Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Αποζημίωση για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από ακροαριστερούς μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου


 

Ποσό 1.562.613 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 2008, στα επεισόδια από ακροαριστερούς που είχαν ακολουθήσει τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με 4 αποφάσεις του δικαίωσε ασφαλιστική εταιρία που διεκδικούσε το εν λόγω ποσό, το οποίο είχε καταβάλει σε 4 ιδιοκτήτες καταστημάτων που υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή εκείνη τη νύχτα.

Η ασφαλιστική εταιρία είχε χάσει τις δίκες όπου διεκδικούσε αυτά τα ποσά στα Διοικητικά Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με το σκεπτικό ότι «τα βίαια επεισόδια εκείνης της νύχτας αποτελούν γεγονός το οποίο δεν μπορούσε να αποτραπεί με μέτρα άκρας επιμέλειας» και άρα δεν συνέτρεχε ευθύνη του Δημοσίου από παραλείψεις των αστυνομικών.

Ωστόσο, τώρα, το Α’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε το αντίθετο, δικαιώνοντας την ασφαλιστική εταιρία, με το σκεπτικό ότι «δεν προκύπτει ο τρόπος δράσης των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων και ειδικότερα δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προέβησαν προκειμένου να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις κατά της περιουσίας των πολιτών, ούτε προκύπτει ότι συνελήφθη μέρος έστω των δραστών που προέβησαν σε εμπρησμούς και καταστροφές, δεδομένου ότι στις εφετειακές αποφάσεις οι δράστες αναφέρονται ως “άγνωστοι”».

«Η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρειά τους. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει θεμελίωση αστικής ευθύνης του Δημοσίου», αναφέρεται στις αποφάσεις του Α’ Τμήματος του ΣτΕ.

Οι αποφάσεις αφορούν σε 2 καταστήματα στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι, καθώς και 2 σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Πριν από μερικούς μήνες, το ΣτΕ με αντίστοιχη απόφασή του είχε αναγνωρίσει αποζημίωση 1.868.000 συν τους τόκους σε ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή των Εξαρχείων, ποσό που και πάλι πρέπει να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου