Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Τα μάζεψε ο ασόβαρος Στόλντεμπεργκ : Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, μόνο συζητήσεις

 



Αιχμές κατά του Γενς Στόλτενμπεργκ άφησε ο Στέλιος Πέτσας μετά την χωρίς καμία σοβαρότητα ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη, πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Μιώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Πέτσας τόνισε: «Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση».
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν μπορεί να υπάρξει ένα νέο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά αυτήν την ώρα «βρισκόμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Ο κ. Πέτσας διευκρίνησε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. «Επομένως αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας. Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…» ξεκαθάρισε.
«Κωλοτούμπα» όσον αφορά τα όσα ισχυρίστηκε την Πέμπτη για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις» δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις είναι τεχνικές και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτό το μηχανισμό, ακόμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο οι συζητήσεις είναι τεχνικές και όχι διαπραγματεύσεις. «Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», σημείωσε.
«Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου