Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Καταγγελία σοκ από το Άργος Ορεστικό: «Ρίχνουν αδέσποτα σκυλιά στον Γράμμο για να τα φάνε οι λύκοι»



Μία τρομακτική καταγγελία έφτασε σήμερα το πρωί στο protothema.gr 

Μία καταγγελία που έχει ήδη τραβήξει τον δρόμο της δικαιοσύνης και που αν αποδειχθεί βάσιμη, η τιμωρία των υπευθύνων θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από παραδειγματική. Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, στις αρχές Αυγούστου δημοτικοί υπάλληλοι από το Άργος Ορεστικό μάζεψαν από το χωριό Βογατσικό γύρω στα 10 αδέσποτα σκυλιά τα οποία εν συνεχεία τα άφησαν στο Νεστόριο, πάνω στα βουνά «για να τα φάνε οι λύκοι»: «Είμαι κάτοικος Βογατσικού και ήμουν μπροστά στο σκηνικό. Δημοτικοί υπάλληλοι, που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, έφτασαν στην πλατεία του χωριού απ' όπου μάζεψαν γύρω στα δέκα αδέσποτα σκυλιά με την αιτιολογία ότι η περιοχή έχει γεμίσει ψύλλους», λέει η κυρία Αναστασία Χουλουιλίδου και συνεχίζει: 

«Τα καημένα τα ζωντανά τα πέταξαν μέσα σε ένα τρέιλερ με κάγκελα κι όταν κάποιος συγχωριανός ρώτησε έναν υπάλληλο πού θα τα πάνε, εκείνος του απάντησε: “Στα βουνά του Γράμμου θα τα πάμε και δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ πίσω... Θα τα φάνε οι λύκοι. Δεν είναι η πρώτη φορά...”. Εκείνη τη στιγμή τρελάθηκα, τηλεφώνησα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και η απάντησή του ήταν: “Ποια είστε εσείς κυρία μου; Άμα θέλετε ας κάνετε μήνυση!” Έτσι κι έκανα! Πήγα στην εισαγγελία, μου είπαν ότι πρέπει πρώτα να κάνω καταγγελία στην αστυνομία, την έκανα, και έχει ήδη υποβληθεί στον εισαγγελέα πρωτοδικών Καστοριάς με αριθμό πρωτοκόλλου 1016/23/315-α'. Ελπίζω ότι η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα. Το κακό ωστόσο δεν σταματά εδώ. Παρόλο που καταγγείλαμε τον Δήμο και κάθε υπεύθυνο της πράξης αυτής για την παράνομη περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων του χωριού και ζητήσαμε την τιμωρία αυτών με τα όσα ορίζει ο νόμος 4039/2012, η θρασύτητα τους ξεπέρασε κάθε όριο στέλνοντας εκ νέου συνεργείο άσχετων δημοτικών υπαλλήλων να περισυλλέξουν για άλλη μια φορά όσα αδέσποτα είχαν απομείνει και να τα πετάξουν στον Γράμμο ως τροφή για τους λύκους. Με την παρέμβαση ενός πολίτη του χωριού παρενέβη άμεσα περιπολικό της άμεσης δράσης με άντρες της αστυνομίας και παρεμπόδισαν τους δημοτικούς υπαλλήλους να αγγίξουν έστω και ένα σκυλί διώχνοντας τους από το χωριό και υπενθυμίζοντάς τους τις ποινές που ορίζει ο νόμος 4039/2012: 5 χρόνια φυλάκιση συν 30.000 πρόστιμο για κάθε σκύλο που κακοποιείται! Σ' αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αστυνομικούς του Άργους Ορεστικού για την άμεση παρέμβασή τους. Αυτό που γίνεται είναι κάτι παραπάνω από καταδικαστέο. Ντρέπομαι για λογαριασμό τους και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου προκειμένου να σωθούν τα αθώα αυτά πλάσματα. Θέλω κλείνοντας να πω ότι όταν ρώτησα τον δήμαρχο τι θα κάνει με τα αδέσποτα εκείνος μου απάντησε: ¨Είχα σκοπό να κάνω στο Βογατσικό κυνοκομείο αλλά τελικά δεν θα το κάνω”». 


Το protothema.gr επικοινώνησε και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Τ. Ζέζο, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν έχουμε δώσει ποτέ σκυλιά για τροφή στους λύκους. Κάθε βδομάδα φροντίζουμε τα αδέσποτα δίνοντάς τους τροφή. Τα σκυλιά τα εμβολιάζουμε και εν συνεχεία τα αφήνουμε ελεύθερα. Όντως μαζέψαμε αδέσποτα σκυλιά από το Βογατσικό το οποίο είχε γεμίσει ψύλλους, τα οποία τα φιλοξενήσαμε στο αμαξοστάσιο του Δήμου και μετά τα αφήσαμε ελεύθερα, τα ελευθερώσαμε σε άλλο χωριό... Όλοι αυτοί που μιλάμε και κάνουν καταγγελίες είναι φιλόζωοι του καναπέ! Πολλές φορές έχουμε βγάλει ανακοινώσεις για υιοθεσίες αδέσποτων και κανείς δεν έχει ανταποκριθεί. Θέλω τέλος να σημειώσω ότι αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε και χώρο φύλαξης για τα αδέσποτα στο Βογατσικό...» 



Πηγή : protothema.gr


Γ. Βρούτσης: Πάνω από 470.000 οι εκκρεμείς συντάξεις



Εντός του Σεπτεμβρίου, θα παρουσιάσουμε και θα δημοσιοποιήσουμε τα εκκαθαριστικά των συντάξεων για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, δεν έχουν εμφανιστεί τα εκκαθαριστικά των συντάξεων, επισημαίνοντας ότι ως βουλευτής της αντιπολίτευσης εκείνη την περίοδο δεσμεύτηκε ότι, όταν αναλάβει η ΝΔ την κυβέρνηση, θα παρουσιάσει άμεσα τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων. «Η δέσμευσή μας να παρουσιαστούν τα εκκαθαριστικά θα γίνει σε όσους έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός» επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, ενώ αποκάλυψε ότι χθες ενημερώθηκε ότι για περίπου 222.906 συντάξεις δεν έχει γίνει επανυπολογισμός. «Επιβεβαιώνεται ότι έλεγαν ψέματα και επιβεβαιώνεται η καχυποψία που είχαμε, γιατί δεν παρουσιάζονταν τα εκκαθαριστικά» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας. «Είμαστε σε μία ευνομούμενη χώρα που η δικαιοσύνη είναι κυρίαρχο συστατικό της. Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας. Όποια κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς θα την σεβαστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ακριβή αριθμό, διότι πρέπει να απαντήσουν όλες οι υπηρεσίες, εκτιμώντας ωστόσο ότι οι συνολικές εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 470.000. Όπως είπε, από αυτές, οι 65.000 είναι συντάξεις χηρείας.

«Τον Φεβρουάριο του 2019, 55 βουλευτές της ΝΔ έκαναν ερώτηση για το θέμα, [αλλά] δεν απαντήθηκε ποτέ. Δεσμεύομαι σήμερα για πολλοστή φορά ότι, αν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ερώτηση, εγώ θα απαντήσω» σχολίασε ο κ. Βρούτσης. «Έχουμε στρέψει όλο το ενδιαφέρον μας στην καταβολή αυτών των συντάξεων και στην απονομή τους. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνουμε το υπουργείο Εργασίας και, συγκεκριμένα, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τώρα που ανέλαβε ο νέος διοικητής, στην κατεύθυνση της απονομής των συντάξεων» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Οι G7 προσφέρουν 20 εκατ. δολάρια, αλλά ο Μπολσονάρου δεν τα θέλει



Ακροδεξιά και ακροαριστερά πουθενά στον κόσμο δεν έκαναν καλό στον λαό που είχε την ατυχία να τους έχει κυβέρνηση και ηγέτες!!

Οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν  ότι προσφέρουν άμεσα 20 εκατομμύρια δολάρια για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, πράγμα όμως το οποίο στηλίτευσε αμέσως ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Παρά το ότι ο Μπολσονάρου έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή του δεν διαθέτει χρήματα για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, παραμένει ασαφές αν  θα δεχθεί ή όχι την προσφορά των   G7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη, παρά την ολοένα εντονότερη διεθνή ανησυχία και κατακραυγή.



Από τα συνθήματα φαίνονται ποιοι κακοποιοί είχαν "μαντρώσει" τους μετανάστες σε καταλήψεις και τους εκμεταλλεύονταν



Με σύνθημα κάψετε την Ελλάδα και με σύνθημα σκοτώστε τους αστυνομικούς οι κακοποιοί αντιεξουσιαστές και ακροαριστεροί δήθεν αλληλέγγυοι είχαν "μαντρώσει" τους μετανάστες σε κτίρια υπό κατάληψη στα Εξάρχεια και τους εκμεταλλευόντουσαν.


Μέσα σε κτίρια με βρωμιά, ακαθαρσίες και άσχημες συνθήκες διαβίωσης για μικρούς και μεγάλους, εκμεταλλευόντουσαν κακοποιοί αντιεξουσιαστές και αλληλέγγυοι τους μετανάστες και τους πότιζαν με μίσος για την Ελλάδα.





Πόση ξεφτίλα ρε Βαρουφάκη δεν ντρέπεσαι; Για capital controls φταίει η τότε αντιπολίτευση



Δεν έχει τέλος η ξεφτίλα του Βαρουφάκη και όλων των παρταλιών που είχε μαζέψει και συνεχίζει να μαζεύει στο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντί ο Βαρουφάκης να είναι απολογούμενος για τα εγκλήματα του στην οικονομία βγαίνει και προσπαθεί να καλύψει τα εγκλήματα του ρίχνοντας τις ευθύνες σε άλλους που δεν είχαν καμία σχέση.

Ο Γιάνης (με ένα ν όνομα που δεν υπάρχει παγκοσμίως) Βαρουφάκης επιχείρησε να απαντήσει για το έγκλημα το δικό τους και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που επέβαλε ως Υπουργός Οικονομικών,  απέδωσε τις ευθύνες χωρίς ίχνος ντροπής και αξιοπρέπειας στην… αντιπολίτευση, στους Ευρωπαίους ηγέτες και στην Κεντρική Τράπεζα.

Ο επικίνδυνος προειδοποίησε μάλιστα  ότι έρχεται νέα μεγάλη ύφεση αδιαφορώντας για την ηλιθιότητα που λέει και την ζημιά που κάνει «Κατανοώ την ανάγκη του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού να μιλούν για πράγματα που τους πονούν και θέλουν να επικοινωνήσουν. Και εμείς έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για τα capital controls και για οικονομική λαίλαπα που έρχεται και δεν βλέπετε», και κατηγόρησε μάλιστα άθλια την κυβέρνηση ότι δεν έχει προετοιμαστεί για αυτό που φαντάζεται ότι θα γίνει ο επικίνδυνος Βαρουφάκης : «Είστε τόσο προετοιμασμένοι όσο και ο Αλαγοσκούφης το 2008», είπε χωρίς ίχνος  ντροπής και αξιοπρέπειας ο Γιάνης με ένα ν.




Καθοδικά κινούνται οι βάσεις στις περισσότερες σχολές



Καθοδικά κινούνται οι βάσεις στις περισσότερες σχολές με εξαίρεση τις οικονομικές σχολές, είπε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 

«Οι βάσεις κινούνται γενικά σε καθοδική βάση με εξαίρεση κάποιες σχολές κυρίως οικονομικές σε μεγάλες περιφέρειες. Οι βάσεις στις σχολές που προστέθηκαν-130 νέα τμήματα- κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα», τόνισε η υπουργός Παιδείας. Αναλυτικότερα εξήγησε ότι η πτώση στις νομικές σχολές κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές σχολές στα 200 με 300 μόρια, οι πολυτεχνικές σχολές στα 300 με 800 μόρια, οι παιδαγωγικές στα 600 μόρια, οι μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια. Άνοδο σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής περίπου στα 400 μόρια, καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές. 

Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, τα αποτελέσματα αφορούν σχεδόν 104.000 υποψηφίους εκ των οποίων οι 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το 23% των υποψηφίων εισάγεται στην σχολή της πρώτης προτίμηση τους. Οι γυναίκες έχουν πάλι την πρωτιά, καθώς σημειώνουν επιτυχία στο 53,48% και οι άνδρες ακολουθούν με 46%.

«Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις. Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Και ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρσι. Άρα ο κύριος λόγος για την πτωτική  τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας. 

Παράλληλα τόνισε ότι οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια φτάνουν περίπου πάνω από 25% και στα επαγγελματικά λύκεια πάνω από 40%. «Έχουμε πει ότι αν θέλετε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει την δυνατότητα να ορίσει την δική του βάση πάνω από αυτή την βάση», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως. 

Επιπλέον εξήγησε ότι για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην Γ Λυκείου δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στους βασικούς του άξονες αλλά η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα για τους μαθητές της Β Λυκείου. 

Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις στις περισσότερες δημοφιλείς σχολές, εκτός από τα τμήματα πληροφορικής αλλά και τις οικονομικές σχολές.

Για παράδειγμα στην Οδοντιατρική Αθηνών για ημερήσια Λύκεια η βάση μειώθηκε κατά 356 μόρια από 18.382 πέρσι σε 18.026 το 2019.

Διαβάστε αναλυτικά το συγκριτικό των βάσεων

Στην Ιατρική Αθήνας η βάση μειώθηκε κατά 305 μόρια από 19.029 μόρια σε 18.724 μόρια φέτος. Στην Φαρμακευτική Αθηνών η βάση έπεσε κατά 350 μόρια στα 17.848 μόρια. Στην Φυσική Αθηνών καταγράφηκε σημαντική πτώση κατά 675 μόρια στα 15.417 μόρια.

Για το Τμήμα Μαθηματικών στην Αθήνα υπήρξε πτώση κατά 535 μόρια από΄15.152 μόρια το 2018 σε 14.617 μόρια φέτος.

Η Νομική Αθήνας σημείωσε άνοδο κατά 328 μόρια από 17.510 το 2018 σε 17.838 μόρια φέτος. 

Στα παιδαγωγικά σημειώθηκε επίσης πτώση με το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης της Αθήνας να φτάνει στα 15.732 μόρια από 16.059 πέρσι. Στην Ιστορία και Αρχαιολογία Αθήνας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κατά 3.073 μόρια από 12.180 μόρια πέρσι σε 15.253 μόρια το 2019. 

Στις πολυτεχνικές σχολές, όπως των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σημειώθηκε πτώση 284 μορίων και η βάση έφτασε στα 19.050 μόρια. 

Αντίθετα στο τμήμα Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς υπήρξε αύξηση κατά 490 μόρια στα 15.998 μόρια. 

Στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε αύξηση κατά 659 μόρια από 15.066 μόρια το 2018 σε 15.725 μόρια φέτος. 


Πηγή: skai.gr


Νέα αποτυχημένη προπαγάνδα από τα Τρόλ του ΣΥΡΙΖΑ


Η πιο αποτυχημένη προπαγάνδα όλων των εποχών.

Από το πρωι διακινείται στα social media, σαν δήθεν σημερινή από τα Εξάρχεια, μια φωτογραφία με παιδάκια που κλαίνε σε ένα λεωφορείο.

Μόνο που η συγκεκριμένη εικόνα τραβήχτηκε τον Απρίλιο του 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!


Τότε είχαν αποχωρήσει από την πλατεία Συντάγματος δεκάδες πρόσφυγες που είχαν κατασκηνώσει, μετά από επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων στα Εξάρχεια (επί ΣΥΡΙΖΑ).

Δείτε εδώ τη σχετική είδηση από ΤΑ ΝΕΑ

Κάποιες από τις σημερινές αναρτήσεις με τα fake news:






Πηγή : omadaalithias.gr


Τα μαζεύει μετά την παραπομπή στον εισαγγελέα ο Μπαλάσκας: Δεν είπα «σκουπίδια» ανθρώπους, αλλά συμπεριφορές



Προσπαθεί να τα «μαζέψει» ο Σταύρος Μπαλάσκας μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τις δηλώσεις του σχετικά με την επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια.

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ σχετικά με «ηλεκτρική σκούπα που θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια από τα Εξάρχεια» προκάλεσαν ακόμα και την οργή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος έδωσε εντολή για διενέργεια ΕΔΕ.

«Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ πολύ καλά έκανε και διέταξε ΕΔΕ μετά από όλη αυτήν την επίθεση που έγινε από μερικά ΜΜΕ, εφημερίδες και σάιτ. Από εκεί και πέρα καλό είναι μερικές φορές να διευκρινίζεται τι ακριβώς έχει συμβεί έτσι ώστε να ξέρουμε όλοι και να υπάρχει μια πολυπρισματική διαφάνεια», είπε ο Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας στο STAR, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μιλούσε ως εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ, αλλά εξέφρασε την άποψή του.

«Ποτέ δε θα έλεγα ανθρώπους σκόνη ή σκουπίδια», είπε ο κ. Μπαλάσκας. «Αν δει κάποιος όλη τη δήλωσή μου θα καταλάβει, γιατί μιλάω για δημοκρατικότητα, λέω ότι οι συνάδελφοί μου έκαναν εξαίρετα τη δουλειά τους, μιλάω για τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους, τους πρόσφυγες, και αν ανατρέξει κάποιος στο Internet θα δει πολλές δηλώσεις μου αντιρατσιστικού χαρακτήρα για αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ακόμη στο STΑR.

Αναφορικά με την επίμαχη λέξη που χρησιμοποίησε σχετικά με την επιχείρηση στα Εξάρχεια- «σκουπίδια»- ο κ. Μπαλάσκας δήλωσε ότι αναφερόταν σε συμπεριφορές και όχι σε ανθρώπους. «Δυστυχώς, κάποιοι προσπάθησαν, προφανώς για πολιτικούς λόγους- στους οποίους εγώ δεν υπόκειμαι, γιατί δεν είμαι ούτε βουλευτής, ούτε πολιτικό πρόσωπο- να δημιουργήσουν μια κατάσταση, η οποία ενδεχομένως να τους χρησίμευε αλλού. Κακώς το έκαναν αυτό διότι εννοώ ότι υπάρχουν συμπεριφορές σκουπίδια και φαίνεται αυτό από τη δήλωσή μου αν κάποιος τη δει ολόκληρη», ανέφερε. «Ποτέ δεν θα έλεγα ανθρώπους σκόνη ή σκουπίδια», δήλωσε ακόμα.


Πηγή: in.gr


Βίντεο καταγράφει καρέ-καρέ την πτώση του ελικοπτέρου στα καλώδια στον Πόρο



Στο βίντεο, που δημοσιεύει το saronicmagazine.gr, φαίνεται πεντακάθαρα το ατύχημα και το μέγεθος της έκρηξης, τη στιγμή που το ελικόπτερο προσκρούει πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ.

Το βίντεο κατέγραψε ένας Δανός τουρίστας που βρισκόταν πάνω στο ιστιοπλοϊκό του λίγα μέτρα από το σημείο πτώσης του ελικοπτέρου.

Δείτε ΕΔΩ  το βίντεο



Επιστροφή στην κανονικότητα με την πλήρη άρση των capital controls που επέβαλε η ανικανότητα Τσίπρα



Tα capital controls, που τα επέβαλε στην χώρα και τον Ελληνικό λαό η ανίκανη κυβέρνηση Τσίπρα, εφαρμόσθηκαν για 50 μήνες παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της κυβέρνησης Τσίπρας ότι θα τα καταργούσε.

Το Μαξίμου πανηγυρίζει και δικαίως : Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, υλοποίησε ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει. Διά του οικονομικού της επιτελείου, προχώρησε στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, και από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ενώ, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.

Έτσι, έκλεισε επιτέλους ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες, τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα -σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα. Η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, αφού συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διασφάλιση της δημοσιονομικής, χρηματοπιστωτικής και γενικότερης οικονομικής σταθερότητας. Η χώρα πρέπει να γίνει και γίνεται μία πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα



Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Παίρνω σήμερα τον λόγο, καταρχάς για να υπογραμμίσω και εγώ με τη σειρά μου την ξεχωριστή σημασία του νομοσχεδίου που συζητούμε. Όχι μόνο γιατί ενσωματώνει στο εθνικό μας δίκαιο ένα κοινοτικό κεκτημένο, που καθυστερούσε 14 μήνες. Ούτε γιατί γλυτώνει τη χώρα από κυρώσεις εκατομμυρίων, αλλά και από αναδρομικά πρόστιμα της τάξης των περίπου 5.400 ευρώ ημερησίως από τις 7 Μαΐου του 2018, όπως ανέφερε και η Κοινοβουλευτική μας Εκπρόσωπος.

Οι νέες ρυθμίσεις για την «Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» είναι κρίσιμες, είναι απαραίτητες κυρίως διότι συνιστούν σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης αλλά και Δημοκρατίας. Και, από την άποψη αυτή, είναι συστατικά στοιχεία της πολιτικής της κυβέρνησής μας.

Μέχρι στιγμής, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το νέο  επιτελικό κράτος, τη λειτουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδειξαν την κυβερνητική μας ετοιμότητα. Η εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων απ’ τα αθλητικά συμβόλαια της ΕΡΤ και η γρήγορη -και δωρεάν- απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το Μάτι σηματοδοτούν τον σεβασμό μας στο δημόσιο χρήμα. 35 εκατομμύρια ευρώ έχουμε γλιτώσει μέχρι στιγμής σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση από την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σχετικά με το ποδόσφαιρο. Και, σε πείσμα των διαφόρων που προέβλεπαν επικείμενες καταστροφές, το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά. Ενώ οι μάχες με τις καλοκαιρινές φωτιές -που ακόμα δίνουμε- αποδεικνύουν την καθημερινή παρουσία μας δίπλα στον πολίτη. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας, στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, στους εργαζόμενους στους Δήμους, τις Περιφέρειες, τις Δασικές Υπηρεσίες για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και αυτό το Σαββατοκύριακο, σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Στην ίδια, λοιπόν, κατεύθυνση κινείται και το σημερινό νομοσχέδιο. Συμπίπτει με το φθινοπωρινό άνοιγμα της Βουλής: Το τρίπτυχο Σχέδιο-Ταχύτητα-Αποτέλεσμα αποτελεί την σταθερή πυξίδα αυτής της κυβέρνησης. Έτσι κινηθήκαμε τις πρώτες 40 μέρες. Και μ’ αυτόν τον ρυθμό θα συνεχίσουμε και στα επόμενα 4 χρόνια. Με πρόγραμμα, συνέπεια και παραγωγή συγκεκριμένου και μετρήσιμου έργου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν είναι κρυφά, πλέον, τα μεγάλα προβλήματα που παραλάβαμε την 7η Ιουλίου: Από τις μακροχρόνιες δημοσιονομικές δεσμεύσεις, μέχρι το επείγον θέμα της ΔΕΗ, και τα εκατοντάδες φρένα στις επενδύσεις. Από τα μεγάλα προβλήματα στο Ασφαλιστικό, την Παιδεία, την Ασφάλεια, μέχρι τις παγίδες στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, την Υγεία και την Πολιτική Προστασία. Αυτό ίσχυε, δυστυχώς, και στην περίπτωση των Προσωπικών Δεδομένων. Έναν τομέα εξαιρετικά κρίσιμο, κομβικό θα έλεγα, για την οικονομία. Αλλά και κρίσιμο για την ίδια τη Δημοκρατία -καθώς αφορά στα ατομικά δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Το νομοσχέδιο μας είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κοιτά μπροστά, και απαντά στα μεγάλα ζητήματα των καιρών. Γιατί η ελεύθερη επικοινωνία σε έναν ανοιχτό κόσμο είναι, πράγματι, ανάγκη της εποχής. Αλλά και η προστασία του ψηφιακού αποτυπώματος του κάθε πολίτη είναι ισότιμο δικαίωμα. Και στα ζητήματα αυτά, στα ζητήματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η Ευρώπη υπήρξε πράγματι πρωτοπόρα: Ήταν εκείνη που έθεσε πρώτη κανόνες, τιμωρώντας ακόμα και τεχνολογικούς κολοσσούς που τους παραβίασαν. Και ήταν αυτή που ρητά υποχρέωσε εταιρίες να μην «φακελώνουν» εργαζόμενους και πολίτες ώστε να χρησιμοποιούν τα στοιχεία τους κατά το δοκούν. Είναι, λοιπόν, άξιο απορίας πώς μία κυβέρνηση που υποτίθεται ότι επαγγελλόταν τα ατομικά δικαιώματα, άφησε απροστάτευτους τους Έλληνες πολίτες για τόσο καιρό. Ούτε, βέβαια, την τιμά το ότι η αδιαφορία της μας έκανε -και σε αυτόν τον τομέα- θλιβερή εξαίρεση της Ευρώπης.

Πρόκειται, λοιπόν, -το Νομοθέτημα αυτό- για ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού. Που επανατοποθετεί την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είναι ένα βήμα ανάπτυξης. Προσφέρει πρόσθετες δυνατότητες στην επιχειρηματική δράση. Αλλά είναι πρωτίστως ένα σοβαρό βήμα κοινωνικής ευθύνης. Ανοίγει την επικοινωνία, αλλά θωρακίζει τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα –ιδίως τους ανήλικους.

Πρακτικά, το νέο αυτό πλαίσιο βάζει τάξη σε θολές περιοχές του διαδικτύου, που σήμερα λειτουργούν άναρχα. Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το ανοιχτό πνεύμα με το οποίο προσέγγισε τη συζήτηση στη Βουλή. Να πω, επίσης, ότι πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων αλλά και φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση έγιναν δεκτές από τον Υπουργό -και αυτό είναι ένα ακόμα πρόσθετο βήμα στη λογική της καλής  νομοθέτησης που θέλουμε να υιοθετήσουμε. Εξηγήθηκε επαρκώς γιατί το νομοσχέδιο ήρθε με την διαδικασία του κατεπείγοντος: το κόστος το οποίο καλούμαστε  να πληρώσουμε σε ημερήσια βάση δεν άφηνε άλλα περιθώρια. Αλλά μέχρι και στο ασφυκτικό πλαίσιο μιας κατεπείγουσας συζήτησης ακολουθήσαμε κανόνες καλής νομοθέτησης.

Με το παρόν νομοσχέδιο, λοιπόν, κανείς πια δεν μπορεί να χρησιμοποιεί στοιχεία κάποιου άλλου δίχως την συγκατάθεσή του. Και κανείς εργοδότης δεν επιτρέπεται να επικαλείται δεδομένα των εργαζομένων σε βάρος τους. Για παράδειγμα, εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για απόλυση ή για την αλλαγή θέσης ενός υπαλλήλου. Ενώ στοιχεία της υγείας του -αν αυτά υπάρχουν- πρέπει να είναι ανώνυμα και κρυπτογραφημένα. Και να μένουν μακριά από πιθανούς ενδιαφερόμενους χρήστες, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι επιχειρήσεις αποκτούν πια μια κοινή αφετηρία στο ζήτημα της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων. Αλλά οι πολίτες -κυρίως-  θα μπορούν να είναι αυτοί που θα ελέγχουν, πια, το ηλεκτρονικό τους προφίλ. Και όλα τα ατομικά τους στοιχεία, τα δεδομένα των επικοινωνιών τους, οι καταναλωτικές τους προτιμήσεις -ακόμη και οι  καθημερινές τους συνήθειες θα αφορούν αυτούς και μόνο αυτούς. Θα μειωθούν, έτσι, και οι συνεχείς οχλήσεις από κάθε είδους ανεπιθύμητα μηνύματα που σήμερα μας κατακλύζουν.

Και όποιος μέχρι τώρα διακινούσε όγκους στοιχείων προς άγνωστη χρήση, στο εξής θα πρέπει να το σκέφτεται δύο φορές. Είτε αυτός είναι μία μεγάλη ψηφιακή επιχείρηση, είτε μια απλή ιστοσελίδα η οποία, ωστόσο, θέλει να εκμεταλλευτεί τα προσωπικά δεδομένα  των χρηστών της. Αντίθετα, όσοι τηρούν τους κανόνες, θα αποκτούν κύρος και εμπιστοσύνη στον κόσμο των ψηφιακών επαφών.

Με λίγα λόγια, το δικαίωμα της ελεύθερης πληροφόρησης εναρμονίζεται, πια, πλήρως με το  δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Και γι’ αυτό και ελπίζω -παρά τις όποιες επιμέρους ενστάσεις μπορεί ακόμα να υπάρχουν- οι νέες ρυθμίσεις να ψηφιστούν από όλους μας. Κάτι που θα αποτελέσει και ένα πρόσθετο επιχείρημα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να μην καταδικαστεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκε λόγω της ολιγωρίας που επιδείξαμε στην ενσωμάτωση.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Είπα στην αρχή πως το νομοσχέδιο αυτό ανήκει σε μία ενιαία δέσμη κυβερνητικών πρωτοβουλιών, πολλές από τις οποίες υλοποιούνται νωρίτερα απ’ ότι είχαν προβλεφθεί.  Και δεν είναι η μόνη!

Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω μία ακόμη προγραμματική μας δέσμευση που γίνεται πράξη πριν από το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει:

Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα Capital Controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν. Ο Υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει και επίσημα τη σχετική τροπολογία και στη συνέχεια θα δώσει κάποιες επιμέρους εξηγήσεις.

Από τον Ιανουάριο του 2015 οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων.

Η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, και από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου  2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ενώ τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.

Επιτέλους, σήμερα κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες, τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα -σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα. Για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.




Παπαδημούλης και Θάνου παλεύουν για την θέση της Θάνου στην επιτροπή ανταγωνισμού



Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Βασιλική Θάνου που δεν θέλει με κανένα τρόπο να αποχωριστεί την θέση της με αξιοπρέπεια, και φυσικά για την εμμονή του Παπαδημούλη που έχει καταντήσει γραφικός.

Η πρώην πρόεδρος, η έκπτωτη όπως προτιμά η ίδια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, με επιστολή της στην ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης αφού ζητά να παρέμβουν υπέρ της νομιμότητας (για τη μη απομάκρυνσή της δηλαδή), θέτει σε δημόσια θέα την συγγενική σχέση της μιας εκ των διορισμένων μελών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του Δικαστηρίου, Αθ. Ράντο.

Πρόκειται για την ειδική νομική σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Μαρία-Ιωάννα Ράντου, η οποία επιλέχθηκε για μια από τις θέσεις εισηγητή στην επιτροπή και η οποία, σύμφωνα με την κα Θάνου, είναι κόρη του αρχαιότερου αντιπροέδρου του ΣτΕ, Αθανάσιου Ράντου. 

Και νέα ερώτηση την τρίτη κατά σειρά κατάθεσε στην Κομισιόν για το ζήτημα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού ο γραφικός πλέον αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης. 

Σε συνέχεια των ερωτήσεών του για το κατά πόσον οι νομοθετικές ρυθμίσεις (ρήτρα αναδρομικότητας), που επιβλήθηκαν στην ΕΕΑ από την κυβέρνηση, είναι συμβατές με τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των Ευρωπαϊκών συνθηκών, καθώς και της πρόσφατης απάντησης της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μάριον Βεστάγκερ προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν εξετάζει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης «για να διακριβώσει την κατάσταση σχετικά με τη ρύθμιση για την ΕΕΑ», η νέα ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυτή τη φορά επικεντρώνεται στο Ασυμβίβαστο προτεινόμενου νέου μέλους της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και συγκεκριμένα της κας Μαρίας – Ιωάννας Ράντου.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης του Δημήτρη Παπαδημούλη και με δεδομένο ότι «το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) καλείται να εκδικάσει στις 30/8, αίτημα της Προέδρου και μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που εκδιώχθηκαν κατά παράβαση της οδηγίας της ΕΕ 1/2019 και της σχετικής νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-288/12, το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ), η Ελληνική κυβέρνηση στις 22/8 έσπευσε πριν ακόμα την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ, να ορίσει νέα μέλη», μεταξύ των οποίων, «προτεινόμενη για τη θέση του Εισηγητή είναι η κα Μαρία – Ιωάννα Ράντου, κόρη του αρχαιοτέρου Αντιπροέδρου του ΣτΕ, Αθανάσιου Ράντου».

Με αφορμή και τη νέα αυτή θεσμική εκτροπή, και ενώ εκκρεμούν ακόμη οι απαντήσεις στις προηγούμενες ερωτήσεις του προς την Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητά από την Κομισιόν γραπτή απάντηση για το εάν θεωρεί πως «τίθεται θέμα αμεροληψίας και θεσμικής σύγκρουσης συμφέροντος, λόγω της στενής οικογενειακής σχέσης του Αντιπροέδρου του ΣτΕ και της προτεινόμενης από την κυβέρνηση υποψήφιας Εισηγήτριας, ενόψει της εκδίκασης από το ΣτΕ στις 30/8, της αίτησης αναστολής της εκδίωξης των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού» αλλά και «θέμα γενικότερου ασυμβίβαστου της συγκεκριμένης υποψήφιας, δεδομένου ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαδικαστικά προσβάλλονται ενώπιον του ΣτΕ».