Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Συνελήφθησαν νεαροί που είχαν ρημάξει εκκλησίες στο Λουτράκι

 


Οπως φαίνεται στο βίντεο του korinthostv.gr, οι τρεις νεαροί έχουν εισέλθει εντός του ιερού ναού, από μια είσοδο στο πλάι. Την ώρα που παραβιάζουν την πόρτα ακούγεται ο συναγερμός, αλλά αυτό τους αφήνει απτόητους, καθώς κατευθύνονται προς το παγκάρι, όπου προσπαθούν να αρπάξουν ότι χρήματα έχει μέσα. Στην συνέχεια ψάχνουν να πάρουν και άλλα πολύτιμα αντικείμενα εντός του ναού και τρέπονται σε φυγή με τα κλοπιμαία.




Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. 

«Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, δεκατρείς περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών αυτών σε Ιερούς Ναούς, στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.

Για τις υποθέσεις αυτές, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην Αττική, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Κορινθίας, συνελήφθησαν 2 ημεδαποί, ηλικίας 25 και 26 ετών, αντίστοιχα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμορία,διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών αυτών, ενώ αυτή περιλαμβάνει ακόμη έναν 19χρονο ημεδαπό καθώς και άγνωστους συνεργούς τους.

Ειδικότερα, από την εμπεριστατωμένη αστυνομική διερεύνηση, που διεξήχθη από το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από την 21.3.2023 έως και την 1.3.2024, οι ανωτέρω συμμετείχαν σε συμμορία με σκοπό την τέλεση κλοπών σε Ιερούς Ναούς στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.

Συγκεκριμένα, είχαν διαπράξει συνολικά -7- περιπτώσεις αποπειρών κλοπής και -6- περιπτώσεις κλοπών, όπου είχαν αφαιρέσει, μεταξύ άλλων, χρήματα, τάματα και εικόνες, αποκομίζοντας έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις -12.000- ευρώ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες τους, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των -400- ευρώ, -1- κινητό τηλέφωνο και -1- όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου για την ταυτοποίηση των άγνωστων συνεργών τους».




Τέσσερις νεκροί και πολλοί τραυματίες σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Καλιφόρνια


 

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες σε περιστατικό που σημειώθηκε σε κατοικία στο Κινγκ Σίτι της Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές.

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής έπειτα από πάρτι σε ένα κτίριο κατοικιών όπου τρεις άνδρες βρέθηκαν νεκροί μέσα στον χώρο φέροντας τραύματα από σφαίρες και μια γυναίκα μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τρεις άλλοι άνδρες που έφεραν τραύματα από σφαίρες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην πόλη Σαλίνας για ιατρική παρακολούθηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εστάλη με email από το αστυνομικό τμήμα του Κινγκ Σίτι.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρεις άνδρες βγήκαν από όχημα και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν στον κήπο της κατοικίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.




Κλειστές οι τράπεζες από Παρασκεύη 29 Μαρτίου έως Δευτέρα 2 Απριλίου

 


Από την Παρασκευή 29 Μαρτίου μέχρι και τη Δευτέρα 1 Απριλίου το τραπεζικό σύστημα κατεβάζει ρολά. 

Προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι καταναλωτές σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές τις τελευταίες μέρες του μήνα.

Ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται για όσους έχουν οφειλές, δόσεις και καταληκτικές ημερομηνίες.

Οι τράπεζες έχουν ενημερώσει ότι «λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 2 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη».

Οι μεταφορές εντός της ίδιας τράπεζας αναμένεται να εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τρίτη 2 Απριλίου.

Οι ίδιες αναφορές σημειώνουν πως για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τρίτη 2 Απριλίου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απρίλιου.



Πρόστιμο 742.000 ευρώ στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών, «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ»

 



Πρόστιμο ύψους 742.000 ευρώ, στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ» επιβλήθηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.



Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το πρόστιμο επιβλήθηκε για παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Συγκεκριμένα, ύστερα από τη διενέργεια επισταμένων ελέγχων σε 72 κωδικούς προϊόντων (1/7/2023 έως 30/9/2023), διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε 50 κωδικούς αποκόμιζε μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους από αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η μάχη για την καταπολέμηση της ακρίβειας και των φαινομένων αισχροκέρδειας είναι συνεχής και καθημερινή. Οι έλεγχοι είναι διαρκείς, θα εντείνονται και όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα. Δεν εφησυχάζουμε μέχρι να επικρατήσει η τάξη και η ευνομία σε όλη την αγορά. Η πάταξη κάθε παράνομης δραστηριότητας και η προστασία των καταναλωτών είναι υποχρέωσή μας. Μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η εφαρμογή του νόμου και η στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό».

Η απάντηση της εταιρείας

Σε απάντηση του από 4.3.2024 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης περί επιβολής στην «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ» προστίμου ύψους €742.000 ευρώ για δήθεν παράβαση της διάταξης του άρθρου 54 του ν.5045/29.7.2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας και προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η εταιρεία γνωστοποιεί τα κάτωθι:


1. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 54 του Ν. 5045/2023 «… απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021».


2. Στο πλαίσιο ελέγχου η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και ελέγχθηκαν συνολικά εβδομήντα οκτώ (78) κωδικοί προϊόντων, για είκοσι οκτώ (28) εκ των οποίων κρίθηκε ότι τηρήθηκε η προαναφερθείσα διάταξη και ουδέν πρόστιμο επιβλήθηκε.


3. Για πενήντα (50) κωδικούς προϊόντων κρίθηκε ότι κατά την ελεγχόμενη περίοδο από 02.10.2023 μέχρι 31.10.2023 η εταιρεία δήθεν εμφάνισε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από το ίδιο χρονικό διάστημα του έτους 2021.


Ως εκ τούτου, η «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ» δηλώνει ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος της ότι:


1. η έκθεση ελέγχου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίθει λαθών και ανακριβειών, καθότι δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό του μεικτού περιθωρίου κέρδους το κόστος παραγωγής των προϊόντων, το οποίο για τα προϊόντα αυτά υπολογίζεται λογιστικώς σε τριμηνιαία βάση.


2. ουδέποτε αποκόμισε, κατά τρόπο παράνομο ή αθέμιτο, κέρδη από τη διάθεση των προϊόντων της στο καταναλωτικό κοινό.


3. προτίθεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια προς ακύρωση της απόφασης επιβολής προστίμου και προς αποκατάσταση της εταιρικής φήμης της.



ΕΔΕ από Γεωργιάδη για το Θεαγένειο και την κόντρα γιατρών: Δεν θα παίξει κανείς πολιτικά παιχνίδια κατά του ΕΣΥ

 


Επείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την ανάρτηση φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγένειου Νοσοκομείου, Δημήτρη Τζιλβέ, που απεικονίζει ασθενή ξαπλωμένο σε καρέκλες, επειδή δεν υπήρχε δωμάτιο ανάνηψης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για απαράδεκτη εικόνα, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος ενημερώθηκε πως εκείνη την στιγμή υπήρχαν πολλά διαθέσιμα κρεβάτια σε άλλο όροφο του νοσοκομείου.

Ανέφερε ότι ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής διεκδικεί κρεβάτια στον δικό του όροφο και μίλησε για εσωτερική κόντρα μεταξύ των γιατρών. «Δεν θα παίξει κανένας πολιτικά παιχνίδια με τους άρρωστους και κατά του ΕΣΥ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.





Ομολογία Αρβανίτη ότι αυτός έγραψε το ανθελληνικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για να κοπούν κονδύλια της ΕΕ στην Ελλάδα

 



Σίγουρα δεν περιμέναμε τον ίδιο τον Αρβανίτη να το ομολογήσει, γιατί το είχαμε καταλάβει όλοι οι Έλληνες πολίτες, όπως είχαμε καταλάβει εδώ και χρόνια, και ποιοι είναι οι "Έλληνες" ευρωβουλευτές που λειτουργούν ανθελληνικά.

Στην ομολογία ότι ο ίδιος συνέβαλε στη ανθελληνική συγγραφή του άρθρου του ψηφίσματος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το δήθεν κράτος δικαίου στην Ελλάδα που προβλέπει αναστολή ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη χώρα, προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης. 

Μάλιστα, είναι περήφανος για την ανθελληνική του στάση, και ο ίδιος καυχήθηκε για αυτή του την ενέργεια, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη χώρα μας, στη συκοφάντηση της οποίας επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτα βιολιά τον Αρβανίτη και την ανθέλληνα Ολλανδή ευρωβουλευτή Σόφι ιν’τ Βελντ που θέλουν ξεκάθαρα να κάνουν κακό στην Ελλάδα.

Με την ομολογία και τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αρβανίτης δείχνει ότι το ψήφισμα κατά της Ελλάδας όχι μόνο ενορχηστρώθηκε, αλλά γράφτηκε από το ίδιο το κόμμα της λεγόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη

Ο Κώστας Αρβανίτης ομολόγησε με θράσος και σε όλους τους Έλληνες, «εγώ προσωπικά έγραψα το τελευταίο άρθρο» του ψηφίσματος που προβλέπει την αναστολή των κονδυλίων στη χώρα. «Φώναζαν στην κυβέρνηση ότι είμαστε ανθέλληνες και πώς είναι δυνατόν να το κάνουμε και το ψηφίσαμε. Τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε κιόλας», είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι ναι είναι ανθέλληνας Συριαζαίος.

Ο Κώστας Αρβανίτης διευκρίνισε μάλιστα, χωρίς καμία αναστολή ή ντροπή, και το περιεχόμενο του άρθρου που συνέδραμε. «Στο άρθρο 27 που συνέβαλα ουσιαστικά λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία, θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με αυτό, αλλιώς θα κοπούν τα κονδύλια της ΕΕ».

Απλά ΝΤΡΟΠΗ του και ΝΤΡΟΠΗ σε όλον τον ΣΥΡΙΖΑ.





CNN για Ελλάδα: Έγινε χώρα-πρότυπο για την ΕΕ - Η χώρα άλλαξε δραστικά με την διακυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη

 



«Το έθνος που κάποτε ήταν ο “ασθενής” της Ευρώπης, θεραπεύτηκε. Η χώρα που κάποτε απειλούσε να βουλιάξει το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει γίνει τώρα το πρότυπο της επιτυχίας του. Οι Έλληνες έβαλαν μυαλό, απέρριψαν τον λαϊκισμό και υιοθέτησαν λογικές οικονομικές πολιτικές».

Εύσημα απέδωσε στην Ελλάδα ο κορυφαίος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN Fareed Zakaria στην εβδομαδιαία εκπομπή του, αναφέροντας με έμφαση ότι η εικόνα της χώρας άλλαξε δραστικά από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο  Fareed Zakaria διέτρεξε την πορεία της ελληνικής οικονομίας από «χαμένη υπόθεση», που αναζητούσε πακέτα διάσωσης από μια «εξοργισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως είπε χαρακτηριστικά, σε μια οικονομία που «αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αρκετά συναπτά έτη και θα το επαναλάβει το 2024».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία αξιολόγησε ως «μια συμβολική νίκη για μια χώρα που χρεοκόπησε το 2015, αλλά και μια οικονομική νίκη, επειδή αυτό σημαίνει περισσότερες ξένες επενδύσεις».

Ο Fareed Zakaria ανέδειξε το ρόλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι από το 2019 που εξελέγη «μείωσε τους φόρους, εργάστηκε για τον εξορθολογισμό των κρατικών υπηρεσιών και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Αυτό βοήθησε τη χώρα να επιτύχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη και να αποπληρώσει δισεκατομμύρια χρέους νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα» και πρόσθεσε: «οι ψηφοφόροι τον αντάμειψαν αδρά, επανεκλέγοντάς τον πέρυσι με συντριπτική πλειοψηφία».

Ο κορυφαίος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN, αναφέρθηκε και στην εμβληματική μεταρρύθμιση της ισότητας στο γάμο επισημαίνοντας ότι «τον περασμένο μήνα η Ελλάδα νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν η Ελλάδα απλώς να πλησιάζει τη Δύση, αλλά στο ανατολικό μισό της Ευρώπης, καθιστά τη χώρα ηγέτιδα. Κάνει επίσης την Ελλάδα το πρώτο ορθόδοξο χριστιανικό έθνος που κάνει αυτό το προοδευτικό βήμα».



«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου


 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το όνομα, το σύμβολο και τη διακήρυξη του κόμματος του που ιδρύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου. 

Η παρουσίαση έγινε από τον Έβρο και το όνομα του κόμματος είναι «Δημοκράτες».

Όπως είπε είναι «ένα κόμμα πατριωτικό, λαϊκό, πολιτικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, ψηφιακό, πολυσυλλεκτικό» και πρόσθεσε οτι «Είμαστε Έλληνες στην ενωμένη Ευρώπη και θα παλέψουμε και από εκεί για την πατρίδα μας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Ευρώπη των πολιτών». Το μπλε και το κόκκινο στον λογότυπο των «Δημοκρατών» συμβολίζουν τον ταυτόχρονο πατριωτικό και λαϊκό χαρακτήρα του νέου κόμματος.  

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε για την παρουσία του στον Έβρο ότι «στέλνω ένα μήνυμα από εδώ, από ένα μετερίζι όπου οι Έλληνες φυλάμε Θερμοπύλες, που πρόσφατα, το 2020, αποκρούσαμε μια απόπειρα εισβολής. Ένα μήνυμα φεύγει από εδώ και πηγαίνει σε όλους τους Ευρωπαίους: ότι μόνο ενωμένοι και ασφαλείς θα παλέψουμε, θα αγωνιστούμε με επιτυχία για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Με δυναμισμό, με μετριοπάθεια, με κοινή λογική εμείς οι "Δημοκράτες" ξεκινάμε τον αγώνα για την καλύτερη Ελλάδα που έχουμε μέσα μας» κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.  







Κοντονής : Υπήρχε παραϋπουργείο Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ - Έπαθα σκοτοδίνη όταν είδα τον φάκελο με τα 10 ονόματα πολιτικών προσώπων

 


Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής μιλώντας σήμερα στο Open για την υπόθεση Novartis μετά την αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα που είπε ότι υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς της υπόθεσης, ανέφερε πως έπαθε σκοτοδίνη όταν είδε ότι στον φάκελο της υπόθεσης Novartis διώκονται 10 πολιτικά πρόσωπα.

Μάλιστα ο κ.Κοντονής πρόσθεσε πως ότι μόλις διαβιβάστηκε ο φάκελος στο γραφείο του και είδε τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που βρίσκονται σε αυτόν, προκειμένου να τον διαβιβάσει στη Βουλή, είδε «ανθρώπους που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να είχαν καμία ευθύνη».

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως εκείνη την ημέρα συναντήθηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και στάθηκε σε τρία σημεία. Την επίσκεψη του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, γεγονός για το οποίο ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα.

Το δεύτερο σημείο ήταν η δήλωση του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο οποίος δήλωσε ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες. Μάλιστα πρόσθεσε πως «δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα το έλεγε μέλος της κυβέρνησης. Είχα έντονο διάβημα: τι είναι αυτά που ακούμε».

Και το τρίτο σημείο είναι πως έμεινε άναυδος με στοιχεία από τις καταθέσεις όπως αυτή προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος ανέφερε «είδα τον τάδε να μπαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου με μια τροχήλατη βαλίτσα και πιθανόν στη βαλίτσα να ήταν λεφτά, αυτό ήταν ακατανόητο».

Η συνέντευξη Σταύρου Κοντονή

Για τη σκευωρία Novartis

Σταύρος Κοντονής: «Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι το σκάνδαλο Novartis, ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο οικονομικό - εκτόξευσε τη φαρμακευτική δαπάνη σε δυσθεώρητα ύψη σε μια δεκαετία και συνέχισε μάλιστα και την περίοδο των μνημονίων αυτή η δουλειά. Επομένως, υπήρχε θέμα εδώ. Όταν εγώ έστειλα την υπόθεση στη δικαιοσύνη, ως υπουργός Δικαιοσύνης - διότι είδα δημοσιεύματα, ανακρίσεις στην Αμερική και τι παρατήρησα; Ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στην οποία προΐστατο τότε ο κύριος Παπαγγελόπουλος, ώς αρμόδιος υπουργός, είχε μαύρα μεσάνυχτα. Δεν έδιναν καμία σημασία. Όταν λοιπόν την έστειλα, η κυρία Ράικου -η οποία τότε ήταν εισαγγελέας καταπολέμησης της Διαφθοράς και άρχισε μια έρευνα εις βάθος. Και αυτή η έρευνα είχε φέρει αποτελέσματα, γιατί είχαν ανακαλυφθεί σωρεία ιατρών -και του ΕΣΥ και ιδιώτες- οι οποίοι συνταγογραφούσαν παράνομα».


