Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Τι μπορεί να περιμένουν οι πολίτες στη νέα τετραετία

 


Από την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ:

Ανάμεσα στα άλλα, για την επόμενη τετραετία, οι πολίτες μπορούν να περιμένουν:

  • Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά μία μονάδα.
  • Θα αυξήσουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Ό,τι ισχύει συν 1.000 ευρώ.
  • Σκοπός μας είναι μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση.
  • Οι αυξήσεις των μισθών είναι ο κεντρικός μας στόχος για την δεύτερη τετραετία.  Θέλω να ανέβουν 25%.
  • Ο κατώτατος μισθός να φτάσει, να αρχίσει να προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ. Να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
  • Οι έμμεσοι φόροι θα αρχίσουν να πέφτουν, αλλά μόνο όταν εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη βασική εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
  • Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που απευθύνεται στους πιο αδύναμους νέους είμαι αποφασισμένος με το που θα εξαντληθούν τα πρώτα χρήματα να το ανανεώσω για επιπλέον 10.000 σπίτια.
  • Περεταίρω ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Θα αποτελέσει κεντρική μου προτεραιότητα. Έγιναν πράγματα. Προσελήφθησαν άνθρωποι. Αντιμετωπίσαμε την πανδημία. Κάνουμε πολλές προληπτικές εξετάσεις. Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα.
  • Στη Δικαιοσύνη, υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις στην απονομή της παρότι και εκεί έχουν γίνει βήματα προόδου. Πρέπει να τρέξουμε με πολύ πιο γρήγορα βήματα.

Η πρώτη κάλπη, που είναι κάλπη της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

  • Το debate το οποίο πρέπει να γίνει γιατί έχουμε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι προεδρικό και επιμένω σε αυτό, είναι το debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.  Έχει μεγάλη σημασία  στην απλή αναλογική, να τους βάλουμε όλους σε ένα τραπέζι να δούμε επιτέλους ποια είναι αυτή η «προοδευτική Κυβέρνηση». Τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί καθόλου -έχω μια δυσκολία να επικοινωνήσω και μαζί του διότι ουδέποτε δέχτηκε να με συναντήσει- αλλά και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη, για να καθίσουν μαζί να δούμε αν υπάρχει αυτή η «προοδευτική διακυβέρνηση». Αυτό είναι το debate το οποίο πρέπει να γίνει. Και βέβαια θέλω να θυμίσω ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρό κόμμα, έλεγε τα ακριβώς ανάποδα όταν κάποτε συζητιόταν debate μεταξύ των δύο πρώτων.
  • Η δεύτερη κάλπη είναι άλλη υπόθεση, γιατί εκεί υπάρχει το μπόνους και το μπόνους ένας θα το πάρει. Δηλαδή ή ο πρώτος ή ο δεύτερος, εκεί δεν υπάρχει χώρος για τρίτο. Ας δούμε τι θα γίνει μετά την πρώτη κάλπη. Η πρώτη κάλπη, πάντως, που είναι κάλπη της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου