Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Εκλεισε 60 θέσεις πάρκινγκ η Νοτοπούλου για το «Μαξίμου» Θεσσαλονίκης



Περίοικοι του Διοικητηρίου είδαν πρόστιμα 80 ευρώ στα αυτοκίνητα τους όταν απαγορεύτηκε ξαφνικά η στάθμευση στους δρόμους γύρω από το νέο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη

Εξω φρενών είναι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που μένουν γύρω από το Διοικητήριο, όπου στεγάζεται πλέον το Πρωθυπουργικό Γραφείο, καθώς δεν έχουν πια πού να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ έλαβαν ήδη ως… χριστουγεννιάτικο δώρο από τον πρωθυπουργό κλήσεις της Τροχαίας για παράνομη στάθμευση!

Από τις 9 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι των οδών Προξένων και Αγίου Δημητρίου, που εφάπτονται με το Πρωθυπουργικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, είδαν στα αυτοκίνητά τους κλήσεις για παράνομη στάθμευση και ταυτόχρονα ειδοποιήθηκαν ότι στο εξής δεν θα μπορούν να παρκάρουν έξω από τα διαμερίσματά τους επειδή για λόγους ασφαλείας οι δύο δρόμοι χαρακτηρίστηκαν «κόκκινη ζώνη», στην οποία απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. «Αρχικώς πιστέψαμε ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο που θα ίσχυε μόνο για τις ημέρες όπου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο νέο του γραφείο. Διαπιστώσαμε, όμως, ότι το μέτρο έχει μόνιμο χαρακτήρα», τονίζουν κάτοικοι της περιοχής που μάζεψαν ήδη υπογραφές και έστειλαν μια οργισμένη επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Αλέξη Τσίπρα. «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Πρωθυπουργέ. Καλωσορίσατε στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ειρωνικά η επιστολή των κατοίκων στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι οι 60 θέσεις στάθμευσης που στερούνται σε μια ιδιαίτερα επιβαρημένη και φτωχή περιοχή δημιουργούν πρόβλημα μόνο σε όσους δεν διαθέτουν το βαλάντιο για να μισθώσουν θέσεις σε χώρους πάρκινγκ.

Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έχει στόχο την προστασία του πρωθυπουργού, αλλά την εξυπηρέτηση της διευθύντριας του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη συμπρωτεύουσα, Κατερίνας Νοτοπούλου, και των συνεργατών της, οι οποίοι πλέον δεν θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα πάρκινγκ όταν θα προσέρχονται στη δουλειά τους. «Δεν έβρισκαν εύκολα να παρκάρουν οι δεκάδες νέοι υπάλληλοι που ανέλαβαν υπηρεσία στο κτίριο, πράγμα φυσικό, μια που στην περιοχή δύσκολα βρίσκει κανείς θέση πάρκινγκ, και έτσι αποφάσισαν να τοποθετήσουν πινακίδες απαγόρευσης της στάσης και στάθμευσης, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκουν να παρκάρουν άνετα», παρατηρούν οι περίοικοι. Η απαγόρευση έγινε αισθητή από τις 9 Δεκεμβρίου, όταν όσοι είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους στις οδούς Αγίου Δημητρίου και Προξένων βρήκαν στα παρμπρίζ τους κλήσεις ύψους 80 ευρώ με την αιτιολογία ότι παραβίασαν ζώνη που είναι χαρακτηρισμένη ως Ρ40. 

Οι κορδέλες παρέμειναν έως την παραμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Τα ξημερώματα της Τετάρτης απομακρύνθηκαν με γερανό όλα τα οχήματα που είχαν παραμείνει παρκαρισμένα στους γύρω δρόμους, η περιοχή ερευνήθηκε από ειδικό σκύλο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ κατέφθασαν και τρεις κλούβες των ΜΑΤ. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας και έτσι όλοι πίστεψαν ότι κάπου εκεί θα τελείωνε και η κατάληψη των δρόμων. Να, όμως, που η απαγόρευση παρέμεινε, αν και όσοι από τους κατοίκους τόλμησαν να ξαναπαρκάρουν στην περιοχή τις πρώτες ημέρες δεν πήραν κλήσεις.


Μέσα σε μια νύχτα αποφασίστηκε ο αποκλεισμός των δρόμων, μπήκαν απαγορευτικές πινακίδες, ενώ ήρθε και γερανός για να μαζέψει τα... παράνομα παρκαρισμένα Ι.Χ.



Στην ενυπόγραφη επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής Διοικητηρίου προς τον πρωθυπουργό μεταξύ άλλων αναφέρεται: 

«ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ - ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ κατοίκων οδού Προξένων και περιοχής Διοικητηρίου προς Γραφείο Πρωθυπουργού, Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη, 9η Δεκεμβρίου 2016

Διαμαρτυρόμαστε διότι το πρωί της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου 2016 αστυνομικός του Α’ Τμήματος Τροχαίας Θεσσαλονίκης βεβαίωσε παράβαση παράνομης στάθμευσης -για την ακρίβεια παραβίαση πινακίδας Ρ40- στα αυτοκίνητά μας, που είχαμε σταθμευμένα στην οδό Προξένων, στην οδό που εφάπτεται με τη δυτική πλευρά του κτιρίου του Διοικητηρίου, που στεγάζει πλέον το Γραφείο του Πρωθυπουργού που εγκαινιάστηκε την 26.11.2016. Διαπιστώσαμε ότι στα πλαίσια της λήψης μέτρων ασφαλείας για τον Πρωθυπουργό αποφασίστηκε η απαγόρευση στάθμευσης και στάσης στις οδούς Προξένων και Αγίου Δημητρίου, που εφάπτονται με το Διοικητήριο. Δηλαδή καταργήθηκαν με αυτή την απόφαση περίπου 60 θέσεις νόμιμης στάθμευσης. Σε μία περιοχή στο κέντρο Θεσσαλονίκης η οποία έχει τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης και το ζούμε αυτό καθημερινά, έρχεται αυτή απόφαση να επιδεινώσει την ήδη ασφυκτική κατάσταση χώρου στάθμευσης στο μέγιστο. Οι περισσότεροι από εμάς κατοικούμε εδώ και δεκαετίες. Εχουμε τα καταστήματά μας, έχουμε την εργασία μας για πολλά χρόνια επίσης. Χωρίς να σεβαστείτε και λάβετε υπ’ όψιν κάτι από τα παραπάνω και κανέναν από μας ως κατοίκους, επαγγελματίες και δημότες πράξατε ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ και ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ!

ΜΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΕ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΔΗΜΟΤΕΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, σε μας ανήκουν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, είναι περιουσία μας και γι’ αυτά πληρώνουμε ως δημότες και φορολογούμενοι. Φυσικά από το μέτρο αυτό δεν βλάπτονται όσοι κάτοικοι της περιοχής διαθέτουν τα εισοδήματα για να μισθώνουν ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης. 

Είναι εξάλλου γνωστό ότι η περιοχή του Διοικητηρίου είναι πυκνοκατοικημένη, μη προνομιούχα λαϊκή γειτονιά. 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ.

