Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

 



Το νομοσχέδιο Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες υλοποιείται το «κοινωνικό πακέτο» που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Δ.Ε.Θ., ενώ παράλληλα, διορθώνονται αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπονται:

Η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 250 ευρώ με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στους ευάλωτους συνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους μακροχρόνια ανέργους.

Η χορήγηση, το Δεκέμβριο, διπλής δόσης στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η χορήγηση το Δεκέμβριο μιάμιση επιπλέον μηνιαίας δόσης επιδόματος παιδιού.

Η παραγραφή στα 10 χρόνια (από 20 σήμερα) των οφειλών που δεν έχουν βεβαιωθεί και δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων

Η αύξηση από 12 σε 24 των μηνιαίων δόσεων για τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ.

Η αύξηση της ειδικής άδειας μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους, δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.

Παύει η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση, ενώ μέχρι τώρα αναστελλόταν.

Θεσπίζεται πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, μετατρέπουν συμβάσεις μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Αφορά επιχειρήσεις που στις 9 Σεπτεμβρίου απασχολούσαν εργαζομένους με σύμβαση μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50%.

Απαγορεύεται κάθε διάκριση σε βάρος οροθετικών ατόμων στον ιό HIV κατά το στάδιο της πρόσληψης ή της παραμονής στην εργασία. Εξαιρούνται τα επαγγέλματα όπου η διερεύνηση της ιδιότητας του οροθετικού επιβάλλεται νομοθετικά για ιατρικούς λόγους.

Διευκολύνεται η απονομή σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης με φορείς εκτός e-ΕΦΚΑ, καθώς μειώνονται τα χρονικά διαστήματα ασφάλισης που είναι απαραίτητα για σύνταξη με βάση τις διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού τους φορέα.

Τίθενται ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31 Δεκεμβρίου 2012 (έτη 2010, 2011 και 2012) και είχαν ήδη 25 χρόνια υπηρεσίας.

Προβλέπεται η συνταξιοδότηση των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων και δικαστικών αρχών της χώρας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με τη λήξη της 4ετούς θητείας τους. Η ρύθμιση δεν επηρεάζει το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπολοίπων δικαστικών.

«Ξεκλειδώνει» η μεταβίβαση ακινήτων με αντιπαροχή με βάση παλιά εργολαβικά προσύμφωνα  χωρίς υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου