Την Πέμπτη, ο Αχμέτ Τσαβούσογλου άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Αίγυπτο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, φτάνοντας μέχρι και στην υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία θα αφορά τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους στη Μεσόγειο. «Αντιμετωπίζουμε θετικά το γεγονός ότι η Αίγυπτος σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη συμφωνία της με την Ελλάδα για τις ΑΟΖ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ρίχνοντας τα δίχτυα του.
Μήπως, όμως, λογαριάζει χωρίς τον… ξενοδόχο; Μήπως, δηλαδή, η ηγεσία της Αιγύπτου δεν αντιμετωπίζει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, με τον ίδιο τρόπο τις σχέσεις της με την Τουρκία;
Ταγίπ, πρόσεχε…
Το πιθανότερο είναι πως αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ακόμη χειρότερα δε για τον Τσαβούσογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν, την άποψη του Καΐρου μοιάζουν να συμμερίζονται και οι εταίροι του στον Αραβικό Σύνδεσμο – ή, έστω, αρκετοί ανάμεσά τους. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η δήλωση που έκανε (επίσης την Πέμπτη…) ο ΓΓ του Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, αποτυπώνοντας το κλίμα που κυριάρχησε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα.
«Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σύνολο διαφορών με περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που η κατάληξη δεν θα είναι καλή, ούτε για την ίδια ούτε για την ηγεσία της», είπε χαρακτηριστικά ο 78χρονος πολιτικός – ο οποίος, για να μην ξεχνιόμαστε, ήταν ο τελευταίος υπουργός Εξωτερικών στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ – που την Τετάρτη επανεξελέγη στη θέση του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς τα ίδια λόγια είχε χρησιμοποιήσει και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε τονίσει και τα εξής: «Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρεμβαίνει στρατιωτικά στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Ενεπλάκη επίσης στον Καύκασο, στη διαμάχη ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, συγκρούστηκε με την Ελλάδα και την Κύπρο και εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΑ Μεσόγειο και τις περιοχές με κοιτάσματα φυσικού αερίου, κάτι που ανάγκασε μια μεγάλη χώρα με ισχυρή επιρροή, όπως η Γαλλία, να στείλει μαχητικά και ένα αεροπλανοφόρο στην Κύπρο».
Οργή στην Άγκυρα
Προφανώς, οι παραπάνω θέσεις δεν είναι αρεστές στην Άγκυρα, η οποία απάντησε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις αβάσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά της Τουρκίας», σημειώνει η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η στάση αυτή «δεν υιοθετείται από τους φιλικούς και αδελφικούς αραβικούς λαούς».
Αφήνει δε υπονοούμενα για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων: «Είδαμε ότι ελήφθησαν χωρίς διαφανείς διαδικασίες συζήτησης και ουσιαστικά επιβλήθηκαν από συγκεκριμένους, καθώς και ότι ορισμένα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου είτε διαφωνούν είτε έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους».
Είναι γνωστό, βεβαίως, ότι στην πολιτική όλα αλλάζουν, αναλόγως των συμφερόντων. Έτσι, διόλου δεν αποκλείεται τελικά η Αίγυπτος – η οποία αποτελεί ηγέτιδα δύναμη του Αραβικού Συνδέσμου, μαζί με τη Σ. Αραβία – να θελήσει τελικώς να διαπραγματευτεί με την Τουρκία. Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει να μεσολαβήσουν κάποιες υποχωρήσεις και κινήσεις τις οποίες ο Ερντογάν μάλλον θα δυσκολευτεί να κάνει.
Ανάμεσά τους και να σταματήσει να χαιρετά με τα τέσσερα δάχτυλα…
Πηγή : in.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου