Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας στον ιδιοκτήτη των σκύλων που σκότωσαν 5χρονο



Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας διώκεται ο 72χρονος ιδιοκτήτης των δύο σκυλιών ράτσας ροτβάιλερ που επιτέθηκαν και τραυμάτισαν θανάσιμα 5χρονο αγόρι, στα Λευκάδια Κοζάνης, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα.

Όλα έγιναν όταν για άγνωστο λόγο τα δύο σκυλιά διέφυγαν από τον φράκτη της αγροικίας του 72χρονου και επιτέθηκαν στον 5χρονο, που βρισκόταν εκεί μαζί με τη μητέρα του, προκειμένου να περάσουν την ημέρα.

Το παιδί μεταφέρθηκε με βαριά τραύματα στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, οι γιατροί έκαναν αγωνιώδεις προσπάθειες για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά μία ώρα μετά κατέληξε.

Στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα Κοζάνης ο 72χρονος ισχυρίστηκε ότι τρία ροτβάιλερ ήταν κλεισμένα σε ειδικό χώρο στο ημιυπόγειο του σπιτιού του, ενώ τα υπόλοιπα πέντε σκυλιά της οικογένειας ήταν κλεισμένα σε αποθήκη της αγροικίας. Ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο εντολέας του είναι συγκλονισμένος από το περιστατικό και σημείωσε πως διατηρούσε και φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του αγοριού. Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο 72χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

Με εντολή της Αστυνομίας, τα δύο ροτβάιλερ φυλάσσονται στο καταφύγιο αδέσποτων της περιοχής.

Οκτάχρονος τραυματίστηκε από σκύλο στην Πτολεμαΐδα

Στο μεταξύ, οι πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα σε 8χρονο αγόρι, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, όπου ο συνοδός του παιδιού δήλωσε στους γιατρούς ότι ο μικρός τραυματίστηκε από σκύλο. 

Το παιδί έφερε βαθύ θλαστικό τραύμα στο κάτω μέρος του ματιού, όπου, σύμφωνα με τους γιατρούς, του έγινε συρραφή, ενώ δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Ο οκτάχρονος τραυματίστηκε από σκύλο ράτσας Χάσκι, όταν προσπάθησε να παίξει μαζί του.


Πηγή : tanea.gr


Στους 54.142 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες στην Ελλάδα




Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης στους 54.142 ανέρχονται οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα σήμερα.

Στα νησιά παραμένουν 8.150 άτομα, από τους οποίους οι 64 μπήκαν το τελευταίο 24ωρο από την Τουρκία.

Στην Αττική φιλοξενούνται συνολικά 14.449, εκ των οποίων 2.135 παραμένουν ακόμα στο λιμάνι του Πειραιά οι υπόλοιποι στο Ελληνικό, στον Σκαραμαγκά και σε άλλα σημεία του Νομού.

Στην κεντρική Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 1.928 και στη νότια Ελλάδα σε 338.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 10.172 και στο Πολυκάστρο σε 1.137. Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 29.277 άτομα από τα 54.142 συνολικά.


Συντάξεις: Αυξάνεται το κόστος πλασματικών ετών



Έως και πέντε φορές αυξάνεται το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών, με βάση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τι ισχύει σήμερα και τι προβλέπει το καινούργιο νομοθέτημα. Γιατί η εξαγορά καθίσταται σχεδόν απαγορευτική.

Μια ακόμη παράπλευρη απώλεια για τους μελλοντικούς συνταξιούχους περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό και αφορά την δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, η οποία καθίσταται σχεδόν απαγορευτική, λόγω της αύξησης του κόστους εξαγοράς.

Πρόκειται σύμφωνα με τους ειδικούς για ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο, με στόχο την αύξηση των εσόδων του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και αφορά την αλλαγή της βάσης υπολογισμού των πλασματικών ετών, που εκτινάσσει το κόστος εξαγοράς έως και κατά πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και δώδεκα πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μέχρι επτά χρόνια με στόχο να «κλειδώσουν» ταχύτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να συνταξιοδοτηθούν.

Μέχρι σήμερα, η αναγνώριση ως συνταξίμων των πλασματικών χρόνων (στρατός, σπουδές, παιδιά) απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου του Δημοσίου εισφορά 6,67% επί των συνταξίμων αποδοχών (όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης). Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του υπαλλήλου (βασικός μισθός, επίδομα 140 ευρώ και επίδομα θέσης) του Οκτωβρίου 2011.

Σε γενικές γραμμές τα ποσά που καλείται να δαπανήσει ο ασφαλισμένος είναι από 70 μέχρι 140 ευρώ το μήνα ανάλογα με την περίπτωση.

Αντίστοιχα για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα το κόστος για τις περισσότερες κατηγορίες πλασματικών ετών είναι στα 168 ευρώ (δηλαδή το 25επλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη το 2015 ). Ειδικά για το στρατό είναι στο 20% του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών, που όμως έχει έκπτωση από 30% μέχρι το 50% ανάλογα με τα έτη της θεμελίωσης

Η αλλαγή

Με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η αναγνώριση των πλασματικών ετών γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα πλασματικού χρόνου της εισφοράς, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς, δηλαδή 20% επί των συντάξιμων αποδοχών.

Η εισφορά δε, υπολογίζεται επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Η αλλαγή αυτή είναι που οδηγεί έως και σε πενταπλασιασμό του κόστους.




Πηγή : euro2day.gr



Αστυνομία ζώων ιδρύει η Νορβηγία



Θα μάχεται κατά της βίας σε βάρος των ζώων

Την ίδρυση μιας μικρής πειραματικής μονάδας που θα ειδικεύεται στην καταπολέμηση της βίας εις βάρος των ζώων ανακοίνωση σήμερα η κυβέρνηση της Νορβηγίας.

Στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που έχει ελάχιστα προηγούμενα σε όλον τον κόσμο, η αστυνομία της κομητείας του Σορ-Τρόντελαγκ , στη δυτική Νορβηγία, θα αποσπάσει στην υπηρεσία, που θα μάχεται κατά της βίας σε βάρος των ζώων, τρεις εργαζόμενους - έναν ντετέκτιβ, έναν νομικό σύμβουλο και έναν συντονιστή.

«Πρώτ' απ' όλα, είναι σημαντικό να ασχολούμαστε με τα ζώα μας, να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και να δίνεται μια συνέχεια όταν διαπράττονται εγκλήματα σε βάρος αυτών των ανυπεράσπιστων πλασμάτων», εξήγησε η υπουργός Γεωργίας Σιλβί Λίσταγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο.

Ταυτοχρόνως, μια τέτοια μονάδα θα μπορούσε επίσης να συμβάλει «στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και τις επιθέσεις σε βάρος ανθρώπων επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι ένα μέρος εκείνων που διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος ζώων, το κάνουν και εναντίον ανθρώπων», πρόσθεσε.

Το «πείραμα» της Νορβηγίας, το οποίο θα διαρκέσει τρία χρόνια, χαιρέτησαν και οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων «Η διαδικασία που συνίσταται στο να παίρνουμε στα σοβαρά τη βία σε βάρος των ζώων ξεκίνησε», είπε η Σίρι Μάρτινσεν, υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Νώε».

Το 2014 είχαν γίνει 38 καταγγελίες για επεισόδια βίας σε βάρος ζώων, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NRK. Με βάση τη νορβηγική νομοθεσία, η βία εναντίον ζώων τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανά τον κόσμο υπάρχουν ελάχιστες μονάδες «αστυνομίας ζώων», με παρόμοιες πρωτοβουλίες σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα, να αναλαμβάνουν η Ολλανδία και η Σουηδία.


Πηγή : newsbeast.gr


Ταξίδια από την Ευριδίκη Γεωργιάδη



Ευριδίκη Γεωργιάδη

Καλοκαίρι έρχεται και θα πρέπει να οργανώσουμε τις διακοπές μας. Η σημερινή πρόταση είναι το υπέροχο νησί της Αστυπάλαια το οποίο είναι μαγευτικό και υπόσχεται φανταστικές διακοπές.

H Αστυπάλαια (ή Αστροπαλιά) είναι νησί του Αιγαίου με 1.334 κατοίκους (απογραφή 2011). Η Αστυπάλαια ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά στέκει ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.



Κατά την μυθολογία, η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήσαν κόρες του Φοίνικος και της Περιμήδης. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκε ο Αργοναύτης Αγγαίος και ο βασιλιάς της Κω Ευρύπυλος.



Οι ακτές της Αστυπάλαιας είναι βραχώδεις, με όρμους και παραλίες. Μια μικρή λωρίδα γης περίπου 100 μέτρων, το Στενό, χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα το μέσα και το έξω νησί. Στα νοτιοανατολικά υπάρχουν διάφορα μικρά νησιά, όπως η Αγία Κυριακή, ο Χονδρός, το Κουνούπι και ο Κουτσομύτης. Στα Δυτικά βρίσκονται οι νησίδες Οφιδούσα, Χτένια, Ποντικούσα και αλλες. Η πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι η Αστροπαλιά, ή Χώρα.



Εκτός από τη Χώρα που είναι η πρωτεύουσα, υπάρχει ένα ακόμη χωριό που ονομάζεται Ανάληψη (παλιά ονομασία Μαλτεζάνα ή Μαρτιζάνα) και απέχει δέκα χλμ από τη Χώρα. Εδώ βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού. Τους καλοκαιρινούς μήνες κατοικείται και το Λιβάδι, παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη Χώρα. Ένας ακόμη μικροσκοπικός οικισμός βρίσκεται στα ΒΑ του νησιού και λέγεται Βαθύ.


Το σπουδαιότερο αξιοθέατο είναι το κάστρο της Αστροπαλιάς που αποτελεί κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Στις παρυφές του κάστρου βρίσκεται και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στο πανηγύρι της προσφέρεται δωρεάν δείπνο σε όλους, με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο Λαμπριανό, (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια).



Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι και οι πολύ καλά διατηρημένοι ανεμόμυλοι. Άξιο επίσκεψης είναι επίσης το κάστρο του Αγίου Ιωάννη, καθώς και τα δύο σπήλαια του νησιού, πλούσια σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της νήσου, με αρκετά εξαιρετικά εκθέματα.



Η Αστυπάλαια συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων. Στο νησί υπάρχει και αεροδρόμιο με σχετικά καλή σύνδεση με τον αερολιμένα Αθηνών και Ρόδου.

Χρήσιμα τηλέφωνα : 

Κωδικός περιοχής :  22430
Αγροτικό Ιατρείο: 22430 61222
Αστυνομία:  22430 61207
Λιμεναρχείο: 22430 61208
Κρατικός Αερολιμένας Αστυπάλαιας:  22430 61665
Δημαρχείο:  22430 61206




Μύθοι και αλήθειες για το αλκοόλ και την οδήγηση




Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία θεωρεί χρέος της να ενημερώσει αυτές τις γιορτινές ημέρες όλους τους οδηγούς σχετικά με τη χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση. Συγκεκριμένα απαντά κατά πόσο ισχύουν ή όχι πέντε ευρέως διαδομένες απόψεις σχετικά το ποτό και τις οδηγικές μας ικανότητες. 

Μύθος 1: Το αλκοτέστ της τροχαίας δίνει πάντα μικρότερες τιμές.

Αλήθεια: Το νόμιμο όριο στον εκπνεόμενο αέρα (κοινά αλκοτέστ) είναι 0,25mg/L το οποίο αντιστοιχεί με το 0,50 g/L στο αίμα (έπειτα από αιμοληψία). Ουσιαστικά μιλάμε για αντίστοιχες τιμές και με τις δύο μεθόδους. 

Μύθος 2: Για να περάσεις το νόμιμο όριο πρέπει να πιείς πάνω από 3 ποτά.

Αλήθεια: Ένα μεγάλο ποτήρι µπύρα (500 ml), 200 ml κρασί ή 55 ml ουίσκι ή βότκα είναι ικανά για την υπέρβαση του ορίου.

Μύθος 3: Εγώ το αντέχω.

Αλήθεια: Το αλκοόλ, ανάλογα με τη ληφθείσα ποσότητα, έχει συγκεκριμένη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ένα χρόνιο πότη και ένα αρχάριο έχουν σημασία κυρίως στις χαμηλές τιμές πλησίον του νόμιμου ορίου. Κοινώς σε μεγάλες ποσότητες δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να διατηρήσει την οδηγική του ικανότητα. 

Μύθος 4: Αν τρως λιπαρά, μπορείς να πιείς και παραπάνω. 

Αλήθεια: Τα λιπαρά απλώς αργούν την απορρόφηση του οινοπνεύματος από το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό σημαίνει απλά ότι θα καθυστερήσει για λίγα λεπτά να εμφανιστεί η ανώτερη τιμή αιθυλικής αλκοόλης. Σε καμία περίπτωση η κατανάλωση λιπαρών τροφών δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πιει παραπάνω.

Μύθος 5: Σταμάτησα να πίνω εδώ και μιάμιση ώρα άρα μπορώ να οδηγήσω.

Αλήθεια: Ισχύει ακριβώς το αντίθετο, καθώς στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχουμε την μεγαλύτερη τιμή αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα.

Με την ελπίδα οι πέντε παραπάνω αλήθειες να βοηθήσουν ώστε ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες οι οδηγοί να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και να φτάσουν όλοι ασφαλείς στους προορισμούς τους, Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία εύχεται σε όλους Καλή Ανάσταση.




Πηγή : health.in.gr


Ποια ευρωπαϊκή χώρα θέλει να δεχτεί 10.000 πρόσφυγες αλλά... δεν την προτιμά κανείς;



Προς το παρόν έχει δεχθεί μόλις 234 άτομα, παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει διάπλατα τις «πόρτες» της

Με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης να υλοποιείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, λόγω της απροθυμίας πολλών κρατών της ΕΕ να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι υπάρχει μια χώρα πρόθυμη να δεχτεί χιλιάδες ανθρώπους, η οποία όμως αντιμετωπίζει δυσκολίες να τους... πείσει να έρθουν.

Κι όμως, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η Πορτογαλία έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει 10.000 από τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές, ωστόσο έχει προς το παρόν υποδεχτεί μόνο 234. 

Αυτό, όπως σχολιάζει το Bloomberg, δεν συμβαίνει λόγω της απροθυμίας της χώρας να ανοίξει την αγκαλιά της σε αυτούς που έχουν αποδράσει από τις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, αλλά στο γεγονός ότι ελάχιστοι έχουν επιλέξει να ζητήσει άσυλο από την Πορτογαλία μέχρι στιγμής. 

«Είναι δύσκολο να βρεθούν γρήγορα πρόσφυγες που μπορούν να έρθουν στην Πορτογαλία», δήλωσε ο πρόεδρος Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Lusa, κατά τη συνάντησή του με μετανάστες στην πόλη Εβόρα την περασμένη Παρασκευή.

Με την προσφυγική κρίση να ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, προκαλώντας πολιτική αναταραχή στη Γερμανία και αλλού, η προθυμία της Πορτογαλίας να «μοιραστεί το βάρος» δεν καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή. Παρότι η χώρα αποδίδει την ευθύνη σε μια έλλειψη συντονισμού των ευρωπαϊκών αρχών και σε δυσκολίες πρόσβασης των προσφύγων στη χώρα, η μεγάλη διαφορά μεταξύ των οικονομικών της επιδόσεων και εκείνων της Γερμανίας ενδέχεται να παίζει ρόλο σε αυτό.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μια εξήγηση για την απροθυμία των προσφύγων να επιλέξουν την Πορτογαλία είναι σίγουρα η οικονομική κατάσταση της χώρας που, αν και ανέκαμψε το 2014, σίγουρα υπολείπεται συγκριτικά με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν τριπλάσια από εκείνα της Γερμανίας και αυτό αποθαρρύνει φυσικά σε μεγάλο βαθμό τους πρόσφυγες, που ευελπιστούν να χτίσουν μια καινούργια ζωή στην χώρα υποδοχής τους.

«Δεν είναι πολύ ελκυστικός προορισμός, δεδομένου του υψηλού ποσοστού της ανεργίας», εξηγεί ο Λουί Σέρα, ανώτατος οικονομολόγος στην Caixa Economica Montepio Geral της Λισαβόνας «Είναι πιο εύκολο για ένα μετανάστη να πάει στο κέντρο της Ευρώπης όπου υπάρχει μια πιο συγκεντρωμένη αγορά, από το να πάει σε κάποιες χώρες της περιφέρειας όπως η Πορτογαλία. Στο κέντρο της Ευρώπης το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλότερο», συμπληρώνει.

Άλλος ένας παράγοντας που μειώνει το γόητρο της Πορτογαλίας στους πρόσφυγες είναι εξάλλου ότι η χώρα (σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες) δεν είχε ποτέ μεγάλες κοινότητες Σύρων, Αφγανών ή ατόμων από την Ερυθραία, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί δεν είναι η πρώτη επιλογή, αναφέρει ο Πορτογάλος υπουργός Μετανάστευσης, Εδουάρδο Καμπρίτα.


Πηγή : protothema.gr


Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί φορεάς σοβαρών επιδημιών τα κουνούπια εάν δεν προστατευτούμε



"Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της έγκαιρης και συστηματικής υλοποίησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών στην περιοχή ευθύνης σας, δεδομένων μάλιστα και των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες και αναμένονται να συνεχισθούν κατά τους εαρινούς μήνες, που μπορεί να συντελέσουν σε πιο γρήγορη έναρξη της περιόδου κυκλοφορίας των κουνουπιών και σε αυξημένους πληθυσμούς αυτών». 

Με αυτό τον τρόπο ξεκινά την επιστολή του προς τις περιφέρειες όλης της χώρας και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας στα μέσα του προηγούμενου μήνα ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Ο λόγος της ανησυχίας δεν είναι καθόλου αμελητέος: «Νοσήματα, όπως π.χ. η ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός, η νόσος Chikungunya, η νόσος Zika κ.ά. οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια», αναφέρεται στην επιστολή, σημειώνοντας πως καταστάσεις «μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω τοπική εξάπλωση των νοσημάτων αυτών».

Σύμφωνα με στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, η παρουσία πλέον στη χώρα μας του ασιατικού κουνουπιού «τίγρης» (επιστημονική ονομασία Aedes Albopictus) καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο μετάδοσης ιών, όπως του Δάγκειου πυρετού, Chikungunya και Zika. Μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί πως «ιδιαιτέρως σε περιοχές που υποδέχονται και φιλοξενούν μετανάστες–πρόσφυγες η υλοποίηση αποτελεσματικών προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η εντατικοποίησή τους θα πρέπει να αναδειχθεί σε θέμα υψηλής προτεραιότητας»! Η προειδοποίηση αυτή δεν σχετίζεται με τη μεταφορά και είσοδο στην Ελλάδα των επικίνδυνων αυτών ασθενειών (καθώς η περίοδος επώασής τους είναι μικρότερη των 14 ημερών και οι πρόσφυγες ταξιδεύουν πολύ περισσότερες μέρες πριν φτάσουν στη χώρα μας), αλλά κυρίως με το γεγονός πως οι πληθυσμοί των προσφύγων είναι πιο ευάλωτοι και ευπαθείς, σε χώρους με κακές συνθήκες υγιεινής και με μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου.

Από την πλευρά του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζεται η ανάγκη μέτρων πρόληψης, με βασικό στοιχείο την προσπάθεια έγκαιρης καταπολέμησης της πληθυσμιακής ανάπτυξης των κουνουπιών – διαβιβαστών των ασθενειών, με ειδικό στόχο την διαμόρφωση μιας ασπίδας προστασίας ενάντια στην εμφάνιση του ιού Zika. Ειδικά για τις περιοχές υποδοχής και στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων «κρίνεται άκρως απαραίτητη η διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης, ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων».

Ο ρόλος των περιφερειών

Από την πλευρά των περισσότερων περιφερειών υπάρχει ευαισθητοποίηση φέτος και έγκαιρη κινητοποίηση, λόγω και των αυξημένων θερμοκρασιών, που δημιούργησαν συνθήκες πρώιμης εκκόλαψης των προνυμφών. Σύμφωνα με την εικόνα που μας έδωσαν στελέχη των αντίστοιχων υπηρεσιών μεγάλων περιφερειών, φέτος τα προγράμματα ψεκασμών ξεκίνησαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, έγκαιρα και διενεργούνται αξιόπιστα. Στην Περιφέρεια Αττικής επίγειοι και εναέριοι ψεκασμοί ξεκίνησαν από τον Μάρτιο κιόλας, ενώ προχώρησε και σε ψεκασμό των στάσιμων υδάτων στις δεξαμενές και τις τεχνητές λίμνες του ΟΑΚΑ, οι οποίες είχαν να ψεκαστούν εδώ και 12 έτη. Οπως σημειώνουν στην «Κ» στελέχη της Περιφέρειας έχουν ήδη προχωρήσει οι ψεκασμοί σε όλα τα ρέματα, με χρήση βιολογικών σκευασμάτων, ασφαλών για τον άνθρωπο και το οικοσύστημα. 

Επίσης, καταγράφηκαν δημόσιοι χώροι που δεν καλύπτονται από δήμους, έτσι προέκυψε και η παρέμβαση στο Ολυμπιακό συγκρότημα της Καλογρέζας. Από τα τέλη Μαρτίου ξεκίνησαν και στη συνέχεια εντατικοποιήθηκαν οι δράσεις για την καταπολέμηση κουνουπιών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, έτσι ώστε να θωρακιστεί η περιοχή έναντι των κινδύνων που διακινούνται με τα κουνούπια και έχουν να κάνουν με τον ιό του Δυτικού Νείλου, την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών και τον ιό Ζίκα κ.λπ.

Νωρίτερα –ευλόγως γιατί– από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με προτεραιότητα τους χώρους παραμονής πληθυσμών προσφύγων και μεταναστών. Καθώς το πρόγραμμα ψεκασμών είναι διετές (2015-2016) δεν υπήρξε φέτος καθυστέρηση λόγω διαγωνισμών. Ηδη έχουν γίνει παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Ειδομένη και σε άλλους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων.



Έντυπη Καθημερινή


O Σκουρλέτης προαναγγέλει εκλογές αν οι δανειστές επιμένουν σε νέα μέτρα



Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες αφήνει ο Πάνος Σκουρλέτης, σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν να ζητούν μέτρα που υπερβαίνουν στη συμφωνία του καλοκαιριού, καθώς «η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση να κινηθεί σε άλλες κατευθύνσεις».

Όπως ξεκαθαρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real news, μια ενδεχόμενη υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ για τη λήψη των προληπτικών μέτρων θα ισοδυναμούσε με καταστρατήγηση εκ μέρους των δανειστών της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» σημειώνει με νόημα και προσθέτει πως «θα ακύρωνε τις θετικές επιπτώσεις στην ίδια την οικονομία από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, μιας και θα αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Ερωτηθείς για το αν η Σύνοδος Κορυφής που ζητάει ο Πρωθυπουργός, ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε νέες περιπέτειες, υποστηρίζει πως, «η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. της δίνει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να θέτει τα κορυφαία ζητήματα των σχέσεών της με τους εταίρους της σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε υποχρέωση σε αυτή την οριακή στιγμή για τη χώρα να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατές μορφές που διαθέτουμε για να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και τα συμφέροντα του λαού μας».

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές τάσεις με αφορμή τους «53», ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρει ότι η ύπαρξη τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι θεμιτή, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι τάσεις και τα ρεύματα εντός του κόμματος για να συμβάλουν σε έναν γόνιμο και προωθητικό προβληματισμό πρέπει να δομούνται στη βάση των πραγματικών προβλημάτων και αναλύσεων.

«Ομαδοποιήσεις, οι οποίες συγκροτήθηκαν στην προηγούμενη φάση και δυσκολεύονται να επικαιροποιήσουν τις αναλύσεις τους ουσιαστικά μετατρέπονται σε απλούς και στείρους μηχανισμούς. Από αυτή την επισήμανση δεν εξαιρείται κανείς», επισημαίνει ο υπουργός.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης τονίζει πως «οι τελικές επιλογές της κυβέρνησης είμαι βέβαιος πως θα είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις διαθέσεις του συνόλου των μελών της Κ.Ο.» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ομάδα των «53».

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υποστήριξε ότι αποτελεί έναν από τους πλέον άξιους υπουργούς Οικονομικών. «Ασφαλώς και δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πολύ δε περισσότερο δεν υφίσταται τέτοιο θέμα από τη στιγμή που είναι ένας από τους πιο άξιους υπουργούς Οικονομικών. Παρατηρώ τελευταία πως, ανεπιτυχώς και αυτός, γίνεται αντικείμενο μιας προσπάθειας αποδόμησης από εξωθεσμικά κέντρα και πολιτικούς αντιπάλους».

Ερωτηθείς για τη μεταφορά των αποθεματικών των δημόσιων οργανισμών στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο υπουργός Περιβάλλοντος επαναλαμβάνει ότι «η τοποθέτηση των αποθεματικών στην ΤτΕ έχει αποφέρει καλύτερες αποδόσεις για όσους οργανισμούς το έκαναν».

Σχετικά με την προωθούμενη λύση για το δημόσιο χρέος, εξηγεί ότι «αν πετύχουμε μια μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους κατά 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, θα είναι κάτι σημαντικό και θα αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης».

Καταλήγοντας, εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή συνεργασία με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.


Πηγή: cnn.gr


Η πολυετής οικονομική κρίση «μάτωσε» τις καρδιές των Ελλήνων…



Κάποιοι αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους κατά της χοληστερίνης, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι καλύπτουν με δυσκολία το κόστος. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Όπως ενημερώνουν ο καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτρης Τούσουλης,ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του "Ερρίκος Ντυνάν" Γιώργος Ανδρικόπουλος, ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής της "Ευρωκλινικής", Δημήτρης Ρίχτερ και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, Κώστας Τούτουζας, με αφορμή το 31ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαΐου στην Αθήνα, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρικόπουλος ανέλυσε τα αποτελέσματα του προγράμματος "Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου", το οποίο υλοποιείται επί μία δεκαετία με την συμμετοχή 60.000 ατόμων καθώς πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε σύνολο 1.842 συμμετεχόντων το έτος 2015 διαπιστώθηκε ότι:

-Το 17,4 % των ερωτηθέντων διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους.

-Το 11,8% θεωρεί το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής μεγάλο ή δυσβάσταχτο.

-Μόνο το 26% από αυτούς που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν πετύχει το στόχο της θεραπευτικής αγωγής.

-Το 55,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το άγχος αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, ποσοστό υψηλότερο από αυτό των ετών πριν την οικονομική κρίση.

-Το 58% των ασθενών με δυσλιπιδαιμία δεν λαμβάνει καμιά οδηγία από τους γιατρούς τους για τη διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούν.

Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και ίσως η κυριότερη αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αυξάνει συνεχώς στον ελληνικό πληθυσμό. Τα στοιχεία από το ΕΛΙΚΑΡ δείχνουν ότι η συχνότητά έχει ξεπεράσει στο 11%.


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Ο Τσίπρας παραμυθιάζεται και μόνος του αφού δεν τσιμπάει πλέον ο Έλληνας



Το μήνυμα αισιοδοξίας προσπάθησε να περάσει και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας αλλά τώρα πλέον ο Έλληνας δεν "τσιμπάει" ζώντας την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.                 

Επισκέφτηκε την φρεγάτα μας «Αδρίας» ο Αλέξης Τσίπρας και είπε :

«Γιορτάζουμε σήμερα το Πάσχα που σηματοδοτεί και το πέρασμα σε μια καινούργια εποχή, με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.  Ότι αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό, πάντοτε υπερασπιζόμενοι αξίες. Την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες. Καλή δύναμη και αισιοδοξία για τα καλύτερα που έρχονται» 

Εξήρε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων που διαφυλάττουν την εθνική ακεραιότητα ως «κόρη οφθαλμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν από τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ευχήθηκαν στους αξιωματικούς και το πλήρωμα, ενώ τσούγκρισαν και αβγά. 

Να θυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πεί ότι μαζί με την ανάσταση θα έρθει και η ανάσταση της οικονομίας καθώς και η ανάπτυξη και ο Πάνος Καμμένος είχε πεί ότι το Πάσχα τελειώνουμε απο τα μνημόνια.





Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο τώρα κόβει και τον... ύπνο



Έθεσε σε εφαρμογή το μέτρο της αλλαγής ώρας κατά μισή ώρα μπροστά προκειμένου να μην σκοτεινιάζει τόσο νωρίς

Μισή ώρα από τον ύπνο τους έχασαν από την Κυριακή οι κάτοικοι της Βενεζουέλας καθώς η κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο έβαλε σε εφαρμογή το μέτρο αλλαγής της ώρας προκειμένου να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα.

Συγκεκριμένα στις 2.30 τα ξημερώματα η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε ότι πλέον «η ώρα είναι 3». Η λογική του μέτρου είναι ότι με τα επιπλέον 30 λεπτά θα «μεγαλώσει» η μέρα και έτσι οι πολίτες θα κάνουν λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό ήταν το τελευταίο - μέχρι στιγμής - μέτρο που επέβαλε η σοσιαλιστική κυβέρνησης της Βενεζουέλας στους πολίτες της χώρας, μετά τις διακοπές ρεύματος, την εργάσιμη εβδομάδα των δύο ημερών για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους περιορισμούς στη χρήση κλιματιστικών αλλά και στα πιστολάκια για τα μαλλιά, τα κλειστά καταστήματα σε εμπορικά κέντρα, το κλείσιμο των σχολείων την Παρασκευή κ.α.

Ανακοινώντας την αλλαγή ώρας ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Χόρχε Αρρεάζα είπε οτι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος τη νύχτα και των κλιματιστικών ήταν εξαιρετικά ενεργοβόρα για το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας. «Θα είναι απλό να μετακινήσουμε τους δείκτες του ρολογιού κατά μισή ώρα - αυτο θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε περισσότερο φως της ημέρας και δεν θα σκοτεινιάζει τόσο νωρίς» είπε προσπαθώντας να εξηγήσει την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου.

Η Βενεζουέλα έχει βυθιστεί στο οικονομικό χάος μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου με την οικονομία της να βρίσκεται σε συνεχή πορεία ύφεσης από το 2013.

Οι πολίτες της χώρας βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, φάρμακα αλλά ακόμα και χαρτί τουαλέτας, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον Νίκολας Μαδούρο να ανακοινώσει ανήμερα Πρωτομαγιά την αύξηση κατά 30% του κατώτερου μισθού, στα 15.051 μπολίβαρ(1.505 δολάρια στα επίσημα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, αλλά μόλις 13,50 στη μαύρη αγορά, σύμφωνα με το Ρόιτερς), στη δωδέκατη αύξηση του κατώτερου μισθού αφότου εξελέγη, τον Απρίλιο του 2013, μετά τον θάνατο του προκατόχου και μέντορά του, του Ούγο Τσάβες.



Πηγή : protothema.gr


Amber alert: Κοριτσάκι 3,5 ετών εξαφανίστηκε στον Σκαραμαγκά




Πρόκειται για την Μαρία-Ειρήνη Πρίντεζη, η οποία χάθηκε Κυριακή γύρω στις 14:40 μετά το μεσημέρι.

Κοριτσάκι ηλικίας τρεισήμισι ετών εξαφανίστηκε στην περιοχή του Σκαραμαγκά, με συνέπεια να εκδοθεί Amber Alert.

Πρόκειται για την Μαρία-Ειρήνη Πρίντεζη, η οποία χάθηκε σήμερα Κυριακή γύρω στις 14:40 μετά το μεσημέρι.

Έχει καστανά μάτια και μαλλιά, ύψος περί το ένα μέτρο και βάρος περίπου 22 κιλά.

Την ώρα που εξαφανίστηκε φορούσε ροζ παντελόνι, ροζ μπλούζα και ροζ αθλητικά παπούτσια.

Οποίος γνωρίζει οτιδήποτε παρακαλείται να επικοινωνήσει με το 100 ή με το 116 000.