Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Σχέδιο - σοκ για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων έχει η Τράπεζα της Ελλάδος από το 2012



Από το 2012 υπάρχει στη διάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σχέδιο για επιβολή μέτρων για τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και τις τραπεζικές συναλλαγές. Το σχέδιο είχε παραδοθεί στον τότε διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, όταν η πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας ήταν τεράστια υπό το φόβο εξόδου από την ευρωζώνη.
Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Τα Νέα", η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι θα σταματούσε τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA στην περίπτωση που η εκροή καταθέσεων συνεχιζόταν με τον ίδιο φρενήρη ρυθμό και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Μάλιστα, το σχέδιο είχε παραδοθεί προς υπογραφή στον Γιώργο Προβόπουλο, από το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Ιουνίου.
Σύμφωνα με αυτό, προβλεπόταν ημερήσιο όριο αναλήψεων 200 ευρώ ανά καταθέτη. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν μόνο μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης. Τα καταστήματα των τραπεζών θα λειτουργούσαν, αλλά με τα ρολά πιθανώς κατεβασμένα. Τα μέτρα θα ίσχυαν για δέκα μέρες, αφού τόσο υπολογιζόταν ότι θα άντεχε η οικονομία σε κατάσταση τραπεζικού «παγετού».
Επιπλέον, πλαφόν θα έμπαινε και στα εμβάσματα εξωτερικού, με το υπό συζήτηση όριο να τίθεται στις 3.000 ευρώ, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή για την κάλυψη αναγκών φοιτητών στο εξωτερικό. Για την έγκριση των εξαιρέσεων θα δημιουργούνταν στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός μηχανισμός, που θα εξέταζε και αιτήματα εμβασμάτων, πάνω από το πλαφόν από τις επιχειρήσεις, με στόχο να μπουν και να κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων και να μην νεκρώσουν τελείως οι εισαγωγές.


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου