Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Γελάει ο κόσμος με τον Βελόπουλο του έβαλε "χέρι" ο Ιερώνυμος και του χάλασε την εκκλησιαστική επανάσταση

 



Χάλασε το αφήγημα στον Κυριάκο Βελόπουλο και του στέρησε ο Ιερώνυμος την αρχηγεία στην εκκλησιαστική "επανάσταση" που ετοίμαζε κατά των πολιτικών.

Η αυστηρή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά του Κυριάκου Βελόπουλου και άλλων πολιτικών αρχηγών όπως του Δημήτρη Νατσιού για το «χριστιανόμετρο», προσγείωσε την φαιδρότητα και των δύο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής εξέφρασε την ενόχληση του προέδρου του και επιτέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο γιατί τους χάλασε το αφήγημα της "επανάστασης".

«Διαβάσαμε κάποιες δηλώσεις και νομίζαμε ότι τις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Δυστυχώς είδαμε ότι τις έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σε ρόλο εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Υιοθετεί τα όσα αναφέρουν τα τρολ της ΝΔ στο διαδίκτυο και τα πληρωμένα site για μια παραποιημένη δήλωση του προέδρου μας», είπε αρχικά ο κ. Χήτας και πρόσθεσε «ο πρόεδρος μας είπε να μην πάνε στις εκκλησίες για ψηφοθηρικούς λόγους και ήταν παραίνεση - μην πάτε αν θέλετε. Δεν σας είπε μην πάτε. Το να υιοθετεί ο Αρχιεπίσκοπος όσα λέει η ΝΔ μας στεναχωρεί. Νομίζαμε ότι ήταν ο Παύλος Μαρινάκης. Δεν θα έκανε τέτοια δήλωση ο Χριστόδουλος. Προεκλογικά, ο αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο. Να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν χρειάζεται να είναι τόσο ένθερμος υποστηρικτής του Μητσοτάκη ο Ιερώνυμος», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας.

Λίγα λεπτά αργότερα ο οπλαρχηγός Κυριάκος Βελόπουλος με ανάρτηση του επιχείρησε να αναδιπλωθεί δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τις δηλώσεις Ιερώνυμου και κάλεσε τα άλλα κόμματα να μην την εργαλειοποιούν.


«ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

-ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Λ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ.

-Η ΔΗΛΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ:

-ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

-ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΟ, ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ.

-ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

-ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ, Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ».



Δύο ΚΤΗΝΟΙ στην Θέρμη συνελήφθησαν γιατί πυροβόλησαν και σκότωσαν σκύλο


 

Τα ΚΤΗΝΟΙ που κακοποιούν ζώα ζουν δυστυχώς ανάμεσα μας παρά την αυστηροποίηση του νόμου.

Το αποτρόπαιο συμβάν σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη με δύο ΚΤΗΝΟΙ να σκοτώνουν έναν σκύλο που έκριναν επιθετικό προς οικόσιτα ζώα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Θέρμης όταν ένας άντρας 44 ετών, ζήτησε από έναν 47χρονο να πυροβολήσει το σκυλί, αγνώστου ιδιοκτήτη, λέγοντας του ότι ενοχλεί τα ζώα του. 

Ο τελευταίος αδιαφορώντας ότι διαπράττει κακούργημα όπλισε την κυνεγητική καραμπίνα και πυροβόλησε το άτυχο ζώο με αποτέλεσμα να το τραυματίσει θανάσιμα.

Την αστυνομία φέρεται πως ενημέρωσαν κάτοικοι του οικισμού λέγοντας πως άκουσαν πυροβολισμούς και τις κραυγές του σκύλου, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν τι ακριβώς είχε συμβεί.

Τα δύο ΚΤΗΝΟΙ συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των Νόμων περί ζώων και περί όπλων, του επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο και σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης για κακούργημα.




Ένας 21χρονος και δυο 17χρονοι κατηγορούνται για ξυλοδαρμό ανήλικου - Συνελήφθησαν και οι γονείς τους


 

Σε σχηματισμό δικογραφίας για υπόθεση ξυλοδαρμού ενός ανηλίκου, στον Πύργο, προχώρησε η Αστυνομία, με κατηγορούμενους δύο 17χρονους και έναν 21χρονο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο πατέρας του θύματος κατήγγειλε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι, ενεργώντας από κοινού με συνεργούς τους, επιτέθηκαν στον 17χρονο γιό του και του προκάλεσαν σωματικές βλάβες, ενώ παράλληλα τον εξύβρισαν και τον απείλησαν.

Μετά την καταγγελία παραγγέλθηκε η ιατροδικαστική εξέταση του ανήλικου θύματος, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των κατηγορουμένων, για πρόκληση σωματικών βλαβών εξύβριση και απειλή, θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Δικογραφία σχηματίσθηκε και σε βάρος των γονέων των ανηλίκων, για παραμέληση της εποπτείας τους.



Στα βήματα του Τσίπρα ο Κασσελάκης τάζει επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και προσλήψεις στην υγεία

 



Τα δίνει όλα και τα υπόσχεται όλα ο Στέφανος Κασσελάκης, ακριβώς όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα με αποτέλεσμα να υποφέρουμε και να παρακαλάμε να την γλιτώσουμε.

Για να είσαι τόσο στυγνός απατεώνας, πρέπει να είσαι η συνειδητά απατεώνας όπως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, η τυχοδιώκτης απατεώνας που δεν υπολογίζεις τίποτα.

Στην Ικαρία και τους Φούρνους βρέθηκε ο τουρίστας τυχοδιώκτης Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της πολυήμερης κρουαζιέρας του στα νησιά του Αιγαίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «μετά τη θερμή υποδοχή και τις συνομιλίες με τους κατοίκους, ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Ικαρίας, την κατάσταση στο οποίο περιέγραψαν με μελανά χρώματα κάτοικοι και υγειονομικοί. Είναι ενδεικτικό ότι, το 50% του προσωπικού είναι επικουρικό, ενώ η υποστελέχωση καθιστά προβληματική τη λειτουργία του».

Ο Κασσελάκης με σύνθημα κάνε το όπως ο Τσίπρας τάχθηκε υπέρ των μονιμοποιήσεων των υγειονομικών και της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, ώστε να καλυφθούν τα κενά και να παρέχονται υπηρεσίες με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια για τους ασθενείς.

Για να γίνει περισσότερο φαιδρός είπε «Δεν μπορεί να μας κουνάνε το δάχτυλο οι κυβερνώντες, όταν οι γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία. Χώρα η οποία από αμέλεια αφήνει τους πολίτες της να πεθαίνουν, δεν μπορεί να λέγεται ευρωπαϊκή».

Επανέλαβε τις βασικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μεταξύ αυτών, η θέσπιση ενός προγράμματος Στέγης για νοσηλευτές και γιατρούς στα νησιά, υπό την κεντρική ευθύνη της Πολιτείας και όχι του εκάστοτε Δήμου.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της ανακατεύθυνσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας, στην οποία αυτή τη στιγμή κατευθύνεται μόλις το 4,8% των εν λόγω κονδυλίων.

Με λίγα λόγια η συνταγή απάτης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και με Κασσελάκη.



Μητσοτάκης: Στενή η συνεργασία με την Εκκλησία - Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος, δεν υπάρχει χριστιανόμετρο

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Πρώτη στάση τους ήταν στον παιδικό σταθμό – νηπιαγωγείο «Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου», όπου τους υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους 47 μαθητές της δομής και τους δασκάλους τους. Ξεναγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας και στην αίθουσα ψηφιακού παραμυθιού και θεατρικού παιχνιδιού, ενώ τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα του Λαζάρου και προσέφεραν πασχαλινά δώρα, δικές τους δημιουργίες.

«Θέλω, Μακαριώτατε, να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για το σπουδαίο κοινωνικό σας έργο, επισκεπτόμενος σήμερα τρεις δομές οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής.

Και καθώς μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, νομίζω ότι τα λόγια σας, ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αγάπη και με σεβασμό, αντηχούν σήμερα περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ.

Και θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι η συνεργασία μας στο θεσμικά καθορισμένο πλαίσιο της ήταν, είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή. Και ότι προσβλέπουμε ακριβώς σε αυτό το σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα της Εκκλησίας, το οποίο έρχεται και συμπληρώνει τις κρατικές δομές, την κρατική πρόνοια, δίνοντας πάντα περίσσευμα αγάπης και στήριξης σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Και στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω και όλους τους συνεργάτες σας, κληρικούς και λαϊκούς, τους χιλιάδες εθελοντές, οι οποίοι συνεπικουρούν αυτό το πολύ πλούσιο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Και καθώς, όπως είπα, πλησιάζει η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, ημέρες περισυλλογής αλλά και ημέρες που όλοι μας μπορούμε να αναρωτηθούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε κυρίως αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Οπότε με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να τονίσω ότι εδώ όλοι όσοι εργάζονται καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να συμπαρασταθούν στα παιδάκια μας εκείνα και στις οικογένειές τους με τον καλύτερο τρόπο», σημείωσε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

«Ήρθε σήμερα ο Πρωθυπουργός μας να σας δει, να του πείτε ότι είστε καλά και ότι τώρα που θα κλείσει το σχολείο και θα γιορτάσουμε το Πάσχα όλοι μαζί, θα γίνετε πιο καλά παιδιά κι έτσι θα ξαναρθείτε πάλι για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Γίνεται μία καλή προσπάθεια, οι γονείς είναι αρκετά ευχαριστημένοι.

Εγώ πάλι και οι συνεργάτες μας είμαστε ευχαριστημένοι για την προσφορά στις οικογένειες, αλλά και στα παιδιά μας αυτά καθαυτά. Και θα θέλαμε κι άλλα τέτοια σχολεία αλλά, το λέγαμε και χθες, ζητάμε μια καλή συνεργασία, ώστε από κοινού και Εκκλησία και Πολιτεία να μπορούμε να κάνουμε τέτοια έργα και να τα καμαρώνουμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε και σήμερα κοντά μας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος μετέβησαν στον παιδικό σταθμό «Η Ζωοδόχος Πηγή», όπου γίνονται μαθήματα αγγλικής γλώσσας και θεατρικού παιχνιδιού. Ο Πρωθυπουργός είδε από κοντά τους χώρους του σταθμού και συνομίλησε με τους 15 μικρούς μαθητές.

Αμέσως μετά, επισκέφθηκαν το Κέντρο Γεροντολογίας «Άγιος Πορφύριος», όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του και συζήτησαν με τους 60 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στη δομή, ανταλλάσσοντας ευχές για το Πάσχα. Το κέντρο έχει κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ σε έκταση 27 στρεμμάτων, με συνολική επιφάνεια κτιρίων 5.000 τ.μ.







Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά Βελόπουλου : Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος και κάθε πολιτικός

 


Ο προκλητικός Κυριάκος Βελόπουλος, ως αρχηγός συμμορίας κακοποιών, προειδοποίησε τους βουλευτές της ΝΔ να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα, εφόσον ψήφισαν τον γάμο ομοφύλων, υποκινώντας έτσι σε βία και επεισόδια ακραίους κατά βουλευτών και υπουργών. 

Aποδοκιμασία των έμμεσων προτροπών του προκλητικά επικίνδυνου Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το Δήλεσι όπου μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επισκεφθούν δομές της Εκκλησίας.

«Έχουμε σταθερές γραμμές, τον λόγο του Θεού. Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιαδήποτε πολιτικός. Σεβόμαστε τους άνθρωπους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος τονίζοντας ότι «αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία, κοιτάμε πώς μπορούμε να πάμε μπροστά».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να πάω σε πράγματα που δεν τα λέει το Ευαγγέλιο. Εκείνος μπορεί να έχει τις απόψεις του, δεν μπορώ να ταυτιστώ με συμφέροντα προσωπικά».

Σχολίασε, επίσης, «αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες». Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι «η Εκκλησία μας καλεί όλους να αγαπά ο ένας τον άλλον, να σέβεται ο ένας τον άλλον». Σε ερώτηση δημοσιογράφων, δε, για το αν υπάρχει «χριστιανόμετρο», ο κ. Ιερώνυμος απάντησε, «όχι, ποτέ. Μόνο η αγάπη η συγχώρεση, η συναδέλφωση και η συνεργασία». 

«Υπάρχει ο λόγος του Θεού, η Εκκλησία λέει δεν κάνω διακρίσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει διαφορά στην αντιμετωπίση των θεμάτων. Αλλιώς τα βλέπει ο πολιτικός και αλλιώς ο πιστός. Εμείς αγαπάμε όλους τους ανθρώπους» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Είναι η ώρα που πρέπει να σκεφτόμαστε σοβαρά. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από συνεργάτες και συνεργασία» συμπλήρωσε ο κ. Ιερώνυμος και κατέληξε ότι η Εκκλησία κινείται «πάντα με αυτό που μας λέει το Ευαγγέλιο και ο λόγος του Θεού».





ΕΛΣΤΑΤ: Στα 36,27 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών - Αρνητική η αποταμίευση

 


Αύξηση 7,5% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά το δ' τρίμηνο πέρυσι σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 33,75 δισ. ευρώ σε 36,27 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 5,8% σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2022, από 37,3 δισ. ευρώ σε 39,5 δισ. ευρώ. Ενώ, το ποσοστό αποταμίευσης, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -8,9% το δ' τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με -10,6% το δ' τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα επίσης με τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων από την ΕΛΣΤΑΤ:

Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθαν στο ποσό των 3,8 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 20,1% σε σύγκριση με 19,9% το δ' τρίμηνο του 2022.

Στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών καταγράφηκε έλλειμμα 6,23 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,45 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το δ' τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, η αξία των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε 4,43%, ενώ η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε 2,21%.

Ο τομέας της Γενικής Κυβέρνησης παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 0,7 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2022 που η καθαρή λήψη ήταν 0,3 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το δ' τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, τρεχουσών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων 1,11 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,07 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, η συνολική οικονομία παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 5,13 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2023, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 η καθαρή λήψη δανείων ανέρχονταν σε 6,38 δισ. ευρώ.


Πηγή



Συνέλαβαν συμμορία νεαρών που έκανε οκτώ ένοπλες ληστείες έξι διαρρήξεις μέσα σε ένα μήνα

 



Αστυνομικοί συνέλαβαν συμμορία νεαρών, οι οποίοι μέσα σε ένα μήνα σχεδόν είχαν ρημάξει καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του thestival.gr, από αρχές Μαρτίου πέντε νεαροί, ηλικίας 18 έως 20 ετών, διέπραξαν οκτώ ένοπλες ληστείες και έξι διαρρήξεις σε καταστήματα ψιλικών και βενζινάδικα. 

Πρόκειται για καταστήματα σε Νεάπολη, Συκιές, Πυλαία και άλλες περιοχές της πόλης. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα.




Ο τυχοδιώκτης ινφλουένσερ Κασσελάκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός και μάλιστα για δύο θητείες τρομάζοντας τον κόσμο

 



Με την πολιτική ο Κασσελάκης έχει σχέση όπως και ο λαγός με την χελώνα, παρόλα αυτά δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα πέρασε ένα Αλέξη Τσίπρα, και ο ίδιος ο Κασσελάκης είναι χειρότερος απόν τον προηγούμενο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν θα πάρουμε.

Στην δήλωση αυτή προχώρησε ο θρασύτατος Στέφανος Κασσελάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, την ώρα που πρίν απο δύο ημέρες οι δηλώσεις τους για την υγεία ήταν για γέλια και έδειξαν την ανικανότητα του, όπως και το κάντο όπως ο Τσίπρας, μοίρασε 11 δις στην υγεία χωρίς να λέει που θα τα βρεί.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Στέφανο Κασσελάκη αν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα, με τον κύριο Κασσελάκη να απαντά «όχι, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα. Δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς αυτό που θέλει να πιστεύει, αρκεί -κατά τη γνώμη μου- να είναι σύννομο και ηθικό». Και καλά κάνει και πιστεύει στα θαύματα ο Κασσελάκης γιατί μόνο με θαύμα θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός σε μία χώρα που πέρασε ένα Τσίπρα και ένα ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, η επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν εάν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάποιο «business plan», για το τι θα κάνει και το πόσο θα μείνει στην Ελλάδα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντά «ναι. Θα ήθελα να μπορέσω να υπηρετήσω ως πρωθυπουργός για δυο θητείες, να μπορέσω να ολοκληρώσω ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να μπορούμε ως κυβέρνηση να ενώσουμε -όπως είπα- όλη την Ελλάδα, να αποκεντρώσουμε από τη χώρα μας, να λύσουμε το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που έχουμε», δηλαδή με λίγα λόγια να είχαμε να λέγαμε.

Ο Κασσελάκης με μια πορεία λίγων μηνών, προκαλώντας τον πλούτο του, κάνοντας γκάφες και σφάλματα, κάνοντας τουρισμό, δεν του δίνει το δικαίωμα να θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά του δίνει το δικαίωμα να πιστεύει στα θαύματα.

Και κάποιος να ενημερώσει τον τυχοδιώκτη Στέφανο Κασσελάκη ότι εκτός από την ακαταλληλότητα του ίδιου, είναι και τα στελέχη που το ακολουθούν τα οποία δεν μπορούν να τα εμπιστευτούν σοβαροί άνθρωποι.

Αλλά, όπως είπε και ο ίδιος, εφόσον αυτό που πιστεύει είναι σύννομο και ηθικό, δικαιούται να το πιστεύει. Ασχέτως εάν πρόκειται να γίνει ή όχι.


Αντώνης Σρόιτερ: «Εγώ που το άκουσα, δεν το είπατε, ότι "έγινε ένα θαύμα στη γέννησή μου" -»


Στέφανος Κασσελάκης: «Γιατί δεν το είπα».


