Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

«Δεν θα έχεις καλό τέλος», προειδοποιεί ο Αραβικός Σύνδεσμος τον Ερντογάν

 


Την Πέμπτη, ο Αχμέτ Τσαβούσογλου άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Αίγυπτο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, φτάνοντας μέχρι και στην υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία θα αφορά τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους στη Μεσόγειο. «Αντιμετωπίζουμε θετικά το γεγονός ότι η Αίγυπτος σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη συμφωνία της με την Ελλάδα για τις ΑΟΖ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ρίχνοντας τα δίχτυα του.

Μήπως, όμως, λογαριάζει χωρίς τον… ξενοδόχο; Μήπως, δηλαδή, η ηγεσία της Αιγύπτου δεν αντιμετωπίζει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, με τον ίδιο τρόπο τις σχέσεις της με την Τουρκία;

Ταγίπ, πρόσεχε…

Το πιθανότερο είναι πως αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ακόμη χειρότερα δε για τον Τσαβούσογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν, την άποψη του Καΐρου μοιάζουν να συμμερίζονται και οι εταίροι του στον Αραβικό Σύνδεσμο – ή, έστω, αρκετοί ανάμεσά τους. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η δήλωση που έκανε (επίσης την Πέμπτη…) ο ΓΓ του Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, αποτυπώνοντας το κλίμα που κυριάρχησε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα. 

«Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σύνολο διαφορών με περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που η κατάληξη δεν θα είναι καλή, ούτε για την ίδια ούτε για την ηγεσία της», είπε χαρακτηριστικά ο 78χρονος πολιτικός – ο οποίος, για να μην ξεχνιόμαστε, ήταν ο τελευταίος υπουργός Εξωτερικών στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ – που την Τετάρτη επανεξελέγη στη θέση του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς τα ίδια λόγια είχε χρησιμοποιήσει και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε τονίσει και τα εξής: «Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρεμβαίνει στρατιωτικά στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Ενεπλάκη επίσης στον Καύκασο, στη διαμάχη ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, συγκρούστηκε με την Ελλάδα και την Κύπρο και εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΑ Μεσόγειο και τις περιοχές με κοιτάσματα φυσικού αερίου, κάτι που ανάγκασε μια μεγάλη χώρα με ισχυρή επιρροή, όπως η Γαλλία, να στείλει μαχητικά και ένα αεροπλανοφόρο στην Κύπρο».

Οργή στην Άγκυρα

Προφανώς, οι παραπάνω θέσεις δεν είναι αρεστές στην Άγκυρα, η οποία απάντησε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις αβάσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά της Τουρκίας», σημειώνει η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η στάση αυτή «δεν υιοθετείται από τους φιλικούς και αδελφικούς αραβικούς λαούς».

Αφήνει δε υπονοούμενα για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων: «Είδαμε ότι ελήφθησαν χωρίς διαφανείς διαδικασίες συζήτησης και ουσιαστικά επιβλήθηκαν από συγκεκριμένους, καθώς και ότι ορισμένα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου είτε διαφωνούν είτε έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους».

Είναι γνωστό, βεβαίως, ότι στην πολιτική όλα αλλάζουν, αναλόγως των συμφερόντων. Έτσι, διόλου δεν αποκλείεται τελικά η Αίγυπτος – η οποία αποτελεί ηγέτιδα δύναμη του Αραβικού Συνδέσμου, μαζί με τη Σ. Αραβία – να θελήσει τελικώς να διαπραγματευτεί με την Τουρκία. Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει να μεσολαβήσουν κάποιες υποχωρήσεις και κινήσεις τις οποίες ο Ερντογάν μάλλον θα δυσκολευτεί να κάνει.

Ανάμεσά τους και να σταματήσει να χαιρετά με τα τέσσερα δάχτυλα…


Πηγή : in.gr



Προηγείται η κυβέρνηση και σε νέα δημοσκόπηση της GPO παρά τις αθλιότητες ΣΥΡΙΖΑ

 



Μεγάλη στεναχώρια στην Κουμουνδούρου γιατί οποιαδήποτε άθλια προσπάθεια κάνουν για να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν πιάνει και αρχίζουν πλέον και κοιτάνε στην ανεπάρκεια και την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα που δεν θέλει ούτε να τον ακούει ούτε να τον βλέπει ο Ελληνικός λαός.

Με 13,7%, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να στήσει και να φτιάξει αρνητική εικόνα, προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Η ΝΔ προηγείται με 36,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 22,7, και ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 7,1% που με την ηγεσία που έχει δεν τραβάει, ΚΚΕ με 6,3%, Ελληνική Λύση με 4,1% και ΜέΡΑ25 με 3,0%, 12,5% των ερωτηθέντων απάντησαν «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», 4% άλλο κόμμα.

Μεγάλο πρόβλημα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που ότι ψέμα και απάτη να στήσει δεν μπορεί να φθείρει την κυβέρνηση και αυτό που κερδίζει είναι μείωση των ποσοστών του.

Σε ποσοστό 62,9% οι πολίτες καλούν την κυβέρνηση να μην υποκύψει στον εκβιασμό της μεταγωγής και το μήνυμα αυτό στέλνει στην κυβέρνηση και το 37,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την ακροαριστερά που εκπροσωπεί ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του 3%.

Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σε υφηλά επίπεδα και αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη που δείχνει ο πολίτης στο πρόσωπο του με 47,7% με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει μόλις 24,1% καταλληλότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας.




Προσήχθη πριν από λίγο ο γιος του εκτελεστή Κουφοντίνα, Έκτορας

 

Δεύτερη μέρα σήμερα Σάββατο 6 Μαρτίου, που η αστυνομία επιχείρησε να αποτρέψει και να διαλύσει συγκέντρωση υποστηρικτών της τρομοκρατίας και του δολοφόνου της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μπροστάρης ο γιός του δολοφόνου εκτελεστή της 17Ν, Έκτορας Κουφοντίνας και ομάδα περίπου 100 ατόμων.



Οι δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν στη ρίψη χημικών, και προσαγωγών υποστηρικτών του τρομοκράτη, ανάμεσα τους και ο γιός του Δημήτρη Κουφοντίνα, Εκτορας, που δεν άφηναν να προσαχθεί από την αστυνομία δύο γυναίκε, η μία τον κράταγε για να μην προσαχθεί και η άλλη ανέφερε συνέχεια στους αστυνομικούς για να τρομοκρατηθούν ότι είναι ο γιός του εκτελεστή.

Την ίδια ώρα, στα γύρω στενά του Συντάγματος υπήρξε κυνηγητό μεταξύ υποστηρικτών του τρομοκράτη δολοφόνου, ΜΑΤ κι ανδρών της ομάδας ΔΡΑΣΗ, ενώ υπήρξαν μάχες ακόμα και σώμα με σώμα, αλλά και ρίψη χημικών.

Ελάχιστοι διαδηλωτές που είχαν παραμείνει στην οδό Ακαδημίας, κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Σόλωνος στα Εξάρχεια όπου και διαλύθηκαν. 



Καταγγελία για τον τραγουδιστή Δόξα από τη γυναίκα του για άγριο ξυλοδαρμό

 



Νέα καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας αυτή τη φορά για ξυλοδαρμό.

Ο λόγος για τον τραγουδιστή Κώστα Δόξα ο οποίος, με βάση τη μήνυση και την αγωγή που κατατέθηκε πρόσφατα από την πρώην σύζυγό του εμφανίζεται ως ένας επικίνδυνος άνθρωπος «κυκλοθυμικός, αλλοπρόσαλλος και απειλητικός» με τεράστια ξεσπάσματα οργής.

Αδιάψευστο μάρτυρα της αγριότητας και της ακραίας συμπεριφοράς του αποτελεί η φωτογραφία στην οποία αποτυπώνεται πλήρως οι επιπτώσεις των βίαιων ξεσπασμάτων του.

Το 2015 ο τραγουδιστής γνώρισε τη Μαρία Δεληθανάση και αποφάσισαν να συζήσουν, ενώ δύο χρόνια τον Φεβρουάριο του 2017 το ζευγάρι παντρεύτηκε και μετά από δύο μήνες απέκτησαν και ένα κοριτσάκι.

Η καταγγέλλουσα καταγγέλει στη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του Δόξα, ότι το πρώτο διάστημα της συμβίωσης μας η ζωή μου κυλούσε αρμονικά. Σε σχετικά μικρό διάστημα όμως άρχισαν τα προβλήματα που είχαν κυρίως ως αιτία την επιθετική, βίαιη, προσβλητική και αδιάφορη συμπεριφορά του. «Στις 10 Ιανουαρίου του 2016 και ενώ βρισκόμασταν στην πόλη του Βόλου, κατόπιν μίας διαφωνίας που υπήρχε μεταξύ μας, με χαστούκισε σπρώχνοντάς με πάνω στο σταθμευμένο αυτοκίνητο και αποκαλώντας με «καριόλα». Την ίδια ημέρα μού ζήτησε συγγνώμη, ισχυριζόμενος ότι ήταν ένας άλλος εαυτός. Τον συγχώρεσα αφήνοντας ουσιαστικά να περάσει αυτό το γεγονός, γιατί πίστεψα ότι η κατάσταση θα εξομαλυνόταν και θα βελτιωνόταν και ότι μελλοντικά θα είχαμε τη δυνατότητα να συμβιώσουμε αρμονικά, μετά από πολλές δικές μου υποχωρήσεις, και να δημιουργήσουμε μία σωστή οικογένεια.  Ομοίως στις 17 Ιανουαρίου του 2016 και πάλι με χαστούκισε ενώ βρισκόμασταν έξω από ένα εστιατόριο στην πόλη Bansko της Βουλγαρίας. Μάλιστα, το γεγονός αυτό ο ίδιος το ανακοίνωσε σε φιλικό μας ζευγάρι με το οποίο ήμασταν μαζί στο ίδιο μαγαζί. Και πάλι τον συγχώρεσα. Κατόπιν αυτού επισκεφτήκαμε μία φορά ψυχολόγο-σύμβουλο σχέσεων, όμως ο αντίδικος δεν θέλησε να συνεχίσουμε τις συνεδρίες. Στις 21 Αυγούστου του 2016 στο Πόρτο Χέλι και ενώ βρισκόμουν στην αρχή της εγκυμοσύνης, πράγμα το οποίο γνώριζε, ο εναγόμενος με χτύπησε και πάλι με γροθιές σε όλο μου το σώμα, με άμεσο κίνδυνο να αποβάλω λόγω της έντασης της στιγμής και της ταραχής που υπέστην.

Στις 6 Οκτωβρίου του 2016, κατόπιν διαπληκτισμού, και πάλι με χτύπησε με γροθιές στο σώμα και στο κεφάλι, ενώ ήμουν έγκυος (4 μηνών), μέσα στο αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν εν κινήσει, κατά την επιστροφή μας από την καθιερωμένη επίσκεψη στον γυναικολόγο. Για το συγκεκριμένο δε γεγονός έλαβε γνώση και η μητέρα του, στην οποία έδειξα τα σημάδια».

Η κακοποιημένη σύζυγος του Δόξα αποφάσισε να τον εγκαταλείψει, ωστόσο ο τελευταίος άρχισε να την παρακαλάει να το ξανασκεφθεί και να του δώσει μία δεύτερη ευκαιρία, ένεκα και του παιδιού που επρόκειτο να γεννηθεί. Έτσι και έγινε. Όπως υποστηρίζει η μηνύτρια, «τα προβλήματα που αντιμετώπιζα με τον εναγόμενο δεν άλλαξαν στο παραμικρό. Το γενικότερο κλίμα εντός της συζυγικής μας οικίας ήταν πάντα γεμάτο εντάσεις, αντιδικίες και συνεχόμενη ανασφάλεια και αίσθημα φόβου. Ο εναγόμενος συνέχιζε να είναι επιθετικός, βίαιος, νευρικός και αλλοπρόσαλλος απέναντι μου. Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν άλλαξε, καθώς, όπως υποστηρίζει η γυναίκα, «τα προβλήματα που αντιμετώπιζα με τον εναγόμενο δεν άλλαξαν στο παραμικρό. Το γενικότερο κλίμα εντός της συζυγικής μας οικίας ήταν πάντα γεμάτο εντάσεις, αντιδικίες και συνεχόμενη ανασφάλεια και αίσθημα φόβου. Ο εναγόμενος συνέχιζε να είναι επιθετικός, βίαιος, νευρικός και αλλοπρόσαλλος απέναντι μου».

Το 2017 η μηνύτρια προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Κώστα Δόξα. Ωστόσο η εν λόγω αίτηση δεν συζητήθηκε ποτέ κατόπιν παρακλήσεων του τραγουδιστή προς τη γυναίκα «να το ξανασκεφτεί» και να δώσει «άλλη μία ευκαιρία».  Η γυναίκα δέχθηκε να δώσει άλλη μία ευκαιρία στον γάμο και στον σύζυγό της μέχρι να ανακαλύψει πως τίποτε δεν είχε αλλάξει, πλην ενός μικρού χρονικού διαστήματος που τα πράγματα ήταν λίγο πιο ήρεμα.

Τελικά το 2018 αποφάσισε να πάρει το παιδί και να μείνει στο πατρικό της στη Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια να βρει τον εαυτό της και την ηρεμία της. Ο τραγουδιστής τούς επισκεπτόταν μέχρι και τον Μάρτιο του 2020, όταν αποφασίστηκε να μείνει μόνιμα με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Κάπου εκεί τα προβλήματα ξανάρχισαν, με τα λεκτικά επεισόδια να διαδέχονται το ένα το άλλο. Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο τον Απρίλιο του 2020 με τον τραγουδιστή να βγαίνει, για ακόμα μια φορά, εκτός εαυτού επειδή η σύζυγος του… τόλμησε να τον ρωτήσει με ποια συνομιλούσε στο τηλέφωνο.

«Χτύπησε τότε το τηλέφωνό του και ήταν μια γυναίκα και συζητούσαν πότε θα πάει εκείνος στην Κρήτη και, όταν το ανακάλυψα, του ζήτησα εξηγήσεις νιώθοντας εξαπατημένη και σαφώς εκνευρισμένη: «Μα είναι δυνατόν; Έχουν γίνει τόσα, έχουν περάσει τόσα χρόνια και ακόμα μιλάς με τη Μ.Π. και της επιτρέπεις να σε παίρνει τηλέφωνα και να μιλάς μέσα στο ίδιο μου το σπίτι; Μου λες ψέματα για όλα». Τότε, ενώ το παιδί κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο, υπήρχε έντονος διάλογος, άρχισε να με χτυπάει με γροθιές και κλοτσιές, μου χτυπούσε με δύναμη το κεφάλι στην ντουλάπα, μου έδινε χαστούκια και γροθιές στο πρόσωπο, μου έσκισε το κάτω χείλος και άρχισε να τρέχει αίμα, μου έδωσε γροθιά στο μάτι, με κλοτσούσε στο σώμα, μου τραβούσε τα μαλλιά και με τα χέρια του μου έσφιγγε τους καρπούς μου με όλη του τη δύναμη, προσπαθώντας να μου τους σπάσει, ταυτόχρονα με έφτυνε στο πρόσωπο και με έβριζε: «Παλιοπουτάνα, δεν θα μου κάνεις εσύ κουμάντο στη ζωή μου. Ποια νομίζεις ότι είσαι, μωρή καριόλα; Έφυγα αμέσως τρέχοντας έντρομη από το σπίτι γύρω στις 00:30 το βράδυ. Μπήκα στο αυτοκίνητο και ενημέρωσα αμέσως την ξαδέρφη μου, η οποία με συνόδευσε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου», όπου έκανα εξετάσεις».



Μέρκελ προς Ερντογάν: Στη βάση του Διεθνούς Δικαίου η λύση των προβλημάτων στη Μεσόγειο

 


Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι «μόνο με τον διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου» μπορούν να επιλυθούν τα διαφιλονικούμενα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, χαιρέτισε την εξαγγελία για έναρξη, σύντομα, ανεπίσημων συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, το προσφυγικό, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Aνατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν ακόμη περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η Καγκελάριος τόνισε ότι τα διαφιλονικούμενα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον διάλογο και στη βάση του διεθνούς Δικαίου. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Καγκελάριος χαιρέτισε την εξαγγελία για έναρξη, σύντομα, ανεπίσημων συνομιλιών υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ερντογάν «συμφώνησαν ότι ο εν εξελίξει σχηματισμός κυβέρνησης στην Λιβύη υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά χρειάζεται την πλήρη στήριξη τόσο εντός όσο και εκτός της Λιβύης».

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί εποικοδομητική στάση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε εκ νέου την επικαιροποίηση της συμφωνίας του προσφυγικού, λέγοντας πως η χώρα του ήδη φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία, ενώ ζήτησε περαιτέρω τεχνική και οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, με σκοπό την εθελοντική επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά την Λιβύη, ο κ. Ερντογάν είπε στην κυρία Μέρκελ ότι αναμένει την άμεση ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της χώρας αυτής.

Επικοινωνία και με Αναστασιάδη

Χθες, Πέμπτη, η κ. Μέρκελ είχε τηλεδιάσκεψη και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία εξέφρασε επίσης την «πλήρη στήριξή» της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, στις συνομιλίες στο τέλος Απριλίου. «Εκεί θα πρέπει να διερευνηθεί μια κοινή βάση για διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο ανοιχτό πνεύμα, διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος», υπογράμμισε η Καγκελάριος.


Πηγή : cnn.gr



5 φιλοσοφικές ερωτήσεις που θα κάνουν το μυαλό σας να εκραγεί...

 



Κάποιες φιλοσοφικές ερωτήσεις είναι τόσο δύσκολες που μπορούν να σας συγχύσουν ψυχικά στην προσπάθεια σας να τις κατανοήσετε. Αλλά είναι εκπληκτικό θέμα συζητήσεων. Αυτού του είδους φιλοσοφικών ερωτήσεων συνήθως είναι γνωστό ως πειράματα σκέψης. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα αινίγματα για να κατανοήσουν τις φιλοσοφικές έννοιες εδώ και σχεδόν 2.000 χρόνια. Ο στόχος του πειράματος σκέψης είναι να εξερευνήσει τις πιθανές συνέπειες μιας συγκεκριμένης αρχής. Συνήθως δεν είναι δυνατό, για φυσικούς ή ηθικούς λόγους, να εκτελεστεί το πείραμα οπότε δεν μπορούμε να φτάσουμε ποτέ σε μια οριστική απάντηση.

Εδώ είναι οι δημοφιλέστερες 5 φιλοσοφικές ερωτήσεις που μπορούν να σας «τινάξουν το μυαλό».

1. Το άπειρο ξενοδοχείο

Το παράδοξο του άπειρου ξενοδοχείου χρησιμοποιείται για να εξηγήσει την έννοια του απείρου. Φτιάξτε στο μυαλό σας μια εικόνα ενός ξενοδοχείου. Προσπαθήστε να φανταστείτε ότι έχει άπειρο αριθμό δωματίων με άπειρους ενοίκους. Τώρα, φανταστείτε ότι πηγαίνετε στην υποδοχή και ότι ζητάτε ένα δωμάτιο. Δυστυχώς, τα άπειρα δωμάτια είναι όλα πιασμένα και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει χώρος για σας. Ευτυχώς, ο διευθυντής έχει μια ιδέα: «Ξέρω τι θα κάνω. Απλώς θα μετακινήσω τον ένοικο του δωματίου 1 στο δωμάτιο 2, του 3ου στο 4 και ούτω καθεξής». Ένας άπειρος αριθμός ενοίκων εισχωρεί βαθύτερα στα άπειρα δωμάτια. Αυτό φαίνεται απολύτως λογικό. Ωστόσο, το ξενοδοχείο αρχικά είχε έναν άπειρο αριθμό ενοίκων και τώρα ο αριθμός τους είναι άπειρος συν ένα. Οπότε, ποιος αριθμός είναι πραγματικά το άπειρο;

2. Το σκαθάρι μέσα στο κουτί

Ο Ludwig Wittgenstein ήταν Αυστριακός-Βρετανός φιλόσοφος. Το βιβλίο του Φιλοσοφικές Έρευνες εκδόθηκε το 1953 και από τότε αναγνωρίστηκε ως ένας από τις πιο σημαντικές εργασίες πάνω στην φιλοσοφία του 20ου αιώνα. Ο Wittgenstein ήταν επίσης ο συγγραφέας του διάσημου πειράματος σκέψης, το σκαθάρι μέσα στο κουτί. Γι αυτό το πείραμα σας ζητείται να φανταστείτε μια ομάδα ανθρώπων όπου ο καθένας έχει ένα κουτί το οποίο περιέχει κάτι που λέγεται «σκαθάρι». Κανείς δεν μπορεί να δει μέσα στο κουτί του άλλου. Ζητείται από τον καθένα να περιγράψει το σκαθάρι του, αλλά κάθε άτομο μπορεί να μιλήσει μόνο για το δικό του, σαν να είναι διαφορετικό από του άλλου. Μετά από λίγο, η λέξη «σκαθάρι» απλώς σημαίνει «το πράγμα που είναι μέσα στο κουτί του ατόμου». Αυτό το ψυχικό πείραμα μας κάνει να σκεφτούμε για το πώς περιγράφουμε τις μοναδικές εμπειρίες μας. Το σκαθάρι είναι σαν το μυαλό μας. Ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς τι βιώνει κάποιος άλλος. Οπότε, αν κάποιος πει ότι βιώνει αγάπη ή μίσος, δεν μπορούμε πραγματικά να ξέρουμε πως είναι η εμπειρία για τον άλλον και αν είναι ίδια με την δική μας.

3. Το πρόβλημα του τρόλεϊ

Ένα από τα πιο γνωστά ηθικά πειράματα είναι το Πρόβλημα του Τρόλεϊ. Αυτό το πείραμα χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα ως δραματικό εφέ στην τηλεοπτική εκπομπή The Good Place. Το πείραμα έχει ως εξής: Φανταστείτε ότι οδηγείτε ένα τρόλεϊ και χαλάνε τα φρένα. Μπροστά σας βρίσκονται πέντε άνθρωποι δεμένοι στις ράγες. Μπορείτε να αλλάξετε την κατεύθυνση του τρόλεϊ. Ωστόσο και στις άλλες ράγες υπάρχει επίσης ένα δεμένο άτομο. Τώρα βρίσκεστε σε ένα ηθικό δίλημμα. Αν δεν κάνετε τίποτα, πέντε άνθρωποι θα πεθάνουν. Ωστόσο, αν αλλάξετε κατεύθυνση, η πράξη σας θα οδηγήσει ένα αθώο άτομο στον θάνατο. Αυτή ίσως είναι μια από τις δυσκολότερες φιλοσοφικές ερωτήσεις.

4. Η μηχανή εμπειρίας

Η Μηχανή Εμπειρίας είναι ένα πείραμα σκέψης που διατυπώθηκε από τον φιλόσοφο Robert Nozick στο βιβλίο του Anarchy, State, and Utopia που εκδόθηκε το 1974. Υποθέστε ότι υπάρχει μια μηχανή εμπειρίας η οποία μπορεί να σας κάνει να βιώσετε ότι επιθυμείτε. Μπορείτε να επιλέξετε όποια εμπειρία θέλετε. Στη μηχανή, ο εγκέφαλος σας θα διεγερθεί ώστε να νιώσετε ότι βιώνετε αυτό που έχετε προγραμματίσει. Δε θα ξέρετε ότι αυτές οι εμπειρίες δεν είναι αληθινές. Θα σας φαινόταν μια φυσιολογική ζωή. Η σύνδεση σας στο μηχάνημα θα εξάλειφε την κούραση και την ταλαιπωρία και θα δημιουργούσε μια τέλεια ζωή. Δε θα συνδεόσασταν;

5. Το πλοίο του Θησέα

Ένα από τα παλαιότερα πειράματα σκέψης είναι γνωστό ως το Πλοίο του Θησέα, το οποίο προέρχεται από τα συγγράμματα του Πλούταρχου. Σε αυτή τη φιλοσοφική ερώτηση, σας ζητείται να φανταστείτε ένα πλοίο το οποίο μπορεί και ταξιδεύει εδώ και εκατοντάδες χρόνια λόγω συνεχών επισκευών. Μόλις μια σανίδα πάλιωνε και σάπιζε, θα αντικαθιστούταν και αυτό συνεχιζόταν μέχρι που το πλοίο να μην έχει κανένα από τα αρχικά του κομμάτια. Η ερώτηση είναι εάν αυτό το πλοίο είναι το ίδιο με το Πλοίο του Θησέα ή κάτι εντελώς διαφορετικό; Αν δεν είναι το ίδιο πλοίο, πότε έγινε κάτι καινούργιο; Θα μπορούσατε να πείτε το ίδιο για ένα άτομο καθώς τα κύτταρα μας αναγεννιούνται σε σημείο όπου κανένα δεν είναι ίδιο με αυτά που είχαμε στη γέννηση μας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ένα εντελώς διαφορετικό άτομο; Αν όχι, τι είναι αυτό που μας κάνει το ίδιο άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής μας; Στον πυρήνα του, το πείραμα αναγκάζει κάποιον να αμφισβητήσει την κοινή ιδέα ότι η ταυτότητα περιέχεται αποκλειστικά σε φυσικά αντικείμενα και φαινόμενα.


Συμπερασματικές σκέψεις Ο στοχασμός αυτών των πειραμάτων ίσως σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Ωστόσο, αποκαλύπτουν κάποια ενδιαφέροντα ηθικά θέματα. Επίσης, σας κάνουν να σκεφτείτε την φύση της πραγματικότητας, της ζωής και το ποιοι πραγματικά είστε!


 


Πηγή: awakengr



13 τρικ που εφαρμόζουν τα σούπερ μάρκετ για να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα...

 



Υπάρχει λόγος που οι ειδικοί επιμένουν να κάνετε λίστα για τα ψώνια σας πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ και να προσπαθήσετε να την τηρήσετε αλλά και να μην πηγαίνετε για ψώνια πεινασμένοι.

Κάθε σημείο σε ένα σούπερ μάρκετ είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να σας κάνει να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα και να αγοράζετε περισσότερα πράγματα από όσα χρειάζεστε στην πραγματικότητα.

1. Το καροτσάκι για τα ψώνια εφευρέθηκε το 1938 προκειμένου να επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες χωρίς να χρειάζεται να τα κουβαλάνε.

2. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ τοποθετούν τα ράφια με τα λουλούδια ή τα τρόφιμα του φούρνου κοντά στην είσοδο, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αγοράσετε κάτι όσο το καρότσι είναι ακόμα άδειο και το ηθικό σας σε υψηλά επίπεδα.

3. Ένας ακόμα λόγος που τοποθετούν τα λουλούδια και τα φρέσκα ψωμάκια στην είσοδο είναι η μυρωδιά. Τέτοιου είδους μυρωδιές αυξάνουν τις πιθανότητες να κάνετε αυθόρμητες αγορές αλλά και σας φτιάχνουν τη διάθεση.

4. Τα σούπερ μάρκετ τοποθετούν το γάλα και άλλα απαραίτητα τρόφιμα στο βάθος του καταστήματος ώστε να πρέπει να διασχίσετε με όλο το κατάστημα.

5. Οι διάδρομοι είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να κατευθύνουν τους καταναλωτές να τα διασχίζουν μόνο σε ευθεία γραμμή και να μην κόβουν δρόμο για να πάνε στον διπλανό διάδρομο.

6. Στα περισσότερα καταστήματα οι καταναλωτές περπατούν από δεξιά προς τα αριστερά, όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν οδηγεί κανείς και γι' αυτό το λόγο τα προϊόντα τοποθετούνται στην δεξιά πλευρά.

7. Τα προϊόντα και τα τρόφιμα που θέλει το σούπερ μάρκετ να προωθήσει περισσότερο βρίσκονται στο ύψος των ματιών του καταναλωτή, όπως για παράδειγμα τα πιο ακριβά δημητριακά.

8. Αντίστοιχα, τα δημητριακά που έχουν την περισσότερη ζάχαρη και είναι τα αγαπημένα των παιδιών είναι σε χαμηλότερο ράφι, ώστε να είναι στο οπτικό τους πεδίο.

9. Τα σημείο όπου σας προτρέπουν να δοκιμάσετε λίγο τυρί ή άλλα προϊόντα, προσπαθούν να σας καθυστερήσουν προκειμένου να προωθήσουν τα νέα τους τρόφιμα.

10. Το μέγεθος μετράει. Τα σούπερ μάρκετ που έχουν πάρα πολύ κόσμο, αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από το να παραμείνουν πολύ χρόνο μέσα, να κάνουν αυθόρμητες αγορές και τελικά αγοράζουν πολύ λιγότερα πράγματα και είναι λιγότερο κοινωνικοί και περισσότερο νευρικοί.

11. Τα ζεστά χρώματα είναι πιο φιλικά προς τους καταναλωτές.

12. Έρευνες έχουν δείξει ότι η απαλή μουσική κάνει τους ανθρώπους να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, ενώ η δυνατή μουσική τους κάνει να κινούνται γρήγορα μέσα στο σούπερ μάρκετ. Η κλασσική μουσική, ωθεί τους καταναλωτές να αγοράζουν πιο ακριβά προϊόντα.

13. Το πιο επικερδές σημείο σε ένα σούπερ μάρκετ είναι αυτό που βρίσκεται στο ταμείο.


 


Πηγή: Business Insider



7 σημάδια πώς είστε κρυφά δυστυχισμένοι........



Υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη και κάποιοι είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Οι υπόλοιποι πηγαίνουμε από την ευτυχία στη δυστυχία και η δυστυχία έχει τις μέρες της. Αυτό που έχω μάθει είναι πως υπάρχουν διάφορες συνήθειες που έχουν μάθει οι χρόνια δυστυχισμένοι άνθρωποι. Όλοι έχουμε άσχημες μέρες ή και εβδομάδες ακόμα, όταν εμπίπτουμε στις παρακάτω επτά κατηγορίες. Η διαφορά μεταξύ μιας ευτυχισμένης από μια δυστυχισμένη ζωή είναι το πόσο συχνά και πόσο πολύ μένουμε σε αυτή.

Ακολουθούν οι επτά ιδιότητες των χρόνια δυστυχισμένων ανθρώπων  

1. Η αρχική σας πεποίθηση είναι πως η ζωή είναι σκληρή: Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν πως η ζωή μπορεί να είναι σκληρή και τείνουν να περνούν μέσα από τις δυσκολίες με περιέργεια και όχι με την αίσθηση πως είναι θύματα. Παίρνουν την ευθύνη για το πώς μπήκαν σε αυτή την περιπέτεια και επικεντρώνονται στο πώς θα βγουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Η επιμονή αντί για την διαμαρτυρία για τις συνθήκες είναι ένα σύμπτωμα ενός ευτυχισμένου ανθρώπου. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους ως θύματα της ζωής και παραμένουν κολλημένοι στο «κοίτα τι έπαθα» αντί να βρουν έναν τρόπο να βγουν από τη συγκεκριμένη κατάσταση.


2. Πιστεύετε πως δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τους άλλους: Δεν θα διαφωνήσω πως η υγιής διάκριση είναι σημαντική αλλά οι περισσότεροι ευτυχισμένοι άνθρωποι εμπιστεύονται τον διπλανό τους. Πιστεύουν στο καλό στους ανθρώπους και όχι πως όλοι θέλουν να τους ρίξουν. Είναι γενικά ανοιχτοί και φιλικοί προς όσους συναντούν, δημιουργούν μια αίσθηση κοινωνικότητας γύρω τους και είναι ανοιχτόκαρδοι όταν γνωρίζουν νέους ανθρώπους. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι είναι δύσπιστοι απέναντι σε όσους γνωρίζουν και υποθέτουν πως δεν πρέπει να εμπιστεύονται τους ξένους. Δυστυχώς αυτή η συμπεριφορά αρχίζει αργά να κλείνει την πόρτα προς οποιαδήποτε σχέση πέραν ενός εσωτερικού κύκλου και εμποδίζει κάθε ευκαιρία να κάνουν νέους φίλους.

3. Επικεντρώνεστε στο τι είναι λάθος στον κόσμο και όχι στο τι είναι σωστό: Υπάρχουν πολλά λάθος πράγματα στον κόσμο, όμως οι δυστυχισμένοι άνθρωποι εθελοτυφλούν απέναντι στο τι είναι πραγματικά σωστό στον κόσμο και επικεντρώνονται στο τι είναι λάθος. Τους ξεχωρίζετε εύκολα: θα είναι αυτοί που παραπονιούνται συνεχώς και θα απαντούν σε κάθε θετική δήλωση με ένα «ναι, αλλά…» Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν τα παγκόσμια θέματα αλλά ισορροπούν το ενδιαφέρον τους με το να βλέπουν και τι είναι σωστό. Έχουν δηλαδή και τα δύο τους μάτια ανοιχτά. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να κλείνουν το μάτι που κοιτάζει το καλό από φόβο ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να μη βλέπουν τι είναι λάθος. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν άλλη οπτική. Ξέρουν ότι ο κόσμος έχει προβλήματα και παρακολουθούν τι σωστό υπάρχει.

4. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους και τρέφετε τη ζήλεια: Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι πιστεύουν πως η τύχη κάποιου άλλου μειώνει τη δική τους. Πιστεύουν πως δεν υπάρχει αρκετό καλό στον κόσμο και συνεχώς συγκρίνουν αυτά που έχουν εκείνοι με αυτά που έχουν οι άλλοι. Αυτό οδηγεί σε ζήλεια και δυσαρέσκεια. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν πως η καλή τύχη των άλλων και οι καταστάσεις είναι απλά σημάδια πως κι εκείνοι μπορούν να προσπαθήσουν για να επιτύχουν. Πιστεύουν πως φέρουν ένα μοναδικό σχέδιο που δεν μπορεί να αντιγραφεί ή να κλαπεί από κανέναν πάνω στον πλανήτη. Πιστεύουν επίσης στις απεριόριστες δυνατότητες και δεν κολλούν σε σκέψεις πως η καλή τύχη κάποιου περιορίζει τη δική τους.

5. Προσπαθείτε να ελέγξετε τη ζωή σας: Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ελέγχου και της προσπάθειας επίτευξης στόχων. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κάνουν καθημερινά βήματα για να επιτύχουν τους στόχους τους αλλά τελικά συνειδητοποιούν πως υπάρχει πολύ λίγος έλεγχος πάνω στο τι τους ρίχνει η ζωή στο δρόμο τους. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν μικροδιαχείριση σε μια προσπάθεια να ελέγξουν όλα τα αποτελέσματα και καταρρέουν εντυπωσιακά όταν η ζωή βάζει ένα εμπόδιο στα σχέδιά τους. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι απλά είναι επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν κι έχουν την ικανότητα να πάνε με τη ροή, χωρίς να τα χάνουν όταν έρχονται δυσκολίες. Το κλειδί είναι να είστε προσανατολισμένοι στους στόχους σας και συγκεντρωμένοι αλλά να αφήνετε χώρο για τις δυσκολίες που θα έρθουν, χωρίς να καταρρέετε όταν το καλύτερό σας σχέδιο αποτύχει λίγο. Γιατί αυτό συμβαίνει. Το να πηγαίνουν με τη ροή είναι το σχέδιο «Β» των ευτυχισμένων ανθρώπων.

6. Γεμίζετε το μέλλον σας με ανησυχία και φόβο: Υπάρχει συγκεκριμένος χώρος ανάμεσα στα αυτιά σας. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι γεμίζουν τις σκέψεις τους με το τι μπορεί να πάει λάθος αντί με το τι μπορεί να πάει σωστά. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι παίρνουν μια γερή δόση αυταπάτης κι επιτρέπουν στον εαυτό τους να ονειροπολούν σχετικά με το τι θα ήθελαν να τους στείλει η ζωή. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι γεμίζουν το κεφάλι τους με μόνιμη ανησυχία και φόβο. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι βιώνουν τον φόβο και την ανησυχία αλλά κάνουν μια σημαντική διάκριση μεταξύ του να νιώθουν αυτά τα συναισθήματα με το να τα ζουν. Όταν ο φόβος ή η ανησυχία μπουν στο μυαλό ενός ευτυχισμένου ανθρώπου, θα αναρωτηθεί αν μπορεί να κάνει κάτι για να εμποδίσει αυτό τον φόβο ή την ανησυχία να συμβούν (εδώ έρχεται η ευθύνη) και το κάνει. Αν δεν υπάρχει, συνειδητοποιεί πως ο φόβος τον περιτριγυρίζει και τον αγνοεί.

7. Γεμίζετε τις συζητήσεις σας με κουτσομπολιά και παράπονα: Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι χαίρονται να ζουν στο παρελθόν. Όσα τους συνέβησαν και οι δυσκολίες της ζωής τους είναι τα θέματα που θέλουν να συζητούν. Όταν δεν έχουν τι άλλο να πουν, στρέφονται στις ζωές των άλλων και στα κουτσομπολιά. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν στο τώρα και ονειρεύονται το μέλλον. Νιώθετε τη θετική τους δόνηση από μακριά. Είναι ενθουσιασμένοι με κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουν, νιώθουν ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουν και ονειρεύονται τις δυνατότητες της ζωής.



Πηγή : apotis4stis5.com



'Εχουν γεμίσει πράσινους παπαγάλους τα πάρκα της Αθήνας και το Παλαιό Φάληρο


 

Ο παπαγάλος είναι ένα πουλί που ήρθε ως μετανάστης πριν από τριάντα χρόνια και κατάφερε όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να σχηματίσει και μεγάλες αποικίες να γεμίσει τα πάρκα και τα άλση της Αθήνας φτάνοντας μέχρι το ρέμα στο Παλαιό Φάληρο. 

Σήμερα, είναι τόσο διαδεδομένο και τόσο κοινό είδος, που μπορούμε να μιλάμε για τον Αττικό παπαγάλο.

Η Αθήνα φιλοξενεί περίπου 2.000 πράσινους παπαγάλους σε πάρκα και άλση.



Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αλματώδης αύξηση του πληθυσμού των παπαγάλων στα πάρκα και τους κήπους της Αθήνας.  Τα εξωτικά πτηνά έχουν βρει στη χώρα μας ιδανικές συνθήκες για να αναπαραχθούν και οι πρώτοι παπαγάλοι είναι δραπέτες από κοντέινερ του πρώην αεροδρομίου.



Τα πρώτα πουλιά έφτασαν σε κλουβιά στο παλιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού και στη συνέχεια διέφυγαν από την αιχμαλωσία και ως εκ τούτου οι πρώτες εμφανίσεις παπαγάλων ήταν κοντά στην περιοχή του Ελληνικού, στην Γλυφάδα και το Παλαιό Φάληρο.  Οι πράσινοι παπαγάλοι βρίσκονταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 σε κιβώτια μέσα σε ένα αεροπλάνο  που τους μετέφερε από την Ινδία και όχι μόνο, τα κιβώτια έσπασαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά την διάρκεια του εκτελωνισμού κι έτσι οι παπαγάλοι απελευθερώθηκαν.  Από τότε, πετούν ελεύθεροι σε ολόκληρη της Αθήνα και ζουν στα πάρκα, στον Εθνικό Κήπο, στο πάρκο του Παλαιού Φαλήρου, στο Λυκαβηττό, στο Πεδίον του Άρεως, στη Φιλοθέη, στην Γλυφάδα κλπ. 



Πρόκειται για συγκεκριμένα είδη :

Τα είδη παπαγάλων της Αθήνας

Psittacula krameri : Πράσινου χρώματος, κόκκινο ράμφος και μακριά, κωνική ουρά. Έχει μήκος 40 εκατοστά, μαζί με τα φτερά της ουράς. Το φυσικό του περιβάλλον είναι η Ασία, κυρίως Ινδία και γύρω χώρες, αλλά και η Αφρική, νότια της Σαχάρας. Έχει μια χαρακτηριστική ένρινη φωνή, όταν πετάει φωνάζει και φωλιάζει σε κοιλότητες. Ζει σε ζευγάρια, και ζει από 20 έως 40 χρόνια, όπως και τα υπόλοιπα είδη παπαγάλων που υπάρχουν ελεύθερα στην Αθήνα. Είναι ο πρώτος που έκανε αποικίες στην Ελλάδα και ο πληθυσμός του στην Αθήνα υπολογίζεται σε πάνω από χίλια πουλιά. 

Myiopsitta monachus : Πράσινος, με γκρίζο στήθος, «πρόσωπο» και μέτωπο. Στις άκρες τους οι φτερούγες του είναι έντονα μπλε. Έχει συνολικό μήκος περίπου 30 εκατοστά. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη). Στην Αθήνα ζουν περίπου χίλια πουλιά. Έχει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον πράσινο παπαγάλο. 

Psittacula eupatrya : Πράσινος, με κόκκινο ράμφος και με μια κόκκινη στάμπα σε κάθε φτερούγα. Τον συναντάμε μόνο στο Πάρκο Τρίτση –είναι περίπου 40 άτομα–, ενώ η «πατρίδα» του είναι η Ασία, στις χερσονήσους της Ινδίας και της Ινδοκίνας.




Υιοθέτηση της πρότασης Μητσοτάκη 17 Μαρτίου γίνεται νόμος το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ευρώπη

 


Υιοθετήθηκε η πρόταση Μητσοτάκη και γίνεται νόμος της Κομισιόν.

Επιστολή της προέδρου της Κομισιόν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, σχετικά με την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης για πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού

Την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» (Digital Green Certificate) στις 17 Μαρτίου 2021, προαναγγέλλει με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά την επιστολή της με αναφορά στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, όπου συζητήθηκε η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όπως σημειώνει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, «συμφωνήσαμε σε μια κοινή προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». H πρόταση λοιπόν τίθεται προς υλοποίηση τους επόμενους μήνες.

«Συμφωνήθηκε η θέσπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του πιστοποιητικού σε σχέση με τον Covid, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για να θεσπιστεί αυτό το διαλειτουργικό σύστημα, η πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει πως βάση είναι η εμπιστοσύνη, ενώ σχετικά με το θέμα των διασφαλίσεων που απαιτούνται από κάθε κράτος-μέλος για την αυθεντικότητα των πληροφοριών στο πιστοποιητικό, «θα πρέπει να καταρτιστούν και να δημοσιοποιηθούν εθνικές λίστες πιστοποιημένων εκδοτικών αρχών και εθνικών μητρώων με τις πιστοποιημένες εκδοτικές αρχές». Όπως επισημαίνει, οι εργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης τους, χωρίς όμως να τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπούν διακρίσεις εις βάρος όσων δεν δύνανται να εμβολιαστούν, πιθανότατα για ιατρικούς λόγους ή λόγω του ότι ανήκουν σε ηλικιακή κατηγορία που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί», τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Για να είναι αποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σύστημα, θα πρέπει οι αποφάσεις να μεταφραστούν σε δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν τα επιμέρους στοιχεία και να υιοθετηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο. Βασίζομαι σε εσάς και τη συνεργασία σας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα», καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ





Συνεχίζονται οι αποδοκιμασίες δικαστών κατά της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων

 



Άλλοι 92 δικαστικοί καταδικάζουν τη θέση του προεδρείου της Ένωσης που τάχθηκε υπέρ Κουφοντίνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Οι υπογράφοντες, ως μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στο περιεχόμενο του από 24-2-2021 δελτίου τύπου της Ένωσης, υπό τον τίτλο «Για τον κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα», διότι:

1) Αν και οι θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω δελτίο τύπου απηχούν προσωπικές μόνον απόψεις των συντακτών του κειμένου και φυσικά όχι του συνόλου των δικαστών και δη των μελών της Ένωσης, εντούτοις ψευδεπίγραφα και παραπλανητικά φέρονται ως θέσεις της «Ενώσεως», δηλαδή, όλων όσοι είναι μέλη αυτής. Το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές πλειοψήφησαν οι συντάκτες των θέσεων αυτών, δεν συνεπάγεται ότι τους παρασχέθηκε η εξουσία να προβάλλουν προσωπικές απόψεις ως θέσεις της ολότητας των μελών, ιδιαίτερα για ένα τέτοιο, ευαίσθητο, αμφισβητούμενο και πιθανά στο άμεσο μέλλον αντικείμενο δικαιοδοτικής κρίσης, ζήτημα.

2) Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διαχρονικά έχει επιδείξει αγώνες όχι μόνο για Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και Δικαιοσύνη - θεματοφύλακα των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αλλά και όλων των δημοκρατικών θεσμών. Βασική και θεμελιώδης αρχή της Ένωσης είναι η δημοκρατική της λειτουργία, καθώς και η αδέσμευτη από κάθε πολιτική επιρροή δράση της.

3) Το πιο πάνω δελτίο τύπου παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές και τους σκοπούς του καταστατικού της Ένωσης, που ορίζονται περιοριστικά στο κείμενό του και δεν επιδέχονται προσωπικές ερμηνείες ή σκοπιμότητες.

Κατόπιν αυτών, ως άμεσα θιγόμενοι, καλούμε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να σταθεί με νηφαλιότητα στο ύψος των περιστάσεων, σταθμίζοντας με ωριμότητα και αντικειμενικότητα τις ενέργειές της, ώστε αυτές να μη προσβάλλουν το κύρος του Σώματος και κατ' ακολουθίαν της Δικαιοσύνης.


Αθήνα 3.3.2021


Οι υπογράφοντες


1.- Ασπασία Μαγιάκου, Αντιπρόεδρος Α.Π.


2.- Γεώργιος Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος Α.Π.


3.- Κωστούλα Φλουρή, Αρεοπαγίτης


4.- Θεόδωρος Κανελλόπουλος, Αρεοπαγίτης


5.- Γεώργιος Χριστοδούλου, Αρεοπαγίτης


6.- Ανθή Γκάμαρη, Αρεοπαγίτης


7.- Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Αρεοπαγίτης.


8.- Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Αρεοπαγίτης.


9.- Γεώργιος Κόκκορης, Αρεοπαγίτης.


10.- Θεόδωρος Μαντούβαλος, Αρεοπαγίτης.


11.- Χρυσούλα Φλώρου, Αρεοπαγίτης.


12.- Αντιγόνη Καραΐσκου, Αρεοπαγίτης.


13.- Χρήστος Τζανερίκος, Αρεοπαγίτης.


14.- Μαρία Τόμου, Πρόεδρος Εφετών, 


15.- Ιωάννα Λάμπρου, Πρόεδρος Εφετών, 


16.- Κωνσταντίνα Ταμβάκη, Πρόεδρος Εφετών


17.-Τριανταφυλλιά Πατρώνα, Πρόεδρος Εφετών


18.- Μαρία Σωμαράκη, Πρόεδρος Εφετών


19.- Σοφία Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος Εφετών, 


20.- Σοφία Σωτηροπούλου, Πρόεδρος Εφετών


21.- Κόφφα Αγγελική, Πρόεδρος Εφετών


22.- Λιακοπούλου Ευσεβεία, Πρόεδρος Εφετών


23.- Μάλαινος Σταύρος, Πρόεδρος Εφετών


24.- Παλούκης Αλέξανδρος, Πρόεδρος Εφετών


25.- Οικονόμου Σοφία, Πρόεδρος Εφετών


26.- Παπάζη Πασχαλίνα, Πρόεδρος Εφετών


27.- Πατρώνα Θωμαΐτσα, Πρόεδρος Εφετών


28.- Σούφλας Ευάγγελος, Πρόεδρος Εφετών


29.- Φραγκάλα Αθανασία, Πρόεδρος Εφετών


30.- Χασκάρη Βασιλική, Πρόεδρος Εφετών


31.- Χουζούρης Παναγιώτης, Πρόεδρος Εφετών


32.- Γεώργιος Ακτύπης, Εφέτης


33.- Αθηνά Μπεσσή, Εφέτης


34.- Βασιλική Τζούδα, Εφέτης,. 


35.- Αδαμαντόπουλος Κωνσταντίνος, Εφέτης


36.- Βασιλοδημητράκη Δέσποινα, Εφέτης                  


37.- Βερούσης Γεώργιος, Εφέτης


38.- Βλάχος Δημοσθένης, Εφέτης


39.- Γρίβα Παρασκευή, Εφέτης


40.- Ζαμπούρη Αναστασία, Εφέτης


41.- Καρβέλα Βασιλική, Εφέτης


42.- Κατινιώτη Ειρήνη, Εφέτης


43.- Λευθεριώτου Ελένη, Εφέτης


44.- όλα Καλλιόπη, Εφέτης


45.- Μπετσικώκου Κατερία, Εφέτης


46.- Νασιάκου Κωνσταντίνα, Εφέτης


47.- Νικάδρου Δωροθέα, Εφέτης


49.- Οικονόμου Αλέξανδρος, Εφέτης


50.- Οικονόμου Δημήτρης, Εφέτης


51.- Παπαϊωάννου Μαρία, Εφέτης


52.- Πανούσης Ιωάννης, Εφέτης



53.- Πρέκας Πέτρος, Εφέτης


54.- Ρουσέα Αριστέα, Εφέτης


55.- Στρατσιάνη Ιωάννα, Εφέτης


56.- Σχοινοποιού Δέσποινα, Εφέτης


57.- Τσερούλη Ελένη, Εφέτης


58.- Χονδρού Καλλιόπη, Εφέτης


59.- Βασιλάκη Αθανασία, Πρόεδρος Πρωτοδικών


60.- Γκουραμάνη Βασιλική, Πρόεδρος Πρωτοδικών


61.- Ζαγοριανός Νικόλαος, Πρόεδρος Πρωτοδικών


62.- Κορυφίδου Μαρία, Πρόεδρος Πρωτοδικών


63.- Κουρτόγλου Αντώνιος, Πρόεδρος Πρωτοδικών


64.- Θεοφιλοπούλου Φωτεινή,  Πρόεδρος Πρωτοδικών


65.- Λινάκη Ελεονώρα, Πρόεδρος Πρωτοδικών


66.- Λυμπεριάδου Σοφία, Πρόεδρος Πρωτοδικών


67.- Σκουλάξινου Μαρία, Πρόεδρος Πρωτοδικών


68.- Σουκαρά Νεκταρία, Πρόεδρος Πρωτοδικών


69.- Χριστιάς Ευάγγελος, Πρόεδρος Πρωτοδικών


70.- Ευαγγελάτος Ιωάννης, Πρόεδρος Πρωτοδικών


71.- Αυγουστή Μαρία, Πρωτοδίκης


72.- Βελεγράκη Σοφία, Πρωτοδίκης


73.- Καραναστάσης Βασίλειος, Πρωτοδίκης


74.- Κουμανάκου Γεωργία, Πρωτοδίκης


75.- Κυριακίδη Θάλεια, Πρωτοδίκης


76.- Μαγουλά Φερενίκη, Πρωτοδίκης


77.- Μπουτάκη Μαρία, Πρωτοδίκης


78.- Πολυζωγόπουλος Νικόλαος, Πρωτοδίκης


79.- Ρωμανίδου Νάντια, Πρωτοδίκης


80.- Σερετίδης Γεώργιος, Πρωτοδίκης


81.- Σταμολέκα Αντιγόνη, Πρωτοδίκης


82.- Τσάκνη Ευσταθία, Πρωτοδίκης


83.- Χρήστου Γεώργιος, Πρωτοδίκης


84.- Πελέκης Νίκος, Δικαστικός Πάρεδρος


85.- Γεωργιάδου Ειρήνη, Ειρηνοδίκης


86.- Ζαχαρού Διονυσία, Ειρηνοδίκης


87.- Κασιδάκη Ευθυμία, Ειρηνοδίκης


88.- Νίτσου Ευθυμία, Ειρηνοδίκης


89.- Παπαχρυσάνθου Ευφημία, Ειρηνοδίκης


90.- Ποντικάκη Ευτυχία, Ειρηνοδίκης


91.- Σίσκος Παναγιώτης, Ειρηνοδίκης


92.- Τσιούρδα Ελένη, Ειρηνοδίκης


ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟ 26-2-2021 ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕνΔΕ:


Νάστας Χρήστος, Πρόεδρος Εφετών


Πετροπούλου Ασημίνα, Πρόεδρος Εφετών


Σαλάτας Νικολάος, Πρόεδρος Εφετών


Δρίλλια Αικατερίνη, Εφέτης


Βουλγαρίδης Κων/νος, Εφέτης


Ζαβιτσάνος Απόστολος, Εφέτης


Κώνστα Ελευθερία, Εφέτης


Μάμαλη Ιωάννα, Εφέτης


Μπάτρη Δήμητρα, Εφέτης


Μπλέτα Στυλιανή, Εφέτης


Σωτηριάδου Δήμητρα, Εφέτης


Στενιώτη Μαργαρίτα, Εφέτης


Κορμοικιάρη Ευσεβία, Αντεισαγγελέας Εφετών


Ιωαννίδου Γλυκερία – Λουίζα, Πρόεδρος Πρωτοδικών


Φούκας Δημήτριος, Πρόεδρος Πρωτοδικών


Ορφανίδου Αλεξάνδρα, Πρωτοδίκης


Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών


Σκυριανός Φώτης, Πάρεδρος


Βελίας Νικήτας, Ειρηνοδίκης


Καρανικόλα Νικολέττα, Ειρηνοδίκης


Κομπολίτης Γρηγόρης, Ειρηνοδίκης


Πουλή Ελένη – Βαρβάρα, Ειρηνοδίκης


Σιγουράκος Διονύσιος, Ειρηνοδίκης


Φωτάκης Εμμανουήλ, Ειρηνοδίκης


Ταβαντζής Γεώργιος, Ειρηνοδίκης