Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Από Οκτώβριο υποχρεωτικές οι αλυσίδες στα οχήματα


 

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με αντιολισθητικά μέσα, με στόχο την προστασία των οδηγών όταν κυκλοφορούν σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ασφάλεια των οδηγών, κατέστησε υποχρεωτικό τον εφοδιασμό όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες  των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα).

Ποια είναι τα αντιολισθητικά μέσα που οφείλουν να έχουν οι οδηγοί;

Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή οι χιονοκουβέρτες.

Διαφορετικά, οι οδηγοί πρέπει να εξοπλίζουν το όχημά τους με ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης. Δηλαδή, τα χειμερινά ελαστικά (χιονολάστικά), τα οποία φέρουν τη σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και τον χαρακτηρισμό M+S.

Από πότε είναι υποχρεωτικά τα αντιολισθητικά μέσα;

Όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση, οι οδηγοί πρέπει να έχουν είτε αντιολισθητικές αλυσίδες, είτε χιονολάστιχα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο κάθε έτους, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι οδηγοί δεν χρειάζεται να έχουν τοποθετημένα τα προαναφερθέντα αντιολισθητικά στο αυτοκίνητό τους.

Τα αντιολισθητικά μέσα, πρέπει να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο (και στη συνέχεια να τοποθετηθούν) μόνο εφόσον εκδοθεί ανακοίνωση από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις της Αστυνομίας ή της Τροχαίας, σε περίπτωση που οι τελευταίες θεωρήσουν ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας. 

Εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα από την Τροχαία, οι οδηγοί πρέπει να εφοδιάσουν τα οχήματά τους με αντιολισθητικά μέσα.

Πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους.

Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Οι Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη κατάλληλων αντιολισθητικών, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές που έχει εκδοθεί απόφαση από τις αστυνομικές αρχές

Οδηγίες τοποθέτησης και τεχνικές προδιαγραφές

Τα αντιολισθητικά πρέπει είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.

Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται: α. Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

-Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

-Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

β. Πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).

γ. Πρέπει να τοποθετούνται άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Τα αντιολισθητικά, πρέπει να βρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Πρόστιμο

Όσοι δεν συμμορφώνονται με τα ανωτέρω τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 80 ευρώ.



Επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και θρασύδειλος μποξέρ κτύπησε σοβαρά τουρίστες

 


Επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια μποξέρ σε μπαρ της Ίου προκάλεσε θανατηφόρα κτυπήματα σε δυο Αυστραλούς τουρίστες γιατι εκνευρίστηκε, όταν ο ένας απο τα θύματα πέρασε από μπροστά του και τον ακούμπησε κατά λάθος με το χερι του. 

Ο επικίνδυνος θρασύδειλος μετά το συμβάν έτρεξε να κρυφτεί και να φύγει κρυφά με σκάφος από το νησί.

Ο ένας νεαρος τουρίστας, τραυματισμένος σοβαρά στο κεφάλι απο κλωτσιές, μετεφέρθη με ελικόπτερο στην Αθήνα.

Ο επικίνδυνος θρασύδειλος Ελληνοαυστραλός αθλητής του Μuay Thai, μετά την επίθεση εξαφανίστηκε ενώ είχε κανονίσει να δραπετεύσει από το κυκλαδίτικο νησί με σκάφος, το οποιο περίμενε να τον παραλάβει κρυμμένος πίσω απο έναν θάμνο. 

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κάνοντας άψογη δουλειά, σάρωσαν την περιοχή, και δεν άργησαν να τον εντοπίσουν, να του περασουν χειροπέδες και να τον οδηγήσουν στον Εισαγγελέα.

Ο θρασύδειλος δράστης, επιτέθηκε αναίτια γρονθοκοπώντας τους στο κεφάλι και στο σώμα και χτυπώντας τους με κλωτσιές στο κεφάλι ενώ βρίσκονταν στο έδαφος. Θαμώνες του καταστήματος ενημέρωσαν για το επεισόδιο την αστυνομία και ανέφεραν ότι ο δράστης  πιθανόν διαμένει σε ξενοδοχείο με μεγάλη παρέα ομοεθνών του. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος παρέδωσε βίντεοληπτικό υλικό στο οποίο αποτυπώνεται το συμβάν και φαίνεται καθαρά ο θρασύδειλος δράστης.

Η αστυνομία ενημερώθηκε από την υπεύθυνη του ξενοδοχείου, ότι ο δράστης με τους φίλους του επρόκειτο να αναχωρήσουν μαζικά από το ξενοδοχείο και να εξαφανιστούν με ιδιωτικό σκάφος. Ο θρασύδειλος δράστης στην θέα των αστυνομικών έτρεξε αντίθετη κατεύθυνση, τον ακολούθησαν και λίγα μέτρα αργότερα τον συνέλαβαν. 

Ο δράστης μετά την σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε συνοδεία αστυνομικών στην εισαγγελία πρωτοδικών Νάξου, όπου πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη σε ανακριτή.






Αιχμές Ζελένσκι για Ισραήλ: Έχω σοκαριστεί - Δεν μας δίνουν αντιπυραυλικό σύστημα

 



O Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο πως τον έχει «σοκάρει» το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έστειλε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στη χώρα του.

Ο κ. Ζελένσκι υπενθύμισε πως είχε ζητήσει τέτοια οπλικά συστήματα λίγο καιρό αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Ρωσία, στα τέλη Φεβρουαρίου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σύστημα Σιδηρούς Θόλος, που χρησιμοποιείται συχνά για την αναχαίτιση πυραύλων και ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν ξέρω τι έχει πάθει το Ισραήλ. Ειλικρινά, έχω σοκαριστεί, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί να μας δώσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε.

Ο αρχηγός του κράτους της Ουκρανίας έκανε τα συγκεκριμένα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε γάλλους δημοσιογράφους την Τετάρτη. Το γραφείο του έδωσε στη δημοσιότητα την ηχογράφηση της συνέντευξης χθες.

Οι δηλώσεις του κ. Ζελένσκι για το θέμα ήταν ακόμη πιο δηκτικές από εκείνες που έκανε τον Μάρτιο, όταν επιτιμούσε την ισραηλινή κυβέρνηση επειδή δίσταζε να στείλει όπλα. Τότε, η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να δεσμευτεί, διαβεβαιώνοντας πάντως πως θα βοηθήσει το Κίεβο όσο περισσότερο μπορεί.

Το Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου καταδίκασε τη ρωσική εισβολή που άρχισε πριν από επτά μήνες, ανησυχεί για το ενδεχόμενο διατάραξης της διμερούς σχέσης με τη Ρωσία, παράγοντα με σημαντικό ρόλο στη γειτονική Συρία, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βάζουν συχνά στο στόχαστρο φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς.

«Το αντιλαμβάνομαι — αντιμετωπίζει δύσκολη κατάσταση, αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση με τη Συρία και τη Ρωσία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, επιμένοντας πως σκοπός του δεν είναι να κατηγορήσει κανέναν.

«Αναφέρομαι απλά στα γεγονότα. Οι συζητήσεις μου με την ισραηλινή ηγεσία δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα για την Ουκρανία», συμπλήρωσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Εποχικό επίδομα: Πώς θα πάρετε έως 1.114 ευρώ με μία αίτηση στα ΚΕΠ

 



Την περασμένη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό επίδομα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Από 557,38 ευρώ έως 1.114,75 ευρώ κυμαίνεται το εποχικό επίδομα ΔΥΠΑ που θα λάβουν χιλιάδες δικαιούχοι αν΄άλογα με το επάγγελμα που ασκούν.  Να θυμίσουμε ότι η καταβολή του ποσού θα γίνει εφάπαξ και θα αφορά τους μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος.

Βήμα-βήμα η αίτηση στο gov.gr με κωδικούς Taxisnet

Όσοι δεν έχουν υποβάλει ήδη την αίτησή τους θα μπορούν να την κάνουν με δύο τρόπους.

Α) ηλεκτρονικά για όσους είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του gov.gr

Τα βήματα:

– Είσοδος στο gov.gr


– Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet στο πεδίο που σας ζητείται και ακολουθείτε τις διαδικασίες.

Η διαδρομή είναι η εξής: gov.gr > Εργασία και ασφάλιση > Ανεργία > Ειδικό εποχικό βοήθημα ΔΥΠΑ.


Β) Μέσω ΚΕΠ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά


Οι δικαιούχοι οφείλουν ν’ αποτυπώνουν στην αίτησή τους με προσοχή τον ΑΦΜ, τον ΑΜΑ, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό καταθετικού λογ/σμού τους (ατομικού ή κοινού), σε μορφή ΙΒΑΝ,


Ημερομηνίες για το εποχικό επίδομα

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων για ειδικό εποχικό βοήθημα είναι η 30η Νοεμβρίου.


Στα ΚΕΠ πλέον οι αιτήσεις

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό επίδομα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).


Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι δικαιούχοι οφείλουν ν’ αποτυπώνουν στην αίτησή τους με προσοχή τον ΑΦΜ, τον ΑΜΑ, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό καταθετικού λογ/σμού τους (ατομικού ή κοινού), σε μορφή ΙΒΑΝ, οποιασδήποτε εμπορικής τράπεζας που δραστηριοποιείται στον ελλαδικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, στον οποίο υποχρεωτικά είναι πρώτοι δικαιούχοι.


Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 14:00.

Η καταβολή του επιδόματος από τη ΔΥΠΑ θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 15 ημέρες για την πιστοποίηση των στοιχείων τους, αλλά και της έγκρισης της αίτησης τους.


Οι δικαιούχοι του επιδόματος

Οικοδόμοι

οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2022, που κατά το έτος 2021 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2022, εφ’ όσον το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερο από το ποσό των 495,75 ευρώ.

λατόμοι

ασβεστοποιοί

κεραμοποιοί

πλινθοποιοί,

αγγειοπλάστες

δασεργάτες

ρητινοσυλλέκτες

καπνεργάτες

μουσικοί – μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου,

υποδηματεργάτες

μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης,

χειριστές εκσκαπτικών,

ανυψωτικών,

οδοποιητικών,

γεωτρητικών μηχανημάτων,

ηθοποιοί

τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου,

ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου,

ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου,

μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου,

σμυριδεργάτες

ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου,

χορευτές – μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων,

καθώς και του τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

Επιπλέον, αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν και όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2022 και μετά, ανεξάρτητα από το ποσό της σύνταξης τους, καθώς και όσοι κατετάγησαν προκειμένου να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία από 11/9/2022 και μετά, εφόσον βεβαίως πληρούν τις προϋποθέσεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Οι πολίτες λένε σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν μας ενδιαφέρουν οι υποκλοπές και βλέπουν Μητσοτάκη να παλεύει μόνος του με Ερντογάν


 

Τσίπρας - Ανδρουλάκης έδειξαν ότι είναι ένα δίδυμο χωρίς ίχνος σοβαρότητας, και αυτό το μετράει πάρα πολύ ο Ελληνικός λαός κρατώντας πρώτη στις δημοσκοπήσεις την Νέα Δημοκρατία, και μακράν πρώτο σε προτίμηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Τον Αλέξη Τσίπρα οι πολίτες τον γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι είναι εθισμένος στο ψέμα και την απάτη, δεν περίμεναν να αλλάξει. Αυτό όμως που περίμεναν ήταν να δουν επιτέλους μια σοβαρή αντιπολίτευση με την εκλογή Ανδρουλάκη, αλλά τους βγήκε ακατάλληλος για αρχηγός με αδυναμία στην Μάρθα Βούρτση.

Σε καμία δημοσκόπηση δεν παίζουν οι υποκλοπές πρώτο θέμα, και αντί να ακούσουν τους πολίτες, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν σε αυτή την αντιπολιτευτική τακτική, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις κατά του Αλέξη Τσίπρα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορούν ευθέως για άρχοντα των υποκλοπών.

Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών αποτελεί μεν σημαντικό θέμα για τους πολίτες, ωστόσο δεν καταγράφεται ούτε στις προτεραιότητές τους ούτε στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Μέχρι και στην δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών το θέμα των υποκλοπών ήταν τρίτο από το τέλος, με μόλις 7% στην αξιολόγηση που έκαναν οι πολίτες, με πρώτο την ακρίβεια με 59%, τα εθνικά θέματα με 32%, τους χαμηλούς μισθούς με 32%, τη διαφθορά με 26%, το μεταναστευτικό με 26%, την εγκληματικότητα με 17% και την Υγεία με 13%.

Κανένας δεν κερδίζει με αυτή την αντιπολιτευτική τακτική, αντίθετα χάνει ο Ανδρουλάκης προσωπικά που απαξιώνεται από τους πολίτες.

Η ακρίβεια και ή έντονη επίθεση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, είναι οι μεγάλες αγωνίες των περισσοτέρων Ελλήνων και οι πολίτες βλέπουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. και πρωθυπουργό να "πολεμά" διπλωματικά μόνος του την Τουρκία και τον Ερντογάν, χωρίς καμία στήριξη από την αντιπολίτευση.

Ο Ερντογάν βρίζει, επιτίθεται, απειλεί, συκοφαντεί καθημερινά την Ελλάδα, μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία ασχολούνται μαζί του σε επίπεδο αρχηγού κράτους, και στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει δηλώσεις ο Κατρούγκαλος, πουθενά ο προκλητικός σύμμαχος του Ερντογάν, Αλέξης Τσίπρας.

Πουθενά ο Νίκος Ανδρουλάκης, γυρνάει απλά από εδώ και από εκεί η Μάρθα Βούρτση μιλώντας για τις υποκλοπές, έχοντας αφήσει ερωτηματικά στους πολίτες, γιατί δεν πάει τόσους μήνες να ενημερωθεί; Τι έχει κάνει και φοβάται να ενημερωθεί;

Σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την χώρα, με ακρίβεια και την Τουρκία να προκαλεί, ευτυχώς που έχουμε σοβαρή κυβέρνηση, γιατί σοβαρή αντιπολίτευση στο σύνολο της δεν έχουμε, και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες για να ψηφίζουν με γνώμονα το καλό της χώρας και την ικανότητα αυτών που βάζουν στην βουλή για να τους εκπροσωπήσουν.




Προκλητικός Ταλιμπάν προκάλεσε επεισόδιο με την Κριστιάν Αμανπούρ - Παρούσα η Μαρέβα Μητσοτάκη


 

Μάρτυρας επεισοδίου μεταξύ της διάσημης δημοσιογράφου του CNN Κριστιάν Αμανπούρ με δήθεν Αφγανό δημοσιογράφο έγινε στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού προσερχόμενη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών  βρέθηκε τυχαία μπροστά στον έντονο διάλογο που είχαν η Κριστιάν Αμανπούρ και ένας δήθεν Αφγανός δημοσιογράφος που αποδείχθηκε Ταλιμπάν, με αφορμή την άρνηση της να φορέσει μαντίλα για να πάρει συνέντευξη από τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, αναφέρει ο Ant1.

Μόλις τελείωσε η εκπομπή της και αποχωρούσε από το χώρο ένας Ταλιμπάν που έκανε τον Αφγανό δημοσιογράφο άρχισε να την ρωτά επίμονα για την άρνηση της να δεχθεί να βάλει μαντίλα σε μια προγραμματισμένη συνέντευξη της με τον Ιρανό προέδρο.

Η Αμανπούρ εκνευρίστηκε από τις ερωτήσεις του Ταλιμπάν και ακολούθησε μια έντονη συζήτηση με την διάσημη δημοσιογράφο να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και ότι έχει κάνει στο παρελθόν για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν που καταπιέζονται από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Μόλις η Αμανπούρ αντιλήφθηκε την παρουσία της κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αγκαλιάστηκαν με θέρμη, αφού συνδέονται με μακρά φιλία σχολιάζοντας μαζί το επεισόδιο και την στάση της στο ζήτημα της συνέντευξης. Ο διάλογος που ακολούθησε είναι ο εξής:

– “Πρώτα από όλα τι κάνεις Μαρέβα; Με είδες να φοράω το πουκάμισό σου”; της είπε η Αμανπούρ

– “Το είδα, αλλά αναρωτήθηκα τι συμβαίνει εδώ”.

– “Ναι, φορούσα το άσπρο πουκάμισό σου με το άσπρο μου κοστούμι”.

– “Eίσαι καταπληκτική”, της απάντησε η σύζυγος του πρωθυπουργού.

«Η Κριστιάν είναι φίλη μου την γνωρίζω πολλά χρονιά και την θεωρώ κορυφαία δημοσιογράφο» είπε στον ΑΝΤ1 πριν μπει στην έδρα του ΟΗΕ για να παρακολουθήσει την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού.

Η άρνηση της Βρετανίδας δημοσιογράφου, ιρανικής καταγωγής ,που μεγάλωσε στο Ιράν αλλά ζει πλέον στις ΗΠΑ, να φορέσει μαντίλα έχει γίνει δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τις γυναίκες όλου του κόσμου στα κοινωνικά δίκτυα. την ώρα που σε εξέλιξη ήταν αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο μιας 22χρονης Μαχσά Αμινί, 22 ετών, η οποία βασανίστηκε από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Η Κριστιάν Αμανπούρ δικαιολόγησε την επιλογή με μια συνέντευξη της στην εκπομπή «New Day», του CNN. «Εδώ στη Νέα Υόρκη, ή οπουδήποτε αλλού εκτός του Ιράν, δεν μου ζήτησε ποτέ κανένας Ιρανός πρόεδρος -και έχω πάρει συνέντευξη από τον καθένα από αυτούς από το 1995-, είτε εντός είτε εκτός Ιράν, να φορέσω μαντήλα. Αρνήθηκα πολύ ευγενικά για λογαριασμό μου και λογαριασμό του CNN και των γυναικών δημοσιογράφων παντού, γιατί δεν αποτελεί προϋπόθεση».







Γελάει η υφήλιος με τον Ερντογάν: Ανήρτησε στο Twitter λάθος πίνακα για την μάχη της Τριπολιτσάς


 

Πάνω στην αγωνία του για το μέλλον του, και τον δημόσιο εξευτελισμό που έπαθε για ακόμα μία φορά και στον ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή κατέβαλε ακόμα μία προσπάθεια προκειμένου να δυναμιτίσει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς ανήρτησε στο Twitter μία φωτογραφία με έναν πίνακα από την άλωση της Τριπολιτσάς κάνοντας λόγο για «σφαγή».

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας του ήταν να ξεφτιλιστεί για ακόμα μία φορά ο Τούρκος καθεστωτικός, και να γελάει η υφήλιος μαζί του αφού ο πίνακας όχι μόνο δεν απεικονίζει τη... σφαγή αλλά είναι ένα έργο του George Philipp Rugendas, ο οποίος απεβίωσε το 1742 και σε αυτή του τη δημιουργία είχε απεικονίσει τη μάχη του Πετροβαραντίν. 

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy και πρώην Αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ Σπύρος Πλεκούδας.

Ο Τούρκος ανιστόρητος στην ανάρτησή του έγραφε πως «δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, στην οποία δολοφονήθηκαν βάναυσα χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι».

Η Μάχη του Πετροβαραντίν, γνωστή και ως Μάχη του Πιτερβαρντάιν , έλαβε χώρα στις 5 Αυγούστου 1716 κατά τη διάρκεια του Αυστροτουρκικού πολέμου, όταν ο Οθωμανικός στρατός πολιόρκησε το ελεγχόμενο από τους Αψβούργους φρούριο Petrovaradin στα στρατιωτικά σύνορα της μοναρχίας των Αψβούργων (σήμερα Novi Sad , Vojvo , Σερβία ).

Οι Οθωμανοί προσπάθησαν να καταλάβουν το Πετροβαραντίν, το λεγόμενο Γιβραλτάρ στον Δούναβη , αλλά γνώρισαν μια μεγάλη ήττα από στρατό το μισό του δικού τους, παρόμοια με την ήττα που είχαν βιώσει το 1697 στη Ζέντα. Ο Οθωμανός Μεγάλος Βεζίρης Νταμάντ Αλή Πασάς τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ ο Οθωμανικός στρατός έχασε 20.000 άνδρες και 250 όπλα από τον στρατό των Αψβούργων με επικεφαλής τον Στρατάρχη Ευγένιο της Σαβοΐας .

Οι Αυστριακοί εδραίωσαν αυτή τη νίκη βαδίζοντας στο Μπανάτ και κατακτώντας το Τέμεσβαρ , το τελευταίο εναπομείναν τουρκικό φρούριο στην Ουγγαρία, ακολουθούμενο από το Βελιγράδι.



Ακροαριστεροί και αριστεροί δημιούργησαν επεισόδια στα Εξάρχεια για τον Μετρό

 


Ομάδες ακροαριστερών και αριστερών αποσπάστηκαν από την πορεία, επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις ενώ έστησαν οδοφράγματα στις οδούς γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών, πετώντας μολότοφ.

Σε δύο προσαγωγές και μία σύλληψη προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου επειδή αντιδρούν στην κατασκευή του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.



Οι ομάδες των ακροαριστερών και αριστερών, αποσπάστηκαν από την πορεία και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, που ήταν στο σημείο, με βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα, ενώ έστησαν οδοφράγματα στις οδούς γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών. 

Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών για να διαλύσουν τους κακοποιούς.



Βρέθηκε ο 8χρονος που χάθηκε στο Μαρούσι

 


Αίσιο τέλος είχε η εξαφάνιση 8χρονου αγοριού από το Μαρούσι το βράδυ του Σαββάτου (24/9). 

Ο Νίκος Νινάσιος, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 21:30 ενώ βρισκόταν στην περιοχή Σώρος στο Μαρούσι και έπαιζε με τους φίλους του εντοπίστηκε μετά από σχεδόν 5 ώρες στο πάρκο Ζεκάκου.

Ο 8χρονος ήταν κρυμμένος σε θάμνους στην πλατεία, δίπλα στο 4ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου που αρχικά χάθηκαν τα ίχνη του. Το εντόπισε κάτοικος της περιοχής.

Το παιδί είναι καλά στην υγεία του.



Η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση, ενώ στην αναζήτηση του 8χρονου συμμετείχαν και πάνω από 400 κάτοικοι της περιοχής.



Φρανσουά Ολάντ για Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Διπρόσωπος, έχει κάνει διπλωματία τα στριφογυρίσματα

 


Αντιφατική προσωπικότητα η οποία θεωρεί «τις ασάφειες πλεονέκτημα» και «τα στριφογυρίσματα διπλωματία», και που όπως και ο «λανθάνων εχθρός» του, ο Πούτιν, εμφανίζεται στην αρχή θερμός και διαλλακτικός για να γίνει στη συνέχεια ψυχρός και εριστικός, είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έτσι όπως τον σκιαγραφεί ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Ανατροπές» (Bouleversements. Éditions Stock).

Σε κεφάλαιο του βιβλίου υπό τον τίτλο «Η οθωμανική νοσταλγία» ο Ολάντ αναφέρει πως «αυτός που ενίοτε τον εμφανίζουν ως νέο σουλτάνο», κατά καιρούς και στο όνομα του πολιτικού Ισλάμ, «χάιδεψε πολλές αντιφατικές φιλοδοξίες». Από τότε που έφτασε στην εξουσία ο Ερντογάν έδειξε, κατά τον Ολάντ, δύο πρόσωπα. Σε πρώτη φάση εμφανίστηκε ως ένας σύγχρονος ηγέτης, ανοιχτός και ικανός να συμφιλιώσει το Ισλάμ με τη Δημοκρατία. Προώθησε το ζήτημα της προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, βελτίωσε τα οικονομικά της χώρας του και εκμεταλλευόμενος την Αραβική Άνοιξη επιχειρούσε την αύξηση της επιρροής του στη Μέση Ανατολή.

Σε δεύτερη φάση ο Ερντογάν βλέποντας, κατά τον Ολάντ, «τα άνθη της αραβικής άνοιξης να μαραίνονται» και τις εξελίξεις στη Συρία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στις χώρες του Κόλπου να μη συμβαδίζουν προς τα τουρκικά συμφέροντα, αποξενώθηκε από τους πάντες και χάραξε μία νέα στρατηγική βασισμένη στην επιθετικότητα και στην οθωμανική νοσταλγία.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής άφησε το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες να φτάσουν στα νησιά και τις ακτές της Ελλάδας, για να «εξαργυρώσει» στη συνέχεια, όπως επισημαίνει ο Ολάντ, το κλείσιμο των συνόρων. Ήταν μια μορφή εκβιασμού στην οποία η Άνγκελα Μέρκελ δεν αντιστάθηκε και έπεισε, έστω μετά πολλών βασάνων, και τους άλλους Ευρωπαίους να μην αντισταθούν, αναφέρει ο Ολάντ, επισημαίνοντας πως έκτοτε η Ευρώπη έκλεισε τα μάτια της στις αυξανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στην συνέχεια στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν, ο Ολάντ επισημαίνει πως η εμμονή του Τούρκου προέδρου ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στηρίζουν την σέκτα του Γκιουλέν είναι ανυπόστατη και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δύση.

Κατά τον Ολάντ, ο Ερντογάν στην επιδίωξη του να ανασυστήσει έστω και εικονικά την οθωμανική αυτοκρατορία αποφάσισε να εμπλακεί σε ποικίλες συρράξεις, από την Αφρική ως την Βοσνία Ερζεγοβίνη και τον Καύκασο.

Ασάφεια χαρακτηρίζει και την παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ η οποία, όπως σημειώνει ο Ολάντ, αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, θέτει όρους για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επιδιώκει την λεκτική, προς το παρόν, αντιπαράθεση με την Ελλάδα, επιμένει στην κατοχή της βόρειας Κύπρου εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια προσέγγισης των δυο κοινοτήτων και αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου, που είναι μέλος της ΕΕ, να εκμεταλλευτεί τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της ναυτικής της ζώνης.

Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο κουρδικό ο Φρανσουά Ολάντ επισημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει όσους αντιτίθεται στην Δύση φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφασή του να προσεγγίσει τον Ιούλιο του 2022 στην Τεχεράνη το Ιράν και την Ρωσία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν

 



Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.

Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει

Παρ’ όλες τις επιτυχίες τους, σήμερα τα “Ηνωμένα Έθνη” μας βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Όπως δηλώνει το θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης, αντιμετωπίζουμε μια “στιγμή-ορόσημο” στην παγκόσμια ιστορία. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιλογή. Και αυτή η επιλογή είναι απλή.


Μπορούμε να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού και της βίας τού σήμερα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για την υπεράσπιση των κοινών ανθρώπινων αξιών μας. Ή μπορούμε να δείξουμε αναποφασιστικότητα, να αμφιταλαντευτούμε και, τελικά, να υποχωρήσουμε.

Επιλέξτε το πρώτο, όσο επώδυνο και αν είναι βραχυπρόθεσμα, και οι αξίες που στηρίζουν αυτά τα Ηνωμένα Έθνη θα επικρατήσουν. Επιλέξτε το δεύτερο και οι συνέπειες θα είναι, πιστεύω, αδιανόητες.

Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει. Όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας. Αλλά επίσης επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οι καθαρά επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών.


Υπάρχει ένα τίμημα για να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας


Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ως όπλα τους φυσικούς της πόρους για να προκαλέσει πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να αποσταθεροποιήσει  δημοκρατικά εκλεγμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και πάλι, δεν θα πετύχει.


Θα υποστηρίξουμε τους πολίτες μας για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Θα συγκεντρώσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να εξασφαλίσουμε ενεργειακή επάρκεια και να απεξαρτηθούμε γρήγορα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Και θα επιταχύνουμε περαιτέρω την στροφή μας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες δεν είναι απλώς η καθαρότερη και φθηνότερη μορφή ενέργειας, αλλά είναι και οι ασφαλέστερες από γεωπολιτική άποψη. 

Ποτέ ξανά δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε την ευημερία μας, στον εκβιασμό εκείνων που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την εξάρτησή μας από αυτούς. Αυτό ακριβώς σημαίνει, σε τελική ανάλυση, η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και είναι υποχρέωσή μας να κρατάμε τις κοινωνίες μας ενωμένες αλλά και ενημερωμένες για το τι πραγματικά διακυβεύεται στην Ουκρανία. Ο αγώνας εναντίον της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.


Υπάρχει και η Κύπρος


Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στη μεταπολεμική Ευρώπη που έχει δεχτεί επίθεση. Για σχεδόν 50 χρόνια, οι Κύπριοι ζουν σε ένα διαιρεμένο νησί ως αποτέλεσμα μίας παράνομης εισβολής και στρατιωτικής κατοχής.


Η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, απομονωμένοι και μόνοι στη διεθνή κοινότητα, συνεχίζουν να επιμένουν σε απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών. Αρνούνται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνημένη διευθέτηση στη βάση των διαδοχικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τόσο τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, όσο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αγνοήσει τις παράνομες τουρκικές προσπάθειες επιβολής ενός νέου τετελεσμένου στην Κύπρο, ιδιαίτερα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, καθώς και νέες και επανειλημμένες παραβιάσεις των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου.

Πράγμα που με φέρνει, κυρίες και κύριοι, σε ένα ζήτημα ακόμη πιο κοντά στην πατρίδα μου. Αναφέρομαι στη συνεχιζόμενη και ολοένα πιο επιθετική αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.


Αυτή είναι η τέταρτη ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση ως  Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Με έχετε ακούσει να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στον διάλογο και στη διευθέτηση των διαφορών με ανοιχτό τρόπο, με σεβασμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η θέση μου εξακολουθεί να ισχύει.

Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες προσπάθειες της Άγκυρας που οδήγησαν στην επιτυχημένη μεσολάβηση του ΟΗΕ για μία συμφωνία εξαγωγών σιτηρών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι μια σημαντική συμβολή στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Αλλά την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Είναι επίσης η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες


Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή  με τη χώρα μου. Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία “θα έρθει νύχτα”, αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού. Δυστυχώς, δεν είναι κάτι καινούργιο. Και τι γίνεται με την αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο ίδιο το Αιγαίο; Και πάλι, αυτή η ρητορική δεν είναι νέα.


Η Τουρκία χτίζει σταδιακά μία συνολική αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων στο Αιγαίο που εκτείνεται από την κρίση των Ιμίων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα.

Απειλεί την Ελλάδα με casus belli, εάν επιλέξουμε να ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Αυτό το αφήγημα κορυφώθηκε, δυστυχώς, με την εξωφρενική αμφισβήτηση της Τουρκίας, πέρυσι, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων νησιών όπως η Χίος και η Ρόδος, μια κυριαρχία που θεσπίστηκε με διεθνείς συνθήκες πριν από 100 χρόνια.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση της απειλής. Χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής. Σε συνδυασμό με μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης. Πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα, την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και, δυστυχώς, μια μονομερής απόφαση άρνησης όλων των επαφών υψηλού επιπέδου. Και ρωτάω. Είναι αυτή η συμπεριφορά συμβατή με έναν αξιόπιστο διεθνή παράγοντα, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, που δεσμεύεται από τον Καταστατικό Χάρτη και τις αρχές του ΟΗΕ; Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην Ουκρανία.

Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για “κόκκινες γραμμές”, τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν.

Κι όμως, δεν είναι ανάγκη να πορευτούμε με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχει κι άλλος δρόμος. Ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός λαός έχουν μία μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης.


Οκτώ χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν το θάρρος να υπογράψουν μια Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας.

Γι' αυτό σήμερα, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες


Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες από τον Μάρτιο του 2020, όταν ενθάρρυνε και διευκόλυνε, ενεργά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. To Λιμενικό  μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Το έκανε ξανά χθες όταν διασώσαμε περισσότερους από 130 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, από δύο βάρκες που βυθίζονταν στο Αιγαίο.

Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για την Τουρκία να συνεργαστεί ενεργά με την Ελλάδα και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης. Άλλωστε, οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο Πρόεδρος Ερντογάν, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας…

Η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής


Η πράσινη μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησής μου.


Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος μας, στοχεύει στην κινητοποίηση όλων των τομέων της οικονομίας καθώς καταρτίζουμε έναν οδικό χάρτη για τη μετάβασή μας στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Η μετατροπή ορισμένων ελληνικών νησιών σε πράσινους κόμβους καινοτομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με την UNESCO και τον WMO, πρωτοστάτησε στη δημιουργία της πρωτοβουλίας για την «Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά», μιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από περισσότερα από 100 κράτη μέλη, τον Γενικό Γραμματέα, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNFCCC. Και, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι στη μακρόχρονη και συνεχή προσπάθειά μας να επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, έχουμε λάβει υποστήριξη από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, καθώς και από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO.

Είμαι πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που δεν έχουν παρεκκλίνει από τους 17 Στόχους Βιωσιμότητας του ΟΗΕ για το 2030.

Ως το κορυφαίο ναυτιλιακό έθνος στον κόσμο, κατανοούμε ότι η βιωσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας είναι υψίστης σημασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2024 θα φιλοξενήσουμε το 9ο Διεθνές Συνέδριο «Our Ocean Conference», υλοποιώντας τα φιλόδοξα σχέδιά μας για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και την προστασία του 30% της γης και της θάλασσάς μας έως το 2030.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη διασφάλιση της αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα της πολιτικής προστασίας μέσω του προγράμματος RescEU.