Αντώνης Σρόιτερ: «Όχι, δεν το είπατε αυτό. Απ' την άλλη, μέσα στη χριστιανική θρησκεία και μέσα στις διδαχές είναι και τα θαύματα. Δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα. Έτσι δεν είναι;»


Στέφανος Κασσελάκης: «Όχι, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα. Δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς αυτό που θέλει να πιστεύει, αρκεί -κατά τη γνώμη μου- να είναι σύννομο και ηθικό».


Αντώνης Σρόιτερ: «Εσείς έχετε -θα το πω σε εισαγωγικά- business plan, για το πόσο ήρθατε, τι θα κάνετε και πόσο θα μείνετε;»


Στέφανος Κασσελάκης: «Ναι. Θα ήθελα να μπορέσω να υπηρετήσω ως πρωθυπουργός για δυο θητείες, να μπορέσω να ολοκληρώσω ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να μπορούμε ως κυβέρνηση να ενώσουμε -όπως είπα- όλη την Ελλάδα, να αποκεντρώσουμε από τη χώρα μας, να λύσουμε το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που έχουμε».



Μητσοτάκης: Εκτός τόπου και χρόνου ο Ανδρουλάκης, χωρίς αρχή, μέση και τέλος το πρόγραμμα Κασσελάκη


 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.


Τη διάθεσή του να διεκδικήσει και τρίτη θητεία, θέτοντας στην κρίση των πολιτών το έργο της κυβέρνησής του, στις εθνικές εκλογές του 2027 κατέστησε σαφή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι και τη Σία Κοσιώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση για την προοπτική ανάληψης από τον ίδιο ευρωπαϊκού αξιώματος, ενώ επιτέθηκε τόσο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, όσο και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, για τον οποίο, μάλιστα, είπε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό.

Σε ερώτηση για το αν έχει επιλέξει αντίπαλο, αιφνιδίασε τη δημοσιογράφο:

Σία Κοσιώνη: Κύριε πρόεδρε, έχετε επιλέξει αντίπαλο; Φαίνεται τα πυρά σας να στρέφονται κυρίως κατά του κ. Κασσελάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω.

Σία Κοσιώνη: Έχετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.

Σία Κοσιώνη: Και είναι ο κ. Κασσελάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, είναι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Σία Κοσιώνη: Πολιτικό αντίπαλο εννοώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, πολιτικό αντίπαλο δεν έχω επιλέξει. Θα τον επιλέξει ο ελληνικός λαός ή τον έχει ήδη επιλέξει στο βαθμό που, όπως σας είπα, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν.

«Δεν σας νοιάζει ποιος θα είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;» επέμεινε η Σία Κοσιώνη.

«Κατ' αρχάς στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν θα αλλάξει. Από εκεί και πέρα, το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή-αριστερή ''πολυκατοικία'' είναι θέμα δικό τους. Αυτό το οποίο με νοιάζει εμένα είναι να προσπαθώ συνέχεια να βελτιώνω την καθημερινότητα των πολιτών μου και να αναμετριέμαι με τα πολλά προβλήματα τα οποία κληρονομήσαμε» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Λυπάμαι που το λέω τόσο απόλυτα στο ζήτημα αυτό, διότι με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό, για το οποίο έχουν δοθεί απαντήσεις, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό» τόνισε, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εργαλειοποίησης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε «να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως μία χώρα περίπου ημι-αυταρχική. Κι έφτασε στο σημείο να οδηγήσει και κάποιους στο να ισχυριστούν ότι ''πρέπει να κοπούν και ευρωπαϊκά κονδύλια''».

«Είναι βαρύ, πάντως, να λέτε ότι ένας πολιτικός σας αντίπαλος δυσφημεί τη χώρα του διεθνώς», αντέτεινε η δημοσιογράφος.

«Μα για τον ΣΥΡΙΖΑ το λέω ανοιχτά. Για τον κ. Ανδρουλάκη το λέω εμμέσως, με την έννοια ότι το μόνο το οποίο λέει είναι να παρουσιάζει την Ελλάδα με μελανά χρώματα σε ένα ζήτημα το οποίο πράγματι είναι σημαντικό» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στα χθεσινά έκτροπα στη Βουλή, και την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Βουλής σημείωσε.

«Ήταν ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό. Δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να γίνεται αρένα μποξ. Να συγχαρώ τον πρόεδρο της Βουλής για τα αντανακλαστικά του. Παράλληλα, ήταν αποκαλυπτικός καθώς φάνηκε τι συμβαίνει στην ακροδεξιά πολυκατοικία, ή αυθαίρετο καλύτερα, μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή. Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιους πρεσβεύουν αυτά τα κόμματα».

