Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

 Γιάφκα με ρόπαλα, καμένη σημαία, χειροβομβίδες, μπουκάλια για μολότοφ βρέθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη

 



Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. :

Αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο προκαταρκτικής δικογραφίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου και ειδικότερα στις Φοιτητικές Εστίες, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας.

Την επιχείρηση συνέδραμε το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στο επιχειρησιακό σκέλος από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής καθώς και δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.) της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν -3- προσαγωγές (-2- αλλοδαποί και -1- ημεδαπός), ενώ στους χώρους που ερευνήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:














 –27- κενά μπουκάλια μπύρας,

-11- ρόπαλα,

-4- χειροβομβίδες κρότου λάμψης,

-2- χημικές χειροβομβίδες δακρυγόνου,

-5- κράνη,

μάσκα,

-2- κουκούλες τύπου full face,

laptop,

μικροκάμερα,

καμένη ελληνική σημαία,

ζεύγος γάντια,

-3- πανό και

πλήθος από χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου.

Οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αποσκοπώντας στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.




Πρόεδρος Διοικητικών Δικαστών κατά Ευρωπαίας Εισαγγελέως: Δεν είναι αρμοδιότητά της να μας υποδεικνύει αλλαγές στο Σύνταγμα

 


Λάβρος εναντίον της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι εμφανίζεται ο πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, τονίζοντας πως «υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών» για τη διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη.

Ο Παναγιώτης Δανιάς σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει:

«Noμίζω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης Υπουργών (!!), ή και το Σύνταγμα (!!!), ώστε να μπορεί, δήθεν, να κάνει ανενόχλητη την έρευνά της.

Θα της συνιστούσα, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλλουν την θεσμική αυτονομία των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και την καθιστούν μέρος του προβλήματος, αντί της λύσης.

»Και δεν την εμποδίζει, βέβαια, η ασυλία των Υπουργών να ζητήσει έγγραφα (το σημαντικότερο), μαρτυρίες από μέλη Διοικήσεων κ.λπ., και στοιχεία από οποιαδήποτε πηγή της είναι χρήσιμα για την εργασία της. Και η εργασία της δεν είναι να δίνει συνεντεύξεις στα μέσα και να μιλάει για το "τραύμα" των συγγενών των θυμάτων (αναμφίβολα υπαρκτό, αλλά ΑΔΙΑΦΟΡΟ για την αναζήτηση της αλήθειας).

Και αν διαπιστώσει, πράγματι, εμπόδια στο έργο αυτό από Υπουργούς, να τους κατονομάσει και να το στείλει στην (Ελληνική) Βουλή, που είναι η μόνη αρμόδια να επιληφθεί. Εκτός, αν ο σκοπός της είναι να κατέβει και αυτή στις Ευρωεκλογές, σαν τον Βέλγο ανακριτή της υπόθεσης της Καϊλή.»

Panagiotis Danias
21 ώρες πριν

Noμίζω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης Υπουργών (!!), ή και το Σύνταγμα (!!!), ώστε να μπορεί, δήθεν, να κάνει ανενόχλητη την έρευνά της. Θα της συνιστούσα, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλλουν την θεσμική αυτονομία των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και την καθι...

Δείτε περισσότερα
102
7
9


Τάζει μέχρι και κατάργηση θητείας ο Κασσελάκης των 15 ημερών φαντάρος που ούτε την βασική δεν θα κάνει

 


Έχοντας κάνει διήμερο σώου για 15 ημέρες θητείας στον στρατό, με χαρτιά υγείας, κάλτσες την στημένη μανούλα που του λέει να φοράει ζακέτα, πήρε το νεσεσέρ του και δύο βαλίτσες και πήγε να κοροιδέψει ότι υπηρέτησε την πατρίδα, ξεφτιλίζοντας και τις ένοπλες δυνάμεις που θα τον ανεχτούν.

Αφού τις προηγούμενες ημέρες έταξε ότι δεν τάζετε θυμίζοντας και ξεπερνώντας τον Αλέξη Τσίπρα σε φαιδρότητα, τώρα τάσσεται κατά της υποχρεωτικής στράτευσης και κάνει προτάσεις που κανείς δεν καταλαβαίνει περί κοινωνικής θητείας και άλλων τινών και από την άλλη δηλώνει ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο το γεγονός πως θα… υπηρετήσει την πατρίδα, έστω και για ένα 15νθήμερο.

Το θράσος του τουρίστα Κασσελάκη είναι ότι θέλει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά αυτό το δεκαπενθήμερο εξοργίζοντας τα παιδιά που υπηρετούν την θητεία τους χωρίς σώου.

Τι δήλωσε η νέα παπάτζα του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκης αγνοώντας ότι συνορεύουμε με την Τουρκία και άλλες επικίνδυνες χώρες  :

«Έχω πει ότι η υποχρεωτική θητεία πρέπει να αλλάξει. Ένα περίπου 15% - 20% των μονάδων πρώτης γραμμής είναι φαντάροι και όχι στρατιωτικοί. Αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει επαγγελματικός στρατός και όλο το υπόλοιπο κομμάτι και με αμυντική κατάρτιση. Αλλά και γενικά όλο το κοινωνικό κομμάτι που χρειαζόμαστε είναι μια κοινωνική θητεία πολύ μικρότερη στην οποία μπορούν αγόρια και κορίτσια να προσφέρουν στη χώρα τους. Εάν είναι κάποιος μηχανικός, να πάει να χτίσει μια γέφυρα σε ένα χωριό που μαραζώνει. Εάν είναι κάποιος γιατρός, να πάει να παράσχει για ένα διάστημα υπηρεσίες πάλι κάπου στην περιφέρεια.


Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χρειάζεται βέβαια και η υποχρεωτική εκπαίδευση.


ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άλλο η αμυντική κατάρτιση που χρειάζεται και άλλο 9 μήνες σκοπιά. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο».


Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε, και δικαίως εξοργίστηκε για ακόμα μία φορά μαζί του!!!!!!



Ο Κασσελάκης έχει σύμβουλό τον Κοτζιά και εμπιστεύεται τον καταδικασμένο Ν. Παππά και τον ακροαριστερό Π. Πολάκη


 

Δείξε μου τους συνεργάτες σου να σου πω ποιος είσαι λέει ο λαός.

Αναφερόμαστε σε τρία πρόσωπα που ευθύνονται μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, στην βύθιση του ΣΥΡΙΖΑ και σε ένα πρόσωπο τον Νίκο Κοτζιά που πρωταγωνίστησε στο ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Άφωνοι ακούσαμε τον Στέφανο Κασσελάκη στον ΑΝΤ1,  να εκθειάζει το ξεπούλημα της Μακεδονίας, και τη συμφωνία των Πρεσπών, ίσως επειδή δεν ξέρει ιστορία γιατί δεν ζούσε στην Ελλάδα. Αποκάλυψε δε ότι ένας απο τους πρωτεργάτες του ξεπουλήματος, ο Νίκος Κοτζιάς, και υπουργός Εξωτερικών του Αλέξη Τσίπρα, που αποπέμφθηκε απο την τότε κυβέρνηση είναι σύμβουλος του.

Για να προκαλέσει περισσότερο τους Έλληνες ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση τον Νίκο Κοτζιά,  τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, και δεν ντράπηκε καθόλου που το είπε.

Έτσι λοιπόν έχουμε στενούς συνεργάτες ενός αρχηγού κόμματος, ένα επικίνδυνο πρώην υπουργό εξωτερικών που ξεπουλάει εύκολα την ιστορία της Ελλάδας τον Νίκο Κοτζιά, ένα καταδικασμένο απο το ειδικό δικαστήριο 13-0 τον Νίκο Παππά, και ένα ακροαριστερό τραμπούκο τον Παύλο Πολάκη, που χαίρουν όπως είπε ο Κασσελάκης της εμπιστοσύνης του.






Ολοκληρώνεται η Δράση «Τηλεοπτική Κάλυψη σε Λευκές Περιοχές»

 


Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της Δράσης «Λευκές Περιοχές για την πρόσβαση των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στο πρόγραμμα ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών». Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ψηφιακά στη σελίδα white-areas.gov.gr μέχρι την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 στις 21:00, οπότε ολοκληρώνεται ο τρέχων και τελευταίος κύκλος της Δράσης.

  • Από την έναρξη της Δράσης το 2019, έχουν γίνει οχτώ κύκλοι αιτήσεων ένταξης στο έργο από πλευράς των δικαιούχων πολιτών, ηλεκτρονικά ή μέσω ΚΕΠ. Συνολικά μέχρι σήμερα, έχουν καταχωρηθεί 63.089 αιτήσεις δικαιούχων, που αφορούν σε 2.489 οικισμούς από 67 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Από τις 58.896 αιτήσεις που κρίθηκαν ότι πληρούσαν τα κριτήρια τα οποία όριζε η νομοθεσία, το 86% έχει ήδη εξυπηρετηθεί κι έχει δοθεί η σχετική υπηρεσία στους δικαιούχους. Οι υπόλοιπες αιτήσεις αναμένεται να εξυπηρετηθούν μέχρι το δεύτερο τετράμηνο του 2024.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάλυψη των «Λευκών Περιοχών» θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο ενός ανανεωμένου, μακροπρόθεσμου και πιο ολοκληρωμένου σχεδιασμού.


Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για το φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος

 



Οι διατάξεις για την εφαρμογή των μέτρων για το αγροτικό ρεύμα που περιλαμβάνουν ρύθμιση χρεών και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης», που συζητείται στη Βουλή.

  • Παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος. 
  • Προβλέπεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρουν στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων ρεύματος ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό (χαμηλό) τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, με «πράσινη» ενέργεια, που θα προέρχεται από την παραγωγή νέων φωτοβολταϊκών σταθμών που θα κατασκευαστούν.
  • Ανάλογα με το ύψος των αγροτικών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπήσει ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει διμερή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι θα λάβουν -κατά απόλυτη προτεραιότητα- όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί μία ρύθμιση αμοιβαίου οφέλους (win – win), καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε έργα ΑΠΕ που ανέμεναν την έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσουν, άμεσα, την υλοποίησή τους και παράλληλα θα προσφέρει φθηνή ενέργεια στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (που με τη σειρά τους θα συμβληθούν με τους εν λόγω φ/β σταθμούς). 
  • Υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής (δεκαετή) και μηδενικό επιτόκιο.


Ξεκίνησε η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων

 


Με αυτό το μέτρο καθημερινά θα πραγματοποιούνται περισσότερα χειρουργεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

  • Τα πρωινά χειρουργεία ΔΕΝ επηρεάζονται καθόλου. Θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό θα ελέγχεται αν κάθε κλινική κάνει τον ίδιο αριθμό χειρουργείων με αυτόν που έκανε πριν την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.
  • Αυξάνονται τα έσοδα του ΕΣΥ ενώ ταυτόχρονα και το ιατρικό προσωπικό θα έχει ένα επιπλέον εισόδημα.
  • Η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων θα γίνει σύμφωνα με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ενώ έχει δημιουργηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση ιατρικά κριτήρια. Αυτή η κατηγοριοποίηση θα καθορίζει και το κόστος το οποίο θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο σε ιδιωτικά νοσοκομεία.


2 χρόνια λειτουργίας του ΤΕΚΑ

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Αν δείτε στο εξωτερικό, υπάρχουν παντού μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, ασφαλιστικοί οργανισμοί με πάρα πολύ μεγάλη τεχνογνωσία, οι οποίοι έχουν δέσμευση και υποχρέωση πρώτα και πάνω από όλα να προστατεύσουν τις εισφορές των ασφαλισμένων, διότι αυτές διαχειρίζονται.
  • Αυτό πάμε να κάνουμε τώρα και με το ΤΕΚΑ: να χτίσουμε έναν οργανισμό με μεγάλη τεχνογνωσία, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος θα εγγυάται τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις, με βάση το ρίσκο το οποίο θέλει να αναλάβει ο ασφαλισμένος, αλλά βέβαια και με βάση το πού βρίσκεται στον κύκλο της ζωής του.
  • Είναι βέβαιον ότι σε βάθος χρόνου, στον ορίζοντα μιας ολόκληρης ζωής πολλών δεκαετιών, θα υπάρχουν τελικά θετικές αποδόσεις μεγαλύτερες από αυτές που θα περίμενε κανείς εάν παραμείνει στο υφιστάμενο σύστημα.
  • Και βέβαια, τα κεφάλαια αυτά είναι κεφάλαια τα οποία θα επενδυθούν και πρέπει να επενδυθούν στην ελληνική οικονομία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Σήμερα είμαστε στα 112 εκατομμύρια, αλλά σύντομα θα βρεθεί το ΤΕΚΑ να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια. Πού θα επενδυθούν τα κεφάλαια αυτά; Πρέπει να επενδυθούν και να επιστρέψουν στην ελληνική οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού είναι μεγάλοι επενδυτικοί αιμοδότες. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και εδώ.

Το ΤΕΚΑ δύο χρόνια μετά

Την πρώτη διετία μετά την έναρξη λειτουργίας του, το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης έχει υποδεχτεί 350.000 ασφαλισμένους και πλέον διαχειρίζεται σωρευμένα κεφάλαια από εισφορές ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία επενδύονται μέσω του «ατομικού κουμπαρά» κάθε συμμετέχοντα, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις επιλογές του.

  • Η συγκρότηση του ΤΕΚΑ ήταν μία προνοητική μεταρρύθμιση για τους νέους ασφαλισμένους, η οποία μειώνει την έκθεση της ευρύτερης κοινωνικής ασφάλισης στις δημογραφικές πιέσεις, χάρη στην αντικατάσταση του διανεμητικού συστήματος με κεφαλαιοποιητικό στον επικουρικό πυλώνα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και όσους έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1987 κι έπειτα.
  • Ταυτόχρονα, αξιοποιεί τις εισφορές των συμμετεχόντων ως επενδυτικό μοχλό για την τόνωση της οικονομίας, προς όφελος τόσο των ασφαλισμένων, που λαμβάνουν καλύτερες επιστροφές, όσο και του κοινωνικού συνόλου, το οποίο απολαμβάνει τα οφέλη της υψηλότερης ανάπτυξης.
  • Το ΤΕΚΑ σχεδιάστηκε με βάση τις βέλτιστες πρακτικές κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης που εφαρμόζονται σε χώρες με ισχυρό κοινωνικό κράτος, όπως η Σουηδία, οι οποίες αποδεδειγμένα αποφέρουν πολύ υψηλότερες επιστροφές για τους ασφαλισμένους σε βάθος χρόνου συγκριτικά με το διανεμητικό μοντέλο.
  • Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΚΑ εγγυάται ότι η επικουρική σύνταξη που θα απονεμηθεί στους συνταξιούχους του μέλλοντος θα ισούται τουλάχιστον με αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές κάθε ασφαλισμένου, λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση του πληθωρισμού, δηλαδή δεν θα υπάρχει καμία πραγματική απώλεια.


To ΥΠΠΟ δρομολογεί την απόκτηση του βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, στη Θεσσαλονίκη

 



Το Υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί την απευθείας εξαγορά ή την αναγκαστική απαλλοτρίωση του βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, χαρακτηρισμένου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, στη Θεσσαλονίκη, μετά από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Το θέμα ετέθη προς άμεση γνωμοδότηση στο Συμβούλιο, σε συνέχεια των ενεργειών του Υπουργείου Πολιτισμού για την απόκτηση του κτηριακού συγκροτήματος. Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

  • «Το βιομηχανικό συγκρότημα της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, κατασκευασμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, στην πρώην βιομηχανική ζώνη της πόλης, σε κοντινή απόσταση από την ακτογραμμή και τον εμπορικό λιμένα. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα βιομηχανικής και οικοδομικής αρχιτεκτονικής της εποχής,αλλά και σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, από το 19ο αι. στους βασικούς τομείς παραγωγής της -αλευρόμυλοι ΑΛΑΤΙΝΙ, κλωστοϋφαντουργία ΥΦΑΝΕΤ, ζυθοποιία ΦΙΞ. Συγχρόνως, αποτελεί το κυριότερο σημείο αναφοράς της δυτικής βιομηχανικής ζώνης της νεότερης πόλης της Θεσσαλονίκης, στο β’ ήμισυ του 19ου αιώνα -λιμάνι, τελωνείο, παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, δίκτυα υποδομής–φωταέριο, ύδρευση, παγοποιία, αλευροβιομηχανία, βυρσοδεψεία.
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού επαναφέρει το θέμα της αξιοποίησης του βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη διάσωσή του ως τεκμήριο της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, της οικοδομικής ιστορίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης, στον 19ο αι., που αντανακλά τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά πρότυπα της εποχής. Επιδιώκουμε την αποκατάσταση και επανάχρησή του συγκροτήματος - τοπόσημου της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης. Έτσι, αναβαθμίζουμε το πολιτιστικό περιβάλλον της πόλης και του λιμένος της, καθώς, πέραν της αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, είναι στον προγραμματισμό μας η ενσωμάτωση σύγχρονων πολιτιστικών χρήσεων. Το εν λόγω ακίνητο είναι το πλέον κατάλληλο και πλήρως συμβατό για την απόδοση τέτοιων λειτουργιών, με έντονο και εμφανές κοινωνικό αποτύπωμα».


Αρδευτικά έργα 240 εκατ. € στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 


Με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης και της λειψυδρίας, την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και κατά συνέπεια της παραγωγικότητας και του εισοδήματος των αγροτών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρεί σε μια σειρά μεγάλων και μικρών αρδευτικών έργων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύψους άνω των 240 εκατ. ευρώ, τόνισε o αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης στο “East Macedonia and Trace Forum II”, στην Αλεξανδρούπολη.

  • Ναυαρχίδα των έργων στην περιφέρεια είναι αδιαμφισβήτητα η μεταφορά νερού από τον Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 170 εκ ευρώ. Το έργο θα αρδεύει 250 χιλιάδες στρέμματα και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην πεδιάδα της Ξάνθης. Είναι ένα από τα 6 έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πρωτογενούς τομέα.
  • Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη ανακοινώσει άλλων τρία σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα(Μελέτη φράγματος Δερείου, Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στην Σαμοθράκη,  Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου) 
  • Στην Περιφέρεια βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης 37 ακόμη έργα με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ.

Σκοπός αυτών των έργων, είναι «να θωρακίσουν την περιοχή από τις δυσμενείς και απρόβλεπτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, να βοηθήσουν στην αντιπλημμυρική της προστασία αλλά και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του νερού, προς όφελος όλων: καλλιεργειών, περιβάλλοντος και προφανώς της τοπικής κοινωνίας».



Ψηφίστηκε το ν/σ για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

 


Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης υλοποιείται μια σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό Κώδικα και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με στόχο την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μέσω της μεταφοράς ύλης στους Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους, η οποία μέχρι σήμερα απασχολεί αποκλειστικώς τους Δικαστές.

Βάσει των εισηγούμενων διατάξεων, προβλέπεται να πραγματοποιούνται από Δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου του κατά τόπον αρμόδιου Πρωτοδικείου:

  • η εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού μεγάλης μερίδας σωματείων – επαγγελματικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων σωματειακής μορφής, καθώς και αθλητικών σωματείων.
  • η έκδοση πράξης χορήγησης κληρονομητηρίου.
  • η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς.
  • Οι εγγραφές και οι εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης.

Ακόμη, επιχειρείται περαιτέρω αποφόρτιση των γραμματειών των Δικαστηρίων, με την πρόβλεψη λήψης ένορκης βεβαίωσης αποκλειστικώς από Συμβολαιογράφους ή/και Δικηγόρους. 

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις οργάνωσης του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και της διαδικασίας πληρωμής των αποζημιώσεων των δικηγόρων στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής αποζημιώσεων νομικής βοήθειας.

Παράλληλα, η έκδοση διάταξης για εγγραφές και τροποποιήσεις καταστατικών σωματείων θα επικουρείται από δικηγόρο προκειμένου να επιταχύνεται η διαδικασία.

Επιπλέον, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου 4990/2022 για τους whistleblowers και στα αδικήματα δωροδοκίας, ενσωματώνοντας έτσι στο εθνικό δίκαιο την σύσταση του ΟΟΣΑ και διευρύνοντας την διαφάνεια αλλά και την προστασία τους μέσω του ενωσιακού δικαίου.

Τέλος, η αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης περιέρχεται αποκλειστικά στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος δίνει απευθείας παραγγελία διενέργειας κυρίας ανάκρισης, προς τον αρμόδιο ανακριτή.




Έτοιμη η Ελλάδα να υποβάλει στο Ταμείο Ανάπτυξης το 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων τον Απρίλιο και το 5ο το φθινόπωρο

 



Από τον Ιούλιο 2021 και την έναρξη του ελληνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη δικαιούχος πόρων ως προς το ΑΕΠ (35,95 δισ. ευρώ ή άνω του 17% του ΑΕΠ), ενώ η συνολική κοινοτική υποστήριξη ανέρχεται σε 32% του ΑΕΠ. Όταν, ο μέσος όρος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι 4,1% του ΑΕΠ. Αυτό ανέφερε η επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Νιόβη Ρίνγκου, προλογίζοντας το συνέδριο του ΙΟΒΕ για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για την Ελλάδα. Ανέφερε παράλληλα, ότι η χώρα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων ως προς την υλοποίηση, ότι έως σήμερα έχουν δοθεί περίπου 15 δισ. ευρώ και πως αποτελεί ένα από τα έξι κράτη- μέλη με τρεις εκταμιεύσεις πόρων. Και τόνισε ότι σημασία είναι να συνεχίσει να εφαρμόζεται το πλάνο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι η χώρα είναι έτοιμη να υποβάλει το 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων έως το τέλος του Απριλίου και το 5ο αίτημα προς το τέλος του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτωβρίου. Επισημαίνοντας ότι στην αναμενόμενη ανάπτυξη της χώρας άνω του 60% οφείλεται στο Ταμείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το δανειακό σκέλος, καθώς, όπως είπε, με τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια καλύπτει σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού της χώρας. Λέγοντας, παράλληλα, ότι είναι άνω των 11 δισ. ευρώ σε συμβάσεις και από αυτά 4,7 δισ. ευρώ στο δανειακό σκέλος. Και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι απαιτείται επιτάχυνση, φέροντας ως παράδειγμα τις καθυστερήσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης και το μεταρρυθμιστικό έργο στη δημόσια διοίκηση.



Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 161 εκατ. ευρώ πρώτης αρωγής για τις πλημμύρες

 



Συνεχίζονται οι καταβολές της πρώτης αρωγής, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της υποβολής αιτήσεων και των σχετικών διασταυρώσεων που έγιναν από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

  • Την Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πιστώθηκαν 2.891.402 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.
  • Άλλες, διενεργήθηκαν πληρωμές ύψους 2.798.000 ευρώ άλλες 454 επιχειρήσεις ως πρώτη αρωγή έναντι άλλες επιχορήγησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από άλλες πλημμύρες, άλλες οποίες περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε συνέχεια ολοκλήρωσης των αιτήσεων του δεύτερου κύκλου.

Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του πρώτου και του δεύτερου κύκλου άλλες πρώτης αρωγής, έχουν καταβληθεί 161.011.126 ευρώ άλλες 46.391 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές.

 



Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου - 4 προσαγωγές


 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου μεγάλη συντονισμένη επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με έρευνες σε κτίρια και δωμάτια της πρώην φοιτητικής εστίας, από τα οποία έχουν κατασχεθεί πολλά πράγματα που θα βοηθήσουν την έρευνα για την ανακάλυψη των αντιεξουσιαστών κακοποιών.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πανεπιστήμια είναι ορμητήρια κακοποιών εδώ και χρόνια, και μία εκκαθάρισση δεν θα λύσει και το πρόβλημα, εάν δεν απαγορευθεί η είσοδος κακοποιών δια παντός.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας -ΜΑΤ και ΟΠΚΕ-, βρίσκονται στο σημείο και διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους σε όλους τους χώρους.



Αφορμή, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, στάθηκε η πρόσφατη εμπρηστική επίθεση σε σχολικά λεωφορεία και ΙΧ στην περιοχή, και όλες οι άλλες επιθέσεις απο αντιεξουσιαστές.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει αρκετή ώρα, ενώ οι είσοδοι στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης έχουν αποκλειστεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερεις προσαγωγές, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.