Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Αυστραλός στρατιώτης πίνει μπίρα από το προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν

 



Σάλος με τις φωτογραφίες που δείχνουν Αυστραλούς στρατιώτες να χορεύουν με το πρόσθετο μέλος - Τι έδειξε η έκθεση Brereton

Σοκ προκαλεί η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και δείχνει έναν Αυστραλό στρατιώτη να πίνει μπίρα από το προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με ξένα Μέσα, τον περασμένο μήνα, ο αυστραλιανός στρατός έδιωξε 13 στρατιώτες έπειτα από τετραετή έρευνα (έκθεση Brereton) για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο οργή προκαλούν και άλλες φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δείχνουν άλλους στρατιώτες να χορεύουν με το πρόσθετο μέλος.


Πολλοί στρατιώτες υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική είναι ευρέως ανεκτή και γνωστή σε συνθήκες πολέμου, ενώ δεν είναι λίγοι οι Αυστραλοί στρατιώτες που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα  τρόπαιο πολέμου.

Η αποπομπή τους από τον αυστραλιανό στρατό, εξόργισε τους περισσότερους, καθώς όπως υποστηρίζουν, νιώθουν αδικημένοι από μία «πρακτική» - κουλτούρα που είναι ευρέως γνωστή εδώ και χρόνια.


Πηγή : protothema.gr




Το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν έδωσε εντολή για σύλληψη 82 στρατιωτικών Γκιουλενιστών

 



Το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν έδωσε εντολή για την σύλληψη 82 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της Τουρκίας σε επιχείρηση που εξαπέλυσαν και έχει στόχο υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η σημερινή εκτείνεται σε 39 επαρχίες και 63 άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί, σύμφωνα με το Anadolu. Από τους 82 υπόπτους, οι 70 είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Η εντολή για τις συλλήψεις αυτές δόθηκε από τον επικεφαλής της εισαγγελίας της επαρχίας της Σμύρνης, σύμφωνα με το Anadolu, το οποίο πρόσθεσε ότι η εισαγγελία ξεκίνησε διαδικασίες για την απόταξη 848 μελών του στρατιωτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών, για φερόμενους δεσμούς με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 80.000 άνθρωποι κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί και άλλοι έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους ή τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σε περισσότερους από 20.000 υπολογίζονται μόνον αυτοί που έχουν απομακρυνθεί από τις τάξεις του τουρκικού στρατού.




Τι ισχύει με τις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων με την παράταση του lockdown


 Ότι ισχύει μέχρι σήμερα για τις βεβαιώσεις μετακίνησης, ισχύει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου που έχει παραταθεί το lockdown στην χώρα μας, όπως ανέφερε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο Skaigr .

Τι αλλάζει με τις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων

Αναφορικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με όσα αναφέρονταν στην προηγούμενη απόφαση που θέσπισε το γενικό απαγορευτικό από 7.11.2020 έως 30.11.2020, οπότε ισχύουν τα ίδια.

Στις βεβαιώσεις μετακίνησης που είχαν εκδοθεί μέσω Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, μετά από ενέργειες των υπηρεσιακών παραγόντων, η ημερομηνία ισχύος τροποποιήθηκε αυτόματα και πλέον αναγράφεται η 7.12.2020 (από 30.11.2020). Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι δε χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις για βεβαιώσεις μετακίνησης για την παράταση του απαγορευτικού, αλλά να εκτυπώσουν πάλι τις ήδη υποβληθείσες βεβαιώσεις ώστε να τις έχουν μαζί τους κατά τις μετακινήσεις τους.

«β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

γ) Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

δ) Σε κάθε περίπτωση, εναλλακτικά των ανωτέρω, μπορεί να λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma. gov.gr και να συμπληρώνεται από τον πολίτη πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α)».


Πηγή: skai.gr





20χρονος Αλβανός έκαψε και σκότωσε τον επιχειρηματία στην Σαντορίνη

 



Ο Αλβανός κακοποιός γρονθοκόπησε μέχρι θανάτου τον ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στη Σαντορίνη και στη συνέχεια τον έλουσε με αλκοολούχα ποτά και έβαλε φωτιά στο πτώμα για να σβήσει τα ίχνη του στις φλόγες.

Ο 20χρονος Αλβανός ήταν εργάτης στο ξενοδοχείο και έφθασε σε σημείο να δολοφονήσει το αφεντικό του για ένα χρέος 200 ευρώ ενώ προσπάθησε να εξαφανίσει το πτώμα βάζοντας του φωτιά με ποτά και χαρτιά. 

Οι κάμερες γύρω από την περιοχή βοήθησε τους αστυνομικούς να φθάσουν στα ίχνη του και να του περάσουν χειροπέδες. Ο Αλβανός δράστης ομολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι ότι το κίνητρο ήταν οικονομικό καθώς το αφεντικό του χρωστούσε 200 ευρώ από πέρυσι και δεν τον είχε εξοφλήσει. Το θύμα φάνηκε ότι γνώριζε τον δράστη, καθώς δεν εντοπίστηκαν ίχνη, αλλά ούτε και παραβίασηςστους χώρους του ξενοδοχείου.

Ο Αλβανός είχε καταγραφεί να φεύγει από το σημείο όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο του θύματος Nikos Villas, λίγα λεπτά πριν ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική για τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα μικρό χώρο δίπλα στη ρεσεψιόν το μεσημέρι της Παρασκευής και οδήγησε στον εντοπισμό του νεκρού ιδιοκτήτη.

Στήν ανάκριση, ο 20χρονος ομολόγησε ότι πήγε στο ξενοδοχείο για να ζητήσει τα χρήματα που του χρωστούσε ο ιδιοκτήτης από εργασίες που είχε κάνει, αλλά διαπληκτίστηκαν και ήρθαν στα χέρια.

Οι αστυνομικοί σχημάτισαν σε βάρος του νεαρού Αλβανού δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου.




Μπαλάσκας για Σφακιανάκη: Το όπλο του είναι «μαύρο» παράνομο και εξετάζεται από την αστυνομία

 


Με παράνομο μη καταχωρημένο όπλο βρέθηκε στην κατοχή του ο γνωστός τραγουδιστής Νότης Σφακιανάκης κατά τη διεξαγωγή αστυνομικού ελέγχου. 

Η δίκη του έχει πάρει αναβολή για αύριο, Τετάρτη και η αποκάλυψη που έκανε ο Σταύρος Μπαλάσκας, δυσκολεύουν τα πράγματα για τον τραγουδιστή.

Ο κ. Σφακιανάκης είχε άδεια οπλοφορίας αλλά για άλλο όπλο πριν 5 χρόνια, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο Συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας Σταύρος Μπαλάσκας. Το όπλο που κατείχε νόμιμα το παρέδωσε πριν από 5 χρόνια που έληξε η άδεια του, «Αυτό το όπλο είναι “μαύρο” και ελέγχεται αν συνδέεται με παράνομη ενέργεια», προσέθεσε.

Ο κ. Σφακιανάκης συνελήφθη σε κεντρικό σημείο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, έπειτα από τυπικό έλεγχο της αστυνομίας. Πέρα από το όπλο, οι αστυνομικοί εντόπισαν και μικροποσότητα ναρκωτικών.




Ανίκανος ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση "σηκώνει" το fake news για ΕΟΔΥ

 


Και τι έγινε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό το fake news έχει διαψευστεί, η κακομοιριά και η ανεπάρκεια τους μόνο αυτό μπορεί να "σηκώσει,  προσπαθώντας να το κρατήσει στην επικαιρότητα για να κάνει ότι υπάρχει.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζει μέσα στο ψέμα, πολιτεύεται με ψέμα και απάτη οπότε θεωρεί ότι κρατώντας ένα ακόμα fake θέμα στην επικαιρότητα θα κερδίσει κάτι, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο.

ΣΥΡΙΖΑ και αλήθεια δεν πάνε μαζί και το χειρότερο επιμένει μέχρι να ξεφτιλιστεί όπως κάθε φορά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απάντησε το μεσημέρι της Κυριακής στα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου που κατήγγειλαν ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιεί παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας κάνοντας λόγο για «διακίνηση ψευδών ειδήσεων».

«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Και πρόσθεσε: «Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Ελληνες».

«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται απο τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινα η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που «φιλοξενούνται» σε κυριακάτικα έντυπα, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

«Οσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Τονιζει ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων».

Προσθέτει οτι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων».

Παρόλα αυτά και χωρίς να διαθέτει ίχνος σοβαρότητας ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο νούμερο τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει να τρομοκρατεί κρατώντας ένα fake news στην επικαιρότητα.



Προσπαθεί να μαζέψει όσα είπε ο Κώστας Τσόκλης - Είχε προκαλέσει και παλιότερα για βιαστές και παιδόφιλους

 



Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί ο Κώστας Τσόκλης. πριν λίγα χρόνια είχε και πάλι προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, με τις δηλώσεις του περί παιδόφιλών και βιαστών.

Θυμίζουμε ότι ο Κώστας Τσόκλης μιλώντας για τους βιασμούς γυναικών είπε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. Θέλει να τη βιάσουν. Γιατί να κλείνουν στη φυλακή τον βιαστή κι όχι την κοπέλα; Αφού η φύση τον σπρώχνει να "επιτεθεί". Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση;»

Οι δηλώσεις του για για παιδόφιλους και βιαστές :


Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κώστας Τσόκλης βρέθηκε καλεσμένος στην ΕΡΤ, στην εκπομπή της Λένας Αρώνη «Art Week». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς νιώθει με την πανδημία του κορωνοϊού, ο Κώστας Τσόκλης είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ένα είδος απογοήτευσης και θυμού για το πώς φέρθηκε η κοινωνία σε διαφορετικές ηλικίες. Δηλαδή, ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο για να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή είναι άνθρωπος που έχει μια αξία. Έναν γέρο ξέρουμε τι ψάρια έπιασε στη ζωή του. Εγώ, αν ήταν να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου, που ζει ακόμα και δεν τα 'χει χάσει, παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει, θα 'σωζα τον γέροντα, γιατί να το ρισκάρω, ο γέρος είναι μια πραγματική αξία…».


Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τον Πικάσο και την… κυρά Μαρία, διερωτώμενος: «Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήσει η κυρά Μαρία, ακόμη και αν ο ένας είναι 84 χρονών και η άλλη 17;».

Τώρα μετά τις αντιδράσεις πάει να τα μαζέψει λέγοντας : «Οι επιστήμονες φέρθηκαν προσβλητικά στους γέρους. Είχα θυμώσει γιατί έβαζαν τους γέρους σαν να είναι πια “άχρηστοι”», λέει σε νέες του δηλώσεις ο γνωστός εικαστικός

Τώρα ο εικαστικός μίλησε στο Mega λέγοντας πως τα όσα είπε παρερμηνεύτηκαν. «Έχουνε απομονώσει κομμάτια και δεν έχουν κατανοήσει, τι λέω. Το θέμα δεν ξεκινάει ότι εγώ καθορίζω ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει, αλλά το καθόρισαν οι Ιταλοί, ή κάποιοι επιστήμονες στην Ιταλία», είπε αρχικά για να συνεχίσει: «Αυτό με θίγει εμένα. Στην Ιταλία είχαν γίνει αυτές οι επιλογές ανθρώπων, αν θυμάσαι. Μιλάμε για τέσσερις μήνες πριν ε; Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από αυτή την εκπομπή και τέσσερις μήνες δεν μίλησε κανείς, τώρα τους ήρθε. Αυτό είναι. Και γιατί να σκοτώσεις έναν γέρο και να μην σκοτώσεις έναν “βλάκα” νέο, έτσι είπα για αυτό παρεξηγήθηκα. Εννοώ ένας γέροντας να είναι ο Πικάσο να τον αφήσω να πεθάνει και να αφήσω να ζήσει η κυρά Μαρία. Έτσι είπα. Και βρέθηκαν πολλές κυρά Μαρίες και παρεξηγήθηκαν» .

Μάλιστα ο 90χρονος εικαστικός τόνισε πως ήθελε να υπερασπιστεί τους ηλικιωμένους: «Οι επιστήμονες φέρθηκαν προσβλητικά στους γέρους. Είχα θυμώσει γιατί έβαζαν τους γέρους σαν να είναι πια “άχρηστοι” ενώ για εμάς είναι ιερά πρόσωπα οι γέροντες είναι αυτοί που μας μόρφωσαν, αυτοί που μας έθρεψαν, αυτοί που κρύβουν μέσα τους όλη την σοφία την ανθρώπινη».




Ουισκόνσιν και Αριζόνα επικύρωσαν τη νίκη του Μπάιντεν

 



Η Αριζόνα επικύρωσε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Σήμερα υπογράψαμε την επικύρωση (των αποτελεσμάτων) των εκλογών του 2020 στην Αριζόνα» ανέφερε μέσω του Twitter ο Νταγκ Ντάσεϊ, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής η οποία πέρασε για πρώτη φορά στους Δημοκρατικούς μετά από περίπου 25 χρόνια.

Ο Μπάιντεν κέρδισε με διαφορά μόλις 10.457 ψήφων σε σύνολο περίπου 3,5 εκατομμυρίων. Η Κέιτι Χομπς, η υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας, που είναι αρμόδια για τις εκλογές, έκανε λόγο για μια διαδικασία που διεξήχθη «με διαφάνεια, ακρίβεια και ισότητα (…) παρά τους πολλούς, αβάσιμους ισχυρισμούς για το αντίθετο».

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του Γουινσκόνσιν επιβεβαίωσε το αρχικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, με τον Τζο Μπάιντεν να αναδεικνύεται νικητής απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε τη νίκη του Μπάιντεν, αφού έγινε ανακαταμέτρηση των ψήφων σε δύο κομητείες της Πολιτείας.





Η Μέρκελ προειδοποίησε για τρίτο κύμα του κορωνοϊού

 



Υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προειδοποίησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες να είναι «πάρα πολύ προσεκτικοί».

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στελέχη της αστυνομίας, στο πλαίσιο του «Διαλόγου με τους πολίτες», η καγκελάριος τόνισε ότι «αν δεν προσέξουμε, θα βρεθούμε αμέσως στο επόμενο κύμα», επισημαίνοντας ότι ο χειμώνας είναι πιο επικίνδυνος. «Πρέπει να αντέξουμε αυτούς τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι τα γρήγορα τεστ δίνουν σαφέστερη εικόνα της κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι αστυνομικοί έδωσαν έμφαση στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν λόγω του νέου κορωνοϊού, όσο και των βίαιων διαδηλώσεων αρνητών της πανδημίας, ενώ ζήτησαν από την Καγκελάριο περισσότερα τεστ για το σώμα και περισσότερη σαφήνεια σε ό,τι αφορά τους κανόνες περιορισμού.

Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της εξέφρασε τον σεβασμό της για το έργο της αστυνομίας στην πανδημία και παραδέχθηκε ότι το σύστημα δέχεται μεγάλη επιβάρυνση: «Ξέρουμε τι κάνετε για μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Αστυνομία είναι μια επαγγελματική κατηγορία η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερη πρόκληση. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι αστυνομικοί ανήκουν σε εκείνους οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, «αν όχι πρώτοι».

Οι αστυνομικοί έθεσαν ακόμη στην καγκελάριο το ζήτημα του εξτρεμισμού στις τάξεις τους, το οποίο έχει απασχολήσει τελευταία έντονα την επικαιρότητα.

Αστυνομικός από την Ερφούρτη υποστήριξε ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ζήτησε συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους.

Από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι τα στελέχη της αστυνομίας ενοχλούνται από γενικεύσεις τέτοιου χαρακτήρα, αλλά τόνισε ταυτόχρονα πως «δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε τέτοια φαινόμενα».


Πηγή



Βελτιωμένη εικόνα αλλά έτσι και χαλαρώσουν τα μέτρα την πατήσαμε

 


Δεν υπάρχει εφησυχασμός, δεν υπάρχει το μειώθηκαν τα κρούσματα ανοίγουμε τα πάντα γιατί μετά θα είμαστε όλοι καταδικασμένοι.

Αισιόδοξα στοιχεία μετά από πολύ καιρό για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Όπως τονίζουν όμως οι ειδικοί αυτό δεν σημαίνει πως έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος, καθώς η βελτίωση αυτή είναι εύθραυστη, με τις επόμενες ημέρες να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες και όσον αφορά τις αποφάσεις για την άρση ή μη των μέτρων. 

Τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση τις τελευταίες ημέρες ενώ και ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει RT έχει πέσει κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση αποκλιμακώνεται.




Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα

 



Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδριάση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα.

Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός..

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο».

Ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ανέφερε:

«Έχουμε μια πολύ πλούσια ημερήσια διάταξη του τακτικού μας Υπουργικού Συμβουλίου και γι’ αυτό και αποφάσισα, για να μην αδικούνται θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά αυτή τη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου να διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις. Θα καλύψουμε, λοιπόν, σήμερα, τη μισή ημερήσια διάταξη, την προγραμματισμένη, και την επόμενη Δευτέρα, την ίδια ώρα, την άλλη μισή.Θα υπάρξει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για να καλύψουμε τις εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου.

Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, ότι η επικαιρότητα εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίζεται από τις εξελίξεις στη μάχη κατά του COVID-19. Γνωρίζετε ότι το Σάββατο μαζί με τον Υπουργό Υγείας βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κατά συνέπεια, οφείλω να τονίσω ότι στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Να τονίσω ακόμα μία φορά ότι η καλύτερη συμπαράσταση όλων μας στο μεγάλο αγώνα τον οποίο δίνουν οι υγειονομικοί μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι να κάνουμε το προφανές, να συνεχίσουμε με απόλυτη προσήλωση να ακούμε τις εντολές των ειδικών.

Η ατομική ευθύνη, η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί πλέον επίκληση, είναι ένα καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και σε όλους τους συμπολίτες μας. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Αυτές τις κατευθύνσεις καλούμαστε να υπηρετήσουμε και εμείς και εσείς στα Υπουργεία σας, στους εποπτευόμενους Οργανισμούς, σε κάθε τομέα της δράσης μας, αλλά και με το καθημερινό μας παράδειγμα.

Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο έχει ήδη εκπονήσει ένα πολύ αναλυτικό σχεδιασμό για τη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού. Θα υπάρξει μια πολύ εμπεριστατωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Το εμβόλιο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, θα είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός, γι’ αυτό όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη στην κοινή γνώμη, για το πόσο απαραίτητο είναι να εμβολιαστούμε όλοι, πάντα υπακούοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές που θα μας υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμού. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους.

Δυο κουβέντες για τη σημερινή μας συνεδρίαση. Τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν αυτή την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα συζητήσουμε και άλλα, όμως, πολύ σημαντικά θέματα, όπως δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας που αφορούν κύρωση συμβάσεων δωρεάς προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πόσο σημαντική είναι αυτή η Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα, με την Κοινωνία των Πολιτών, ώστε όλοι μαζί να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα συζητήσουμε το κρίσιμο πλάνο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος θα μας παρουσιάσει το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, με σκοπό να αναδασώσουμε παραπάνω από 500.000 στρέμματα την επόμενη πενταετία. Και βέβαια θα γίνει και από τον κ. Πιερρακάκη η παρουσίαση της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ένα πολύ σημαντικό κείμενο, το οποίο δεν περιορίζεται απλά σε γενικές διατυπώσεις και σε αφηρημένους στόχους, αλλά προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια τα κρίσιμα εκείνα έργα τα οποία θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας».