Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Αντί του έκπτωτου πλέον Κασσελάκη ο καταδικασμένος με αναστολή Νίκος Παππάς θα πάει στην ΔΕΘ

 



Πέρασε τελικά η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη και 120 κατά και 3 άκυρα-λευκά. Συνολικά ψήφισαν 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τα 210 εξ’ αυτών δια ζώσης, με βάση την ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο “έκπτωτος” Στέφανος Κασσελάκης, μετά την πρόταση μομφής που πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα εκπροσωπήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Στη θέση του, στη Θεσσαλονίκη, θα πάει ο καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος και με τριετή αναστολή πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι πλέον τίποτα στην ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμμετέχει σε κανένα όργανο, και είναι θέμα χρόνου να του αφαιρεθούν τα αυτοκίνητα και η φρουρά αφού δεν είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει ξανά σε 15 μέρες για να καθορίσει το χρονοδριάγραμμα ως τις νέες εκλογές για τον πρόεδρο του κόμματος. Στόχος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει άμεσα το συνέδριο του κόμματος, το αργότερο σε τρεις μήνες. Εκεί αναμένεται να κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για την ηγεσία και θα γίνει και μια πολιτική συζήτηση.




Πέρασε η πρόταση μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη με 163 υπέρ και 123 κατά

 


Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη πέρασε με 163 «υπέρ» και 123 «κατά».

Η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη χρειαζόταν 148 «ναι» για να περάσει, και είχε πλειοψηφία.

Στην ψηφοφορία που έγινε σήμερα το πρωί ψήφισαν τελικά 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε σύνολο 295, 9 μέλη της ΚΕ απείχαν.




Ρομά πυροβόλισαν υπάλληλο bar στο Περιστέρι γιατί δεν τους άφησε να μπούν στο μαγαζί

 


Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε έξω από κέντρο διασκέδασης στο Περιστέρι, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., γύρω στις 6 το πρωί μία παρέα από τρεις Ρομά κακοποιούς ήθελε να μπει στο μαγαζί, ωστόσο οι υπάλληλοι του καταστήματος δεν τους άφησαν.

Αυτοί αποχώρησαν, ωστόσο γύρισαν τα ξημερώματα και πυροβόλησαν έναν υπάλληλο στο πόδι.

Ο 37χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Κατά την έρευνα, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στο σημείο, εντόπισαν δύο κάλυκες και μια βολίδα.



Το Ιράν κατηγορείται πως στρατολογεί στην Ευρώπη κακοποιούς για να δολοφονούν Εβραίους

 



Οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράν φέρονται να έδωσαν εντολή για δολοφονίες Εβραίων σε Γαλλία και Γερμανία.

Ζευγάρι συνελήφθη και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τις αρχές του Μαΐου στο Παρίσι, καθώς το βαραίνουν υποψίες πως ενέχεται σε σχέδια διάπραξης φόνων Εβραίων που ζουν στη Γερμανία και στη Γαλλία κατ’ εντολή του Ιράν, πληροφόρησαν το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στις υπηρεσίες ασφαλείας ενήμερες για την υπόθεση.

Στον Αμπντελκρίμ Σ., 34 ετών, και στη σύντροφό του Σαμπρίνα Μπ., 33 ετών, ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση και συμμορία και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση την 4η Μαΐου και προφυλακίστηκαν, διευκρίνισαν οι πηγές.

Την υπόθεση αυτή, γνωστή με την ονομασία «Μάρκο Πόλο», έφερε στο φως την Πέμπτη ο γαλλικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart, κατά τον οποίο η Ευρώπη έχει «ξαναγίνει» πεδίο δράσης «πληρωμένων δολοφόνων» του Ιράν.

Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (Direction générale de la sécurité intérieure, DGSI), συνταγμένη στις αρχές Μαΐου, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, επαυξάνει, σημειώνοντας πως η υπόθεση αναδεικνύει το ότι επανεμφανιστεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη η «τρομοκρατία του ιρανικού κράτους».

«Από το 2015, οι ιρανικές ξανάρχισαν την πρακτική των στοχευμένων δολοφονιών», κατά τη DGSI, και «η απειλή χειροτέρεψε περαιτέρω (...) στο πλαίσιο του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς».

Σκοπός είναι να χτυπηθούν πρόσωπα «πολιτικοί στόχοι», να αυξηθεί το «αίσθημα ανασφάλειας στους κόλπους της αντιπολίτευσης» στο ιρανικό καθεστώς και στην «εβραϊκή/ισραηλινή κοινότητα». Για αυτό, το Ιράν κατηγορείται πως στρατολογεί στην Ευρώπη κακοποιούς, ιδίως διακινητές ναρκωτικών.

Ο Αμπντελκρίμ Σ., που εμπλέκεται στην υπόθεση «Μάρκο Πόλο», είχε ήδη απασχολήσει τη δικαιοσύνη: είχε καταδικαστεί να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξη για την εμπλοκή του σε φόνο στη Μασαλία κι αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2023 υφ’ όρον και υπό δικαστικό έλεγχο.

Ο Γαλλοαλγερινός φέρεται να ήταν ο «βασικός παίκτης» στη Γαλλία «πυρήνα» που δρα για λογαριασμό του Ιράν και σχεδίαζε βίαιες ενέργειες στη γαλλική και στη γερμανική επικράτεια.

Πρώην συγκρατούμενός του φέρεται να τον έφερε σε επαφή με τον «συντονιστή» του πυρήνα. Ο «συντονιστής» παρουσιάζεται ως σημαντικός διακινητής ναρκωτικών στη διοικητική περιφέρεια της Λιόν και φέρεται να πήγε στο Ιράν τον Μάιο, κατά την έκθεση της DGSI.

Στόχοι που είχαν οριστεί ήταν πρώην υπάλληλος ισραηλινής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που ζει στο Παρίσι και τρεις πρώην συνάδελφοί του στην περιοχή του Παρισιού, καθώς και τρεις Ισραηλινογερμανοί στο Μόναχο και στο Βερολίνο.

Ο Αμπντελκρίμ Σ. φέρεται να έκανε ταξίδια στη Γερμανία, παρά τους όρους της αποφυλάκισής του και τον δικαστικό έλεγχό του, για σκοπούς αναγνώρισης, ειδικά στο Βερολίνο, με παρούσα τη γυναίκα του. Ο ενδιαφερόμενος το αρνείται, διαβεβαιώνει πως είχε απλά πάει για ψώνια.

Οι γαλλικές αρχές προσάπτουν ακόμη στον πυρήνα αυτό την ευθύνη για σχέδια με με σκοπό να γίνουν τέσσερις εμπρησμοί σε εταιρείες στη νότια Γαλλία που «ανήκουν σε ισραηλινούς υπηκόους» από τον Δεκέμβριο του 2023 ως τις αρχές του Ιανουαρίου του 2024.

Σύμφωνα με τις πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στη γαλλική αστυνομία, ο ενδιαφερόμενος αρνείται την κατηγορία, λέει πως ήταν ενδιάμεσος ανάμεσα στον ηθικό αυτουργό και άλλα τέσσερα πρόσωπα στο πλαίσιο σχεδίου για να διαπραχθεί ασφαλιστική απάτη.


Πηγή



Προφυλακίστηκαν οι δράστες για τον άγριο ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού

 



Πέντε ώρες κράτησε η απολογία, των δύο Κρητικών που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού χρηματιστή σε μπαρ, στις 16 Ιουλίου.

Με το τέλος των απολογιών κρίθηκαν προφυλακιστέοι, καθώς οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα. Εις βάρος τους μέτρησε επιπλέον το γεγονός ότι, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό, δεν παραδόθηκαν παρά μόνο μετά από ενάμιση σχεδόν μήνα, ενώ τους αναζητούσαν οι αρχές και αυτοί προκλητικά κρύβονταν.

Τουλάχιστον τρεις καταθέσεις μαρτύρων – μεταξύ των οποίων και το θύμα – περιγράφουν τα χτυπήματα που δέχτηκε εκείνο το βράδυ ο Ελληνοκαναδός χρηματιστής, με αφορμή το κάψιμο από τσιγάρο, τη στιγμή που έφευγε από το κατάστημα με την οικογένειά του.

«Αμέσως γύρισα προς τον άνδρα που είδα ότι κρατούσε το τσιγάρο στο χέρι του και του είπα με ευγενικό τρόπο: “Να προσέχετε, κύριε, με το τσιγάρο σας γιατί περνάει κόσμος”. Εκείνος μου απάντησε: “Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” με άγριο ύφος. Εγώ του είπα ότι δεν έχω πρόθεση για φασαρία και ότι και εγώ έχω καταγωγή από την Κρήτη. Εκείνος συνέχισε με άγριο ύφος να μου λέει: “Τι ψάχνεις;” κ.λπ. Εγώ του απάντησα ότι δεν ψάχνω κάτι και τότε το άτομο αυτό, μαζί με άλλα άτομα, αρκετά στον αριθμό, άρχισαν να με χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές στο σώμα μου, αλλά κυρίως στο κεφάλι, και κάποιος εξ αυτών με χτύπησε με καρέκλα στο κεφάλι. Από εκεί και πέρα δεν θυμάμαι τίποτα, παρά μόνο ότι βρέθηκα σοβαρά τραυματισμένος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Το πρόσωπό μου έχει σοβαρά τραύματα. Με χτύπησαν πάρα πολύ χωρίς λόγο και λυπάμαι πάρα πολύ».

Οι αρχές, που ενάμιση μήνα δεν κατάφεραν να βρουν τους δράστες και εάν δεν είχαν παραδοθεί οι ίδιοι ακόμα θα τους έψαχναν,  αναζητούν και άλλα δύο άτομα που φαίνεται ότι συμμετείχαν στο περιστατικό και περιγράφονται από μάρτυρες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ταυτοποίησή τους.




Χωρίς ταξί αύριο Δευτέρα η Αττική

 



Χωρίς ταξί αύριο Δευτέρα η Αττική, καθώς οι οδηγοί ταξί έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) η απεργία στα ταξί θα ξεκινήσει στις 5 το πρωί της Δευτέρας και θα διαρκέσει έως τις 5 το πρωί της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΑΤΑ, τη Δευτέρα στις 11:00 π.μ. αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση στο Εκθεσιακό Κέντρο του Περιστερίου.





Τρένο έσερνε γυναίκα που είχε πιαστεί στις πόρτες -Παρέμβαση εισαγγελέα και συλλήψεις


 

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λιβαδειάς, όταν οι πόρτες ενός τρένου έκλεισαν πριν προλάβει να αποβιβαστεί μια γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του lamianow.gr, η γυναίκα προσπαθούσε να κατέβει από το τρένο, όταν οι πόρτες έκλεισαν ξαφνικά πάνω της, εγκλωβίζοντάς την στη θέση της.

Οταν το τρένο ξεκίνησε, έσερνε και τη γυναίκα κατά μήκος της τσιμεντένιας πλατφόρμας για αρκετά μέτρα. Το περιστατικό είδε ο πρώην βουλευτής Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας, που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο.

Ο ίδιος έτρεξε πίσω από το τρένο, φωνάζοντας στον οδηγό να σταματήσει. Στην συνέχεια και αφού το τρένο σταμάτησε διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα έφερε ευτυχώς μόνο ελαφρά τραύματα, ωστόσο ήταν σοκαρισμένη. 

Οπως αναφέρει το lamianow.gr, η αμαξοστοιχία σαν να μην συνέβη τίποτα, συνέχισε το ταξίδι της προς Θεσσαλονίκη, αναγκάστηκε όμως τελικά να σταματήσει στον επόμενο σταθμό μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ μηχανοδηγός και επόπτης συνελήφθησαν προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό.





Δήμαρχος Τήλου σε Ελληνίδα τουρίστρια: «Έλα, μη σου ρίξω καμία και βρεθείς στη θάλασσα»

 


Η Δήμαρχος της Τήλου με την συμπεριφορά της, έχει βάλει σκοπό να απομακρύνει όσους Έλληνες τουρίστες αποφάσιζαν να κάνουν διακοπές στο νησί.

Ένα βίντεο για το ποια είναι πραγματικά η δήμαρχος της Τήλου Μαρία Καμμά, που αφορά το επεισόδιο που είχε η ίδια, με τουρίστρια από την Αθήνα για τη διάσωση 106 μεταναστών στο νησί βλέπει το φως της δημοσιότητας, δίνοντας την πραγματική της συμπεριφορά.

Στο βίντεο, βλέπουμε την κ. Καμμά να μαγνητοσκοπεί τον εαυτό της, μέσω του κινητού της, λέγοντας όσα είδαμε τις προηγούμενες μέρες, αλλά ταυτόχρονα την έπαιρνε βίντεο και αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου, ο οποίος έπιασε και τη συνέχεια της συμπεριφοράς της, όταν νόμιζε ότι δεν υπήρχαν κάμερες.

Με το που έκλεισε την κάμερά της, η δήμαρχος φαίνεται να επιτίθεται, απειλώντας τουρίστρια από την Αθήνα, λέγοντάς της «Έλα, μη σου ρίξω καμία και βρεθείς στη θάλασσα».



Τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 



Τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη 88η ΔΕΘ, εκτείνονται στην ενίσχυση μισθών και συντάξεων, στήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων, γενναίες παρεμβάσεις για τη στέγη, πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα

Οι παρεμβάσεις για το 2025, που εκτείνονται μέχρι το 2027, συνθέτουν έναν πλήρη οδικό χάρτη προς το μέλλον, υλοποιούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.


Αναλυτικά τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα ακόλουθα:

1) Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός

2) Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις

3) Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.

4) Τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.

5) Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.

6) Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

7) Οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.

8) Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.

9) Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.

10) Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

11) Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

12) Νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών

13) Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική)

14) Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.

15) Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

16) Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

17) Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.

18) Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

19) Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

20) Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.

21) Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

22) Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

23) Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη

24) Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.

25) Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

26) Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.

27) Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.

28) Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

29) Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

30) Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.

31) Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

32) Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

33) Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

34) Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες.

35) Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

36) Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

37) Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.

38) Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.

39) Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

40) Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ

41) Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.

42) Διαμορφώνονται 12+ 1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα

43) Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις

44) Επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.

45) Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.



Σε διαβούλευση τα νομοσχέδια για την επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο και τη βελτίωση της λειτουργίας των ΟΤΑ

 



Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Σεπτεμβρίου βρίσκονται τα δύο σχέδια νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης» και «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις». Τα νομοσχέδια αφορούν σχεδόν στο σύνολο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, από την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο έως τη βελτίωση της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, το Υπουργείο Εσωτερικών φέρνει μια αλλαγή στον τρόπο που διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση, συστήνοντας τον δικτυακό τόπο diavoulefsiypes.gr. Εκτός από τον δικτυακό τόπο www.opengov.gr, όπου υποβάλλονται από τους πολίτες τα σχόλια σε όλες τις διαβουλεύσεις των νομοσχεδίων της Κυβέρνησης, στο diavoulefsiypes.gr οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν, με απλά λόγια, ποιος είναι ο σκοπός κάθε άρθρου των δύο νομοσχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών και ποιο το πρόβλημα που επιχειρεί κάθε άρθρο να αντιμετωπίσει.

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, μεταξύ άλλων, επιχειρείται:

  • Η επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο
  • Η ενίσχυση της εντοπιότητας στις ορεινές, νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές για την αποτελεσματικότερη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών των περιοχών αυτών.
  • Η θέσπιση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Η εισαγωγή αναγκαίων ρυθμίσεων για την υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον, με το σχέδιο νόμου που αφορά στην ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών, μεταξύ άλλων, επιχειρείται:

  • Η αναβάθμιση των  χερσαίων συνοριακών σταθμών.
  • Η βελτίωση της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών.
  • Η διευκόλυνση των πολιτών όσον αφορά ζητήματα που σχετίζονται με το δημοτολόγιο, την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς και την πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα.

 



2,7 εκατ. ευρώ για τον ατομικό εξοπλισμό εθελοντών πυροσβεστών

 



Συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας- Πυρόσβεσης, πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας- η οποία αριθμεί 29 εθελοντικές ομάδες με πάνω από 1500 μέλη και διαθέτει 70 πυροσβεστικά οχήματα- εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους, επισημαίνοντας ότι το 2024 έγιναν από το υπουργείο τεράστια βήματα για την αναβάθμιση του ρόλου των εθελοντικών ομάδων στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, όπως:

  • Εκπαιδεύσεις σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Η θεωρητική εκπαίδευση έγινε για πρώτη φορά διαδικτυακά- πάγιο αίτημα των εθελοντών στην περιφέρεια- και η πρακτική εκπαίδευση σε πυροσβεστικούς σταθμούς.
  • Πιστοποιήθηκε και έχει ενταχθεί στο νέο Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας το 95% των εθελοντικών ομάδων.
  • Φέτος, ενισχύθηκε σημαντικά ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Τα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα πλέον διαθέτουν tracker, ώστε να απεικονίζονται στο πληροφοριακό σύστημα του Πυροσβεστικού Σώματος ENGAGE, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλες οι εθελοντικές ομάδες.

Ο υπουργός:

  • ενημέρωσε το ΔΣ για την εξέλιξη  της προμήθειας νέου ατομικού εξοπλισμού, μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το οποίο περιλαμβάνει 4.500 σετ (στολή, αρβύλες και κράνος). Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ και η παραλαβή αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.
  • δεσμεύθηκε επίσης ότι θα δρομολογηθεί άμεσα σειρά αιτημάτων των εθελοντών, μεταξύ των οποίων είναι:
    • Ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων στα δεδομένα του πληροφορικού συστήματος ENGAGE.
    • Επέκταση της εκπαίδευσης των εθελοντών και πιστοποίησή τους σε αστικά συμβάντα πυρόσβεσης.
    • Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την κάλυψη των εξόδων ασφάλισης και τελών κυκλοφορίας των εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων.

 




Μόνιμη η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025 – Έκπτωση φόρου για τις δωρεές προς το Δημόσιο

 



Μονιμοποιείται η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου παρέχεται κίνητρο για δωρεές προς το Ελληνικό Δημόσιο από νομικά πρόσωπα καθώς προβλέπεται ότι οι δωρεές αυτές των νομικών προσώπων προς το Δημόσιο θα εκπίπτουν στο εξής στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή, ενώ εισάγονται νέα ψηφιακά εργαλεία που παρέχουν στην ΑΑΔΕ την δυνατότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στους παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

Επίσης παρατείνονται οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για τις περιοχές Β. Αιγαίου και Θεσσαλίας που επλήγησαν από θεομηνίες ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρατάσεις και για άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.




Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

 



Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel” και “Elias”, που έπληξαν πριν από ένα χρόνο περίπου τη Θεσσαλία:

200 εκατ. ευρώ για Ορεινά Υδρονομικά Έργα στη Θεσσαλία με τα οποία επιτυγχάνεται: η σταθεροποίηση και η προστασία των εδαφών, η αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στην ορεινή ζώνη, ενώ στην πεδινή ζώνη μειώνεται η πλημμυρική αιχμή, προστατεύονται τα εδάφη από αποθέσεις και διαβρώσεις, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των κατάντη αντιπλημμυρικών έργων, μειώνεται η ποσότητα των φερτών υλικών που καταλήγουν στις πεδινές κοίτες, αυξάνεται η διάρκεια ζωής των ταμιευτήρων, και μειώνεται το κόστος συντήρησης των εγγειοβελτιωτικών έργων.

  • Ο σχεδιασμός των έργων ορεινής υδρονομίας στη Θεσσαλία αφορά σε επτά ορεινές λεκάνες προτεραιότητας (Δασαρχεία: Τρικάλων, Καλαμπάκας, Ελασσόνας, Λάρισας & Αγιάς, Βόλου, Λαμίας και Καρδίτσας), όπου θα πραγματοποιηθούν έργα ορεινής υδρονομίας, με το σύνολο των ρεμάτων να υπερβαίνει τα 2.000 χλμ.
  • Σε αυτή την κατεύθυνση θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα “Aqua Montis”, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει έργα ορεινής υδρονομίας, που θα γίνουν, κατά προτεραιότητα, στις ορεινές κοίτες των ρεμάτων από τα ανάντη προς κατάντη, με τη χρήση μεθόδων και υλικών συμβατών με το φυσικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο του ⁠«Εξοικονομώ 2024» για ευάλωτα νοικοκυριά, διατίθεται διακριτός προϋπολογισμός ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Στην περιοχή της Θεσσαλίας, για κατοικίες που επλήγησαν σημαντικά λόγω των πλημμυρών του 2023, παρέχονται ενισχύσεις ως εξής:

Ατομικό εισόδημα ≤ €5.000 ή Οικογενειακό εισόδημα ≤ €10.000:

  • Ποσοστό ενίσχυσης: 100%
  • Συνολικός προϋπολογισμός: 50.000.000 ευρώ
  • Το ποσό αυτό διατίθεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των βλαβών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές.

Λοιποί δικαιούχοι:

  • Συνολικός προϋπολογισμός: 30.000.000 ευρώ
  • Το ποσό αυτό διατίθεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των βλαβών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές.

Επίσης προχωρούν:

  • ⁠«Εξοικονομώ για Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)», με ειδική πρόβλεψη για την Θεσσαλία. Συγκεκριμένα για τις ΔΕΥΑ Θεσσαλίας το κονδύλι είναι 10 εκατ. ευρώ.
  • «Πρόγραμμα Απόλλων» -το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα- από το οποίο οι πληγέντες της Θεσσαλίας καλύπτονται κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 100%.

Προχωρούν οι μελέτες μετεγκατάστασης του οικισμού Μεταμόρφωση σε ασφαλέστερη περιοχή

Η μετεγκατάσταση του οικισμού θα γίνει στον οικισμό Παλαμά, ο οποίος αποτελεί τον κοντινότερο μεγάλο οικισμό. Η απόσταση των ορίων των δύο οικισμών είναι 3 χλμ. (5,5 χλμ. από την περιοχή μελέτης), με σκοπό τη γρήγορη και εύκολη πρόσβαση των κατοίκων στις γεωργικές εκτάσεις πέριξ της Μεταμόρφωσης, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν σε έκταση νοτίως του οικισμού Παλαμά.

Για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης και την παροχή σε τελική φάση κατοικιών στους δικαιούχους ιδιοκτήτες, απαιτείται μια σειρά μελετών και ενεργειών. Πρώτο βήμα για την μετεγκατάσταση των κατοίκων είναι η έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΡΣΕ). Ήδη έχει ξεκινήσει η σύσταση φακέλου μελετών για την έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΡΣΕ).

Εντός τριών μηνών, ολοκληρώθηκαν τόσο η Τοπογραφική, Γεωδαιτική και Κτηματογραφική Μελέτη, Κυκλοφοριακή Μελέτη και η Μελέτη Οδοποιίας όσο και η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας. Η Πολεοδομική Μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να εκπονούνται η Προκαταρκτική Μελέτη Κινδύνου Πλημμύρας, η Μελέτη Δικτύων Υποδομής και η Μελέτη Δικτύων και Εγκαταστάσεων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του επόμενου μήνα. Με την ολοκλήρωση αυτών των μελετών, θα ολοκληρωθεί και η Πολεοδομική Μελέτη.

Με την έγκριση του ΡΣΕ θα ακολουθήσει η εκπόνηση οριστικών μελετών των απαραίτητων έργων υποδομής για την δημιουργία οικοπέδων σε έκταση 193,25 στρεμμάτων, νοτίως των ορίων του οικισμού «Παλαμά».

Πρωτοβουλίες αστικού εξοπλισμού

Σε εξέλιξη βρίσκεται χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης κατεστραμμένου δημόσιου χώρου και χώρου πρασίνου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται με 12.549.100 ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο και αφορά, συγκεκριμένα, σε Κοινόχρηστους Χώρους των παρακάτω 14 Δήμων: Λαρισαίων, Βόλου, Μουζακίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Ρήγα Φεραίου, Φαρκαδόνας, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού, Πύλης, Σοφάδων, Παλαμά και Μετεώρων.