Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Φυτράκης: Νομοθετούμε με βάση το σύνολο των κρατουμένων




Οι κρατούμενοι ασθενείς του Νοσοκομείου Φυλακών Κορυδαλλού απείλησαν την Τετάρτη ότι θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας, αντιδρώντας με αυτόν το τρόπο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση κρατουμένων με μεγάλα ποσοστά αναπηρίας. 

Ο Ευτύχης Φυτράκης, γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισκέφθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου για δεύτερη φορά το «Άγιος Παύλος» μετά τον θάνατο ενός κρατούμενου, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- περίμενε επί τρεις ώρες την μεταφορά του σε εξωτερικό νοσοκομείο.

Ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, μιλώντας στο in.gr, αναφέρθηκε στο εν λόγω νομοσχεδιο, αλλά και στο επίμαχο άρθρο 110Α, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των κρατουμένων. Επίσης, έδωσε απαντήσεις για την υλοποίηση ή μη των πάγιων αιτημάτων τους, για το αν υπάρχει κάποια ποινική έρευνα σχετικά με τον θάνατο του κρατούμενου το Σάββατο 14 Μαρτίου, αλλά και για το παράρτημα του νοσοκομείου των φυλακών, στο οποίο φιλοξενούνται οι οροθετικοί κρατούμενοι.

«Δόθηκε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο νόμου, το οποίο είναι στην αρχική του μορφή. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν επιμέρους βελτιώσεις. Στο άρθρο 110Α εξορθολογίζουμε το σύστημα της ειδικής άνευ προϋποθέσεων υπό όρους απόλυσης για τα άτομα που διαθέτουν μια αντικειμενική και πιστοποιημένη αναπηρία, η οποία υπερβαίνει είτε το 67%, είτε ακόμα και το 50%.

» Απλώς, αυτό μπορεί να γίνει με ορισμένες προϋποθέσεις, ανάλογα με ένα αντικειμενικό μέγεθος βαρύτητας της επιβληθείσας ποινής» σημειώνει και προσθέτει πως «οι διατάξεις ανήκουν στο λεγόμενο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο. Αν, λοιπόν, για κάποιον είναι αυστηρότερη η διάταξη, τότε θα εφαρμοστεί από τα δικαστήριά μας, βάσει του άρθρου 2 του ποινικού κώδικα, η ευνοϊκότερη. Δηλαδή, αυτή η διάταξη που ίσχυε νωρίτερα.»

Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 12.000 κρατούμενοι, συνεχίζει, τονίζοντας πως όταν νομοθετεί ή ασκεί πολιτική η ηγεσία του υπουργείου, το κάνει με βάση το σύνολο. «Την ίδια αξία έχουν οι κρατούμενοι στην Αθήνα, στην Κέρκυρα, στη Χίο κ.λπ.» καταλήγει.

Σχετικά με τα πάγια αιτήματα των κρατουμένων στο νοσοκομείο των φυλακών, αναφέρει πως «τα έχουμε λάβει υπόψη,  γι' αυτό και στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, κάνουμε γενναία βήματα για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Δηλαδή, πέρα από τις διατάξεις για την άμεση απόλυση μιας σειράς κρατουμένων, προχωράμε και στην απόλυση ανθρώπων με βαριές ποινές».

Όμως, σημαντικότερο θεωρεί ο κ. Φυτράκης τον εξορθολογισμό που επιδιώκεται για ανθρώπους με αναπηρίες, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα έγκλειστοι σε νοσοκομεία κρατουμένων.

Επιμένοντας με ερωτήματα για τις χείριστες συνθήκες διαβίωσης, όπως καταγγέλλουν οι ασθενείς κρατούμενοι στο «Άγιος Παύλος», αλλά και για την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η απάντηση του γενικού γραμματέα ήταν η εξής:

«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από την εν γένει λειτουργία του Νοσοκομείου Κρατουμένων Φυλακών Κορυδαλλού. Δεν είναι αυτό που ονειρευόμαστε και επιθυμούμε. Κοινή απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας είναι να γίνουν επιμέρους βήματα για τη διόρθωση αυτής της κατάστασης. 

» Πρώτον, σκοπεύουμε το νοσοκομείο κρατουμένων να γίνει ένα κανονικό νοσοκομείο που θα εντάσσεται πλήρως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα μπορεί να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες, όπως αξίζουν σε κάθε άνθρωπο, ελεύθερο ή κρατούμενο.

» Δεύτερον, έχουμε ήδη προχωρήσει σε τέσσερις προκηρύξεις θέσεων για γιατρούς μέσω ΑΣΕΠ. Θα δούμε πως μπορούμε να το ενισχύσουμε. Ασχολούμαι με τα ζητήματα του προσωπικού, με σκοπό να διεκδικήσουμε θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και για το νοσοκομείο, αλλά και για όλα τα καταστήματα κράτησης που έχουν πολύ σοβαρές ελλείψεις.»

Η έλλειψη ασθενοφόρου στο νοσοκομείο των φυλακών έχει ως αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να καθυστερεί στις διακομιδές, αφού σπανίως δίνει προτεραιότητα στις φυλακές και μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις ασθενείς, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Από την πλευρά του, όμως, ο κ. Φυτράκης θεωρεί πως όταν χρειάζεται η μεταφορά ενός ασθενούς σε ένα εξωτερικό νοσοκομείο, δεν σημειώνεται κάποιο πρόβλημα ως προς την ανταπόκριση του ΕΚΑΒ σε αυτά τα αιτήματα. «Ωστόσο, αν διαπιστώσουμε πως υπάρχει πρόβλημα στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, θα δούμε ποιες διορθωτικές λύσεις -σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας- μπορούμε να αναλάβουμε» συμπληρώνει.

Σχετικά με την απαίτηση των κρατουμένων να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του έγκλειστου το Σάββατο 14 Μαρτίου, ο οποίος είχε βεβαρημένο καρδιολογικό ιστορικό (αγγειοπλαστική επέμβαση και τοποθέτηση stent στην καρδιά) και περίμενε τρεις ώρες τη μεταφορά του σε εξωτερικό νοσοκομείο, ο γενικός γραμματέας τόνισε πως υπάρχει ήδη σε εξέλιξη ποινική έρευνα, προσθέτοντας πως θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο από την πλευρά του υπουργείου.

Τέλος, για το παράρτημα του νοσοκομείου φυλακών Κορυδαλλού που φιλοξενούνται οι οροθετικοί κρατούμενοι, ο κ. Φυτράκης ανέφερε ότι δεν το έχει επισκεφτεί ακόμα, αλλά σκοπεύει να το κάνει στο άμεσο μέλλον.

«Το ζήτημα των οροθετικών κρατουμένων είναι πολύ μεγάλο, δεν ξέρω αν είναι ενδεδειγμένη λύση αυτή που επελέγη. Δεν μπορώ να πάρω θέση τώρα, το σίγουρο είναι ότι θέλω να διασφαλίσω πως για αυτούς τους ανθρώπους θα υπάρχει η φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται, η παρακολούθηση και παροχή ιατρικής φροντίδας, εξασφαλίζοντας συνθήκες που ταιριάζουν με τον σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους» κατέληξε.

Άγγελος Προβολισιάνος


Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου