Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Είχε τεράστια περιουσία, αλλά έτρωγε χαλασμένο κρέας και ψόφια πουλιά, ενώ δάνειζε χρήματα που δεν τα ζήταγε πίσω. Τζον Μέγκοτ. Ο εκκεντρικός πλούσιος που ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Σκρουτζ


Ο Κάρολος Ντίκενς, ο σημαντικότερος Βρετανός συγγραφέας της Βικτωριανής εποχής μέσα από τα βιβλία του δημιούργησε χαρακτήρες που άντεξαν στον χρόνο.
Ένας από αυτούς είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο τσιγκούνης και γεροξεκούτης πλούσιος που στα τελευταία χρόνια της ζωής του άφησε το Πνεύμα των Χριστουγέννων να τον συνεπάρει και να μάθει έννοιες όπως συμπόνια και γενναιοδωρία.

Τον 17ο αιώνα έζησε ένας άνθρωπος που έμοιαζε αρκετά με τον χαρακτήρα του Ντίκενς και πολλοί αναγνώστες του βιβλίου υποστήριξαν ότι ο Κάρολος Ντίκενς δανείστηκε τα χαρακτηριστικά του Σκρουτζ, από τον υπαρκτό Τζον Μέγκοτ.

Ορφανός από μικρός

Ο Τζον Μέγκοτ γεννήθηκε τον Απρίλη του 1714 στην Αγγλία.
Ο πατέρας του Τζον ήταν ξακουστός ζυθοποιός και η μητέρα του καταγόταν από οικογένεια πολιτικών .
Στα τέσσερά του, ο Τζον έχασε τον πατέρα του και λίγο αργότερα πέθανε και η μητέρα του.
Μπορεί ο Τζον να ορφάνεψε από πολύ μικρή ηλικία, αλλά η περιουσία που του άφησαν ήταν αρκετή για να ζήσει πλουσιοπάροχα.
Ο Τζον φοίτησε ως εσωτερικός σε ιδιωτικό σχολείο, το Westminster School, έμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο στην Ελβετία, ενώ μέχρι τα τριάντα του ζούσε με όλες τις ανέσεις, σύχναζε στα καλύτερα σαλόνια του Λονδίνου, ντυνόταν με τα ακριβότερα υφάσματα και δεν φοβόταν να χάσει χιλιάδες λίρες σε χαρτοπαιξίες.

Επιπλέον, δάνειζε πάντα μεγάλα ποσά σε φίλους του, χωρίς ποτέ να τα πάρει πίσω, αρκεί κάποιος να τα επέστρεφε εθελοντικά!

Η μεταστροφή του νεαρού

Κανείς δεν πίστευε πως ο Μέγκοτ, περνώντας την τέταρτη δεκαετία της ζωής του θα ακολουθούσε τα χνάρια της μητέρας και του θείου του.
Όταν πέθανε η μητέρα του, είχε καταφέρει να δημιουργήσει περιουσία αξίας 100 χιλιάδων λιρών χωρίς να σπαταλήσει ούτε μια λίρα κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Αρνιόταν να πληρώσει για να θρέψει την οικογένεια της και πέθανε εξαιτίας της κακής διατροφής.
Ο θείος του Τζον, ο Χάρβεϊ, είχε το ίδιο σκεπτικό.
Άφησε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του να ρημάξει, ντυνόταν με ρούχα πεθαμένων συγγενών και τρεφόταν μόνο με ότι έπιανε στο κυνήγι.
Καθώς ο Χάρβεϊ ήταν ανύπαντρος και δεν είχε παιδιά, ο Τζον τον επισκεπτόταν με σκοπό να κληρονομήσει την περιούσια του.
Μάλιστα, άλλαξε το επώνυμο του από Μέγκοτ σε Ελβς, που ήταν το επώνυμο του θείου του για να του αποδείξει ότι το όνομά του θα συνέχιζε να υπάρχει και μετά το θάνατό του.
Το 1763,ο Χάρβεϊ πέθανε και ο Τζον κληρονόμησε 350.000 λίρες.
Μαζί με τα χρήματα όμως, φαίνεται ότι καθώς μεγάλωνε κληρονόμησε και κάποιες συνήθειες του θείου του.
Αν και όταν ήταν νέος λάτρευε τις πολυτέλειες, στην ώριμη ηλικία δεν σπαταλούσε πλέον τίποτα για τον εαυτό του.
Προτιμούσε το «κέρασμα». Συνέχισε πάντως να δανείζει πολλά χρήματα και να στοιχηματίζει ακόμη περισσότερα σε τυχερά παιχνίδια.
Παρόλα αυτά, άφησε τα ακίνητα του που είχαν ξεπεράσει τα 100 στην απόλυτη παρακμή, ντυνόταν σαν ζητιάνος και δεν χρησιμοποιούσε μεταφορικό μέσο.
Στη διάθεση του είχε μόνο ένα άλογο που το χρησιμοποιούσε  μόνο όταν έβρεχε και το έδαφος ήταν μαλακό, ώστε να μην χρειαστεί να το πεταλώσει.
Δεν παντρεύτηκε, καθώς ένας γάμος κόστιζε πάρα πολύ, αλλά απέκτησε δύο νόθους γιους και αρνήθηκε να πληρώσει για την εκπαίδευση τους.

Ο φτωχότερος πολιτικός

Το 1774, ο Ελβς εκλέχθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά αρνήθηκε όλα τα κοινοβουλευτικά προνόμια και την χρηματοδότηση για την καθιερωμένη καμπάνια των πολιτικών.
Τα μόνα χρήματα που ξόδευε ήταν για το μεσημεριανό του.
Τα 12 χρόνια που έμεινε στο αξίωμα, κυκλοφορούσε σχεδόν ρακένδυτος και έτρωγε πάρα πολύ λιτά.
Από την πολιτική αποσύρθηκε, καθώς δεν ήθελε να δώσει ούτε μια λίρα στην εκστρατεία για επανεκλογή.
Συνέχισε να δίνει χρήματα σε αυτούς που του ζητούσαν και υπολογίζεται ότι μέχρι το 1786 είχε δανείσει πάνω από 150 χιλιάδες λίρες.

Η περιουσία του ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο λίρες, αλλά πέθανε ως ο φτωχότερος άνθρωπος.

Προς το τέλος της ζωής του, ο χρόνιος υποσιτισμός και οι βασανιστικές δοκιμασίες που ο Ελβς επέβαλλε στον εαυτό του, κλόνισαν την ψυχική του υγεία.
Υπήρχαν φορές που αγόραζε ολόκληρο γουρούνι και το έτρωγε για μέρες. Επειδή δεν υπήρχαν ακόμη τότε τα ψυγεία με τον πάγο, ο Ελβς μπορούσε να φάει ακόμη και χαλασμένο κρέας προκειμένου να μη δώσει λεφτά για φρέσκο κρέας ή λαχανικά.
Έφτασε στο εξωφρενικό σημείο να τρέφεται από πεθαμένα πουλιά που άρπαζε από πεινασμένους αρουραίους.

Ο Ελβς, όπως ο Σκρουτζ, φύλαγε τα λεφτά του και φοβόταν μήπως κάποιος του κλέψει την περιουσία

Η συνολική του περιουσία άγγιζε το 1 εκατομμύριο λίρες, αλλά ο ίδιος μάζευε ένα ένα τα νομίσματα, τα τύλιγε σε χαρτοπετσέτες και τα έκρυβε σε κάθε γωνιά του σπιτιού του. Τα βράδια έμενε ξύπνιος προσπαθώντας να θυμηθεί πού τα είχε κρύψει, ενώ παράλληλα φώναζε σε ανύπαρκτους ληστές ότι κανείς « δεν θα κλέψει την περιουσία του και θα κρατήσει τα λεφτά του».
Τον Νοέμβριο του 1789, ο Ελβ αρρώστησε βαριά και έπειτα από οκτώ μέρες πέθανε.
Έγραψε στους γιους του ένα γράμμα «πιστεύοντας πως τους άφησε αυτό που ήθελαν». Κληρονόμησε στον καθένα 500 χιλιάδες λίρες.


Πηγή : mixanitouxronou.gr


ΣΔΟΕ: 850 λογαριασμοί με πάνω από 100 εκατ. ευρώ - Ανεπάγγελτη με κατάθεση 17,5 εκατ. και ιδιωτικός υπάλληλος με 77 εκατ. ευρώ!


Στοιχεία που σοκάρουν, φέρνει στο φως το ΣΔΟΕ το οποίο αποκαλύπτει ότι υπάρχουν Ελληνες που έχουν κρύψει εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, έγινε έλεγχος σε 65 CD που έστειλαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι τράπεζες.
Εκεί περιέχονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί με καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Οι εισαγγελείς, Αθανασίου, Μπρης και Δραγάτσης, από τον πρώτο έλεγχο που έκαναν οι υπάλληλοι πληροφορικής, διαπίστωσαν πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολυεκατομμυριούχοι. Και μάλιστα δημιουργήθηκαν κυρίως στα χρόνια της κρίσης.
Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους, έχουν βρεθεί συνολικά 850 καταθέσεις που στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έχουν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ!
Οι έλεγχοι λοιπόν ξεκίνησαν από τα... περίεργα της λίστας. Από τους πρώτους που ελέγχθηκαν μια κυρία, που δήλωνε ανεπάγγελτη από το 2001. Δήλωσε, ωστόσο, 700.000 ευρώ εισόδημα, αλλά την Τετάρτη βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της 17,5 εκατ. ευρώ!
Ιδιωτικός υπάλληλος που είχε δηλώσει 600.000€ αλλά στο λογαριασμό του βρέθηκαν 15 εκατομμύρια ευρώ!
Άλλος, ιδιωτικός υπάλληλος επίσης που δηλώνει κάτοικος Φιλοθέης, είχε δηλώσει εισόδημα 150.000 ευρώ και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς βρέθηκαν 77 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να δικαιολογήσει πως βρέθηκαν.


Πηγή : imerisia.gr


Σε φαύλο κύκλο η οικονομία με εκδόσεις εντόκων και παύση πληρωμών του Δημοσίου μέχρι τον Μάρτιο



To plan b στην οικονομία μέχρι και τον Μάρτιο που και τυπικά η χώρα ξεμένει από ρευστότητα, σύμφωνα άλλωστε με τις δηλώσεις από τη Βουλή του υπουργού κ. Γκ. Χαρδούβελη, προβλέπει και πάλι παύση πληρωμών των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.
Το υπουργείο προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του, αφού ακόμα και αν δεν πάρει η Ελλάδα τις δόσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2015 πρέπει να πληρώσει σε λήξεις ομολόγων και αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων, 4,5 δισ ευρώ. Έτσι, σε μία πρώτη κίνηση, με στόχο την ενίσχυση του Δημοσίου ταμείου, με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, τα ταμιακά διαθέσιμα Υπουργείων, αποκεντρωμένων διευθύνσεων και ανεξάρτητων αρχών, ύψους 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, περνούν έως 30 Δεκεμβρίου από  468 τραπεζικούς λογαριασμούς στο λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού.

Για να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσιου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και άλλες λύσεις, μεταξύ των οποίων ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω repos από τους φορείς του Δημοσίου. Με την διαδικασία αυτή, έχουν ήδη αντληθεί 9 δισ. ευρώ. Μεταξύ των λύσεων είναι και οι έκτακτες εκδόσεις 3μήνων και 6μήνων εντόκων γραμματίων, καθώς και η αξιοποίηση 3 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ. Η χρήση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει γίνει και στο παρελθόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταμιακή ρευστότητα του Δημοσίου. Ως έσχατη λύση εξετάζεται και η καθυστέρηση εξόφλησης των προμηθευτών του Δημοσίου, με στόχο την εξόφληση δανειακών αναγκών. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας ξεκινούν από 520 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, φτάνουν τα 1,6 δισ. και τον Μάρτιο ανεβαίνουν στα 2,5 δισ.

Επίσης έως την 1η Μαρτίου, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αντικαταστήσουν ενέχυρα ύψους 35 δισ.ευρώ, από ομόλογα του νόμου Αλογοσκούφη, τα οποία δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, θα πρέπει να αποπληρωθούν 5,12 δισ., ενώ τoν Αύγουστο οι υποχρεώσεις φτάνουν τα 3,69 δισ. ευρώ.
Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος που ήδη έχει πραγματοποιήσει την πρώτη σύσκεψη για την προετοιμασία της ενόψει καθυστέρησης της προγραμματισμένης συμφωνίας με την τρόικα.

Η ρευστότητα των τραπεζών έχει ήδη σημειώσει την πρώτη οριακή μείωση, όμως η επιβάρυνση με εκδόσεις εντόκων θα απορροφήσει 3-4 δις. επιπλέον όπως έχει τονίσει ο κ. Χαρδούβελης. Όλα δείχνουν ότι ένα πολιτικό κλίμα αβεβαιότητας ενισχύει τις προϋποθέσεις για διαταράξεις στην οικονομία, που με κάθε τρόπο πρέπει να αποφευχθούν.

Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι ότι η πραγματική οικονομία εισέρχεται πλέον στη σκοτεινή περίοδο των περασμένων ετών, του 2012 και νωρίτερα, όταν ο ιδιωτικός τομέας κατέρρεε από την αδυναμία του Δημοσίου να φανεί συνεπές στις υποχρεώσεις του. Οι τράπεζες δεν έδιναν δάνεια, οι πληρωμές στους προμηθευτές των επιχειρήσεων γίνονταν με εγγυητικές πληρωμένες στο 100% της αξίας των εμπορευμάτων, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ιδιωτικού τομέα άγγιζαν και τον ένα χρόνο και ο φαύλος κύκλος συνεχιζόταν…


Πηγή: reporter.gr


«Φωτιά» στο πολιτικό παρασκήνιο λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας



Ραβανός Αρης

Πολυεπίπεδες κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου, οπότε και θα κριθεί οριστικά εάν θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Παρά τη Χριστουγεννιάτικη ραστώνη, στα…«σαλόνια» και στους «διαδρόμους» της εξουσίας διεξάγονται πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις, ενώ τα τηλέφωνα έχουν «πάρει φωτιά», καθώς πολλές είναι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες για τον επικείμενο καθοριστικό τρίτο γύρο.

Παράλληλα, την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα σε διάφορες συνάξεις, εορταστικά δείπνα και γεύματα, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου, η αγωνία ήταν κυρίαρχη για την επόμενη μέρα και το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου, λόγω αδυναμίας εκλογής του κ. Δήμα.

Και επειδή στην πολιτική πολλά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται, κατά την περίφημη ρήση του ιδρυτή της ΝΔ και πατριάρχη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι κινήσεις που διεξάγονται από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι σε πολλά πεδία.

Βασικός στόχος είναι να μεταπειστεί σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών. Από τους εναπομείναντες 12 σε σύνολο 25 που παραμένουν στο «παρών», η κυβέρνηση ευελπιστεί στη θετική ψήφο των Βασίλη Καπερνάρου, Νίκης Φούντα, Βύρωνα Πολύδωρα και ίσως και του Μίμη Ανδρουλάκη, αν και δεν έχουν δώσει σήμα για αλλαγή της στάσης τους.

Η κυβέρνηση αναζητεί συνολικά 12 για να φθάσει από τους 168 που ψήφισαν τον κ. Δήμα στην δεύτερη ψηφοφορία στον «μαγικό αριθμό» των 180. Άρα, εκτός από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων θα πρέπει να «σπάσουν» και οι Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, οι οποίες μέχρι στιγμής παραμένουν συμπαγείς και οι πρόεδροί τους, οι Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος επιμένουν σκληρά στο «όχι».

Πάντως, ήδη η προχθεσινή συνέντευξη (στο Βήμα fm) του Μαρίνου Ουζουνίδη των ΑΝΕΛ θεωρήθηκε από τη ΝΔ ως θετικό σήμα, αν και ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, μίλησε Χριστουγεννιάτικα για «μπετόν αρμε» Κ.Ο. και για βουλευτές που έχουν ονοματεπώνυμο (σ.σ.παρέπεμπε στη δήλωση του Πρωθυπουργού) και διευθύνσεις!

Ανεξάρτητα από το τι δηλώνουν οι εκπρόσωποι και διάφοροι κεντρικοί παράγοντες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, η προσοχή στρέφεται και στους βουλευτές αυτών των κομμάτων, καθώς αναζητούνται τουλάχιστον 9-10 από τις δυο Κ.Ο. και η εκτίμηση που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι ότι όλα θα κριθούν κυριολεκτικά μεταξύ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας. Τότε ευελπιστούν να αλλάξουν στάση, εάν δουν ότι υπάρχει προοπτική επίτευξης του στόχου των 180, ορισμένοι βουλευτές που δεν θέλουν ακόμα να εκτεθούν.

Το δίλημμα θα είναι σκληρό και προς τους βουλευτές όμως από το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό θα τεθεί και πάλι για μια ακόμη φορά με μεγαλύτερη ένταση, πιθανότατα την προσεχή Κυριακή με νέο διάγγελμα πιθανότατα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο Πρωθυπουργός θα θέσει τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους και τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι πλέον έχουν εθνική, και όχι, προσωπική ευθύνη. Οι αναφορές του θα έχουν να κάνουν με την επαύριο της τρίτης ψηφοφορίας, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος και είναι χαρακτηριστική και η επισήμανσή του μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για εθνική περιπέτεια.

Πολλοί μιλάνε και ήδη κυκλοφορούν εδώ και τρεις μέρες σενάρια στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία για την πολιτική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποια θα είναι αυτή η κίνηση, αλλά αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί για μια ακόμη φορά στους κινδύνους από μια εκλογική αναμέτρηση.

Επίσης θα επισημάνει, όπως είπε και την περασμένη Κυριακή, τον οδικό χάρτη που έδωσε στους ανεξάρτητους βουλευτές και στα μέλη των Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που ενδεχομένως θέλουν να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: συναινετική εκλογή Προέδρου, διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή και στελεχών πλην της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, συμφωνία για το χρέος, ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος και διεξαγωγή εκλογών προς τα τέλη του φθινοπώρου του 2015.

Το ενδεχόμενο να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών έχει αποκλειστεί, ενώ ακόμα και το σενάριο να τεθεί θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν προχώρησε, τουλάχιστον έως το βράδυ των Χριστουγέννων, καθώς κρίνεται ότι δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή στάσης βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, ενώ και από το Μέγαρο Μαξίμου το απορρίπτουν, όπως πράττουν εδώ και πολλούς μήνες, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών από τον κ. Βενιζέλο αρκετές φορές.

Ο κ. Δήμας που είχε το τελευταίο τριήμερο πολλές τηλεφωνικές επαφές με κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς βουλευτές, παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμα και η δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής, θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της «Μεγάλης Δευτέρας» για την πολιτική ζωή του τόπου, αν και παραμονές της Πρωτοχρονιάς και εν μέσω του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων.


Πηγή : tovima.gr



Οι 80 ώρες της αγωνίας για την Προεδρία


Έντονες διεργασίες και παρασκήνια παρ' ότι πολλοί προεξοφλούν τις εκλογές - Πιθανό νέο διάγγελμα Σαμαρά το Σάββατο ή την Κυριακή - Εκλογές εδώ και τώρα, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

80 ώρες έχουν απομείνει μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας οπότε στη Βουλή θα δξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.


Μόλις ολοκληρωθεί η αντίστροφη μέτρηση των 80 ωρών θα γνωρίζουμε αν έχει εκλεγεί νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας ο οποίος θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια ή η Βούλη θα διαλυθεί για να οδηγηθεί η χώρα σε υποχρεωτικές εκλογές, με πιθανότερες ημερομηνίες την 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Η τρίτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει προειδοποιήσει ότι το συμφέρον της χώρας είναι να εκλεγεί στη θέση του προέδρου ο Σταύρος Δήμας για να μην εμπλακεί η χώρα σε μια πολιτική περιπέτεια με αδιευκρίνιστες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή της πορεία. Ο κ. Σαμαράς, έχει επίσης εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση κατηγορώντας το δίδυμο Τσίπρα- Καμμένου ότι τρομοκρατούν και λασπολογούν όσους βουλευτές σκέφτονται να δώσουν θετική ψήφο στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Τις επόμενες κρίσιμες μέρες μέχρι τη Δευτέρα, ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε νέο διάγγελμα με το οποίο θα ζητά την ψήφο των βουλευτών, ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 για να εκλεγεί νέος Πρόεδρος. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο κ. Δήμας συγκέντρωσε 168 βουλευτές, οποτε απομένουν μόνο 12 ψήφοι για να συγκεντρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

Εκ των πραγμάτων, τις επόμενες 80 ώρες είτε θα εκλεγεί Πρόεδρος είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας μπορεί να προκαλέσει την εκ νέου διόγκωση της οικονομικής κρίσης. Ξένα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους προειδοποιώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι διακηρύξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφ' όσον ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση και αποφασίσει να μην συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης όπως αξιώνουν οι πιστωτές.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος φόβου και επισημαίνουν ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές εδώ και τώρα.

«Το 2015 να ξαναβρούμε την αξιοπρέπεια που τέσσερα χρόνια τώρα έχουμε χάσει από τις πολιτικές της υποτέλειας και της καταστροφής» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ακούγοντας τα κάλαντα των Χριστουγέννων.

Την ίδια άποψη έχει και η ΔΗΜΑΡ, τουλάχιστον στο επίπεδο του Φώτη Κουβέλη ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή και ότι δεν μπορεί να παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης ούτε να συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική. Ωστόσο, με την απόφαση του κ. Κουβέλη διαφωνούν τουλάχιστον δύο από τους 9 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.


Πηγή : protothema.gr


Οδηγός φορολογικής επιβίωσης με 105 ερωτήσεις και απαντήσεις




Εγχειρίδιο επιβίωσης με 55 σελίδες απαντά στις καθημερινές συναλλαγές με τις εφορίες και τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Θέλετε να αποδείξετε την ταυτότητά σας αλλά δεν έχετε μαζί την αστυνομική σας ταυτότητα; Ποια άλλα έγγραφα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε; Που θα πάτε για να θεωρήσετε γνήσιο υπογραφής; Μπορεί άλλος πέραν του αστυνομικού της γειτονιάς να κάνει τη δουλειά; Ποια έγγραφα δεν χρειάζονται πλέον επικύρωση; Μέσα σε πόσο χρόνο θα πρέπει να σας απαντήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες στο αίτημά σας για τη χορήγηση ενός εγγράφου;
Είναι ορισμένα από τα συνολικά 105 ερωτήματα στα οποία απαντά το υπουργείο Οικονομικών μέσα από το «εγχειρίδιο απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα των πολιτών σε θέματα του κώδικα διοικητικής διαδικασίας καθώς και λοιπών διοικητικών διαδικασιών». Συντάκτες του οδηγού είναι η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Εσόδων. Ο οδηγός, έκτασης 55 σελίδων καλύπτει πολλά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες στις καθημερινές τους συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα αφορούν:
1.      Στη δυνατότητα πρόσβασης πολιτών σε δημόσια έγγραφα
2.      Στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής των επικυρωμένων εγγράφων
3.      Στη διαδικασία βεβαίωσης του γνησίου υπογραφής
4.      Στα μέσα απόδειξης των στοιχείων ταυτότητας των πολιτών αλλά και στην εκπροσώπησή τους στις διοικητικές αρχές από δικηγόρους
5.      Στις υπηρεσίες και φορείς που διενεργούν μεταφράσεις
6.      Στην επικύρωση υπογραφής σε αλλοδαπά δημόσια έγγραφα
Συνολικά δίνονται απαντήσεις σε 105 ερωτήματα. Το σύνολο των απαντήσεων, μπορείτε να το δείτε εδώ


Πηγή : thetoc.gr


Πρόθυμοι οι επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους όμως αδυνατούν να τα αποπληρώσουν


Πρόθυμοι οι επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους όμως αδυνατούν να τα αποπληρώσουν Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις- μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, όπως προκύπτει από δική του δημοσκόπηση, θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση χρεών, αλλά πολύ λίγοι εκτιμούν ότι μπορεί να ανταποκριθούν με επιτυχία στην ολοκλήρωση της ρύθμισης (παλαιάς ή νέας).

Στην ερώτηση εάν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, απάντησε «ναι» το 85% και σκοπεύει να ενταχθεί σε κάποια από τις νέες ρυθμίσεις, το 48%. Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην ολοκλήρωση της ρύθμισης (παλαιάς ή νέας), σύμφωνα με το τωρινό οικονομικό περιβάλλον και σύμφωνα με τους όρους των υφιστάμενων ρυθμίσεων, μόνο το 19% απαντά «ναι».

Πηγή : dikaiologitika.gr


Εξονυχιστικός έλεγχος των κατοίκων εξωτερικού -Τα δικαιολογητικά που θα τους απαλλάξουν από τη φορολογία


Χιλιάδες πολίτες που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού καλούνται να αποδείξουν στις κατά τόπους εφορίες ότι μένουν μόνιμα εκτός Ελλάδας, προκειμένου να γλιτώσουν τη φορολογία.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχονται οδηγίες για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν όσοι διαμένουν στην αλλοδαπή. Μάλιστα, σε περίπτωση που κάποιος το αμελήσει, θα θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας και φορολογηθεί πολύ πιο υψηλά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, οι ελεγχόμενοι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομισθούν τα εξής δικαιολογητικά:

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι φορολογούμενοι και τα μέλη της οικογένειάς τους διαμένουν σε μόνιμη και σταθερή βάση στην αλλοδαπή (π.χ. βεβαίωση από δημοτική/δημόσια/άλλη αναγνωρισμένη αρχή, αποδεικτικά εκπαίδευσης/φοίτησης τέκνων ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας ή αποδεικτικό ιδιόκτητης κατοικίας στην αλλοδαπή, εφόσον αυτή υφίσταται).
Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας που εκδίδεται από την αλλοδαπή φορολογική αρχή, από το οποίο θα προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του άλλου κράτους. Εάν οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ) και εφόσον αποκτούσαν εισόδημα στη χώρα μας, μπορούν να προσκομίσουν, αντί του πιστοποιητικού, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα) και για την οποία δεν απαιτείται η επισημείωση της Χάγης. Επίσης, δεν απαιτείται η επισημείωση της Χάγης για τα πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ΣΑΔΦΕ που έχει συναφθεί με τη χώρα μας.
Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο δεν υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, εφόσον προβλέπεται η έκδοσή του από την αλλοδαπή φορολογική αρχή, ή σε περίπτωση που δεν προβλέπεται η έκδοσή του, αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους, που υπέβαλαν στο άλλο κράτος ή ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Στοιχεία σχετικά με τον επαγγελματικό βίο, όπως για παράδειγμα σύμβαση εξηρτημένης εργασίας με αλλοδαπό εργοδότη ή βεβαίωση εργασίας από τον εν λόγω εργοδότη. Σε περίπτωση μη εξηρτημένης απασχόλησης, αποδεικτικό της επαγγελματικής δραστηριότητας στην αλλοδαπή (π.χ. έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμμετοχή σε αλλοδαπές εταιρείες).
Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν κάποια από τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι υπόχρεοι θα πρέπει να προσκομίσουν πρόσθετα δικαιολογητικά (π.χ. βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, βεβαίωση από επαγγελματικές ενώσεις-επιμελητήρια-συλλόγους, δικαιολογητικά για την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων), με τα οποία θα αποδεικνύουν τον ισχυρό δεσμό τους με το άλλο κράτος.


Πηγή:  iefimerida.gr 


Πτώση στην πώληση καυσίμων παρά τις χαμηλές τιμές



Η ζήτηση στις βενζίνες από το -5,6% τον Ιούνιο είχε σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες στο -2% και τον Δεκέμβριο επέστρεψε στο -6 % με -7%.

Απότομη αναστροφή στη θετική πορεία της ζήτησης για καύσιμα παρατηρείται τον μήνα Δεκέμβριο παρά τις χαμηλές τιμές. Η εξέλιξη είναι ενδεικτική της αρνητικής επίπτωσης του κλίματος αβεβαιότητας στο οποίο έχει εισέλθει η χώρα στην οικονομία και ανησυχεί την αγορά που από τον Ιούλιο και μετά από πέντε χρόνια συνεχούς υποχώρησης είδε τα πρώτα θετικά σημάδια.
Οι προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης από τη σημαντική κάμψη των τιμών όχι μόνο δεν επαληθεύθηκαν αλλά αντίθετα η αγορά δυσκολεύεται να «χωνέψει» την πλήρη αναστροφή της ζήτησης σε όλη την γκάμα των προϊόντων καυσίμων. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης τον Δεκέμβριο είναι χαμηλότερη κατά 40-45% σε σχέση με πέρυσι, όταν το δίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ήταν αυξημένη κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι και ειδικά τον Οκτώβριο αυξημένη κατά 110%. Και εάν αυτή η υποχώρηση στο πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στις ήπιες καιρικές συνθήκες και στην προσδοκία των καταναλωτών για περαιτέρω μείωση των τιμών, οι παράγοντες αυτοί δεν δικαιολογούν την αντίστοιχη πορεία της ζήτησης στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης.

Η ζήτηση στις βενζίνες από το -5,6% τον Ιούνιο είχε σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες στο -2% και τον Δεκέμβριο επέστρεψε στο -6 % με -7%. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αναστροφή στο πετρέλαιο κίνησης, η ζήτηση του οποίου συνδέεται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα. Από τον θετικό ρυθμό αύξησης που σημείωσε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ως αποτέλεσμα και της επανεκκίνησης των δημοσίων έργων που τους τελευταίους μήνες κινήθηκε στο 8%, τον Δεκέμβριο βρίσκεται στο μηδέν, με την αγορά να διατηρεί έντονες ενδείξεις για πέρασμα σε αρνητικό πρόσημο. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ερμηνεύουν κατά ένα ποσοστό τη μείωση της ζήτησης κυρίως λόγω του περιορισμού της χρήσης του σε αγροτικές δραστηριότητες. Εκτιμούν ωστόσο ότι η απότομη αυτή αναστροφή είναι κυρίως αποτέλεσμα του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν έχει προκαλέσει ένα γενικότερο «κούμπωμα» σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

«Ο Δεκέμβριος ήταν ένα πολύ κακός μήνας που μας ξάφνιασε όλους» αναφέρει στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κ. Γιάννης Αληγιζάκης μεταφέροντας τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία για την πτώση της ζήτησης καυσίμων. Ο ίδιος μεταφέρει την αγωνία της αγοράς για την πορεία της ζήτησης το 2015 την οποία συνδέει άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τους ισολογισμούς εταιρειών και διυλιστηρίων, εκτιμά ο κ. Αληγιζάκης. Εξηγεί ότι ο κλάδος θα επιβαρυνθεί από το αυξημένο κόστος αποθεμάτων λόγω της απότομης και συνεχούς υποχώρησης της τιμής του αργού, χωρίς παράλληλα να επωφεληθεί από την αναμενόμενη διεύρυνση των πωλήσεων, αφού η ζήτηση υποχωρεί.

Η αγορά καυσίμων έπειτα από μια 5ετία πραγματικής καθίζησης (2009-2013) είχε αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο του 2014, με συνολική οριακή αύξηση της τάξεως του 0,3%. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 η εγχώρια ζήτηση καυσίμων ανήλθε στα 1,6 εκατ. τόνους, ενισχυμένη κατά 3%, παρουσιάζοντας αύξηση στα καύσιμα κίνησης για πρώτη φορά από το 2009. Η ζήτηση για ντίζελ ενισχύθηκε σε ποσοστό 8%, ενώ ο ρυθμός μείωσης της αγοράς βενζίνης επιβραδύνθηκε στο -2%. Σημαντικά ενισχυμένη (+13%) ήταν η ζήτηση στα αεροπορικά καύσιμα.

Οι τιμές πάντως των καυσίμων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2009. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων (12/12/2014), η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε σε 1,489 ευρώ το λίτρο, του ντίζελ κίνησης στα 1,230 ευρώ το λίτρο και στο ντίζελ θέρμανσης στα 97,7 λεπτά το λίτρο.


Πηγή: gazzeta.gr






«Πνίγηκε» από την αιθαλομίχλη ξανά η Αθήνα


Οι Αθηναίοι άναψαν και χθες τα τζάκια τους

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα - Δεν έβαλαν μυαλό οι Αθηναίοι - Τι πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες - Επαναλαμβάνει τις συστάσεις του το ΥΠΕΚΑ

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το εορταστικό πνεύμα των ημερών φαίνεται ότι οδήγησαν αρκετούς πολίτες να ανάψουν τα τζάκια τους το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων αλλά και Ανήμερα, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή της εκ νέου στην Αττική η αιθαλομίχλη.



Για τρίτη ημέρα το γκρίζο «σύννεφο» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάλυψε όλη την Αττική, καθώς οι ημέρες ήταν ευνοϊκές για τη συσσώρευση αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Το τσουχτερό κρύο τις νύχτες, σε συνδυασμό με τις γιορτινές βραδιές φαίνεται πως οδήγησε πολλούς να ανάψουν το τζάκι για λόγους... θαλπωρής.

Έτσι, σε πολλές περιοχές της Αττικής, τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν το όριο συναγερμού, καθώς καταγράφονται συγκεντρώσεις της τάξης των 100 μικρογραμμαρίων/ κυβικό μέτρο.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας έχουν απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατόν την άσκοπη χρήση τζακιών, τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους, όσο και για λόγους υγείας κυρίως εκείνων με αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα) και καρδιοπάθειες.

Όπως τονίζει το ΥΠΕΚΑ, με την ανταπόκρισή τους στη σύσταση αυτή, οι πολίτες συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων.

Παράλληλα, σε συνέχεια της κοινής ανακοίνωσής του με το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Περιβάλλοντος σημείωνε χθες  ότι το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για το 24ωρο της 24/12/2014, κατέγραψε στην Αττική υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3.

Συγκεκριμένα, στους σταθμούς Πειραιά 123μg/m3, Αριστοτέλους 107 μg/m3, Μαρούσι 108 μg/m3.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβούν σε νεότερη ανακοίνωση.


Πηγή : protothema.gr


Πρέβεζα: «Κούρεμα» 95% σε χρέος δανειολήπτη



Στην απόφαση διαγραφής χρέους δανειολήπτη προχώρησε το Ειρηνοδικείο της Πρέβεζας «κουρεύοντας» τις οφειλές του κατά 95%.

Επρόκειτο για χρέος το οποίο ανέρχονταν στις 51.000 ευρώ εκ των οποίων το Ειρηνοδικείο διέγραψε οριστικά ποσό ύψους 48.900 ευρώ. Μάλιστα, το υπόλοιπο ποσό (2.600) θα αποπληρωθεί σε 52 άτοκες δόσεις των 50€.

Ο δανειολήπτης είχε προσφύγει στο Ειρηνοδικείο Πρέβεζας προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση ένταξής του στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Το αρμόδιο δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση του άνεργου οφειλέτη και έκρινε πως λόγω ολοκληρωτικής οικονομικής αδυναμίας δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει το ποσό των 51.500 ευρώ.

Πηγή : real.gr


Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Κιέβου & αυτονομιστών;



Την επίτευξη συμφωνίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές μετά τις διαπραγματεύσεις που είχαν με εκπροσώπους της Ουκρανίας, στο Μινσκ, χθες.

Ο αποκαλούμενος πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ιγκόν Πλοτνίτσκι, δήλωσε στο πρακτορείο "Ρία Νοβόστι" πως θα υπάρξει ανταλλαγή 225 Ουκρανών με 150 αντάρτες που κρατούνται στο Κίεβο ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει ακόμα τη συμφωνία, ενώ ανώτατος αξιωματούχος της Ουκρανίας αρκέστηκε να πει πως το θέμα συζητήθηκε στις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών στην Ουκρανία και πρόσθεσε: "Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια μεγάλη ανταλλαγή πολύ σύντομα και θα ακολουθήσουν και άλλες”.


Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2015



Ένας δύσκολος «φορολογικός» χρόνος προβλέπεται να είναι το 2015 για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, καθώς με το νέο προϋπολογισμό αναζητούνται πρόσθετα έσοδα 1,4 δισ. ευρώ.

Το φορολογικό τοπίο του νέου έτους, βέβαια, δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι χρειάζονται μέτρα, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 και ότι δεν επαρκεί ο διπλασιασμός του συντελεστή ΦΠΑ των ξενοδοχείων (διαμονή) από το 6,5% στο 13%, ζητώντας άρση της μείωσης κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύσει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, υπάρχουν ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν τον καινούργιο χρόνο, επηρεάζοντας τη φορολογία στα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Ποιοι θα έχουν μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις

Μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2015 με μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στον αντίποδα, οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν εφέτος εισοδήματα από ενοίκια και δεν τους πιάνουν τα τεκμήρια διαβίωσης, θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Ο φορολογικός συντελεστής μπορεί μεν να αυξάνεται από 10% στο 11% για τα εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ, αλλά, ταυτόχρονα, καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% στα εισοδήματα αυτά, καθώς και η προκαταβολή φόρου 55%.

Το παζλ των φορολογικών αλλαγών, που ενεργοποιούνται το επόμενο έτος, συμπληρώνουν:

Οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων

Η μείωση κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Η κατάργηση της έννοιας του «επαγγελματία επενδυτή».

Η απαλλαγή από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000 ευρώ.

1. Όσοι είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με έσοδα από «μπλοκάκι».

Τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν εφέτος με «μπλοκάκι», οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, το επόμενο έτος θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν εφέτος.

Για τα εισοδήματα του 2013 οι μισθωτοί με έσοδα από «μπλοκάκι» είχαν τη δυνατότητα για τα εισοδήματα αυτά να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως τρεις εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από τρεις εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη) είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών σημαίνει πρακτικά ότι δεν επιβάλλεται φόρος για εισοδήματα έως 9.550 ευρώ, ενώ ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας είναι 22%. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι δεν είχαν τη δυνατότητα να εκπέσουν από ακαθάριστο εισόδημα δαπάνες εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Τι θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015;

Εφόσον κάποιος είναι μισθωτός και συμπληρώνει το εισόδημά του ασκώντας και ελεύθερο επάγγελμα, το εισόδημα από το «μπλοκάκι» θα φορολογηθεί οπωσδήποτε με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

Το ίδιο θα συμβεί και σε κάποιον ο οποίος δουλεύει σε έναν εργοδότη με «μπλοκάκι», αλλά δεν έχει δηλώσει το σπίτι του ως επαγγελματική έδρα. Αυτομάτως, αυτό το λάθος επιφέρει την ποινή της φορολόγησης του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Ειδικά, για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (άθροισμα από μισθό και «μπλοκάκι» της τάξεως των 8.000-12.000 ευρώ) ο φόρος που θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2015 μπορεί να είναι ακόμη και πάνω από 50% υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του φετινού εκκαθαριστικού.

Βέβαια, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκπέσουν από τα ακαθάριστα εισοδήματά τους επαγγελματικές δαπάνες και να περιορίσουν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

Παράδειγμα

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 7.000 ευρώ και εισόδημα από «μπλοκάκι» 4.000 ευρώ που έλαβε από έναν εργοδότη. Σύνολο εισοδήματος 11.000 ευρώ.

Εφέτος επέλεξε και φορολογήθηκε με την κλίμακα των μισθωτών για το σύνολο του εισοδήματος και ο φόρος που πλήρωσε ανήλθε σε 320 ευρώ, ενώ επιβαρύνθηκε με τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. Επομένως, η συνολική επιβάρυνση για το εισόδημα που απέκτησε το 2013 ανήλθε σε 820 ευρώ.

Το 2015, το εισόδημα των 7.000 ευρώ που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες, θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και το εισόδημα των 4.000 ευρώ με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Έτσι:

Φόρος για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες: 0

Φόρος για το εισόδημα από «μπλοκάκι»: 1.040 ευρώ

Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.

Συνολική φορολογική επιβάρυνση: 1.690 ευρώ. Αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης 106%.

2. Εργαζόμενοι

Εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται (αυτοκίνητο, πιστωτικές κάρτες, κλπ).

Οι λεγόμενες παροχές σε είδος θα μετατραπούν σε εισόδημα και θα φορολογηθούν, βάσει της κλίμακας. Επειδή, όμως, για το εισόδημα αυτό το οποίο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά σε φορολογική δήλωση δεν έχει γίνει καμία παρακράτηση φόρου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο επί της αξίας της παροχής σε είδος.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, 32% ή 42%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, αλλά και της παροχής σε είδος. Για το 2015 αναμένεται να ενεργοποιηθεί η παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα αυτά.

3. Αγρότες

Το 2015, θα φανεί στα εκκαθαριστικά ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών.

Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος το οποίο ίσχυε μέχρι πρότινος καταργήθηκε.

Για το έτος 2014 και τα επόμενα έτη, το φορολογητέο εισόδημα κάθε αγρότη προσδιορίζεται πλέον με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του από το συνολικό ποσό των ακαθαρίστων εσόδων που εισέπραξε κατά τη διάρκεια του έτους, μέσω των πωλήσεων των παραχθέντων προϊόντων του.

Οι υπολογισμοί

Με πιο απλά λόγια, για τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος που θα υπαχθεί σε φόρο ισχύει ο κανόνας «έσοδα μείον έξοδα».

Τα καθαρά κέρδη των αγροτών θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ εφέτος φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.

Οι αγρότες κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος, εφόσον:

Το δηλωθέν εισόδημά τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης).

Δηλώσουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα.

4. Ενοίκια: Ποιοι χάνουν-ποιοι κερδίζουν

Λιγότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από ακίνητα, με την προϋπόθεση, όμως ότι δεν θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης.

Μπορεί ο φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματα από ενοίκια να αυξήθηκε από το 10% στο 11%, παράλληλα, όμως, καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3%, εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση.

Επίσης, στα εισοδήματα από ακίνητα δεν υπολογίζεται πλέον προκαταβολή φόρου 55%.

Οι υποπεριπτώσεις

Όμως, σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει εισπράξει πολύ χαμηλά ποσά ενοικίων και δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, τότε εφόσον το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων ενοικίων-δηλαδή το πραγματικό του εισόδημα-είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα) ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί του τεκμαρτού κι όχι επί του πραγματικού εισοδήματος.

Στην περίπτωση αυτή, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με συντελεστή 11% μέχρι το ύψος του πραγματικού εισοδήματος και με συντελεστή 26% επί του ποσού της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που θα προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Κι αυτό γιατί η πρόσθετη αυτή διαφορά θα θεωρείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και θα φορολογείται με το συντελεστή 26% που προβλέπεται για το εισόδημα αυτής της κατηγορίας.

Επιπρόσθετα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και προσαύξηση 55% επί του ήδη αυξημένου κύριου φόρου εισοδήματος.

Συνολικά, δηλαδή, θα κληθούν κι αυτοί να πληρώσουν φόρο έως και 40,3% επί ενός τεκμαρτού-μη πραγματικού-εισοδήματος.

5. Αποδείξεις

Αλλαγές έχουν επέλθει και στο μέτρο των αποδείξεων για τα εφετινά εισοδήματα.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.

Πάντως, το μέτρο των αποδείξεων, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, παύει να ισχύει για τα εισοδήματα του 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να εφαρμόσει ένα μοντέλο «λοταρίας», με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και την τόνωση των εσόδων περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει.

Η διαδικασία της κλήρωσης

Έτσι, θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός».

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί στην αρχή τουλάχιστον, θα κερδίζουν ποσά της τάξης των 500 - 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι «τυχεροί» θα είναι αρκετές χιλιάδες, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και μεγαλύτερο έπαθλο έως 10.000 ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς.

6. Δηλώσεις 2015

Οι αποδείξεις, ωστόσο, είναι απαραίτητες για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2015 και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες.

Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.

Αν, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300Χ12), από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000 Χ 10%).

Αν συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις, δεν έχουν κανένα όφελος. Αντίθετα, αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.

Για παράδειγμα, για εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται 4.000 αποδείξεις.

Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 2.000 αποδείξεις, δηλαδή 2.000 λιγότερες, τότε, πέραν από το φόρο που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 Χ22% = 440 ευρώ επιπλέον.

Οι αποδείξεις που προσκομίζονται, πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και, συγκεκριμένα:

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά

Αλκοολούχα ποτά και καπνός

Ένδυση και υπόδηση

Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)

Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες

Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)

Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη - Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια)

Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)

Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια

Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).

7. Απαλλαγή από το ΦΠΑ για 415.000 μικρές επιχειρήσεις

Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το ΦΠΑ θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ.

Το μέτρο αφορά 415.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και, για να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Μητρώο της εφορίας.

Όσοι επιλέξουν την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, στην περίπτωση που σε μία διαχειριστική χρήση υπερβούν το ποσό των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ.

Επίσης, όσοι υπαχθούν στο απαλλασσόμενο καθεστώς, έχουν υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων στα οποία θα αναγράφουν την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας - απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων» και δεν δικαιούνται να εκπέσουν τον φόρο εισροών τους.

Πηγή : imerisia.gr