Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Επίθεση με μολότοφ στα Εξάρχεια εναντίον αστυνομικών



Δολοφονική επίθεση εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται στην οδό Καλλιδρομίου πραγματοποίησαν κακοποιοί αντιεξουσιαστές.

Οι κακοποιοί επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ  20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί αστυνομικών η πολιτών. 

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή επτά ατόμων, που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.




Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με του αλλοδαπούς στην Θεσσαλονίκη! Πακιστανός μαχαίρωσε ομοεθνής του



Επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών σημειώθηκε στην οδό Αναγνωσταρά, στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το Thestival.gr, ένας Πακιστανός επιτέθηκε με μαχαίρι σε δύο ομοεθνείς του, τραυματίζοντας τον ένα στο χέρι και τον άλλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Ο δράσης τράπηκε σε φυγή πριν έρθει η αστυνομία.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τα θύματα και τα μετέφερε στο νοσοκομείο.





Τραμπ για υπόθεση Μπάιντεν: "Καθαίρεση γι' αυτό; Πρόκειται για ανέκδοτο!"


Ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επανέλαβε ότι η συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του ήταν "υπέροχη" και εξέφρασε τη στήριξη του για "πλήρη διαφάνεια" στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εκ νέου χθες ενάντια στη διαδικασία που ξεκίνησαν εις βάρος του οι Δημοκρατικοί με στόχο την καθαίρεση του, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον περασμένο Ιούλιο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Καθαίρεση γι' αυτό; Πρόκειται για ανέκδοτο!», είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, που φάνηκε να είναι κουρασμένος, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επανέλαβε ότι η συνομιλία του με τον Ζελένσκι ήταν «υπέροχη».

Εξέφρασε τη στήριξη του για «πλήρη διαφάνεια» αναφορικά με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε το περιεχόμενο της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας.

«Θα το κάναμε ούτως ή άλλως, αλλά ενημερώνω τους βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι στηρίζω πλήρως τη διαφάνεια για τις πληροφορίες αναφορικά με τον αποκαλούμενο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», επισήμανε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πέρασε απευθείας στην αντεπίθεση αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Βουλής για εκκίνηση διαδικασίας παραπομπής του, ωστόσο τόνισε πως επιμένει να υπάρξει επίσης «διαφάνεια για τον Τζο Μπάιντεν και το γιο του Χάντερ» για «τα εκατομμύρια δολάρια που αποσύρθηκαν γρήγορα και εύκολα από την Ουκρανία και από την Κίνα όταν ήταν αντιπρόεδρος».

Επίσης ζήτησε για «διαφάνεια από την πλευρά των Δημοκρατικοών που πήγαν στην Ουκρανία και προσπάθησαν να αναγκάσουν τον νέο πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι να «κάνει πράγματα», χρησιμοποιώντας «απειλές», όπως είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την περίληψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του επειδή δημοσιεύονταν «φρικτά πράγματα» για αυτήν, αλλά ανέφερε πως δεν του άρεσε το προηγούμενο που δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών τέτοιων συνομιλιών.

«Δεν μου αρέσει το προηγούμενο που δημιουργείται. Δεν μου αρέσει όταν αντιμετωπίζεις ηγέτες κρατών και εκείνοι πιστεύουν ότι οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες θα δοθούν στη δημοσιότητα».


Πηγή : news247.gr


ΕΟΦ: Ανακαλεί κι άλλο γενόσημο για το στομάχι που περιέχει ρανιτιδίνη



Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των φαρμάκων που περιέχουν την δραστική ουσία ρανιτιδίνη, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνου.


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε συνέχεια της εθελοντικής ανάκλησης, στην οποία προβαίνουν η μία μετά την άλλη εταιρίες που παράγουν γενόσημα φάρμακα που περιέχουν την καρκινογόνο ουσία ρανιτιδίνη, προχώρησε στην ανακοίνωση ανάκλησης ενός ακόμη φαρμακευτικού προϊόντος για την αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Πρόκειται για το φαρμακευτικό προϊόν PTINOLIN inj. sol. 50mg/2amp.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ  για το φάρμακο που περιέχει ρανιτιδίνη
Ο ΕΟΦ αποφασίζει:

"Την ανάκληση των παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος PTINOLIN inj. sol. 50mg/2amp. Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει η εταιρεία HELP ABEE, κατόπιν της αναστολής του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού Saraca Laboratories Limited για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη. Η εταιρεία HELP ΑΒΕΕ ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για
διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν".

Δείτε ποιες παρτίδες ανακαλούνται:




Πηγή : iatropedia.gr


Έλεγχοι στα ρολόγια της ΔΕΗ από την Εφορία!



Στη διασταύρωση των δεδομένων των ακινήτων, με στόχο να εντοπιστούν εισοδήματα που διαφεύγουν της φορολογίας, προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στο στόχαστρο μπαίνουν τα διαμερίσματα και γενικά οι κατοικίες που δηλώνονται ως «κλειστά» στην Εφορία και οι ελεγκτικές αρχές θα τσεκάρουν, εάν πράγματι είναι κλειστά ή οι ιδιοκτήτες τους τα εκμεταλλεύονται με διάφορες μεθόδους, αλλά δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.


Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία της Airbnb προέκυψε ότι το 2018, μόνο από τη δική της πλατφόρμα εισέρρευσε στην Ελλάδα το 2018, ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Με τον προσθήκη και των εσόδων από τις άλλες πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού, Booking.com, HomeAway κτλ. εκτιμάται ότι ξεπερνούν το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Αυτό το ποσό, δεν εμφανίστηκε στο σύνολό του στις φορολογικές δηλώσεις και ξεκινούν οι σαρωτικοί έλεγχοι.

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η διασταύρωση των ενδείξεων των μετρητών της ΔΕΗ. Ήδη, η Εφορία για κάθε ακίνητο διαθέτει τον αριθμό του μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος, τις ενδείξεις του οποίου θα διασταυρώσει, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το σπίτι κατοικείται, ενώ δηλώνεται ως «κλειστό».

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί αυξημένη κατανάλωση ρεύματος που προδίδει ότι κατοικείται το διαμέρισμα, θα καλείται για εξηγήσεις ο ιδιοκτήτης και για τα περαιτέρω, που προβλέπουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στελέχη της ΑΑΔΕ τονίζουν ότι με το «μπουμ» που έχει προκαλέσει στην αγορά των ακινήτων η φρενίτιδα του Airbnb και την αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση ακινήτων, είναι αδύνατο λογικά, να υπάρχουν ακίνητα, που δεν τα εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες τους.

Οι υποψίες που έχουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ εστιάζονται στο ότι αρκετοί κάτοχοι ακινήτων, τα ενοικιάζουν κρυφά από την εφορία με κανονικές μισθώσεις, αλλά χωρίς να έχουν δηλώσει το μισθωτήριο στην εφορία και φυσικά δεν δηλώνουν τα ενοίκια που εισπράττουν.

Άλλες περιπτώσεις είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό μητρώο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της ΑΑΔΕ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες των ιδιοκτητών, είναι εύκολο να εντοπιστούν μέσω των στοιχείων ηλεκτρονικών πλατφορμών και τη διασταύρωση των στοιχείων που υπάρχουν στα data των συγκεκριμένων εταιρειών.

Οι πρόσφατες διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ ήδη εντόπισαν περίπου 20.000 ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις στους οποίους επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα, αλλά εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες οι περιπτώσεις των «κρυφών» ενοικιάσεων.

Επίσης άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων μισθώνουν βραχυχρόνια τις κατοικίες τους, αλλά εκτός των επίσημων πλατφορμών. Αναζητούν πελάτες μέσω του facebook ή μέσω αγγελιών σε ελληνικά ή ξένα forum ή μέσα, ρισκάροντας ότι δεν θα εντοπιστούν από την εφορία, ενώ το ακίνητο το δηλώνουν ως «κλειστό».

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ
Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά καθώς, για τις ακόλουθες παραβάσεις προβλέπονται συγκεκριμένα:
α. Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
β. Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
γ. Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους «Διαχειριστές».
Από τη διαπίστωση της παράβασης ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός (15) δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το δεκαπενθήμερο εντός του οποίου θα έπρεπε να συμμορφωθεί, το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο ήτοι 10.000 ευρώ (5.000Χ2=10.000 ευρώ).
Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ (5.000 Χ 4 = 20.000).

Επίσης, σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.


Πηγή : sofokleousin.gr


Αυτοκτόνησε στο κελί του κρατούμενος στον Κορυδαλλό




Νεκρός εντοπίστηκε κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα των φυλακών 27/9 το απόγευμα, περίπου στις 19:30.

Ο άντρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκε απαγχονισμένος από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.


Thomas Cook: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα μέτρα για τα ξενοδοχεία που επλήγησαν από την χρεοκοπία



Στη λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook προχωρά η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου.

Και αυτό, καθώς τη Δευτέρα εκπνέουν οι προθεσμίες για ΦΠΑ και σειρά άλλων υποχρεώσεων.

Έπειτα από την τρίτη κατά σειρά σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για τα ζητήματα που προέκυψαν από την χρεοκοπία της Thomas Cook, τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

- Εξάμηνη αναβολή στην καταβολή ΦΠΑ για όσους έχουν από 25% και πάνω του τζίρου τους με την χρεοκοπημένη εταιρεία.

- Δυνατότητα παράτασης ενός μήνα στην προθεσμία που λήγει τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μπορούν να τεκμηριώσουν ενώπιον της φορολογικής διοίκησης αίτημα αναβολής της καταβολής της προκαταβολής φόρου σε ποσοστό ακόμη και 100%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει και εγκύκλιος, όπου θα καταγραφεται το πλαίσιο για την απομείωση ή απάλειψη της φορολόγησης εισοδημάτων που δεν εισπράχθηκαν, εξαιτίας της χρεοκοπίας της Thomas Cook.


Πηγή : protothema.gr


Δείτε πόσα θα είχατε σήμερα εάν επενδύατε $1.000 πριν από 10 χρόνια στη McDonald’s




Η McDonald’s αναβάθμισε πρόσφατα την υπηρεσία drive-thru, έλαβε θέση σχετικά με την παρενόχληση στο χώρο εργασίας και συνεργάστηκε με την υπηρεσία παράδοσης GrubHub. Καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αυτοεξελίσσεται, αποδεικνύει ότι είναι επικερδής για τους μακροχρόνιους μετόχους.

Εάν επενδύατε στην McDonald’s πριν από 10 χρόνια, η απόφαση αυτή θα σας είχε αποπληρώσει. Μια επένδυση 1.000 δολαρίων το 2009 θα άξιζε περισσότερα από 5.000 δολάρια σήμερα με συνολική απόδοση περίπου 400%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, για λόγους σύγκρισης, ο S & P 500 είχε συνολική απόδοση σχεδόν 250%. Ο γίγαντας των fast food, ο οποίος μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1965, έχει τρέχουσα τιμή μετοχής περίπου 212 δολάρια.


Πώς η McDonald’s επαναπροσδιορίζει την επωνυμία της

Παρόλο που η εταιρεία υφίσταται εδώ και δεκαετίες, η McDonald’s συνεχίζει να καινοτομεί. Για να βελτιωθεί, η εταιρεία συμφώνησε πρόσφατα να αποκτήσει την Apprente, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στην Silicon Valley. Τον Μάρτιο, ξεκίνησε την εγκατάσταση τεχνολογίας από την Dynamic Yield, μια άλλη πρόσφατη εξαγορά, σε περισσότερα από 8.000 μηχανήματα drive-thru σε όλη την Αμερική. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την αλλαγή των μενού ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την κίνηση στα εστιατόρια, τον καιρό και την παραγγελία του πελάτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η McDonald’s ανανέωσε την τεχνολογία στα καταστήματά της: Τον Ιούνιο του 2018, η αλυσίδα burger άρχισε να προσθέτει περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης σε 1.000 εστιατόρια ανά τρίμηνο.

Όσον αφορά στην υπηρεσία παράδοσης, η McDonald’s συνεργάστηκε πρόσφατα με την GrubHub και την αδερφή-εταιρεία της, την Seamless για να προσφέρει delivery σε περίπου 500 τοποθεσίες στη Νέα Υόρκη. Η McDonald’s στοχεύει στο delivery που θα της αποφέρει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για φέτος.

Η διάσημη αλυσίδα fast-food λαμβάνει επίσης μέτρα για την άμβλυνση των περιβαλλοντικών της επιπτώσεών: Την περασμένη εβδομάδα, η McDonald’s ανακοίνωσε ότι οι επιλεγμένες τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία θα δοκιμάσουν να δίνουν στα παιδιά την επιλογή να επιλέξουν ένα πακέτο φρούτων παρά ένα πλαστικό παιχνίδι όταν παραγγέλνουν ένα Happy Food. Και στις αρχές του επόμενου έτους, σχεδιάζει να εισαγάγει βιβλία αντί των παραδοσιακών παιχνιδιών στα παιδικά γεύματα, αναφέρει το Reuters.

Η απόφασή της να δοκιμάσει παιδικά γεύματα χωρίς παιχνίδι έρχεται σε απάντηση στις επικρίσεις που έλαβε νωρίτερα αυτό το χρόνο σχετικά με τη διανομή πλαστικών παιχνιδιών. Στη Βρετανία, δύο νεαρά κορίτσια, η Ella και η Caitlin McEwan, δημιούργησαν για πρώτη φορά μια αναφορά Change.org πριν από οκτώ μήνες ζητώντας από την McDonald’s και έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της, τη Burger King, να σταματήσουν να δίνουν πλαστικά παιχνίδια για να προστατεύσουν το περιβάλλον. Η αναφορά έχει λάβει περισσότερες από 550.000 υπογραφές.


Πηγή : newmoney.gr


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών



Κύριε Πρόεδρε,

Διακεκριμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων,

Κυρίες και κύριοι,

Πρεσβευτή  Bande, επιτρέψτε μου να προσθέσω τα συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας στο αξίωμα του Προέδρου της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι μεγάλη χαρά για μένα που απευθύνομαι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για πρώτη φορά ως ο ηγέτης του λαού που πρώτος ανέπτυξε τις αξίες, τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου κόσμου αγκαλιάζει – δημοκρατία, ατομικά δικαιώματα, ισότητα έναντι του  νόμου.

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, ο  ελληνικός λαός έχει υποφέρει από σειρά προβλημάτων που έθεσαν σε δοκιμασία τη θέληση και το σθένος του έθνους μας.

Αλλά αγωνιστήκαμε και επιμείναμε και το περασμένο καλοκαίρι ανοίξαμε ένα νέο κεφάλαιο στο διαρκές έπος μας, ένα κεφάλαιο που θα δείξει για μια ακόμη φορά από τι είμαστε φτιαγμένοι ως λαός και ως έθνος.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι Έλληνες ψηφοφόροι έδωσαν στο Kόμμα της Νέας Δημοκρατίας τη στήριξη να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση πλειοψηφίας και την εντολή να χαράξει μια νέα πορεία για τη χώρα μας. Μια πορεία που θα δημιουργήσει μια πιο παραγωγική και πιο ευημερούσα κοινωνία, ικανή να προσφέρει στους ανθρώπους μας νέες ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να εκπληρώσουν τα οράματά τους.

Κάναμε γρήγορα βήματα για να υλοποιήσουμε αυτήν την εντολή. Σε λιγότερο από τρεις μήνες, θέσαμε τέλος στους ελέγχους κεφαλαίου, θεσπίσαμε μέτρα για την ώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, και υιοθετήσαμε τη νομοθεσία για τη μείωση των φόρων, τις ανοικτές αγορές και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Και μόλις αρχίσαμε!

Κύριε Πρόεδρε, μια νέα μέρα έχει ανατείλει για την Ελλάδα, που την ζεσταίνει το καθαρό φως  και την ενισχύουν οι άνεμοι της λογικής και της ελπίδας.

Καθώς προχωράμε για να οδηγήσουμε τη χώρα μας μακριά από τις καταιγίδες που την ταλαιπώρησαν για μια δεκαετία, προς τις ήρεμες θάλασσες και τους φωτεινούς ορίζοντες, διατηρούμε πλήρη επίγνωση της θέσης μας στην ευμετάβλητη περιοχή στην οποία ζούμε, του ρόλου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιδανικά της οποίας εμπνεύσαμε και τις ευθύνες μας στον ευάλωτο κόσμο που κατοικούμε όλοι.

Δεδομένου του πλήθους των σημερινών προκλήσεων και κινδύνων, ο ρόλος του ΟΗΕ πρέπει να εξελίσσεται και να διαφοροποιείται διαρκώς, ώστε να παραμένει επίκαιρος και να προωθεί την ελευθερία, την ευημερία και την ειρήνη στις προβληματικές περιοχές.

Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να ηγηθεί των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να καταστεί ο ΟΗΕ πιο αποτελεσματικός. Είναι πράγματι καιρός να ενισχύσει ο ΟΗΕ την ικανότητά του να ασκεί προληπτική διπλωματία, να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, να διεξάγει ειρηνευτικές αποστολές, καθώς και να στηρίζει την ανοικοδόμηση των χωρών που έχουν υποστεί καταστροφές, μόλις επιλυθούν οι συγκρούσεις. Και είναι σημαντικό να το κάνουμε όλοι με μεγαλύτερη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα.

Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνούσαμε πως ανεξάρτητα από το πόσες ειρηνευτικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται σε περιοχές συγκρούσεων, στο τέλος της ημέρας η Ειρήνη και η Ασφάλεια δεν μπορούν να επικρατήσουν εάν υπάρχει έλλειψη προόδου και δεν υπάρχει ανάπτυξη που να τους αγγίζει  όλους.

Η Ελλάδα παραμένει σθεναρά αφοσιωμένη στην εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και στο μακροπρόθεσμο όραμα για μια ΕΕ που θα είναι ουδέτερη για το κλίμα έως το 2050.

Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την κλιματική αλλαγή ως βασικό στοιχείο της ατζέντας της. Δεν αφορά μόνο στην αμυντική στρατηγική για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές και τις παραλίες μας από τη διάβρωση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Πρόκειται για την αξιοποίηση του μοναδικού μας φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως συγκριτικού πλεονεκτήματος που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Για το σκοπό αυτό, σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε μια νέα, φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Θα απαγορεύσουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα έως το τέλος του 2021. Θα κλείσουμε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2028. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών.

Θα συνεχίσουμε το έργο της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, συγκαλώντας μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το έργο που ξεκίνησε στη διάσκεψη της Αθήνας.

Κύριε Πρόεδρε,

Για την Ελλάδα, η βιώσιμη ανάπτυξη και η ευημερία συνδέονται επίσης με την αποτελεσματική διαχείριση μιας από τις κύριες προκλήσεις του σήμερα, την προσφυγική κρίση.

Καθώς η Ελλάδα είναι το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής και της προσφυγικής κρίσης εδώ και αρκετά χρόνια, η χώρα μου εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είμαστε ανάμεσα στα τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε που λαμβάνουν τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου και έχουμε έναν από τους υψηλότερους δείκτες αιτούντων άσυλο ανά κάτοικο. Παρά τη δυσανάλογη επιβάρυνση και την επακόλουθη τεράστια πίεση στα συστήματα υποδοχής και ασύλου, καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές στη θάλασσα.

Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες και διαθέτουμε πόρους, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, προκειμένου να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινο και αξιοπρεπή τρόπο, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τόσο των προσφύγων όσο και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας.

Αλλά φτάνουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.

Οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. Η διαχείριση των προσφύγων και της μετανάστευσης είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση, μια συνολική προσέγγιση και ευρείες λύσεις, πάντα βασισμένες στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης και όχι στις ξενοφοβικές ατζέντες.

Πρέπει να δηλώσουμε το προφανές, στους ευρωπαίους εταίρους μας: η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον όπως συμβαίνει τελευταία.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά.

Πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ  Ε.Ε και Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη.

Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο,  οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες.

Καμιά ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Schengen και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος!

Κύριε Πρόεδρε,

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική αποτελεί πηγή ανησυχίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη διεθνή κοινότητα με συνολικό τρόπο.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της συριακής κρίσης, η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί «πεδίο μάχης» για εγχώριες, περιφερειακές και διεθνείς αντιπαραθέσεις με επιπτώσεις που υφίστανται όλοι. Πρωτίστως ο δυστυχής συριακός λαός.

Η Ελλάδα δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση πέρα από μια πολιτική λύση. Υποστηρίζουμε πλήρως έναν περιεκτικό πολιτικό διάλογο στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα καταλήξει σε συμφωνία-πλαίσιο βάσει του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα επιτρέψει όχι μόνο την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους αλλά θα αποτελέσει επίσης τη βάση για την έναρξη της ανασυγκρότησης αυτής της κατεστραμμένης χώρας..

Σχετικά με τη Λιβύη, είναι επιτακτική η δημιουργία των συνθηκών ασφαλείας που θα επιτρέψουν στη χώρα να επουλώσει τις πληγές της. Ως μια από τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις διεθνείς προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της χώρας.

Υποστηρίζουμε πλήρως το σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, καθώς και το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο τριπλής δράσης. Πιστεύουμε ότι αποτελούν ένα σταθερό οδικό χάρτη για την επίτευξη προόδου.

Ως χώρα που απολαμβάνει τόσο μακροχρόνιους δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο όσο και εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ, το οποίο η Ελλάδα αναγνώρισε για πρώτη φορά όταν ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια, πιστεύουμε ότι η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή πρέπει να παραμείνει ζωντανή και να οδηγήσει στη λύση δύο κρατών, με την ελπίδα ότι μια μέρα η περιοχή μπορεί να γίνει «η Γη της Επαγγελίας» για όλους τους ανθρώπους της.

Κύριε Πρόεδρε,

Λέγεται συχνά ότι η γεωγραφία είναι πεπρωμένο. Ωστόσο, είναι ευθύνη μας να διαμορφώσουμε το πεπρωμένο μας. Παρόλο που η χώρα μου βρίσκεται κοντά σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας, προάγοντας ενεργά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία.

Η Ελλάδα, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει καθιερώσει εποικοδομητικά τριμερή σχήματα  συνεργασίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Εμμένοντας στον σταθεροποιητικό της ρόλο σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της.

Ωστόσο, καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών.

Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση.

Έχουν περάσει σαράντα πέντε χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή σε πάνω από το ένα τρίτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια συμπεφωνημένη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να θέσει τέρμα σε αυτήν την αδικία.

Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Akinci να συμφωνήσουν για τους όρους εντολής για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι είναι καλό για τις κοινότητές τους. Δεν χρειάζονται ξένη κηδεμονία.

Όπως επανέλαβε σε αυτή την αίθουσα χθες  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, εντελώς αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί.

Ωστόσο, οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν επικίνδυνα τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο.

Επιπλέον, οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ότι αφορά τους γείτονές μας στο βορρά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την προσπάθεια όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον τηρούν πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις υποχρεώσεις τους προς τους γείτονές τους.

Η Ελλάδα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Βαλκανικής περιοχής, χάρη στις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρουν τα λιμάνια της στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στη θέση της ως σημαντικού επενδυτή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ακόμη πιο εντατικά στο μέλλον.

Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω κάνοντας την ακόλουθη παρατήρηση. Φυσικά σκεφτόμαστε τον ΟΗΕ όποτε αντιμετωπίζουμε σημαντικές δυσκολίες. Και, συχνά, βιαζόμαστε να επικρίνουμε τον ΟΗΕ όταν δεν αποδεικνύεται επαρκής στη διαχείρισή τους.

Ωστόσο, για όσους βρίσκονται εν μέσω πολέμων και επαναστάσεων, ο ΟΗΕ είναι το μοναδικό φρούριο ασφάλειας στο οποίο μπορούν να βασιστούν και αποτελεί τον μοναδικό φάρο ελπίδας για τα εκατομμύρια των προσφύγων σε όλο τον κόσμο στους οποίους παρέχει τροφή, καταφύγιο και ασφάλεια.

Θέλω λοιπόν να ολοκληρώσω την πρώτη μου εμφάνιση ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, χαιρετίζοντας τον ΟΗΕ για τις συγκρούσεις που έχει επιλύσει, τα βάσανα που έχει μειώσει, τον πόνο που έχει καταπραΰνει ανά τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.


Νιγηρία: Το σχολείο της φρίκης! Κρατούσαν 300 αγόρια αιχμάλωτα


Εικόνες φρίκης αποκάλυψε εισβολή της αστυνομίας σε οικοτροφείο γεμάτο παιδιά. Τα αλυσόδεναν, τα κρεμούσαν από το ταβάνι και τα βίαζαν. Στους γονείς των παιδιών παρουσίαζαν μια ειδυλλιακή εικόνα.

Μπροστά σε εικόνες που δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια βρέθηκαν αστυνομικοί στη Νιγηρία μετά την εισβολή τους σε Ισλαμικό Οικοτροφείο όπου ήταν φυλακισμένα χρόνια ολόκληρα πάνω από 300 αγόρια.


Το οικοτροφείο της φρίκης αποκάλυψε σκηνές από το παρελθόν. Παιδιά αλυσοδεμένα, με σημάδια στο κορμί τους, σκελετωμένα από την πείνα και τις κακουχίες. Πολλά είχαν πέσει και θύματα βιασμού. Η αστυνομία εισέβαλλε στο οικοτροφείο της φρίκης την Πέμπτη όπου τα παιδιά κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες στο όνομα της διδασκαλίας του Κορανίου.

Οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Μικρά παιδιά με φρικτά σημάδια στο κορμί τους, αλυσεδεμένα σε χέρια και πόδια. «Μιλάμε για καθεστώς δουλείας», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από ανώνυμο τηλεφώνημα. Σύμφωνα με το BBC τα παιδιά ήταν από την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και άλλες αφρικανικές χώρες.



Ανάμεσα στα μικρά παιδιά ήταν και ενήλικες όπως ο Bello Hamza, 42 ετών ο οποίος περιέγραψε την απόλυτη φρίκη. «Πέρασα τρεις μήνες αλυσοδεμένος. Κανονικά θα έπρεπε τώρα να κάνω το Master μου στο Πανεπιστήμιο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική. Με δέχθηκαν για να σπουδάσω εφαρμοσμένα Μαθηματικά αλλά ήμουν φυλακισμένος. Ισχυρίζονταν ότι θα μας μάθαιναν το Κοράνι αλλά έλεγαν ψέμματα. Σοδόμιζαν μικρά παιδιά. Υποτίθεται ότι εδώ θα ήταν ένα ισλαμικό κέντρο αλλά αν προσπαθούσες να φύγεις αντιμετώπιζες σκληρές τιμωρίες. Δένουν τους ανθρώπους και τους κρεμάνε από το ταβάνι». Είπε ακόμα ότι είδε επτά παιδιά να πεθαίνουν από τα βασανιστήρια όσο ήταν εκεί».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε 100 μαθητές, ανάμεσά τους και παιδιά εννέα ετών στοιβαγμένα σε ένα μικρό δωμάτιο.
Το συγκεκριμένο οικοτροφείο που λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια έκανε τις εγγραφές των μαθητών με την συναίνεση των δικών τους προκειμένου να μάθουν το Κοράνι. Συνολικά συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης του σχολείου και άλλα έξι άτομα.


Βρήκαν επίσης ένα δωμάτιο βασανιστηρίων όπου οι μαθητές αλυσοδένονταν, τους κρεμούσαν από το ταβάνι και τους χτυπούσαν ανελέητα.

Όταν η αστυνομία επικοινώνησε με τους γονείς των παιδιών οι τελευταίοι έπαθαν σοκ όταν έμαθαν και είδαν τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν τα παιδιά τους. Σημειώνεται ότι στους γονείς επιτρεπόταν η συνάντηση με τα παιδιά τους κάθε τρεις μήνες αλλά σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Δεν τους επέτρεπαν να δουν τους χώρους του σχολείου.

Το μόνο που τους έλεγαν ήταν ότι μάθαιναν στα παιδιά τους το Κοράνι και καλούς τρόπους.



φωτογραφίες: Reuters – Με πληροφορίες από DailyMail
Πηγή : newsit.gr


Κώστας Γαβράς: Ο Βαρουφάκης με άφησε να ακούσω τους ηχογραφημένους διαλόγους



«Η ταινία δεν είναι ντοκιμαντέρ. Είναι ένα θέαμα…», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γαβράς σήμερα στη συνέντευξη Τύπου στο Γαλλικό Ινστιτούτο για την ταινία του «Ενήλικοι στην Αίθουσα» που βγαίνει στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη (3/10).

Η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά, αφηγείται την διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους τους πρώτους μήνες του 2015, με τους ευρωπαίους δανειστές και βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults In the Room».

«Είχα την δική μου γνώμη για την κατάσταση μέσα από τα άρθρα και την έρευνα που έκανα για το θέμα, είχα την δική μου ιδέα για την ταινία η οποία ολοκληρώθηκε με το βιβλίο του Βαρουφάκη. Χρειαζόμουν έναν insider (από μέσα) στο eurogroup. Ο Βαρουφάκης με άφησε να ακούσω τους ηχογραφημένους διαλόγους, τι γινόταν μέσα», είπε ο Κώστας Γαβράς. Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ταινία πριν ακόμα προβληθεί τόνισε: «Βλέποντας τη δική μου ταινία δεν βλέπετε το δικό σας φιλμ. Φυσικά και θα υπάρχουν αντιδράσεις. Είμαι έτοιμος να συζητήσω».

«Ο Σαρτζετάκης, συνέχισε, είχε γράψει ένα καταπληκτικό δίτομο βιβλίο για τις πιέσεις που δέχτηκε από την χούντα, για τη δουλειά που έκανε εναντίον των στρατιωτικών. Βλέπει κάποιος σε εκείνο το βιβλίο μια Ελλάδα τρομερή. Στο «Ζ» μ' ενδιέφερε η ιδέα τότε του Σαρτζετάκη μέσα από το βιβλίο του Βασιλικού όπως τώρα με ενδιέφερε η ιδέα του Βαρουφάκη. Φυσικά έχουμε βιβλία των Ντάισελμπλουμ, του Μοσκοβισί, δεν με ενδιέφεραν όμως καθόλου. Πώς να έχεις την παραμικρή εκτίμηση για κάποιον ο οποίος είπε ότι τα δισεκατομμύρια οι Έλληνες τα έφαγαν σε γυναίκες και ποτά;».

Στα 86 του χρόνια και μετά την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του, ο Κώστας Γαβράς αισθάνθηκε ακόμα μια φορά αλληλέγγυος στην πατρίδα του: «Ο ελληνικός λαός υπέφερε φοβερά και η Ευρώπη έπαιξε αρνητικό ρόλο. Το μόνο που τους ενδιέφερε όλους ήταν να σωθούν τα Μνημόνια και οι τράπεζες», τόνισε.

«Οι Ενήλικοι στην αίθουσα» δεν είναι μια ελληνική ταινία για την κρίση, είναι μια ταινία για την κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε η παραγωγός της ταινίας και σύζυγος του Κώστα Γαβρά, Μισέλ Ρέι Γαβρά.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, με την ιδιότητα του συγγραφέα όπως διευκρίνισε, «αφήνοντας εκτός την κομματική και πολιτική του ταυτότητα». Ο Γιάνης Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον Κώστα Γαβρά για την ταινία λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ήμουν πολύ προσεκτικός στη συγγραφή του βιβλίου. Ξόδεψα τουλάχιστον ενάμιση χρόνο να επιβεβαιώνω, ότι όντως έγιναν έτσι τα πράγματα. Για έναν συγγραφέα είναι πολύ σημαντικό να είναι νωπές οι μνήμες.

Για τον Χρήστο Λούλη (τον κινηματογραφικό Γιάνη Βαρουφάκη) «η ταινία αυτή, δεν απευθύνεται ούτε στον αντίπαλο ούτε στον οπαδό. Απευθύνεται σε αυτούς που λένε ότι θέλουν να καταλάβουν κάτι βαθύτερο από αυτό που σερβίρει η τηλεόραση, το δικό τους ιδεολογικό υπόβαθρο, οι φίλοι».

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης (στην ταινία υποδύεται τον Αλέξη Τσίπρα) δήλωσε πως «είναι τιμητικό ότι ο Κώστας Γαβράς στα 86 του γύρισε ταινία για την χώρα του».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο δικηγόρος έλεγε πως ήταν νονός της 11χρονης μαθήτριας και την βίαζε




Συγκλονιστικές αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στην υπόθεση κακοποίησης της 11χρονης στη Φθιώτιδα από 71χρονο γνωστό δικηγόρο.

Ο δικηγόρος, ο οποίος κατηγορείται ότι επί δύο χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά 11χρονη μαθήτρια στη Φθιώτιδα, εμφανιζόταν ως νονός της μικρής. Σύμφωνα με τους γείτονες έκανε βόλτες με την 11χρονη στο παραλιακό μέρος όπου έχει το εξοχικό του σπίτι, εκεί που εργαζόταν και ως κηπουρός ο πατέρας της 11χρονης.

Ο δικηγόρος σύστηνε σε όλους την 11χρονη ως βαφτιστήρα του και έτσι απέφευγε να εγείρει υποψίες, συνεχίζοντας όλον αυτό τον καιρό τη δράση του. Την ίδια στιγμή, η μικρή μαθήτρια είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και παρακολουθείται από ψυχολόγους.

Το 11χρονο κορίτσι, έκρυβε στο δωμάτιό της ιδιόχειρες σημειώσεις για τον εφιάλτη που ζούσε στα χέρια του γνωστού δικηγόρου. Τα χαρτάκια στα οποία περιέγραφε τον εφιάλτη τα έκρυβε σε διάφορα σημεία του δωματίου της.

Σε κάποια από αυτά η 11χρονη εξέφραζε την επιθυμία να πεθάνει (!), δείγμα του βασανιστηρίου που περνούσε από τον δικηγόρο.