Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

 


Τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, ο οποίος αναδεικνύεται με έργα και παρεμβάσεις ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, και εξαγωγική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ΠΕ Πέλλας.

Ο Πρωθυπουργός, συνοδεία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της εφόρου αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνας Τσιγαρίδα, ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, στο μουσείο και το ανάκτορο και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων που έχουν δρομολογηθεί με σκοπό την ανάδειξη του χώρου.

Ειδικότερα, στο χώρο του αρχαίου ανακτόρου Πέλλας έχουν δρομολογηθεί έργα και παρεμβάσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που αναβαθμίζουν σημαντικά τις υποδομές με διαδρομές ΑμεΑ, νέο εκδοτήριο, νέα είσοδο, νέους χώρους υγιεινής, ανάδειξη της αρχαίας παλαίστρας και της αρχαίας κολυμβητικής δεξαμενής. Επίσης, η κυβέρνηση έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ξεκινήσει το έργο στο Κάστρο της Αλμωπίας, προϋπολογισμού 1,85 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους στον αρχαιολογικό χώρο, αρχαιολόγους, συντηρητές και εργάτες που συμμετέχουν στις ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται με στόχο την ανάδειξη του αστικού τοπίου της αρχαίας Πέλλας και την εξέλιξή του στον χρόνο.

Να αναδείξουμε την Πέλλα ως αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό προβολής του Μακεδονικού Πολιτισμού

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει γίνει στις ανασκαφές του Μεγάρου του Φιλίππου. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι εδώ γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι μία ευκαιρία να αναδείξουμε την Πέλλα ως έναν αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό, έτσι ώστε να μπορεί κανείς -επισκεπτόμενος, φυσικά, και τα άλλα σημαντικά τοπόσημα, με πρώτο τη Βεργίνα- να έχει μια πλήρη εικόνα για το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού. Θα υποστηρίξουμε εμείς και τις εργασίες οι οποίες γίνονται εδώ. Έχετε ένα θαυμάσιο μουσείο, το οποίο πρέπει να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο, από μόνο του θα αποτελούσε λόγο επίσκεψης στην Πέλλα. Και βεβαια, σε συνδυασμό με την όλη Ιστορία της περιοχής, είναι αυτά που καθιστούν τη Μακεδονία μοναδική ως πολιτιστικό προορισμό», τόνισε ο Πρωθυπουργός. κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με νέους σε καφετέρια της κωμόπολης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομίλησε επίσης με κατοίκους και καταστηματάρχες.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, το αρχαιολογικό μουσείο και το ανάκτορο αποτελούν ένα μνημειακό σύνολο με τεράστια σημασία, καθώς η Πέλλα αποτέλεσε την πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου μετά τις Αιγές και γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η προστασία και ανάδειξη του χώρου και των υποδομών του αποτελεί βασικό και συνεχές μέλημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και ταυτόχρονα αποτελεί χώρο τεράστιας ιστορικής και εθνικής σημασίας.

Αυξημένες κατά σχεδόν 20% φέτος οι εξαγωγές, δείχνουν τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού ήταν το εργοστάσιο Αφοί ΣΕΞΤΟΥ – ΕΞΦΡΟΥΤ Α.Ε., μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε τη διαδικασία διαλογής και συσκευασίας προϊόντων.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφτώ μία ιστορική αλλά και καινοτόμο εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα των εξαγωγών των νωπών προϊόντων μας. Μια εταιρεία που φροντίζει τους εργαζόμενους της και που αποτελεί υπόδειγμα για το πώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να στραφεί προς τις εξαγωγές και να μεγαλώσει μέσα από την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Θέλω να τονίσω ότι φέτος οι εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα είναι αυξημένες, μέχρι στιγμής, κατά σχεδόν 20% και αυτό δείχνει τη δυναμική την οποία έχει ο πρωτογενής τομέας, αρκεί να επενδύουμε στην ποιότητα, στη σωστή τυποποίηση, στις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές μας. Η αξιοπιστία είναι εξαιρετικά κρίσιμη όταν μιλάμε για αγορές στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν απαιτήσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Νομίζω ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση και βέβαια αντικείμενο στήριξης και από την πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσετε να μεγαλώνετε. Και με αυτό τον τρόπο τα εξαιρετικά προϊόντα της Ελληνικής γης -γιατί καταλαβαίνω ότι τροφοδοτείστε σχεδόν από όλη την χώρα- να βρίσκουν την θέση που τους αξίζει -και τις τιμές που αξίζουν τα προϊόντα μας- στα ράφια της Ευρώπης. Οπότε και πάλι συγχαρητήρια», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα αγροτικά προϊόντα και στον πρωτογενή τομέα, όπου η Πέλλα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση της αξίας εξαγωγών πρωτογενούς τομέα από 24,6 δισ. ευρώ σε 35,3 δισ. ευρώ το 2022, συμβάλλοντας στην ευρύτερη αύξηση του μεριδίου που κατέχουν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν πλέον το 41% του ΑΕΠ (έναντι 22% το 2010).

Αναφερόμενος στις δυνατότητες εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες και στο πρόβλημα χωρητικότητας του δικτύου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι μια σημαντική προτεραιότητα για εμάς να απελευθερώσουμε χώρο στο δίκτυο, ωστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να κινηθούν σε αυτή τη λογική της αυτοπαραγωγής και της πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο. Ξέρω ότι είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολλές επιχειρήσεις ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει».

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, στη συνέχεια, τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, οι βουλευτές Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.



Συνελήφθη ένας ακόμη σεσημασμένος κακοποιός, μέλος της συμμορίας Πολυτεχνειούπολης


 

Δεν έχουν τέλος οι συλλήψεις των συντρόφων κακοποιών που προστάτευαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ακροαριστερές οργανώσεις.

Άλλος ένας σεσημασμένος 31χρονος Αλβανός κακοποιός, που σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ήταν μέλος των δύο από τις τρεις συμμορίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου που εξαρθρώθηκαν, συνελήφθη χθες, Δευτέρα, στην Κυψέλη.

Σε βάρος του 31χρονου κακοποιού εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή σε συμμορία που διέπραττε ένοπλες ληστείες με ιδιαίτερη σκληρότητα και διακινούσε ναρκωτικά.

Ο Αλβανός κακοποιός ήταν παλαιότερα μέλος της «συμμορίας με τα καλάσνικοφ», η οποία εισέβαλε σε σπίτια στα νότια προάστια, λήστευε και βίαζε γυναίκες.

Πλέον οι συλλήψεις για τις συμμορίες που είχαν μετατρέψει την Πολυτεχνειούπολη σε άντρο παρανομίας με την προστασία του ΣΥΡΙΖΑ και ακροαριστερών οργανώσεων έχουν φτάσει στις 35. Oι κατηγορούμενοι είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν έλεγχο στα πρόσωπα που έμπαιναν στις παλιές φοιτητικές εστίες, ενώ είχαν απειλήσει με όπλο φοιτητή. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχαν προβεί σε ληστείες εις βάρος φοιτητών.



Ομιλία του Πρωθυπουργού στο πρώτο Wellbeingr Forum, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το απόγευμα στο κλείσιμο των εργασιών του πρώτου Wellbeingr Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο, που διοργανώθηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.


Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού:


«Κύριε Υπουργέ, κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι,


Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να συγχαρώ από καρδιάς τους διοργανωτές αυτού του σημαντικού πρώτου συνεδρίου που γίνεται με αυτόν τον τίτλο, με αυτήν την θεματολογία, στην Αθήνα και να ευχηθώ να έχει ανάλογη συνέχεια, καθώς το θέμα το οποίο είχατε την ευκαιρία να πραγματευτείτε σήμερα είναι εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά ενδιαφέρον και τολμώ να πω και εξαιρετικά “προκλητικό” από πλευράς καινοτόμων δημόσιων πολιτικών.


Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας -αυτό εξάλλου συμβολίζει και αυτός ο μικρός πράσινος φιόγκος τον οποίον όλοι μας φοράμε- και μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις για ένα ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά επίκαιρο, εξαιρετικά ευαίσθητο, μία διαχρονική πρόκληση η οποία στην εποχή μας οξύνεται, καθώς την καθημερινότητα του ανθρώπου δυστυχώς πολιορκούν πολλές διαφορετικές δοκιμασίες.


Από την πρόσφατη πανδημία που τόσο δραματικές -τώρα το διαπιστώνουμε- επιπτώσεις είχε στην ψυχική υγεία όλων των κοινωνιών, αλλά κυρίως των παιδιών και των εφήβων, μέχρι την οικονομική κρίση, τις συνέπειες της κλιματικής ανατροπής, τις αντιφάσεις που μπορεί να υπάρχουν στις διαπροσωπικές σχέσεις.


Και οι έρευνες είναι δυστυχώς αμείλικτες: ένας στους έξι πολίτες, ένα στα τέσσερα παιδιά ή έφηβοι στην Ευρώπη, καταγράφουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα. Είναι τα υψηλότερα ποσοστά από ποτέ. Αυτή είναι η μία όψη της πραγματικότητας, η άλλη είναι ότι έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο στη διάγνωση και στην ευαισθητοποίηση, στον εντοπισμό ψυχικών παθήσεων.


Όμως αυτό το οποίο μας ανησυχεί περισσότερο δεν είναι μόνο η ποιότητα του προβλήματος, αλλά και η ποσότητά του. Κάθε περίπτωση είναι, δυστυχώς, ξεχωριστή και δύσκολα μία γενική επιλογή απέναντι σε ένα τέτοιο μαζικό πρόβλημα μπορεί να βρει μία εξατομικευμένη εφαρμογή. Αυτή, όμως, είναι η πρόκληση την οποία έχουμε απέναντί μας.


Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν και γενικόλογες πολιτικές διακηρύξεις δεν χωρούν εδώ. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές και σίγουρα αυτό το οποίο απαιτείται είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ζητήματα της ψυχικής υγείας αλλά και της ευεξίας -θα έρθω σε λίγο στο πώς στο μυαλό μου συνδέονται αυτές οι δύο έννοιες- ως κεντρικές επιλογές, πολιτικές επιλογές προτεραιότητας. Εξάλλου γι’ αυτό και αναδείξαμε τα ζητήματα της ψυχικής υγείας σε αυτοτελή τομέα πολιτικής σε επίπεδο Υφυπουργείου. Και θέλω να συγχαρώ συνολικά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, γιατί έχουμε κάνει μια σημαντική δουλειά, να βάλουμε τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη του WHO ως μία χώρα η οποία αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτές τις πολιτικές και τολμά να καινοτομεί και να δοκιμάζει λύσεις οι οποίες ξεφεύγουν από τις πεπατημένες οδούς.


Γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα ότι όταν μιλάμε για ζητήματα ψυχικής υγείας ευρύτερα αυτά δεν πρέπει να περιορίζονται στο στενό ορίζοντα της ιατρικής ατζέντας. Όπως είπε σωστά η κα Υφυπουργός, η ψυχική υγεία, η ευεξία είναι κάτι πολύ περισσότερο, κάτι πολύ ευρύτερο, από την ψυχική νόσο. Γι’ αυτό εξάλλου και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την ψυχική υγεία -και διαβάζω τον ορισμό, που θεωρώ ότι είναι πολύ εύστοχος- ως την κατάσταση ευεξίας κατά την οποία κάθε άτομο αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής, εργάζεται παραγωγικά και συμμετέχει στον κοινωνικό του κύκλο.


Με άλλα λόγια, το νέο ζητούμενο είναι μια έννοια η οποία μας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Και αναφέρομαι φυσικά σε αυτό το οποίο ο Αριστοτέλης αποκαλούσε ευδαιμονία, θεωρώντας την αρετή ως τον καλό δαίμονα, δηλαδή τον καλό Θεό των ανθρώπων.


Και νομίζω ότι αυτήν την αρετή, αυτήν την έννοια της ευδαιμονίας θα την συναντήσουμε ξανά όταν αξιολογήσουμε συνολικά το πλαίσιο των συμπεριφορών μας, τις βασικές μας προτεραιότητες, τους κώδικες αξιών που μας επιτρέπουν να ζούμε σε ισορροπία με τη φύση. Τη μεγάλη σημασία την οποία πρέπει να αποδίδουμε στην ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, τη σχέση μας με τον πολιτισμό αλλά και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε μεγάλες πληγές της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως η μοναξιά, ένα φαινόμενο πολύ έντονο, ειδικά στις μεγαλουπόλεις μας.


Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ολίγον αφηρημένα, σας διαβεβαιώνω όμως ότι πρέπει να μπουν στο επίκεντρο των δημόσιων πολιτικών κάθε πολιτείας. Διότι αν αναλογιστεί κανείς συνολικά το κόστος το οποίο επωμιζόμαστε από την ψυχική υγεία, αυτό σίγουρα μπορεί να μετρηθεί οικονομικά.


Διάβαζα κάπου ότι μπορεί η μειωμένη παραγωγικότητα από ψυχικές ασθένειες να αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια το χρόνο. Τεράστιο ποσό. Αλλά βέβαια το μεγαλύτερο κόστος αφορά τον ίδιο τον πόνο των ανθρώπων οι οποίοι αισθάνονται ότι βρίσκονται, πολλές φορές, σε έναν σκοτεινό κόσμο, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο από το οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν. Δεν μπορούν να αναπτύξουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους και αναζητούν απεγνωσμένα μια βοήθεια και από κάπου να πιαστούν.


Δεν θα αναφέρω αναλυτικά όλα όσα έχουμε κάνει ως Υπουργείο Υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας: τις πολλές νέες δομές οι οποίες έχουν ιδρυθεί σε όλη την επικράτεια. Τα κέντρα ημέρας για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων, ενηλίκων και ηλικιωμένων, εργαζομένων, ανέργων, προσφύγων. Τις υπηρεσίες για προβλήματα αυτισμού. Τη νέα ανάδειξη των διατροφικών διαταραχών, ειδικά των εφήβων, ειδικά των κοριτσιών, ως μια κεντρική προτεραιότητα, ως παθήσεις οι οποίες επιβάλλεται να διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο. Την έγκαιρη παρέμβαση -και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό- στις ψυχώσεις των εφήβων, ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο οι προληπτικές δράσεις και η ποιοτική διάγνωση μπορούν πραγματικά να αποδειχθούν σωτήριες.


Γι’ αυτό και έχουμε προσπαθήσει, στο μέτρο του εφικτού, να ενισχύσουμε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας με περισσότερους ψυχιάτρους, με περισσότερους παιδοψυχιάτρους, με εξειδικευμένους νοσηλευτές. Βέβαια, εγκαινιάσαμε και την πρώτη μονάδα ψυχογενούς ανορεξίας και μία ειδική κλινική ειδικά για εφήβους.


Συνεχίζουμε τη μάχη κατά των ναρκωτικών. Στην Αθήνα λειτουργεί πλέον -όπως είχαμε δεσμευτεί- ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης. Μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού ιδρύθηκε ειδική μονάδα για εξαρτημένους κρατούμενους. Αλλά ξέρετε ότι η μάχη αυτή είναι διαρκής και όλο αυτό το οποίο σας περιέγραψα είναι μόνο η αφετηρία, είναι το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο.


Θέλω να σας μιλήσω λίγο περισσότερο για τα ζητήματα που αφορούν στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων και να μοιραστώ μαζί σας μία πάρα πολύ έντονη ανησυχία που έχω, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίον τα παιδιά κινούνται, κυρίως, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.


Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πανδημία η οποία αφορά την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Και, δυστυχώς, τα στοιχεία τα οποία συλλέγουμε επιβεβαιώνουν αυτόν τον φόβο μας: έξι στους δέκα εφήβους στη χώρα μας παρουσιάζουν σημάδια εξάρτησης από το διαδίκτυο. Κατά κανόνα είναι οι ίδιοι έφηβοι που εκδηλώνουν θυμό, εσωστρέφεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένα στα πέντε παιδιά -κι αυτό με συγκλόνισε ίσως το περισσότερο- εκδηλώνει σημάδια πλήρους παραίτησης από καθημερινές δραστηριότητες. Κολλημένα μπροστά σε μία οθόνη, πρακτικά δεν αθλούνται, κοιμούνται λίγο, ακατάστατα, δεν τρέφονται σωστά. Είναι ευρήματα εξαιρετικά ανησυχητικά που χτυπούν ένα μεγάλο καμπανάκι κινδύνου.


Και δεν σας κρύβω ότι έχω έναν μεγάλο φόβο, ότι το ανθρώπινο μυαλό, ως προϊόν μίας εξελικτικής διαδικασίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών, δεν είναι προσαρμοσμένο ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται ταυτόχρονα την πραγματικότητα σε συνδυασμό με την ψηφιακή πραγματικότητα με την οποία έρχονται σε επαφή, κυρίως νεαρά παιδιά τα οποία βρίσκονται ακόμα στη φάση της ανάπτυξής τους. Και δεν έχουμε ιδέα ακόμα, φοβάμαι, για το πόσο προβληματικές μπορεί να είναι αυτές οι συνήθειες των παιδιών και των εφήβων, κυρίως ως προς την επαφή τους με τον ψηφιακό κόσμο και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.


Και ως πατέρας ο ίδιος -τα παιδιά μου είναι μεγαλύτερα αλλά πρέπει να σας πω ότι ανησυχώ πάρα πολύ- θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να τύχει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας. Και δεν θα εκπλαγώ αν κάποια στιγμή δεν αναγκαστούμε, όχι μόνο σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό, ενδεχομένως και σε παγκόσμιο επίπεδο, να παρέμβουμε ρυθμιστικά για να μπορέσουμε να μειώσουμε την έκθεση ειδικά των παιδιών και των εφήβων στον ψηφιακό αυτό κόσμο.


Αυτό το οποίο σίγουρα πρέπει να κάνουμε πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο -και πιστεύω ότι μια από τις χρησιμότητες της ανάδειξης των θεμάτων ψυχικής υγείας έχει και ακριβώς αυτή την διάσταση- είναι να ενθαρρύνουμε όλους να ζητούν βοήθεια όταν αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κάποιο αδιέξοδο. Να διώξουμε επιτέλους το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές. Και όπως δεν ντρέπεται κάποιος να απευθυνθεί στον ορθοπεδικό αν έχει χτυπήσει το πόδι του, έτσι δεν πρέπει να νιώθει κανείς άσχημα όταν χτυπάει την πόρτα ενός ψυχιάτρου ή ενός ψυχολόγου.


Όμως, για να κάνω και τη σύνδεση μεταξύ των στενών θεμάτων της ψυχικής υγείας και της ευρύτερης έννοιας της ευεξίας, πιστεύω ότι ο προβληματισμός μας εδώ θα πρέπει να είναι ευρύτερος στο πώς θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα αποτρέπουν, θα μειώνουν την πιθανότητα να προκύψουν αυτές οι ανισορροπίες. Εγκαθιστώντας έναν νέο, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής με περισσότερο σεβασμό για το περιβάλλον, με περισσότερο σεβασμό για την ίδια τη φύση του ανθρώπου, από την οποία συχνά απομακρυνόμαστε.


Και αυτή είναι μία -θα έλεγα- κατεύθυνση που μπορούμε να ακολουθήσουμε μέσα από πολλούς δρόμους. Έχουμε την τύχη να έχουμε μια χώρα η οποία προσφέρει ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, μια πλούσια πολιτιστική παράδοση. Μια ανοιχτή χώρα που δίνει έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις, μια χώρα στην οποία ακόμα η οικογένεια, ως “κύτταρο” κοινωνικής συνοχής, παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Και μια χώρα η οποία μπορεί να δει την έννοια της ευεξίας όχι απλά ως μια πρόκληση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά και ως μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, καθώς ολοένα και περισσότερο θα αναζητείται παγκόσμια αυτή η σχέση ισορροπίας για την οποία τόσο όμορφα μίλησε ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 χρόνια.


Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα και θα σας ενθάρρυνα, φίλες και φίλοι και τους διοργανωτές του συνεδρίου, ακριβώς αυτή την πτυχή της ευεξίας -ως μιας αναπτυξιακής ευκαιρίας για τη χώρα, ως μια ευκαιρία να ταυτιστεί η Ελλάδα με αυτή την καινούργια έννοια, αυτές τις επιλογές οι οποίες ακόμα βρίσκονται στα σπάργανα- να μπορούμε να τις διερευνήσουμε με μεγαλύτερη συστηματικότητα.


Αγγίζουν πολλά πεδία δημόσιων επιλογών, όμως θεωρώ ότι αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση για τη χώρα μας: να είμαστε καινοτόμοι, να τολμάμε σε εφαρμογές δημόσιων πολιτικών που μπορούν να δουν το μέλλον μέσα από ένα τελείως διαφορετικό οπτικό πρίσμα, όπως καλή ώρα κάναμε με την πολιτιστική συνταγογράφηση. Και θέλω να συγχαρώ τους δύο συναρμόδιους Υφυπουργούς, για την ιδέα δηλαδή ότι για να αντιμετωπίσουμε ψυχολογικές νόσους, ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί η ίδια η έκθεση στον πολιτισμό να βοηθήσει ενδεχομένως όσο μία κλασική φαρμακευτική αγωγή. Όλα αυτά είναι σημαντικά πράγματα, είναι σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες πιστεύω ότι αξίζουν να αναδειχθούν ολοένα και περισσότερο.


Κλείνω, λοιπόν, με τη σκέψη ότι ο αρχαίος ελληνικός όρος “ευεξία”, “wellbeing”, κάτι πολύ περισσότερο -τονίζω- από το “wellness” -το “wellness” πολλές φορές το ταυτίζουμε με την έννοια του “πηγαίνω κάπου και βρίσκω ένα ωραίο spa και κάνω κάποιες θεραπείες”. Όχι δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο, πολύ ευρύτερο. Αυτός, λοιπόν, ο όρος ευεξία που επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να ορίσει την ψυχική υγεία, δηλώνει από μόνος του πολλά.


Γιατί προέρχεται -να μην το ξεχνάμε- από τις λέξεις “ευ”, δηλαδή “καλός”, και “έξις” που σημαίνει “συνήθεια”. Παραπέμπει έτσι ευθέως στις συμπεριφορές μας ως κρίσιμους ρυθμιστές της ισορροπίας του ψυχικού μας κόσμου. Μας καλεί, λοιπόν, να την προσεγγίσουμε, αυτή την έννοια της ευεξίας, με πολύ πιο ανοιχτό μυαλό. Με κεραίες ευαίσθητες, στραμμένες στις μικρές ρωγμές που όμως αν αφεθούν μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλες παγίδες.


Και αυτόν τον νέο δρόμο, τον οποίον τώρα αρχίζουμε να τον διερευνούμε, είμαι σίγουρος ότι φωτίζει και η δική σας συνάντηση στην Αθήνα. Εξάλλου η πολιτική -και ειδικά η πολιτική όπως την εφαρμόζουμε εμείς- οφείλει να βρίσκεται πάντα σε διάλογο με την επιστήμη και τις προτάσεις των ειδικών. Και να τροφοδοτείται και με τις αναζητήσεις της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών.


Γι’ αυτό και εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας. Θα αναμένω με ενδιαφέρον όλα τα συμπεράσματα. Νομίζω ότι κάνατε μια πολύ καλή αρχή και εύχομαι του χρόνου να είναι ακόμα πιο εμπλουτισμένο και ακόμα πιο δυναμικό, διότι αυτά τελικά θα ανιχνεύσουν την αληθινή βιώσιμη ζωή, ένα στοίχημα του καιρού μας, αλλά και της κοινής μας καθημερινότητας.


Και πάλι συγχαρητήρια. Ευχαριστώ πολύ».



Ξέφυγε ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη - Εμείς πρέπει να απαντήσουμε


 

Οξεία επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βάζοντας ταυτόχρονα στο στόχαστρό του και τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοτπικό δίκτυο TVNET είπε ότι «όποιος και να απειλεί την Τουρκία ισχύει το 'μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά'», ενώ για τις ΗΠΑ είπε ότι «χάλασε το ζύγι στο ζήτημα της ισορροπίας. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα να ξέρει πως αυτά που κάνει δεν έχουν όφελος στις ΗΠΑ ούτε στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψει στην ισορροπία. 

Αναλυτικά, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου είπε: «Οποιος και να απειλεί την Τουρκία ισχύει το 'μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά. Η Ελλάδα αν θέλει μπορεί να το πάρει πάρει πάνω της ή και όχι...  Η Τουρκία για δικά της συμφέροντα το κάνει και πρέπει να ξέρουν».

Και ο Τσαβούσογλου συνέχισε επαναλαμβάνοντας τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Άγκυρας: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων που υπογράφηκαν για την ειρήνη. Ο λόγος αποστρατιωτικοποίησής τους ήταν αυτός. Για τη συνέχιση της ειρήνης πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αρα θέλει σύγκρουση, δεν θέλει ειρήνη. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί από εμάς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης επαναλαμβάνοντας ότι «στην Θράκη υπάρχει καταδίωξη, καταπίεση, δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία».

Το μνημόνιο με τη Λιβύη - «Πανικοβλήθηκε η Ελλάδα»

Ακολούθως ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο λέγοντας ότι «με τη Λιβύη είχαμε υπογράψει συμφωνία και το 2019. Μας λένε πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμότητα να υπογράψει. Αλλά η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει διάφορα μνημόνια με την κυβέρνηση της Λιβύης».

Επίσης, είπε ότι «ο Ντμιέμπα λένε πως δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά στον ΟΗΕ αυτόν καλούν. Σε όλες τις χώρες ή καλούν αυτόν ή την υπουργό Εξωτερικών. Η Αίγυπτος είπε την αντίρρηση της για τη νομιμότητα της κυβέρνησης, δεν είπε κάτι εναντίον της συμφωνίας».

Και εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση σε βάρος της Ελλάδας λέγοντας: «Η Ελλάδα σε κάθε θέμα κάνει το ίδιο. Εκφράζει τις ενστάσεις της πάλι. Είναι σε κατάσταση λύπησης. Ο κόσμος τους βαρέθηκε. Η συμφωνία με τη Λιβύη προβλέπει τις έρευνες στην ξηρά, στη θάλασσα, υπεράκτιες έρευνες κτλ. Εσας τι σας νοιάζει!!!

» Αν υπήρχε ένα σημείο που περιελάμβανε μια συγκεκριμένη περιοχή πως είναι συζητήσιμη για εκείνους. Ο σημαντικότερος παίκτης στη Λιβύη είναι η Τουρκία».

Συνεχίζοντας το παραλήρημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «H Eλλάδα είναι ενοχλημένη επειδή η Τουρκία είναι παγκόσμιος παίκτης. Δεν το χωνεύουν αυτό. Η Ελλάδα όλο κατηγορεί την Τουρκία πως δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε με τις επιστολές μας, που εξηγήσαμε πως αυτό το θέμα έχει άμεση σχέση με την κυριαρχία των νησιών.

» Καλώ την Ελλάδα να άρει την ένταση της, να οδηγηθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Ελλάδα λέει ψέματα. Η Ελλάδα διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου, ενώ έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα. Για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης έχει άδικο. Αρχισαν να λένε βλακείες μετά τις επιστολές μας. Εντός της Ε.Ε προσπαθεί να κινητοποιήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

» Λέμε στην Ελλάδα πως αν λες 'πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ', τότε θα σου πούμε 'καλημέρα' ( το λέει στα ελληνικά) να ξυπνήσεις απο τον ύπνο, όλα αυτά δεν σε ωφελούν». 

Και κατέληξε: «Επιχείρησες να πάρεις τα τουρκικά εδάφη, σε ρίξαμε στη θάλασσα και δεν το χώνεψες ακόμα. Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο και μετά εμείς απαντάμε πολλαπλάσια».

Κουρτουλμούς: Να προσέξει η Ελλάδα μη γίνει Ουκρανία

Στο νέο κρεσέντο επιθετιτκότητας συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος απείλησε ανοιχτά την Ελλάδα «μη γίνει Ουκρανία».

Μιλώντας στο CNN Turk ο Κουρτουλμούς είπε: «To τελευταίο διάστημα κάτω απο τη μύτη μας, από την Κρήτη και από το Καστελόριζο μέχρι την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη βλέπουμε πως ανοίγουν στρατιωτικές βάσεις .Ουιαστικά είναι αμερικανικές βάσεις υπο την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Όμως αυτές οι βάσεις που έχουν εγκατασταθεί στα νησιά που πρέπει είναι υπο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, είναι από τα βήματα που θα αυξήσουν την ένταση. Αυτά δεν έχουν όφελος για την Ελλάδα. Η χώρα αυτή, η Ελλάδα, πρέπει να συνέλθει και να λογικευτεί.

Πρέπει να καταλάβει πως με την Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πλάκα και να προκαλεί. Να καταλάβει και να θυμηθεί άλλη μια φορά πως οι δυναμεις που σήμερα βρίσκονται πίσω της στη δύσκολη στιγμή θα την αφήσουν μόνη της. Και ως παράδειγμα να μην αγνοήσει την κατάσταση που έχει συμβεί τώρα στην Ουκρανία.

Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης και να λύσουμε τα προβλήματα μας. Αυτό επιθυμούμε, Όμως κάποιοι μην επιχειρήσουν να μπουν ανάμεσα μας και όταν υπάρχει τέτοια ανισορροπία στην κόσμο, μην επιχειρήσουν να ανοίξουν ένα επιπλέον μέτωπο στο Αιγαίο!!Εμείς με τίποτα δεν υποχωρούμε απο τα εθνικά μας συμφέροντα.

O πρόεδρος επαναλαμβάνει συνέχεια το σύνθημα 'μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ'. Αυτό τι σημαίνει;

Αυτό σημαίνει μην προσπαθείτε να δοκιμάσετε την  Τουρκία. Μην αγνοείτε την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας όπως και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περιοχές που της ανήκουν. Mην κάνετε βήματα βασιζόμενοι σε άλλους. Αν το κάνετε θα ληρώσετε το τίμημα. Αυτό σημαίνει και βλέπουμε πως η απέναντι πλευρά πήρε το μήνυμα».


Πηγή: skai.gr



Συνεχίζει να παραμυθιάζει ο Ερντογάν τους Τούρκους, ότι τους φοβούνται τα άλλα κράτη

 


Ένας Ερντογάν σε απόγνωση, απομονωμένος, απαξιωμένος, φοβάται την επόμενη μέρα των εκλογών στην Τουρκία με την φυλακή και τις ποινικές του ευθύνες να είναι ορατές έτσι και χάσει.

Πάνω στην απόγνωση του, κάνει τον ηγέτη που τον φοβούνται όλοι και εκτός Τουρκίας γελάνε όλοι.

Ο Ερντογάν, χθες, Δευτέρα (10/10) μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκανε λόγο και πάλι για δήθεν εχθρικές συμπεριφορές της Ελλάδας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η προειδοποίηση μας ότι θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ έγινε ο εφιάλτης των εχθρών μας», και εκεί γελάει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλα τα σοβαρά κράτη γιατί ξέρουν τι θα πάθει ο ίδιος και η Τουρκία έτσι και κάνει το λάθος της Ρωσίας.

Είπε χαρακτηριστικά: «Αξιολογήσαμε τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Επιβεβαιώσαμε τη θέση μας σχετικά με τις εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται κατά της χώρας μας, ιδιαιτέρως με μοχλό την Ελλάδα. Η φράση μας ‘θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ’ έχει γίνει ο εφιάλτης των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και όλων όσων έχουν εχθρότητα εναντίον της χώρας μας και τις υποχρεώσεις αυτης της πρότασης μας την εκτελούμε κατα γράμμα».

Επιπλέον, ο Ερντογάν την ώρα που μιλάει για διάλογο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ταυτόχρονα προκλητικά ανακοινώνει γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης.

«Όπως σε κάθε φόρουμ, έτσι και στην Πράγα είπαμε ότι θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο, σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό» είπε ο Ερντογάν.

«Με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που κάναμε με τη Λιβύη, δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων του, εντός της υφαλοκρηπίδας αυτής της Λιβύη» πρόσθεσε.



Θεοδωρικάκος από Έβρο: «Δημιουργούμε ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στην παράνομη μετανάστευση»


 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τον Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Aleksandar Vulin.


Οι δύο Υπουργοί  παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μιχαήλ Καραμαλάκη και Ελλήνων και Σέρβων υψηλόβαθμων  αστυνομικών   υπέγραψαν  συμφωνία για μεικτές περιπολίες σε τουριστικούς προορισμού των δύο χωρών. Τελευταίος σταθμός ήταν ο φράκτης στις Φέρες. Εκεί ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τον Σέβο ομόλογό του για την επέκταση του φράκτη σε όλο το μήκος του Έβρο και για το σχέδιο «Ακρίτας».


Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου    

«Υποδέχτηκα στην πατρίδα μας τον Υπουργό Εσωτερικών της φίλης Σερβίας, τον κ. Βούλιν, τον αγαπητό μου φίλο, Αλεξάντερ, με τον οποίο είχαμε εξαιρετικά, ουσιαστικές και δημιουργικές συνομιλίες.

Από εδώ,  την Αλεξανδρούπολη, στέλνουμε ένα κοινό και πολύ ισχυρό μήνυμα: Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, το πρόβλημα της εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων, των μεταναστών, από την πλευρά της Τουρκίας, είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα, είναι μια πρόκληση για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους, για ολόκληρη την Ευρώπη, για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και ιδιαίτερα, ασφαλώς, για την γειτονιά μας των Βαλκανίων, αλλά και όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ελλάδα και Σερβία είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτή την εργαλειοποίηση.  Γι αυτό και σήμερα ενώνουμε δυνάμεις και εντείνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.  Με ενίσχυση της αστυνομική μας συνεργασίας, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους εγκληματίες διακινητές παράνομων μεταναστών. Θέλω να σας πω ότι μόνο το 2022, έχουμε συλλάβει πάνω από 1.100 διακινητές, οι οποίοι είναι, πλέον, στα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης και θα αντιμετωπίσουν τις ποινές που προβλέπονται.

Όλη η Ευρώπη, αυτή την εβδομάδα, είδε στην Πράγα ποιος είναι με τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ποιος τηρεί τη Διεθνή Νομιμότητα, ποιος κινείται με βάση το μέτρο και τη λογική και ποιος έχει ξεφύγει και με ακραία ρητορική παραβιάζει τη νομιμότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σας διαβεβαιώνω πως κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να βάλουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για ναUedvrik;akow φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας μας, που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τα σύνορα του Δυτικού κόσμου. Είναι ο κόσμος του πολιτισμού, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας απέναντι στην Τουρκία.

Είμαστε απολύτως θετικοί με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Γιατί βασική θέση της Ελλάδας, ως χώρας που υπερασπίζεται τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, είναι η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, με την οποία οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές.

Μας ενδιαφέρει όπως είπε και ο συνάδελφος, Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών, όταν βρίσκονται στη Σερβία και των Σέρβων πολιτών, όταν επισκέπτονται την δική μας πατρίδα.

Οι κοινές περιπολίες θα αναπτυχθούν σε τουριστικούς προορισμούς και της Ελλάδας και της Σερβίας, προκειμένου να εμπεδωθεί και να ενισχυθεί ακριβώς αυτό το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες των δύο χωρών, όταν επισκέπτονται οι μεν, την πατρίδα των δε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, νομίζω ότι το μήνυμα είναι κοινό και πανίσχυρο. Είμαστε ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, είμαστε ενάντια στην εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων από γειτονικά κράτη. Όπως, δηλαδή, στη δική μας περίπτωση, από την Τουρκία με τους γνωστούς τρόπους που έχουν αναπτυχθεί όλους τους τελευταίους μήνες, όλα τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα».



Αποζημίωση για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από ακροαριστερούς μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου


 

Ποσό 1.562.613 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 2008, στα επεισόδια από ακροαριστερούς που είχαν ακολουθήσει τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με 4 αποφάσεις του δικαίωσε ασφαλιστική εταιρία που διεκδικούσε το εν λόγω ποσό, το οποίο είχε καταβάλει σε 4 ιδιοκτήτες καταστημάτων που υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή εκείνη τη νύχτα.

Η ασφαλιστική εταιρία είχε χάσει τις δίκες όπου διεκδικούσε αυτά τα ποσά στα Διοικητικά Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με το σκεπτικό ότι «τα βίαια επεισόδια εκείνης της νύχτας αποτελούν γεγονός το οποίο δεν μπορούσε να αποτραπεί με μέτρα άκρας επιμέλειας» και άρα δεν συνέτρεχε ευθύνη του Δημοσίου από παραλείψεις των αστυνομικών.

Ωστόσο, τώρα, το Α’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε το αντίθετο, δικαιώνοντας την ασφαλιστική εταιρία, με το σκεπτικό ότι «δεν προκύπτει ο τρόπος δράσης των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων και ειδικότερα δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προέβησαν προκειμένου να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις κατά της περιουσίας των πολιτών, ούτε προκύπτει ότι συνελήφθη μέρος έστω των δραστών που προέβησαν σε εμπρησμούς και καταστροφές, δεδομένου ότι στις εφετειακές αποφάσεις οι δράστες αναφέρονται ως “άγνωστοι”».

«Η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρειά τους. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει θεμελίωση αστικής ευθύνης του Δημοσίου», αναφέρεται στις αποφάσεις του Α’ Τμήματος του ΣτΕ.

Οι αποφάσεις αφορούν σε 2 καταστήματα στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι, καθώς και 2 σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Πριν από μερικούς μήνες, το ΣτΕ με αντίστοιχη απόφασή του είχε αναγνωρίσει αποζημίωση 1.868.000 συν τους τόκους σε ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή των Εξαρχείων, ποσό που και πάλι πρέπει να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο.



Στα 104 έφτασαν τα θύματα στο Μάτι - Κατέληξε άλλη μία εγκαυματίας

 


Λίγες μόλις ημέρες από τη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι κατέληξε άλλη μία εγκαυματίας, ανεβάζοντας τα θύματα στο Μάτι στους 104.  

Πρόκειται για το 104ο θύμα της πυρκαγιάς, μία γυναίκα 70 ετών η οποία ζούσε στην περιοχή και είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα όπως και ο αδελφός της αλλά και στενός συγγενής της.

Όπως αναφέρει το irafina.gr, από την 23η Ιουλίου του 2018 και έπειτα, αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα υγείας που οφείλονταν στην εισπνοή καπνού. Και δεν ήταν η μόνη, καθώς στο σύνολό τους οι εγκαυματίες αντιμετώπισαν σοβαρά ζητήματα υγείας που εμφανίστηκαν σταδιακά καθώς η εγκαυματική νόσος (μιας και το έγκαυμα δεν αφορά μόνο στο δέρμα, αλλά επηρεάζει συνολικά το θύμα) «χτυπά» όλα τα όργανα του σώματος.

Η 70χρονη τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν με υγρό στον πνεύμονα, οι γιατροί αποφάσισαν να τη διασωληνώσουν αλλά δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή.



Ανήλικοι στα Πατήσια πετούσαν πέτρες σε παιδικό σταθμό και έβγαλαν μαχαίρι

 



Συμπλοκή ανάμεσα σε έναν 27χρονο εργαζόμενο σε παιδικό σταθμό στα Πατήσια και ανήλικους σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τις 21.00, οι τέσσερις ανήλικοι ηλικιας 14 και 15 ετών, αφού πλησίασαν τον παιδικό σταθμό άρχισαν να πετάνε πέτρες, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια και να προκαλέσουν φθορές στο κτίριο.

Εκείνη την ώρα στο σημείο βρισκόταν ένας 27χρονος εργαζόμενος, που τους κυνήγησε και στην προσπάθεια του να ακινητοποιήσει δύο από τους τέσσερις έβγαλε ένα μαχαίρι με το οποίο τελικά τραυμάτισε στο πρόσωπο έναν 14χρονο.

Ο 14χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παίδων» για πρώτες βοήθειες ενώ στο σημειο έσπευσαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Άμεσης Δράσης που οδήγησαν τους υπόλοιπους στο Τμήμα Ασφαλείας Πατησίων.

Εκεί σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 27χρονου για απειλή και για τον νόμο περί όπλων, ενώ σε βάρος των δύο ανήλικων για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Οι δύο 14χρονοι με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ προσωρινά ελεύθερος αφέθηκε και ο 27χρονος.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχουν συλληφθεί οι γονείς των ανηλίκων για παραμέληση ανηλίκου, όπως είναι και το πρέπον σε αυτές τις περιπτώσεις.



16 χρόνια μετά: Το τουρκικό F-16 ενώ πέφτει στο μαχητικό του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη

 



Ένα βίντεο-ντοκουμέντο για τον Κωνσταντίνο Ηλιάκη, που συγκλονίζει, αποκάλυψε ο συντάκτης Αμυνας Κώστας Συμεωνίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Το βίντεο δείχνει τη στιγμή που το τουρκικό F-16 πέφτει πάνω στο μαχητικό του ήρωα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, στις 23 Μαΐου 2006.

Ο Κ. Ηλιάκης είχε απογειωθεί το πρωί, στις 23/5/2006, από τη Σούδα, συνοδευόμενος από ένα ακόμη F-16, για να αναχαιτίσουν δύο τουρκικά F-16 και ένα επίσης τουρκικό RF-4, στον ουρανό της Καρπάθου.

Ο Ηλιάκης προσπαθεί να πλησιάσει το RF-4 για να καταγράψει το ατρακτίδιο φωτογράφισης του αεροσκάφους.

Το προσέγγισε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά κάποια στιγμή το ένα από τα δύο τουρκικά F-16 έκανε απότομο ελιγμό μπαίνοντας ανάμεσα στο φωτογραφικό και στο αεροσκάφος του Ηλιάκη.

Σχεδόν ταυτόχρονα το δεύτερο τουρκικό F-16 κάνει επικίνδυνους ελιγμούς τύπου S και βρίσκεται μπροστά από το δεύτερο ελληνικό F-16, εμποδίζοντάς το.

Τα τελευταία λόγια του Κωνσταντίνου Ηλιάκη πριν από τη σύγκρουση με το τουρκικό F-16

«Κρόνος, ο 550 πηγαίνει για τον ''χοντρό'' (550). Είμαι πίσω του»... Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Κωνσταντίνου Ηλιάκη.



Στο βίντεο φαίνεται η έκρηξη από τη σφοδρή σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών, η οποία κόστισε τη ζωή στον Έλληνα αεροπόρο.

Ο πιλότος του δεύτερου ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους βλέπει το δυστύχημα και συγκλονισμένος αναφέρει στον «Κρόνο» στο ραντάρ της Σητείας: «“Κρόνος” έχουν τρακάρει δύο F-16 νότια της Καρπάθου».

Το πρώτο τουρκικό F-16 πέφτει με δύναμη πάνω στο μαχητικό του από αδέξιο και τελικά εγκληματικό χειρισμό του Τούρκου πιλότου, που δεν μπόρεσε να ελέγξει το αεροσκάφος του, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα του ΓΕΑ.

Τη σύγκρουση βλέπει ένα δεύτερο ζεύγος ελληνικών F-16 που είχε απογειωθεί από το Καστέλλι της Κρήτης της 340 Μοίρας, με τους χειριστές να περιγράφουν συγκλονισμένοι την έκρηξη, έχοντας συνειδητοποιήσει την κατάληξή της για τον συνάδελφό τους.

Ο Τούρκος πιλότος πρόλαβε να εκτιναχθεί με το αλεξίπτωτο και σώθηκε. Αντίθετα, ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης βρέθηκε για πάντα στον ουρανό της Καρπάθου.



Οι αλήθειες για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων

 


Το 2020 θεσπίστηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με στόχο τη νομιμότητα, την τάξη και τη διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα της χώρας και την παροχή καθολικής πρόσβασης και ενημέρωσης σε όλους (γονείς, αθλητές, προπονητές, παράγοντες). Η εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών συνεπάγεται οφέλη για την κοινωνία και τα αθλητικά σωματεία.

Με την αναγκαιότητα του Μητρώου έχει συνταχθεί το σύνολο των 53 αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας, με 4.100 σωματεία όλων των άλλων αθλημάτων, πλην της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Παρά το γεγονός ότι 2.260 ποδοσφαιρικά σωματεία,(το 87,5%) έχουν προσέλθει στο Μητρώο, η ΕΠΟ στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση -όπου ψηφίζουν οι 54 Ενώσεις της και όχι τα χιλιάδες σωματεία της- αποφάσισε αναστολή όλων των Πρωταθλημάτων.

Αρνείται η ΕΠΟ, όχι μόνο το Μητρώο, αλλά και την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, που ισχύει από το 1999, την υποχρέωση των κατά τόπους Περιφερειών να εκδίδουν άδειες διεξαγωγής αγώνων και γενικότερα κάθε έλεγχο της Πολιτείας, ενάντια και στις σαφείς συστάσεις των FIFA και UEFA να συνεργάζεται με το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η απόφαση της ΕΠΟ και των  Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) στρέφεται κατά της έννομης τάξης.

Αγνοεί τη βούληση των σωματείων, αφού η συντριπτική πλειονότητα (87,5%) έχει ήδη έχει κινηθεί υπέρ της νομιμότητας, επιλέγοντας να αγωνίζεται με συνθήκες τάξης και διαφάνειας.

Επιχειρεί να στερήσει τα οικονομικά οφέλη, που απορρέουν από τη συμμετοχή στο Μητρώο.

Βλάπτει τις τοπικές κοινωνίες και ναρκοθετεί το μέλλον των νέων αθλητών, καθώς η μοριοδότηση για είσοδο στα Πανεπιστήμια, όσων διακρίνονται σε Πανελλήνια διοργάνωση, προϋποθέτει την κατοχή Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και ένταξης στο Μητρώο για όλα τα σωματεία τους που συμμετέχουν στην εκάστοτε διοργάνωση.

 



Δεν τίθεται κανένα ζήτημα μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων

 



Δεν είναι στην πρόθεση της Κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν τίθεται -όπως  τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης- κανένα τέτοιο ζήτημα. Κι αυτό διότι εάν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας, αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων.

Άλλωστε, η ενεργειακή εξοικονόμηση από μία ενδεχόμενη μείωση κατά μία ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά. Άρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του.

Το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα, την καθορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο.

Εάν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το Κράτος ούτε και μπορεί να επιβληθούν ποινές σε κάποιον ο οποίος θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μία μεταξύ τους συμφωνία σε εθελοντική βάση εάν το επιθυμούν και στο βαθμό που το επιθυμούν.



Γιατί δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας η μείωση του Φ.Π.Α.

 



Όταν τον Σεπτέμβριο οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 41% σε σύγκριση με πέρυσι είναι μοιραίο να επεκτείνεται παντού η ακρίβεια. Οι τιμές για τους καταναλωτές στην Ευρωζώνη  αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 10%. Δεν είναι δηλαδή μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Και βέβαια δεν αποτελεί λύση μια ενδεχόμενη μείωση του Φ.Π.Α.. Αφενός γιατί δεν θα έλυνε το πρόβλημα και αφετέρου γιατί θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά άλλα. Επισημαίνεται σχετικά:

Πρώτον: Μείωση του Φ.Π.Α. θα στερούσε το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα και θα αφαιρούσε τη δυνατότητα της χώρας να στηρίζει τα νοικοκυριά στον τομέα της ενέργειας και να παρέχει έκτακτη στήριξη στους πιο αδύναμους. Μεγάλες μειώσεις δεν θα τις αντέχαμε δημοσιονομικά.

Δεύτερον: Μια οριζόντια μείωση του Φ.Π.Α. θα σήμαινε απώλεια εσόδων και από τους επισκέπτες -για τους οποίους προφανώς το κόστος αυτό είναι σχετικά περιορισμένο- και από εκείνους οι οποίοι δεν έχουν καμία δυσκολία να καταβάλλουν αυτό το τίμημα. Θα βόλευε περισσότερο εκείνους που έχουν τη δυνατότητα για μεγάλες καταναλώσεις και όχι εκείνους που καταναλώνουν εξ ανάγκης πολύ λιγότερα.

Και τρίτον: Οι μειώσεις Φ.Π.Α., εκεί που εφαρμόστηκαν, δεν δούλεψαν. Το όφελος χάθηκε τελικά στην ίδια την αλυσίδα και τελικά κάποιοι έβγαλαν λεφτά σε βάρος των καταναλωτών. Δεν έφτασαν δηλαδή οι μειώσεις -ή τουλάχιστον δεν έφτασαν στο σύνολό τους- στον τελικό καταναλωτή.




Νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

 



Το νομοσχέδιο Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες υλοποιείται το «κοινωνικό πακέτο» που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Δ.Ε.Θ., ενώ παράλληλα, διορθώνονται αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπονται:

Η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 250 ευρώ με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στους ευάλωτους συνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους μακροχρόνια ανέργους.

Η χορήγηση, το Δεκέμβριο, διπλής δόσης στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η χορήγηση το Δεκέμβριο μιάμιση επιπλέον μηνιαίας δόσης επιδόματος παιδιού.

Η παραγραφή στα 10 χρόνια (από 20 σήμερα) των οφειλών που δεν έχουν βεβαιωθεί και δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων

Η αύξηση από 12 σε 24 των μηνιαίων δόσεων για τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ.

Η αύξηση της ειδικής άδειας μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους, δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.

Παύει η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση, ενώ μέχρι τώρα αναστελλόταν.

Θεσπίζεται πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, μετατρέπουν συμβάσεις μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Αφορά επιχειρήσεις που στις 9 Σεπτεμβρίου απασχολούσαν εργαζομένους με σύμβαση μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50%.

Απαγορεύεται κάθε διάκριση σε βάρος οροθετικών ατόμων στον ιό HIV κατά το στάδιο της πρόσληψης ή της παραμονής στην εργασία. Εξαιρούνται τα επαγγέλματα όπου η διερεύνηση της ιδιότητας του οροθετικού επιβάλλεται νομοθετικά για ιατρικούς λόγους.

Διευκολύνεται η απονομή σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης με φορείς εκτός e-ΕΦΚΑ, καθώς μειώνονται τα χρονικά διαστήματα ασφάλισης που είναι απαραίτητα για σύνταξη με βάση τις διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού τους φορέα.

Τίθενται ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31 Δεκεμβρίου 2012 (έτη 2010, 2011 και 2012) και είχαν ήδη 25 χρόνια υπηρεσίας.

Προβλέπεται η συνταξιοδότηση των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων και δικαστικών αρχών της χώρας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με τη λήξη της 4ετούς θητείας τους. Η ρύθμιση δεν επηρεάζει το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπολοίπων δικαστικών.

«Ξεκλειδώνει» η μεταβίβαση ακινήτων με αντιπαροχή με βάση παλιά εργολαβικά προσύμφωνα  χωρίς υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας