Σάββατο 23 Μαΐου 2020

ΗΠΑ: Στους 1.255 οι νεκροί σε 24 ώρες



Στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταγράφηκαν 1.255 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ χθες Πέμπτη.

Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 94.661 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 1.576.542 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (+25.582 μολύνσεις από τις 20:30 της Τετάρτης ως την ίδια ώρα χθες [τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας]).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Ταυτοποίηση δύο αντεξουσιαστών για την επίθεση σε κατάστημα «My Market» στον Αλιμο



Στην ταυτοποίηση δύο ατόμων που τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 16 Μαΐου προκάλεσαν φθορές σε υποκατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «My Market» στον Άλιμο προχώρησαν οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για το πλημμέλημα της φθοράς ξένης περιουσίας, η οποία υπεβλήθη στην Εισαγγελία. Σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές οι δύο κατηγορούμενοι ανήκουν στον αναρχικό - αντιεξουσιαστικό χώρο, έχουν αρκετές προσαγωγές στο ενεργητικό τους ενώ ο ένας, ηλικίας 30 ετών φέρεται να διατηρεί επαφές με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία.

Τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου είχαν καταγραφεί καταδρομικές επιθέσεις σε συνολικά τρία σούπερ μάρκετ της συγκεκριμένης αλυσίδας, τα δύο στο Ίλιον και το ένα στον Άλιμο. Το επόμενο πρωί στο Athens Indymedia είχε αναρτηθεί κείμενο ανάληψης ευθύνης. Μ' αυτό ωστόσο ο συντάκτης αναλάμβανε την ευθύνη για δύο απ' αυτά.

Το κείμενο έφερε την υπογραφή της αναρχικής ομάδας «Μασόβκα» τα μέλη της οποίας έχουν πετάξει φυλλάδια έξω από το σπίτι του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, έχουν πραγματοποιήσει καταδρομικής επίθεσης στο δημαρχείο Περιστερίου κ.ά.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πιθανολογούν ότι οι δράστες δεν προχώρησαν σε ανάληψη ευθύνης και για τα τρία χτυπήματα που έγιναν τη νύχτα της 16ης Μαϊου αντιλαμβανόμενοι ότι η Αστυνομία θα οδηγούνταν στην ταυτοποίηση των δύο αντιεξουσιαστών που είχαν δράσει στον Άλιμο αξιοποιώντας ευρήματα από το σημείο.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Moody's: Παροδικό το σοκ του κορονοϊού, βελτιώνεται το προφίλ της Ελλάδας




Η πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να είναι ένα παροδικό σοκ εν μέσω της ευρύτερης βελτίωσης των τάσεων στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας αναφέρει η Moody's σε σημερινή της ανάλυση. 


"Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (B1, σταθερό) περιορίζεται από το αυξημένο βάρος του δημόσιου χρέους της χώρας, που ήταν στο 177% του ΑΕΠ το περασμένο έτος και είναι μεταξύ των υψηλότερων μεταξύ των κρατών που αξιολογεί η Moody's", αναφέρει ο οίκος στην ετήσια του έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. 

"Η πανδημία του κορονοϊού έχει διακόψει την βελτίωση των τάσεων στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, αλλά αναμένεται να είναι ένα παροδικό σοκ", σημειώνει η Moody's.

"Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά για αρκετά χρόνια και η κυβέρνηση που εκλέχτηκε τον περασμένο Ιούλιο έχει κάνει μια ελπιδοφόρα αρχή με ένα πρόγραμμα πολιτικής που εστιάζει στις επενδύσεις", σχολιάζει η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody's και συντάκτης της έκθεσης. 

"Ωστόσο, διαδοχικές κυβερνήσεις θα πρέπει να κρατήσουν συνετή δημοσιονομική στάση για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν προκειμένου να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως τα μέτρα για την ενίσχυση των θεσμών, θα πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν". 

Ο οίκος σημειώνει ότι στα δυνατά σημεία του προφίλ της χώρας είναι ο σχετικά πλούσιος πληθυσμός, ένα ήπιο προφίλ όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία παρά το μεγάλο βάρος του χρέους και τέλος η σημαντική υποστήριξη από την Ευρωζώνη. 

Αναφέρει ακόμα ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί στην Ευρωζώνη. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν σε βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και σε ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα ισχυρά δημόσια οικονομικά. 

Αντίθετα, καθοδικές πιέσεις στην αξιολόγηση θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εάν η ελληνική κυβέρνηση άρχιζε να αποκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της, αντιστρέφοντας τις συμφωνημένες και νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις, ή προέκυπταν ξανά εντάσεις με τους πιστωτές της για κάποιο άλλο λόγο, προειδοποιεί. 



capital.gr


Διάβημα Αθήνας προς Αγκυρα για νότιο Εβρο


Σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προέβη η Αθήνα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Πρόκειται για θέμα το οποίο ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτή τη φορά με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού.

Συγκεκριμένα, στον Νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης. Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.

Για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές (όπως η google), που, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκρίνονται στην ακρίβεια με την οποία έχουν χαραχθεί συνοριακές γραμμές με βάση όλα τα κλασικά όργανα γεωδαισίας (όπως το θεοδόλιχο, κλισιόμετρο κ.λπ.).


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


Ξαναχτύπησαν οι σύντροφοι κακοποιοί καίγοντας 4 αμάξια μέσα στην Ευελπίδων



Εμπρηστική επίθεση από ακροαριστερούς κακοποιούς σημειώθηκε στην Ευελπίδων καθώς σύντροφοι έλουσαν με εύφλεκτο υγρό και έκαψαν 4 αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα, τα αυτοκίνητα βρίσκονταν σε υπαίθριο πάρκινγκ μέσα στο χώρο της Ευελπίδων κοντά στο κτίριο 16, ενώ τρία από αυτά ανήκαν σε κρατικές υπηρεσίες και ένα σε ιδιώτη.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 2 τα ξημερώματα σε ένα χώρο που υποτίθεται φυλάσσεται το βράδυ, ωστόσο οι σύντροφοι κατάφεραν να μπουν, να κάψουν τα αυτοκίνητα και να αποχωρήσουν.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα για το περιστατικό.


Επιμένει ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί fake news των ακροδεξιών sites! Οργή Δένδια


Δένδιας σε ΣΥΡΙΖΑ - «Συμφωνείτε με τα fake news των ακροδεξιών sites;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεδειγμένα μόνο κακό κάνει στην χώρα και είναι πάρα πολύ επικίνδυνος. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που με τις δηλώσεις τους δείχνουν πόσο ανθέλληνες είναι.

Ένα είναι σίγουρο ότι ακροαριστερά και ακροδεξιά πορεύονται μαζί από πολύ παλιά και θα είναι επικίνδυνες πάντα.

Βασιζόμενος σε ακροδεξιά fake news ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την κοινή γνώμη και τους Έλληνες προσπαθώντας να τρομάξει : Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τα γεγονότα στον Εβρο

Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Εβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Αμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δείχνοντας πόσο άσχετη και επικίνδυνοι είναι.

«Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή» προσθέτουν και ρωτούν τον υπουργό: «Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;».

«Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο», καταλήγουν. χωρίς να ντρέπονται!!

Δεν άργησε και η απάντηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΥΠΕΞ

«Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα» τονίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απαντώντας στις αθλιότητες Κατρούγκαλου - Δρίτσα που μόνο κατάλληλοι και ικανοί για υπουργοί εξωτερικών δεν υπήρξαν ποτέ.

Επίσης, σημειώνει πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε"». Υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών».

Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».

Καταληκτικά, τονίζει πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».




«Χάσαμε έναν κινητήρα»: Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν τη συντριβή




Το αεροσκάφος, που ξεκίνησε πτήσεις το 2004, πετούσε υπό τα χρώματα της PIA από το 2014, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Airbus.

Σε 97 ανέρχονται οι νεκροί από τη συντριβή του Airbus A320 σε κατοικημένη περιοχή του Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών και δύο είναι οι επιζώντες.



Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αχμάντ Σαχ, ο πιλότος είπε ότι «έχασε έναν κινητήρα» και στη συνέχεια έστειλε «σήμα κινδύνου» στον πύργο ελέγχου.

CCTV Footage of PIA Plane Crash in Karachi .
May ALLAH bless the departed soul in eternal peace. Ameen