να ξεχάσουν τι έγινε το 2015. Και δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι είμαστε κοντά στο τέλος του 2017 και ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που είμασταν το 2014».

Τόνισε ότι ο λόγος που οι πιστωτές συμφώνησαν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια ακόμη είναι η αναξιοπιστία της σημερινής Κυβέρνησης ενώ ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο «για να μειώσει τους φόρους και όχι για να αυξήσει τις δαπάνες».



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Πρέπει», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Όχι να τις υλοποιούμε επειδή μας επιβάλλονται αλλά διότι θέλουμε να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «υπάρχει ξεκάθαρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη».


 Εκτίμησε ότι τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Μακρόν όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Μέρκελ θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή για να πραγματοποιήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σημαντικά βήματα προς την ολοκλήρωσή του.    

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας δεδομένου ότι οι εξελίξεις στα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της δημιουργίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής την επηρεάζουν άμεσα.