Αφού λοιπόν ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ιδρύσει γραφείο στη Θεσσαλονίκη για να ασχοληθεί με τα προβλήματά της, ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕ ΤΗ ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΗΔΗ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

Και όλα αυτά για να βλέπει μία φορά το μήνα τους μεγαλόσχημους της πόλης! Του προτείνουμε να μετεγκατασταθεί καλύτερα στο ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ! Κατόπιν των ανωτέρω αναμένουμε το Γραφείο Πρωθυπουργού να συμμεριστεί τις απόψεις μας και να φροντίσει ώστε να ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ η απόφαση ΑΥΤΗ για την απαγόρευση στάθμευσης στους δρόμους της περιοχής.

Εκτός και αν ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι πρέπει να διεκδικήσουμε το δίκιο μας κλείνοντας την οδό Προξένων και Αγίου Δημητρίου κατά τις ημέρες της επίσκεψής του - Ή ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ - Μπορούμε να τις κλείνουμε τις υπόλοιπες ημέρες!!! Ή να το διεκδικήσουμε με άλλες ενέργειες π.χ. αποκλείοντας το Υπουργείο!! Ή εκτός κι αν μας διαθέτει μηνιαίως δύο μισθούς συνεργατών διορισθέντων στο Γραφείο Πρωθυπουργού, για να πληρώνουμε parking.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της περιοχής»


«Μας προσβάλλετε ως πολίτες, δημότες, κατοίκους, επαγγελματίες και προσωπικότητες», τονίζουν στην ενυπόγραφη διαμαρτυρία τους οι κάτοικοι της περιοχής Διοικητηρίου, καταγγέλλοντας ως αυθαίρετη και αυταρχική την απόφαση δημιουργίας «κόκκινης ζώνης»




Πηγή : protothema.gr


Επιμένουν στην καρέκλα και ας καταστραφεί η χώρα! Τζανακόπουλος: Ακόμα κι αν η αξιολόγηση καθυστερήσει δεν σχεδιάζουμε εκλογές



Στον καταστροφικό της κόσμο η πλήρως αποτυχημένη, ανεπαρκής και ανίκανη κυβέρνηση όλων των εποχών στην χώρα δεν θέλει να πάει για εκλογές και ας βουλιάξει η Ελλάδα μαζί με τους Έλληνες πολίτες γιατί μετά δεν θα ξαναδούν καρέκλα ούτε τα δισέγγονα τους έτσι και παραμείνουν στην ίδια ιδεολογία και στον ίδιο πολιτικό χώρο με τους προπάππους τους.

Την εγκληματική τους επιμονή να μην οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές όπως λένε τουλάχιστον υπερασπίστηκαν σήμερα ο Νίκος Παππάς για αρχή το πρωί και ο Τζανακόπουλος στην συνέχεια, λές και είναι στο χέρι τους και παρά την ανικανότητα τους να παραμείνουν και να καταστρέφουν την χώρα.

Τα πράγματα όμως δεν εξαρτώνται από αυτό που θέλουν οι ίδιοι αλλά από τις εξελίξεις που τους θέλουν για τα μπάζα ώστε να μαζέψουν οι επόμενοι ότι μπορούν.

Διαβάζουμε στο protothema.gr για τις νέες δηλώσεις Τζανακόπουλου και ανησυχούμε με την επιμονή τους να θέλουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα για την Ελλάδα με την παραμονή τους στην εξουσία.

Στις διαπραγματεύσεις βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο το ΔΝΤ να ζητά μέτρα μετά το 2018 και εμείς να λέμε ότι δεν προτιθέμεθα να κάνουμε κάτι τέτοιο - Δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα από δηλώσεις υπουργών και βουλευτών όπως αυτές του Ζουράρι

Την εμπλοκή που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το θέμα της λήψης μέτρων μετά το 2018 από την κυβέρνηση παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας ότι «βρίσκομαστε στο σημείο όπου το ΔΝΤ έχει την απαίτηση για μέτρα μετά το 2018 και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση». Κατά τον ίδιο, όπως είπε στη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM, «υπάρχουν τρόποι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα όπως π.χ. με την πρόταση Τσακαλώτου».

Όσον αφορά το «μποναμά Τσίπρα» και παρά τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί, ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι βούληση της κυβέρνησης «εφόσον έχει δυνατότητα να υπεραποδίδει είναι να επαναλάβει την ίδια κίνηση» προσπαθώντας να εξηγήσει το αν όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι εφάπαξ βοήθημα ή 13η σύνταξη.

Επιχειρώντας, παράλληλα, να εξηγήσει τη σφοδρή επίθεση του Μαξίμου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι άλλαξε στάση μετά από τηλεφωνήματα ακραίων κύκλων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ΝΔ δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις στο γιατί «αμέσως μετά το ερώτημα από το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ που οδήγησε στην εξέταση των θεσμών για το μποναμά Τσίπρα, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε πλήρως και άμεσα».

Σχολιάζοντας, δε, τη στάση του «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία της Πέμπτης από τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μια στάση για μικροπολιτικούς λόγους που προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην αξιολόγηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το γιατί δεν ήταν προβληματική η καταψήφιση του κοινωνικού μερίσματος Σαμαρά το 2014 από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι τότε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το να μοιράσει χρήματα το 2014 από το πλεόνασμα του 2013 ενέγραψε τις δαπάνες στο 2014 εκτροχιάζοντας το πρόγραμμα.

Για το ενδεχόμενο εκλογών επέμεινε ότι «δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τμήμα του σχεδιασμού μας». «Έχουμε πει ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε τον προγραμματισμό για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την έξοδο της αγοράς το 2018. Ακόμα και στην πολύ  απίθανη περίπτωση που η αξιολόγηση καθυστερεί δεν είναι σε καμία περιπτωση στην πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε εκλογές» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κάλυψε, τέλος, πλήρως υπουργούς και βουλευτές για δηλώσεις τους όπως αυτές του Κώστα Ζουράρι για τον κίνδυνο απώλειας νησιών, λέγοντας ότι «στον καθημερινό λόγο μπορεί να πει κάτι που δεν ήθελε. Τέτοιες δηλώσεις δεν δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα».




Μας δουλεύει «ψιλό γαζί» ο Τσίπρας: Μέχρι 31/12/2017 ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά



ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ, ΟΜΩΣ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ – ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ειδήσεις για τροπολογία ΦΠΑ: Ο πρωθυπουργός της ακατάσχετης «παροχολογίας» έκανε το θαύμα του για ακόμη μία φορά: έστειλε σήμερα, Δευτέρα (19/12/2016) στη Βουλή την τροπολογία, με την οποία υλοποιείται αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών, μόνο που η είδηση κρύβεται στα «ψιλά γράμματα».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του είχε δεσμευτεί για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ».

Όμως, τελικά, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αφήσει... μισή τη δέσμευσή του. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με την τροπολογία, διατηρείται μέχρι 31/12/2017 το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου. Δηλαδή θα εξακολουθούν να ισχύουν για το διάστημα αυτό οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Εδώ, λοιπόν, εξετάζονται δύο ενδεχόμενα:

Α. Ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα έχει επιλύσει το προσφυγικό έως το τέλος της επόμενης χρονιάς, άρα μπορεί άνετα να αναιρέσει την τροπολογία αυτή από εκεί και πέρα.

Β. Ο κ. Τσίπρας είπε για ακόμη μία φορά ψέματα στους νησιώτες, επιχειρώντας να κατευνάσει – έστω προσωρινά – τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες τους μπροστά στα αιματηρά μέτρα που επιτάσσουν οι δανειστές

Κατά τα λοιπά, η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής και αργά απόψε ψηφίζεται.

Τι προβλέπει ειδικότερα η τροπολογία

Σύμφωνα, πάντα, με το κείμενο της τροπολογίας, το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά

πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά

αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.



Πηγή : newsbomb.gr


Τρέμει τις εκλογές ο Νίκος Παππάς και λέει δεν θα γίνουν! Αλήθεια το πιστεύει;



Ένας από αυτούς που τρέμουν περισσότερο τις εκλογές και την διαφαινόμενη βαριά ήτα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Νίκος Παππάς και αυτό γιατί είναι πολλά τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί για την τακτική που ακολούθησε στο θέμα των αδειών και θα πρέπει κάποια στιγμή να διερευνηθεί και θα διερευνηθεί από την νέα κυβέρνηση και γύρευε τι θα αποκαλυφθεί.

"Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές" επιμένει να λέει ο Νίκος Παππάς "εκλογές θα γίνουν το 2019" δηλώνει σε κάθε του εμφάνιση.

"Εκλογές φαντασιώνεται ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος επαναφέρει το αίτημα κάθε τόσο για να τιθασεύσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα" είπε και σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Παππάς αγνοώντας ότι εκλογές ζητάει και η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Σήμερα μάλιστα στο ΑΝΤ1 μέσα σε όλα αυτά που έλεγε για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της ανικανότητας του ίδιου και της κυβέρνησης του να κυβερνήσουν σωστά ήταν και κάτι που άφησε άφωνους τους συνομιλητές του στο studio του κ. Παπαδάκη.

Αφού αναφέρθηκε σε αυτά που έκανε η κυβέρνηση δηλαδή στις 100 δόσεις,την πρόσβαση στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είπε και το κορυφαίο φέτος πλήρωσαν αρκετές χιλιάδες χαμηλό ΕΝΦΙΑ  για να αναγκαστούν οι δημοσιογράφοι να τον επαναφέρουν στην τάξη και να του πουν όμορφα ότι λέει ψέματα, αλλά επειδή ο ίδιος ο υπουργός βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αταξία γενικός και το ψέμα είναι στην τακτική του δεν τα κατάφεραν και συνέχισε να λέει τα δικά του, τα απολύτως δικά του που θέλει να πιστεύει αυτός και μόνο.

Εμάς μας άφησε άφωνους και το "μειώνεται συνέχεια η ανεργία" που τόλμησε να ξεστομίσει ξεδιάντροπα στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Παππάς χωρίς να τον ενδιαφέρει η πραγματικότητα του ρεκόρ 15ετίας απολύσεων τους προηγούμενους μήνες στην χώρα μας, την αυξανόμενη ημιαπασχόληση, τον εργατικό μεσαίωνα των 100€ που ζουν χιλιάδες Έλληνες πολίτες και την μη καταγεγραμμένη ανεργία που βρίσκεται σε επικίνδυνα νούμερα!!!

Αυτά είναι τα στελέχη της τελειωμένης κυβέρνησης και πολλά από αυτά τρέμουν τις εκλογές αλλά μπορεί να τις διαψεύδουν αλλά κανένας από αυτούς δεν το πιστεύει και ετοιμάζονται.


Μάρτιο και βλέπουμε, λένε οι Βρυξέλλες



Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται πιο μακριά από ποτέ. Πλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά για ολοκλήρωσή της τον Μάρτιο, «στην καλύτερη των περιπτώσεων», όπως λένε χαρακτηριστικά. Και ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση πάρει το «πράσινο φως» για τις παροχές που εξήγγειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός, το βασικό πρόβλημα του πώς θα λυθεί η εξίσωση ανάμεσα σε Γερμανούς, ΔΝΤ και Ελλάδα δεν έχει ακόμη λυθεί, ενώ η επιπλοκή που δημιουργήθηκε από τις εξαγγελίες την περασμένη εβδομάδα απλώς πρόσθεσε άλλον έναν «πονοκέφαλο».

Οι προηγούμενες ημέρες θύμιζαν σε ένταση τους πρώτους μήνες του 2015, όταν είχε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση η νέα τότε κυβέρνηση Τσίπρα. Οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος δήλωναν απολύτως αιφνιδιασμένοι όταν έμαθαν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για επιδόματα σε χαμηλοσυνταξιούχους και μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά. Δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως για μία τέτοια κίνηση, παρόλο που από τον Σεπτέμβριο το θέμα είχε αναφερθεί, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Τότε η ελληνική πλευρά είχε εκφράσει την επιθυμία ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα –που διαφαινόταν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρίσκεται στα ταμεία στο τέλος του έτους– αλλά συζήτηση δεν είχε ξαναγίνει. Οπως περιγράφει ο ίδιος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά γνώριζε πολύ καλά τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί και απλά επέλεξε να μην το κάνει και να παραβιάσει τη συμφωνία. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτή η κίνηση ήταν μέρος μιας στρατηγικής εκβιασμού, ασκώντας περαιτέρω πίεση με σκοπό να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από το ΔΝΤ, ή υπήρχε κάποιος άλλος στόχος», λέει προβληματισμένος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», ένας από τους πολλούς που προσπαθούν να εξηγήσουν τις τελευταίες «απότομες» κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού.

Προσεκτική έκθεση

Οι θεσμοί συνέταξαν μια ιδιαίτερα προσεκτική έκθεση για το εάν οι εξαγγελίες του βρίσκονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του μνημονίου χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρη θέση, «πετώντας έτσι το μπαλάκι» στα κράτη-μέλη που θα κληθούν αυτή την εβδομάδα να αποφασίσουν κατά πόσον «παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ομως ακόμα και να δώσουν το «πράσινο φως» για τα μέτρα, το βασικό πρόβλημα παραμένει και είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ολο το θέμα των εξαγγελιών δεν ήταν τίποτε παραπάνω από άλλη μία επιπλοκή που ακόμα και να λυθεί θα έχει αφήσει μια σειρά από ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι μπορεί να καταλάβει το πολιτικό όφελος μιας τέτοιας κίνησης, από πλευράς Τσίπρα, αλλά το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει είναι πως «τέθηκαν υπό αμφισβήτηση οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης» και απέκτησαν πάλι επιχειρήματα «οι κακόβουλοι», αυτοί δηλαδή που υποστηρίζουν πως μόλις η Ελλάδα βγει από την πολύ στενή επιτήρηση «θα επιστρέψει αμέσως στις πρακτικές της κακοδιαχείρισης του παρελθόντος»...

Αποστάσεις

Εν τω μεταξύ, το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς δεν γεφυρώνεται παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής βρίσκονταν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά καταγράφηκε ελάχιστη πρόοδος. Η βασική εξίσωση παραμένει ότι οι Γερμανοί χρειάζονται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και από την άλλη το Ταμείο δεν δέχεται να μπει σε ένα πρόγραμμα με ανέφικτα πλεονάσματα –όπως κρίνει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μεσοπρόθεσμα– χωρίς να πάρει η ελληνική κυβέρνηση προληπτικά μέτρα τώρα, που θα τεθούν σε ισχύ το 2019-2020, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην «Κ» ότι το σενάριο να συνεχίσει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος και όχι με καινούργιο πρόγραμμα δεν θα ήταν εφικτό, καθώς αυτό θα σήμαινε αλλαγή στο πρόγραμμα του ESM, που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα και το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ όποτε είναι δυνατή.

Για τους Γερμανούς, συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο θα σήμαινε καινούργιο πρόγραμμα και ψήφισή του από την ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, κάτι το οποίο πολιτικά θα είναι ανέφικτο ιδιαίτερα με το νέο έτος, οπότε η Γερμανία εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά.

Ετσι το αδιέξοδο παραμένει άλυτο και το πρόβλημα μεταφέρεται στους επόμενους μήνες, που το ευρωπαϊκό κάδρο μπορεί να αλλάξει τελείως με τις εκλογές στα πιο ισχυρά κράτη-μέλη. Συγχρόνως, το ΔΝΤ αναμένει την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και τη στάση που θα κρατήσει όσον αφορά το Ταμείο.

Αξιωματούχοι δεν αποκλείουν πως μέσα από το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τραμπ θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Ευρώπη ότι «ήρθε ή ώρα να πληρώσετε μόνοι σας τον λογαριασμό» και να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις ή έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τη στιγμή που η πλειονότητα των τεχνικών στελεχών του οργανισμού έχει ήδη σοβαρές επιφυλάξεις για τη διατήρηση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.




ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Έντυπη Καθημερινή


Ομαδικές απολύσεις σε τράπεζες και ΔΕΚΟ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI




Αν και ήταν γνωστή ήδη από το καλοκαίρι η εισήγηση του Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ των ομαδικών απολύσεων πλέον οι πληροφορίες μιλούν για οριστική απόφαση του Δικαστηρίου η οποία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη και ουσιαστικά θα απελευθερώνει και στη χώρα μας τις απολύσεις βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Κάπως έτσι η όποια διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς θα γίνει με την κ. Αχτιόγλου σε δυσμενή θέση στο θέμα αυτό αφού η άλλη πλευρά θα έχει ένα δεδικασμένο στα χέρια της που αφορά μάλιστα σε 237 απολύσεις εργαζόμενων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Κάπως έτσι και στη χώρα μας θα υπερισχύει στο ζήτημα αυτό το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και έτσι η νομοθεσία στην Ελλάδα θα πρέπει να εναρμονιστεί. Αυτό το γεγονός θα επηρεάσει άμεσα όσους εργάζονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Ως τώρα για τις ομαδικές απολύσεις από μία εταιρεία στην Ελλάδα απαιτούνταν και η έγκριση του υπουργού. Πλέον και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η σύμφωνη γνώμη του υπουργού δεν απαιτείται και έτσι ουσιαστικά οι ομαδικές απολύσεις νομιμοποιούνται. 

Ειδικά στην περίπτωση τραπεζών και ΔΕΚΟ και ειδικά των ΔΕΚΟ προς πώληση η απόφαση αυτή ισόύται με ομαδικές απολύσεις και μάλιστα κατά πολλούς άμεσα ώστε οι εταιρείες αυτές να γίνουν πιο θελκτικές για τους υποψήφιους αγοραστές.



Πηγή : newsit.gr


Ντόρα Μπακογιάννη στην Real news: Μόνη λύση η άμεση πολιτική αλλαγή





H Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Real news αναφέρει : 

«Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη ΝΔ ως βοηθό σκηνοθέτη στο θέατρο του παραλόγου που παίζει για άλλη μια φορά. Ανεβάζει ξανά την παράσταση "ο καλός, ο κακός και η ρήξη"»

Συνέχισε λέγοντας «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σόιμπλε είναι δύο αλληλοτροφοδοτούμενα πρόσωπα, που ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Το φινάλε του έργου το έχουμε ξαναδεί. Και μας κόστισε 80 δισ. ευρώ και ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Και γι’ αυτό η μόνη λύση για να σωθεί η χώρα είναι η άμεση πολιτική αλλαγή»


Τα σενάρια της κάλπης



Το παιχνίδι των εκβιασμών από ΔΝΤ και Σόιμπλε, οι αντίθετες φωνές στην Ευρώπη και οι προσπάθειες Τσίπρα για «έντιμο συμβιβασμό», που αν δεν επιτευχθεί θα προσανατολιστεί σε ηρωική έξοδο με εκλογές

Για μία ακόμα φορά τις προηγούμενες ημέρες το πολιτικό τοπίο πλημμύρισε από φήμες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ήταν, όμως, η πρώτη φορά που η φημολογία είχε κάποια βάση.

Για την ακρίβεια, ο Τσίπρας συνεχίζει να μην θέλει εκλογές. Συνεχίζει να αναζητά αυτό που ο Τσακαλώτος αποκάλεσε «έναν έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση. Συνεχίζει να ελπίζει σε συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και στην επάνοδο στις αγορές. Συνεχίζει να ελπίζει στη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Συνεχίζει να ελπίζει ότι η χώρα θα καταφέρει το καλοκαίρι του 2018 να απαλλαγεί από τα δεσμά των Μνημονίων.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, όμως, για νομοθέτηση πρόσθετης περικοπής των συντάξεων και μείωσης του αφορολογήτου για να εξοικονομηθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 4,5 δισ. για τη διετία 2019-20 απειλεί να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Η εντολή που έχει δώσει ο Τσίπρας στην υπουργό Εργασίας είναι να αγωνιστεί σκληρά για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά είναι σαφές ότι η διαφωνία για τα εργασιακά δεν είναι ικανή να προκαλέσει ναυάγιο. Στο μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως το πολιτικό διακύβευμα και για τους ίδιους και για τη χώρα είναι μεγαλύτερο.
Όταν, όμως, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα το εννοεί. Όπως μας είπε συνεργάτης του, δεν είναι διατεθειμένος ούτε να ψηφίσει από τώρα κάποιου είδους πολιτική δέσμευση για λήψη στο μέλλον αυτών των μέτρων. Εάν αποδεχόταν αυτή την απαίτηση του ΔΝΤ θα ήταν σαν να αυτοκτονεί πολιτικά.

Είναι, ωστόσο, διατεθειμένος να αποδεχθεί την παράταση εφαρμογής του “κόφτη” (ισχύει μέχρι και το 2018) δημοσίων δαπανών και για τη διετία 2019-20, προκειμένου να δώσει εγγύηση ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η υποχώρηση αυτή δεν συνεπάγεται μεγάλο πολιτικό κόστος, δεδομένου ότι ο “κόφτης” έχει υιοθετηθεί από τον περασμένο Μάιο για να ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση. Εκτός αυτού, ο Τσίπρας δεν έχει πίεση για όσα θα συμβούν στη διετία 2019-20. Εάν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Στην Αθήνα είχαν ελπίσει πως το ΔΝΤ θα ήταν συνεπές με τις δημόσιες ανακοινώσεις του και πως θα πίεζε πραγματικά και για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Το Ταμείο, όμως, έπαιξε ρόλο Ποντίου Πιλάτου. Παρασκηνιακά, τα βρήκε με τους Μέρκελ-Σόιμπλε στην πλάτη της Ελλάδας και δημοσίως δηλώνει ότι αφού οι Ευρωπαίοι δεν ακούνε τις συμβουλές του, θα πρέπει να νομοθετηθούν τα πρόσθετα μέτρα για να βγουν οι αριθμοί.

Συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο και να έχει πληρώσει τεράστιο πολιτικοεκλογικό κόστος ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των επώδυνων μνημονιακών υποχρεώσεων και να μην ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση, ώστε να έχει ελπίδες ότι θα ισχύσει το αισιόδοξο σενάριο για την οικονομία, ο Τσίπρας αποφάσισε να ταράξει τα νερά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εξήγγειλε το εφάπαξ κοινωνικό μέρισμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγομεταναστευτικού, με δύο στόχους:

Πρώτον, να σταματήσει την εκλογική αιμορραγία, όπως αυτή καταγράφεται σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις. Αιμορραγία που εάν συνεχισθεί θα οριστικοποιήσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αρκετά κάτω από το 20%, με αποτέλεσμα να τον καταστήσει μία αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση και κατ’ επέκτασιν μία αδύναμη εναλλακτική κυβερνητική λύση. Μία τέτοια εξέλιξη θα συρρικνώσει τις ελπίδες του για επάνοδο στην εξουσία. Αν και η εξαγγελία βρήκε θετική ανταπόκριση και στα νοικοκυριά που στηρίζονται σε χαμηλές συντάξεις για να τα βγάλουν πέρα και στους νησιώτες, είναι αμφίβολο εάν είναι ικανή να σταματήσει την εκλογική αποδόμηση.

Δεύτερον, να στείλει ένα έμπρακτο μήνυμα στους δανειστές ότι εάν του βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό δεν θα διστάσει να στήσει κάλπες για ηρωική έξοδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε κάποιες κινήσεις με έντονο προεκλογικό άρωμα. Ποντάρει στο γεγονός ότι το ευρωιερατείο δεν θέλει να προσθέσει έναν ακόμα πονοκέφαλο, όταν, όπως έδειξε και το ιταλικό “όχι”, το αντισυστημικό ρεύμα στην Ευρώπη διογκώνεται.

Αν και το κόστος για τις παροχές του Τσίπρα θα καλυφθεί από τα επιπλέον του στόχου δημόσια έσοδα, η απάντηση ήρθε γρήγορα. Με παρέμβαση του Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή στον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αποφάσισε το Eurogroup πριν δύο εβδομάδες μέχρι να εξετασθεί εάν οι παροχές είναι συμβατές ή όχι με το Μνημόνιο.

Ήταν μία προειδοποίηση. Όσο ο Τσίπρας εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο, οι Γερμανοί δεν θέλουν εκλογές στην Ελλάδα.

Πρώτον, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερη ικανότητα να διατηρεί χαμηλά τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Δεύτερον, επειδή, εάν κάτι πάει στραβά, θέλουν να έχουν τη ΝΔ του Μητσοτάκη ως διαθέσιμη εναλλακτική λύση.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως θα ανεχθούν η Αθήνα να σηκώσει κεφάλι. Εάν θεωρήσουν ότι ο Τσίπρας ξεφεύγει από τις ράγες δεν θα διστάσουν να μεθοδεύσουν την ανατροπή του με τη μέθοδο των υπερβολικών απαιτήσεων. Μόνο που αυτή τη φορά, το ευρωιερατείο δεν είναι ενωμένο στη γραμμή του Βερολίνου. Μπορεί ο Γερμανός επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ να εξέφρασε αμέσως ανησυχίες, μπορεί ο Ντάισελμπλουμ να έδωσε την εντολή για πάγωμα, αλλά υπήρξαν και αντίθετες φωνές.

Με άρθρο του στους Financial Times, Ο επίτροπος Μοσκοβισί όχι μόνο απάντησε στο άρθρο του Τόμσεν, αλλά και υποστήριξε ότι οι παροχές του Τσίπρα δεν παραβιάζουν το Μνημόνιο. Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, μάλιστα, παραδέχθηκε ότι το εν λόγω άρθρο εκφράζει και την Κομισιόν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς. Ο επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Πιτέλα, μάλιστα, ανέλαβε πρωτοβουλία για να κληθεί ο Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις. Πρωτοβουλία που υποστηρίχθηκε και από άλλες πολιτικές ομάδες, όπως αυτές της Αριστεράς και των Πρασίνων.
Στην πραγματικότητα, ο Ντάισελμπλουμ έκανε πραξικόπημα. Ζήτησε από τον ESM το πάγωμα της απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρχει τέτοια απόφαση του οργάνου. Είναι ενδεικτικό πως σ’ αυτό το κλίμα ήταν και η δήλωση του Μοσχοβισί πως μόνο μία χώρα-μέλος (Γερμανία) αντέδρασε αρνητικά στις εξαγγελίες του Τσίπρα. Εκτός αυτού, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων είχε ως όρο την ολοκλήρωσης της 1ης και όχι της 2ης αξιολόγησης. Κατά συνέπεια, το πάγωμα είναι αυθαίρετο.
Πέρα, όμως, από την παραβίαση των κανόνων, το σημαντικό είναι πως αυτή τη φορά το ελληνικό πρόβλημα διχάζει το ευρωιερατείο. Για λόγους που συνδέονται και με τις δικές τους σκοπιμότητες ο Γιούνκερ, το Παρίσι, οι ευρωσοσιαλιστές και άλλες πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν να βάλουν ένα φρένο στον Σόιμπλε και στο δόγμα της λιτότητας που πρεσβεύει. Αυτή την περίοδο, το ελληνικό μέτωπο προσφέρεται για να προβάλουν εκεί τις αντιστάσεις τους.

Αξιοσημείωτη είναι και η δήλωση του προέδρου των Γερμανών βιομηχάνων. Όχι μόνο ζήτησε να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες αξίζουν σεβασμού για τις θυσίες που έχουν κάνει. Όπως είπε, εάν είχαν ληφθεί στη Γερμανία τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα θα είχε προκύψει εξέγερση.

Το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιες ισχυρές φωνές και εντός της Γερμανίας δεν σημαίνει ότι το Grexit έχει πάψει να χρησιμοποιείται ως όπλο εκβιασμού. Μάλλον ισχύει το αντίθετο. Όλα δείχνουν ότι το ελληνικό πρόβλημα θα είναι παρόν στην προεκλογική αρένα της Γερμανίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους να πρωτοστατούν.

Ο Τσίπρας πήγε στην συνάντηση της Παρασκευής με τη Μέρκελ με πολύ ήπια ρητορική και με πρόθεση να λυθεί η παρεξήγηση, όπως δήλωσε. Όπως αναμενόταν, όμως, δεν απέσπασε κάποια πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Η καγκελάριος δήλωσε ότι θα ακούσει όσα έχει να της πει ο Έλληνας ομόλογός της, αλλά τις αποφάσεις για την εφαρμογή του Μνημονίου τις λαμβάνουν οι θεσμοί και το Eurogroup, όχι το Βερολίνο. Με άλλα λόγια, οχυρώθηκε και πάλι πίσω από τη γνωστή θέση, με την οποία αρνείται το αίτημα της Αθήνας για παράκαμψη εμποδίων στις διαπραγματεύσεις μέσω πολιτικής συμφωνίας.

Πριν ο πρωθυπουργός φθάσει στο Βερολίνο για τη συνάντηση, ο Σόιμπλε φρόντισε να τον υποδεχθεί με δύο κινήσεις:

Πρώτον, ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική εξέταση των εξαγγελιών για το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά έδειξε πως δεν είναι συμβατές με το Μνημόνιο.

Δεύτερον, το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ δημοσίευσε άρθρο, εμφανίζοντας τον Τσίπρα να είναι κουρασμένος από τον ρόλο του πιστού μεταρρυθμιστή και να το ξαναπαίζει επαναστάτης.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν το Βερολίνο θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να επιβάλει την τιμωρητική γραμμή του στην Αθήνα, με όπλο την έμμεση άρνησή του να κλείσει τη 2η αξιολόγηση. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, για να το επιτύχει θα πρέπει να δώσει μάχη εντός του ευρωιερατείου και για να την κερδίσει πιθανότατα θα ματώσει πολιτικά.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ο Σόιμπλε θα αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση. Θα ικανοποιηθεί με μία αυστηρή παρατήρηση προς την Αθήνα ότι εφεξής δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε κίνηση, χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί και να έχουν δώσει την έγκρισή τους οι θεσμοί. Ας σημειωθεί ότι ο Σόιμπλε έχει αφήσει ανοικτή αυτή την οδό. Ανακοίνωσε ότι η οριστική εξέταση για το εάν οι εξαγγελίες του Τσίπρα είναι συμβατές με το Μνημόνιο θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Πάντα κατά την ίδια πηγή, το πιθανότερο είναι ο Σόιμπλε να συνεργασθεί παρασκηνιακά με το ΔΝΤ για να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης μέχρι το τέλος της άνοιξης. Μία τέτοια καθυστέρηση αφενός θα τορπιλίσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αφετέρου θα επαναφέρει τη χρηματοδοτική πίεση, επειδή τότε θα λήξουν και θα πρέπει να αποπληρωθούν ελληνικά ομόλογα.

Η ίδια πηγή θεωρεί πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ερωτοτροπεί με την ιδέα να ταπεινώσει και πάλι την κυβέρνηση Τσίπρα και την Ελλάδα για να χρησιμοποιήσει τη “νίκη” του ως προεκλογικό όπλο στη Γερμανία. Δεν χρειάζεται, μάλιστα, να είναι αυτός που θα εμποδίσει την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Τη δουλειά αυτή πιθανότατα θα κάνει το ΔΝΤ, με το πρόσχημα ότι πριν λάβει απόφαση για το εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να περιμένει την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, ώστε να έχει καταστεί σαφής η αμερικανική πολιτική. Στο Ταμείο, άλλωστε, εκδηλώνονται έντονες εσωτερικές τριβές γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρη η συμμετοχή του. Ένας πρόσθετος λόγος που ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι έχει καταργηθεί η συστημική εξαίρεση, με βάση την οποία το ΔΝΤ συμμετείχε χρηματοδοτικά στο 1ο και στο 2ο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να μην παρασυρθεί σε παιχνίδι καθυστερήσεων. Θα επιδιώξει να κλείσει τη 2η αξιολόγηση στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στα τέλη Ιανουαρίου. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα δώσει περιθώριο μέχρι και τον Φεβρουάριο. Εάν ούτε και τότε προκύψει συμφωνία, θα προσανατολισθεί στην ηρωική έξοδο με προκήρυξη εκλογών.

Προς το παρόν, στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων πιέζει για συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο επιχειρεί να ταυτίσει τη ΝΔ με τον Σόιμπλε και τους δανειστές. Η υπαναχώρηση του Μητσοτάκη από την αρχική απόφασή του για υπερψήφιση του έκτακτου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους διευκολύνει την κυβερνητική προσπάθεια και προσφέρει πολιτικές ανάσες στον Τσίπρα.

Παρόλα αυτά, το προβάδισμα της ΝΔ είναι πολύ μεγάλο για να απειληθεί. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB κινείται στις 13 μονάδες. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο 44%, ενώ της ΝΔ πάνω από 85%. Αυτό, ωστόσο, δεν συνεπάγεται δυνατότητα ανάκαμψης. Οι ψηφοφόροι του 2015 έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα του Τσίπρα λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Με άλλα λόγια, η εκλογική αποδόμηση έχει βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να παρομοιασθεί με την εκλογική αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα 2009-2012.

Το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι που στρέφουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν έτοιμη εναλλακτική λύση εξουσίας δεν σημαίνει πως στην πλειονότητά τους θα επιστρέψουν στο μαντρί. Όπως επιβεβαίωσε και η προαναφερθείσα δημοσκόπηση, άλλωστε, αυτό που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία είναι η οργή, ο φόβος, η παντελής απουσία ελπίδας και η συνεχής ενίσχυση του ρεύματος που θέλει έξοδο από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν και πότε θα πυροδοτηθεί.



Σταύρος Λυγερός
Πηγή : protothema.gr


Ανακριτής της CIA «καίει» τις ΗΠΑ για την υπόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν



Ένα βιβλίο γεμάτο αποκαλύψεις, αλλά και σημαντικές ανατροπές για την υπόθεση «Σαντάμ Χουσεΐν», θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

Στις σελίδες του παρουσιάζονται ντοκουμέντα, τα οποία αποδεικνύουν ότι βάσει των στοιχείων της ανάκρισης που του είχε γίνει, όλα εκείνα που γνωρίζαμε και για τα οποία είχαν κατηγορήσει τον Ιρακινό ηγέτη για να στοιχειοθετήσουν την εισβολή στο Ιράκ, «ήταν ψέματα».

Ο τίτλος του βιβλίου «Debriefing The President» και το υπογράφει ο αναλυτής της CIA Τζον Νίξον. Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ο θηριώδης δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν» αποκάλυψε στην ανάκριση μετά τη σύλληψή του όλα εκείνα τα στοιχεία που ανέτρεψαν τα συμπεράσματα στα οποία είχαν καταλήξει εκείνοι που είχαν σχεδιάσει την εισβολή στο Ιράκ.



Οι αποκαλύψεις του Νίξον «καίνε» την αμερικανική μυστική υπηρεσία αλλά και την κυβέρνηση Μπους για τον χειρισμό της υπόθεσης και την επέμβαση στο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ έκαναν τραγικά λάθη με τον Σαντάμ Χουσεΐν και το Ιράκ, αναφέρει ο Νίξον, ο οποίος είχε αναρίθμητες συζητήσεις με τον Ιρακινό ηγέτη. Όπως επισημαίνει, οι αναλύσεις της CIA για τις προθέσεις του Χουσείν να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα -που αποτέλεσαν και το επιχείρημα της κυβέρνησης Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ- ήταν λάθος. Επίσης, λανθασμένες ήταν οι πληροφορίες τους για την υγεία, τις προσωπικές του συνήθειες αλλά και την εμπλοκή του στη διακυβέρνηση του Ιράκ.

Αναφερόμενος στον Τζορτζ Μπους, ο Νίξον αναφέρει πως ο πρόεδρος άκουγε «μόνο όσα ήθελε να ακούσει» για το θέμα. 

Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ο Νίξον ρώτησε τον Σαντάμ Χουσεΐν για τα χημικά όπλα και εκείνος απάντησε: «ποτέ δεν σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση. Να χρησιμοποιήσουμε χημικά όπλα ενάντια στον κόσμο; Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο; Ποιος θα χρησιμοποιούσε αυτά τα όπλα, από τη στιγμή που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον μας;».



Ο αναλυτής της CIA παραδέχτηκε πως αυτό δεν ήταν κάτι που περίμενε να ακούσει.

Ο Χουσείν είπε ότι η λανθασμένη άποψη των ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν υπήρχε διάθεση να ακούσουν και να καταλάβουν» και ανέλαβε μέρος της ευθύνης γι' αυτό.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μοναδικό λάθος που έκαναν οι Αμερικανοί στην υπόθεση του Ιράκ, σύμφωνα με τον Νίξον. Όπως λέει, τον προειδοποίησε για τις δυσκολίες που θα υπήρχαν στη διακυβέρνηση του Ιράκ.

«Θα αποτύχετε. Θα δείτε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να κυβερνήσετε τη χώρα», είπε ο Χουσεΐν. Όταν ερωτήθηκε γιατί πιστεύει κάτι τέτοιο, ο Χουσείν απάντησε γιατί οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τον Ιρακινό λαό, γιατί δεν γνώριζαν τη γλώσσα, την νοοτροπία, την ιστορία, ακόμη και τον καιρό της χώρας

Ο Χουσεΐν εκτελέστηκε το 2006, τρία χρόνια μετά τη σύλληψή του από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Οι προβλέψεις του, ωστόσο, σύμφωνα με τον Independent, ήταν ακριβείς: Η χώρα βυθίστηκε στο χάος μόλις εξωθήθηκε από την εξουσία και 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες που ακολούθησαν.

Δεκατρία χρόνια μετά, τουλάχιστον 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο Ιράκ.



Πηγή : koolnews.gr


Αντιδρούν οι δικηγόροι στην επιβολή «αναβαλόσημου»

 (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος απέστειλε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τις παρατηρήσεις της  επί του νομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή για  τον «Πτωχευτικό  Κώδικα, Διοικητική Δικαιοσύνη, τέλη - παράβολα, οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, ηλεκτρονικές συναλλαγές, κ.λπ.», και εκφράζει, μεταξύ των άλλων, την αντίθεση  της στην επιβολή του «αναβολόσημου» και την αύξηση του μεγαρόσημου.

Οι δικηγόροι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η κατάργηση των οικονομικών εμποδίων κατά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη αποτελεί πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος και κάθε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση οδηγεί στη συρρίκνωση του συνταγματικού δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών όπως αυτό καταγράφεται στο άρθρο 20 του Συντάγματος.

Ακόμα, αναφέρουν ότι «η αύξηση παραβόλων και τελών - ενδεικτικά η θεσμοθέτηση  «αναβολόσημου» και η αύξηση του ποσού των μεγαρόσημων, λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού παρεμποδίζει την ευχερή πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, κυρίως δε, θίγει  τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και προσθέτουν ότι  «η διάταξη για το «αναβολόσημο» είναι ισοπεδωτική αφού -ενδεικτικά- αγνοεί τόσο τον λόγο της αναβολής, όσο και την δικονομική θέση του αιτούντος». 

Επίσης, απαράδεκτη χαρακτηρίζουν οι δικηγόροι τη διάταξη  του νομοσχεδίου με την οποία μπορεί να επιβάλλεται αυξημένη δικαστική δαπάνη όταν ο δικαστής κρίνει την έκταση του δικογράφου υπερβολική. Και αυτό γιατί με τον τρόπο αυτό παρεμποδίζεται  «η ελευθερία κατά την ενάσκηση του λειτουργήματος του δικηγόρου, ο οποίος εμπραγματώνει, για λογαριασμό του εντολέα του, το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους,  ότι «δεν πρέπει να επιβληθούν, πολύ δε περισσότερο να αυξηθούν -εν είδει δημοσιονομικού αντίμετρου- τα υφιστάμενα παράβολα, τέλη και λοιπά έξοδα της δικαστικής διαδικασίας, όπως συμβαίνει με πλείονες διατάξεις που αφορούν όλες τις δικαιοδοσίες». 

Μάλιστα προσθέτουν ότι «παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επέρχεται μείωση των παραβόλων και τελών (π.χ. μείωση  του παραβόλου μήνυσης και πολιτικής αγωγής, μείωση του υποχρεωτικώς προκαταβαλλόμενου ποσοστού επί του κυρίου φόρου από 50% σε 20% στις εφέσεις επί φορολογικών διαφορών), το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα είναι άγνωστο διότι εξαρτάται από τον όγκο των υποθέσεων ανά κατηγορία και δικαιοδοσία, στοιχεία που δεν χορηγήθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αντίθετα, θετικές είναι οι διατάξεις του  νομοσχεδίου που προβλέπουν κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και τη  μείωσή του στις εργατικές διαφορές, ενώ θετικά αποτιμάται η διάταξη εκείνη του νομοσχεδίου για τη συμμετοχή δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων  σε αρχαιρεσίες συλλογικών οργάνων (σε συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ.).



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ν.Δ.: Προφανώς, το Μέγαρο Μαξίμου προσέλαβε τον κ. Πολάκη για να γράφει ανακοινώσεις.



Το Μέγαρο Μαξίμου μέσα στο πανικό της μετά την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης και του Τσίπρα σε όλα τα επίπεδα και βλέποντας ότι έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα στον Ελληνικό λαό κοροιδεύοντας τον για 13η σύνταξη επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία για τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από τον κ. Μητσοτάκη. Έχει το θράσος να εγκαλεί τον πρωθυπουργό για την εφάπαξ 13η σύνταξη για 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την ώρα που ο ίδιος δεν την υπερψήφισε! Όταν άλλαζε την απόφαση της ΝΔ μετά από τηλεφωνήματα ακραίων κύκλων των δανειστών που του έδωσαν τη σχετική εντολή. Και θέλει να κυβερνήσει... Πως; Μέσω τηλεφώνων; Αν και έχει βαθειά εμπειρία από τηλέφωνα και τηλεφωνικά κέντρα, γερμανικά», αναφέρει το Μαξίμου.

«Κατανοούμε, βέβαια, και τα εσωκομματικά του. Δεν ψήφισε τη "μονομερή ενέργεια" για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά μετά τις οξύτατες εσωτερικές αντιδράσεις, αναγκάζεται να ψηφίσει την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης.Του συστήνουμε, βέβαια, να κλείσει το κινητό του μέχρι να ψηφιστεί ο ΦΠΑ από τη Βουλή -για να μην αλλάξει και πάλι άποψη μετά από τηλεφώνημα...όσον αφορά στα περί ανηθικότητας, θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλός διότι οι πολίτες ακούν, βλέπουν και καταλαβαίνουν. Την ώρα που ο πρωθυπουργός τύγχανε ευρείας στήριξης στις Βρυξέλλες και έδινε μάχη για να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο ίδιος εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα "βάστα Σόιμπλε", συνεχίζοντας τον ανένδοτο όχι κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά της χώρας. Μήπως και του πετάξουν κανένα ξεροκόμματο εξουσίας. Μάταια...».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν μικρή αλλά με ουσία ώστε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους.  


 «Προφανώς, το Μέγαρο Μαξίμου προσέλαβε τον κ. Πολάκη για να γράφει ανακοινώσεις.

  Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στη χυδαιότητα.

Οι πολίτες αξίζουν ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας και θα το αποκτήσουν σύντομα».


Εισπρακτικές εταιρείες: Πρόστιμα για παράνομη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων



Πως μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση

Παράνομα, σύμφωνα με δύο δικαστικές αποφάσεις, οι εισπρακτικές εταιρείες τηλεφωνούν σε καταναλωτές εφόσον δεν τους έχουν ενημερώσει ότι έχουν στην κατοχή τους τα στοιχεία τους

Παράνομα, σύμφωνα με δύο δικαστικές αποφάσεις, οι εισπρακτικές εταιρείες   τηλεφωνούν στους δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια και στους  κατόχους πιστωτικών καρτών, κ.λπ., εάν   οι Τράπεζες δεν έχουν  προηγουμένως γραπτώς ενημερώσει   ότι μεταβιβάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε συγκεκριμένη εισπρακτική εταιρεία και εάν οι τελευταίες δεν έχουν ενημερώσει τους δανειολήπτες ότι έχουν στην κατοχή τους τα προσωπικά τους δεδομένα.

Εάν όλα αυτά δεν συμβαίνουν, πέρα από το ότι μπορείτε να μην απαντάτε σε καμία ερώτηση όταν σας τηλεφωνούν οι εισπρακτικές εταιρείες -οι οποίες έχουν πλέον  εκτραπεί με την ανοχή των αρμοδίων κρατικών οργάνων-  μπορεί ο δανειολήπτης να διεκδικήσει την προβλεπόμενη από το νόμο   αποζημίωση για ηθική βλάβη η οποία είναι τουλάχιστον 5.870 ευρώ (συν του νόμιμους τόκους) και να καταφύγει   και στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για τις τηλεφωνικές οχλήσεις, πιέσεις, απειλές και απαράδεκτες συμπεριφορές των εισπρακτικών εταιρειών.

Tο υπουργείο Ανάπτυξης για  παραβάσεις των εισπρακτικών εταιρειών ή -όπως είναι η επίσημη ονομασία τους- εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών  μπορεί να υποβάλλει υψηλά  πρόστιμα έως και 500.000   ευρώ και σε   περίπτωση υποτροπής το   πρόστιμο διπλασιάζεται.

Φυσικά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για τις δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, δεν έχει λάβει  καμία μέριμνα.  

Οι δύο αυτές δικαστικές αποφάσεις αποτελούν κόλαφο  τόσο για τις Τράπεζες όσο και για τις εισπρακτικές εταιρείες που κινούνται κατά παράβαση της Ευρωπαϊκης και Ελληνικής νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κ.λπ., των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Μετά τη δύνη των μνημονίων και την τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει τους Έλληνες οι εισπρακτικές εταιρείες κινούνται ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους οικονομικά εξαθλιωμένους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εισπρακτικές εταιρείες με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν,   τις απειλητικές συμπεριφορές του  προσωπικού τους έχουν δημιουργήσει ανεπανόρθωτα προβλήματα υγείας και οικογενειακά δράματα.

Η πρώτη περίπτωση που απασχόλησε τα δικαστήρια αφορούσε πιστωτική κάρτα της οποίας ο κάτοχος της  στην τυποποιημένη αίτηση που υπέγραψε για τη χορήγηση της   αναγραφόταν ότι συναινούσε να διαβιβαστούν τα προσωπικά του δεδομένα σε εισπρακτική εταιρεία.

Σε κάποια χρονική στιγμή ο κάτοχος της κάρτας καθυστέρησε μερικές δόσεις λόγω πρόσκαιρης οικονομικής αδυναμίας.

Αμέσως ξεκίνησαν καθημερινά τηλεφωνήματα στο σταθερό και κινητό του τηλέφωνο από εισπρακτική εταιρεία στην οποία η Τράπεζα   είχε διαβιβάσει τα προσωπικά δυσμενή οικονομικά στοιχεία του. Ο κάτοχος της κάρτας, πλέον του ότι αιφνιδιάστηκε,  παραπονέθηκε  κατ΄  επανάληψη για τη μεταβίβαση των δεδομένων του   και επισήμανε ότι τα κατέχει παράνομα.

Η διαρροή των απόρρητων προσωπικών του δεδομένων  σε τρίτους  χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση,    του προκάλεσε μεγάλη ψυχική αναστάτωση, θυμό και οργή και στράφηκε κατά της Τράπεζας διεκδικώντας το ποσό των 15.000 ευρώ γι την ηθική βλάβη που υπέστη. 

 Κατ΄  αρχάς, το Πρωτοδικείο Αθηνών υπογραμμίζει στην απόφασή του (3428/2016) ότι ο όρος που αναφέρεται στην  έντυπη  τυποποιημένη  αίτηση χορήγησης  δανείου ή   πιστωτικής κάρτας για μεταβίβαση των οικονομικών και άλλων δεδομένων του,    δεν σημαίνει ότι παρέχει στην Τράπεζα «τη ρητή συγκατάθεσή του για τη μεταβίβαση» των δυσμενών, κ.λπ. προσωπικών   σε εισπρακτική εταιρεία.

 Για να γίνει η μεταβίβαση των δεδομένων, πρέπει πρώτα η Τράπεζα  να ενημερώσει για την πρόθεσή της   αυτή το δανειολήπτη ή τον κάτοχο   κάρτας  και αυτός να συναινέσει για τη  μεταβίβασή τους.
Με τη σειρά της η εισπρακτική εταιρεία οφείλει να ενημερώσει εγγράφως το δανειολήπτη  ότι προτίθεται να κάνει χρήση των δεδομένων του   και για το σκοπό που θα τα χρησιμοποιήσει.
Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι ο όρος που περιλαμβάνεται στην αίτηση   έκδοσης δανείου ή    πιστωτικής κάρτας   ότι ο αυτών συναινεί στη διαβίβαση των   δεδομένων  του,   δεν σημαίνει τη «συγκατάθεση του  δανειολήπτη για τη διαβίβαση των προσωπικών του δεδομένων σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών».
           
Η Τράπεζα, υπογραμμίζουν οι δικαστές «είναι υποχρεωμένη να τον ενημερώσει για την πρόθεσή της να κάνει χρήση των δεδομένων, για την εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών, με την οποία συνεργάζεται (επωνυμία, έδρα κ.λπ.),   κάτι  όμως που δεν έγινε.

'Αλλωστε, συνεχίζουν ως «συγκατάθεση»   ορίζεται «η ελεύθερη, ρητή και ειδική δήλωση βούλησης, που εκφράζεται με τρόπο σαφή και εν πλήρη επιγνώσει, με την οποία το υποκείμενο των δεδομένων, αφού προηγουμένως ενημερωθεί, δέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που τον αφορούν».

Στην περίπτωση αυτή επιδικάστηκε υπέρ του κατόχου της κάρτας το ποσό των 5.870 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά καταναλωτικό δάνειο  5.200 ευρώ.    Η δανειολήπτρια,  μόλις  είχε χειρουργηθεί λόγω αιμαγγειώματος εγκεφάλου, σε συνέπεια να έχει κρίσεις επιληψίας και «ψυχοσιόμορφες εκδηλώσεις» και μετά από κάποιο διάστημα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις δόσεις του δανείου.

Και πάλι η Τράπεζα χωρίς να την ενημέρωση και χωρίς η δανειολήπτρια  να συναινέσει μεταβίβασε τα δεδομένα της σε εισπρακτική εταιρεία, η οποία άρχισε να τη βομβαρδίζει με κλήσεις  στο σταθερό και κινητό τηλέφωνο για την καταβολή   των ληξιπρόθεσμων δόσεων. Στις τηλεφωνικές κλήσεις απαντούσε είτε η ίδια είτε συγγενικά της πρόσωπα.

Αποτέλεσμα ήταν το Ειρηνοδικείο Αθηνών (απόφαση 273/2016) να επιδικάσει στη δανειολήπτρια 6.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που δέχθηκε.


Πηγή : protothema.gr