Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Νέα Δημοκρατία : Τα χρέη των πολιτών, μόνο προς την εφορία, ξεπέρασαν τα 102 δις ευρώ.




Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα νέα στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά την αδιέξοδη πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης.

Τα χρέη των πολιτών, μόνο προς την εφορία, ξεπέρασαν τα 102 δις ευρώ. 
Ένας στους δύο Έλληνες φορολογούμενους χρωστούν στην εφορία.  
Και πάνω από 1 εκατ. πολίτες έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις.

Κατά τα άλλα η ανερμάτιστη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για μια δήθεν καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.

Η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι Έλληνες πολίτες». 




Η Αφρική κόβεται στη μέση! Νέα Ήπειρος γεννιέται



Τη λένε κοιλάδα του μεγάλου ρήγματος και όχι άδικα. Είναι στην επαρχία Ναρόκ στην Κένυα και φαίνεται ότι αποτελεί την πιο απτή απόδειξη ότι η Αφρική κόβεται στη μέση για να γεννηθεί μια νέα Ήπειρος. Ακούγεται απίστευτο, ωστόσο οι επιστήμονες συμφωνούν ότι όλα τα φαινόμενα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα αυτό δείχνουν.

Μετά τους τελευταίους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή εμφανίστηκε ένα τεράστιο ρήγμα πλάτους 20 μέτρων και βάθους 15 μέτρων. Το ρήγμα είναι αρκετά επιφανειακό, ωστόσο αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι η Αφρική κόβεται στη μέση. Η νέα Ήπειρος που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει τη σημερινή Σομαλία, τη μισή Αιθιοπία την Κένυα και την Τανζανία. Η νέα Ήπειρος όπως έχει συμβεί παντού στον πλανήτη στο παρελθόν θα χωριστεί από την Αφρική με έναν νέο ωκεανό που θα δημιουργηθεί.


Οι επιστήμονες λένε ότι άλλη μια ισχυρή ένδειξη είναι η ύπαρξη στην περιοχή κοντά στη ζώνη που αναμένεται να υπάρξει το χάσμα του ηφαιστείου Σουσουά. Είναι μια ένδειξη ότι ο φλοιός της γης στο σημείο αυτό έχει σημαντικό ρήγμα.

Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για ενεργοποίηση της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα αυτό φαίνεται άλλαξε. Η λεγόμενη Σομαλική Πλάκα φαίνεται πως ενεργοποιείται…


Για όσους αναρωτιούνται πάντως τι θα συμβεί και αν θα υπάρξουν άμεσα κοσμοϊστορικές αλλαγές η απάντηση είναι ότι θα χρειαστεί να περιμένουν για να δουν την νέα Ήπειρο περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια… Η Γη έχει τους δικούς της ρυθμούς…


Πηγή : newsit.gr


Αυτά είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για τα πρόστιμα του νέου ΚΟΚ




Στην εξειδίκευση των εισοδηματικών κριτηρίων με τα οποία θα συνδέονται τα πρόστιμα του νέου ΚΟΚ, προχώρησε ο Χρήστος Σπίρτζης, εντάσσοντάς τα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός Μεταφορών στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η κλιμάκωση θα είναι η εξής:

– για εισόδημα έως 50.000 ευρώ: καμία προσαύξηση

– για εισόδημα 50.001 – 100.000 ευρώ: διπλασιασμός του προστίμου

– για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ: τριπλασιασμός του προστίμου.

Ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε ότι το εισόδημα θα υπολογίζεται σε ατομικό επίπεδο κι όχι σε οικογενειακό.

Σε ότι έχει να κάνει  με την έναρξη εφαρμογής της επιβολής προστίμου ανάλογα με το ύψος του ατομικού εισοδήματος, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου το προσδιορίζουν το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Και αυτό γιατί οι  οι αστυνομικοί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους tablet συνδεδεμένο με εκτυπωτή και αφού καταχωρήσουν το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό κυκλοφορίας και το είδος της παράβασης, θα ενημερώνεται αυτομάτως εάν ο παραβάτης ενώπιόν του ανήκει στην κατηγορία Α, Β ή Γ, για να του βεβαιώσει το ανάλογο πρόστιμο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέα Δημοκρατία : Συντελούνται αναιτιολόγητα και άδικα παράνομες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις





Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκτός τόπου και χρόνου στο υπουργείο Εργασίας: Δεν υπάρχει ούτε η τυπική συνεννόηση μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργών για θέματα αρμοδιότητάς τους με αποτέλεσμα οι παράνομες περικοπές στις συντάξεις συνεχίζονται».

Πλήρης Δήλωση

«Εδώ και 21 μήνες -με πρόσχημα το άρθρο 96 του Ν.4387/2016- συντελούνται αναιτιολόγητα και άδικα παράνομες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 1.300 ευρώ.

Από το αρμόδιο Υπουργείο, όμως, γίνονται απόλυτα αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των παραπάνω ποσών. Αφ’ ενός, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι “θα” υπάρξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστροφή -ύστερα από αίτηση- των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.

Αφ’ ετέρου, η αρμόδια Υπουργός, κ. Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στο ΣΚΑΙ, απάντησε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προαπαιτεί συμφωνία με τους θεσμούς και ως εκ τούτου απαιτείται η συναίνεσή τους για την επιστροφή των κρατήσεων. Με άλλα λόγια, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου στο Υπουργείο Εργασίας: Δεν υπάρχει ούτε η τυπική συνεννόηση μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργών για τα θέματα αρμοδιότητάς τους.

Είναι δικαίωμά τους να εκτίθενται. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να εμπαίζουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά τους θεσμούς. Αποτελεί απλά μια συνειδητή επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις.

Η Κυβέρνηση πρέπει, σήμερα κιόλας, να σταματήσει τις παράνομες περικοπές και να επιστρέψει άμεσα το σύνολο που έχει παρακρατηθεί στους δικαιούχους και μάλιστα χωρίς αίτηση!».           


Ντόρα Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση έχει προκαλέσει διχασμό στον τόπο



Το μεγαλύτερο κακό που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ο διχασμός που έχει προκαλέσει στον τόπο» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky.

Σημείωσε ότι η θέση της ΝΔ είναι καθαρή και υπέρ της εθνικής συνεννόησης στα εθνικά θέματα και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εμφανίστηκε με δύο διαφορετικές γραμμές στο Σκοπιανό και δεν επεδίωξε τη δημιουργία εθνικού μετώπου. Έτσι αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική μας ισχύ».

Η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι και η ίδια δεν θέλει η λέξη Μακεδονία να υπάρχει στο όνομα της γειτονικής χώρας, πρόσθεσε όμως ότι «πρέπει να πάμε στη διαπραγμάτευση με μία ρεαλιστική θέση». «Το Βουκουρέστι» είπε «είναι ένα τεράστιο κεκτημένο και αν η κυβέρνηση προχωρήσει είτε με σαλαμοποίηση του ζητήματος είτε με οδικό χάρτη, τότε θα χαθεί το κεκτημένο και θα έχουμε υποστεί ήττα».

Σε ερώτηση για το σκάνδαλο της Novartis υποστήριξε ότι το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα και έτσι δεν βοηθάει στη διαλεύκανση ενός υπαρκτού σκανδάλου. «Η ΝΔ δεν θα δεχθεί τη σπίλωση των στελεχών που γίνεται για μικροπολιτικούς λόγους» τόνισε.

Τέλος η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υποστήριξε ότι πάντα υπήρχε συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα εθνικά θέματα. «Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η πρώτη κυβέρνηση που συνειδητά από την πρώτη μέρα που ανέλαβε δεν έχει καμία επαφή με την αντιπολίτευση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό» σημείωσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Στα Σκόπια ο Κοτζιάς με όλη σχεδόν την Ελλάδα εναντίον των χειρισμών των δικών του και της κυβέρνησης του



Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να έχουν μία πρώτη συζήτηση για τα  προσχέδια συμφωνίας που έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές.

Η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια γίνεται με σχεδόν όλους τους ΄'Ελληνες εσωτερικού και εξωτερικού αντίθετους με την τακτική την δικιά του και της κυβέρνησης του στις διαπραγματεύσεις.

Προβληματισμός επικρατεί και στην κυβέρνηση για το κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας αλλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, όπως η αλλαγή του Συντάγματος στη γειτονική χώρα. 

Ο Νίκος Κοτζιάς μεταφέρει όπως ακούγεται μήνυμα ότι δεν επιθυμεί η Ελλάδα «σαλαμοποίηση» του ζητήματος αλλά συνολική λύση. 




ΙΕΛΚΑ: Η νηστεία επηρεάζει το 5% των πωλήσεων λιανεμπορίου τροφίμων



Δύο στους τρεις καταναλωτές νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ένας στους έξι όλη τη Σαρακοστή, όπως προκύπτει από έρευνα καταναλωτών που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), με το σούπερ μάρκετ να καταγράφεται ως το σημείο πώλησης που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του καταναλωτή.

Από την έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από 6 έως 18 Μαρτίου με δείγμα 800 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα προκύπτει επίσης ότι το 5% (900 εκατ. ευρώ) των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων επηρεάζεται από τη διατροφή της νηστείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 67% δηλώνουν ότι νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα (ποσοστό που ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο αν συμπεριλάβουμε και το 22% που αναφέρει ότι νηστεύει μόνο μερικές φορές). Συνολικά όλη τη Σαρακοστή δηλώνει ότι νηστεύει ποσοστό 17%, ενώ συνολικά σε όλες τις νηστείες καθ’ όλο το έτος δηλώνει ότι νηστεύει το 15% των ερωτηθέντων.

Εκτιμάται με βάση τα συνδυαστικά στοιχεία ερευνών του ΙΕΛΚΑ ότι το 5% των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ, σχετίζονται ή επηρεάζονται από τις διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις της περιόδου της νηστείας.

Αν και το 45% του κοινού θεωρεί ότι η διατροφή του την συγκεκριμένη περίοδο της νηστείας κοστίζει περισσότερο ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα απ’ ότι συνήθως, συνολικά οι απόψεις για τη διατροφή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι θετικές. Συγκεκριμένα σε σχέση με τις απόψεις-συναίσθημα που έχουν οι ερωτηθέντες για τη νηστεία είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία θεωρεί τη διατροφή της νηστείας ως μία υγιεινή επιλογή σε ποσοστό 73% ενώ ένας στους δύο μάλιστα δηλώνει ότι του αρέσει να νηστεύει.

Σε σχέση συγκεκριμένα με τις τροφές τις οποίες είθισται να νηστεύει το καταναλωτικό κοινό τη μεγαλύτερη δυσκολία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει στο λάδι σε ποσοστό 85%, στα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 76% και στα γλυκά σε ποσοστό 62%. Αντίθετα στη νηστεία ψαριού και κρέατος αντιμετωπίζουν μικρότερες δυσκολίες σε ποσοστά 41% και 52% αντίστοιχα με μόλις 10% και 18% αντίστοιχα να δηλώνουν μεγάλη δυσκολία.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση συγκεκριμένων σημείων πώλησης, σύμφωνα με την έρευνα, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνει το κανάλι του σούπερ μάρκετ στην ποικιλία νηστίσιμων ειδών με 77% και στην εξοικονόμηση χρημάτων με 67% και ακολουθούν η λαϊκή αγορά με 8% και 16% αντίστοιχα και ο φούρνος και το αρτοπωλείο με 4% και 6% αντίστοιχα.

Όσον αφορά το σημείο πώλησης το οποίο ο καταναλωτής ταυτίζει περισσότερο με τη διατροφή του την περίοδο της νηστείας, το σούπερ μάρκετ επιλέγεται από το 62% του κοινού και η λαϊκή και ο φούρνος από 12%.


Πηγή : naftemporiki.gr


Λυκουρέντζος: Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα



«Δεν αρνούμαι την έρευνα. Δεν αρνούμαι να καταθέσω. Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή απο τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» αναφέρει ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis, Θοδωρή Δρίτσα. 


Ο κ. Λυκουρέντζος δηλώνει ότι αρνείται την πρόκληση για κατάθεση, καθώς, όπως αναφέρει δεν επιθυμεί να συμπράξει «σε καμία μορφή αποπροσανατολισμού. 

Η επιστολή του κ. Λυκουρέντζου έχει ως εξής: 

ΑΝΔΡΕΑΣ Θ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ
Λυκόβρυση, 22α Μαρτίου 2018.

Αξιότιμον Πρόεδρον,
Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής,
για την Διενέργεια Προκαταρτικής Εξέτασης,
Κύριον Θεόδωρο Δρίτσα,
Βουλή των Ελλήνων.

Σε συνέχεια της επιστολής σας, της 21ης Μαρτίου 2018,με αριθμό πρωτοκόλλου 10,σας γνωστοποιώ ότι δεν επιθυμώ την εμπλοκή μου σε οποιουδήποτε διαδικαστικού χαρακτήρα συζήτηση, παρά μόνον σε αυστηρά τυπική και νομικά άρτια συνεδρίαση της Επιτροπής σας, με θέμα την πλήρη διαλεύκανση της υποθέσεως, την οποία με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής αναλάβατε να διερευνήσετε.

Πολύ δε περισσότερο όταν ακολουθουμένων αυτών των διαδικασιών, τις οποίες προτείνει και εφαρμόζει η Κυβερνητική πλειοψηφία και κατόπιν κακόβουλων διαδόσεων, μισαλλόδοξων δηλώσεων και υπονομευτικών δημοσιευμάτων, προκαλούνται ψευδείς εντυπώσεις στην Ελληνική κοινωνία, περί μεθοδευμένης αποφυγής του ελέγχου, εκ μέρους των αναφερομένων στην δικογραφία. Πρακτικές,οι οποίες έχουν ως συνέπεια την οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση και τελικώς με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας την συσκότιση αντί την διερεύνηση της υπόθεσης.

Δεν αρνούμαι την έρευνα. Δεν αρνούμαι να καταθέσω.
Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή απο τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Προσωπικά επιμένω σε όσα ανέφερα με την ομιλία μου, στην Ολομέλεια της Βουλής,την 21η Φεβρουαρίου 2018.

Είμαι αθώος.Ουδέν αδίκημα διέπραξα,ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει.

Συνεπώς,για αδικήματα τα οποία δεν διέπραξα,δεν με αφορά και η οποιαδήποτε ερμηνεία περί παραγραφής.

Η αλήθεια και μόνον η αλήθεια με αφορά.

Είμαι αθώος και θα εξαντλήσω με δική μου πρωτοβουλία,κάθε προσφερομένη εκ του Συντάγματος δυνατότητα,για να υπερασπιστώ την Τιμή μου,από την ανυπόστατη ψευδομαρτυρία και άδικη σπίλωση.

Σας δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να παραστώ στην συνεδρίαση της Επιτροπής σας την 30η Μαρτίου 2018, στην οποία με προσκαλέσατε,για τα αναφερόμενα στην επιστολή σας διαδικαστικά θέματα.

Δεν επιθυμώ να συμπράξω σε καμιά μορφή αποπροσανατολισμού.

Ευελπιστώ να μου παράσχετε το δικαίωμά,να παραστώ σε μεταγενέστερη συνεδρίαση αν τυχόν αποφασίσει σχετικά η Επιτροπή σας,για να καταθέσω επί της ουσίας της υπόθεσης, μετά και την επιβαλλόμενη εξέταση των μαρτύρων.

Με τον προσήκοντα σεβασμό σε εσάς και τα μέλη της Επιτροπής σας,σημειώνω με έμφαση τις βαρύτατες ηθικές ευθύνες τις οποίες επωμίζεσθε, με τις ακολουθούμενες πρακτικές, οι οποίες συντηρούν αδίκως την σπίλωση. Κατεπείγουσα επιδίωξή σας όφειλε να είναι η αμερόληπτη διερεύνηση της αλήθειας και η απρόσκοπτος απονομή δικαιοσύνης.

Η παρούσα επιστολή μου, παρακαλώ να αναγνωσθεί και να καταχωρισθεί στα τηρούμενα πρακτικά των συνεδρίασεων της Επιτροπής σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ Θ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ



Πηγή : protothema.gr


Βίντεο - ομολογία άφησε πίσω του ο βομβιστής του Ώστιν πριν ανατιναχτεί

O 23χρονος Μάρκ Άντονι Κόντιτ - Austin Community College via AP


«Δεν αναφέρει τίποτα που να σχετίζεται με την τρομοκρατία, ούτε αναφέρει κάτι περί μίσους, αλλά, αντιθέτως, τα όσα τον ακούμε να λέει παραπέμπουν στο ξέσπασμα ενός νέου ανθρώπου που είχε δεχτεί πολλά χτυπήματα στην προσωπική του ζωή» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ώστιν στους δημοσιογράφους.

Εικοσιπεντάλεπτο βίντεο στο οποίο ομολογεί τις επιθέσεις που είχε διαπράξει στο Ώστιν του Τέξας, έγραψε στο κινητό του τηλέφωνο, λίγο πριν ανατιναχτεί, ο κατά συρροή βομβιστής, ο 23χρονος Μάρκ Άντονι Κόντιτ, σύμφωνα με την αστυνομία. 

Στο βίντεο, ο νεαρός βομβιστής, ο οποίος ανατινάχτηκε χθες προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του από τους αστυνομικούς, περιγράφει με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο έφτιαξε και τα επτά δέματα-βόμβες. 

Η αστυνομία αναφέρει ότι το βίντεο δε δίνει νέα στοιχεία σχετικά με τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος ωστόσο, ομολογεί τις πράξεις του.

«Δεν αναφέρει τίποτα που να σχετίζεται με την τρομοκρατία, ούτε αναφέρει κάτι περί μίσους, αλλά, αντιθέτως, τα όσα τον ακούμε να λέει παραπέμπουν στο ξέσπασμα ενός νέου ανθρώπου που είχε δεχτεί πολλά χτυπήματα στην προσωπική του ζωή» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ώστιν στους δημοσιογράφους. 

Ο 23χρονος, ο οποίος δεν είχε ποινικό μητρώο, σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους πέντε με τα τρομο-δέματα που ξεκίνησε να στέλνει στις 2 Μαρτίου. 

Οι αρχές διαβεβαιώνουν, μετά την έρευνα που πραγματοποίησαν στο σπίτι του Κόντιτ, ότι δεν υπάρχουν άλλες βόμβες και ότι δεν υπάρχει πια κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. 

Το FBI και οι ειδικοί ερευνητές επισημαίνουν ότι ο δράστης θα συνέχιζε τις επιθέσεις του αν δεν είχε εξουδετερωθεί



Πηγή: skai.gr


Ένα σακίδιο τους αποκάλυψε οτι ο γιος τους σκοτώθηκε στον Ψηλορείτη



Μετά από τρεις εβδομάδες ταυτοποιήθηκε η σορός του 21χρονου που είχε χάσει τη ζωή του ενώ έκανε ορειβασία στον Ψηλορείτη

Στην ταυτότητα του 21χρονου νεαρού από τη Γερμανία που έχασε τη ζωή του στις αρχές Μαρτίου ενώ έκανε ορειβασία στον Ψηλορείτη, προχώρησαν οι αρχές και ενώ ο άτυχος νέος παρέμενε στα αζήτητα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Η ταυτότητα του άτυχου νεαρού αποκαλύφθηκε, όπως δημοσιεύει το goodnet.gr, δεκαπέντε ημέρες μετά τον θάνατό του, όταν πυροσβέστης βρήκε το ορειβατικό σακίδιο το οποίο στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως ήταν του νεαρού, σε υψόμετρο 1.900 μέτρων στον Ψηλορείτη.

Πρόκειται για τον 21 ετών Φρανς, ο οποίος υπενθυμίζεται πως βρέθηκε στις αρχές Μαρτίου από κτηνοτρόφο, τραυματισμένος στο Αμάρι. Άμεσα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής και εν συνεχεία στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου και κατέληξε λόγω εσωτερικής αιμορραγίας.

Οι αρχές ενημέρωσαν την Γερμανική Πρεσβεία ενώ η σορός του νεαρού παραμένει στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τη “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ” οι γονείς του άτυχου νέου από τη Γερμανία, ήρθαν σε επικοινωνία με την αστυνομία και τις προξενικές αρχές της Γερμανίας στην Κρήτη και ξεκινά η διαδικασία επαναπατρισμού της σορού του 21 ετών νεαρού μέσω ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ οι ίδιοι δε θα μεταβούν στην Κρήτη, παρά θα κινηθεί και έτερη διαδικασία για να παραλάβουν και το σακίδιο του γιου τους με τα υπάρχοντά του.


Πηγή : rethemnosnews.gr


Ο Παπαχρηστόπουλος με την αγωνία του τι θα γίνω μετά τις εκλογές συμφωνεί με Φίλη για τα Θρησκευτικά



Διαφοροποίηση του Βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου στο θέμα των θρησκευτικών πάει αντίθετα στο κόμμα του και συμφωνεί με το Νίκο Φίλη. 

«Εγώ συμφωνώ με τον Νίκο Φίλη» είπε το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ ο Παπαχριστόπουλος, πεντακάθαρα και στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ ότι διαφοροποιείται.

«Για εμένα κάνει υπέρβαση (σ.σ. το ΣτΕ). Είμαι με τη θέση του πρώην υπουργού Παιδείας. Ανεξιθρησκία έχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά πάνω στην αγωνία του για το μέλλον του στην πολιτική και σε όποιο κόμμα.

Η τοποθέτηση του αυτή έρχεται σε αντίθεση με την άποψη του Δημήτρη Καμμένου ο οποίος στον ΑΝΤ1 είχε πει για Φίλη και απόφαση του ΣτΕ: «Οι χαρακτηρισμοί περί σκοταδισμού σε απόφαση του ΣτΕ είναι απαράδεκτοι. Πρέπει να προσέχουμε τι λέμε».

«Προσβολή να χαρακτηρίζεται στο βιβλίο των θρησκευτικών ο Χριστός ως ένας καλός κύριος που έκανε βόλτες»,είχε πει ο Δημήτρης Καμμένος.


Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν



ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΙΛΗ

«ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΛΑΜ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ»

Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ πολύ τον Κωνσταντίνο Φίλη για τη σημερινή πρόσκληση. Διαβάζοντας το βιβλίο, αντιλαμβανόμαστε ότι ο συγγραφέας αποτελεί μία από τις πιο καθαρές και ψύχραιμες φωνές στο χώρο της Πολιτικής Επιστήμης.

Γνωρίζει σε βάθος την Τουρκία και σε ένα εγχειρίδιο κατορθώνει να συμπυκνώσει όλα όσα σημάδεψαν την περίοδο Ερντογάν.

Η δουλειά του είναι σημαντική για έναν επιπλέον λόγο: αναλύει με επιτυχία γεγονότα που ακόμη εξελίσσονται.

Συμφωνώ απολύτως ότι στην Τουρκία εξελίσσεται ένας ουσιαστικός μετασχηματισμός. Η φυσιογνωμία της χώρας αλλάζει και μαζί της μεταβάλλεται η εξωτερική πολιτική της.

Θα επιχειρήσω να πάρω τα πράγματα από την αρχή.Γνωρίζω τον Ερντογάν 20 χρόνια, από την εποχή που ήταν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με υπομονή και επιμονή.

Καταφέρνει το 2002 να κερδίσει τις εκλογές, παρόλο που ακόμα στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα. Η κοινή γνώμη τον υποδέχεται ως «ελευθερωτή».

Στην αρχή, ούτε απορρίπτει ούτε απειλεί την κεμαλική ιδεολογία. Αντιθέτως, δηλώνει πως ο  κεμαλισμός δεν είναι μονολιθικός κι ότι μπορεί να προσαρμόζεται στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Προχωρά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, επιχειρώντας, ως μοντέρνος Οζάλ, τη λεγόμενη τουρκο-ισλαμική σύνθεση, δηλαδή τον συνδυασμό της τουρκικής ταυτότητας με το Ισλάμ. Οι πολιτικές του έφεραν οικονομική άνθηση και δημιούργησαν ισχυρή μεσαία τάξη, ακόμα και στην Ανατολία.

Το 2003, ψηφίζει πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στην ουσία, θεσπίζει τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας επί του στρατού και περιορίζει σημαντικά τη συμμετοχή των αξιωματικών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, πετυχαίνοντας πλήγμα κατά του «βαθέως κράτους».

Ακολουθεί μια περίοδος σταθερότητας, μέχρι το 2012, όταν η Αραβική Άνοιξη προκαλεί τη μεταστροφή του. Εκεί πλέον επιθυμεί να αναδειχθεί ηγέτης του σουνιτικού κόσμου.

Τότε επιχειρεί να υλοποιήσει το Δόγμα Νταβούτογλου που θέλει την Τουρκία να αναλαμβάνει παγκόσμιο ρόλο μέσω της πρωτοκαθεδρίας της στον ισλαμικό κόσμο.

Ταυτόχρονα, επενδύει στον ισλαμικό τρόπο ζωής, μέσω μιας ατζέντας που ανταποκρίνεται στη συνείδηση της πλειοψηφίας. Προβάλλεται το προφίλ του καλού μουσουλμάνου που προσεύχεται 5 φορές ημερησίως και δεν πίνει αλκοόλ.

Για τις γυναίκες, τα πράγματα χειροτερεύουν: η ενδοοικογενειακή βία σπανίως διώκεται και επιβάλλονται μειωμένες ποινές σε βιαστές γυναικών που φορούσαν δήθεν προκλητικά ρούχα.

Κι εδώ εντοπίζεται το μεγάλο οξύμωρο: Ο ηγέτης που αναδείχθηκε με σημαία τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις κατά την προηγούμενη δεκαετία, είναι εκείνος που προσυπέγραψε τη διακοπή της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας του. Η απόπειρα πραξικοπήματος και το δημοψήφισμα για τις υπερεξουσίες του Προέδρου, ως γεγονότα-ορόσημα, ανέδειξαν ένα πράγμα: το διχασμό της κοινωνίας.

Η Τουρκία παραδοσιακά χωριζόταν σε δύο στρατόπεδα, τους κεμαλικούς και τους υπολοίπους. Αυτός ο διαχωρισμός ήταν λίγο ως πολύ «ταξικός».

Οι πρώτοι ήταν εκείνοι που διαχειρίζονταν την εξουσία και οι δεύτεροι ήταν όσοι βρίσκονταν εκτός συστήματος: ισλαμιστές, περιθωριοποιημένες ομάδες και μειονότητες Κούρδων, Αλεβιτών και άλλων. Το σχήμα, δηλαδή, ήταν σχετικά σαφές και καθοριζόταν από την ύπαρξη μιας φιλοδυτικής και μιας ανατολίτικης Τουρκίας.

Σήμερα, ο διαχωρισμός της κοινωνίας δεν είναι ούτε ίδιος ούτε γραμμικός. Οι δύο πλευρές της Τουρκίας είναι πια κοινωνικά και οικονομικά διαστρωματωμένες, αφού κατά τη διακυβέρνηση του ΑΚΡ αναπτύχθηκε στις περιφέρειες της Ανατολίας ένα νέο και ισχυρό ισλαμικό κεφάλαιο, πιστό στις συντηρητικές θρησκευτικές παραδόσεις και, φυσικά, στον Ερντογάν.

Τελικά, φάνηκε ότι η παραδοσιακή και θρησκευόμενη Τουρκία είναι αριθμητικά ισχυρότερη από την άλλη Τουρκία, την δυτικότροπη και κοσμοπολίτικη.

Τι θέλει, λοιπόν, να πετύχει ο Πρόεδρος στο εσωτερικό πεδίο;

Θέλει να καταστεί ο νέος πατέρας των Τούρκων. Επιθυμεί να αντικαταστήσει τον κεμαλισμό με τον «Ερντογανισμό», μια νέα πολιτική θρησκεία.

Για να το πετύχει, από το 2015 αντιγράφει συστηματικά τον Ατατούρκ του 1919: υπογραμμίζει τον αγώνα επιβίωσης ενός αγνού και λαμπρού έθνους, το οποίο επιβουλεύονται κακόβουλοι εχθροί.

Το δημοψήφισμα ήταν η αρχή της τελικής φάσης του σχεδίου. Η αναβίωση του πιο παρωχημένου τουρκικού εθνικισμού και η θεωρία των εξωτερικών απειλών συσπειρώνουν τους πολίτες γύρω από τον Πρόεδρο και πετυχαίνουν δύο στόχους:

Πρώτον, βαθαίνουν το διαχωρισμό ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να δουν την Τουρκία μεγάλη και ισχυρή και σε εκείνους που ως «ενδοτικοί στις δυτικές αξίες» διαφωνούν με το όραμα του ΑΚΡ. Δηλαδή, διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στους «νομοταγείς» και τους «προδότες».

Δεύτερον, νομιμοποιούν ηθικά και πολιτικά τον αυταρχισμό. Στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, που ταυτίζεται πλέον με το συμφέρον του Προέδρου, οι ατομικές ελευθερίες επαναπροσδιορίζονται.

Το πραγματικό πρόβλημα στην Τουρκία ήταν και είναι το ίδιο: ο εκδημοκρατισμός.

Ποτέ η Τουρκία δεν έφτασε στο επίπεδο μιας σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας. Πάντα αποτελούσε ιδιαίτερη περίπτωση. Και ο σημερινός ισλαμο-συντηρητικός εθνικισμός είναι ασύμβατος με τον εκδημοκρατισμό.

Κυρίες και κύριοι,

Μεταμόρφωση έχουμε και στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Πρώτο πρόβλημα, οι σχέσεις με την Ευρώπη. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Άγκυρα χρεώνει στους Ευρωπαίους το τέλμα στην ενταξιακή της πορεία.

Ο συγγραφέας εύστοχα χαρακτηρίζει την Τουρκία «αιώνια αρραβωνιαστικιά» της Ευρώπης.

Επιπλέον, η Άγκυρα κατηγορεί τους Ευρωπαίους για στήριξη στον Γκιουλέν και για χορήγηση ασύλου σε Τούρκους πραξικοπηματίες.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία φαίνεται παντελώς αναξιόπιστη. Εργαλειοποίησε τους Ευρωπαίους πολίτες τουρκικής καταγωγής για να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Ερντογάν έλεγε «καταψηφίστε όσους δεν μας σέβονται». Τα προβλήματα οξύνονται, όταν η Άγκυρα χρησιμοποιεί τη συμφωνία για το προσφυγικό, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη από την Ευρώπη.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω και τις ευθύνες της Ευρώπης. Για χρόνια, η ευρωπαϊκή πολιτική για την Τουρκία συνοψιζόταν στο δόγμα «μονά ζυγά, δικά μας».

Άλλοτε ήθελε την Τουρκία μια κανονική υποψήφια προς ένταξη χώρα, άλλοτε απέκλειε κάθε συζήτηση για την ευρωπαϊκή της πορεία.

Μακροπρόθεσμα, οι δεσμεύσεις της Ευρώπης προς την Τουρκία διαψεύστηκαν. Έτσι, με δεδομένη τη σταδιακή αλλαγή τακτικής από την Άγκυρα, ξεκίνησε ο φαύλος κύκλος της απομάκρυνσης των δύο πλευρών.

Στη Μέση Ανατολή, έχει αλλάξει δύο φορές στρατόπεδο. Αυτή τη στιγμή είναι προσδεμένη στο ρωσικό άρμα με στόχο να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικής οντότητας στη Συρία.

Κατέκτησε το Αφρίν και εδραιώνει την παρουσία της στη Συρία, καταπατώντας ουσιαστικά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σχεδιάζει να συνεχίσει στην Μανμπίτζ, όπου εκτός από Κούρδους, υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει γρήγορες νίκες σε ευκολότερα πεδία, όπως σε Κύπρο και Αιγαίο.

Η επιθετική πολιτική του στέλνει διπλό μήνυμα: Στο εσωτερικό, δείχνει ότι μπορεί να καλύψει πολιτικά το αδελφό εθνικιστικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων. Και στο εξωτερικό, ότι η στρατιωτική μηχανή της Άγκυρας μπορεί να επιχειρεί ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέτωπα. Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι η Τουρκία είναι αδικημένη σε σχέση με το μέγεθος και το αυτοκρατορικό παρελθόν της. Ότι έχει λιγότερα απ’ όσα της αναλογούν, καθώς οι πολύ μικρότερες Κύπρος και Ελλάδα διαθέτουν γεωπολιτικό εκτόπισμα αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους τους.

Με αυτή τη λογική, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών, θέλοντας να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρού.

Ο Ερντογάν σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει την Κύπρο να εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι μέχρι στιγμής θετικές ειδήσεις από τα πεδία των γεωτρήσεων απομακρύνουν την Άγκυρα από το στόχο να καταστεί εκείνη περιφερειακός ενεργειακός παίκτης.

Έτσι, στέλνοντας πολεμικά πλοία, αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ και προσπαθεί να την μεταβάλει σε "γκρίζα ζώνη".

Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: Η Τουρκία επιχειρεί να σύρει την Κύπρο σε μια οιονεί ενδιάμεση συμφωνία για την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, χωρίς την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού.

Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ορθώς μίλησε για διαμοιρασμό των όποιων εσόδων μεταξύ των δύο κοινοτήτων χωρίς τη μεσολάβηση της Τουρκίας.

Στο Αιγαίο, η κατάσταση είναι δύσκολη. Τα «Ίμια 2» επιβεβαιώνουν τη στρατηγική επιλογή του Ερντογάν να διεκδικήσει τη συνδιαχείριση του θαλάσσιου χώρου. Για τους Τούρκους, οι βραχονησίδες μεταβάλλονται από γκρίζα ζώνη σε τουρκική επικράτεια. 
Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πάρει νέα μορφή. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανέναν σχεδιασμό. Όλοι θυμόμαστε την απροετοίμαστη και άνευ στόχευσης επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Όπως θυμόμαστε και τη φαιδρή πολιτική του Υπουργού Άμυνας που δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των καταστάσεων.

Η διαχείριση του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο αποκάλυψε για ακόμα μια φορά την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Η διγλωσσία προκάλεσε σύγχυση και, στο μεταξύ, τα δύο παιδιά βρίσκονται ακόμη στις τουρκικές φυλακές, με άγνωστη την έκβαση της υπόθεσης.

Τι πρέπει να γίνει;

Πρώτον, η Ελλάδα οφείλει να επαναπροσδιορίσει τις συμμαχίες της και να σχεδιάσει εκ νέου την πολιτική της. Χρειάζεται να καταστρωθεί εναλλακτικό σχέδιο.

Η πολιτική του Ελσίνκι περί ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να λειτουργεί πια ως μοχλός πίεσης στην Άγκυρα. Γιατί; Διότι για την ώρα η λογική του Ελσίνκι είναι νεκρή.

Δεύτερον, οφείλουμε να αναλάβουμε μια δυναμική πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου. Να ενεργοποιήσουμε ξανά τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.

Το 2006, μετά το θερμό επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο του πιλότου Ηλιάκη, συνομίλησα με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Γκιουλ και επισκέφθηκα την Τουρκία για να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο. Ορισμένοι κοντόφθαλμοι ενοχλήθηκαν, αλλά η ιστορία δικαίωσε εκείνη την επιλογή.

Τρίτον, να θυμίσουμε σε εταίρους και συμμάχους ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί ελληνοτουρκικό πρόβλημα. Η Τουρκία δεν απειλεί τα σύνορα της Ελλάδας ή της Κύπρου αλλά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίες και κύριοι,

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου δίνει τροφή για σκέψη. Με βάση τα γεγονότα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι στη γείτονα ο εθνικισμός θα συνεχίσει να αποτελεί το πεδίο σύγκλισης μεταξύ κοσμικών και ισλαμιστών. Άρα αποτελεί μια καλή επιλογή για τους Τούρκους.

Από την άλλη, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαντλείται στο θεωρητικό αίτημα για στήριξη της Δύσης έναντι της υπαρκτής τουρκικής απειλής.

Άλλωστε, η Ευρώπη αντέδρασε με τρόπο χλιαρό στις προκλήσεις Ερντογάν, ο οποίος δεν διστάζει να την απειλεί με «πλημμύρα μεταναστών». Έτσι, δεν αρκεί να λέμε πως η Ελλάδα αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Πρέπει να πείσουμε ότι ισχύει. Πώς; Με την παρουσίαση ενός ελληνικού σχεδίου για την περιοχή. Κάποτε η Ελλάδα είχε όραμα. Συμμετείχε σε διεθνείς διασκέψεις για το Μεσανατολικό.

Διέθετε ενεργειακό σχεδιασμό αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους της. Σήμερα, δυστυχώς, χάσαμε τον περιφερειακό ρόλο που με κόπο είχε οικοδομηθεί.

Και στα ελληνοτουρκικά, συμβαίνει κάτι πιο επικίνδυνο: Η Άγκυρα καθορίζει την ατζέντα κι εμείς ακολουθούμε.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να ξαναβρούμε όραμα, ισορροπία εργαλείων και στόχων στην εξωτερική πολιτική.

Θα κλείσω με ένα γενικό σχόλιο.

Ο Ερντογάν αρέσκεται να αντιπαραβάλλεται με τη Δύση. Διαρκώς προβάλλει τις πολιτισμικές διαφορές, θέλοντας να διαχωρίσει την Τουρκία από την «παρακμή της Ευρώπης», όπως λέει.

Αυτή είναι η βάση της νέας εθνικής ιστορίας που πλάθει: ότι οι ξένοι τον θέλουν αποδυναμωμένο, ώστε ο ίδιος να είναι ελεγχόμενος και η Τουρκία ευάλωτη. Έτσι, δικαιολογεί την αποστασιοποίηση από τη Δύση.

Πιστεύω ότι ο Ερντογάν νιώθει και ασφάλεια χάρη στις εσωτερικές του νίκες αλλά και ανασφάλεια. Ο επόμενος χρόνος θα είναι καθοριστικός για το μέλλον. Σε αυτή τη περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα. Η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο, η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις και συμμάχους. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει εμείς οι Έλληνες  να ξεκαθαρίσουμε ότι, τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και να έχουμε μια και μόνο εθνική στρατηγική.


Η στιγμή που το ταξί της Uber χτυπά και σκοτώνει γυναίκα ποδηλάτη


Κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει τη στιγμή που το ταξί της Uber παρασύρει τη 49χρονη Ελέιν Χέρζμπεργκ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. 

Το αυτόνομο ταξί έχει μέσα χειριστές που κάθονται μπροστά ως «οδηγούς ασφαλείας» και αυτοί μπορούν να επέμβουν και να πάρουν τον έλεγχο του οχήματος αλλά συνήθως αφήνουν τα οχήματα να λειτουργούν αυτόνομα.

Τα αυτόνομα ταξί της Uber έχουν αισθητήρες ραντάρ και υποτίθεται πως εντοπίζουν πεζούς, ποδηλάτες, άλλα αυτοκίνητα ή οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο.


Το αυτόνομο Volvo ταξί της Uber δεν «έκοψε» ταχύτητα όταν άνθρωπος βρέθηκε στο δρόμο του ίσως γιατί πετάχτηκε ξαφνικά και δεν είχε επαρκή φωτισμό.

Δείτε το video : 





Δεν έχουν φαγητό αλλά έχουν... κινητό τηλέφωνο



To κινητό τηλέφωνο είναι πλέον ένα καθημερινό εργαλείο στα χέρια πολιτών, ακόμα και εκείνων που στερούνται βασικών μέσων διαβίωσης. Aυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας της Hootsuite, σύμφωνα με την οποία κάτοχοι - τουλάχιστον - μιας συσκευής κινητού τηλεφώνου είναι σήμερα 5,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς, ήτοι τα 2/3 ή το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού, που υπολογίζεται σε 7,6 δισεκατομμύρια. 

Μάλιστα, από το σύνολο των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των κατοίκων της Γης σχεδόν τα μισά ανήκουν στην κατηγορία των smartphones.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ωστόσο ότι η πρόσβαση το Διαδίκτυο δεν είναι - ακόμη τουλάχιστον - εξίσου ευχερής για όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Σύμφωνα με την έκθεση της Hootsuite («Digital in 2018 Global Overview»), μόνο κάτι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, δυνατότητα σύνδεσης στο Internet έχουν περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που αντιστοιχεί στο 53% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ενα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα της έκθεσης είναι ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν πλέον όλο και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο: ο μέσος χρήστης αφιερώνει περίπου έξι ώρες την ημέρα σερφάροντας στο Internet.

Τα ίδια στοιχεία, που αφορούν το 2018, δείχνουν ότι παράλληλα με την κατοχή κινητού τηλεφώνου και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο αυξάνεται και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα, από το σύνολο του πληθυσμού της Γης περίπου τα 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα social media, αριθμός που ποσοστιαία αντιστοιχεί στο 42%. Εξ αυτών περίπου τα 3 δισεκατομμύρια πολίτες ή το 39% συνδέονται από τις φορητές συσκευές τους.

Αυξάνεται ο ψηφιακός πληθυσμός

Ο ψηφιακός πληθυσμός της Γης μεγεθύνεται τάχιστα τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Hootsuite, από τον Ιανουάριο του 2017 ως τον Ιανουάριο του 2018 οι κάτοικοι του πλανήτη που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 7%, που σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο 248 εκατομμύρια νέοι χρήστες του Internet προστέθηκαν παγκοσμίως.

Το ίδιο διάστημα, οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου αυξήθηκαν κατά 4%, ήτοι 218 εκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν κινητό μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Εξίσου ραγδαία είναι η αύξηση των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. Μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018 οι άνθρωποι που κάνουν χρήση των social media αυξήθηκαν κατά 14%, που σημαίνει ότι μέσα σε μόλις έναν χρόνο 360 εκατομμύρια άνθρωποι εισήλθαν στην παγκόσμια κοινότητα των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


ΤΟ ΒΗΜΑ



Αριστερή ηθική με προκλητική διάταξη εξαιρούν τον Μπαλαούρα από τις περικοπές στην σύνταξη



Μια διάταξη με μπόλικη αριστερή ηθική του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου στην εγκύκλιο για την απασχόληση των συνταξιούχων προκαλεί αντιδράσεις στην κοινωνία και δικαιολογημένα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα «Νέα» με τη διάταξη εξαιρούνται οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος από τις περικοπές των αποδοχών όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να εργάζονται.

Στην κατηγορία των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος ανήκει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, που είναι άμεσα ωφελούμενος.




Κυριάκος Μητσοτάκης : Η κοινωνία παρακολουθεί ηττημένη, αμήχανη και ανήσυχη τις εξελίξεις στην πατρίδα μας


Εισήγηση Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των Τομεαρχών του Κόμματος.

Φίλες και φίλοι, η χώρα είναι σε σταυροδρόμι. Η κοινωνία παρακολουθεί ηττημένη, αμήχανη και ανήσυχη τις εξελίξεις στην πατρίδα μας. Το δικό μας χρέος, πάνω απ’ όλα, είναι να δείξουμε σταθερότητα και να μετατρέψουμε τα αρνητικά αυτά συναισθήματα στην ελπίδα και κυρίως την πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.  Έχουμε τις απαντήσεις. Απαντήσεις πειστικές, απαντήσεις ρεαλιστικές, που δείχνουν ότι μπορεί να μπει τέλος στον κατήφορο. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι η Ελλάδα αξίζει καλύτερα.

Τρία χρόνια, τώρα, η χώρα πάει πίσω. Στην Οικονομία, στην Ασφάλεια, στους Θεσμούς, στη Δικαιοσύνη, στην καθημερινότητα, αλλά -δυστυχώς- και στα εθνικά θέματα. Κάνει παραχωρήσεις στο παρασκήνιο και εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία, για να καλύψει την αδυναμία της να χειριστεί, όπως πρέπει, τα ζωτικά μας συμφέροντα. Θα επανέλθω στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στη συνέχεια.

Στα εσωτερικά, δυστυχώς και παρά τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές και το κλίμα αρνητικό.  Το επιβεβαίωσε και η χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ , που ήρθε  απλά να μας πει αυτό το οποίο όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν: ότι πληρώνουν υψηλούς φόρους και εισφορές για κακής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες. Πριν από λίγο μάλιστα με ενημέρωσε ο κ. Σταϊκούρας για τα μηνιαία στοιχεία όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα οποία δείχνουν κι άλλη ανοδική τάση, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των συμπολιτών μας σήμερα στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία να είναι σχεδόν 50 % υψηλότερες από εκεί που ήταν στο τέλος του 2014.

Παρά την προπαγάνδα της Κυβέρνησης, όλοι γνωρίζουν ότι έρχονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως και μείωση του αφορολογήτου ορίου. Πρόκειται για μέτρα που ακόμα, για μια φορά, θα πλήξουν τους πιο αδύναμους Έλληνες. Αυτούς που δεν πρέπει να τους πάρει το Κράτος, αυτούς που θα έπρεπε κανονικά να τους δώσει. Ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ, ο βαρύς Φ.Π.Α., οι δυσβάσταχτες εισφορές και οι φόροι καλά κρατούν. Τα κάπιταλ κοντρόλς δεν λένε να αρθούν, οι τράπεζες ασθμαίνουν και οι επενδύσεις, δυστυχώς, δεν έρχονται.

Γύρισα χτες το βράδυ από το Κατάρ, όπου είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Εμίρη. Από την κουβέντα μας διαπίστωσα, για άλλη μια φορά, ότι η χώρα μας θα μπορούσε σε ελάχιστο χρόνο να αποτελεί  την επενδυτική έκπληξη ολόκληρης της Ευρώπης. Μόνο που η αστάθεια στο φορολογικό μας σύστημα και κυρίως η γραφειοκρατία στις αδειοδοτήσεις μάς κρατάνε πίσω.

Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δημαγωγούν όταν μιλούν για το τέλος του προγράμματος, το «τέλος μνημονίου». Πρόκειται μόνο για την τυπική λήξη ενός προγράμματος. Γιατί τότε, ναι σταματά η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της χώρας. Και θα πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε πόρους από τις αγορές. Διατηρούνται, όμως, στο ακέραιο οι σκληρές υποχρεώσεις της. Αυτές που μας φόρτωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για πολλά χρόνια ακόμα, με αυτό που αποκαλούμε 4ο μνημόνιο. Καθαρή έξοδος, λοιπόν, δεν υπάρχει. Είναι άλλο ένα βρώμικο ψέμα των κυβερνόντων για να χρυσώσουν το χάπι των μέτρων, που έρχονται και για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη.

Αλλά δεν είναι μόνο η Οικονομία. Επανέρχομαι στα εθνικά θέματα. Είκοσι μέρες τώρα, οι δύο αξιωματικοί μας κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφάλειας στην Τουρκία. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Στο παρελθόν τέτοια θέματα λύνονταν σε μερικές ώρες. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ανίκανη να χειριστεί τις σχέσεις μας  με την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, δυστυχώς, λειτούργησε τελικά ως καταλύτης μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης που έφερε το επεισόδιο στα Ίμια και τα γεγονότα στον Έβρο. Με την Κυβέρνηση να ρίχνει τότε δημοσίως λάδι στη φωτιά και τώρα παρασκηνιακά να προσπαθεί να τη σβήσει. Και την ίδια ώρα η Αριστερά του κ. Τσίπρα να μην γνωρίζει τι ποιεί η Δεξιά του κ. Καμμένου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μίλησα, πρόσφατα, στα παιδιά της Δ.Α.Π. για την ανάγκη ενός Νέου Πατριωτισμού. Για την ανάγκη, δηλαδή, να εκφραστεί δημιουργικά και με όρους 21ου αιώνα η προαιώνια αγάπη του Έλληνα για την Πατρίδα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στην τρέχουσα συγκυρία.

Η οικονομική σταθερότητα και η ισχυρή γεωπολιτική παρουσία είναι η ασπίδα μας. Και σε αυτήν τη συγκυρία χρειάζεται η συστράτευση όλων των δυνάμεών της χώρας μας, είτε πρόκειται για το στράτευμα, τη Διπλωματία, την κοινωνία. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε κάθε γωνιά της χώρας. Πρέπει όπως διαπίστωσα και στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Ομογένεια, επιβάλλεται  να έχουμε πάντα δίπλα μας, σε αυτές τις κρίσιμες συγκυρίες, ενωμένη και την Ομογένεια. Πρέπει να έχουμε μια Κυβέρνηση ικανή να «διαβάζει» σωστά τις εξελίξεις στον κόσμο και στην περιοχή μας, να μπορεί να  διακρίνει τα μικρά από τα μεγάλα. Το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω και σήμερα: Απαιτείται ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, ενότητα. Είναι οι τρεις αρετές που σήμερα τις χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ.

Δεν θέλω, ειδικά στη συγκυρία αυτή, να μιλήσω πολύ για όλα αυτά. Θα πω μόνο αυτό που ο καθένας μας ξέρει και ο καθένας αντιλαμβάνεται. Ότι, δηλαδή,  κάποιοι φρόντισαν, όχι μόνο να μας γονατίσουν οικονομικά, αλλά να μας βάλουν στη γωνία για τα εθνικά θέματα. Απομάκρυναν αξιόμαχα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μόνο και μόνο γιατί κατήγγειλαν παράνομες προμήθειες, ενώ κυνηγούν και ικανούς διπλωμάτες , επειδή απλά  κάνουν το καθήκον τους. Και δυστυχώς επιμένουν και σήμερα ακόμα  να διακινούν το διχαστικό «ή εμείς ή αυτοί», ακόμα και στα μείζονος σημασίας ζητήματα για τη χώρα.

Στο ζήτημα των Σκοπίων, η Κυβέρνηση θυμίζει Βαβέλ. Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονας χώρας το είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή ως απαράβατο όρο για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Με καθυστέρηση μεγάλη, κάποιοι στην Κυβέρνηση αντιλαμβάνονται σήμερα την ορθότητα της θέσης μας.  Αλλά δυστυχώς είναι αργά πια για τη διαμόρφωση εθνικού μετώπου όταν η ίδια η Κυβέρνηση αδυνατεί να διατυπώσει εθνική γραμμή, ενιαία γραμμή κοινή γραμμή, σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα.

Στα υπόλοιπα ζητήματα της αρμοδιότητας του ο κ. Καμμένος είναι εξαφανισμένος, εκτός αν πρόκειται να περάσει για λίγο από τις κάμερες προκειμένου να πετάξει λάσπη. Είναι με τη λάσπη αυτή που χτίστηκε η παράγκα της σχέσης του με τον κ. Τσίπρα - μην έχετε καμία αμφιβολία - κι έτσι θα πάνε μέχρι τέλους. Είναι προφανές πια σε όλους τι συμβαίνει ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Ο ένας κρατάει τον άλλον. Ο ένας είναι όμηρος του άλλου. Και δυστυχώς και οι δύο μαζί κρατάνε όμηρο τη χώρα.

Αποδεικνύονται, κατά συνέπεια,  λίγοι. Όταν μιλάμε όμως για τα εθνικά θέματα, το «λίγος» δεν σημαίνει, απλά, ανεπαρκής. Σημαίνει επικίνδυνος. Διότι όταν, επί σχεδόν ένα μήνα, στην ίδια υποτίθεται Κυβέρνηση και με διεθνές ακροατήριο πάντα, μιλάς πότε για «κράτηση» και πότε για «ομηρία», τότε δεν παίζεις απλά με τις λέξεις, όπως ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παίζεις – φοβάμαι - με τη θέση της χώρας. Και παίζεις και με το αύριο δύο παιδιών μας. Όταν από τη μια μιλάς για “διμερές θέμα” και από την άλλη σπεύδεις να καλέσεις τον γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει, είσαι αναξιόπιστος.  

Ο ελληνικός λαός  -και μαζί του και όλοι εμείς- αισθανόμαστε βαθιά λύπη και βαθιά ανησυχία για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Και είμαι σίγουρος ότι και οι δυο τους, εκεί που βρίσκονται μπορεί να μην ακούν τις ειδήσεις από την Ελλάδα, αλλά ξέρουν πολύ καλά ότι κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας  τους σφίγγει το χέρι και τους λέει, τους λέμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν και πάλι στην Πατρίδα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό τελικά θα συμβεί. Γιατί η συνέχιση της κράτησής τους απειλεί να δηλητηριάσει την πιο σημαντική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τη σταδιακή προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών, που αντιλαμβάνονται πια ότι αυτά που μας ενώνουν πρέπει να είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Σε ό,τι με αφορά, λοιπόν, σε ό,τι μας αφορά όλους, κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την  επιστροφή των δύο αξιωματικών στην Πατρίδα μας. Αυτό θα πράξω και αύριο στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έχω ήδη ενημερώσει τους ομολόγους μου. Το ίδιο έπραξα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίδιο έκανα και στο Κατάρ. Αυτό είναι το χρέος μου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συνολική εικόνα που δείχνει η Κυβέρνηση είναι ότι λειτουργεί με έναν και μόνο σκοπό: την με κάθε τρόπο παραμονή της στην εξουσία. Νυν υπέρ πάντων η καρέκλα, μέχρι τη στιγμή που θα κρίνει ότι, αποχωρώντας, θα έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή ήττα. Ακριβώς και γι’ αυτό οργανώνει από τώρα το ανάχωμα της υποχώρησής της. Διορισμοί και ρουσφέτια, μετάθεση - ουσιαστικά κατάργηση - της αξιολόγησης, κατάργηση της αξιολόγησης και στην Παιδεία, κομματική πελατεία, εξυπηρετήσεις συμφερόντων, όλα επιστρατεύονται για να αποφύγει την οριστική συντριβή. Για να κρατήσουν, ίσως, κάποιο ρόλο μέσα στο υπονομευμένο περιβάλλον που έχουν ήδη προδιαγράψει.

Στο όνομα, όμως, του δικού τους ταπεινού μικροκομματικού συμφέροντος τραυματίζουν το σώμα του ίδιου του πολιτεύματος. Τσαλαπατούν το δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. Αντικαθιστούν την αλήθεια με τη δημαγωγία και δηλητηριάζουν τη σκέψη των πολιτών. Και πότε με μεθόδους υπόγειων, παρακρατικών  μηχανισμών και πότε με λαϊκίστικες κορώνες, βαφτίζουν «ηθική» τη δική τους ανήθικη κομματική ίντριγκα. Όσο για τα τρικ των τάχα διαφοροποιήσεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, είναι ανάξιο λόγου. Ήταν, είναι και θα είναι σύμμαχοι στο κυνήγι της εξουσίας. Αυτοί που μαζί ύψωναν κρεμάλες στο Σύνταγμα  για να πνίξουν τελικά τη χώρα με το σκοινί της δικής τους λιτότητας.

Μη έχοντας, λοιπόν, να παρουσιάσει έναν πραγματικό κυβερνητικό απολογισμό, το δίδυμο της εξουσίας ακολουθεί την παλιά, γνωστή, δοκιμασμένη και ένοχη συνταγή: Αν δεν έχεις τίποτα για να επιδείξεις εσύ, φρόντισε να κατηγορήσεις τους απέναντι για όλες τις δικές σου αδυναμίες.

Ε, λοιπόν, το ύπουλο σχέδιο της παραπλάνησης δεν θα περάσει. Αυτή η Κυβέρνηση θα κριθεί τελικά από τον ελληνικό λαό, διότι έταξε το σκίσιμο του Μνημονίου κι έφερε δύο βαρύτερα. Γιατί μας κόστισε 200 δις ευρώ, γιατί ανατίναξε τις τράπεζες και γιατί μεγάλωσε το χρέος που θα διέγραφε. Γιατί φόρτωσε τους Έλληνες με νέους φόρους και εισφορές  χωρίς αντίκρισμα. Γιατί έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους. Γιατί παρέδωσε συνοικίες ολόκληρες στους κουκουλοφόρους. Γιατί πισωγύρισε την Παιδεία και έφερε την Υγεία στο επίπεδο του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας! Και γιατί τελικά στις δημοκρατίες, οι εξουσίες κρίνονται με βάση αυτά τα οποία έκαναν στη διάρκεια της θητείας τους και όχι με βάση τυχόν ανεπάρκειες που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Γιατί η σκανδαλολογία δεν πείθει πια κανέναν.

Στην υπόθεση της Νοβάρτις, μετά τα όσα έγιναν στην Προκαταρκτική Επιτροπή και χθες, η Κυβέρνηση είναι γυμνή και είναι πλήρως εκτεθειμένη. Όλοι γνωρίζουν πια ότι ένα πραγματικό, ένα υπαρκτό σκάνδαλο  αθέμιτων πρακτικών, η Κυβέρνηση επιχείρησε να το μετατρέψει σε μία άθλια επίθεση λάσπης και συκοφαντίας σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων. Τα χθεσινά ευτράπελα που συνέβησαν στη Βουλή έφεραν σύσσωμη - το τονίζω αυτό, σύσσωμη - τη δημοκρατική Αντιπολίτευση απέναντι στις ραδιουργίες της πλειοψηφίας.

Εμείς εξακολουθούμε και σήμερα να απαιτούμε να έλθουν όλα στο φως. Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να το αρνείται. Κρύβει τους μάρτυρες με πεισματικό τρόπο, γιατί είχε προσχεδιάσει την επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, όπως εδώ και καιρό έχουμε καταγγείλει. Δεν υπάρχει δικαστική διαδικασία που να καλούνται μόνο αυτοί που φέρονται ως κατηγορούμενοι και όχι οι μάρτυρες. Αυτό είναι όμως το πρωτοφανές το οποίο ζητά και μεθοδεύει οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για να συνεχίσει, έτσι, να συκοφαντεί. Την ίδια στιγμή που κάλυψε με προκλητικό τρόπο τις ευθύνες των δικών του υπουργών. Η πραγματικότητα, όμως, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που δεν τιμολόγησε τα φάρμακα, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι εκείνοι που πολέμησαν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που έκανε η Ν.Δ.. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι κάλπες έρχονται. Οι εκλογές, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, πλησιάζουν. Θα είναι εκλογές κάθαρσης, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και εκλογές επανεκκίνησης. Η χώρα διψά για αλήθεια, επείγεται να φύγει μπροστά. Ακριβώς γι’ αυτό, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, που οφείλει ωστόσο να μην είναι μόνο οργανωτική, αλλά και πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε, όπως το κάνουμε ήδη, να προβάλλουμε, ανά τομέα, τις ρεαλιστικές, συγκεκριμένες και επεξεργασμένες θέσεις μας. Από αυτές, να αναδείξουμε εκείνες που αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Και όλες, να τις διατυπώσουμε σε μία γλώσσα απλή και κατανοητή. Και να τις διαδώσουμε με έναν λόγο αυθεντικό, καθημερινό και πειστικό. Ποτισμένο με αλήθεια, σοβαρότητα, αλλά και με μία αισιοδοξία που να εμπνέει.

Να δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Την Κυριακή, σε μία πολύ δυναμική εκδήλωση, μίλησα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες της Παράταξής μας, της Δ.Α.Π., ζητώντας τους πάνω απ’ όλα να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Στο πρόσωπό τους, εξάλλου,  βλέπω όλους τους νέους της Ελλάδας. Απέναντί τους, λοιπόν, αναλάβαμε - και αναλαμβάνουμε  - σοβαρές δεσμεύσεις.

Όχι μόνο να ακολουθήσουμε μεταρρυθμιστικές πολιτικές που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες καλές νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά

Να υποκαταστήσουμε, να καταργήσουμε τον μειωμένο μισθό για νέους κάτω των 25 («υποκατώτατο» τον βάφτισαν, οι αθεόφοβοι προπαγανδιστές!), ώστε να αμείβονται κι αυτοί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι.

Δεσμευτήκαμε, για άλλη μια φορά, να βάλουμε τέλος στην ανομία στα Πανεπιστήμια, αλλά και στους νόμους των Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου, με ένα σύγχρονο και όσο το δυνατόν πιο συναινετικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει διοικητική και διαχειριστική αυτοτέλεια στα Πανεπιστήμιά μας. Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Και, βέβαια, δεσμευτήκαμε να ενισχύσουμε τον θεσμό της οικογένειας, ο οποίος κράτησε ζωντανή την ελληνική κοινωνία μας στα χρόνια της κρίσης, αυξάνοντας το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το ζήτημα της υπογεννητικότητας και της μείωσης του εθνικού πληθυσμού είναι στρατηγικής σημασίας. Δεν υπάρχει μέλλον για μια Πατρίδα, χωρίς πολλά ελληνόπουλα!

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό παράδειγμα επικοινωνίας με ένα ειδικό ακροατήριο, το οποίο όμως μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε πολλαπλασιαστή της φωνής μας στο χώρο των φοιτητών και των νέων. Το ίδιο, όμως, θα πρέπει να ακολουθήσει σε όλα τα πεδία της δημόσιας πολιτικής.

Οι τομείς έχουν χρέος,  όχι μόνο να κάνουν καθημερινή αντιπολίτευση, όπως την κάνουν και πιστεύω πολύ αποτελεσματικά, αλλά να προετοιμάσουν την «επόμενη μέρα», ο καθένας στο αντικείμενό του. Θα επανέλθω σε αυτό στη συνέχεια της συζήτησης. Και όλα αυτά να διατυπωθούν βέβαια με έναν ριζοσπαστικό, μοντέρνο και εύληπτο επικοινωνιακό τρόπο.  

Η Νέα Δημοκρατία είναι στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, είναι πόλος αναφοράς για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, οι οποίοι λένε πια στο ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ: ως εδώ. Την μεγάλη πλειοψηφία που θέλει αλλαγή. Αυτό θέλουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Το ξέρω γιατί τους συναντώ, τους συναντάμε, τους ακούμε σε όλη την Ελλάδα.

Είναι χρέος μας να γίνουμε στη συνείδησή τους η μόνη επιλογή  οικονομικής ανάταξης, δημοκρατικής αποκατάστασης και θεσμικού εκσυγχρονισμού. Το αίτημα της κοινωνίας για ένα πιο αισιόδοξο αύριο, πρέπει να το μετατρέψουμε σε δράση εντός και εκτός Βουλής. Οφείλουμε να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική μας παρέμβαση. Με στάση ειλικρινή και ανθρώπινη, λόγο συγκεκριμένο και σύγχρονο, διάθεση ενωτική προς την κοινωνία, αλλά  ταυτόχρονα μετωπική προς τον πολιτικό μας αντίπαλο. Η κοινωνία περιμένει από εμάς πολλά. Δεν θα την απογοητεύσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.




Η απαξίωση της Αμφίπολης



«Τι συμβαίνει στην Αμφίπολη;». Τριάμισι χρόνια μετά την ανακάλυψη ενός μνημείου που προσέλκυσε τα φώτα της παγκόσμιας επιστημονικής, και όχι μόνο, κοινότητας, το συγκεκριμένο ερώτημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύλογο. Oι απαντήσεις, ωστόσο, είναι μάλλον δυσάρεστες. Οχι γιατί η αρχαιολογική ανακάλυψη δεν βρίσκεται στη «δημοσιότητα» με τους όρους που μάθαμε τότε. Το γεγονός αυτό υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελεί και θετική εξέλιξη για μια ανασκαφή που λίγο έλειψε, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, να πάρει από την υπερπροβολή των ΜΜΕ απόχρωση reality show.

Οι δυσάρεστες απαντήσεις προκύπτουν από το γεγονός πως σε αυτή την –ομολογουμένως φορτωμένη με πολλή Ιστορία– νοτιοανατολική γωνιά του νομού Σερρών το «πάγωμα» των διεργασιών είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Προς επίρρωσιν αυτής της άποψης έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα. Συγκεκριμένα, η σύμβαση που είχε υπογραφεί επί υπουργίας Κώστα Τασούλα στο φινάλε της προηγούμενης κυβέρνησης το 2015 και προέβλεπε τη δέσμευση για δύο έτη του ποσού των 236.000 ευρώ για «ανθρωπολογική μελέτη οστών» εξέπνευσε χωρίς να κινηθεί καμία απολύτως διαδικασία. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε τη μελέτη περί των 1.000 οστών της ευρύτερης περιοχής της Αμφιπόλεως, η οποία θα λειτουργούσε «συγκριτικά» με τα οστά των πέντε ατόμων που είχαν βρεθεί στα τέλη του 2014 στον τελευταίο θάλαμο του αποκαλυφθέντος μνημείου.

Οι πέντε σκελετοί

Οι συγκεκριμένοι πέντε σκελετοί είχαν μελετηθεί τότε μόνο μακροσκοπικά, δηλαδή ένας μικρός αριθμός από τα 550 οστά είχε ταυτιστεί με τα σημεία του ανθρώπινου σκελετού από τα οποία προέρχεται. Υπενθυμίζεται πως από τον πρώτο κύκλο έρευνας προέκυψε πως τα οστά ανήκαν σε μία γυναίκα, περίπου 60 ετών, δύο άντρες, περίπου 30 ετών, ένα μωρό και έναν καμένο νεκρό.  Το πρόγραμμα που θα υλοποιείτο θα εξέταζε συγκριτικά τα οστά από τους πέντε σκελετούς που βρέθηκαν εντός του τύμβου με σκελετούς από άλλα πέριξ της περιοχής νεκροταφεία, που «συνδυαστικά» θα ενίσχυαν την ανθρωπολογική εικόνα για την αρχαία Αμφίπολη. Πλέον μετά την παρέλευση της προθεσμίας των δύο ετών –έληξε πέρυσι το καλοκαίρι– η έρευνα που είχαν αναλάβει από κοινού η κ. Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας στο ΑΠΘ, και η Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας - Εθνολογίας στο ΔΠΘ, είναι άγνωστο πότε και αν θα πραγματοποιηθεί, με τα οστά να παραμένουν μέσα στις κούτες τους στο Μουσείο της Αμφίπολης.

Διολίσθηση

Πολλοί είναι αυτοί που στην αλληλουχία των γεγονότων, όπως εξελίχθηκαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια, βλέπουν πως η αλλαγή κυβέρνησης στις αρχές του 2015 άλλαξε μαζί και το status quo στο σπάνιας αξίας αρχαιολογικό μνημείο, το οποίο άρχισε σταδιακά να διολισθαίνει προς την απαξίωση. Το γεγονός προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για την «πολιτική» της κυβέρνησης έναντι του μνημείου, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες, στο ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο του ΑΕΜΘ, ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθηγητής Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας παρουσίασε τα αποτελέσματα της διασκόπησης που είχε διενεργήσει το 2016. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, φαίνεται πως έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα σημεία εντός του τύμβου και ένα εκτός, τα οποία φαίνεται να έχουν δομές πιθανώς από ανθρώπινη παρέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, την απάντηση μπορεί να δώσει μόνον η ανασκαφή. Αλλά κανείς δεν μοιάζει να «ακούει».


ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Νικολά Σαρκοζί!



Γάλλοι ερευνητές ολοκλήρωσαν την ανάκριση του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ, έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες!

Οι δικαστικές αρχές απήγγειλαν αργά σήμερα κατηγορίες εις βάρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο των ερευνών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 με λιβυκά κεφάλαια. Αυτό ανέφεραν δικαστικές πηγές, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει την Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Σαρκοζί, που αρνείται τις κατηγορίες εις βάρος του, διώκεται για «παθητική δωροδοκία», «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας» και «υπεξαίρεση λιβυκών κρατικών κεφαλαίων» και έχει τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο, ανέφερε η πηγή.

Έπειτα από μια σύντομη διακοπή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Σαρκοζί βρέθηκε για δεύτερη ημέρα υπό κράτηση ανακρινόμενος στο πλαίσιο της έρευνας για χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

«Η κράτηση του Νικολά Σαρκοζί τελείωσε», τόνισε νωρίτερα μία από τις πηγές.

Κρίνεται η τύχη του Νικολά Σαρκοζί

Οι πρώτες υποψίες γεννήθηκαν το 2011 με δημοσιεύσεις του ιστότοπου Mediapart. Επισήμως, η δικαστική έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οι ανακριτές του Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και των φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων της Ναντέρ συγκέντρωσαν σειρά στοιχείων που οδήγησαν στην «υπό κράτηση» ανάκριση του πρώην προέδρου της Γαλλίας. 

Η ανάκριση από τη δικαστική αστυνομία μπορεί να διαρκέσει ένα 48ωρο. Μετά, οι αστυνομικοί θα αποφασίσουν εάν θα τον παραπέμψουν στους δικαστές για να του απαγγελθεί κατηγορία.

Τα λεφτά στις βαλίτσες

Η δυσκολία για τον δικαστή Σερζ Τουρνέρ να καλέσει τον Νικολά Σαρκοζί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι πρόκειται για λιβυκά χρήματα (50 εκατ.) σε ρευστό που κυκλοφόρησαν διάφοροι «μεσάζοντες» με βαλίτσες και βαλιτσάκια, πράγμα που δυσκόλευε τον εντοπισμό της διαδρομής τους και τον εκάστοτε αποδέκτη.

Τα στοιχεία μπόρεσε να συγκεντρώσει, βασίζονται μεταξύ άλλων σε καταθέσεις και ομολογίες ορισμένων «μεσαζόντων» που περιφέρονταν γύρω από τον Σαρκοζί και που θεωρήθηκαν πολύ σημαντικές για τη δικαστική έρευνα. 

Τα πρόσωπα

Ζιάντ Τακιεντίν, 68 ετών: είναι ένας Γάλλο-Λιβανέζος επιχειρηματίας που απέκτησε μεγάλη περιουσία παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή για διεθνείς συμβάσεις, ειδικά στη βιομηχανία των εξοπλισμών.

Τον Νοέμβριο του 2016 ομολόγησε (κατέγραψε σε βίντεο ) ότι τέλος του 2006 αρχές του 2007 μετέφερε από την Τρίπολη της Λιβύης στο Παρίσι 5 εκατομμύρια ευρώ που παρέδωσε στον Ν. Σαρκοζί και στον βασικό του σύμβουλο Κλοντ Γκεάν.

Αλεξάντρ Ντζουχρί, 59 ετών: είναι ένας Γάλλος επιχειρηματίας αλγερινής καταγωγής, που γεννήθηκε στο λαϊκό προάστιο του Σαίν Ντενί, αλλά γρήγορα κατόρθωσε να καλλιεργήσει τις επαφές του με την άρχουσα τάξη και συγκεκριμένα με Σαρκοζί και Γκεάν. 

Λόγω ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τους δικαστές της υπόθεσης Λιβύης ο «μεσάζων» Ντζουχρί συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο, αναμένοντας την πιθανή έκδοσή του στις γαλλικές αρχές.

Στο ενεργητικό του έχει τη μεταφορά από τη Λιβύη τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων ευρώ και την αγορά διαμαντιών έναντι 475.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mediapart που αποκάλυψε τα περισσότερα στοιχεία, πολλά έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στην Ελβετία βαραίνουν ιδιαίτερα τον Κλοντ Γκεάν, (π.χ. αγορά διαμερίσματος στο Παρίσι) του οποίου ορισμένα ακίνητα κατασχέθηκαν ήδη από τη δικαιοσύνη.

Μπασίρ Σαλέχ, 72 ετών: πρώην διευθυντής του γραφείου του Μουάνμαρ Καντάφι. Ηταν ο «άνθρωπος που ψιθύριζε στο αυτί του Καντάφι».

Ενώπιον των Γάλλων δικαστών το 2017, άσκησε το δικαίωμα σιωπής, γι’ αυτό και θεωρείτο ότι ήταν «ο προστατευόμενος» της Γαλλίας. Σύμφωνα πάντα με το Mediapart και πληροφορίες του περιβάλλοντος του, ο Σ. Μπασίρ σκόπευε τελευταία να παραδώσει στους δικαστές τις πληροφορίες που ζητούν.

Στις 23 Φεβρουαρίου όμως στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, ήταν θύμα μιας άγριας επίθεσης με συνέπεια να βρίσκεται σήμερα ακόμα σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Η δολοφονία μυστήριο

Το επεισόδιο του Γιοχάνεσμπουργκ, αναβίωσε το φάντασμα του Σουκρί Γκανέμ. Ο οποίος πέθανε κάτω από «περίεργες συνθήκες» το 2012. Πρόκειται για τον πρώην Λίβυο υπουργό πετρελαίου του Καντάφι, ο οποίος κατέγραφε τα πάντα στα σημειωματάριά του. Ένα απλό χωρίς ιδιαίτερη αξία σημειωματάριο του Σουκρί με λεπτομέρειες για τα χρήματα που μετακινήθηκαν προς τη Γαλλία, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για τον Σαρκοζί. Βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανακριτών.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο πρώην υπουργός, δεν έχουν διαλευκανθεί. Το πτώμα του αλιεύθηκε στο Δούναβη στις 29 Απριλίου του 2012. Μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών.


Πηγή : newsit.gr