Για τους Σπαρτιάτες είπε : «Οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός διαδικασίας από τον Άρειο Πάγο μετά από ρύθμισή που προώθησε η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι φυσικά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Για «κανάλι» ΣΥΡΙΖΑ και ακροδεξιάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του Πάνου Καμένου. Είμαστε ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι σε τέτοια κόμματα. Οι απειλές από τον κύριο Βελόπουλο και οι προτροπές, όσων έκαναν μια κοινοβουλευτική επιτροπή, είναι απαράδεκτες. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν έτσι την πίστη. Πλησιάζει το Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Είναι ημέρες αγάπης και αλληλεγγύης».

Για τον Κυριάκο Βελόπουλο: «Δεν θέλω να πω περισσότερα. Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση και όλοι είδαμε τι έγινε στη Βουλή. Καταλήγει κάποιος σε συμπεράσματα, για το τι εκφράζουν αυτά τα κόμματα. Υπάρχουν πολλοί γιαλαντζί πατριώτες, του γλυκού νερού. Ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση».

Για τις ψήφους των «Σπαρτιατών»: «Βρεθήκαμε απέναντι τους με πράξεις, όχι με λόγια. Δόθηκε με σαφήνεια η απάντησή μας. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το γεγονός πως το μόρφωμα αυτό είναι εκτός Ευρωεκλογών».

Στην ερώτηση για την αύξηση της ακροδεξιάς και αν έχει ευθύνη, προωθώντας "ενοχλητική" ατζέντα γι' αυτό το ακροατήριο, ο πρωθυπουργός είπε:

-Πάντα υπήρχαν πρόσωπα δεξιά της ΝΔ που συγκέντρωναν όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό. Στην Ευρώπη ανεβαίνει κυρίως για το μεταναστευτικό.Στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό.

-Για τη βαρύτητα που αποδίδεται στις ευρωεκλογές, είπε ότι την επόμενη μέρα θα είναι και πάλι κυβέρνηση η ΝΔ. Θέλουν τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, σηκώνουμε το γάντι, είπε.

- Για τα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο: Ελάχιστοι είναι σελέμπριτι, αλλά και αυτοί είναι καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους χώρο. Μπορεί να είναι σελέμπριτι, αλλά μπορεί να σταθεί στην Ευρώπη. Μόνο η ΝΔ μπορούσε να κάνει τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Να δουν οι πολίτες προσεκτικά το ψηφοδέλτιο, να κάνουν επιλογή όχι μόνο με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα.

-Ποιο είναι το ποσοστό που θα θεωρήσει επιτυχία: Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες εκλογές. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο δύσκολο.

- Τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές τα ακούω ήδη. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό, η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη, δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση

Για τα θέματα της ασφάλειας και τις συλλήψεις για την οπαδική βία είπε ότι δυσκολεύεται να σχολιάσει δικαστική έρευνα σε εξέλιξη. Αυτό που μπορώ να πω, δεν έχω πρόσθετη πληροφόρηση, διεξήχθη απόλυτα εμπεριστατωμένη έρευνα με απόλυτη εχεμύθεια. Η δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει και θα τιμωρηθούν οι αυτουργοί, φυσικοί και ηθικοί.

Πήραμε και δύσκολες αποφάσεις, αλήθεια είναι ότι η κατάσταση δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν πέρσι και πρόπερσι. Ισως για πρώτη φορά συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με τον καρκίνο της οπαδικής βίας. Οταν το κράτος θέλει να επιβάλει τη νομιμότητα μπορεί να το κάνει. Δείτε πέρσι, συζητούσαμε για τη Μύκονο.

Για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ένιωσε μεγάλη στενοχώρια και μεγάλο θυμό. Ηταν μια γροθιά στο στομάχι. Όλα έγιναν λάθος. Ηταν μια τραγωδία αυτό που έγινε. Όμως από την άλλη ήταν και ένα περιστατικό μεγάλης αφύπνισης για όλους για το κράτος πώς μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα αλλά και για τις γυναίκες να αισθάνονται άνετα να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά.

Κοίταξα τα στοιχεία του Απριλίου: μόνο τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουμε 1.245 συλλήψεις και καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας και 252 panic button τα οποία εγκαταστάθηκαν στα τηλέφωνα γυναικών που βρίσκονται σε δυνάμει κακοποιητικά περιβάλλοντα. Στη μνήμη της Κυριακής έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Να φτιάξουμε περισσότερα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας. Να αισθάνονται οι γυναίκες, που το αισθάνονται για να υπάρχουν τόσες καταγγελίες, ότι όταν απευθύνονται στο κράτος να υπάρχει μια δομή που θα τις προστατεύει και δεν θα αδιαφορεί. Κάθε τραγωδία πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο.

Αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει είπε. Δεν λέω ότι η ακρίβεια είναι μόνο εισαγόμενη, ότι δεν έχει χαρακτηριστικά που αφορούν τη δομή της οικονομίας, είναι όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, αναγνώρισε. Να αναγνωρίζετε ότι από τότε που εκπέμψαμε το μήνυμα στις πολυεθνικές είδαμε –κάποια- αποτελέσματα σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αφορούν μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, καθορισμό περιθωρίων κέρδος στο βρεφικό γάλα… είδαμε –κάποια- βελτίωση. Είδαμε κάποια -προσέξτε, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου- βελτίωση. Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, ειδικά ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν νοικοκυριά σήμερα τα οποία δοκιμάζονται και για τα οποία οι μακροοικονομικές επιδόσεις, όσο καλές και αν είναι, δεν τους αφορούν. Μιλάω πολύ ανοιχτά, αλλά θα προσπαθήσω να συνδέσω τη μεγάλη εικόνα με τον λογαριασμό και, θα έλεγα, το τεφτέρι του κάθε νοικοκυριού.

Επειδή η οικονομία πάει καλά οι μισθοί αυξάνονται. Διότι τελικά το διαθέσιμο εισόδημα καθορίζεται από το πόσα λεφτά μπαίνουν στο σπίτι και πόσα βγαίνουν από το σπίτι. Οι μισθοί αυξάνονται και αυτό δεν αμφισβητείται. Και ο μέσος μισθός και ο κατώτατος μισθός. Οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, άρα έχουμε περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα. Έκτακτες βοήθειες υπάρχουν, στον βαθμό που η οικονομία μπορεί να τις αντέξει, με έμφαση στους πιο ευάλωτους, γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση στα δομικά μέτρα. Και υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια… Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ επιδόματα δίνουμε κάθε χρόνο.

Το τέλος των επιδομάτων δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν έρχεται από τη μία στιγμή στην άλλη, γιατί έχουμε ένα κοινωνικό κράτος το οποίο είναι παρόν σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις. Πάρτε για παράδειγμα τα επιδόματα που αφορούν την οικογένεια, γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την οικογένεια. 2.400 ευρώ τώρα για τη γέννηση κάθε παιδιού, και αναδρομικά. Αρα, έχουμε στοχευμένες πολιτικές σε πεδία που μας ενδιαφέρουν πραγματικά να αναδείξουμε.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα, όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί. Και τελικά αυτή είναι η μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Ο πληθωρισμός αρχίζει να δείχνει ενδείξεις ότι υποχωρεί, όμως οι τιμές είναι 30% στο σούπερ μάρκετ, κατά μέσο όρο, πιο υψηλές από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια, αναγνώρισε.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα σημείωσε ότι πληρώνονται. Τελικά, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο ανταγωνισμός πρέπει να λειτουργήσει. Ο ανταγωνισμός είναι μία απάντηση, όπως είναι και ο ευαισθητοποιημένος καταναλωτής, όπως είναι και εργαλεία όπως ο «e-Καταναλωτής», τον οποίον θα ξαναπαρουσιάσουμε σε βελτιωμένη εκδοχή, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να μπαίνει και να βλέπει για 3.000 κωδικούς ποιο σούπερ μάρκετ έχει το πιο φθηνό «καλάθι».

Αυτές είναι σημαντικές παρεμβάσεις, γιατί τελικά όσο μεγαλύτερη διαφάνεια υπάρχει στις τιμές, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός λειτούργησε, και στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, διότι μιλάμε πολύ για το σούπερ μάρκετ αλλά το σούπερ μάρκετ στατιστικά είναι το 22% των δαπανών ενός νοικοκυριού. Δεν μιλήσαμε καθόλου για την ενέργεια, όπου οι τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες... Γιατί; Γιατί λειτούργησε και ο ανταγωνισμός και γιατί στηρίξαμε στη διάρκεια της κρίσης τα νοικοκυριά.

Με αφορμή και τις ευρωεκλογές, σχολίασε, και ναι, είχαμε και ευρωπαϊκή στήριξη. Για γυρίστε πίσω στην εποχή του Covid, όλα τα χρήματα τα οποία δώσαμε για να κρατήσουμε όρθια την οικονομία. Αν δεν είχαμε και ευρωπαϊκή στήριξη για όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε. «Να πώς συνδέεται, λοιπόν, το τι γίνεται στην Ευρώπη με το τι γίνεται στην Ελλάδα και τελικά με τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού. Γι’ αυτό και οι ευρωεκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία» επισήμανε.

Η πίεση στην αγορά είναι συνεχής. Δεν θα σταματήσουμε τους ελέγχους και αν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα για τα οποία είμαστε πεπεισμένοι ότι θα φέρουν αποτέλεσμα, μη διστάσετε ότι θα τα εφαρμόσουμε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Κι αν αυτό σημαίνει και πρόστιμα σε πολυεθνικές -και έχουν μπει πρόστιμα. Και, ξέρετε, το πρόστιμο για μια μεγάλη εταιρεία δεν είναι το οικονομικό, το 1 εκατομμύριο το οποίο μπορεί να πρέπει να πληρώσει. Πολύ περισσότερο έχει να κάνει με τη φήμη της εταιρείας και τη ζημιά που μπορεί να γίνεται σε ένα άλλο επίπεδο. Καμία μεγάλη εταιρεία δεν θέλει να φάει πρόστιμο. Πολλές έχουν φάει, όμως, και έχουν αναγκαστεί να προσαρμόσουν τις συμπεριφορές τους. Γιατί πολύ απλά παρανομούσαν.

Για τα Τέμπη ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, ότι γυρνώντας τον χρόνο πίσω, σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Αναφέρομαι, κυρίως, όχι στους χειρισμούς στο πεδίο. Αναφέρομαι κυρίως στην επικοινωνία και στην ανοχή την οποία δείξαμε στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες δυστυχώς ρίζωσαν και έπεισαν ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας. Ότι έγινε «μπάζωμα» ή «ξεμπάζωμα», γιατί βλέπετε ότι αλλάζουν οι ορολογίες κάθε τρεις και λίγο… Όσο γνωρίζω εγώ, και νομίζω ότι γνωρίζω αρκετά, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Αλλά αυτό θα το κρίνει τελικά η Δικαιοσύνη. Κανείς δεν θα πιστέψει ή λίγοι θα πιστέψουν αυτό το οποίο θα πω εγώ. Θα πιστέψουν, όμως, τη Δικαιοσύνη και τους πραγματογνώμονες οι οποίοι μπήκαν, και δεύτεροι, για να επιβεβαιώσουν αυτά τα οποία είπε ο πρώτος πραγματογνώμονας για το περιστατικό αυτό επισήμανε.

Και για την εξεταστική επιτροπή, γιατί φαντάζομαι ότι μπορεί να με ρωτήσετε, το πόρισμα της εξεταστικής, της πλειοψηφίας, είναι ένα συγκροτημένο κείμενο. Αλλά σίγουρα η εικόνα η οποία δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μια άσχημη γεύση. Αυτό δεν μπορούμε να μην το αναγνωρίσουμε.

Θέλω να σας πω, όμως, ότι από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο η εξεταστική επιτροπή να μετατραπεί σε ένα πεδίο πολιτικών αντεκδικήσεων, κομματικών αντεκδικήσεων. Και, δυστυχώς, έτσι έγινε. Αλλά αυτό το οποίο είχα πει και στο οποίο επιμένω είναι ότι τελικά η Δικαιοσύνη θα απαντήσει στο τι πραγματικά έγινε. Και δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο και δεν θα πω τίποτα άλλο για το θέμα αυτό γιατί έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Και καλό είναι όλοι να έχουν εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη.

Γι’ αυτά για τα οποία μπορώ να μιλήσω είναι για το πώς κάνουμε, όχι πώς θα κάνουμε, πώς κάνουμε τα τρένα μας πιο ασφαλή. Προχθές βρέθηκα στην Θεσσαλία, 450 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα σιδηροδρομικά έργα για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου. Η περιβόητη τηλεδιοίκηση, για την οποία έγινε τόση φασαρία, είχε παραδοθεί. Στο μεγαλύτερο κομμάτι λειτουργεί, εκτός του κομματιού που καταστράφηκε από τον «Daniel», όπου δυστυχώς πρέπει να ξανακατασκευαστεί.

Η μεγαλύτερη τιμή για εμένα είναι να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο εκλεγμένος Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης με αφορμή ξένα δημοσιεύματα ότι θα αναλάβει κάποια ευρωπαϊκή θέση. 

Πρέπει να σας πω ότι όταν ξεκίνησα την καριέρα μου δεν μπορούσα κατ’ ανάγκη να φανταστώ ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο. Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Με τίμησαν με ένα μεγάλο ποσοστό, με τίμησαν για μία τετραετία, θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει.

Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική -δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα Πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα-, δεν με αφορά καθόλου όμως, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά άλλο δημοσίευμα των «Financial Times», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι «μάς ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά: η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα.

Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.

Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία.