Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ερωτηματικά για την απουσία Κωνσταντοπούλου



Η απουσία της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη συνεδρίαση της Βουλής, αντικείμενο της οποίας ήταν η συζήτηση και ψήφιση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», αποτελεί ένα από τα θέματα που συζητιούνται περισσότερο στα κομματικά γραφεία και στο Περιστύλιο.

Ως γνωστόν από την έως τώρα τακτική της, η κα Κωνσταντοπούλου προεδρεύει όλων των συνεδριάσεων της Ολομέλειας σχεδόν τον περισσότερο από το χρόνο που αυτές διαρκούν. Της σημερινής συνεδριάσεως που διήρκεσε σχεδόν δέκα ώρες, προήδρευσαν διαδοχικά άπαντες οι Αντιπρόεδροι, και σε καμία στιγμή η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Οπως ήταν φυσικό, η απουσία της κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο να το σχολιάζει από του βήματος της Βουλής, προσδίδοντας στο θέμα πολιτικές προεκτάσεις: «Δε σας παραξενεύει κυρίες και κύριοι Βουλευτές η επιδεικτική απουσία της Προέδρου της Βουλής; Της καθηλωμένης στην έδρα του Προέδρου σε όλες τις προηγούμενες συζητήσεις; Γιατί δεν εμφανίστηκε σήμερα; Σήμερα είναι η ημέρα των Αντιπροέδρων. Γιατί έγινε ξαφνικά η ημέρα των Αντιπροέδρων σήμερα; Γιατί δεν ήρθε; Για να εκδηλώσει τη διαφωνία της σε σχέση με το κατεπείγον; Για να διαφωνήσει σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Το όλο ζήτημα παρ’ ολίγον να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η κα Κωνσταντοπούλου απουσίαζε και κατά την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου, στην ονομαστική ψηφοφορία επί άρθρων του νομοσχεδίου που διεξήχθη, κατόπιν αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας, στις 10 το βράδυ, στο τέλος της συνεδρίασης. Τελικώς, εμφανίστηκε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ψήφισε, όπως και ορισμένοι άλλοι αρχικά απόντες, με την δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου.




Η "ακτινογραφία" της φορολογικής δήλωσης - Οι 12 μεγάλες αλλαγές στους φόρους - Τι πρέπει να πληρώσουμε στην εφορία



Αρκετές είναι οι αλλαγές που φέρνουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων "τρέχει" από τώρα τις διαδικασίες για να ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθούν οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τη ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός των νέων φορολογικών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Ημερησία, στο βασικό έντυπο Ε1 έχουν προστεθεί τουλάχιστον 20 νέοι κωδικοί που αφορούν κυρίως σε εισοδήματα από τόκους, δικαιώματα (royalties) και μερίσματα. Ορισμένοι από τους νέους κωδικούς του εντύπου Ε1 αφορούν στη φορολόγηση:

- Τόκων από καταθέσεις στην αλλοδαπή
- Μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης
- Υπεραξίας από τη μεταβίβαση τίτλων (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κλπ)
- Εισοδήματα από δικαιώματα
- Εισόδημα από ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρίες
- Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Ως ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τη σύσταση, αγορά και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας. Συνεπώς θα προστεθεί ένας ακόμα κωδικός στον πίνακα 5

Οι 12 αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν από εφέτος στον τρόπο υπολογισμού του φόρου για τα εισοδήματα του έτους 2014 θα είναι 12.


1. Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Όλα τα χρήματα που δαπάνησαν το 2014 οι φορολογούμενοι για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών θεωρούνται πλέον «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.
Επιπλέον, εξακολουθούν να θεωρούνται «τεκμήρια» προσδιορισμού εισοδήματος και οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για αγορές αυτοκινήτων, για αγορές κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, για αποπληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για δωρεές και χορηγίες και για χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα ή προς επιχειρήσεις.
Κατά τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου στα εισοδήματα του 2014, θα συναθροίζονται όλα τα ποσά των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών για δωρεές και δάνεια με τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.) και τα συνολικά ποσά τεκμηρίων που θα προκύπτουν θα προσδιορίζουν τα ελάχιστα όρια φορολογητέων εισοδημάτων πάνω από τα οποία θα πρέπει να έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.
Σε περίπτωση που τα δηλούμενα εισοδήματα είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, εκτός εάν οι φορολογούμενοι έχουν καταφέρει να δικαιολογήσουν τις πρόσθετες διαφορές στην εφορία, επικαλούμενοι την ύπαρξη εισοδημάτων ή εσόδων νομίμως αποκτηθέντων τα προηγούμενα έτη. 

2. Φοροαπαλλαγές για όλους

Για όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα εφαρμόζονται οι φοροαπαλλαγές για τις ιατρικές δαπάνες, τα νοσήλια, τα φάρμακα, τις δωρεές και η μείωση φόρου λόγω αναπηρίας. Πιο συγκεκριμένα όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος δικαιούνται:

α) Τη μείωση φόρου κατά 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67%

β) Τη μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου

Στην έννοια των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνονται:

- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.
- Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για τη διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη.
- Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.
- Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ' οίκον.
- Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων όπως ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως, βηματοδότες κλπ
- Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές, ιδρύματα ή οργανισμούς, τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
- Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν το φόρο του έτους στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος.

Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης, για την απόδειξη του υπολοίπου ποσού της δαπάνης απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης.

γ) Τη μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ

Για τη μείωση του φόρου φυσικού προσώπου λαμβάνεται υπόψη και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν ΝΠΙΔ και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Μηδενικά εισοδήματα - άνεργοι

Τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογούμενους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 (ανέργους κ.λπ.) θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτών των περιπτώσεων, στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο εισοδήματος, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης που θα ληφθούν υπόψη γι' αυτούς δεν θα βγάζουν άθροισμα μεγαλύτερο των 9.550 ευρώ.

4. Εισοδήματα από τόκους – ακίνητα

Εξαιρούνται από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 και των 5.000 ευρώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα. Η διάταξη αυτή, θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν. Με τη ρύθμιση αυτή, ευνοούνται πολλοί φορολογούμενοι που το 2014 εισέπραξαν χαμηλά εισοδήματα θα καλούνταν φέτος να πληρώσουν σημαντικά ποσά φόρου βάσει τεκμηρίων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί, λόγω των πολύ χαμηλών πραγματικών εισοδημάτων τους, θα φορολογούνταν βάσει τεκμηρίων διαβίωσης ως έχοντες εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα πλήρωναν φόρο 26% επί τεκμαρτών εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, αν λαμβάνονταν υπόψη και γι' αυτούς τα ελάχιστα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία ανέρχονται σε 3.000 ευρώ για τον κάθε άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους, τότε τα ποσά αυτά θα προστίθεντο στα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν και θα εκτόξευαν στα επίπεδα των 7.000-10.000 ευρώ τα τεκμαρτά εισοδήματα επί των οποίων θα υποχρεούνταν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Με την απαλλαγή τους από τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων, τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων θα υπολογιστούν γι΄αυτούς μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες τους και τα αυτοκίνητά τους, οπότε θα διαμορφωθούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των 7.000 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα τα πραγματικά τους εισοδήματα θα είναι πλέον μεγαλύτερα των τεκμαρτών και ο φόρος εισοδήματος δεν θα υπολογιστεί με 26% αλλά μόνο με 11% από το πρώτο ευρώ (με το συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα). 

5. Πισίνες

Στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης έχει προστεθεί νέος κωδικός στον πίνακα 5 των τεκμηρίων στον οποίο θα αναγράφονται οι μήνες κυριότητας της πισίνας.

6. Μισθωτοί με «μπλοκάκι»

Αν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από «μπλοκάκι» θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων. Στην περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος είναι μισθωτός και παράλληλα ενισχύει το εισόδημά του με έσοδα από «μπλοκάκι» τότε τα έσοδα από μπλοκάκι θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ. Όσοι μισθωτοί έχουν εισοδήματα μόνο από μπλοκάκια θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών εάν καλύπτουν όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:
έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα στα οποία εργάζονται,
τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία εργάζονται δεν υπερβαίνουν τα τρία σε αριθμο. Αν είναι περισσότερα των τριών τότε το 75% του εισοδήματος πρέπει να προέρχεται τουλάχιστον από έναν.
δεν διεξάγουν εμπορική δραστηριότητα και η επαγγελματική εγκατάσταση ταυτίζεται με την διεύθυνση κατοικίας τους.

7. Παροχές σε είδος

Οι κάθε είδους παροχές σε είδος οι οποίες δίδονται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο ή σε συγγενικό του πρόσωπο θεωρούνται μισθός και προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημά του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το άθροισμα των παροχών αυτών να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ανά έτος. Ο νόμος ορίζει 4 κατηγορίες παροχών σε είδος, οι οποίες αθροιζόμενες και εφόσον ξεπεράσουν τα 300 ευρώ αποτελούν εισόδημα για τον εργαζόμενο, εταίρο ή μέτοχο:

- Παραχώρηση οχήματος: Το 30% του κόστους ενός αυτοκινήτου, που εγγράφεται στα βιβλία μιας επιχείρησης, είναι τεκμαρτό εισόδημα που αναφέρεται στη βεβαίωση αποδοχών. Το κόστος αυτό συνίσταται στην απόσβεση του αυτοκινήτου, στα τέλη κυκλοφορίας, στα ασφάλιστρα, στις επισκευές και συντηρήσεις, αλλά και στο μίσθωμα σε περίπτωση leasing ή στη δόση αγοράς του.
- Δάνεια ή προκαταβολή μισθού. Οποιοδήποτε δάνειο δίδεται στον εργαζόμενο, πρέπει να περιβάλλεται με τη μορφή έγγραφης συμφωνίας, να φέρει βέβαιη ημερομηνία (από Κ.Ε.Π.) και να έχει αποδοθεί το αναλογούν χαρτόσημο στη Δ.Ο.Υ. Αν δεν έχει γίνει έγγραφη συμφωνία, το σύνολο του δανείου λογίζεται ως παροχή σε είδος και φορολογείται. Αν έχει γίνει έγγραφη συμφωνία και το επιτόκιο του δανείου είναι μικρότερο σε σχέση με το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, τότε η διαφορά των τόκων θεωρείται παροχή σε είδος. Προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών θεωρείται δάνειο και εφόσον εξοφλείται ατόκως, τότε ο εργαζόμενος θεωρείται ότι αποκτά εισόδημα σε είδος κατά το μέρος της ωφέλειας του τόκου που δεν πληρώνει.
- Δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options). Παροχή σε είδος θεωρείται η ωφέλεια που προκύπτει από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών. Πιο συγκεκριμένα η ωφέλεια αυτή προκύπτει όταν ο δικαιούχος (εργαζόμενος, εταίρος ή μέτοχος ) επωφελείται από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο και αγοράζει το δικαίωμα προαίρεσης των μετοχών σε χαμηλότερη τιμή. Η εταιρεία υποχρεούται να αναγράψει το παραπάνω ποσό στη βεβαίωση αποδοχών του εργαζομένου χωρίς παρακράτηση φόρου, αφού δεν καταβάλλει κάποιο ποσό.
- Παραχώρηση κατοικίας. Η παραχώρηση κατοικίας από την επιχείρηση προς τον εργαζόμενο, εταίρο ή μέτοχο θεωρείται παροχή σε είδος και συνίσταται είτε στο μίσθωμα που καταβάλλει η επιχείρηση για τον εργαζόμενο, είτε σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
- Οι παροχές έως 27 ευρώ δεν θεωρούνται εισόδημα, όμως πάνω από αυτό το ποσό οτιδήποτε δοθεί στον εργαζόμενο (π.χ. δωροεπιταγές ) θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία.

8. Τόκοι καταθέσεων εξωτερικού

Όσοι φορολογούμενοι , κάτοικοι Ελλάδας, διατηρούν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και εισπράττουν τόκους καταθέσεων, δεν χρειάζεται να πάνε στην εφορία τους για να υποβάλλουν την δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από εισοδήματα τόκων. Θα περιλάβουν τους τόκους καταθέσεων στη δήλωσή τους και στο βαθμό που δεν τους έχουν εισάγει στην Ελλάδα μέσω κάποιας τράπεζας, θα πληρώσουν το φόρο 15% επί των τόκων , με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

9. Αγρότες

Το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων για το έτος 2014 θα προσδιοριστεί με λογιστικό τρόπο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους, και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ. Οι αγρότες που θα δηλώσουν ζημιά ή μηδενικό ή πολύ χαμηλό φορολογητέο εισόδημα, θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα). Και στις περιπτώσεις των αγροτών αυτών, τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύψουν με βάση τα τεκμήρια θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ.

10. Εισοδήματα από ενοίκια

Αυξήθηκε από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα. Επίσης καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης. Αν το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογουμένου προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (κατά ποσοστό άνω του 50%), τότε εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης (ή και τυχόν τεκμαρτές δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων) προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

11. Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες

Καταργήθηκε η διαδικασία του «αυτοελέγχου» ή «αυτοπεραίωσης», με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

12. Αποδείξεις

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300Χ12), από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000 Χ 10%). Αν έχουν συλλέξει περισσότερες αποδείξεις δεν έχουν κανένα όφελος.

Αντίθετα αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα για εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται 4.000 αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 2.000 αποδείξεις, δηλαδή 2.000 λιγότερες , τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 Χ22% = 440 ευρώ επιπλέον.


Πηγή: imerisia.gr, newsit.gr


Τα σενάρια για την… ανατροπή της Ζωής στη Βουλή



Η περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή… συζητήσεις, και δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι πόνταραν τα χρήματά τους στην προοπτική να εξελιχθεί η Πρόεδρος της Βουλής σε “βραχνά” για τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να δικαιώνουν εκείνους που ανησυχούσαν από την πρώτη στιγμή, και σήμερα, το… σενάριο έχει προχωρήσει.

Αρκετοί λοιπόν διαβάζουν προσεκτικά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δουν ποιοί θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Προεδρία της Βουλής.

Στην περίπτωση φυσικά που η σημερινή κατάσταση… ξεφύγει, και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναγκαστεί να επιλέξει την οδό της απόσυρσής της.

Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, πολλοί που γνωρίζουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πώς σκέφτεται το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν περίπου δεδομένη την υποψηφιότητα του Δημήτρη Βίτσα.

Ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, και διαθέτει την εκτίμηση ή έστω ανοχή και των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων.

Ως… προχωρημένη εναλλακτική ακούγεται το όνομα του Στάθη Παναγούλη, αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να εκπλήξει, και να αξιοποιήσει για άλλη μια φορά τη δυναμική της επικοινωνίας.


 Πηγή: Εφημερίδα Παρασκήνιο, ysterografa.gr


Χαμηλά εισοδήματα και ιδιωτικός τομέας πλήρωσαν τη δημοσιονομική προσαρμογή



Κόντρα στη γενική πεποίθηση πως η κρίση επηρέασε οριζόντια την ελληνική κοινωνία, οδηγώντας σε υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη με τον τίτλο «Αλληλεγγύη και προσαρμογή στην Ελλάδα της κρίσης», που υπογράφουν οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης και Σταύρος Ζωγραφάκης.

Η δυσανάλογη συμβολή των χαμηλών εισοδημάτων, των οποίων η φορολογική επιβάρυνση την περίοδο 2008-2012, αυξήθηκε κατά 337,7% σε αντίθεση με τις ανώτερες εισοδηματικές κατηγορίες, των οποίων η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε μόλις κατά 9%, επιτρέπει σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης να διατυπώνουν ευθέως την άποψη πως παρόμοιοι διαχωρισμοί ανέδειξαν «συγκεκριμένες εισοδηματικές κατηγορίες κερδισμένες από την κρίση».

Ενα από τα βασικότερα συμπεράσματα της μελέτης είναι επίσης η ετεροβαρής συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με αυτή που είχε ο δημόσιος τομέας στη δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος της μείωσης του μισθού στον δημόσιο τομέα την περίοδο 2009-2013 ήταν 8%, όταν στον ιδιωτικό τομέα έφτασε το 19%. Η διαφορά αυτή διεύρυνε περαιτέρω το χάσμα στους μισθούς μεταξύ των δύο τομέων της οικονομίας από το 35% στο 43%, κατατάσσοντας την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο άνοιγμα «ψαλίδας».

Η επιλογή της αύξησης των φορολογικών εσόδων προκειμένου να καλυφθεί η εκτίναξη των δημοσίων δαπανών πριν από την κρίση αποτέλεσε, σύμφωνα με τους μελετητές, μια «στρατηγική επιλογή για τη διατήρηση και προστασία ενός υπερμεγέθους δημόσιου τομέα με οποιοδήποτε κόστος». Σε αντίθεση με την περικοπή των δαπανών (ως ποσοστού του ΑΕΠ), που συνεισέφεραν μόλις κατά 7,5% στη δημοσιονομική προσαρμογή, τα φορολογικά έσοδα σήκωσαν το βάρος της μείωσης των ελλειμμάτων, συνεισφέροντας κατά 72,4% στη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό παρά το γεγονός ότι η αιτία των ελλειμμάτων οφειλόταν στις τεράστιες δαπάνες του προϋπολογισμού. Αποτέλεσμα ήταν η σημαντική φορολογική επιβάρυνση της κοινωνίας σε συνδυασμό με τη μαζική ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αποδίδεται «στη στενή διασύνδεση του πολιτικού συστήματος με τη δημόσια διοίκηση εις βάρος του συλλογικού συμφέροντος», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η ανάδειξη συγκεκριμένων εισοδηματικών κατηγοριών ως «νικητών» κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως εξηγούν οι μελετητές, δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ομάδες που βρίσκονται σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι ήταν πριν. Στοιχειοθετεί ωστόσο την άποψη πως πρόκειται για ομάδες που «έχουν διατηρήσει ή ακόμη και βελτιώσει τη θέση τους στην εισοδηματική ιεραρχία ή εξέλιξη». Η τάση αυτή θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σε σχέση με το κατά πόσο η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα «ικανοτήτων, σκληρής δουλειάς ή της δυνατότητας να ανακαλύπτουν ευκαιρίες ή, αντίθετα, είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών».

Ο λόγος που τα φορολογικά μέτρα επηρέασαν δυσανάλογα τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους, συνδέεται κυρίως με το γεγονός ότι οι υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα φόρους ανάλογους των εισοδημάτων τους και καταγράφονταν στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας. «Η δυσαρέσκεια που προκάλεσε η υποχρέωση να φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν είχαν μεταβληθεί ή είχαν μειωθεί προκάλεσε δυσαρέσκεια και τροφοδότησε την πολιτική πόλωση ή ακόμη και ακραίες πολιτικές συμμαχίες».


Πηγή : kathimerini.gr


Έκαψαν 4 ΑΤΜ τη νύχτα στην Αθήνα



Εμπρηστικές επιθέσεις κατά μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης τραπεζών (ΑΤΜ) , σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 02.37 στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στην Κυψέλη, όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ATM προκαλώντας φθορές.

Μερικά λεπτά αργότερα πραγματοποιήθηκε εμπρηστική επίθεση σε ATM της λεωφόρου Ειρήνης στην Πεύκη, προκαλώντας φθορές στην οθόνη του μηχανήματος.

Στις 2.40 σημειώθηκε επίθεση σε ATM της οδού Γρηγ. Αυξεντίου στου Ζωγράφου.

Στις 3.07 έβαλαν φωτιά σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, που βρίσκεται στην οδό Διονύσου στο Μαρούσι.

Σε κανένα από τα σημεία των επιθέσεων οι αστυνομικοί δεν βρήκαν υπολείμματα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις


Πηγή : tribune.gr


Financial Times: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει ρότα τότε... Grexit


Οξεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκούν με νέο άρθρο τους οι Finacial Times, τονίζοντας ότι "παρά τα λάθη των πιστωτών, το πρόβλημα είναι πως δυο μήνες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, οι διαπραγματευτές είναι μετά βίας πιο κοντά σε μια συμφωνία".
"Mε κάθε μέρα που περνά χωρίς να υπάρχει ούτε κοινός τόπος για συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ο κίνδυνος ενός Grexit πλησιάζει όλο και περισσότερο", αναφέρει το δημοσίευμα.

"Αλλάξτε"

"Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει στάση, οδηγεί τον ελληνικό λαό έξω από το κοινό νόμισμα", τονίζεται ακόμη στο άρθρο με το "φάντασμα" του Grexit να επανεμφανίζεται.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι "Η Ελλάδα γλιστρά προς την καταπακτή του ευρώ", με τους συντάκτες της εφημερίδας να σημειώνουν ότι όποια κι αν είναι τα λάθη των δανειστών, οι ελληνικές Αρχές αποδεικνύουν πως είναι αναξιόπιστοι διαπραγματευτικοί εταίροι.

Θέμα... Βαρουφάκη

Για ακόμη μία φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζεται "εξαιρετικός στην αυτοπροβολή αλλά αναξιόπιστος συνομιλητής".

Σχετικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζεται ότι η ενόχληση στις τάξεις των εταίρων δεν περιορίζεται πλέον μόνο στους κ.κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά έχει επεκταθεί σε αξιωματούχους που έβλεπαν με... "καλό μάτι" στην Ελλάδα.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδείγματος χάριν, μέσω του Πιέρ Μοσκοβισί, έχει προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή. Αλλά η Κομισόν δεν έχει μόνο δει ανεπίσημα έγγραφά της (σ.σ. τα "προσχέδια Μοσκοβισί") να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά εργαλεία (από την Ελλάδα), εχει επίσης απογοητευτεί από την αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει υποσχέσεις και να έρθει σε επαφές πριν καταθέσει νέα νομοσχέδια", τονίζεται στο δημοσίευμα των Financial Times.


Πηγή: ft.com, newsit.gr


Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού




ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συλλαλητήρια εκδηλώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, ενώ στον «Περίπατο κατά των διακρίσεων», πήραν μέρος δεκάδες μέλη αντιρατσιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Έπειτα, οι συμμετέχοντες, με το σύνθημα "αντιρατσισμός" , έκαναν πορεία έως την Ομόνοια, στην οποία πήρε μέρος και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε και το Δίκτυο για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μέλη του οποίου μαζί με πολλά παιδιά, έκαναν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

"Είμαστε αποφασιστικά και θα είμαστε κατά του ρατσισμού. Τα παιδιά κατανοούν καλύτερα το πρόβλημα των διακρίσεων και επιλέγουν τη θέση τους. Αποστρέφονται ότι τους προκαλεί φόβο και να δέχονται ότι τους γεννάει την ελπίδα", ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Δικτύου και πρώην Ευρωβουλευτής, Μυρσίνη Ζορμπά.

Επίσης, στις 2.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια συλλαλητήριο της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ).

Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιήθηκε συναυλία με αίτημα τη δικαιοσύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την οποία οργάνωσαν αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις.
Αντιρατσιστικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.


Πηγή : ethnos.gr


Πάνω από 110 νεκροί μέσα σε 24 ώρες σε μπαράζ επιθέσεων στη Συρία



Τα περισσότερα θύματα είναι μέλη του τακτικού στρατού, που έπεσαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στις κεντρικές επαρχίες Χάμα και Χομς

Περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες στη Συρία λόγω μπαράζ επιθέσεων και συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην κεντρική χώρα, περισσότερα από 70 μέλη των δυνάμεων του τακτικού στρατού σκοτώθηκαν σε επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, σημείωσε ότι στόχος των επιθέσεων ήταν σημεία ελέγχου και κυβερνητικές θέσεις στην επαρχία Χάμα, όπου τουλάχιστον 50 μέλη του συριακού στρατού σκοτώθηκαν, καθώς και στην επαρχία Χομς. Οι επαρχίες αυτές ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Στις επιθέσεις σκοτώθηκαν επίσης αρκετοί τζιχαντιστές.

«Τους τελευταίους μήνες, το ΙΚ υπέστη ήττες στις επαρχίες Χαλέπι, Ράκα και Χασάκα απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους κούρδους μαχητές και τώρα προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με στρατιωτικές νίκες επί του πεδίου, παρότι αυτές είναι περιορισμένες», εξήγησε ο κ. Ραχμάν.

Στη Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της κουρδικής μειονότητας στοίχισε τη ζωή 45 ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και πολλές γυναίκες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση. Οι Κούρδοι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την παραμονή του Νεβρόζ, της κουρδικής πρωτοχρονιάς.

Στα σύνορα με το Ιράκ και την Τουρκία, η επαρχία Χασάκα παρουσιάζει στρατηγικό ενδιαφέρον. Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι YPG, η μεγαλύτερη κουρδική δύναμη στη Συρία, μοιράζονται τον έλεγχο της ομώνυμης πόλης, ενώ το ΙΚ ελέγχει τομείς της επαρχίας.

Οι YPG πολεμούν στην πρώτη γραμμή κατά του ΙΚ στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και απέκρουσαν μεγάλη επίθεση των τζιχαντιστών στην περιοχή του Κομπάνι έχοντας την καθοριστική αεροπορική υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων από 215.000 ανθρώπων, χωρίς να υπολογιστούν οι χιλιάδες αγνοούμενοιμ, ενώ 11 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, τέσσερα εκατομμύρια εκ των οποίων έχουν αφήσει τη χώρα ως πρόσφυγες.

Στο πολιτικό επίπεδο, απεσταλμένοι της συριακής κυβέρνησης και μέρος της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Απριλίου στη Μόσχα, μετά τις άκαρπες συνομιλίες που είχαν αρχίσει τον Ιανουάριο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανέφερε πως θα μπορούσαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Άσαντ. Στη συνέχεια όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει μέλλον για έναν βάναυσο δικτάτορα όπως ο Άσαντ στη Συρία».

Πηγή: skai.gr


Σχέδιο - σοκ για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων έχει η Τράπεζα της Ελλάδος από το 2012



Από το 2012 υπάρχει στη διάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σχέδιο για επιβολή μέτρων για τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και τις τραπεζικές συναλλαγές. Το σχέδιο είχε παραδοθεί στον τότε διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, όταν η πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας ήταν τεράστια υπό το φόβο εξόδου από την ευρωζώνη.
Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Τα Νέα", η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι θα σταματούσε τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA στην περίπτωση που η εκροή καταθέσεων συνεχιζόταν με τον ίδιο φρενήρη ρυθμό και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Μάλιστα, το σχέδιο είχε παραδοθεί προς υπογραφή στον Γιώργο Προβόπουλο, από το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Ιουνίου.
Σύμφωνα με αυτό, προβλεπόταν ημερήσιο όριο αναλήψεων 200 ευρώ ανά καταθέτη. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν μόνο μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης. Τα καταστήματα των τραπεζών θα λειτουργούσαν, αλλά με τα ρολά πιθανώς κατεβασμένα. Τα μέτρα θα ίσχυαν για δέκα μέρες, αφού τόσο υπολογιζόταν ότι θα άντεχε η οικονομία σε κατάσταση τραπεζικού «παγετού».
Επιπλέον, πλαφόν θα έμπαινε και στα εμβάσματα εξωτερικού, με το υπό συζήτηση όριο να τίθεται στις 3.000 ευρώ, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή για την κάλυψη αναγκών φοιτητών στο εξωτερικό. Για την έγκριση των εξαιρέσεων θα δημιουργούνταν στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός μηχανισμός, που θα εξέταζε και αιτήματα εμβασμάτων, πάνω από το πλαφόν από τις επιχειρήσεις, με στόχο να μπουν και να κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων και να μην νεκρώσουν τελείως οι εισαγωγές.


Πηγή : imerisia.gr


Χειροκρότημα και συγκίνηση στο "αντίο" των παικτών του ΟΦΗ


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο του ΟΦΗ βγήκαν στο χορτάρι του "Γεντί Κουλέ" και αποχαιρετήσαν τους φιλάθλους μετά την αποχώρηση της ομάδας από το πρωτάθλημα.

O OΦΗ δεν αγωνίστηκε κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στο προγραμματισμένο για το μεσημέρι του Σαββάτου ματς καθώς λίγές ώρες νωρίτερα ο Νίκος Μαχλάς είχε ανακοινώσει την απόφαση για αποχώρηση της ομάδας από το πρωτάθλημα της Super League, παρόλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πέσουν τίτλοι τέλους χωρίς να έχουν τον τελευταίο λόγο οι φυσικοί πρωταγωνιστές, οι παίκτες.

Οι -λίγοι και ηρωικοί εδώ και καιρό- ποδοσφαιριστές των Κρητικών βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο του "Γεντί Κουλέ" για να αποχαιρετήσουν τους φίλους της ομάδας που δεν τους εγκατέλειψαν σε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές και που είχαν συγκεντρωθεί στις εξέδρες, με τις στιγμές που εκτυλίχτηκαν να είναι ανατριχιαστικές.

Οι παίκτες του ΟΦΗ έκαναν το γύρο του γηπέδου χειροκροτώντας τους φιλάθλους και η συγκίνηση ήταν έκδηλη, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Γιώργου Μακρή που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Ο Νίκος Αναστόπουλος ήταν εμφανώς στενοχωρημένος και δεν ήθελε να πει πολλά στην κάμερα της συνδρομητικής τηλεόρασης για τον αγώνα που έδωσε η ομάδα του τους τελευταίους μήνες αλλά και την απόφαση της διοίκησης να τραβήξει τον... διακόπτη.

"Όταν ανέλαβα ήμασταν στους 17 βαθμούς. Ήρθε η αφαίρεση βαθμών. Χωρίς αυτή θα μπορούσαμε να είμαστε τους 26. Παρά όλα τα προβλήματα υπογράφω πως η ομάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει την παραμονή της στη Superleague. Δεν είμαι νομικός για να σχολιάσω αυτή την απόφαση".

Aπό την πλευρά του ο τεχνικός του ΠΑΣ, Γιάννης Πετράκης, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι παίκτες του ΟΦΗ.

"Για μένα ο ΟΦΗ μεγάλο ποδοσφαιρικό μέγεθος, μεγάλη ιδέα. Έχει πετύχει πολλά σημαντικά πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι η χειρότερη μέρα τα τελευταία χρόνια για τον ΟΦΗ. Έγιναν πολλά λάθος πράγματα και έφτασε σε αυτό το σημείο. Δεν ταιριάζει στην κουλτούρα του σωματείου, του κόσμου η κακομοιριά και η μιζέρια. Το πιο σημαντικό είναι ότι όσοι αγαπούν τον ΟΦΗ να οργανώσουν και να μεθοδεύσουν τα πράγματα προς την κατάσταση που πρέπει για να φτάσει ξανά στο σημείο που αξίζει.

Να ευχαριστήσω τον κόσμο από την καρδιά μου, έχω προσφέρει λιγότερα από όσα έχω εισπράξει, μακάρι να επιστρέψει άμεσα ο ΟΦΗ".



Πηγή : sport24.gr


Σκάνδαλο με τον Κατρούγκαλο : Έπαιρνε αμοιβή 12% για την επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων




Θέμα Κατρούγκαλου φαίνεται πως ανακύπτει στην κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη που γίνεται αύριο στο "Βήμα της Κυριακής" σύμφωνα την οποία ο αναπληωτής υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει υπογράψει εργολαβικά συμφωνητικά με υπαλλήλους, που επαναπροσλαμβάνει στο Δημόσιο και είχαν ήδη απολυθεί ή βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αναπληρωτής υπουργός υπέγραφε ιδιωτικά συμφωνητικά έως τις 27 Ιανουαρίου 2015 ημέρα κατά την οποία ορκίστηκε υπουργός. Από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος, σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι έχει εκχωρήσει τα δικαιώματα αμοιβών στη δικηγορική εταιρία στην οποία ανήκε προν τις ευρωεκλογές και αναφέρει:

"Ελάχιστες φορές, ιδίως όταν η δίκη θα γινόταν στα πολιτικά δικαστήρια και θα ενέπλεκε και άλλους δικηγόρους (μια που η δική μου ειδίκευση είναι στο δημόσιο δίκαιο) συντάχθηκε εργολαβική σύμβαση που προέβλεπε αμοιβή σε περίπτωση δικαστικής ευδοκίμησης της υπόθεσης".

Ωστόσο σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής" ο κ. Κατρούγκαλος έχει φροντίσει να διατηρήσει τα πλήρη δικαιώματα για τον εαυτό του όπως φαίνεται από τα αντίστοιχα δικαιλογητικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει σταματήσει την δικηγορική του δραστηριότητα από τον Ιούνιο του 2014, ενώ μέσω twitter επιτίθεται στην εφημερίδα γράφοντας: "Δεν πρόκειται για συκοφαντία, αλλά για πλαστογραφία και προβοκάτσια".

Για το θέμα αυτό ο κ. Κατρούγκαλος θα παραχωρήσει συνέντευξή Τύπου στις 19:00.


Πηγή : megatv



Αγριο έγκλημα στο Κολοράντο: Γυναίκα ξερίζωσε έμβρυο από την κοιλιά εγκύου.



Η 34χρονη ύποπτη είχε βάλει μια μικρή αγγελία στην οποία ανέφερε ότι πουλούσε μεταχειρισμένα βρεφικά ρουχαλάκια.

Η εγκυμονούσα, ηλικίας 26 ετών, είδε την αγγελία και πήγε στο σπίτι της γυναίκας όπου δέχτηκε την επίθεση. Χειρουργήθηκε και επέζησε, όμως το μωρό της δεν στάθηκε το ίδιο τυχερό.

Η συλληφθείσα θα προσαχθεί αργότερα σήμερα ενώπιον δικαστηρίου όπου θα της απαγγελθεί κατηγορία για δολοφονία.

Το απίστευτο έγκλημα σημειώθηκε στην κωμόπολη Λόνγκμοντ, στα βόρεια του Ντένβερ. Το θύμα κατάφερε να ειδοποιήσει τις αρχές και οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σπίτι "είδαν μια γυναίκα που την είχαν ξυλοκοπήσει και μαχαιρώσει στο στομάχι", είπε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Τζεφ Σάτσουρ.

"Μάθαμε κατόπιν ότι η γυναίκα ήταν έγκυος και ότι της είχαν αρπάξει το μωρό της. Την μεταφέραμε στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε και αναμένεται ότι θα αναρρώσει πλήρως", πρόσθεσε.

Η ύποπτη εντοπίστηκε στο ίδιο νοσοκομείο όπου είχε πάει έχοντας μαζί της το νεκρό μωρό. Είχε δηλώσει στην υποδοχή ότι γέννησε στο σπίτι της αλλά το παιδί της δεν επέζησε.
Ο Σάτσουρ επιβεβαίωσε ότι θύμα και δράστιδα δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.



Πηγή - ethnos.gr


Ιπτάμενοι διασώστες ΕΚΑΒ: Δεν πετάμε εάν δεν επαναφέρετε το επίδομα



της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Να αποκατασταθεί η αδικία προς το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ που τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε αεροδιακομιδές χωρίς να λαμβάνει το σχετικό επίδομα, απαιτούν οι ιπτάμενοι διασώστες...

Τέλειωσε η υπομονή των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και ειδικά του προσωπικού που με κίνδυνο της ζωής του πολλές φορές συμμετέχει στις αεροδιακομιδές, καθώς τους έχουν κόψει το επίδομα πτήσης από τον Σεπτέμβριο του 2013 και λαμβάνουν συνεχώς υποσχέσεις για επαναφορά του.

Τώρα ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν ξανά σε αεροδιακομιδή αν μετά τις 31 Μαρτίου δεν έχει δοθεί λύση στο θέμα αυτό.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΕΑΚΒ:
Οι  ιπτάμενοι διασώστες του τμήματος Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία στα αεροπορικά μέσα για την παροχή πρώτων βοηθειών και αεροδιακομιδών ασθενών που βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό (Ευρώπη και αλλού) σας ενημερώνουμε για τα εξής :

Το τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992. Από την αρχή της λειτουργίας του τμήματος συνέβησαν τρία δυστυχήματα με αποτέλεσμα την πτώση 3 ελικοπτέρων με απώλειες 15 ατόμων (διασώστες, ιατροί, ασθενείς και χειριστές).

Με βάση τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 19 του Ν. 1193/1991 παρασχέθηκε ειδική αποζημίωση στους γιατρούς  του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα σε ασθενούντα άτομα το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών. 

Με βάση τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 4 του Ν. 2258/1994 επεκτάθηκε η χορήγηση της ανωτέρω ειδικής αποζημίωσης και στα πληρώματα των ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ που εργάζεται σε Αεροδιακομιδές ασθενών.

Η πτητική αποζημίωση που χορηγήθηκε (γιατροί – διασώστες)  αφορούσε εγκεκριμένο ποσό από το Υπουργείο το οποίο μοιράστηκε  ανισομερώς μεταξύ γιατρών και διασωστών (περίπου αναλογία 1 προς 2,5) σε αντίθεση με την   αρχή της ισότητας των πολιτών ως εκτεθειμένοι στις ίδιες δυσχερείς συνθήκες και κινδύνους  που συνεπάγεται η μεταφορά των ασθενών με πτητικά μέσα (ελικόπτερα – αεροπλάνα).

Με το Ν. 4024/2011 η αποζημίωση αυτή έπαψε να χορηγείται μόνο στους διασώστες διότι οι ιατροί εξαιρούνται από αυτό το Νόμο .Επίσης και όλοι οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας λαμβάνουν κανονικά την αποζημίωση.

Σήμερα ζητούμε την αποκατάσταση της αδικίας αυτής με την εξομοίωση και την επαναφορά της πτητικής αποζημίωσης  για τους διασώστες. Και για όλο το χρονικό διάστημα που αυτή δεν μας καταβαλλόταν, με  αναδρομική ισχύ.

Έπειτα από μακρύ χρονικό διάστημα που μεσολάβησε με αλλαγές υπουργών γραμματέων ,σωματείων και προέδρων του ΕΚΑΒ παρόλο που όλοι ενέσκηψαν στο θέμα μας με θετική άποψη και πρόθεση να αποκαταστήσουν την αδικία αυτή ,από τον Μάιο του 2014 μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί λύση ,παρά μόνο παράταση χρόνου και υποσχέσεις. Τελευταίος μήνας που πληρώθηκε ήταν ο Σεπτέμβριος του 2013.

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ καθώς και το σωματείο έχει καταθέσει την επέκταση της ειδικής αποζημίωσης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας.
Παρά τις χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας: 

«Αποκαθιστούμε την αδικία του επιδόματος στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ και στους ανθρώπους οι οποίοι συνοδεύουν τους γιατρούς στις πτήσεις τους στο Αιγαίο και σε δυσπρόσιτες περιοχές, γιατί πιστεύω συνιστά άνιση μεταχείριση εργαζομένων, οι μεν γιατροί να παίρνουν το επίδομα και να μην το παίρνουν οι άλλοι», στο τέλος δεν υλοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα μας γιατί όπως ειπώθηκε, δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η δαπάνη…. για τις πραγματικές ώρες πτήσης 20 διασώστων του ΕΚΑΒ!!

Οι διασώστες του τμήματος Αεροδιακομιδών με το ήθος την συνέπεια και τον επαγγελματισμό που τους διακατέχει, όπως άλλωστε και όλων των υπολοίπων εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ ,έκαναν υπομονή όλο αυτό το διάστημα και έβαλαν πλάτη όπως έχουν μάθει να κάνουν σε κάθε δυσκολία όλα αυτά τα χρόνια.
Δεν μας απομένει άλλη αντίδραση από τις κινητοποιήσεις για την αποκατάσταση της αδικίας.
Τα περιθώρια έχουν στενέψει και έτσι αποφασίσαμε μετά τις 31/3/15 να σταματήσουμε να πετάμε έως ότου δοθεί λύση.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι και εσείς θα κατανοήσετε το δίκαιο αίτημα μας και θα δώσετε οριστική λύση τις επόμενες ήμερες πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο να μην συνεχίσουμε να πετάμε.

Οι ιπτάμενοι διασώστες του Τμήματος Αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ .


Πηγή : iatropedia.gr


Αυτό είναι το υπερ-αεροπλάνο που έφτιαξε η Ρωσία




Σύμφωνα με το Κρεμλίνο η βιομηχανία όπλων της Ρωσίας σχεδίασε και ετοιμάζεται να βγάλει στην παραγωγή το υπερηχητικό-μεταγωγικό βαρέων οχημάτων αεροσκάφος PAK TA, ενώ όπως σημειώνει η Μόσχα, θα έχουν κατασκευαστεί 80 τέτοια σουπερ αεροπλάνα έως το 2024.

Το PAK TA είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η αεροναυπηγική σε αεροσκάφη του μεγέθους του, την ώρα που η Ρωσία έχει αποφασίσει να επενδύσει 130 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής της ισχύος.

Οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η Ρώσοι μπορούν να κατασκευάσουν τέτοιων προδιαγραφών και μεγέθους αεροσκάφος, την ώρα που το πέμπτης γενιάς ρωσικό επιθετικό αεροσκάφος T-50, αντιμετωπίσει σχεδιαστικά και μηχανολογικά προβλήματα.


Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θεωρούν πως το υπερηχητικό μεταγωγικό αεροσκάφος, με την δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 200 τόνων, ακόμα και αν κατασκευαστεί και πετάξει θα είναι δύσκολο να... προσγειωθεί αφού θα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο αεροδιάδρομο, πράγμα που θα απαιτήσει την ανακατασκευή των ρωσικών πολεμικών αεροδρομίων, που θα φιλοξενούν τον ρωσικό γίγαντα.

Το PAK TA θα χρειαζόταν τέτοιας ποσότητας καύσιμα, που πολύ λίγα αεροδρόμια θα μπορούσαν να το εξυπηρετήσουν.


Πάντως τα στοιχεία που η Μόσχα διαρρέει για το νέο αεροσκάφος είναι άκρως εντυπωσιακά.

Το ρωσικό υπεραεροπλάνο θα μπορεί να μεταφέρει 200 τόνους φορτίου σε απόσταση 4.350 μιλίων, δηλαδή 80 τόνους παραπάνω από το μεγαλύτερο αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος (C-5 Galaxy).


Το RT υποστηρίζει ότι το PAK TA θα μπορεί να μεταφέρει 400 T-14 Armata (!) ενώ όπως σημειώνεται θα λειτουργεί και με ηλεκτρική ενέργεια.



Πηγή newmoney.gr






Σκάνδαλο υποκλοπών: Μάρτυρας-κλειδί καταθέτει πως έχει στοιχεία για τη δολοφονία Γκιόλια



Νέα διάσταση στο πολιτικό - κατασκοπευτικό θρίλερ

Πώς συνδέεται το σχέδιο «Πυθία» με τη «Σέχτα Επαναστατών» - Γιατί ο ανακριτής καλεί Μολυβιάτη, Βαληνάκη και Γ. Παπανδρέου - Αφαντη η Ελληνίδα σύζυγος του υπερπράκτορα Willam B.

Στο κάδρο της μεγάλης ανακριτικής έρευνας που αναζητεί  τα πρόσωπα που μπορεί να βρίσκονται πίσω από το αποκαλούμενο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή με την κωδική ονομασία «Πυθία» αλλά και στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών μελών της κυβέρνησής του, μπαίνει η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, τον Ιούλιο του 2010, έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. 

Και αυτό διότι μάρτυρας-κλειδί που κατέθεσε στον ανακριτή Δημήτρη Φούκα που ερευνά την υπόθεση, αφενός υποστηρίζει ότι ήταν μέλος της ομάδας που παρακολουθούσε τον πρώην πρωθυπουργό, αφετέρου ότι διαθέτει στοιχεία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, η οποία συγκλόνισε το Πανελλήνιο και ως σήμερα οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να συλλάβουν τους δράστες.

Πρόκειται για ποινικό κρατούμενο ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες,  καταθέτει πως τα πρόσωπα που τον στρατολόγησαν στην ομάδα που παρακολουθούσε τον πρώην πρωθυπουργό ήταν (και) μέλη της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», η οποία ανέλαβε με προκήρυξή της την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου. 

Πλέον, η συγκεκριμένη μαρτυρία δίνει νέα διάσταση στο απίστευτο αυτό πολιτικό - κατασκοπευτικό θρίλερ και αξιολογείται από τις αρμόδιες Αρχές, χωρίς βέβαια να παραβλέπεται το γεγονός ότι προέρχεται από κρατούμενο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία,  την οποία πάντως ο ίδιος, παρά την καταδίκη του, αρνείται ότι διέπραξε.

Οπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», το πρόσωπο αυτό έχει καταθέσει στον ανακριτή ότι ήταν μέλος της ομάδας που εργάζονταν για τη συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών με απώτερο στόχο την υλοποίηση του σχεδίου «Πυθία». Μάλιστα, ενημέρωσε τις Αρχές ότι διαθέτει πληροφορίες και στοιχεία και για τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής στις 27 Οκτωβρίου του 2009, πλέον των  όσων λέει ότι γνωρίζει για το αποκαλούμενο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή αλλά και τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. 

Επιπλέον, φέρεται να υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να προσκομίσει στις Αρχές -επιφυλάσσεται μάλιστα να το πράξει τις επόμενες ημέρες- ντοκουμέντα για παρακολουθήσεις αλλά και στοιχεία για πρόκληση γεγονότων που είχαν ως τελικό σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναφερθεί στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Ελλάδα τον Μάιο του 2010, σε στοχοποίηση  δημοσιογράφων και δικαστών, αλλά και σε παράδοση από διάφορα κέντρα, οπλισμού σε ομάδες αναρχικών, ακροαριστερών, ακροδεξιών κ.ά. 

Σε ό,τι αφορά δε τη δική του εμπλοκή στην όλη υπόθεση και στο γεγονός ότι τώρα αποφάσισε να μιλήσει στις Αρχές, επισημαίνει πως αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας παρακολούθησης αφού κάποιοι τον δελέασαν ότι πρόκειται για δράσεις που έχουν στόχο το κοινό καλό. Μάλιστα, φέρεται να ομολογεί πως στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του αυτής αμείβονταν από τους «ανωτέρους» του ώστε να μπορεί να επιβιώνει και να φέρνει εις πέρας απερίσπαστος όλα όσα του ανέθεταν. 

Από το 2006 όποτε και όπως λέει εντάχθηκε στην ομάδα, είχε μεταξύ άλλων ως αποστολή του να παρακολουθεί συγκεκριμένα πρόσωπα και τις διαδρομές τους, να λαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο. Τις οδηγίες για το τι ακριβώς θα πράξει, υποστηρίζει πως τις ελάμβανε με σημειώματα και από πρόσωπα που του ήταν άγνωστα. Στη συνέχεια αναφέρει πως οι σχέσεις του με την ομάδα αυτή διερράγησαν οπότε και μπήκε στον πάγο, με τους «προϊσταμένους» του να του αναθέτουν μόνο καθήκοντα συλλογής πληροφοριών από το Διαδίκτυο και κυρίως από κυβερνητικές ιστοσελίδες! 


Ανακριτής καλεί Μολυβιάτη, Βαληνάκη 
Και ενώ, όπως είναι αναμενόμενο η συγκεκριμένη μαρτυρία έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αξιόπιστη (κάτι που θα κριθεί και από τα στοιχεία που ο κρατούμενος λέει ότι θα προσκομίσει τις επόμενες ημέρες), η έρευνα στρέφεται πλέον και σε άλλες κατευθύνσεις σε μια προσπάθεια να πέσει φως στο τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα, λίγο πριν αλλά και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πλέον, η ανάκριση ψάχνει απαντήσεις  εστιάζοντας στην πολιτική που είχε ακολουθήσει η τότε κυβέρνηση σε θέματα ενέργειας, στον τομέα δηλαδή όπου διαφαίνεται και η μεγαλύτερη κινητικότητα σε διακίνηση απόρρητων πληροφοριών.  

Ετσι, δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της έρευνας να κληθούν ως μάρτυρες δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή που διετέλεσαν υπουργοί Εξωτερικών. Πρόκειται για τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών το 2004 αλλά και τον κ. Ιωάννη Βαληνάκη, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα πολιτικά και ευρωπαϊκά θέματα καθ’ όλη την περίοδο των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, το διάστημα 2004-2009.  Στη συνέχεια και εφόσον οι κύριοι Μολυβιάτης και Βαληνάκης καταθέσουν, αρμόδιες δικαστικές αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο από το γραφείο του ανακριτή να περάσει και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επίσης είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών  όταν τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας πήρε το ΠΑΣΟΚ. Η κλήτευσή του -αν τελικώς αποφασιστεί- θα γίνει προκειμένου οι Αρχές να κατανοήσουν τι ακριβώς άλλαξε στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής επί κυβέρνησης Σημίτη. 

Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύφθηκε το 2006, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπουργοί, κορυφαίοι αξιωματούχοι αλλά και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής είχαν πέσει θύματα υποκλοπών. Μετά την αποκάλυψη αυτή, η υπόθεση τέθηκε υπό δικαστική διερεύνηση και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατ’ αγνώστων. Ηδη, στο πλαίσιο της ανάκρισης που είναι σε εξέλιξη έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δράση του 65χρονου  πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του, ενώ αναμένεται και η έκδοση διάταξης που θα επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.  Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόσωπο, πρώην στέλεχος της CIA, έχει παντρευτεί Ελληνίδα, την οποία ο ανακριτής αναζήτησε σε διεύθυνση που έχει δηλώσει στον Πειραιά, προκειμένου να καταθέσει, χωρίς όμως να καταφέρει ποτέ να την εντοπίσει.


Πηγή : protothema.gr


Ποια επιθυμία Καμμένου ικανοποίησε ο Κωσταράκος και "κατεβάζει" στελέχη με στολή "στο δρόμο"


Ο Μιχαήλ Κωσταράκος ως Α/ΓΕΕΘΑ είχε “απειλήσει με καμπάνες” τους στρατιωτικούς που είχαν συμμετοχή σε συγκεντρώσεις ,φορώντας τη στολή τους. Το θέμα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις όπως ίσως θυμάστε . Όσοι επέλεξαν να κατέβουν με στολή είχαν ένα βασικό και νομίζουμε λογικό επιχείρημα: να δείξουν στην υπόλοιπη κοινωνία ότι αποτελούν αναπάσποστο κομμάτι της, όσο κι αν λυσσαλέα το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης προσπάθησε να τους κρατά μακριά από τους υπόλοιπους πολίτες. Ο Α/ΓΕΕΘΑ τότε έδειχνε ανένδοτος και είχε απόλυτα ευθυγραμμιστεί με κάποιους απόστρατους και την πολιτική ηγεσία.

Τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Και αυτό αφορά και στην πολιτική ηγεσία. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι στην εξουσία . “Πρώτη φορα αριστερά” στην κυβέρνηση ,πρώτη φορά παρέλαση με τόσο εμφανή στόχο την τόνωση και ανάδειξη του πατριωτισμού. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει ποντάρει πολλά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. “Έριξε” τα κιγκλιδώματα, “γκρέμισε” την εξέδρα των επισήμων, μοιράζει 10.000 σημαίες στους πολίτες. Αλλά ήθελε και κάτι παραπάνω που θα αναδείκνυε το “δέσιμο” των στελεχών των ΕΔ με τον κόσμο. Ζήτησε λοιπόν απο τον Α/ΓΕΕΘΑ να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν συμμετοχή όχι μόνο με τα τμήματα που θα παρελάσουν. Να “μπλεχτούν” με τον κόσμο, να γίνουν ένα μαζί του.

Τώρα πως αισθάνθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν το γνωρίζουμε. Αλλά φρόντισε μ΄ ένα μήνυμα στο twitter να ικανοποιήσει την υπουργική επιθυμία. Καλεί λοιπόν όσα στελέχη κατεβούν στις παρελάσεις σ΄ όλη τη χώρα για να τις παρακολουθήσουν να το κάνουν φορώντας τη στολή τους. Είναι μια προτροπή “άτυπη διαταγή” που ποιος να το ΄λεγε ότι θα προερχόταν από το ΓΕΕΘΑ με Αρχηγό τον Μ.Κωσταράκο.

Ιδού τα μηνύματα του Α/ΓΕΕΘΑ από το πρωί στο twitter. Είναι σε κλίμα εορταστικό εν όψει της παρέλασης.



Πηγή : onalert.gr




Συνελήφθη 26χρονος που προέβαινε σε άσεμνες πράξεις έξω από σχολεία



Εικοσιεξάχρονος αλλοδαπός συνελήφθη επ' αυτοφώρω από περιπολούντες αστυνομικούς, καθώς προέβαινε σε άσεμνες πράξεις κοντά σε σχολικές μονάδες στις περιοχές των Αμπελοκήπων και των Συκεών της Θεσσαλονίκης.

Ο άνδρας κατηγορείται ότι προσέγγισε αρχικά μια 54χρονη σε στάση λεωφορείου, κοντά σε σχολείο, και προέβη σε πράξεις που πρόσβαλαν την αξιοπρέπειά της. Στη συνέχεια, πλησίασε ανήλικες μαθήτριες που βρισκόταν στο προαύλιο δημοτικού σχολείου στην περιοχή των Αμπελοκήπων και προέβη σε ασελγείς πράξεις μπροστά τους.

Όπως προέκυψε, επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, κατά το διάστημα από 17 έως 19 Μαρτίου μετέβαινε με αυτοκίνητο έξω από σχολείο των Συκεών και παρενοχλούσε μαθήτριες Γυμνασίου, προσπαθώντας να τις πλησιάσει.

Σε βάρος του 26χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για «πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις» και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


18 χρόνια από την εκλογή Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ και το εθνικό καθήκον του πρώην πρωθυπουργού.




Συμβολική η σημερινή ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία.

Πριν από 18 χρόνια, ακριβώς σαν σήμερα 21 Μαρτίου 1997 –πρώτη ημέρα της ημερολογιακής άνοιξης- ξεκίνησε και η άνοιξη της ΝΔ με την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος.

Το Συνέδριο, εκπροσωπώντας την κοινωνία, ψήφισε τη μετάβαση στην επόμενη γενιά, των 40ρηδων και επέλεξε για αρχηγό της παράταξης τον νεαρό τότε Κώστα Καραμανλή, όπου επί ηγεσίας του η ΝΔ όχι μόνο είδε καλές κυβερνητικές ημέρες, αλλά επετεύχθη η επιστροφή του κόμματος στη σοβαρότητα και στις ιδεολογικές του ρίζες, έχοντας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 1974, μια κυριαρχία της κεντροδεξιάς, ή όπως άρεσε στον ίδιο τον Καραμανλή να λέει «του μεσαίου χώρου» και του «κοινωνικού κέντρου».

Στην περίοδο αυτή η Νέα Δημοκρατία κατάφερε, μέσα από κλυδωνισμούς και κόπο, να ξαναβρεί την πολιτική της φυσιογνωμία αλλά, το κυριότερο, η ίδια η προσωπικότητα και
το όραμα που προσέφερε ο Κώστας Καραμανλής στον ελληνικό λαό κατάφεραν να συνεγείρουν συνειδήσεις και να φέρουν στον πολιτικό στίβο νέα πρόσωπα, νέες δυνάμεις, νέο αίμα που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή και ενωμένη την παράταξη, μέχρι την ήττα του 2009 όπου με τη βοήθεια ντόπιου και ξένου κατεστημένου κυριάρχησαν οι δυνάμεις του λαϊκισμού με κατάληξη την οικονομική τραγωδία που βιώνουμε μέχρι σήμερα
Σήμερα που η ΝΔ βιώνει μια ανείπωτη πολιτική κατρακύλα, έναν βαρύ πολιτικό χειμώνα και μια πρωτοφανή ιδεολογική υποχώρηση στα οχυρώματα του δεξιόστροφου λαϊκισμού, η απουσία του Κώστα Καραμανλή είναι ακόμα πιο έντονη.

Το χειρότερο που δυστυχώς υφίσταται αυτή τη στιγμή η ΝΔ είναι η αποχή της νέας γενιάς από τα κοινά. Η έλλειψη αυτού που ζούσαμε επί Καραμανλή, όταν δηλαδή μαζικά η νεολαία όχι μόνο προσχωρούσε στην κεντροδεξιά παράταξη, αλλά μετείχε ενεργά στις εξελίξεις και στα κοινά της.

Ελπίδα όλων όχι μόνο των πραγματικών νεοδημοκρατών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, είναι να ξεφύγουμε σύντομα από τη βαρυχειμωνιά που έφερε στη ΝΔ το μόρφωμα της «Πολιτικής Άνοιξης» και να ξαναμπούμε στην πραγματική ιδεολογική και κομματική άνοιξη που θα φέρει πολιτική αναδημιουργία και άνοιξη και στη χώρα. Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή Κεντροδεξιά παράταξη. Έχει ανάγκη από ισχυρά κόμματα με ξεκάθαρα και ρεαλιστικά προγράμματα που θα προτάσσουν το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.  Και η ΝΔ έχει ανάγκη από πρόσωπα που μπορούν να προκαλέσουν και πάλι τη συσπείρωση και επανένωση των πολυδιασπασμένων δυνάμεων της παράταξης.
Αυτό αποτελεί εθνικό καθήκον για κάθε υγιή νου που έχει ακόμα απομείνει στη ΝΔ. Και κυρίως αποτελεί εθνικό καθήκον για τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή.

Παρατηρητής
Πηγή : rigillis18.blogspot.gr


Πακέτο Γιούνκερ: 2 δισ. € για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα



Το ποσό των 2 δισ. ευρώ θα διαθέσει μέσα στο 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας καθώς και για την προώθηση της ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Κομισόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ τα συγκεκριμένα κονδύλια «θα χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συστήσει ομάδα αξιωματούχων, υπό τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να τα απορροφήσει.

Σημείωσε επίσης ότι δικαιούχοι είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και την Ελλάδα έργα, το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής αναλογεί στο 5%.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε ένα σύστημα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση».
Ικανοποιημένος δήλωσε και ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος ανέφερε ότι οι χθεσινές συζητήσεις ήταν χρήσιμες στον βαθμό που βοήθησαν τους πάντες να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.
Ανέφερε επίσης ότι μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις δεν υπάρχουν παρανοήσεις ως προς το τι θα πρέπει να γίνει.


Πηγή : ethnos.gr