Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Ανακριτής της CIA «καίει» τις ΗΠΑ για την υπόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν



Ένα βιβλίο γεμάτο αποκαλύψεις, αλλά και σημαντικές ανατροπές για την υπόθεση «Σαντάμ Χουσεΐν», θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

Στις σελίδες του παρουσιάζονται ντοκουμέντα, τα οποία αποδεικνύουν ότι βάσει των στοιχείων της ανάκρισης που του είχε γίνει, όλα εκείνα που γνωρίζαμε και για τα οποία είχαν κατηγορήσει τον Ιρακινό ηγέτη για να στοιχειοθετήσουν την εισβολή στο Ιράκ, «ήταν ψέματα».

Ο τίτλος του βιβλίου «Debriefing The President» και το υπογράφει ο αναλυτής της CIA Τζον Νίξον. Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ο θηριώδης δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν» αποκάλυψε στην ανάκριση μετά τη σύλληψή του όλα εκείνα τα στοιχεία που ανέτρεψαν τα συμπεράσματα στα οποία είχαν καταλήξει εκείνοι που είχαν σχεδιάσει την εισβολή στο Ιράκ.



Οι αποκαλύψεις του Νίξον «καίνε» την αμερικανική μυστική υπηρεσία αλλά και την κυβέρνηση Μπους για τον χειρισμό της υπόθεσης και την επέμβαση στο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ έκαναν τραγικά λάθη με τον Σαντάμ Χουσεΐν και το Ιράκ, αναφέρει ο Νίξον, ο οποίος είχε αναρίθμητες συζητήσεις με τον Ιρακινό ηγέτη. Όπως επισημαίνει, οι αναλύσεις της CIA για τις προθέσεις του Χουσείν να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα -που αποτέλεσαν και το επιχείρημα της κυβέρνησης Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ- ήταν λάθος. Επίσης, λανθασμένες ήταν οι πληροφορίες τους για την υγεία, τις προσωπικές του συνήθειες αλλά και την εμπλοκή του στη διακυβέρνηση του Ιράκ.

Αναφερόμενος στον Τζορτζ Μπους, ο Νίξον αναφέρει πως ο πρόεδρος άκουγε «μόνο όσα ήθελε να ακούσει» για το θέμα. 

Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ο Νίξον ρώτησε τον Σαντάμ Χουσεΐν για τα χημικά όπλα και εκείνος απάντησε: «ποτέ δεν σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση. Να χρησιμοποιήσουμε χημικά όπλα ενάντια στον κόσμο; Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο; Ποιος θα χρησιμοποιούσε αυτά τα όπλα, από τη στιγμή που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον μας;».



Ο αναλυτής της CIA παραδέχτηκε πως αυτό δεν ήταν κάτι που περίμενε να ακούσει.

Ο Χουσείν είπε ότι η λανθασμένη άποψη των ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν υπήρχε διάθεση να ακούσουν και να καταλάβουν» και ανέλαβε μέρος της ευθύνης γι' αυτό.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μοναδικό λάθος που έκαναν οι Αμερικανοί στην υπόθεση του Ιράκ, σύμφωνα με τον Νίξον. Όπως λέει, τον προειδοποίησε για τις δυσκολίες που θα υπήρχαν στη διακυβέρνηση του Ιράκ.

«Θα αποτύχετε. Θα δείτε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να κυβερνήσετε τη χώρα», είπε ο Χουσεΐν. Όταν ερωτήθηκε γιατί πιστεύει κάτι τέτοιο, ο Χουσείν απάντησε γιατί οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τον Ιρακινό λαό, γιατί δεν γνώριζαν τη γλώσσα, την νοοτροπία, την ιστορία, ακόμη και τον καιρό της χώρας

Ο Χουσεΐν εκτελέστηκε το 2006, τρία χρόνια μετά τη σύλληψή του από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Οι προβλέψεις του, ωστόσο, σύμφωνα με τον Independent, ήταν ακριβείς: Η χώρα βυθίστηκε στο χάος μόλις εξωθήθηκε από την εξουσία και 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες που ακολούθησαν.

Δεκατρία χρόνια μετά, τουλάχιστον 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο Ιράκ.



Πηγή : koolnews.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου