Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Πέθανε ο πατέρας της Μαρέβας Μητσοτάκη

 


Πέθανε ο πατέρας της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Μητσοτάκη.

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών στο Λονδίνο, ο Βοϊτεκ Γκραμπόφσκι, πατέρας της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφκσι.

Ο Βοϊτεκ Γκραμπόφσκι, έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία, στη διάρκεια του πολέμου, από την Πολωνία για το Λονδίνο. Δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά, με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του φαρμάκου, ενώ συνέχισε την οικογενειακή παράδοση ως συλλέκτης έργων τέχνης και ήταν ιδιοκτήτης της ομώνυμης γκαλερί στο Λονδίνο.

Η κηδεία του θα γίνει τις επόμενες μέρες στη βρετανική πρωτεύουσα.




Ταυτοποιήθηκε το ΚΤΗΝΟΣ που ποδοπάτησε μέχρι θανάτου γατάκι



Ένας 39χρονος  ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης στην υπόθεση θανάτωσης μίας μικρής γάτας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στα τέλη Αυγούστου.

Πρόκειται για έναν 39χρονο Έλληνα σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία από το ΑΤ Λευκού Πύργου για θανάτωση ζώου.

Επιπρόσθετα, στον άνδρα επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Ο άνδρας δεν έχει απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για παρόμοιο περιστατικό.




Ρομά επιχείρησαν να ληστέψουν Πακιστανό και συνελήφθησαν

 


Απόπειρα ληστείας από Ρομά, με ομήρους σε κατάστημα που διατηρεί Πακιστανός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Έγκαιρη η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο περιστατικό, ακινητοποιήθηκαν οι τέσσερις κακοποιοί που παραδόθηκαν

Σκηνές τρόμου έζησαν το πρωί της Τετάρτης ο Πακιστανός υπάλληλος και πελάτης σε κατάστημα, στην περιοχή του Βαρδάρη, στη Θεσσαλονίκη.

Οι Ρομά ληστές μπούκαραν εντός του καταστήματος κινητής τηλεφωνίας και για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο κατέβασαν και τα ρολά προστασίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν άμεσα στο σημείο, κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους δράστες και να συλλάβουν τέσσερις άντρες.






Συνελήφθη 45χρονος ημεδαπός για κλοπές


 


Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες της 30-9-2022 στην Παιανία, από αστυνομικούς του Τ.Α. Κρωπίας, 45χρονος ημεδαπός για κλοπές στην περιοχή του Κορωπίου.

Συγκεκριμένα ο 45χρονος εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας να αποβιβάζεται από μοτοσυκλέτα, την οποία όπως διαπιστώθηκε είχε αφαιρέσει νωρίτερα από την περιοχή του Αιγάλεω.

Από την προανακριτική έρευνα του Τ.Α. Κρωπίας, εξακριβώθηκε ότι ο κατηγορούμενος τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2022, μετέβαινε κυρίως βραδινές ώρες, στην περιοχή του Κορωπίου και χρησιμοποιώντας αντικλείδι-πασπαρτού, παραβίαζε σταθμευμένα οχήματα και αφαιρούσε χρηματικά ποσά καθώς και άλλα αντικείμενα.


Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

5 πορτοφόλια

5 κλειδιά πασπαρτού

συσκευή GPS

φορητή πηγή ενέργειας ( powerbank)

φακός χειρός

Εξιχνιάσθηκαν επιπλέον -4- περιπτώσεις κλοπών, από σταθμευμένα οχήματα στην περιοχή του Κορωπίου.

Ο 45χρονος έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν για ληστεία και παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Θέμα στα Τουρκικά ΜΜΕ η ηττοπάθεια Αποστολάκη ντροπή για τις ένοπλες δυνάμεις



Θέμα στο Τούρκικο τύπο έγιναν οι δηλώσεις ηττοπάθειας ενός επικίνδυνου πρώην αξιωματικού που έκανε υπουργός άμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.



Ο πρώην υπουργός Άμυνας Αποστολάκης είπε χωρίς ίχνος ηθικού και ηθικής : 

«Σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι όπως η Ουκρανία».

«Ας μην τους αφήσουμε λοιπόν να μας υποστηρίξουν σε αυτό, να μας χαϊδέψουν την πλάτη, να μας πουν «έχετε δίκιο» και να μας στείλουν μερικά οπλικά συστήματα».

Αυτόν είχε υπουργό ο Αλέξη Τσίπρας και ευτυχώς για την Ελλάδα που δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ!! Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Ελλάδα, ούτε ο λαός της, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις της!! Ντροπή του!!!

Να σταματήσουν οι εκπομπές να βγάζουν τον ηττοπαθή και επικίνδυνο πρώην αξιωματικό στις εκπομπές τους γιατί δεν εκφράζει ούτε την Ελλάδα, ούτε ο ηθικό του στρατεύματος, αντίθετα είναι ντροπή για την χώρα!!!



Νέες δικαστικές περιπέτειες για τον Νίκο Παππά με νέα άρση ασυλίας

 


Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνει το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς.

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, Νίκου Παππά, εισηγείται κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

H υπόθεση αφορά σε αίτημα της εισαγγελίας προκειμένου να ερευνήσει το αδίκημα της ψευδούς κατάθεση κατ’ εξακολούθηση, μετά το υλικό που είχε αποστείλει η προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και τα υπομνήματα του επιχειρηματία Σαμπί Μιωνή.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας ψήφισε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η ΕΛ. ΛΥΣΗ, ενώ καταψήφισαν οι σύντροφοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25.



Καραμανλής: Εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια με μουσαμάδες, το μετρό του Πειραιά ανοίγει τη Δευτέρα

 


Καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ βρέθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και αναφέρθηκε στην πορεία των μεγάλων έργων υποδομής, μεταξύ των οποίων και το μετρό στον Πειραιά.

«Ξέρετε, σύμφωνα με αρκετές μελέτες που έχουν γίνει Αθήνα σε σχέση με άλλες πόλεις της Ευρώπης, το πρόβλημα της κίνησης δεν είναι τόσο έντονο. Δηλαδή, αν συγκρίνουμε την Αθήνα με άλλες μεγαλουπόλεις, έχουμε ακόμα ένα πολύ μικρό περιθώριο, το οποίο όμως κλείνει επικίνδυνα. Και όλα αυτά τα έργα τα οποία συζητάμε, είτε είναι υπογειοποίηση της Ηλιουπόλεως, είτε είναι επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, είτε είναι η επέκταση στη Ραφήνα, είναι τα λεγόμενα έργα Αττικής που είναι απαραίτητα να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, διότι αλλιώς, ειδικά με το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που γίνεται στο Ελληνικό, η Αττική θα φρακάρει.

Επομένως πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα, από τη μια να κάνουμε τα πολύ μεγάλα και σημαντικά έργα, τα οποία τα έχουμε ήδη δρομολογήσει και ακόμα πρέπει να ενισχύσουμε τα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως είναι το τραμ, όπως είναι το μετρό. Τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, πάμε να κάνουμε το αυτονόητο σε αυτή τη χώρα, δηλαδή να συνδέσουμε το λιμάνι με το αεροδρόμιο». Εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια με μουσαμάδες τα εγκαίνια των σταθμών μετρό στον Πειραιά θα γίνουν τη Δευτέρα. Με το που θα πάμε και θα εγκαινιάσουμε το μετρό του Πειραιά, ακριβώς την ίδια στιγμή θα ανοίξει σε όλο το επιβατικό κοινό».

«Κάνουμε έναν καλλωπισμό όλων των σταθμών, δηλαδή εκεί που υπάρχουν τα εργοτάξια. Διότι, ξέρετε, είναι απαράδεκτη η εικόνα και για τους κατοίκους του Κολωνακίου και για τους κατοίκους των Εξαρχείων και στην Ακαδημίας να στήνονται εργοτάξια. Και αυτά τα εργοτάξια θα μείνουν αρκετό καιρό μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και να βλέπουν λαμαρίνες. Εάν πάτε λοιπόν σήμερα στα Εξάρχεια και δείτε το καλλωπισμό που έχει γίνει γύρω από το εργοτάξιο, θα δείτε κάτι διαφορετικό. Αυτό γίνεται τώρα και στο Κολωνάκι. Έχουμε συνεργαστεί με διάφορους φορείς, με τη Σχολή Καλών Τεχνών, έτσι ώστε να μην δίνεται η αίσθηση ότι υπάρχει ένα εργοτάξιο με λαμαρίνες. Από την άλλη όμως, δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, όταν γίνεται ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο έργο υποδομής, υπάρχει μία αναστάτωση στην πόλη αυτή τη στιγμή».

Όσον αφορά στις αντιδράσεις είπε ότι «δεν προέρχονται από τους κατοίκους. Προέρχονται από μία ομάδα των γνωστών αγνώστων, οι οποίοι εδώ και χρόνια θεωρούν ότι η πλατεία τους ανήκει και θεωρούν ότι κάθε φορά που πάει να γίνει το οτιδήποτε στην πλατεία πρέπει να ρίχνουμε μολότοφ και πέτρες».

«Σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε δοκιμαστικά δρομολόγια στα 9 από τα 12 χιλιόμετρα της γραμμής» είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι το μετρό θα είναι έτοιμο τέλος του 2023.

«Η Αττική οδός είναι ένας δρόμος κορεσμένος. Για όλες αυτές τις επεκτάσεις που σχεδιάζονται λαμβάνεται υπ’ όψιν το μποτιλιάρισμα  για να έχουμε εύκολη ροή προς τους μεγάλους οδικούς άξονες». Είπε ακόμα ότι λαμβάνονται υπόψιν και οι καιρικές συνθήκες, για να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα με την χιονόπτωση: «Προσπαθούμε να παραδώσουμε ένα έργο ποιοτικό που θα μπορεί να αντιμετωπίσει και τα καιρικά φαινόμενα».

Ακόμα είπε ότι «σε λίγο καιρό επειδή μπαίνουμε πλέον και σε μία εποχή που θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αναμόρφωση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας έτσι ώστε σε συγκεκριμένες συνθήκες να είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε και να φέρουμε τις αλυσίδες. Από την άλλη όμως και στην διαδικασία της εκπαίδευσης των οδηγών όταν πάμε να δώσουμε εξετάσεις να έχουμε μέσα ως προϋπόθεση και μία διαδικασία του πώς φοράμε τις αλυσίδες».




Κλεμμένη Maserati εκτοξεύεται στον αέρα με 200 χλμ

 


Ένας έφηβος έχασε τη ζωή του και άλλοι δυο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή το βράδυ στη Φλόριντα με κλεμμένο αμάξι. 

Οι τρεις έφηβοι έκλεψαν μια Maserati στην Αγία Πετρούπολη της κομητείας Πινέλας και μόλις έγιναν αντιληπτοί από την αστυνομία στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν έχασαν τον έλεγχο με αποτέλεσμα το σπορ αυτοκίνητο να εκτοξευθεί με 200 χλμ/ώρα στον αέρα και να προσγειωθεί ανάποδα.

Στο βίντεο που ανέβασε η αστυνομία, το οποίο έχει τραβηχτεί από το ελικόπτερο της, δυο περιπολικά πλησιάζουν το κλεμμένο όχημα με τους αστυνομικούς να κάνουν νόημα στον οδηγό να σταματήσει. Ο 15χρονος Κέντρικ Λανγκ βρίσκοταν στο τιμόνι του μαζί με τους φίλους του επιβάτες.

Οι έφηβοι, από τους οποίους κανείς δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, συνεχίζουν την πορεία τους, φτάνοντας τα 200 χλμ/ώρα, χάνοντας τον έλεγχο με την Maserati να προσκρούσει σε ένα κράσπεδο, να απογειωθεί και προσγειωθεί ανάποδα, με αποτέλεσμα ο 15χρονος συνοδηγός, Μάριο Μπονίγια, να χάσει τη ζωή του. Ο οδηγός και ακόμα ένας 16χρονος, ο Μάλαχι Ντάνιελς, τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές.





Απαράδεκτη η κατάσταση στα ΕΠΑΛ Αιγάλεω από λίγους παραβατικούς τραμπούκους "μαθητές"


 

Καταγγελίες για ξυλοδαρμό, εκατέρωθεν μηνύσεις και ένα σχολείο που σήμερα θα παραμείνει κλειστό, επειδή οι τραμπουκισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο. 

Στο 2ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω δημιουργήθηκε επεισόδιο του διευθυντή του σχολείου και ένός 16χρονος μαθητής που είναι παραβατικός και δημιουργεί συνεχώς επεισόδια.

Ο 16χρονος υπέβαλε μήνυση σε βάρος του εκπαιδευτικού καθώς καταγγέλλει πως τον χτύπησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι, ενώ μαρτυρίες μαθητών που ήταν στο περιστατικό είπαν ότι μόνος του έριξε μπουνιά μετά τις μπουνιές που έριξε στον διευθυντή και έσπασε ένα τζάμι.

Μήνυση υπέβαλε και ο διευθυντής του σχολείου ο οποίος υποστηρίζει πως δεν υπήρξε χειροδικία, κάτι που κατέθεσαν και μάρτυρες και ο ανήλικος τραυματίστηκε επειδή έσπασε με το χέρι του ένα τζάμι.

Λίγη ώρα πριν από τον καβγά, ο μαθητής μαζί με άλλους ήθελαν να κάνουν κατάληψη είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο και έβαζαν κάδους στους διαδρόμους και σε έναν έβαλαν και φωτιά. 

Αυτή η άτυπη και αδικαιολόγητη κατάληψη, σύμφωνα με τους καθηγητές του σχολείου, ήταν η αφορμή για όσα ακολούθησαν.

Σήμερα, το σχολείο θα παραμείνει κλειστό καθώς οι καθηγητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας ώστε να εκτονωθεί η ένταση μετά το δυσάρεστο περιστατικό.



48 χρόνια Νέα Δημοκρατία

 


4 Οκτωβρίου 1974 ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κατέθεσε στον Αρειο Πάγο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νομοθετικού Διατάγματος 59/1974, τη δήλωση για τη σύσταση της Νέας Δημοκρατίας. 

H Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε ως συνέχεια της προδικτατορικής Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ). Όπως προσδιόρισε το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος στο συνέδριο της Χαλκιδικής το 1979, η Νέα Δημοκρατία ασπάζεται τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης.






Λοβέρδος: «Ο δόλος Τουλουπάκη ήταν καταφανής»

 


Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών ότι η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη «ενήργησε καταφανώς δολίως» και ότι για τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή πιθανολογεί ότι «σφόδρα έβλαψε το Δημόσιο, αλλά δεν μπορεί να το επικαλεστεί, καθώς δεν έχει στοιχεία».

Ο Παπαγγελόπουλος ζήτησε τον λόγο, για να κάνει ερωτήσεις στον κ. Λοβέρδο.

Παπαγγελόπουλος: «Είναι γεγονός ότι μετά την απολογία μου στην ανακρίτρια είχα προετοιμάσει 100 ερωτήσεις για τον κ. Λοβερδο. Μετά την απαλλαγή μου για το βαρύτερο κομμάτι για τη Novartis, θα περιόριζε κατά 70% τις ερωτήσεις μου και μετά την κατάθεση του εδώ ότι δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου, θα κάνω 2-3 ερωτήσεις. Έχετε υποβάλλει έξι μηνύσεις στο πλαίσιο της Novartis; Εναντίον μου έχετε υποβάλλει μήνυση;

Λοβέρδος: Μου είναι δυσάρεστο να τον κοιτώ. Έχω απαντήσει σε όλα. Όχι δεν έχω υποβάλλει μήνυση εναντίον σας.

Παπαγγελόπουλος: Αναφέρεται έστω σε μια γραμμή το όνομα μου;

Λοβερδος: Όχι τυχαία, την περασμένη συνεδρίαση ανέγνωσα ένα μικρό χωριό από τη μήνυσή μου του έτους 2020. Έτσι αποκλειστικά και μόνο από τη δίκη της συμπεριφορά παραβιάστηκε η διάταξη. Αφού επιμένουν οι άνθρωποι.. Η Ράικου είχα καταγγείλει κάποια πράγματα. Ο υπουργός (σ.σ.: Παπαγγελόπουλος) τότε καθοδηγούσε τις έρευνες. Εγώ αυτά τα απέφυγα… Στη Βουλή μπορώ να πω τις υπόνοιες μου αλλά εδώ δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο.

Παπαγγελόπουλος: Το μένος του μάρτυρα…

Προεδρος: Δεν υπάρχει μένος.

Παπαγγελόπουλος: Μα, ανέφερε την κυρία Ράικου. Όταν εξεταστεί να έρθετε να την υπερασπιστείτε!

Παράλληλα, ερωτήσεις δέχτηκε ο κ. Λοβερδος και από την εισαγγελέα της έδρας Όλγα Σμυρλή. «Είπατε ότι δεν έχετε στοιχεία για τον Παπαγγελόπουλο. Σε προηγούμενες θέσεις σας και στην ανακρίτρια, τον λέτε αρχηγό συμμορίας και κάτι τέτοια. Τι άλλαξε;» ρώτησε η εισαγγελέας.

«Το βούλευμα!» απάντησε σε έντονο τόνο ο κ. Λοβέρδος, εξηγώντας ότι οι δικές του θέσεις είναι γνωστές, αλλά έχει εκδοθεί ένα βούλευμα που απαλλάσσει από τις κατηγορίες τον κ. Παπαγγελόπουλο για τη Novartis.

Η πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παρασκευή (Εύη) Χριστοφιλοπούλου η οποία είχε υπογράψει μαζί με τον κ. Λοβέρδο τις αναφορές κατά του κ. Κουρουμπλή, είπε ότι με τις αναφορές που είχαν κατατεθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς κατά το επίμαχο διάστημα, καταγγέλθηκε η μη τιμολόγηση των φαρμάτων από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, κάτι που επέφερε ζημιά τόσο στο Δημόσιο όσο και στους ασφαλισμένους.

Σε ερώτηση της πρόεδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου, εάν ο κ. Κουρουμπλής ήθελε να βλάψει το Δημόσιο, η κυρία Χριστοφιλοπούλου, απάντησε ότι «εκ του νόμου σας λέω τι έπρεπε να κάνει, δεν προέβη ως όφειλε να πράξει».

Πρόεδρος: Ο κ. Κουρουμπλής είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες;

Μάρτυς: Με την παράλειψη να κάνει μια ενέργεια, γνώριζε πολύ καλά ο κ. Κουρουμπλής ότι θα ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πρόεδρος: Να το καταγγείλετε για κάποια αξιόποινη πράξη;

Μάρτυρας: Υπάρχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος με την αποτίμηση πολιτικών ευθυνών, αλλά και το ποινικό επίπεδο για την ενδεχόμενη διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Ενδεχόμενη υπαιτιότητα του τότε υπουργού Υγείας ο οποίος δεν προχώρησε στην τιμολόγηση, με αποτέλεσμα να επέλθει ζημία του δημοσίου. Υπήρχε το clow back, που λειτούργησε ως αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Πρόεδρος: Η κυρία Τουλουπάκη είχε σκοπό να βλάψει ή να ωφελήσει κάποιον;

Μάρτυς: Τόσο η Ελένη Ράικου όσο και η Ελένη Τουλουπάκη είχαν τα στοιχεία για να στείλουν τον φάκελο στη Βουλή. Το γιατί δεν έγινε και ποιος έχει ευθύνη, η κρίση είναι δική σας. Έπρεπε να έρθει αμελλητί με βάση το νόμο.

Η μάρτυς αναφερόμενη σε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του κ. Κουρουμπλή, σημείωσε «ότι δεν έκανε το φόνο, για να το πω απλά, αλλά έγινε απόπειρα» και προσέθεσε ότι «έκανε δώρο στις φαρμακευτικές εταιρείες».

Σε ερώτηση του μέλους του Ειδικού Δικαστηρίου Παναγιώτη Τσούκα εάν ήθελε ο κ. Κουρουπλής να βοηθήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους έκανε ένα «δώρο», όπως λέχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, η μάρτυς απάντησε ότι «de facto τις βοήθησε, τώρα τι υπήρχε στο μυαλό του υπουργού δεν γνωρίζω».

Σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ελένης Φραγκάκη εάν η κυρία Τουλουπάκη είχε σκοπιμότητα να μην στείλει την υπόθεση στη Βουλή, η μάρτυς απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει τα κίνητρά της, το μόνο που ξέρω είναι ότι επήλθε παραγραφή.



Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ. από στελέχη του F.B.I.


 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, η εκπαίδευση Διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας από στελέχη του F.B.I., σε θέματα διαπραγματεύσεων και διαχείρισης κρίσεων.



Η εκπαίδευση υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, με μέριμνα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία και τη Σχολή Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, στις εγκαταστάσεις της προαναφερόμενης Σχολής.

Για την επίτευξη του εκπαιδευτικού στόχου, καταρτίστηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος και εστίασε κυρίως σε θέματα:

διαχείρισης απαγωγών με διεθνικό και μη χαρακτήρα και

ανάλυσης εργαλείων αξιολόγησης κρίσιμων περιστατικών που χρήζουν διαπραγμάτευσης.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν συνολικά 19 διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας από όλη τη χώρα, ενώ διδακτικό προσωπικό αποτέλεσαν 4 μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας κρίσεων (Crisis Negotiation Team - C.N.T.) του F.B.I..



Το νέο σύστημα «Eispraxis» μπαίνει σε εφαρμογή και αρχίζει το "κυνήγι" οφειλετών

 


Στο «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου, μπαίνουν τις επόμενες ημέρες περίπου 1.100 ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος «Eispraxis» το οποίο στοχεύει στην αυτόματη είσπραξη χρεών και την ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει από τα Εισπρακτικά Κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια, εγκαθιστώντας νέες αποτελεσματικότερες πρακτικές στο κρίσιμο μέτωπο της είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το σύστημα «Eispraxis»- το οποίο δοκιμάσθηκε πιλοτικά τον προηγούμενο μήνα- επιτρέπει την παρακολούθηση του «προφίλ» κάθε οφειλέτη σε πραγματικό χρόνο με άντληση όλων των στοιχείων εισοδήματος και περιουσίας από διάφορα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

Σε μια σελίδα, ανά ΑΦΜ, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Στον ψηφιακό «φάκελο» του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου.

Το σύστημα μαζικά και αυτοματοποιημένα, θα παράγει και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα στον οφειλέτη κάθε φορά που ένα χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο, προκειμένου να υπάρξει τακτοποίησή του. Εάν η προθεσμία παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

Ειδικότερα, με το νέο πληροφορικό σύστημα:

Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (Ονοματεπώνυμο Οφειλέτη, Ποσό Οφειλής, Χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, Ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).

Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα.

Θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, τη τήρηση η μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Θα παρακολουθείται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, είναι ήδη διαθέσιμες στην ΑΑΔΕ οι διαδικτυακές υπηρεσίες, που επιτρέπουν τον εντοπισμό αναγκαίων στοιχείων οικογενειακής κατάστασης και εργασιακής κατάστασης, δεδομένων για το προφίλ επιχειρήσεων και των διοικητικών τους συμβουλίων.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: Πιστοποιητικά Δημοτολογικής Αστικής Κατάστασης», «Λήψη Ληξιαρχικών Πράξεων» του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών», «Στοιχεία για κατάσταση απασχόλησης» και «Τρέχουσα εργασιακή κατάσταση» από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, και «Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.» από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. Ακόμη: «Στοιχεία Διοικητικού Συμβουλίου Επιχείρησης» και «Επιβεβαίωση Στοιχείων από Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.».



Μειώνονται οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για οικονομία στην ενέργεια


 

Μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση, προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, προτείνει από τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

– Δευτέρα: 10:00 έως 16:00

– Τρίτη: 10:00 έως 19:00

– Τετάρτη: 10:00 έως 16:00

– Πέμπτη: 10:00 έως 19:00

– Παρασκευή: 10:00 έως 19:00

– Σάββατο: 10:00 έως 16:00.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες.

Επισημαίνεται ότι ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των καταστημάτων, ήταν πρόταση που συζητήθηκε και με την Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο του Intergoup “Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development κα Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Repower EU – Μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 86η Δ.Ε.Θ.

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους  δήλωσε: «Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

1. Nα εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. Nα συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. Nα έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. Nα δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη  η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ ενώ θα τεθεί σε επαφές που θα έχει το προσεχές διάστημα και με άλλους εκπροσώπους επιχειρήσεων που επηρεάζονται από ένα τέτοιο μέτρο.

Η πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση και αφορά στην ενδεχόμενη μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως, όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.



26,2 εκατ. ευρώ σε 20.346 παραγωγούς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης


 

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης και τη στήριξη των αγροτών κατανέμονται από το αποθεματικό κρίσης της Ε.Ε.. 26,2 εκατ. ευρώ σε 20.346 παραγωγούς. Η ενίσχυση αφορά:

Μέλη Οργανώσεων Παραγωγών του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον».

Αμπελοκαλλιεργητές, οινοποιήσιμων αμπελώνων, των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου.

Βιο-καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού και οινοποιήσιμων αμπελώνων, κορινθιακής σταφίδας και ξηρής σουλτανίνας σε όλη την χώρα.

Η Κυβέρνηση -όπως τονίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς- αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της εξωγενούς κρίσης, με στόχο την στήριξη του πρωτογενή τομέα.




Ύστερα από 20 χρόνια, 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες

 



Οι δασικές υπηρεσίες της χώρας, με τη φροντίδα της Κυβέρνησης, μπαίνουν σε μία νέα εποχή. Το Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Σεπτεμβρίου του 2022 ενέκρινε -κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- 500 προσλήψεις σε θέσεις τακτικού προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες.

Να σημειωθεί, ότι οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες είχαν γίνει πριν από περίπου 20 χρόνια.

Οι προσλήψεις αφορούν, κυρίως σε επιστημονικό και τεχνολογικό προσωπικό και ειδικότερα σε θέσεις ΠΕ Γεωτεχνικών Δασολόγων και ΤΕ Δασοπόνων και υπηρετούν την ανάγκη αποτελεσματικής στελέχωσης των δασικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, δρομολογήθηκε η διαδικασία για την πρόσληψη στις δασικές υπηρεσίες 700 ωφελούμενων ανέργων μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).



Πολιτικές στήριξης της κοινωνίας το 2023

 



Στον Προϋπολογισμό του 2023 έχει συμπεριληφθεί η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  για όλους. Οριστικοποίηση δηλαδή της αναστολής που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και επέκταση στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.

Αύξηση των συντάξεων από την 1η του 2023.

Παράταση και μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατ. εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο 2023.

Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Διάθεση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.

Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ και για συγκατοίκηση στα 2.000 ευρώ.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

Παράταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές.

Παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Εφαρμογή του πλαισίου δράσεων για τη νέα στεγαστική πολιτική, με επίκεντρο τη νέα γενιά, όπως εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ..




Κατατέθηκε το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023


 

Κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 καταρτίζεται υπό συνθήκες εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καλείται να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που, εάν και έχει υποχωρήσει, συνεχίζει να επιβαρύνει τις δαπάνες του συστήματος υγείας, αλλά και τις αυξημένες δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας.

Την ίδια στιγμή καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας όλων των πολιτών.

Ωστόσο, η Ελληνική οικονομία έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα, υποστηριζόμενη από τα δημοσιονομικά μέτρα της πολιτείας. Ως αποτέλεσμα, για το 2022:

Προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 και 3,1% που είχε εκτιμηθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου 2022.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται να αυξηθεί κατά 8,8%, έναντι 5,6% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 12,9% έναντι 13,9% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 14,2% στον Προϋπολογισμό του 2022.

Το αποτέλεσμα αυτό υποστηρίχθηκε εντός του 2022 από δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μέτρα ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών, όπως ενδεικτικά είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% συνολικά μέσα στο 2022, η περαιτέρω μόνιμη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), από το 2018 κατά 35% και η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών.

Για το 2023, υπό τις εξαιρετικά αβέβαιες συνθήκες διαμόρφωσης προβλέψεων και με βάση τις τρέχουσες τιμές μελλοντικών συμβολαίων της ενέργειας, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί κατά 3%, έναντι 4% της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,1%, έναντι 1,4% του μέσου όρου της Ευρωζώνης σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 0,9% σύμφωνα με τις προβλέψεις Σεπτεμβρίου 2022 της ΕΚΤ.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα έτη, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Συνεπώς πλέον, όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη απεικονίζονται μόνο με τη κοινή μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA) και παραλείπονται πλέον εκτιμήσεις κατά πρόγραμμα.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης, ήτοι ελλείμματος 2% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ για το 2023, αναθεωρούνται σε έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η δημοσιονομική ισορροπία για την εν λόγω περίοδο, διοχετεύοντας τους απαραίτητους πόρους, έχοντας χτίσει με διορατικότητα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά το νέο έτος.

Στο ανωτέρω αποτέλεσμα, για το 2023 έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την αντιμετώπιση δαπανών των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ.




Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να θέσει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

 



Από το άρθρο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg:

Ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων και εκτροπών, ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να θέσει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια, με σαφή στόχο την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας. Δεκαπέντε κράτη μέλη έχουν εκφράσει καθαρά την υποστήριξή τους για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου.

Σε κανονικές εποχές, οι κυβερνήσεις πρέπει να αφήνουν τις αγορές να λειτουργούν ελεύθερα. Αλλά αυτοί δεν είναι φυσιολογικοί καιροί. Η Ρωσία αθετεί τα συμβόλαια και περιορίζει σκόπιμα την προσφορά. Όταν ένας παίκτης μπορεί να μεταβάλει τις τιμές κατά βούληση, δεν έχει νόημα να «αφήνουμε ελεύθερες τις αγορές». …

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε επιπλέον 62 δισεκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή φυσικού αερίου σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. … Η Ευρώπη πληρώνει δύο έως τρεις φορές περισσότερο για το φυσικό αέριο σε σχέση με τα ασιατικά κράτη. …

Η δυνατότητα της Ευρώπης να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο είναι εξίσου αποτέλεσμα της φυσικής όσο και των οικονομικών: όσο ψηλά κι αν ανέβουν οι τιμές, η Ευρώπη στο σύνολό της δεν μπορεί, βραχυπρόθεσμα, να αντικαταστήσει πλήρως τις ποσότητες που έχει χάσει από τη Ρωσία. Όταν η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τιμές, το να αφήνεις τις τιμές να αυξάνονται επ’ αόριστον είναι πράξη απερισκεψίας, όχι σύνεσης.

Αντιμέτωποι με τεράστιο κόστος, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πρέπει να εξοικονομήσουν ενέργεια και να στραφούν σε εναλλακτικά καύσιμα. Όλα αυτά είναι απαραίτητα. Αλλά πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ της «εξοικονόμησης» και της καταστροφής, μεταξύ της συνετής μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και των ανεξέλεγκτων τιμών που κλείνουν τις βιομηχανίες μας και οδηγούν στη χρεοκοπία τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Αργά ή γρήγορα, οι αγορές θα ισορροπήσουν – αλλά χωρίς ανώτατο όριο στις τιμές, το κόστος αυτής της εξισορρόπησης θα μετρηθεί σε ζωές που θα καταστραφούν και θέσεις εργασίας που θα χαθούν. …

Το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι τόσο υψηλό ώστε να λειτουργεί ως «αυτόματος διακόπτης» αλλά να επιτρέπει τη συνέχιση της δραστηριότητας της αγοράς σε λογικά επίπεδα. ...

Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές ενέχει φυσικά κινδύνους. Αλλά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, οι κίνδυνοι της αδράνειας επιτείνονται. …

Είναι πράξη κοινής λογικής, και κυριαρχίας, να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που θα ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου είναι ένα αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία.