Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Μητσοτάκης : Πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027

 


Παρουσιάστηκε χθες από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη το πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027 της Νέας Δημοκρατίας. Αποβλέπει σε μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, σύγχρονη και κυρίως ισχυρή. Καταγράφει το όραμα και το σχέδιο του για τα επόμενα χρόνια. Ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός:

  • Θα επιχειρήσω να σας πω μία ιστορία, του πως οραματίζομαι την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια. Μία ιστορία η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν βάλαμε ουσιαστικά τα θεμέλια για την Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε.
  • Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου,  αλλά  πρέπει να γίνουν τα μεγάλα άλματα έτσι ώστε η πατρίδα μας να γίνει πραγματικά μία ευρωπαϊκή χώρα. Αυτά τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Είναι τα θεμέλια τα οποία βάλαμε την πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας.
  • Θυμάστε ότι και το 2019 σας είχα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει σε μια τετραετία και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι αλήθεια. Όμως κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου κι αυτά τα βήματα προόδου επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε. 
  • Και το δίλημμα αν θα πάμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ.

Οι  βασικές προτεραιότητες του προγράμματος

Το πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027 της Νέας Δημοκρατίας αναπτύσσεται σε πέντε κεφάλαια  και  περιλαμβάνει 4 κεντρικές προτεραιότητες.

Τα κεφάλαια αφορούν: Την παραγωγική, την κοινωνική, την πράσινη και ψηφιακή, τη δίκαιη και την ισχυρή Ελλάδα.

Βασικές προτεραιότητες είναι:

Πρώτον: Οι καλύτερες αμοιβές για όλους. Με ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και με αυξήσεις στηριγμένες στην εθνική ανάπτυξη ώστε σταδιακά να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει ακόμη από τον μέσο όρο των μισθών στην Ευρώπη.

Δεύτερον: Ένα αποτελεσματικό Κράτος. Μετατρέποντας σε άλματα τα μέχρι τώρα ψηφιακά μας βήματα. Οπλίζοντας τη διοίκηση με άξια στελέχη και με διαδικασίες που αξιολογούν, αλλά θα επιβραβεύουν τις επιδόσεις τους.

Τρίτον: αξιοπρεπή δημόσια Υγεία και περισσότερα δικαιώματα στη νέα γενιά. Με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους, σύγχρονα νοσοκομεία και Τμήματα Επειγόντων . Και παράλληλα με προγράμματα προσιτής στέγης στους νέους.

Και τέταρτον μια Πατρίδα ασφαλή με το βλέμμα στο μέλλον, ώστε ενώ τα εθνικά σύνορα να στέκουν απόρθητα και η Ελλάδα να δυναμώνει τη φωνή της έξω από αυτά . Σε μια καθημερινότητα που θα γίνεται όλο και πιο εύκολη και πιο πράσινη.

Τα πέντε κεφάλαια του προγράμματος

 

Κεφάλαιο Πρώτο: Παραγωγική Ελλάδα

Οικονομικοί στόχοι

  1. Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της Ε.Ε. 3% ετησίως. Διπλάσιες δημόσιες επενδύσεις και αύξηση συνολικά επενδύσεων κατά 70%. Μείωση δημόσιου χρέους στο 140% του Α.Ε.Π. το 2027 και στο 120% του Α.Ε.Π. το 2030. Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
  2. Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.
  3. Αύξηση εξαγωγών στο 60% του Α.Ε.Π. έως το 2027 και 70% έως το 2030.
  4. Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του Α.Ε.Π. με την εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
  5. Δωδεκάμηνη τουριστική περίοδος και δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δισ. ευρώ ετησίως.
  6. Η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών παγκοσμίως στην εφοδιαστική αλυσίδα/logistics.

Εργασία και εισόδημα

  1. Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας.
  2. Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  3. Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων  και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.
  4. Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους και αυστηρών ψηφιακών ελέγχων μέσω επιθεώρησης εργασίας παντού.

 Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών

  1. Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.
  2. Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση τους κατά 60.000 έως το 2027.
  3. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.
  4. Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.
  5. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.
  6. Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.  Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Νέες κρίσιμες υποδομές

2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

Δέσμευση ολοκλήρωσης για 10 εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας:

  1. Μετρό Θεσσαλονίκης.
  2. Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (fly over).
  3. Σύνδεση σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.
  4. Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου.
  5. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (E65).
  6. Κατασκευή επέκτασης Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον.
  7. Αναβάθμιση Προαστιακού Δυτικής Αττικής.
  8. Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι,  το πιο σύγχρονο της Μεσογείου.
  9. Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ).
  10. Κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας.

 

Κεφάλαιο δεύτερο: Κοινωνική Ελλάδα

Καλύτερη δημόσια υγεία για όλους

  1. Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους.
  2. Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης.
  3. Δωρεάν Προσωπικός γιατρός και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες.
  4. Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας, Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
  5. Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.

Καλύτερη δημόσια παιδεία για όλους

  1. Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα.
  2. 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
  3. Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.
  4. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

Καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς

  1. Μπαίνει σε λειτουργία το  πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη και εκκινεί η επέκταση του στη δυτική Θεσσαλονίκη. Κατασκευή γραμμής 4 στην Αθήνα και επέκταση στη δυτική Αθήνα.
  2. Αναβάθμιση συρμών ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έως το 2027 θα κυκλοφορούν 2000  αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και 600 στη Θεσσαλονίκη.
  3. Αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ (ανά 5 – 10 λεπτά τις ώρες αιχμής). Αύξηση συχνότητας δρομολογίων Αττικού Μετρό σε 1,5 λεπτό τις ώρες αιχμής.

Δημογραφικό και οικογενειακή πολιτική

  1. Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
  2. Διατίθενται 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου».
  3. Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30, θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

 

Κεφάλαιο τρίτο: Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

Ψηφιακή Ελλάδα

  1. Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του Κράτους στο gov.gr και απλούστευση σημαντικών διαδικασιών μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών έως το 2027.
  2. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα διακινούνται έως το 2025 μόνο ηλεκτρονικά μεταξύ του δημοσίου.
  3. Πλήρης ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του Κράτους (υποθηκοφυλακείων, δικαιοσύνης, Πολεοδομιών, νοσοκομείων κ.ά) ώστε όλα τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή στη δημόσια υπηρεσία.
  4. Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet. Παροχή σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο με στόχο την αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου.
  5. Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.

Πράσινη Ελλάδα

  1. Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  2. Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταϊκά στέγης».
  3. Το 20% των Ι.Χ. οχημάτων είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027.
  4. Ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025 και υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές.
  5. Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ. δέντρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025 και διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ., αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής.
  6. Πρόγραμμα GR-ECO islands, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία στα νησιά μας.


Κεφάλαιο τέταρτο: Δίκαιη Ελλάδα

Δικαιοσύνη

  1. Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
  2. Ψηφιακή Στρατηγική για τη Δικαιοσύνη με ολοκλήρωση των έργων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Ποινική, Πολιτική και Διοικητική Δικαιοσύνη.
  3. Νέος Δικαστικός Χάρτης  στη Διοικητική, Αστική και Ποινική δικαιοσύνη και αναβάθμιση 14 δικαστηρίων.

Κράτος

  1. Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).
  2. Αξιολόγηση παντού, bonus παραγωγικότητας, προγράμματα κατάρτισης 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και επιλογή διοικήσεων οργανισμών με επαγγελματικά κριτήρια.
  3. Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλο το δημόσιο.
  4. Νέα κεντρική αρχή για επιτάχυνση, διαφάνεια και εξορθολογισμό δημοσίων προμηθειών.

Ισότητα και συνοχή

  1. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων.
  2. Επέκταση  της υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία - Προσωπικός Βοηθός.
  3. Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.
  4. Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Προγράμματα για ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.
  5. Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+


Κεφάλαιο πέμπτο: Ισχυρή Ελλάδα

  1. Απόλυτη προτεραιότητα στη φύλαξη των Συνόρων -  Επέκταση του φυσικού εμποδίου (Φράχτη) στην περιοχή του Έβρου στο σύνολο κατά μήκος του ποταμού (140 χλμ).
  2. Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, εκσυγχρονισμός, ψηφιακός μετασχηματισμός των διοικητικών διαδικασιών - Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.
  3. Ενίσχυση της λογοδοσίας και του πλαισίου αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας - Εφοδιασμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες που προβλέπεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιστατικών.
  4. Νέο Πυροσβεστικό Σώμα. Σχεδιασμός της νέας δομής και του τρόπου λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόσληψη 500 νέων στελεχών. Αναβάθμιση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συμβάντων και στόλου Πυροσβεστικού Σώματος. Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα και  5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.
  5. Αύξηση σε σχέση με το 2022, κατά 15% ανά έτος, μέχρι το 2027 του αριθμού των επαναπατριζόμενων μεταναστών και Έμφαση στην ελεγχόμενη μετανάστευση για εποχική εργασία μέσω διεθνών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση ατόμων ειδικών δεξιοτήτων.
  6. Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper.  Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την  προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. 


Σε πλήρη εξέλιξη η αποκατάσταση του κτήματος Τατοϊου

 


Mε εντατικούς ρυθμούς και εντός των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων εξελίσσεται το έργο της αποκατάστασης του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται 14 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 57.930.540 ευρώ. Συγκεκριμένα, έξι έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2021, με προϋπολογισμό 9.230.540 ευρώ και οκτώ έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 48.700.000 ευρώ. Το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ εργάζεται συστηματικά, εντατικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, ώστε, το 2025 ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος να προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας.

  • Ήδη, ολοκληρώθηκε, από την Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η μετατροπή της «Οικίας Δασοφύλακα» σε Κέντρο Πληροφόρησης του κοινού, με φυσικά και ψηφιακά εκθέματα, εντός του κτηρίου, και μακέτα του Κτήματος στον περιβάλλοντα χώρο.
  • Ολοκληρώθηκε, επίσης, η αποκατάσταση του κτηρίου των Μαγειρείων, στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει αναψυκτήριο και πωλητήριο, καθώς και η περιοδική έκθεση σχετικά με τις εργασίες. που εκτελούνται στο κτήμα. 
  • Η μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται να εισαχθεί στο Συμβούλιο και η μελέτη αποκατάστασης του Μαυσωλείου.
  • Τι επόμενες εβδομάδες δημοπρατούνται και τα έργα της κατασκευής των δικτύων υποδομής στο κτήμα.


Τι μπορεί να περιμένουν οι πολίτες στη νέα τετραετία

 


Από την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ:

Ανάμεσα στα άλλα, για την επόμενη τετραετία, οι πολίτες μπορούν να περιμένουν:

  • Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά μία μονάδα.
  • Θα αυξήσουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Ό,τι ισχύει συν 1.000 ευρώ.
  • Σκοπός μας είναι μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση.
  • Οι αυξήσεις των μισθών είναι ο κεντρικός μας στόχος για την δεύτερη τετραετία.  Θέλω να ανέβουν 25%.
  • Ο κατώτατος μισθός να φτάσει, να αρχίσει να προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ. Να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
  • Οι έμμεσοι φόροι θα αρχίσουν να πέφτουν, αλλά μόνο όταν εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη βασική εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
  • Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που απευθύνεται στους πιο αδύναμους νέους είμαι αποφασισμένος με το που θα εξαντληθούν τα πρώτα χρήματα να το ανανεώσω για επιπλέον 10.000 σπίτια.
  • Περεταίρω ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Θα αποτελέσει κεντρική μου προτεραιότητα. Έγιναν πράγματα. Προσελήφθησαν άνθρωποι. Αντιμετωπίσαμε την πανδημία. Κάνουμε πολλές προληπτικές εξετάσεις. Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα.
  • Στη Δικαιοσύνη, υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις στην απονομή της παρότι και εκεί έχουν γίνει βήματα προόδου. Πρέπει να τρέξουμε με πολύ πιο γρήγορα βήματα.

Η πρώτη κάλπη, που είναι κάλπη της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

  • Το debate το οποίο πρέπει να γίνει γιατί έχουμε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι προεδρικό και επιμένω σε αυτό, είναι το debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.  Έχει μεγάλη σημασία  στην απλή αναλογική, να τους βάλουμε όλους σε ένα τραπέζι να δούμε επιτέλους ποια είναι αυτή η «προοδευτική Κυβέρνηση». Τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί καθόλου -έχω μια δυσκολία να επικοινωνήσω και μαζί του διότι ουδέποτε δέχτηκε να με συναντήσει- αλλά και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη, για να καθίσουν μαζί να δούμε αν υπάρχει αυτή η «προοδευτική διακυβέρνηση». Αυτό είναι το debate το οποίο πρέπει να γίνει. Και βέβαια θέλω να θυμίσω ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρό κόμμα, έλεγε τα ακριβώς ανάποδα όταν κάποτε συζητιόταν debate μεταξύ των δύο πρώτων.
  • Η δεύτερη κάλπη είναι άλλη υπόθεση, γιατί εκεί υπάρχει το μπόνους και το μπόνους ένας θα το πάρει. Δηλαδή ή ο πρώτος ή ο δεύτερος, εκεί δεν υπάρχει χώρος για τρίτο. Ας δούμε τι θα γίνει μετά την πρώτη κάλπη. Η πρώτη κάλπη, πάντως, που είναι κάλπη της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.


Οι δράσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και τη στήριξη των θυμάτων

 



Η Κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας, με σχέδιο και τόλμη, έσπασε το χρόνιο απόστημα, σήκωσε το πέπλο της σιωπής,  βοηθώντας αποφασιστικά τις γυναίκες θύματα βίας και οδηγώντας ταυτόχρονα στη Δικαιοσύνη τους θύτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, προκρίνεται ως άξονας προτεραιότητας, η «πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», και περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις, από όλα τα Υπουργεία, με στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων των φύλων και του φαινομένου της βίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει  τέσσερις στόχους:

  1. Την εφαρμογή των προβλέψεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
  2. Την καταπολέμηση της βίας στην εργασία.
  3. Την ενίσχυση και αναβάθμιση του Δικτύου Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών,
  4. Και την καταπολέμηση και άλλων μορφών βίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων διαθέτουν ένα ασφαλές και σταθερό Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, αποτελούμενο από:

  • 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, που  στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων, εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου. Παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, νομικής και εργασιακής -συμβουλευτικής.
  • 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους (κορίτσια ανεξαρτήτως ηλικίας και αγόρια έως 12 ετών) με μέγιστο χρόνο φιλοξενίας τους 6 μήνες.
  • Την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και  συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.
  • Παράλληλα, μπήκε σε εφαρμογή  το PUNIC BUTTON που δίνεται σε γυναίκες – θύματα βίας και τις βοηθά να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν άμεσα βοήθεια και στήριξη.
  • Αξιοποιείται το Εργαλείο εκτίμησης κινδύνου για γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο κινδύνου επανάληψη της βίας στο στενό τους περιβάλλον.
  • Παρέχονται επίσης:
    • Στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας με αύξηση μοριοδότησης κατά 40% στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας,
    • Δυνατότητα ένταξης των άνεργων γυναικών θυμάτων στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων.
    • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις γυναίκες θύματα βίας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.


Άλμα της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τις επιδόσεις χωρών στο κρίσιμο μέτωπο της διαμετακόμισης (logistics)



Η Ελλάδα -σύμφωνα με τη φετινή έκθεση «Connecting to Compete» της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αξιολόγησε τις επιδόσεις 139 χωρών στη μεταφορά, υποδοχή και αποθήκευση αγαθών, στο διασυνοριακό και στο εγχώριο εμπόριο- καταλαμβάνει την 19η θέση παγκοσμίως στον σύνθετο δείκτη LPI, ενώ στην προηγούμενη έκθεση, το 2018, είχε καταταγεί 44η.

  • Πλέον, η Ελλάδα ισοβαθμεί με μεγάλες εμπορικές δυνάμεις όπως η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, ενώ υπολείπεται οριακά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νοτίου Κορέας. Βρίσκεται  δηλαδή στην ίδια κατηγορία με μέλη του G-20. Πρόκειται για μία σημαντική αναβάθμιση για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, δεδομένου και του σχεδίου της κυβέρνησης να καταστήσει τα λιμάνια, αεροδρόμια, τους δρόμους, τα δίκτυα και τα διαμετακομιστικά κέντρα της Ελλάδας κόμβους για την εισροή εμπορευμάτων και ενέργειας στην Ευρώπη.
  • Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρισκόταν στην 69η θέση το 2012, κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στη 44η θέση έως το 2014, έμεινε στάσιμη την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ  και σκαρφαλώνει τα τελευταία χρόνια τέσσερα χρόνια επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας στη 19η θέση.

Η βαθμολογία που αποδίδει η Παγκόσμια Τράπεζα προκύπτει από την αξιολόγηση που κάνουν επαγγελματίες στο χώρο των εμπορικών μεταφορών, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για στελέχη εταιρειών που επιλέγουν τα δρομολόγια, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που θα χρησιμοποιηθούν σε εμπορικές συνδέσεις.

  • Το σκορ της κάθε χώρας βασίζεται σε έξι κριτήρια που ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν πόσο αποτελεσματικός «κόμβος» είναι μία χώρα στον παγκόσμιο χάρτη των εφοδιαστικών αλυσίδων: στην αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων, την ποιότητα των υποδομών που σχετίζονται με το εμπόριο και τη διαχείριση-μεταφορά εμπορευμάτων, την ευκολία με την οποία μπορούν να αποσταλούν φορτία με ανταγωνιστικά ναύλα, την ποιότητα των διαμετακομιστικών υπηρεσιών, την ικανότητα εντοπισμού και παρακολούθησης μίας παράδοσης και τη συχνότητα με την οποία τα φορτία φτάνουν στον προορισμό τους στον προβλεπόμενο χρόνο.
  • Στη φετινή έκθεση οι συμμετέχοντες για πρώτη φορά υπέβαλαν απαντήσεις μόνο για χώρες με τις οποίες συνεργάζονται ως προορισμούς για την αποστολή εμπορευμάτων κι όχι για τη χώρα όπου εργάζονται, άρα δεν υπάρχει θέμα «φιλικής» βαθμολογίας υπέρ της έδρας του καθενός.


Υλοποιείται το πιο μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών στην ιστορία της Μεταπολίτευσης

 



Η χώρα μας χάρη στη συστηματική δουλειά της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Υποδομών-Μεταφορών, Ναυτιλίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών (με τα κονδύλια ύψους 80 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης») υλοποιεί σήμερα το πιο μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. 2.300 έργα, οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, μαρίνες, σε κάθε γωνιά της χώρας.

  • Η σύγκριση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλυτική. Η Ελλάδα είναι πλέον ένα εργοτάξιο μετά από χρόνια στασιμότητας σε αυτό τον τομέα. Στα 4 χρόνια που προηγήθηκαν έγινε όλη η απαραίτητη δουλειά βάσης, τεχνικής και χρηματοδοτικής ωρίμανσης, δημοπράτησης και συμβασιοποίησης ώστε έως το 2027 και εντέλει το 2030 η χώρα μας να διαθέτει το πλέον σύγχρονο δίκτυο δρόμων, λιμανιών, σιδηροδρόμων και αεροδρομίων σε κάθε γωνιά της από τους Τοξότες έως τα Χανιά και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 7 Ιουλίου 2019 έως σήμερα έχουν δημοπρατηθεί έργο 14 δισ. ευρώ όταν  από το 2015 έως τον Ιούλιο 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) είχαν δημοπρατηθεί  έργα 3,5 δισ. ευρώ.  Έχουν συμβασιοποιηθεί έργα 5,5 δισ., όταν επί ΣΥΡΙΖΑ) συμβασιοποιήθηκαν έργα μόλις  857 εκατ. ευρώ.
  • Κάθε περιφέρεια της χώρας μας έχει σήμερα το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και βασικούς πυλώνες τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την υλοποίηση επενδύσεων και την προώθηση έργων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη μετάβαση.

H Ελλάδα αλλάζει μόνο με πολιτική βούληση, επιμονή, όραμα και κυρίως σχέδιο. Αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης μας και αυτό δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, διεκδικώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση του. Η Πατρίδα μας τα τελευταία 4 χρόνια πέρασε και ξεπέρασε αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις: Τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, την παγκόσμια πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια έχοντας να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες αφού συγκρίνουν, θα κρίνουν με γνώμονα το καλύτερο για τους ίδιους και τη χώρα, δεν θα αφήσουν το πολιτικό σύστημα να ξαναγίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα παραπλανηθούν από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά.




Τρεις στοχεύσεις συν δύο οριζόντιες αναγκαιότητες για την επόμενη τετραετία


 

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αιγάλεω:

  • Πρώτη στόχευση: Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς 25% σε μία τετραετία. Από το 2024 θα ισχύσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Και για τους ελεύθερους επαγγελματίες το τέλος επιτηδεύματος στο τέλος της τετραετίας θα αποτελεί παρελθόν καθώς θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση.
  • Δεύτερη στόχευση: καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Μεγάλη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλα τα βασικά νοσήματα. Καθολική ισχύς του προσωπικού γιατρού. Εκσυγχρονισμός όλων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας. Πρόσληψη 10 χιλιάδων νοσηλευτών σε βάθος τετραετίας.
  • Τρίτη στόχευση το αποτελεσματικό δημόσιο. Οριζόντιοι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ. Στελέχη που θα μονιμοποιούνται μετά από δοκιμαστική θητεία. Αξιολόγηση για όλους. Οι επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα επιβραβεύονται και οι αδυναμίες θα θεραπεύονται. Μέχρι το 2027 όλες οι διαδικασίες στη Δημόσια Διοίκηση θα είναι ψηφιακές με ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και με επαγγελματικές συμπεριφορές.

Πρώτη αναγκαιότητα: Η στήριξη της νέας γενιάς με προσιτή στέγη. Το πρόγραμμα Σπίτι μου. Χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για   10.000 νέους με δόσεις μικρότερες ενός ενοικίου. Κοινωνική αντιπαροχή.  Θα μπορούμε να χτίζουμε με ιδιωτικούς πόρους σύγχρονα διαμερίσματα, τα περισσότερα από αυτά θα διατίθενται αποκλειστικά σε νέους συμπολίτες μας με χαμηλό ενοίκιο.

Δεύτερη αναγκαιότητα: Η πολιτική εθνικής ασφάλειας.  68 εξοπλιστικά προγράμματα δρομολόγησε αυτή η Κυβέρνηση. Η φωνή μας θα ακούγεται  παντού.  Στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες, σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες.




Ταυτοποιήθηκε ο καραγκιόζης που έβαζε το σκύλο του να δολοφονεί γάτες

 


Το ΚΤΗΝΟΣ, έβαζε το πιτ μπουλ που δεν φταίει καθόλου το σκυλάκι και πρέπει να του το απομακρύνουν, να σκοτώνει γατάκια σε Βύρωνα και Καισαριανή ενώ πληροφορίες τον ήθελαν να έχει την αρρωστημένη αυτή συμπεριφορά και παλιότερα.

Φιλοζωική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με ένα χαρακτηριστικό τατουάζ στο μπράτσο, ζητώντας από τον κόσμο να βοηθήσει να εντοπιστεί.

Φαίνεται πως η άτυπη επικήρυξη του υπανθρώπου είχε αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πολλά φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις εντοπίστηκε. Πρόκειται για τον 27χρονο, Νίκο Καρφή, ο οποίος είχε συμμετάσχει στο Masterchef το 2022.

StreetDogs In Volos-Greece. Adespota Skilia Gates Ston Volo
17 ώρες πριν

´´ ΤΑΥΤΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΤΟ ΆΝΑΝΔΡΟ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ ΤΟΥ,ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΓΑΤΕΣ ΣΕ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΉ !!
Επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους μου μετέφεραν φωτογραφικό -βιντεοληπτικο υλικό καί πολύτιμες πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν τελικά στην ταυτοποίηση τού ΑΝΑΝΔΡΟΥ αποβρασματος.
Μετέφερα αυτο τό υλικό σέ άτομα τά οποία ήταν παρόντα στά περιστατικά φρίκης καί αναγνώρισαν πέραν πάσης αμφιβολίας τό άτομο τό οποίο δολοφονεί γάτες.
Νά υπενθυμίσουμε ότι τήν παρελθούσ...

Δείτε περισσότερα
Ist möglicherweise ein Bild von 2 Personen und Text
Ist möglicherweise ein Bild von 1 Person, Bart und Sehhilfe


Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ

 


Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ

«Kαλημέρα σας, σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και συγκεκριμένα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά της Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, που οδήγησαν στη σύλληψη δύο ημεδαπών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ που διαπράχθηκε τις μεσημβρινές ώρες της 9ης Απριλίου του 2021», είπε αρχικά κατά την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος, Ιωάννης Σκούρας.

«Πρόκειται για 40χρονο και 48χρονο με συγγενική μεταξύ τους σχέση, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες, Παρασκευή 28 Απριλίου, δυνάμει σχετικών ενταλμάτων σύλληψης. Επιπλέον από την έρευνα προέκυψε ότι ο 40χρονος εμπλέκεται και σε ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε βάρος ημεδαπού στις 6 Δεκεμβρίου του 2021στο Γαλάτσι, γεγονός για το οποίο συνελήφθη με έτερο ένταλμα σύλληψης. Δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουμε καμία εγκληματική ενέργεια και ιδιαίτερα ανθρωποκτονία ανεξιχνίαστη και ασφαλώς αυτό αφορά με το παραπάνω τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου. Για αυτό θέσαμε αυτή την υπόθεση σε απόλυτη προτεραιότητα και θέλω να επισημάνω ότι είχαμε την απόλυτη και συνεχή στήριξη από τον Υπουργό και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική επιχειρησιακή ομάδα που συστάθηκε, αποτελούνταν από έμπειρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι απασχολούνταν με τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και την επεξεργασία προανακριτικών και πληροφοριακών δεδομένων.

Να σημειώσω ότι σε όλη τη διάρκεια της προανάκρισης, μας συνέδραμαν ειδικοί ερευνητές της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, οι οποίοι κατάφεραν να ταξινομήσουν και να επεξεργαστούν τον μεγάλο όγκο των ψηφιακών δεδομένων που συλλέχθηκαν καθώς και το Τμήμα Ανάλυσης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, παρέχοντας ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα.

Αποτέλεσμα της μεθοδικής και άρτιας έρευνας ήταν να καταδειχθούν καίρια ευρήματα αναφορικά με τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της ανθρωποκτονίας και αφορούσαν κυρίως στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πράξης καθώς και στην απρόσκοπτη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος.

Η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, από το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες τόσο κατά την προσέγγιση όσο και κατά τη διαφυγή τους, σε συνδυασμό με στοιχεία από έτερες ανθρωποκτονίες που χαρακτηρίστηκαν ως «κατά παραγγελία» και σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα, οδήγησαν στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δύο ημεδαπών, οι οποίοι αμφότεροι έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που χειρίστηκαν την υπόθεση για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών, οι οποίες βέβαια συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων δραστών».



Ακολούθως τον λόγο πήρε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β' Κωνσταντίνα Δημογλίδου η οποία έδωσε στο φως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη των δραστών και ακολούθως στη σύλληψή τους.



«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,

Όπως προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, συνελήφθησαν απογευματινές ώρες χθες, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, δυνάμει σχετικών ενταλμάτων σύλληψης, δύο ημεδαποί ηλικίας 40 και 48 ετών, για τη συμμετοχή τους στην ανθρωποκτονία σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Επιπλέον, ο 40χρονος συνελήφθη δυνάμει και δεύτερου εντάλματος σύλληψης που αφορά σε έτερη υπόθεση ανθρωποκτονίας σε βάρος ημεδαπού, η οποία διαπράχθηκε την 6η Δεκεμβρίου του 2021 στην περιοχή του Γαλατσίου Αττικής.

Στο σημείο αυτό και σε συνέχεια των όσων επεσήμανε ο κ. Διοικητής, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης της ανθρωποκτονίας σε βάρος του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ.

Όπως ήδη γνωρίζετε, μεσημβρινές ώρες της 9ης Απριλίου του 2021 στην περιοχή του Αλίμου, άγνωστος δράστης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, προσέγγισε πεζός το δημοσιογράφο και πυροβόλησε επανειλημμένα εναντίον του.

Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του δημοσιογράφου, ενώ ο δράστης επιβιβάσθηκε σε δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Από την ανωτέρω Υπηρεσία και με τη συνδρομή των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών καθώς και Εγκληματολογικών Ερευνών, ακολούθησε επισταμένη και συνδυαστική έρευνα, η οποία οδήγησε στη συλλογή σημαντικών πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, διακριβώθηκε ότι, οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μια μοτοσικλέτα τύπου «SCOOTER» καθώς και φορτηγό τύπου «βαν». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κίνηση των οχημάτων αυτών στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χρόνο, την προηγούμενη μέρα της διάπραξης της ανθρωποκτονίας.

Ακολούθησε περαιτέρω συλλογή στοιχείων αναφορικά με το φορτηγό τύπου «βαν» προκειμένου διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και εξακριβωθεί ο λόγος κίνησης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψε ότι το εν λόγω όχημα ανήκει σε εταιρία, για τη λειτουργία της οποίας υπεύθυνος ήταν ο 48χρονος, ενώ από τον επακόλουθο οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, καταδείχθηκε ότι η παρουσία του οχήματος στην περιοχή κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν.

Από την επακόλουθη προανακριτική διαδικασία, η οποία επικεντρώθηκε σε επιπλέον διασταυρώσεις στοιχείων και εξετάσεις προσώπων, ανέκυψε η συμμετοχή του 40χρονου και του 48χρονου στην τέλεση της ανθρωποκτονίας.

Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν ενώ ειδικότερα για τον 40χρονο προέκυψε, από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, ότι εμπλέκεται και στην υπόθεση της έτερης ανθρωποκτονίας που διαπράχθηκε στο Γαλάτσι την 6η Δεκεμβρίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, το σύνολο των προανακριτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν και για τις δύο υποθέσεις, υπεβλήθη στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και κατόπιν εκδόθηκαν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Αναφορικά με το ποινικό παρελθόν των συλληφθέντων διαπιστώθηκε ότι:

-είχαν συλληφθεί κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, σχετικά με υπόθεση ληστείας, την οποία είχαν διαπράξει το 2012 σε περιοχή της Αττικής, ενώ επιπλέον,

-ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απλή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση, ψευδή καταμήνυση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία.

-Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες, για την ταυτοποίηση και σύλληψη και άλλων δραστών συνεχίζονται».



Η youtuber Zoe Pre καρφώνει Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ "Είχαν ζητήσει τις ερωτήσεις από πρίν για την συνέντευξη"

 


Για άλλη μία φορά ξεφτιλίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, αφού δεν είναι ικανός να απαντήσει ούτε σε μία αυθόρμητη ερώτηση.

Από πριν είχαν στη διάθεσή τους στην Κουμουνδούρου τις ερωτήσεις που έκανε η youtuber Zoe Pre στον Αλέξη Τσίπρα, και αυτό δείχνει την ανικανότητα και την σοβαρότητα του Αλέξη Τσίπρα να γίνει μία φορά κακονικός άνθρωπος.

Αυτό δήλωσε η ίδια μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ  κάνοντας ξεφτίλα τον δήθεν αυθορμητισμό του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα είναι η ίδια συνέντευξη στην οποία ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου δήλωνε ότι δεν αντέχει τους… επικοινωνιολόγους.

Η Ζoe Pre αποκάλυψε ότι την πήραν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ρώτησαν αν την ενδιαφέρει να πάρει συνέντευξη από τον Αλέξη Τσίπρα. Η νεαρή youtuber απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πως έγινε η συνέντευξη ανέφερε ότι η ίδια συνήθως γράφει τις ερωτήσεις που έχει σκοπό να κάνει και αν τις ζητήσουν πριν την συνέντευξη τότε τις στέλνει.

Η Φαίη Σκορδά που συνομιλούσε στην εκπομπή με τη Zoe Pre την ρώτησε στη συνέχεια τι έγινε στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα για να λάβει την εξής απάντηση: “Στην συγκεκριμένη περίπτωση τις έστειλα”, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι ερωτήσεις ήταν γνωστές πριν τη συνέντευξη, ο Τσίπρας ήταν στημένος και έτοιμος δείχνοντας για ακόμα μία φορά πόσο πολιτικό νούμερο είναι.




Έρευνα στο κόμμα Βελόπουλου από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος


 

Άμεση ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος Χαράλαμπου Βουρλιώτη για όσα σοβαρά καταγγέλλονται για «μαύρο χρήμα» στο κόμμα «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της εν λόγω Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις για τα καταγγελλόμενα σχετικά με τα όσα φέρεται να γίνονται στο κόμμα «Ελληνική Λύση».

Έτσι, θα ερευνηθούν τόσο οι καταγγέλλοντες όσο και οι καταγγελλόμενοι βουλευτές, κ.λπ., δηλαδή ο κ. Βελόπουλος και οι βουλευτές του κόμματος τους, για το εάν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις και ειδικότερα θα ερευνηθούν για το αν έχουν διαπράξει το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ή κάποια άλλα αδικήματα που οδηγούν σε σοβαρά κακουργήματα.

Σύμφωνα με κύκλους της Αρχής, από τα καταγγελλόμενα οι βουλευτές του κόμματός του Βελόπουλου, εν γνώσει τους έδιναν μαύρα χρήματα επί σειρά ετών, χωρίς να λαμβάνουν αποδείξεις ή κάποιο άλλο παραστατικό στοιχείο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης θα κληθούν για καταθέσεις στην Αρχή.

Ο κ. Μυλωνάκης και η κ. Αλεξοπούλου έχουν στη διάθεσή τους συγκεκριμένες αποδείξεις που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες για την καταβολή 500 ευρώ μηνιαίως «μαύρα».



Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμοστεί, οδηγεί σε πτώχευση

 


Το δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαίου είναι αν η χώρα θα πάει μπροστά ή αν θα επιστρέψει πίσω στο καταστροφικό 2015 επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και στην συζήτηση που είχε με τον managing editor των «Financial Times» υπεύθυνο για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, Πίτερ Σπίγκελ.

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε: «Οι εκλογές αφορούν επιλογές. Στην περίπτωση της Ελλάδας εμείς πετύχαμε σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας» και μετά πρόσθεσε: «Ποια επιλογή δίνει η αντιπολίτευση; Κοιτούσα το πρόγραμμα που παρουσίασε. Κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί, οδηγεί σε πτώχευση».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε κάτι που δεν ξεχάσει ποτέ ο Ελληνικός λαός, ότι ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Βαρουφάκη οδήγησαν την χώρα σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και χρέωσαν με 100 δισ. ευρώ τον ελληνικό λαό. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το 2015 και την πολύ κακή δουλειά που έκανε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι «η ιστορία θα είναι σκληρή μαζί του».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία από το 2019 μέχρι σήμερα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για μειώσει το χρέος της. Έφερε επενδύσεις , νέες δουλειές και η ανάπτυξη βοήθησε για να στηρίξουμε νοικοκυριά»

«Ένας δρόμος υπάρχει. Καινοτομίες και την επόμενη τετραετία να αυξήσουμε τους μισθούς, τον κατώτατο και το μέσο μισθό κατά 25%», σημείωσε ενώ είπε πως επιμένει στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη, αλλά με προσοχή, ώστε να μην διακινδυνεύσει η δημοσιονομική πειθαρχία.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος θέλει να συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει. Σημείωσε πως ο πληθωρισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ενώ η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μοιράζει υποσχέσεις και λεφτά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι πολίτες πιέζονται από το πληθωρισμό και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση τους στήριξε, καθώς δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις επενδύσεις που ήρθαν στη χώρα, στον τουρισμό, στις φαρμοκοβιομηχανίες αλλά και σε άλλες που μπορούν ακόμη να έρθουν.

Για την ψηφιοποίηση του κράτους είπε ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και να είναι πλήρως ψηφιοποιημένο το δημόσιο το 2027.

Για τις εκλογές είπε επίσης πως ό,τι υποσχέθηκε το 2019 το έκανε και γι'αυτό νομίζει ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν πάλι τη ΝΔ. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις αν τους ρωτήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθε τίποτα. Είναι στον ίδιο τόνο. Δεν καταλαβαίνει ότι άλλαξε ο κόσμος», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης πώς «Οι πρώτες εκλογές είναι σημαντικές. Θα δείξουν ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει. Το ΠΑΣΟΚ λέει παράξενα πράγματα. Δεν θέλει ούτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα αλλά δεν λέει ποιον θέλει για πρωθυπουργό. Δεν νομίζω ότι αυτή τη θέση την ακούσει ο κόσμος», πρόσθεσε.

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων σημείωσε ότι είμαστε η μόνη χώρα που απαγόρευσε τα παράνομα λογισμικά, ενώ κάναμε αλλαγές στη ΕΥΠ. «Προσπαθούμε να ελέγξουμε το παράνομο λογισμικό, που αποτελεί ωστόσο ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Όταν γίνονται λάθη, πρέπει να αναλαμβάνεις ευθύνη αλλά και να κάνεις κάτι ώστε να μην ξανασυμβούν» υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία: Ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να γίνει για ζητήματα κυριαρχίας και το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι η μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

«Η Τουρκία πρέπει να πάρει μια απόφαση μετά τις εκλογές: αν έχει πραγματική πρόθεση να έχει σχέσεις με τη Δύση ή θα στραφεί σε μια δική της πολιτική, που θα είναι πιο κοντά σε Κίνα ή Ρωσία. Αυτό εν τέλει θα καθορίσει τις σχέσεις μας, αλλά και το Κυπριακό» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει συζήτηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και συνόρων. Εχουμε μόνο ένα θέμα. Είμαι ξεκάθαρος σ' αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά συμφωνούμε και ότι δεν μπορούμε να το λύσουμε με υπερπτήσεις αλλά με θετική ατζέντα».





Σε απόγνωση ο Τσίπρας ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές φοβάται για πολύ χαμηλά ποσοστά

 


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν παγώσει την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα, που ο φόβος πλέον δεν είναι η ήττα που θα υποστεί, αυτό είναι δεδομένο, αλλά τα ποσοστά που θα πάρει το κόμμα του.

Το πρωτιά έχει τελειώσει πλέον για τον Αλέξη Τσίπρα, και η αγωνία στο πρόσωπο του φαίνεται σε κάθε του συνέντευξη παρακαλώντας για μια «τετρακομματική κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ» ώστε να επιβιώσει ο ίδιος πολιτικά, σε βάρος της χώρας.

Η Κουμουνδούρου και οι συνεργάτες του Τσίπρα, του μεταφέρουν ότι η Ν.Δ. αυξάνει συνέχεια τα ποσοστά της, οι αναποφάσιστοι μετακινούνται προς Μητσοτάκη, και ίσως θα πρέπει να περιμένει ποσοστά κάτω από το 30% για τον ΣΥΡΙΖΑ, με μιά πρόβλεψη ίσως και 25%.

Η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να θέλει τον Βαρουφάκη μαζί του σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας, τρομάζει τους Έλληνες πολίτες, που δεν θέλουν να ξαναζήσουν το 2015, δεν έχουν ξεχάσει τι σημαίνει αποτυχημένη αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε από το 2019 ότι ο Τσίπρας είναι τελειωμένος πολιτικά, και οι πολίτες δεν θα ξεπεράσουν ποτέ την κυβέρνηση του 2015-2019. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ το πόσο ψέμα έφαγαν από τον Αλέξη Τσίπρα, το πόσο αποτυχημένος είναι, και πόσο εύκολα τους εξαπάτησε, κάνοντας ακριβώς το ίδιο και σήμερα. Έτσι γεννήθηκε και η απλή αναλογική, όχι για το καλό της χώρας, αλλά για την πολιτική επιβίωση του Αλέξη Τσίπρα, να έχει μια ελπίδα σε βάρος της χώρας μας. Ήξεραν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ταλαιπωρήσουν την χώρα και την οικονομία της με τις διπλές εκλογές, μπορεί και τριπλές, αλλά τους είναι αποδεδειγμένα αδιάφορη η χώρα.

Στο επιτελείο του Α. Τσίπρα θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας, έως την τελευταία στιγμή, γιατί κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν ούτε στα όνειρα τους. Φοβούνται ότι αν το στοιχείο της επιστροφής της εξουσίας εκλείψει, τότε προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου μπορεί να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν κύμα αποσυσπείρωσης των δυνάμεών τους και ποσοστά ακόμα και κάτω απο 25% που είναι πιθανά ακόμα και σήμερα. 

Πάντως αυτό που θέλει να πετύχει η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα είναι μία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στα σημεία, που δεν θα αλλάξει τον πολιτικό σχεδιασμό και θα επιτρέψει στον Τσίπρα να επιβιώσει πολιτικά, και να εμφανίζεται ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών.




Ποια είναι τα αδέλφια που συνελήφθησαν για την δολοφονία Καραϊβάζ

 


Οι δύο κακοποιοί που συνελήφθησαν είναι αδέρφια. και πρόκειται για σκληρούς και αδίστακτους κακοποιούς.

Πρόκειται για έναν 40χρονο ο οποίος είναι γνώριμος των Αρχών καθώς εμπλέκεται σε δικογραφία για εκβιασμό το 2016. Και ένα 48χρονο που είναι αδερφός του, και φέρεται να εμπλέκεται σε ληστεία.

Ο ένας από τους δύο κακοποιούς φέρεται να ανήκε στην ομάδα του «σαμπρέλα» ή «καράφλα» ή «Νταίζη», ο οποίος είχε δολοφονηθεί στο Παλαιό Φάληρο. Επίσης, και οι δύο φέρονται να έχουν εμπλοκή στη δολοφονία του 35χρονου πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη ή «Ντέρτι Χάρι» το 2021 στο Γαλάτσι.

Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τις έρευνες δεν χρεώνουν μόνο υποστηρικτικό ρόλο για τα δύο αδέλφια, είναι σίγουροι ότι ίδιοι είναι οι εκτελεστές του δημοσιογράφου.




Χήρα Καραϊβάζ: Με τις συλλήψεις δικαιώνεται η μνήμη του – Ευχαριστώ την ΕΛ.ΑΣ.

 


Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έχει πολλές φορές εργαλειοποιηθεί χυδαία από την ακροαριστερά του Τσίπρα.

Πρόκειται για έναν 40χρονο και έναν 48χρονο, είχαν υποστηρικτικό ρόλο ως προς τους εκτελεστές.

Οι δύο συλληφθέντες είναι αδίστακτοι κακοποιοί, εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις ληστειών και εκβιασμών, ενώ για τον έναν έχουν προκύψει στοιχεία και για εμπλοκή του στην υπόθεση δολοφονίας του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη τον Δεκέμβριο του 2021 στο Γαλάτσι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, οι δύο άνδρες συνελήφθησαν σε Νέο Βουτζά και Νίκαια.

Για δικαίωση της μνήμης του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ  κάνει λόγο η χήρα του Στάθα Αλεξανδροπούλου, η οποία ταυτόχρονα ευχαριστεί την Ελληνική Αστυνομία.

Μιλώντας στο protothema.gr η κ.  Αλεξανδροπούλου δήλωσε ότι  «θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Αστυνομία και τους Έλληνες αξιωματούχους που συνέλαβαν τους δολοφόνους του Γιώργου. Η μνήμη του δικαιώθηκε».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. :

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι συνελήφθησαν σήμερα, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, αμέσως μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, του 30ου Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, δύο ημεδαποί, 40 και 48 ετών, κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που τελέστηκε την 9 Απριλίου 2021.

H μαύρη Beverly μοτοσικλέτα και το λευκό βαν βρίσκονταν στην περιοχή και την προηγούμενη ημέρα όπου είχε προγραμματιστεί η δολοφονία, όμως το σκηνικό του θανάτου ανεβλήθη γιατί ο δημοσιογράφος επέστρεψε νωρίτερα στο σπίτι του στον Άλιμο.

Μέσα από τις κάμερες και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας προέκυψε πως στη μοτοσικλέτα επέβαινε, πιθανότατα, στη θέση του συνεπιβάτη ο ένας απο τους δύο συλληφθέντες και στο λευκο βαν ο αδερφός του, επίσης συλληφθείς.

Λίγα λεπτά μετά τις 2 εκείνο το μεσημέρι της 9ης Απριλίου του 2021, η μοτοσικλέτα περιμένει στον δρόμο μπροστά απο την πολυκατοικία του Καραϊβάζ ενώ το λευκό βαν ειναι σταθμευμένο στο επόμενο στενό.

Μετά την εκτέλεση του δημοσιογράφου και μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, ο συνεπιβάτης της μηχανής κατεβαίνει και επιβιβάζεται στο βαν, οπου βρίσκεται ο αδερφός του. Τα δυο οχήματα, κινούνται σχεδόν παράλληλα στην παραλιακή και από ένα σημείο και μετά, χωρίζουν και ακολουθούν διαφορετικά δρομολόγια.

Το λάθος των συλληφθέντων, να αφήσουν στο λευκό βαν τις πινακίδες κυκλοφορίας και να μην του βάλουν πλαστές ή κλεμμένες, τους «έκαψε» καθώς αποκαλύφθηκε η ταυτότητά τους. Το όχημα, όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των καμερών, ανήκει στη σύντροφο του ενός εκ των συλληφθέντων η οποία είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας καθαρισμού και μάλιστα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση των Αρχών.

Το Ανθρωποκτονιών έστειλε κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας στην εταιρεια δήθεν για να πραγματοποιήσει ελέγχους στα βιβλία, με αποτέλεσμα να προσαχθούν στην Ασφάλεια οι ιδιοκτήτες και μετά απο αρκετές ώρες, εξαντλητικής κουβέντας να αφεθούν ελεύθεροι. Όμως, ειχαν προλάβει να δουν τις δυο ημέρες που έγινε η ακύρωση και στη συνέχεια η δολοφονία, που βρίσκονταν τα οχήματα της εταιρείας.

Όπως προέκυψε, το συγκεκριμένο λευκό βαν δεν ήταν πουθενά δηλωμένο, ούτε μετέφερε κάποιο συνεργείο καθαρισμού στα νότια προάστια. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε, αναφέρονται άλλα δύο άτομα, για τα όποια ομως δεν εχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Για τον εναν εξ αυτών μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη σε δεύτερο βαθμό.