Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

1.013 θάνατοι και 43.248 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες στις ΗΠΑ

 


Κανένα σημάδι υποχώρησης δεν δείχνει η πανδημία κορονοϊού στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου.
Τουλάχιστον 1.013 ασθενείς ακόμη υπέκυψαν στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με βάση την ανεξάρτητη καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.
Oπως υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου έχει πλέον φθάσει τους 186.767 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο.
Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν άλλα τουλάχιστον 43.248 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν να φθάνει τους 6,12 εκατομμύρια!
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα σε παγκόσμιο επίπεδο από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε απόλυτα μεγέθη, τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων, όσο και ως προς αυτόν των μολύνσεων.


Νίκος Γιαννόπουλος

news247.gr



«Υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα», λέει ο Δημήτρης Παρασκευής

 



Εν μέσω θερινής περιόδου και με τουρισμό καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.
Ο έγκριτος επιδημιολόγος δηλώνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ωστόσο σημειώνει ότι η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει για περίπου 20 μέρες μία σταθεροποιητική τάση και ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων μέσα στο Σεπτέμβρη, «λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις». Παράλληλα δεν κρύβει την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φιλοξενίας, για τις οποίες όπως, λέει θα ληφθούν μέτρα.
Όσον αφορά την πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ, ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι είναι περίπου 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Κάτι το οποίο μας προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επερχόμενο τρίτο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, γιατί αν αυξηθεί απότομα και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, ανάλογα θα αυξηθούν και τα ποσοστά πληρότητας και θα μειωθεί η δυνατότητα διαχείρισης τους».
Για τους ασυμπτωματικούς, που από την αρχή της πανδημίας, όλες οι μελέτες μοντελοποίησης δείχνουν ότι μεταδίδουν, ο καθηγητής επισημαίνει ότι σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη εκτιμάται ότι είναι περίπου το ¼ των συνολικών κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε γύρω στις 3000 διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ενδεχομένως τα πραγματικά να είναι τάξης μεγέθους γύρω στις 10.000».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής, στο Πρακτορείο Fm και στην δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου
Ερ: Που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική καμπύλη;
Απ: Για περίπου είκοσι μέρες παρουσιάζει μία σταθεροποιητική τάση και η ευχάριστη είδηση είναι ότι εν μέσω θερινής περιόδου που είχαμε τουρισμό, καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου. Από την άλλη θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα στην κοινότητα και θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί για να μη συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.
Ερ: Υπάρχει ενδεχόμενο και για τρίτο κύμα; Τι λένε τα μοντέλα που επεξεργάζεστε;
Απ: Το ενδεχόμενο για τρίτο, ή και τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα υπάρχει και απ ό τι φαίνεται για αυτό τον ιό δεν παρουσιάζει την ίδια εποχικότητα όπως ο ιός της γρίπης για παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα χρονική στιγμή αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μπορεί να έχουμε ένα νέο επιδημικό κύμα.
Ερ: Ποιες είναι οι συνθήκες αυτές που θα καθορίσουν τον ερχομό ενός νέου κύματος;
Απ: Το αν τηρούμε τα μέτρα, αν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα. Το καλοκαίρι η κύρια παράμετρος που οδήγησε στο δεύτερο κύμα ήταν η χαλάρωση, και το γεγονός επίσης ότι είχαμε μία αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα στην κοινότητα, που έπαιξε και αυτό το ρόλο του σε ότι αφορά τη διασπορά.
Ερ: Ποιος είναι ο αριθμός κρουσμάτων που θα σημάνει συναγερμό ότι το σύστημα υγείας πιέζεται;
Απ: Υπάρχουν αρκετοί δείκτες τους οποίους επεξεργαζόμαστε σε καθημερινή και σε εβδομαδιαία βάση. Αναφορικά με το σύστημα υγείας, οι δείκτες οι οποίοι ενδιαφέρουν, είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, η διαθεσιμότητα των κλινών που αφορούν στα περιστατικά Covid, καθώς και η διαθεσιμότητα των κλινών σε ΜΕΘ, έτσι ώστε να μπορούμε και να γνωρίζουμε, πόσο καλά είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μία τυχόν αύξηση κρουσμάτων στο μέλλον.
Ερ: Αυτή τη στιγμή αυτά τα κρίσιμα νούμερα που βρίσκονται;
Απ: Αυτή τη στιγμή είναι χαμηλά. Η πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ, είναι περίπου 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Κάτι το οποίο μας προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επερχόμενο τρίτο κύμα στο φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, γιατί αν αυξηθεί απότομα και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, ανάλογα θα αυξηθούν και τα ποσοστά κάλυψης και θα μειωθεί η δυνατότητα διαχείρισης των κρουσμάτων.
Ερ: Εγώ θα επαναλάβω την ερώτηση: Ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα σηματοδοτήσει μεγάλο κίνδυνο;
Απ: Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο απόλυτος δείκτης. Είναι αρκετοί δείκτες τους οποίους εξετάζουμε. Είναι οι ηλικιακές ομάδες, το αν έχουμε συρροές, το αν εντοπίζονται σε μία γεωγραφική περιοχή κοκ.
Ερ: Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, οι διασωληνώσεις είναι λιγότερες, σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας; Έχει να κάνει με την ηλικία;
Απ: Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το καλοκαίρι, δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμος με αυτόν του Μαρτίου και του Απριλίου, λόγω του ότι τώρα διενεργούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων. Παρόλα αυτά η απάντηση στο ερώτημα σας, είναι ότι τώρα έχουμε περισσότερα κρούσματα σε νεαρότερες ηλικίες. Έτσι λοιπόν τα συμπτώματα είναι πιο ήπια στις νεαρές ηλικίες και η ανάγκη για νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά.
Ερ: Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα αν τηρήσουμε τα μέτρα;
Απ: Δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή πρόβλεψη, λόγω του ότι έχουν εφαρμοστεί διαφορετικά μέτρα, σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Είμαστε σε μία κατάσταση όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα βλέπουμε μία σταθεροποιητική τάση. Ευελπιστούμε ότι θα συμβεί μείωση το μήνα που διανύουμε λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις σε άλλους πληθυσμούς.
Ερ: Πόσο σας ανησυχούν, για τη διασπορά στην κοινότητα, τα αυξημένα κρούσματα που έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες σε clusters. Πχ σε οίκους ευγηρίας, στη Μόρια.
Απ: Είναι αρκετά ανησυχητικά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των οίκων ευγηρίας γιατί όλος ο πληθυσμός εκεί ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Όπως έχουμε πει ήδη, θα πρέπει σε αυτές τις δομές τα μέτρα να τηρούνται πολύ αυστηρά. Σε ότι αφορά μία κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών και εκεί η ιδιαιτερότητα του πληθυσμού και το γεγονός ότι ζουν πάρα πολλοί σε μικρή έκταση και δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα (ειδικά αυτό της φυσικής απόστασης) μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη διασπορά. Αυτό επίσης είναι κάτι που μας ανησυχεί. Θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό και τον έλεγχο των μεταδόσεων στη μονάδα φιλοξενίας στη Λέσβο. Η διαφορά σε σχέση με τους οίκους ευγηρίας είναι ότι ο πληθυσμός είναι νεότερος και ευτυχώς δεν θα έχουμε ανάγκη για σοβαρές νοσηλείες ή η θνητότητα θα είναι πολύ μικρότερη.
Ερ: Τους ασυμπτωματικούς που τους υπολογίζετε περίπου. Υπάρχει εκ των πραγμάτων υποδιάγνωση;
Απ: Είναι πολύ σωστό αυτό που αναφέρετε. Σε όλες τις χώρες υπάρχει υποδιάγνωση. Από αδρές εκτιμήσεις που έχω ακούσει και έχω, το σύνολο των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας πρέπει να είναι 3-5 φορές παραπάνω σε σχέση με τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί. Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε γύρω στις 3000 διεγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ενδεχομένως τα πραγματικά να είναι τάξης μεγέθους γύρω στους 10.000. Αναφορικά με το ποσοστό των ασυμπτωματικών, από μία πρόσφατη μελέτη, εκτιμάται ότι είναι περίπου το ¼ των συνολικών κρουσμάτων.


Πηγή : protothema.gr



Θα γελάσουμε πολύ! Ο Νάσος Ηλιόπουλος νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

 


Την θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναλαμβάνει η στελεχάρα του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
Ο Ν. Ηλιόπουλος θα διατηρήσει παράλληλα την θέση του επικεφαλής στην δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» στο δήμο της Αθήνας, μην χάσει η Αθήνα και ο δήμος τέτοια στελεχάρα στην αντιπολίτευση.
Στο δυναμικό του Γραφείου Τύπου εντάσσονται επίσης με τον ρόλο του αναπληρωτή εκπροσώπου οι: Στέργιος Καλπάκης, Τάνια Καραγιάννη και Αλέξανδρος Νικολαΐδης.


Συνεχίζει ο δικτάτορας να προκαλεί και θέλει και συζήτηση με την Ελλάδα! Χωρίς φρένο ο προκλητικός Τούρκος

 


Δεν έχει τέλος η εμπρηστική τακτική του Τούρκου δικτάτορα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την μία ζητάει διάλογο με την Ελλάδα, από την άλλη απειλεί και δηλώνει τώρα πως «εύχεται όσοι επιτίθενται στην ανεξαρτησια της Τουρκίας» να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα με αυτό που πλήρωσαν πριν από 100 χρόνια.
«Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα» φέρεται να είπε ο Τούρκος δικτάτορας, σύμφωνα με την Hurriyet.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, δήλωσε: «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».


Εκκενώθηκε επιτέλους η κατάληψη Ρόζα Νέρα στα Χανιά μετά απο 16 χρόνια

 


Η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση της κατάληψης Ρόζα Νέρα στα Χανιά τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η αστυνομία με ισχυρή δύναμη από όλη την Κρήτη και επιπλέον ενίσχυση από την Αθήνα, στήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο λόφο Καστέλι στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν σκοπό την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera που βρίσκεται στα κτίρια πάνω από το λιμάνι και για την οποία είχε προαναγγελθεί ότι επίκειται επέμβαση.

Στο σημείο βρέθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ και ειδικοί φρουροί από Χανιά, Ρέθυμνο Ηράκλειο και Αθήνα. 

Λίγο πριν τις 6 το πρωί, οι κάθετοι δρόμοι που οδηγούν στο λόφο αποκλείστηκαν από την κυκλοφορία και η πρόσβαση απαγορεύτηκε, με δυνάμεις των ΜΑΤ να παρατάσσονται και να κλείνουν τα στενά.

Στη διασταύρωση των οδών Κανεβάρω και Αγίου Μάρκου, όπου οδηγεί στην πλατεία έξω από τα κτίρια, είχαν συγκεντρωθεί άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ως πράξη διαμαρτυρίας στην εκκένωση της κατάληψης.

Στο κτίριο βρίσκονταν 15-20 άτομα μάλλον λαθρομετανάστες και προσήχθησαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι λαθρομετανάστες και πόσοι αντιεξουσιαστές έχουν προσαχθεί.

Τον Ιούλιο οι αντιεξουσιαστές είχαν κάνει εκδηλώσεις πανηγυρίζοντας για τα 16 χρόνια της κατάληψης του χώρου:






Συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι τραμπούκοι για τον ξυλοδαρμό του 17χρονου! Ψάχνουν τους υπόλοιπους

 


Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλη την κοινωνία, αλλά και στις αρχές. 

Επειδή ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήθελε να ασχοληθεί, με εντολή του Αρχηγείου από σήμερα συμμετέχει στις έρευνες και η υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, η οποία, με εντολή του εισαγγελέα Ανηλίκων αναζητά όλα τα μέλη της ομάδας των δραστών και τους γονείς τους, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην κατάσταση, καθώς οι παθόντες καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών στην περιοχή και δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκαναν.

Δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ανηλίκων σχημάτισε η Ασφάλεια Αθηνών, για συμμετοχή σε ομάδα τουλάχιστον 20 ανηλίκων που ξυλοκόπησαν άγρια 17χρονο τα απόγευμα του Σαββάτου στο Γαλάτσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, η ομάδα των τραμπούκων κακοποιών έκανε μπούλινγκ σε άλλο παιδί και όταν ο 17χρονος μπήκε στη μέση να τον υπερασπιστεί, όρμησαν εναντίον του, τον πέταξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον χτυπούν αλύπητα με κλωτσιές και γροθιές, τουλάχιστον για 10 λεπτά όπως λέει ο ίδιος.

Το παιδί διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει κάταγμα κάτω γνάθου και μώλωπες παντού, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε.

Ήδη έχουν αναγνωριστεί τέσσερις νεαροί κακοποιοί της συμμορίας που ομολόγησαν στους αστυνομικούς τις πράξεις τους και ζήτησαν συγνώμη, λέγοντας ότι δεν θα το ξανακάνουν



Μετά από 5,5 χρόνια δίκης, απόφαση ποινών στις 7 Οκτωβρίου για τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής

 



Μετά από πολυετή ακροαματική διαδικασία, για τη διερεύνηση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε την Παρασκευή 04/09/2020,  ότι στις 7 Οκτωβρίου 2020, θα εκδοθεί η απόφαση των δικαστών επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων.

Η δίκη έφτασε στο τέλος της μετά από διαδικασία πέντε και πλέον ετών, και μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων τόσο της πολιτικής αγωγής όσο και της υπεράσπισης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αποφυλακιστεί λόγω λήξεως του 18μηνου της προσωρινής κράτησης μαζί και ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος δικάζεται και για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τον Σεπτέμβριο του 2013.


Επαναφορά θανατικής ποινής θέλει και ο Πρόεδρος της Βουλής της Τουρκίας

 



Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και υψηλόβαθμος αξιωματούχος τους κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Μουσταφά Σεντόπ, ζήτησε σήμερα την επαναφορά της θανατικής ποινής για συγκεκριμένα εγκλήματα.
Η δήλωσή του ακολουθεί παρόμοιο αίτημα που διατύπωσε μέσα στην εβδομάδα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η τελευταία επιβολή της θανατικής ποινής στην Τουρκία έγινε το 1984. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το 2002 που περιελάμβανε την κατάργησή της. Καταργήθηκε από τον ποινικό κώδικα το 2004 εν μέσω της ώθησης της Τουρκίας προς την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είπε ότι η επιβολή της θανατικής ποινής πρέπει να περιοριστεί σε δολοφονίες και σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Σεντόπ, ένας από τους πλέον ανώτερους αξιωματούχους του AKP, του κόμματος του Ερντογάν, σημείωσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, καθώς απαιτεί συνταγματικές αλλαγές.
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν έχει μιλήσει για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ενδεχόμενη επαναφορά της εσχάτης των ποινών θα τερματίσει κάθε προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, μια διαδικασία που έχει ήδη παγώσει.
Ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι η Εθνοσυνέλευση πρέπει να επαναφέρει τη θανατική ποινή κατά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής τον Οκτώβριο. Η θανατική ποινή θα λειτουργούσε αποτρεπτικά, υποστήριξε, αναφέροντας συγκεκριμένα εγκλήματα όπως σεξουαλικά αδικήματα κατά παιδιών και γυναικών.
Γυναίκες τις τελευταίες εβδομάδες διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα λόγω ανησυχιών ότι η Άγκυρα μπορεί να αποσυρθεί από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων τονίζουν ότι περισσότερες από 400 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2019 λόγω του φύλου τους, σε ανθρωποκτονίες που φέρονται να διαπράχθηκαν από άνδρες συγγενείς ή συντρόφους τους. Η τουρκική κυβέρνηση δεν συγκεντρώνει τέτοια δεδομένα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καρτερός στηρίζει τον Παππά για να μην τον «φάει» ο Τσίπρας

 


Υπό τον τίτλο, «Ο Νίκος Παππάς, ο μπόγιας κι εμείς» ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, Θανάσης Καρτερός πρόσφερε απλόχερα δημόσια στήριξη στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά και ενώ φουντώνουν οι φήμες ότι ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τη λίστα με τους νέους «σκιώδεις υπουργούς» του.
«Ο Παππάς δεν είδε φως κι ανέβηκε. Είναι εξ απαλών ονύχων στην Αριστερά, βρέθηκε στα δύσκολα στο πλάι του Τσίπρα, και υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της νίκης στις εκλογές και στο δημοψήφισμα του 15» υπενθύμισε προς τους ενοίκους της Κουμουνδούρου ο κ. Καρτερός, καταλήγοντας πως «και ψωμί και νερό θα έχει από μας ο σύντροφός μας».

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

Τα Νέα του Μαρινάκη «καρατόμησαν» τον Νίκο Παππά προχτές. Τα Παραπολιτικά του Μαριν… (συγγνώμη, του Κουρτάκη) ακολούθησαν με τη δική τους γκιλοτίνα. Τα φίλια στο επιτελικό κράτος ΜΜΕ τον τελειώνουν σε απανωτές εκδόσεις, παράθυρα, ραδιοφωνικές εκπομπές, και διαδικτυακούς τόπους. Η λίστα Πέτσα τώρα δικαιώνει το όνειρο κάθε πικραμένου μιντιάρχη, που θέλει τον Παππά στο ικρίωμα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τον μισούν. Βαθιά, κάθετα, και ψυχρά. Η απάντηση στο γιατί τον μισούν επαφίεται στη λογική και στην κρίση όχι μόνο κάθε αριστερού, αλλά κάθε δημοκρατικού ανθρώπου που αισθάνεται αποστροφή για το παρακράτος των βαρόνων και για το κράτος των ημιόνων (τους). Πάντως θα ήταν, με το συμπάθιο κιόλας, ασυγχώρητη αφέλεια, να σκεφτεί κανείς ότι τον μισούν για τα λάθη -κάποια σοβαρά, και ομολογημένα δημοσίως- που έχει κάνει. Πιο πιθανό, για να μην πούμε σίγουρο, είναι ότι τον μισούν για τα ΣΩΣΤΑ που έχει κάνει. Τα οποία με εντυπωσιακά μειωμένη μνήμη φαίνεται να ξεχνούν και ορισμένοι από τους πάνω ορόφους της από δω πολυκατοικίας. Από τον φόβο των Ιουδαίων, ή από πολιτικά ορθή λήψη αποστάσεων.
Λοιπόν, για να εξηγούμαστε. Κανέναν δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε στην κρεατομηχανή της εχθρικής προπαγάνδας. Πολύ περισσότερο όταν η προπαγάνδα αυτή προέρχεται από τα κέντρα εκείνα, που ακούνε Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ και τραβάνε το πιστόλι τους. Κανέναν! Γιατί αν σήμερα εκμεταλλεύονται μια κατάσταση για να ισοπεδώσουν τον Παππά, αύριο θα εκμεταλλευτούν άλλη για να εξοντώσουν και τον νεωκόρο, και τον διάκο, και τον δεσπότη, και τον αρχιεπίσκοπο. Αυτό έχει αποδειχτεί σε πολλές περιπτώσεις. Καλός αριστερός είναι ο πολιτικά νεκρός αριστερός γι’ αυτούς. Καλός ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ του σαλονιού.
Και ποιος είναι, αλήθεια, ο Παππάς, που έχει βρεθεί στο έρκος των οδόντων τους:
Ο Παππάς δεν είδε φως κι ανέβηκε. Είναι εξ απαλών ονύχων στην Αριστερά, βρέθηκε στα δύσκολα στο πλάι του Τσίπρα, και υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της νίκης στις εκλογές και στο δημοψήφισμα του 15.
Υπήρξε για μεγάλο διάστημα υπουργός Επικρατείας, και αργότερα ψηφιακής πολιτικής, και δούλεψε ακούραστα για να μην επιβληθεί η παρένθεση που είχαν προετοιμάσει.
Έδωσε μαζί με τον Κρέτσο τη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες, και έφαγε γι’ αυτό άφθονη λάσπη.
Μετά από πέντε συναπτά υπουργικά χρόνια παραμένει φτωχός και μένει στο νοίκι.
Όλα αυτά αφορούν βέβαια και άλλα επώνυμα, στελέχη. Και χιλιάδες ανώνυμους. Δεν είναι εξαίρεση ο Παππάς. Αλλά αν πρέπει να ξαναθυμίσουμε σήμερα ειδικά τη στάση και τη διαδρομή του, είναι γιατί αυτή τη στιγμή αυτός αποτελεί τον στόχο της επίθεσης.
Προφανώς, ας το επαναλάβουμε, στα χρόνια της διακυβέρνησης, έκανε λάθη. Μερικά από αυτά μάλιστα γνώρισαν τη δόξα της μεγάλης και ιδιοτελούς δημοσιότητας. Αλλά εδώ καλείται ο αναμάρτητος να βάλει πρώτος τον λίθον. Γιατί μια κυβέρνηση από ανθρώπους άπειρους, χωρίς την πονηριά του ξεσκολισμένου εξουσιαστή και τη μπαμπεσιά του επαγγελματία ληστή, είναι λογικό κι αναμενόμενο να κάνει λάθη. Κι αυτή και τα στελέχη της. Αλλά ο Παππάς, λάθη - ξελάθη, ανήκει στην ομάδα εκείνων που, με επικεφαλής τον Τσίπρα, κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια και τον ζόφο. Συλλογική προσπάθεια; Ναι. Καμιά αμφιβολία. Αλλά μια μικρή μερίδα της επιτυχίας δεν ανήκει και σ’ αυτόν;
Ως εκ τούτου, μπορεί οι ανάγκες να επιβάλουν κάποια αλλαγή στον τομέα δουλειάς του. Ο Τσίπρας και οι αρμόδιοι τα ξέρουν αυτά. Και θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Σε καμιά περίπτωση όμως, αν κάτι τέτοιο γίνει, δεν θα αποτελεί τιμωρία ή εξορία, όπως γαβγίζουν οι απέναντι. Κανέναν δεν θα δώσουμε στο μπόγια της διαπλοκής. Και ψωμί και νερό θα έχει από μας ο σύντροφός μας.


Γεωργία Σαδανά

Πηγή : protothema.gr



Πρόταση πρύτανη ΑΠΘ στον Μητσοτάκη: Ειδική μονάδα φύλαξης των πανεπιστημίων

 


Το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς και υπάλληλους των πανεπιστημίων έθεσε στον πρωθυπουργό ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.
Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της προχθεσινής σύσκεψης με επιστημονικούς φορείς στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαϊωάννου έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα της θεσμοθέτησης -κατά τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων- πανεπιστημιακής μονάδας, η οποία θα έχει την ευθύνη της επιτήρησης του πανεπιστημιακού campus, της τήρησης της νομιμότητας και της ασφάλειας όσων κινούνται μέσα σε αυτό: εκπαιδευτικών, φοιτητών, υπαλλήλων, αλλά και απλών πολιτών.
Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο κ. Παπαϊωάννου «ξεδίπλωσε» την πρότασή του. «Προτείνουμε τη σύσταση μιας ομάδας ή ενός οργανισμού που θα αναλάβει τη φύλαξη και την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω τις εργολαβίες. Επιθυμούμε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιο πανεπιστήμιο θέλει να μπορεί να συστήσει μία τέτοια ομάδα, έναν τέτοιο οργανισμό, όπου θα εργάζονται άνθρωποι εκπαιδευμένοι σε θέματα ασφάλειας», είπε.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες, τα στελέχη των οποίων δεν έχουν κατασταλτική δυνατότητα αλλά κύριος ρόλος του είναι να προστατεύουν τους δημότες. «Εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί, θα πρέπει να υπάρξει κοινωνικός διάλογος, να αναληφθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για να δούμε και να εξετάσουμε τις εκκρεμότητες. Ο ενδεχόμενος τρόπος υλοποίησης θα φανεί και θα εξεταστεί στην πορεία. Αν δηλαδή η σύσταση του συγκεκριμένου οργανισμού θα γίνει κεντρικά -από το υπουργείο- και θα αφορά όλα τα πανεπιστήμια ή αν θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιο πανεπιστήμιο επιθυμεί να προχωρήσει στην οργάνωση ενός τέτοιου σώματος που θα επιτηρεί τη νομιμότητα και την ασφάλεια εντός του campus», ξεκαθάρισε.
Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός ή η υπουργός Παιδείας εκφράστηκαν θετικά στη συγκεκριμένη πρόταση, ο πρύτανης αρκέστηκε να δηλώσει: «Κατέθεσα μία πρόταση. Θα φανεί αν έχει γίνει αποδεκτή και αν θα αναληφθεί σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία υλοποίησής της».
Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Παπαϊωάννου έχει καταφέρει να περιορίσει σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό την παραβατικότητα εντός της πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου, συνεπικουρούμενος βέβαια και από την αλλαγή της κυβέρνησης πέρσι τον Ιούλιο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Προβάδισμα της ΝΔ 17 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

 


Η σοβαρότητα ανταμείβεται και είχε χρόνια να δει ο Έλληνας σοβαρή κυβέρνηση. Ειδικά την τετραετία του Αλέξη Τσίπρα που παραλίγο να μας βουλιάξει δεν θα την ξεχάσει ποτέ.

Πολιτικά παραμένει ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, με μια αντιπολίτευση που δείχνει τελειωμένη και κολλημένη στον Αλέξη Τσίπρα, που έχει καεί πολιτικά, δεν τον παίρνει κανένας στα σοβαρά, δεν πρόκειται ποτέ να βρει τον βηματισμό του, γιατί απλά δεν μπορεί και δεν κάνει για ηγέτης.

Και επειδή η σοβαρότητα μιας κυβέρνησης κρίνεται στα δύσκολα και στις κρίσεις, όπως πανδημία και ελληνοτουρκικά η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν ότι μπορούν να κρατάνε την Ελλάδα ψηλά και με ασφάλεια.
Η πρώτη δημοσκόπηση του φθινοπώρου από την GPO για «ΤΑ ΝΕΑ» βρίσκει την 
την ΝΔ πρώτο κόμμα με στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας ποσοστό 39,5% και βρίσκεται 17 μονάδες μπροστά  από τον ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 22,5%. Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνοντας ποσοστό 7%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό 5,2%. Η Ελληνική Λύση είναι στο 3,5 και το Μερα25 στο 2,5%.

Ο κ. Μητσοτάκης και δικαιολογημένα καταγράφει στοιχεία απόλυτης παντοδυναμίας έναντι του βασικού του πολιτικού αντιπάλου, του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας (62,3%)

Το 52,5% δεν κρίνει επαρκή τα οικονομικά μέτρα. Συγκεκριμένα το 17% απαντά θετικά, το 26,6% μάλλον ναι, όχι το 30,6% και μάλλον όχι το 21,9%.

Τα μέτρα για την Πανδημία κρίνονται θετικά από το 52,1%(30% θετικά και 22,1 μάλλον θετικά) αλλά με αστερίσκους. Και ένα 44,1% δεν τα κρίνει θετικά(21,1% αρνητικά και 23% μάλλον αρνητικά). 

Στα Ελληνοτουρκικά πολύ και αρκετά πιθανό θεωρεί το 63,7% το ενδεχόμενο σοβαρού επεισοδίου. Επίσης, περισσότεροι από 8 στους 10 ανησυχούν για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Τρεις στους τέσσερις (76,3%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πάντα μάσκα ενώ  διαιρεμένοι είναι οι πολίτες σχετικά με την επάρκεια των μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων.



Εκπρόσωπος Κομισιόν: Έτοιμη η ΕΕ για περιοριστικά μέτρα αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει

 


H EE είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, μιλώντας στην ΕΡΤ1 : "Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο  και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία  τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων" 

O κ. Στάνο τόνισε επίσης ότι "η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης.  Γι' αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα  αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων".



Τα μάζεψε ο ασόβαρος Στόλντεμπεργκ : Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, μόνο συζητήσεις

 



Αιχμές κατά του Γενς Στόλτενμπεργκ άφησε ο Στέλιος Πέτσας μετά την χωρίς καμία σοβαρότητα ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη, πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Μιώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Πέτσας τόνισε: «Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση».
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν μπορεί να υπάρξει ένα νέο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά αυτήν την ώρα «βρισκόμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Ο κ. Πέτσας διευκρίνησε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. «Επομένως αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας. Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…» ξεκαθάρισε.
«Κωλοτούμπα» όσον αφορά τα όσα ισχυρίστηκε την Πέμπτη για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις» δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις είναι τεχνικές και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτό το μηχανισμό, ακόμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο οι συζητήσεις είναι τεχνικές και όχι διαπραγματεύσεις. «Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», σημείωσε.
«Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε.