Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Κυριάκος Μητσοτάκης : H κυβέρνηση έχει, τεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης


Ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στους τομεάρχες του κόμματος

Αγαπητοί συνάδελφοι,
                                  
Πριν ξεκινήσει η συνεδρίασή μας θα ήθελα να τιμήσουμε τη μνήμη του Κυριάκου Γριβέα. Ήταν ένας πιστός, αθόρυβος, ανιδιοτελής αγωνιστής της παράταξής μας, ήταν κι ένας αγαπημένος φίλος. Θα ήθελα λοιπόν, να  κρατήσουμε, ενός λεπτού σιγή για αυτό που ήταν ο Κυριάκος, και για  όσα προσέφερε και  στην πατρίδα αλλά και στην παράταξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και  η σημερινή μας συνεδρίαση, πραγματοποιείται σε βαρύ πολιτικό κλίμα αλλά και σε μια θολή κοινωνική ατμόσφαιρα. Η άθλια και ντροπιαστική πραγματικότητα της Μόριας αποκαλύπτεται δυστυχώς διεθνώς και η κυβέρνηση έχει, ήδη, τεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης. Και λόγω της ανικανότητας και του κυνισμού μιας δήθεν ευαίσθητης αριστερής κυβέρνησης,  η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς για τον πιο απάνθρωπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο κόσμο. Kαι όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την σκοτεινή υπόθεση, καλούνται τώρα να απαντήσουν πώς διαχειρίστηκαν κονδύλια τα οποία φτάνουν το 1,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα,  Έλληνες δημοσιογράφοι μηνύονται προσωπικά από τον κ. Καμμένο τον υπουργό Άμυνας και ξενυχτούν στα κρατητήρια, σε μία πρωτοφανή ενέργεια εκφοβισμού, σε μια πρωτοφανή έκφραση κυβερνητικού αυταρχισμού. Γιατί; Γιατί τόλμησαν να θέσουν τεκμηριωμένα ερωτήματα, τα οποία  σήμερα απασχολούν όλους τους Έλληνες αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη και τη διεθνή δημοσιογραφία; Και δύο μήνες από την τραγωδία στο Μάτι κι ενώ ακόμα θρηνούμε 99 συμπολίτες μας, παρακολουθούμε προσπάθειες απροκάλυπτης χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Για να προστατευθούν πρόσωπα και να επιχειρηθεί μια συγκάλυψη τεράστιων ευθυνών που υπάρχουν για το δράμα που ζουν τόσες οικογένειες.

Κι όλα αυτά ενώ η εξαφάνιση του κράτους, η πλήρης απουσία μιας πολιτικής ασφάλειας έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές αίσθημα ανασφάλειας σε όλους τους  πολίτες, αλλά και ασυδοσίας στους κάθε λογής  παρανομούντες. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, και σήμερα ακόμα, αρνείται να αντιληφθεί ότι η βία δεν έχει κανένα ιδεολογικό πρόσημο και ότι η ανοχή στη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, προκαλεί τελικά ακόμη μεγαλύτερη βία.

Το λέω λοιπόν απλά: Κάθε μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ παραμένουν στην εξουσία, οι πληγές στην Ελλάδα δεν πολλαπλασιάζονται μόνο, αλλά κακοφορμίζουν.

Στην Οικονομία, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και στη συνέχεια, η συνεχιζόμενη επιδρομή φόρων και εισφορών, απειλεί πλέον ότι έχει μείνει όρθιο από την παραγωγική Ελλάδα. Τα έσοδα του κράτους μειώνονται αντί να αυξάνονται, και  τέσσερα εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστούν στην εφορία, την ίδια ώρα που δυστυχώς οι επενδύσεις μένουν ακόμα μακριά από την πατρίδα μας. Και οι προβλέψεις, αισιόδοξες προβλέψεις,  για αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η  έξοδος στις αγορές με λογικό επιτόκιο μέχρι στιγμής διαψεύδονται.

Στα εξωτερικά, ο κ. Τσίπρας παρακολουθεί αδιάφορα και αμήχανα τους Σκοπιανούς να πανηγυρίζουν στην κυριολεξία για τη «μακεδονική» γλώσσα και την «μακεδονική» εθνότητα, που τους παρέδωσε. Συναλλάσσεται με τον συνέταιρό του, ο οποίος στα λόγια  διαφωνεί, στην πράξη όμως, -θα πρέπει να το θυμίζουμε συνέχεια- είναι αυτός ο οποίος στήριξε, ουσιαστικά τη Συμφωνία. Και συζητά μαζί του, όχι την εξέλιξη του εθνικού θέματος, αλλά το πώς θα βρουν μια φόρμουλα να  παραμείνουν κι οι δυο τους λίγο ακόμη στην εξουσία. Και στα ερείπια του μύθου περί του δήθεν τέλους του Μνημονίου, την δήθεν εξοδο στις αγορές, η κυβέρνηση εξυφαίνει και νέα παιχνίδια γύρω από τις περαιτέρω μειώσεις συντάξεων. Λέω περαιτέρω γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η ίδια η οποία έχει ψηφίσει -δύο φορές μάλιστα- αυτά που έρχονται κι είναι η ίδια που έχει ήδη ψηφίσει 21 περικοπές συντάξεων.

Έτσι όμως παίζει με τις ζωές των ανθρώπων. Το ομολόγησαν, εξάλλου, χωρίς ντροπή, κι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, όταν με κυνικό τρόπο θα έλεγα, καθιέρωσαν αυτή την  «ρήτρα θανάτου» για τους συνταξιούχους. Η αναισθησία και ο κυνισμός έχει φτάσει σε τέτοιο  σημείο έτσι ώστε να επικαλούνται το βιολογικό τέλος των συμπολιτών μας, όσων είναι άνω των 70 ετών, ως λύση για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Και με τόση αναισθησία δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι πέρασαν  στο Υπερταμείο για αξιοποίηση, ενδεχομένως και πώληση, μέχρι και τα ιστορικά μνημεία της χώρας μας.

Και στο μεταξύ, κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στην Ενημέρωση εξελίσσονται, πια, σε ανοιχτές πληγές  για τη Δημοκρατία μας. Όλο πιο αδιαφανείς γίνονται κυβερνητικές πράξεις, όλο και περισσότερες μεθοδεύσεις συγκάλυψης καταγράφονται, κι όλο και πιο ξεδιάντροπα η δημόσια ραδιοτηλεόραση μετατρέπεται σε τηλεβόα του Μαξίμου με τα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του κάνει όλα αυτά για τα οποία στηλιτεύονται οι πιο αυταρχικές κυβερνήσεις σήμερα στην Ευρώπη. Επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι όλοι οι λαϊκιστές, ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης, όταν έρχονται στην εξουσία έχουν ως μόνο μέλημα τους την παραμονή τους σε αυτή.  Και το κόστος τελικά το πληρώνει το Κράτος Δικαίου, η διάκριση των εξουσιών, εν τέλει η ίδια η Δημοκρατία. Και σε αυτό ο κ. Τσίπρας μοιάζει πολύ με τον κάθε κ. Ορμπάν. Και θέλει πολύ θράσος να επιχειρούν να ταυτίσουν με τον Ορμπάν εμάς που τον καταδικάσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκείνοι που κάθε μέρα αντιγράφουν τις δικές του πρακτικές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Ν.Δ. προβάλλει ως η κύρια δύναμη που έρχεται  να βάλει φρένο σε αυτόν τον  κατήφορο. Πιστεύω ότι στη Δ.Ε.Θ., είχαν την ευκαιρία όλοι οι πολίτες -και πιστεύω ότι είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι παρακολούθησαν και τον κ. Τσίπρα κι εμένα- να δουν δύο εικόνες, δύο επιλογές, που έχει σήμερα η χώρα.

Παρακολούθησαν έναν πρωθυπουργό σε αποδρομή, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα, αποσπασματικά  να αντιγράφει στοιχεία της δικής μας πρότασης. Χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει όσα έκανε στο παρελθόν, αλλά και χωρίς να μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς θα κάνει στο μέλλον.

Από την άλλη, στη δική μας πρόταση, με έναν καθαρό θετικό προγραμματικό λόγο, προσδιορίσαμε και από τη Θεσσαλονίκη 6 μεγάλους εθνικούς στόχους, στους οποίους πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε με πολιτικές δυνάμεις αλλά και με συμπολίτες μας οι οποίοι δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της παράταξής μας.

Τους επαναλαμβάνω:
Μια κοινωνία με ευκαιρίες για πρόοδο και ευημερία για όλους.
Μια οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο, που θα φέρει επενδύσεις.
Ένα πολιτικό σύστημα διαφανές και λειτουργικό ένα κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό.
Μια παιδεία που να προετοιμάζει το μέλλον και να συνδέεται με την πραγματική οικονομία.
Μια χώρα που αντιμετωπίζει το Κράτος Δικαίου αλλά και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις Δημοκρατίας.
Και μια Ελλάδα, που δεν θα ανήκει, απλά, στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά θα βρίσκεται σε μια πραγματικά ισότιμη σχέση με τους εταίρους της. Και μια Ελλάδα που θα έχει πάντα στο πλευρό της και θα αξιοποιεί τη δύναμη του ελληνισμού, παντού στον κόσμο.

Μιλήσαμε στη Θεσσαλονίκη αναλυτικά και για τα μέτρα που υπηρετούν αυτούς τους στόχους:
- για τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών
- για τον  ΕΝΦΙΑ τον οποίον θα μειώσουμε  κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια και ωφελούμενοι -και θέλω να το τονισω αυτό- θα είναι όλοι συμπολίτες μας, ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και  τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, 9% για  εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ
- Αλλά μιλήσαμε και για το  «δίχτυ ασφαλείας» για τους  πιο αδύναμους.  Υπενθυμίζω μια γενναία μας πρόταση: 120 δόσεις για όσους χρωστούν. Ξεκινάμε με όσους χρωστούν μέχρι 3000 ευρώ -θυμίζω είναι 4 στους 5 συμπολίτες μας- με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ τον μήνα,
-Και εξαγγείλαμε, επίσης, μια πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση που θα αλλάξει σταδιακά τη φιλοσοφία διοίκησης της χώρας, θα δώσει επιτέλους πραγματικό νόημα στη λέξη αυτοδιοίκηση: τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ από το 2021 στους Δήμους.
- Και θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρεμβάσεις και στον τομέα της ενέργειας. Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω μια παρέμβαση και να ζητήσω και από τον Κώστα τον Σκρέκα στη συνέχεια, να μας ενημερώσει πιο αναλυτικά, για αυτά τα οποία συμβαίνουν στη ΔΕΗ. Διότι δυστυχώς η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση οδηγείται ουσιαστικά σε πτώχευση, όπως αποδεικνύουν τα τελευταία οικονομικά της στοιχεία. Και με την ευκαιρία, θέλω να προειδοποιήσω  την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να χάσει την κοινοτική χρηματοδότηση για το σημαντικότερο  έργο υποδομής σήμερα, όσον αφορά το δίκτυο, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, που είναι η μεγάλη  διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη παρουσίασα επίσης ένα πλέγμα πρωτοβουλιών για προσέλκυση νέων επενδύσεων, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Δεν χρειάζεται σήμερα να τα επαναλάβω εδώ, τα επαναλαμβάνουμε, εξάλλου, τακτικά στον πολιτικό μας λόγο.

Έπονται, επίσης, δύο σημαντικές μας πρωτοβουλίες. Μια για την Παιδεία και μια για την Υγεία, όπου θα εξειδικεύσουμε περαιτέρω τον προγραμματικό μας λόγο γι’ αυτούς τους δύο κρίσιμους τομείς πολιτικής. Ενώ, βέβαια, θα ακολουθήσει και το Συνέδριο μας, ένα Συνέδριο το οποίο θα επιβεβαιώσει ότι θα μπούμε στην κρίσιμη μάχη του 2019 σε απόλυτη ετοιμότητα.

Σήμερα θα αρκεστώ μόνο σε δύο διαβεβαιώσεις:

Επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά, ότι αντιστεκόμαστε σθεναρά, αλλά με σύνεση και αποφασιστικότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που συντάχθηκε ερήμην της Ελληνικής Βουλής. Μια συμφωνία που εμείς δεν πρόκειται να κυρώσουμε. Και ζητάμε εκλογές ακριβώς γιατί πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό ένα τέλος στα αρνητικά τετελεσμένα, τα οποία παράγονται, δυστυχώς, κάθε μέρα -και θα εξακολουθούν να παράγονται και τους επόμενους μήνες- έτσι ώστε να αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ψήφο του και για την πορεία αυτού του μεγάλου εθνικού θέματος.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι η δέσμευσή μας ότι η χώρα θα αποκτήσει, επιτέλους, μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Τα σύνορα θα φυλάσσονται. Γιατί, βλέπετε, για εμάς υπάρχουν σύνορα όχι μόνο στην ξηρά, αλλά και στη θάλασσα. Και όταν σε όλη την Ευρώπη η συζήτηση γίνεται για το πώς η Ε.Ε. θα φυλάσσει τα εξωτερικά της σύνορα, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να απουσιάζει από αυτή τη συζήτηση, επειδή πολύ απλά η ορολογία φύλαξης συνόρων απουσιάζει από το λεξιλόγιο του κ. Τσίπρα. Έχουμε δεσμευθεί -και έχουμε περιγράψει ακριβώς πώς θα το κάνουμε- ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα επιταχυνθεί. Και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους για να μπορέσουν γρήγορα να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όμως, και κάτι ακόμα: Όσοι μένουν εδώ, όσο εκκρεμεί η διαδικασία των αιτήσεων ασύλων τους, θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας και όχι στη σημερινή αθλιότητα που τους έχουν οδηγήσει αυτοί που, τελικά, παίζουν παιχνίδια στην πλάτη δυστυχισμένων ανθρώπων.

Ας το πούμε, λοιπόν, καθαρά. Είναι ανήθικο να παίρνεις 1,6 δισ. ευρώ και να φτιάχνεις τον χειρότερο καταυλισμό -περί καταυλισμού πρόκειται- στον κόσμο. Οπως, βέβαια, είναι επίσης ανήθικο -για να αναφερθώ και στην τραγωδία στο Μάτι- να αποσιωπάς την ύπαρξη θυμάτων, να υποκρίνεσαι σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση, σε μια σκηνοθετημένη κυβερνητική σύσκεψη, για να κρύψεις, τελικά, την ανεπάρκεια τη δική σου και της κυβέρνησής σου. Αυτά τα θυμίζω για όσους ακόμα και σήμερα τολμούν να μιλούν για ηθικό πλεονέκτημα.

Η Νέα Δημοκρατία -τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση, αύριο ελπίζουμε με τη στήριξη των πολιτών ως επόμενη κυβέρνηση- θα κάνει ό,τι πρέπει για να πέσει φως στο σκοτάδι που πάει να σκεπάσει τόσο τη Μόρια όσο και το Μάτι. Θα ψάξει και θα μάθει πού πήγε και το τελευταίο ευρώ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, αλλά και πώς αυτοί που στην αρχή περνούσαν τα ανοιχτά σύνορα, «λιάζονταν», στη συνέχεια «εξαφανιζόντουσαν», κατέληξαν σήμερα ουσιαστικά αιχμάλωτοι σε κέντρα κράτησης ανοιχτού ουρανού στη Λέσβο.

Η Δικαιοσύνη θα κρίνει, με απόλυτη ανεξαρτησία, ποιος ευθύνεται, τελικά, για τους 99 νεκρούς και τις καταστροφές στην Αττική. Αυτό εις γνώσιν όσων εκτίθενται σε κοινή θέα και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους θεσμούς που υπηρετούν, επιχειρώντας συγκάλυψη ευθυνών.
Κυρίες και κύριοι,

Εμείς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Στη χώρα θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα. Είτε πρόκειται για το Κράτος είτε για τον ιδιωτικό τομέα. Ευθύνες θα αποδοθούν όπως ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με την ετυμηγορία της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης. Και για τις πράξεις και τις παραλείψεις δημοσίων λειτουργών, ενδεχομένως αιρετών αξιωματούχων, αλλά και για επιχειρήσεις που ξαφνικά  βρέθηκαν με μια μαύρη τρύπα ύψους 1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό τους. Για το σκάνδαλο της εταιρείας Folie Folie υπάρχουν αυταπόδεικτες ευθύνες. Και είναι αδιανόητο οι ευθύνες αυτές, ειδικά από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να μην έχουν ακόμη αναληφθεί.

Το ξαναλέω, λοιπόν. Ό,τι κακώς έγινε, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, θα διαλευκανθεί και θα επισύρει τις συνέπειες του νόμου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν χαρίζουμε τίποτα. Εμείς θέλουμε μια Δημοκρατία με καθαρό πρόσωπο, αλλά θέλουμε -το έχω πει πολλες φορές- και έναν ιδιωτικό τομέα ο οποίος θα είναι σύμμαχος στην ανάπτυξη, όχι ένα παράσιτο που θα ανακυκλώνει τις χειρότερες πρακτικές του χθες. Η χώρα πιστεύουμε ότι σύντομα θα απαλλαγεί από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης και θα ανοίξει ξανά την πόρτα σε ένα καλύτερο μέλλον. Απευθυνόμαστε στους απογοητευμένους πολίτες, σε αυτούς που απείχαν από τις εκλογές. Απευθυνόμαστε στους νέους. Και σήμερα ακόμα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Τους λέμε ότι η αδιαφορία και η αδράνεια δεν είναι λύση. Τους θέλουμε δίπλα μας, δεν τους θέλουμε στην άκρη. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το φτιάχνουν, όχι σε αυτούς που απέχουν.

Μιλάμε -και θα μιλήσουμε ακόμα πιο έντονα- με προδομένους συμπολίτες μας. Αυτούς που έπεσαν θύμα της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του λαϊκισμού. Τους ζητάμε να μας εμπιστευθούν και γιατί μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά και γιατί έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα αλλάξουμε τη χώρα, για το πώς θα κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Και συζητάμε καλοπροαίρετα με ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Τους καλούμε σε μια συμπόρευση για την αναγέννηση της δημιουργικής Ελλάδας. Πιστεύουμε στη συνεργασία. Και ζητάμε, βέβαια, και από τον απανταχού ελληνισμό να κινητοποιηθεί, να μετατρέψει τις επόμενες εκλογές σε μια γόνιμη γέφυρα με την πατρίδα. Και τους δηλώνουμε, για άλλη μια φορά, ότι από τα πρώτα μέτρα που θα πάρουμε θα είναι το δικαίωμα ψήφου στον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Καλούμε, όμως, και σε πανστρατιά όλους τους παλιούς συναγωνιστές μας, αυτούς που κατά τη διάρκεια του χρόνου απομακρύνθηκαν από το κόμμα μας. Όλοι νομίζω τους γνωρίζουμε καλά. Πρέπει να τους πείσουμε ότι ειδικά σε αυτήν τη μεγάλη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Ειδικά αυτοί που έδωσαν μεγάλες μάχες για την παράταξη στο παρελθόν. Από αυτή τη μάχη με τα τόσο ιστορικά διακυβεύματα δεν μπορούν να λείπουν, δεν μπορούν να είναι απόντες. Και θα πλησιάσουμε όλους τους πολίτες με βάση τα δικά τους προβλήματα.

Θα μιλήσουμε στον δημόσιο υπάλληλο, όχι μόνο για το πώς οραματιζόμαστε ένα καλύτερο Δημόσιο με περισσότερες ευκαιρίες για τον ίδιο. Θα του εξηγήσουμε γιατί η αξιολόγηση δεν είναι απειλή γι’ αυτόν. Θα του επαναλάβουμε, για άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Θα μιλήσουμε για το πώς θα μπορέσουμε να τον ελευθερώσουμε να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, πώς θα του δώσουμε κατάρτιση και σύγχρονα εργαλεία ώστε να υπηρετήσει πραγματικά τον πολίτη.

Θα εξηγήσουμε στον επαγγελματία, στον αγρότη, τη σημασία των μικρότερων εισφορών. Θα την εξηγήσουμε ειδικά στους νέους, οι οποίοι σήμερα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη, αλλά με την πρότασή μας στο Ασφαλιστικό θα μπορούν τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι ελέγχουν ένα μέρος των εισφορών που καταθέτουν σε έναν ατομικό κουμπαρά, ο οποίος θα τους ανήκει. Και θα τους εξασφαλίζει με δική τους διαχείριση μια ικανοποιητική, συμπληρωματική σύνταξη. Αλλά κυρίως θα πρέπει να μιλήσουμε στα νέα παιδιά που σπουδάζουν, στους 17ρηδες οι οποίοι για πρώτη φορά θα συμμετέχουν σε εθνικές εκλογές. Θυμίζω ότι εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2019, θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2002, που πηγαίνουν σήμερα στη Β’ λυκείου. Θα τους μιλήσουμε για το πώς αντιλαμβανόμαστε μια σύγχρονη παιδεία. Γιατί δεν θέλουμε να παίρνουν πτυχία τα οποία θα καταλήξουν κορνίζες στον τοίχο, και γιατί ο πιο σημαντικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας τελικά είναι η δημόσια παιδεία, που θα τους δώσει δεξιότητες και δυνατότητες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα. 

Να μιλήσουμε στα νέα ζευγάρια, αυτούς που σκέφτονται σήμερα αν πρέπει να προχωρήσουν στο δεύτερο παιδί και να τους εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντικό το αφορολόγητο των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και γιατί είναι ακόμα πιο σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί θα έχει πρόσβαση σε παιδικό σταθμό.

Και να μιλήσουμε και στους πιο καχύποπτους, στους μακροχρόνια άνεργους. Να τους πούμε ότι βεβαίως είμαστε εδώ να τους στηρίξουμε. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα -κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, όπως το βάφτισε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ- δική μας πρόταση είναι. Αλλά τα επιδόματα είναι ασπίδες, δεν είναι μακροχρόνια λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας. Αυτή θα έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις και καλές δουλειές για όλους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνω λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη που πατάει πολύ γερά πάνω στην ιστορία της. Σε μια εβδομάδα από τώρα θα γιορτάσουμε τα 44 χρόνια από την ίδρυσή μας. Πατάει σταθερά, με υπερηφάνεια θα έλεγα, πάνω στον φιλο-ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας. Δεν ανακαλύψαμε εμείς τώρα ούτε την Ευρώπη ούτε την Αμερική. Εμείς βάλαμε τη χώρα στην Ευρώπη, εμείς κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη, βάλαμε πλάτη όταν κάποιοι κινδύνευαν να οδηγήσουν την πατρίδα μας στο γκρεμό. Και είμαστε σταθερά τοποθετημένοι στην αιχμή των ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων,  συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωσή τους.

Θέλω να ανακοινώσω σήμερα ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την Προεδρία της Κομισιόν το 2019. Είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή στιγμή και είναι αυτός που χρειάζεται για να γίνει η Ευρώπη αυτό το οποίο θέλουμε. Στηρίζουμε, επίσης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην αυστηρή γραμμή που έχει πάρει απέναντι στον Βίκτορ Ορμπάν. Θα το πω, για άλλη μια φορά, για να το καταστήσω απολύτως σαφές: Όποιος κάνει ακροδεξιά στροφή -στη δικαιοσύνη, σε θέματα ελευθερίας του λόγου, σε ατομικά δικαιώματα, στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας, στο Προσφυγικό- δημιουργεί, κατά την άποψή μας αυτόματα, ζητήματα για τη θέση του στη μεγάλη Ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια. Η εποχή είναι δύσκολη και η πολιτική και οι πολιτικοί πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Όχι να κάνουμε βουτιά στο σκοτεινό βυθό της Ιστορίας. Και η τοποθέτησή μας στο εξωτερικό ενώνεται σε μια ευθεία γραμμή με τις πολιτικές μας επιλογές στο εσωτερικό.

Τους επόμενους μήνες θα συναντηθούμε, για άλλη μια φορά, με τους πολίτες. Το μήνυμά μας θα απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Θα το ενσαρκώσουμε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά. Η αλήθεια κερδίζει τελικά το ψέμα. Η λογική υποτάσσει το φανατισμό. Ο λαϊκισμός συντρίβεται από την πραγματικότητα. Και ο παλαιοκομματισμός δεν έχει καμία τύχη απέναντι στην τόλμη της ανανέωσης. Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα του Παύλου Μπακογιάννη. 29 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την άνανδρη δολοφονία του.

Ξέρουμε, όμως, ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι. Θα μας συκοφαντήσουν. Θα επιχειρήσουν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα. Έχουμε την επιθυμία να χτίσουμε και όχι να γκρεμίσουμε, να ενώσουμε όχι να διχάσουμε. Η χώρα είναι ήδη σε εκλογικό κύκλο. Η ώρα της μεγάλης αλλαγής πλησιάζει. Και είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη σύνθεση. Για την ανασύνθεση, θα έλεγα, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα απελευθερώσει τη χώρα. Και είμαι βέβαιος ότι τα καταφέρουμε. Μπορούμε, επιτέλους, να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Σας ευχαριστώ.


Το μπάσκετ τιμά τον Παύλο Γιαννακόπουλο



Η απόδοση της μεγαλύτερης τιμής στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου, του οποίου η 30χρονη προσφορά στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού τον έχει καταστήσει τον μεγαλύτερο διοικητικό ευεργέτη των «πρασίνων», θα γίνει στο διήμερο του πρώτου διεθνούς τουρνουά που θα αρχίσει σήμερα στο ΟΑΚΑ, παρουσία χιλιάδων φιλάθλων. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος που έφυγε από τη ζωή, πριν από τρεις μήνες, σκόρπισε θλίψη σε φίλους και μη του συλλόγου, καθώς η αναγνωρισιμότητά του ήταν καθολική στο ελληνικό μπάσκετ και στην κοινωνία. Ολοι οι Ελληνες και ξένοι παίκτες-αστέρες που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΟ θα είναι σήμερα και αύριο στο ΟΑΚΑ και έχουν, ήδη, εκφράσει την ευγνωμοσύνη τους για τη συνεργασία τους με τον Παύλο Γιαννακόπουλο.

Θέση στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου, θα πάρουν οι παίκτες και τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας, όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη, παλαίμαχοι αθλητές των «πρασίνων» και διοικητικοί εκπρόσωποι της ΕΟΚ, της Ευρωλίγκας και του ΕΣΑΚΕ, ενώ έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων. Στα επίσημα θεωρεία του ΟΑΚΑ, η θέση του Παύλου Γιαννακόπουλου θα είναι μόνιμα κενή.

Τρεις ευρωπαϊκές ομάδες, η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2017, Φενέρμπαχτσε με προπονητή τον επί 13 χρόνια συνεργάτη του Παύλου Γιαννακόπουλου, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η ρωσική Χίμκι, με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα και η Μακάμπι θα κοσμήσουν το τουρνουά που θα αποτελέσει και το δυνατότερο τεστ για τις 4 συμμετέχουσες ομάδες της Ευρωλίγκας που αρχίζει στις 11 Οκτωβρίου.

Στον πρώτο αγώνα (18.15) του τουρνουά θα παίξουν Μακάμπι - Φενέρμπαχτσε και εν συνεχεία θα γίνουν εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου, με την προβολή βίντεο, σύντομους χαιρετισμούς αξιωματούχων από τις φιλοξενούμενες ομάδες του Παναθηναϊκού και αποκορύφωμα τα αποκαλυπτήρια του λαβάρου του αείμνηστου ηγέτη, που θα κοσμεί για πάντα την οροφή του ΟΑΚΑ, δίπλα στα λάβαρα των 6 ευρωπαϊκών τίτλων. H ΚΑΕ Παναθηναϊκός θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του τουρνουά την επετειακή φανέλα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του τμήματος μπάσκετ και θα φέρει την καινοτομία της κάθετης ρίγας. Στον δεύτερο αγώνα του τουρνουά (21.15), ο οικοδεσπότης Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Χίμκι.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χαστούκια… από παντού στο «success story» Τσίπρα



Μια εικονική πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία και την κατάσταση της χώρας, η οποία όμως διαψεύδεται από τα ίδια τα γεγονότα, παρουσιάζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για τις ανάγκες του προεκλογικού αφηγήματος της κυβέρνησης, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Μετά τη διάψευση του κατασκευάσματος του ΑΠΕ ότι οι θεσμοί συμφώνησαν στην ακύρωση της μείωσης των συντάξεων -κάτι που θα αποτελούσε εξαιρετική είδηση, αλλά η διάψευσή της και η αναμονή έφερε διπλή απογοήτευση στους συνταξιούχους και την κοινή γνώμη που αναμένει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου- ήρθε η διάψευση της κυβερνητικής διαρροής ότι η Moody’s, στην πρώτη αξιολόγηση μετά το τέλος του προγράμματος, θα αναβάθμιζε την ελληνική οικονομία κατά μία βαθμίδα.

Η Moody’s ανακοίνωσε τελικά ότι δεν αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία και η είδηση αυτή γινόταν γνωστή την ώρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε προκαθορισμένες συναντήσεις που διοργάνωσαν η BoFA, η Merrill Lynch και η Morgan Stanley καλούσε Αμερικανούς επενδυτές και εκπροσώπους αμερικανικών funds να επενδύσουν στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μια ωραιοποιημένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στις προοπτικές της, υπό την ακολουθούμενη πολιτική.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δομήσει ένα προεκλογικό «success story», η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να μην επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας αύριο Παρασκευή αφενός είχε προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, αφετέρου επιβεβαίωσε το κλίμα του διήμερου roadshow του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και κυρίως τις πληροφορίες που δεν επιβεβαίωνε η ελληνική κυβέρνηση ότι το κλίμα των διεθνών funds απέναντι στην ελληνική αγορά δεν ήταν θετικό.

Οι διαψεύσεις, όμως, δεν αφορούν μόνο την οικονομία. Ενα 24ωρο μετά την άτυπη ενημέρωση του Μαξίμου ότι κατά τη συνάντηση που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Ρ.Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη βελτιώθηκε το κλίμα μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου και μπήκαν οι βάσεις για μια νέα περίοδο συνεργασίας στο προσφυγικό, στην οικονομία, την ασφάλεια κλπ., το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αποκάλυπτε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει τη βοήθεια της Interpol για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Κρίσιμη λεπτομέρεια: Κατά την άτυπη ενημέρωση που υπήρχε από την πλευρά του Μαξίμου για τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, πέραν των διαβεβαιώσεων για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο, δεν υπήρχε καμία αναφορά στο θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες που έρχονταν από την Αγκυρα ανέφεραν ότι ο κ. Ερντογάν είχε θέσει το ζήτημα στον κ. Τσίπρα.

Χθες όμως ήρθε και μια τρίτη διάψευση για την κυβέρνηση, σε ένα μείζον και ευαίσθητο θέμα που έφτασε πλέον στη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσαν 30 βουλευτές της Ν.Δ.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μπερτό επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico, ότι κατόπιν αιτήματός της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης (OLAF) ερευνά από το 2017 καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων που προορίζονται για τη σίτιση των μεταναστών. Κυβερνητικές πηγές έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν… ικανοποίηση από το γεγονός ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε -επί λέξει- ότι μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν έχει στοιχεία για κακοδιαχείριση των εν λόγω κονδυλίων παρά το ότι γίνονται έλεγχοι ετησίως, δήλωση που… παράφρασε ελαφρώς ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter -την οποία αναπαρήγαγε και ο κ. Παππάς- ανέφερε: «Κομισιόν: δεν έχουν διαπιστωθεί ατασθαλίες στα κονδύλια για τη σίτιση μεταναστών. Ενα ηχηρό φρένο σε όσους μέσα στη χώρα, Ν.Δ. και φιλικά της ΜΜΕ, έσπευσαν να προκαταλάβουν και να δημιουργήσουν παραπλανητικές εντυπώσεις. Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια!». Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η απάντηση της κ. Μπερτό «κλείνει» το ζήτημα περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων και σημείωναν ότι η έρευνα της OLAF ήταν γνωστή στην κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος ο κ. Καμμένος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την περασμένη Δευτέρα αναφέρθηκε σε αυτήν, λέγοντας ότι έχει δώσει και στοιχεία.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η κ. Μπερτό δεν είπε ποτέ αυτό που ισχυρίστηκε ο κ. Παπαδημούλης στην ανάρτησή του στο twitter και ισχυρίζεται και η κυβέρνηση, ότι δηλαδή δεν έχουν διαπιστωθεί ατασθαλίες. Και αυτό γιατί αφενός η κ. Μπερτό σημείωσε ότι «η Κομισιόν δεν είναι αρμόδια να διερευνήσει τυχόν κατηγορίες περί παράνομων κερδών από εταιρίες τροφοδοσίας, γι’ αυτό αναφέρει το θέμα στην OLAF» και αφετέρου επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται έρευνα σε εξέλιξη από την OLAF από το 2017.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


5,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Μεθώνης



Ισχυρή σεισμική δόμηση σημειώθηκε ανοιχτά της Μεθώνης, και  έγινε αισθητή σε όλη τη Μεσσηνία.  

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο σεισμός έχει μέγεθος 5,4 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.


Αστυνομικός πιάστηκε να κάνει σεξ με δικηγόρο στο δωμάτιο ανακρίσεων



Το παράπτωμά αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο 42χρονος να χάσει την δουλειά του, αν και θα έπαιρνε προαγωγή, ενώ η νομική εκπρόσωπος συνεχίζει να συνεργάζεται με πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο.

Ένα απίστευτο περαστικό έχει δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες στην Μεγάλη Βρετανία, με πρωταγωνιστές δύο 42χρονους...

Ο λόγος για τον επιθεωρητή ντετέκτιβ, Ρίκι Πράις και την δικηγόρο, Ράτσελ Πάουντνερ, οι οποίοι πιάστηκαν στα πράσα να κάνουν σεξ στο δωμάτιο των ανακρίσεων του αστυνομικού τμήματος στο Σουόνσι της Ουαλίας.


Οι αναστεναγμοί τους διαπέρασαν τους τοίχους του δωματίου και τότε ένας άλλος αστυνομικός μπήκε μέσα να δει τι γίνεται και τους βρήκε εντελώς γυμνούς.

Ο πατέρας δύο παιδιών παραιτήθηκε από την δουλειά που του απέφερε 54.000 ευρώ τον χρόνο, έχοντας μάλιστα προοπτικές για προαγωγή, ενώ η παρτενέρ του συνεχίζει να εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο που ήταν.


«Ήταν ένα σκάνδαλο. Ορκιστήκαμε να μην πούμε τίποτα, αλλά όλοι γνωρίζουν τί συνέβη», είπε μία ανώνυμη πηγή στην DailyMail και συνέχισε: «Ο Πράις ήταν ένας αστυνομικός καριέρα και θα έπαιρνε προαγωγή. Έχασε όμως την δουλειά του για μία στιγμή πάθους. Πήραν και οι δύο μεγάλο ρίσκο, καθώς ήταν γυμνοί όταν άνοιξε η πόρτα».


Τώρα και οι δύο προσπαθούν να σώσουν τις οικογένειές τους.


Πηγή : gazzetta.gr


Κεγκέρογλου σε Πετρόπουλο Αυγής: Είσαι ψεύτης και όργανο του υπογείου του Μαξίμου!



Όπως πάντα προκλητικός ο ακροαριστερός Ανδρέας Πετρόπουλος, έχει πει διάφορα για να στηρίξει την προπαγάνδα της κυβέρνησης, φτάνοντας όσους τον ακούν να μιλάει στα όρια τους. Σήμερα προσπάθησε προκλητικά να πείσει το κόσμο, ότι το ξεπούλημα της Μακεδονίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ευχή θεού.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Πετρόπουλος έκανε λόγο ότι ξέρει στελέχη του ΚΙΝΑΛ που θα ψηφίσουν το ξεπούλημα της Μακεδονίας στην βουλή και σε εκείνο το σημείο ο κ. Κεγκέρογλου διαφώνησε και όταν επέμεινε ο δημοσιογράφος της Αυγής, τότε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν άντεξε να ακούει το ψέμα και την προπαγάνδα του Πετρόπουλου και του είπε! «Είσαι ψεύτης προβοκάτορας και όργανο του Μαξίμου και όχι του ισογείου και πάνω, αλλά του υπογείου». Ψέματα είπε;;;




Θρήνος στη Φθιώτιδα για το τροχαίο με τους καθηγητές




Νεκρή 49χρονη Λαμιώτισσα καθηγήτρια μητέρα δύο παιδιών…

Σοκ στη Φθιώτιδα από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε πρωινές ώρες της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου, σε φυλασσόμενη διάβαση τρένου στην Κάτω Τιθορέα.

Αυτοκίνητο με τέσσερα άτομα που παραβίασε τις μπάρες, εμβολίστηκε από διερχόμενο τρένο και παρασύρθηκε για σχεδόν ένα χιλιόμετρο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα συντρίμμια του δύο από αυτά.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των Πυροσβεστών που έσπευσαν στο σημείο από την Αμφίκλεια και τη Λαμία, η συνοδηγός του οχήματος, μία 49χρονη καθηγήτρια από τη Λαμία, μητέρα δύο παιδιών που δίδασκε στο Γυμνάσιο Κ. Τιθορέας, ανασύρθηκε νεκρή, ενώ σοβαρά τραυματισμένη απεγκλωβίστηκε η οδηγός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport οι τέσσερις επιβάτες, δύο γυναίκες και δύο άνδρες, ο ένας εκ των οποίων είναι και ιερέας 51 ετών, είχαν όλοι τους προορισμό το Γυμνάσιο της Κάτω Τιθορέας όπου είναι καθηγητές. Άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες και σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός εκ των επιβατών, η 55χρονη οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου δε σταμάτησε στη φυλασσόμενη διάβαση την ώρα που είχαν κατεβεί οι μπάρες, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί το όχημα από την αμαξοστοιχία με το τραγικό αποτέλεσμα που περιγράψαμε πιο πάνω.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας και από κει στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Δείτε φωτογραφίες από τη σφοδρή σύγκρουση:






Πηγή : lamiareport.gr


Νέα Δημοκρατία : Πάνω από 188 εκατ. το έλλειμμα στον ΟΑΣΑ



Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΣΑ αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατόρθωσε το ακατόρθωτο: ακριβότερα εισιτήρια, πολύ λιγότερα έσοδα, μεγαλύτερη ζημιά, σχεδόν διπλάσια κρατική επιχορήγηση και πολύ χειρότερες συγκοινωνίες».

Πλήρης Δήλωση

«Η επίσημη δημοσίευση των οικονομικών του Ομίλου ΟΑΣΑ (Σταθερές Συγκοινωνίες και Οδικές Συγκοινωνίες) για το 2017, δυστυχώς επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες μας για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Μέσα σε ένα έτος, ο κύκλος εργασιών και τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων μειώθηκαν δραματικά, η ζημιά του Ομίλου αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και το έλλειμμα ξεπέρασε τα 188 εκατ. ευρώ. Για να αντισταθμίσει η κυβέρνηση αυτήν την τεράστια ζημιά, εκτόξευσε την κρατική επιχορήγηση -την οποία το 2010 είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε στα 100 εκατ.- χαρίζοντας συνολικά στον ΟΑΣΑ πάνω από 184 εκατομμύρια. Την ανικανότητα της κυβέρνησης θα πληρώσουν βέβαια, όλοι οι πολίτες που θα κληθούν να καλύψουν δια των φόρων τους την αύξηση της επιδότησης. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στο ενδιάμεσο αύξησαν και την τιμή του εισιτηρίου…

Αν, δε, συνυπολογίσουμε τα προβλήματα που εμφανίζει ο στόλος των αστικών λεωφορείων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των σταθερών συγκοινωνιών, φαίνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατόρθωσε το ακατόρθωτο: ακριβότερα εισιτήρια, πολύ λιγότερα έσοδα, μεγαλύτερη ζημιά, σχεδόν διπλάσια κρατική επιχορήγηση και πολύ χειρότερες συγκοινωνίες».


Εκκενώθηκε σχολείο στην Κεφαλονιά λόγω πυρκαγιάς στο χωριό Πάστρα



Πυρκαγιά ξέσπασε  ανάμεσα στα χωριά Πάστρα και Κατελειό στην Κεφαλονιά. 

Με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, Παναγή Δρακουλόγκωνα, εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους το Γυμνάσιο – Λύκειο που βρίσκεται στο χωριό Πάστρα.

Τα μέτωπα στην περιοχή είναι δύο και οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή φθάνουν τα 9 μποφόρ.

Στο σημείο επιχειρούν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα και ένα ελικόπτερο.


Εάν θύμα του Ζάκ ήταν ο κοσμηματοπώλης πόσοι θα διαδήλωναν;



Εάν ο Ζάκ Κωστόπουλος είχε καταφέρει να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο και είχε μαχαιρώσει τον κοσμηματοπώλη πόσοι από αυτούς που έκαναν εχθές διαδήλωση θα έβγαιναν στους δρόμους;

Κανένας!! Αυτή είναι η υποκρισία και δείχνει πόσο υποκεινούμενες είναι τέτοιες ενέργειες δήθεν θλίψης και αγανάκτησης, η εκμετάλλευση του θανάτου του Ζάκ Κωστόπουλου που ούτε η ψυχή του δεν το θέλει.

Όλοι αυτοί που σήμερα χτυπιούνται γιατί δεν βοήθησαν τον Ζάκ να μην φτάσει σε αυτό το σημείο; Που ήταν αυτοί οι χίλιοι διαδηλωτές που πονάνε τώρα για τον Ζάκ; Γιατί έφτασε σε αυτό το σημείο ο Ζάκ; Αυτό πρέπει να απασχολήσει όλους και να μην επιτρέπουν σε κανένα να εκμεταλλεύεται την μνήμη του.

Βανδαλισμούς σε βιτρίνες καταστημάτων στην περιοχή του Συντάγματος προκάλεσαν λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ κουκουλοφόροι που πήραν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας και μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο όχι για να τιμήσουν την μνήμη του αλλά για να σπάσουν και να καταστρέψουν περιουσίες αθώων ανθρώπων. 

Η συγκέντρωση έγινε στην Ομόνοια  και ακολούθησε  πορεία που θα κατά τον αρχικό προγραμματισμό θα κατέληξε μέσω του Συντάγματος στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, πράγμα που αργότερα και μετά την ένταση δεν έγινε. 

Στην  πορεία συμμετείχαν περίπου χίλια μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου.








Επίκαιρη επερώτηση 30 βουλευτών της Ν.Δ. για το Μεταναστευτικό




H σημερινή επιβεβαίωση από την Κομισιόν της χθεσινής αποκάλυψης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκθέτει για ακόμη μια φορά τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα. Πόσο μάλλον όταν ο διεθνής Τύπος ανέδειξε και ευλόγως τη σύλληψη Ελλήνων δημοσιογράφων επειδή απλά έθεσαν στον κ. Καμμένο και σε άλλους υπουργούς αυτονόητα ερωτήματα που έχουν όλοι οι πολίτες βλέποντας την τραγική κατάσταση της Μόριας για το πώς τελικά “αξιοποιήθηκαν” 1,6 δισ ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό.
 
Επιπλέον, η τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η πλήρης απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, οι ελλιπείς τους υποδομές, αλλά και ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προκαλούν ευθέως το αίσθημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών. Η πρωτοφανής ανεπάρκεια της κυβέρνησης γίνεται ακόμη πιο προκλητική, όταν αφορά ζητήματα ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως εκείνο των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα είναι 2.242, με μόλις 1.091 αντίστοιχες θέσεις να είναι διαθέσιμες σε δομές φιλοξενίας.
 
Γίνεται πια φανερό ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Για τους λόγους αυτούς 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν σήμερα επίκαιρη επερώτηση προς 7 υπουργούς, ζητώντας απαντήσεις για τα εξής, συγκεκριμένα, ζητήματα:
 

  1. Είναι σε γνώση της κυβέρνησης η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για το φαγητό των προσφύγων; Και εάν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος και ποιο είναι το ακριβές πεδίο της έρευνας;
  2. Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι Μ.Κ.Ο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
  3. Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια και πόσα από αυτά  έχουν εκταμιευθεί;
  4. Με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια;
  5. Πόσες και ποιες συμβάσεις και κατόπιν ποιας διαγωνιστικής διαδικασίας έχει συνάψει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού;
Κατεβάστε την Επίκαιρη επερώτηση εδώ


Νέα επίθεση Μίκη Θεοδωράκη στον Τσίπρα: Ώστε και Μανιαδάκης κ. Πρωθυπουργέ;



Νέα σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε μέσω της ιστοσελίδας του ο Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή την ποινική δίωξη κατά του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρχηγός κόμματος, καλείται στην Ασφάλεια όπως γινόταν με τους αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό, στις σκοτεινές μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Ώστε και Μανιαδάκης κύριε Πρωθυπουργέ;», έγραψε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Η ταχύτητά σας προς τα πίσω είναι άξια θαυμασμού. Να αναμένω κι εγώ την δική μου κλήση «δι’ υπόθεσίν μου» (και στο βάθος Μακρόνησος); Προτρέχω… Κάτω τα χέρια από τον Λαφαζάνη (και κάθε Λαφαζάνη)! Αυτό έχω να σας πω».


Εγκληματικότητα: Σημαντική αύξηση των διαρρήξεων



Μείωση του αριθμού τον ένοπλων ληστειών με ταυτόχρονη όμως αύξηση του αριθμού των διαρρήξεων, ιδιαίτερα σε σπίτια στην Αττική, αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας για το α΄ εξάμηνο του 2018 που δημοσιοποίησε, χθες, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια 2.171 ληστείες έναντι 2.378 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Στην Αττική, η μείωση είναι της τάξεως του 10%, ενώ σε ό,τι αφορά τις ένοπλες ληστείες σε σπίτια ο αριθμός τους ανήλθε σε 269 αντί 281 το πρώτο εξάμηνο του 2017. Αντίθετα, καταγράφηκαν 13 επιπλέον αρπαγές τσαντών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 153. Ταυτόχρονα, πάντως, τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν σημαντική επιδείνωση των δεικτών, που αφορούν τις διαρρήξεις.

Το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018, ο συνολικός αριθμός τους ανά την επικράτεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς από 36.959 πέρυσι, ανήλθαν φέτος σε 36.997. Στην Αττική ωστόσο, το φαινόμενο παρουσίασε έξαρση καθώς σημειώθηκαν 1.064 περισσότερα περιστατικά συγκριτικά με πέρυσι. Ενδεικτικά, διαπράχθηκαν 373 επιπλέον διαρρήξεις σε σπίτια και 739 επιπλέον κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ και οι μικροκλοπές σε δημόσιο χώρο ανήλθαν από 2.898 σε 2.961. Καλύτερα είναι τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ως αποτέλεσμα «χτυπημάτων» που επέφεραν οι διωκτικές αρχές στις σπείρες που εξειδικεύονταν στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Περιορίστηκαν σε 11.862 αντί 13.896 την προηγούμενη χρονιά.


Την ίδια στιγμή, αύξηση σε ποσοστό 69.7% καταγράφεται στις συλλήψεις παράτυπων μεταναστών ανά την επικράτεια. Το α΄ εξάμηνο του 2018 συγκεκριμένα συνελήφθησαν 42.416 αλλοδαποί αντί 24.984 την ίδια περίοδο πέρυσι. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στον Εβρο, όπου το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου εντοπίστηκαν 8.407 παράτυποι μετανάστες αντί 1.611 πέρυσι και ακολουθεί η Λέσβος όπου φέτος αστυνομικοί και λιμενικοί συνέλαβαν 7.134 πρόσφυγες και μετανάστες αντί 2.805 το α΄ εξάμηνο του 2017. Οι συλληφθέντες είναι στην πλειονότητά τους υπήκοοι Συρίας, Ιράκ, Πακιστάν και Αφγανιστάν. Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που κατήρτισαν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δουλεμπόρων μοιάζει να αποδίδει καρπούς, καθώς οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε 765 διακινητές αντί 589 πέρυσι.

Υπόλοιπα εγκλήματα

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αύξηση κατά 93% διαπιστώνεται στις εξιχνιάσεις υποθέσεων πλαστογραφίας, 50% στις υποθέσεις εκβίασης και 19,5% στις υποθέσεις λαθρεμπορίου. Το ίδιο διάστημα, οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών κατάσχεσαν 6 τόνους χασίς, 95 κιλά ηρωίνης, 76 κιλά κοκαΐνης, ενώ εκριζώθηκαν 21.794 δενδρύλλια κάνναβης. Θετικά αποτιμάται το έργο της Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς οι ερευνητές της υπηρεσίας εξάρθρωσαν συνολικά 6 πολυμελή κυκλώματα που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση φαρμάκων, τσιγάρων και νόθευσης καυσίμων. Σε ό,τι αφορά τέλος τη δραστηριότητα της Τροχαίας, αναφέρεται ενδεικτικά ότι το α΄ εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν 18 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, βεβαιώθηκαν 98.977 παραβάσεις ταχύτητας, 15.330 μέθης και «κόπηκαν» 3.125 κλήσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Παύλο Μπακογιάννη



Τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη ,με ανάρτηση στο facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάρτησή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

«Η συναίνεση είναι σημαντικότερη από μία εκλογική νίκη-ακόμη κι αυτοδύναμη. Σημαίνει διάλογο, στήριξη από ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας και συμμετοχή στην κυβέρνηση ανθρώπων ικανών-και πέραν του κόμματος που επικράτησε».

Είναι λόγια του Παύλου Μπακογιάννη λίγες εβδομάδες πριν δολοφονηθεί άνανδρα και λίγους μήνες μετά την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου, με έναν νόμο που ο ίδιος είχε εισηγηθεί. Αυτό τον δρόμο της νηφαλιότητας και της συνεργασίας θέλησαν να φράξουν με αίμα οι σφαίρες των τρομοκρατών, σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια.

Δεν πέτυχαν, όμως, τον σκοπό τους. Το μήνυμα του Παύλου για διαρκή εκσυγχρονισμό, εμβάθυνση της Δημοκρατίας, αλλά και μετριοπάθειας στην πολιτική ζωή, παραμένει ζωντανό. Είναι ζωντανή η πίστη του στην Ευρώπη, οι ριζοσπαστικές απόψεις του για τη σύνδεση των κομμάτων με τους πολίτες στους οποίους πρέπει να λέγεται πάντα η αλήθεια. Όπως είναι ζωντανές και οι μάχες του να ξεφύγει η πατρίδα μας οριστικά από το τραύμα του διχασμού που στιγμάτισε τη χώρα μας. Τα λόγια του εμπνέουν και σήμερα και παραμένουν πυξίδα και οδηγός σε μια εποχή σκοτεινή, με την κοινωνία να αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της και την οικονομία καθηλωμένη σε διαρκές τέλμα. Σε μια εποχή που βάλλεται ακόμη και η ανεξαρτησία των θεσμών.

Η σκέψη του Παύλου είναι τώρα πιο ζωντανή και πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο Παύλος ήταν αυτοδημιούργητος. Ξεκίνησε από ένα φτωχό χωριό της Ευρυτανίας για να γίνει σπουδαίος επιστήμονας και άξιος δημοσιογράφος. Ενσάρκωνε την κοινωνική κινητικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο ίδιος μου έλεγε πάντα ότι χωρίς σκληρή δουλειά δεν πας πουθενά. Και αυτό το έκανε πράξη κάθε μέρα της ζωής του. Ένα παιδί από τη Βελωτά της Ευρυτανίας που έφτασε ψηλά, χωρίς ποτέ να ξεχνά τις ρίζες του.

Ξέρω πώς θα έβλεπε τα πράγματα αν ήταν σήμερα μαζί μας. Θα αγανακτούσε με την τεχνητή πόλωση και την προσπάθεια της κυβέρνησης να διχάσει για μια ακόμη φορά τους Έλληνες. Και θα συνιστούσε στην παράταξή μας να παραμείνουμε πιστοί στο δρόμο της σύνεσης και της μετριοπάθειας κοιτώντας μόνο το μέλλον με στόχο να ενώσουμε τους Έλληνες.

Ο Παύλος θα μας θύμιζε πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή μας παρακαταθήκη, αλλά και η γνήσια φιλελεύθερη ματιά μας στα πράγματα. Θα μας ενθάρρυνε να βάλουμε νέους φιλόδοξους εθνικούς στόχους. Θα μας έλεγε ότι η Δημοκρατία παραμένει ασφαλής μόνον όταν αυτοελέγχεται διαρκώς ως προς την αυθεντικότητα της. Αλλά και όταν επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα της για τους πολλούς. Θα επέμενε στην ανάγκη να προτάξουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο και να το προσαρμόσουμε στα δεδομένα της νέας εποχής. Οι διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες θα τον τρόμαζαν. Δεν θα ανεχόταν ποτέ ένας νέος από φτωχή οικογένεια που δούλευε σκληρά να μην έχει τις ευκαιρίες που είχε ο ίδιος.

Ο Παύλος θα έδινε μάχη για να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου ως ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας. Ήξερε ότι η ανέλεγκτη εξουσία οδηγείται πολύ γρήγορα στον αυταρχισμό. Το είχε άλλωστε ζήσει και ο ίδιος. Όλοι εμείς αγανακτούμε όταν κάθε τόσο βλέπουμε να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι αμετανόητοι δολοφόνοι του. Ο ίδιος, όμως, θα μας αντιμετώπιζε με το γνώριμο χαμόγελό του για να μας υπενθυμίσει ότι τα πάντα μπορούν να διορθωθούν και ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Τον φέρνω συχνά στο μυαλό μου. Και κρατώ πάντα ως παρακαταθήκη του την αθεράπευτη αισιοδοξία που τον διέκρινε και, κυρίως, την πίστη του στις δυνατότητες των Ελλήνων να μεγαλουργούν, ακόμη και σε εποχές που οι δυσκολίες φαντάζουν ανυπέρβλητες.

«Η συναίνεση είναι σημαντικότερη από μία εκλογική νίκη-ακόμη κι αυτοδύναμη. Σημαίνει διάλογο, στήριξη από ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας και συμμετοχή στην κυβέρνηση ανθρώπων ικανών-και πέραν του κόμματος που επικράτησε».
Είναι λόγια του Παύλου Μπακογιάννη λίγες εβδομάδες πριν δολοφονηθεί άνανδρα και λίγους μήνες μετά την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου, με έναν νόμο που ο ίδιος είχε εισηγηθεί. Αυτό τον δρόμο της νηφαλιότητας και της συνεργασίας θέλησαν να φράξουν με αίμα οι σφαίρες των τρομοκρατών, σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια.
Δεν πέτυχαν, όμως, τον σκοπό τους. Το μήνυμα του Παύλου για διαρκή εκσυγχρονισμό, εμβάθυνση της Δημοκρατίας, αλλά και μετριοπάθειας στην πολιτική ζωή, παραμένει ζωντανό. Είναι ζωντανή η πίστη του στην Ευρώπη, οι ριζοσπαστικές απόψεις του για τη σύνδεση των κομμάτων με τους πολίτες στους οποίους πρέπει να λέγεται πάντα η αλήθεια. Οπως είναι ζωντανές και οι μάχες του να ξεφύγει η πατρίδα μας οριστικά από το τραύμα του διχασμού που στιγμάτισε τη χώρα μας.
Τα λόγια του εμπνέουν και σήμερα και παραμένουν πυξίδα και οδηγός σε μια εποχή σκοτεινή, με την κοινωνία να αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της και την οικονομία καθηλωμένη σε διαρκές τέλμα. Σε μια εποχή που βάλλεται ακόμη και η ανεξαρτησία των θεσμών.
Η σκέψη του Παύλου είναι τώρα πιο ζωντανή και πιο επίκαιρη από ποτέ.
Ο Παύλος ήταν αυτοδημιούργητος. Ξεκίνησε από ένα φτωχό χωριό της Ευρυτανίας για να γίνει σπουδαίος επιστήμονας και άξιος δημοσιογράφος. Ενσάρκωνε την κοινωνική κινητικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο ίδιος μού έλεγε πάντα ότι χωρίς σκληρή δουλειά δεν πας πουθενά. Και αυτό το έκανε πράξη κάθε μέρα της ζωής του. Ένα παιδί από τη Βελωτά της Ευρυτανίας που έφτασε ψηλά, χωρίς ποτέ να ξεχνά τις ρίζες του.
Ξέρω πώς θα έβλεπε τα πράγματα αν ήταν σήμερα μαζί μας. Θα αγανακτούσε με την τεχνητή πόλωση και την προσπάθεια της κυβέρνησης να διχάσει για μια ακόμη φορά τους Ελληνες. Και θα συνιστούσε στην παράταξή μας να παραμείνουμε πιστοί στο δρόμο της σύνεσης και της μετριοπάθειας κοιτώντας μόνο το μέλλον με στόχο να ενώσουμε τους Ελληνες.
Ο Παύλος θα μας θύμιζε πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή μας παρακαταθήκη, αλλά και η γνήσια φιλελεύθερη ματιά μας στα πράγματα. Θα μας ενθάρρυνε να βάλουμε νέους φιλόδοξους εθνικούς στόχους. Θα μας έλεγε ότι η Δημοκρατία παραμένει ασφαλής μόνον όταν αυτοελέγχεται διαρκώς ως προς την αυθεντικότητα της. Αλλά και όταν επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα της για τους πολλούς.
Θα επέμενε στην ανάγκη να προτάξουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο και να το προσαρμόσουμε στα δεδομένα της νέας εποχής. Οι διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες θα τον τρόμαζαν. Δεν θα ανεχόταν ποτέ ένας νέος από φτωχή οικογένεια που δούλευε σκληρά να μην έχει τις ευκαιρίες που είχε ο ίδιος.
Ο Παύλος θα έδινε μάχη για να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου ως ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας. Ήξερε ότι η ανέλεγκτη εξουσία οδηγείται πολύ γρήγορα στον αυταρχισμό. Το είχε άλλωστε ζήσει και ο ίδιος.
Όλοι εμείς αγανακτούμε όταν κάθε τόσο βλέπουμε να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι αμετανόητοι δολοφόνοι του. Ο ίδιος, όμως, θα μας αντιμετώπιζε με το γνώριμο χαμόγελό του για να μας υπενθυμίσει ότι τα πάντα μπορούν να διορθωθούν και ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Τον φέρνω συχνά στο μυαλό μου. Και κρατώ πάντα ως παρακαταθήκη του την αθεράπευτη αισιοδοξία που τον διέκρινε και, κυρίως, την πίστη του στις δυνατότητες των Ελλήνων να μεγαλουργούν, ακόμη και σε εποχές που οι δυσκολίες φαντάζουν ανυπέρβλητες.



Οι ομογενείς γέμισαν τη Νέα Υόρκη με αφίσες «Ανεπιθύμητος ο Αλέξης Τσίπρας»



Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ευπρόσδεκτος ούτε στη Νέα Υόρκη και η ομογένεια του δείχνει πώς αισθάνεται για το ξεπούλημα της Μακεδονίας απο τον ίδιο και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Ανεπιθύμητος ο Αλέξης Τσίπρας» παντού σε πολλές εκατοντάδες αφίσες και φειγ βολάν σε περιοχές του Κουήνς στη Νέα Υόρκη, εκεί που ζούνε πολλοί Έλληνες. 



Η  Αστόρια έχει γεμίσει αφίσες με το «Ανεπιθύμητος ο Αλέξης Τσίπρας», όπως και στο Λονγκ Άιλαντ Σίτυ, σε πολυσύχναστους σταθμούς του μετρό, στην Πλατεία των Αθηνών, σε Εκκλησίες, έξω από συλλόγους αλλά και σε πάρκα της περιοχής. 

Για να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας τις συγκεντρώσεις των ομογενών, επέλεξε μα προστατευτεί μέσα στην αίθουσα “Diplomat Ballroom” του ξενοδοχείου Hilton, που βρίσκεται στον κλοιό προστασίας της αμερικανικής αστυνομίας που φυλάει το κεντρικό κτίριο του ΟΗΕ.