Παναγιώτης Στάθης: «Πολιτικές απολήξεις είχε;»


Σταύρος Κοντονής: «Τότε που ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης, πέρναγε από το μυαλό μου ότι ενδεχομένως να υπάρχει κάποια εμπλοκή πολιτικών προσώπων, που ήταν υπουργοί Υγείας. Θα μπορούσε. Αλλά αυτό θα έπρεπε να προκύψει με επαρκείς ενδείξεις, τουλάχιστον. Αυτό που σας περιγράφω τώρα, μετεστράφη από όταν ανέλαβε η κυρία Τουλουπάκη, σε μια κατάσταση η οποία περιγράφεται όσο πιο γλαφυρά γίνεται, με τη δίωξη των 10 πολιτικών προσώπων. Τους οποίους, όταν είδα εγώ τα ονόματά τους -όταν διαβιβάστηκε ο φάκελος στο γραφείο μου, για να τον διαβιβάσω κι εγώ περαιτέρω στη Βουλή- ειλικρινά σας λέω, έπαθα σκοτοδίνη. Γιατί εκεί είδα ανθρώπους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να έχουν καμία ευθύνη. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο κύριος Πικραμένος; Ο Στουρνάρας; Ο Βενιζέλος; Ο Σαμαράς; Κουτρουμάνης; Δεν προέκυπτε δηλαδή από πουθενά».


Παναγιώτης Στάθης: «Τότε, γιατί μπήκαν; Υπήρξαν αναφορές, με κάποιους προστατευόμενους μάρτυρες, τους είδαμε».


Σταύρος Κοντονής: «Εγώ έχω καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο, για τη συγκεκριμένη υπόθεση -δεν έφτασε, αλλά ρωτήθηκα κάποια πράγματα- και είχα καταθέσει στην Ειδική Ανακρίτρια, η οποία ήταν μέλος του Αρείου Πάγου-»


Γιάννης Κολοκυθάς: «Γιατί αυτά τα ονόματα όλα, κύριε Κοντονή;»


Advertisement

Σταύρος Κοντονής: «Από όλα αυτά που έχουν γίνει και τα σκέφτομαι και εγώ τώρα, θεωρώ ότι υπήρξε μια προσπάθεια εμπλοκής πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ο Πικραμένος γιατί δεν ήταν, δεν το έχω καταλάβει».


Μανώλης Αναγνωστάκης: «Τότε, το σκεφτήκατε αυτό, ότι μπορεί να είναι - από τη στιγμή που το είδατε και σκεφτήκατε "τι γίνεται εδώ";»


Παναγιώτης Στάθης: «Όχι, υπήρχαν όμως δυο στοιχεία».


Γιάννης Κολοκυθάς: «Πήρατε τον Τσίπρα τηλέφωνο, να πείτε τι γίνεται εδώ πέρα;»


Σταύρος Κοντονής: «Αμέσως. Μου είπε "έλα από εδώ και θα τα πούμε" και το βράδι ήμουν στο γραφείο του (...) Υπήρχαν 2 στοιχεία και ένα τρίτο. Το πρώτο ήταν, ότι εκείνο το πρωί, εκείνης της ημέρας που διαβιβάστηκε η δικογραφία, μεταξύ των άλλων συναδέλφων σας και ο κύριος Στάθης, με είχε πάρει τηλέφωνο να μου πει ότι "ο κύριος Τζανακόπουλος, είναι στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τι γίνεται;" - εγώ δεν ήξερα τίποτα».


Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ως τι πήγε ο κύριος Τζανακόπουλος;»


Σταύρος Κοντονής: «Αυτό ήταν μια έντονη συζήτηση που είχα, εκείνο το βράδυ».


Παναγιώτης Στάθης: «Έγινε χαμός, σε όλα τα μέσα -»


Σταύρος Κοντονής: «Το δεύτερο, ήταν η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες. Και το τρίτο ήταν κάποιες καταθέσεις που είδα -,»


Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ο κύριος Πολάκης δηλαδή ήταν αυτός. Από πού κι ως πού τους γνώριζε;»


Σταύρος Κοντονής: «Σε αυτό, ο διάλογος που είχα, ήταν πάρα πολύ έντονος (...) εκεί είχα ένα έντονο διάβημα, "τι είναι αυτά που ακούμε;". Υπήρχε και ένα τρίτο, ότι είχα δει κάποια στοιχεία από τις καταθέσεις, τα οποία εμένα με άφησαν άναυδο. Δηλαδή, να καταθέτει μάρτυρας προστατευόμενος και να λέει ότι "είδα τον τάδε, που έμπαινε στο Μέγαρο Μαξίμου με μια τροχήλατη βαλίτσα και πιθανόν στην βαλίτσα να ήταν λεφτά", αυτά είναι ακατανόητα πράγματα. Παραμονές της "πτώσης της Πομπηίας" το 2019, όταν φαινόταν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί, η κυρία Τουλουπάκη έβγαζε τη μια μετά την άλλη, στο αρχείο, έτσι;»


Παναγιώτης Στάθης: «Το βράδυ που έγινε η σύσκεψη στο Μαξίμου, το βράδυ που πήγε η δικογραφία στη Βουλή και άρχισε να διαρρέεται παντού και να βγαίνει προς τα έξω, ότι είναι 10 πολιτικά πρόσωπα σημαίνοντα, τα οποία ενδεχομένως να αρθεί η ασυλία τους, να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Στο Μαξίμου έγινε μια σύσκεψη. Εσείς ως υπουργός Δικαιοσύνης, ήσασταν παρών. Όπως ήταν και ο πρωθυπουργός βεβαίως και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο κύριος Παπαγγελόπουλος . Τι ειπώθηκε;»


Σταύρος Κοντονής: «Δεν θα σας πω. Σας είπα ότι κατέθεσα εν πρώτοις την απορία μου, πώς έχουμε φτάσει εδώ σε αυτά τα 10 πολιτικά πρόσωπα, είδα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία μου επιβεβαίωσαν αυτούς τους φόβους και ειλικρινώς σας λέω, μετά την τροπή που πήρε το πράγμα, με την αποχώριση της Ράικου -»


Παναγιώτης Στάθης: «Σκευωρία η Novartis ήταν;»


Σταύρος Κοντονής: «Για αυτό το πράγμα, η δικαιοσύνη έχει μιλήσει. Εγώ θεωρώ ότι εκείνη την περίοδο είχε στηθεί ένα παρά-υπουργείο Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου-»


Παναγιώτης Στάθης: «Από ποιον;»


Σταύρος Κοντονής: «Στο Μέγαρο Μαξίμου, από ποιον στήνεται το παρά-υπουργείο; Για αυτό μου κάνει εντύπωση αυτά που λέει σήμερα. Θα πρέπει να πει, ποιες ήταν οι ατυχείς επιλογές, πώς υλοποιήθηκαν και με ποιους. Ποιοι τις υλοποίησαν;»


Για τις τηλεοπτικές άδειες

Παναγιώτης Στάθης: «Τηλεοπτικές άδειες. Συμμερίζεστε την άποψη του πρωθυπουργού, ότι ήταν ατυχείς οι χειρισμοί;»


Σταύρος Κοντονής: «Οι χειρισμοί κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Η κρίσιμη αυτή διάταξη, κρίθηκε αντισυνταγματική. Εγώ τότε ήμουν υφυπουργός αθλητισμού. Είχα πει μάλιστα τότε, στον Νίκο Παππά, "μου φαίνεται ότι δεν περπατάει από την άποψη του συντάγματος"».


Μανώλης Αναγνωστάκης: «Να σας πω, μήπως γράψατε εσείς τον νόμο;»


Σταύρος Κοντονής: «Τον νόμο τον έγραψε άλλος, ο οποίος υπερηφανευόταν όταν τον έγραψε, αλλά όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός, το ξέχασε ότι τον έγραψε. Ποιος έλεγε ότι τον έγραψε».


Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ποιος "έλεγε" ότι τον έγραψε».


Γιάννης Κολοκυθάς: «Είναι ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ;»


Σταύρος Κοντονής: «Ναι, είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχα πει τότε στον Νίκο τον Παππά, "Νίκο, βλέπω ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα". Γιατί η αρχή αυτή, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Δεν είναι τόσο εύκολο το ζήτημα. Αλλά και ο Νίκος τότε -ο οποίος σήκωνε ένα σταυρό στην ουσία, από όλο αυτό το πράγμα, ανεξάρτητα αν γίναν μετά εκ μέρους του άλλα λάθη-, μου λέει "οι νομικοί μας λένε ότι είναι μια χαρά».


Παναγιώτης Στάθης: «Πάνω στον Παππά είχε προσωποποιηθεί όλο αυτό το θέμα των τηλεοπτικών αδειών».


Σταύρος Κοντονής: «Άδικο. Πολύ άδικο».


Μανώλης Αναγνωστάκης: «Γιατί άδικο;»


Σταύρος Κοντονής: «Διότι αυτές δεν ήταν αποφάσεις, τις οποίες έπαιρνε ο Παππάς».


Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ποιος τις έπαιρνε;»


Σταύρος Κοντονής: «Τις έπαιρνε ένας αριθμός ανθρώπων, ο οποίος ήταν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του».


Γιάννης Κολοκυθάς: «Ήταν απόφαση Τσίπρα δηλαδή, οι τηλεοπτικές άδειες».


Σταύρος Κοντονής: «Δεν μπορώ να το προσωποποιήσω, αλλά σίγουρα σε αυτούς τους ανθρώπους, προΐστατο ο πρωθυπουργός. Ήταν δυνατόν, για ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός να μην ελέγχει την πορεία της υπόθεσης; Το θεωρώ αδιανόητο».


Μανώλης Αναγνωστάκης: «Όχι μόνο ενημερωμένος, αλλά έλεγχε λέτε».


Σταύρος Κοντονής: «Απολύτως».


Παναγιώτης Στάθης: «Θεωρείτε ότι έγινε προσπάθεια ποδηγέτησης της ενημέρωσης;»


Σταύρος Κοντονής: «Εμένα μου είχε κάνει αρνητική εντύπωση και το είχα πει (...) εκείνο που μου είχε κάνει εντύπωση, ήταν η ιστορία με το ινστιτούτο της Φλωρεντίας και τα 4 κανάλια. Εκείνη την περίοδο λειτουργούσαν περισσότερα από τέσσερα».


Παναγιώτης Στάθης: «Έξι


Σταύρος Κοντονής: «Έξι; Και βάλτε και κάποια άλλα τα οποία ήταν στο λεκανοπέδιο, ακόμη περισσότερα. Υπήρχαν σημεία, τα οποία δεν ήταν τιμητικά».




392 συλλήψεις και 5.457 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τελευταίο εικοσιτετράωρο για πρόληψη της εγκληματικότητας

 


Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά -26.769- άτομα και -19.481- οχήματα, ενώ

συνελήφθησαν -392- άτομα για διάφορα αδικήματα,

προσήχθησαν -1.113- άτομα,

βεβαιώθηκαν -5.457- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., –43– για παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και –5– για ηχόμετρα, ενώ

ακινητοποιήθηκαν -397- οχήματα.

Οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.





Σοκαριστική καταγγελία για πλήρωμα του ΕΚΑΒ – Αρνήθηκε να μεταφέρει στην Αθήνα 7χρονο κοριτσάκι που κινδύνευε

 


Ο πατέρας της 7χρονης υποστηρίζει ότι το ΕΚΑΒ στα Γιάννενα δεν εκτέλεσε τη διακομιδή της μικρής στο Παίδων της Αθήνας. Ο λόγος; Επειδή έληγε η βάρδια του πληρώματος!

Το ΕΚΑΒ αρνείται το περιεχόμενο της καταγγελίας, αλλά ο πατέρας της 7χρονης στα Γιάννενα επιμένει.

Στα Γιάννενα, ο πατέρας μίας 7χρονης αναγκάστηκε όπως καταγγέλλει να μεταφέρει μόνος το παιδί του στο νοσοκομείο, γιατί έληγε η βάρδια του ΕΚΑΒ.

Η μικρή νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την Κυριακή κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, καθώς είχε απόστημα στην τραχηλική χώρα και κινδύνευε να πάθει ασφυξία.

Το χρονικό της ντροπής

Στις 02:00 τα ξημερώματα η παιδίατρος κάλεσε το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων προκειμένου να διακομιστεί στο Παίδων, ωστόσο μία ώρα αργότερα το ΕΚΑΒ τους ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να γίνει η μεταφορά γιατί έληγε η βάρδια του πληρώματος.

Ο τηλεφωνητής του ΕΚΑΒ του είπε πως το πλήρωμα αρνείται τη διακομιδή γιατί 8 η ώρα…. έληγε η βάρδιά του και του συνέστησε να καλέσει το 166 και να γίνει επίσημα το αίτημα για να μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Στις 2.20 γιατρός με τον πατέρα καλούν το 166 και κάνουν το αίτημα για ασθενοφόρο. Στις 3.30 τους καλούν από το ΕΚΑΒ και τους είπαν πως θα ήταν οριακό αν θα προλάβει το ασθενοφόρο να φτάσει στο Παίδων καθώς στις 8 τέλειωνε η βάρδιά του.

Ο πατέρας αποφάσισε στις 4.25 το πρωί να φύγει από τα Γιάννενα με το αυτοκίνητό του και να είναι στις 7.30 το πρωί στο Παίδων.


Πηγή



Σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου σχετικά με τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 – «Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες»

 



Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/31/ΕΚ («Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες»)».

  • Το Σχεδίου Νόμου διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της «Πράξης» για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act), μίας ιδιαιτέρα σημαντικής νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα.
  • Η «Πράξη» στοχεύει στις διαδικτυακές πλατφόρμες, με έμφαση στις λεγόμενες «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες», όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι μηχανές αναζήτησης, οι οποίες ενέχουν ιδιαίτερους κινδύνους όσον αφορά στη διάδοση παράνομου περιεχομένου και στην πρόκληση ζημίας σε κοινωνικό επίπεδο.
  • Μέχρι σήμερα έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 μεγάλες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης και συγκεκριμένα οι εξής: Alibaba Ali Express, Amazon Store, Apple AppStore, Pornhub, Booking.com, Google Search, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Youtube, Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Stripchat, TikTok, X (πρώην Twitter), XVideos, Wikipedia, Zalando, Bing.
  • Η «Πράξη» αποτελεί τομή σε επίπεδο Ε.Ε, καθώς βελτιώνει σημαντικά τους μηχανισμούς αφαίρεσης παράνομου περιεχομένου και δημιουργεί ισχυρότερη δημόσια εποπτεία των διαδικτυακών πλατφορμών,  παρέχοντας ενιαίο και ομοιόμορφο πλαίσιο σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • Στόχος της «Πράξης» είναι η βελτίωση της προστασίας των χρηστών στο διαδίκτυο με έμφαση στην καταπολέμηση της διακίνησης παράνομου περιεχομένου, στην παραπληροφόρηση, όπως για παράδειγμα η δημοσίευση παραπλανητικών διαφημίσεων ή προϊόντων, που έχουν προκύψει από deep fake επεξεργασία, καθώς και στην προστασία ανηλίκων.


Το ΕΛΚ με ψήφισμά του καλεί την ΕΕ να εφαρμόσει άμεσα τις προτάσεις της Ελλάδος για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα

 


Οι  Υπουργοί Γεωργίας της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνυπογράφουν κοινή επιστολή για την ανάγκη λήψης  μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία.

Στο κείμενο της Επιστολής, γίνεται ρητή αναφορά στο γεγονός πως τα μέτρα που προτείνει το ΕΛΚ για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου πανευρωπαϊκά, αποτελούν προτάσεις της Ελλάδας που πλέον υιοθετούνται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα:

  • Ενίσχυση του γεωργικού αποθεματικού και ειδικότερα με την απλούστευση και τη βελτίωση της εφαρμογής του.
  • Εφαρμογή ενός εθελοντικού εργαλείου ad hoc διαχείρισης κρίσεων με τη χρήση κατ' ανώτατο όριο του 2% του εθνικού κονδυλίου του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΓΠ (όπως προτείνεται από την Κροατία – Σλοβενία).
  • Δημιουργία νέου ταμείου αποκλειστικά αφιερωμένου στην κάλυψη των απωλειών αγροτικής παραγωγής που προκαλούνται από το κλίμα.

Το ψήφισμα του ΕΛΚ υιοθετεί τη νέα πραγματικότητα στον πρωτογενή τομέα. Είναι παρήγορο που ακόμα και χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που ήδη βιώνει ο ευρωπαïκός Νότος.



Σε τι συνίσταται το “φινλανδικό μοντέλο” στρατιωτικής θητείας

 


Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Φινλανδία, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημερώθηκε αναλυτικά για το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας και εφεδρείας. Επισημαίνεται ότι στις φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις  η μέθοδος κατάρτισης των στρατευσίμων και των εφέδρων αξιοποιεί και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Στόχος της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η υψηλού επιπέδου και αποδοτική εκπαίδευση, σε αντικείμενα που μπορούν να είναι ωφέλιμα ακόμα και στην πολιτική τους ζωή, με προοπτική αξιοποίησης στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

  • Με το πέρας της θητείας τους οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν πιστοποιητικό, με το οποίο αναγνωρίζεται η εκπαίδευση και η πρακτική εξάσκηση των καθηκόντων τους.
  • Μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους επίσης, οι έφεδροι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες, παραμένουν στην εφεδρεία και προβλέπεται η τακτική τους επανεκπαίδευση.
  • Οι έφεδροι εθελοντικά μπορούν να συμμετέχουν σε εθνικές ασκήσεις ή εκπαιδεύσεις που διοργανώνονται από τον «Οργανισμό Εκπαίδευσης Εθνικής Άμυνας».

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές νομοθετηθούν στη χώρα μας για τη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής θητείας θα εφαρμοστούν σταδιακά.



Τροπολογία για την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και για το επίδομα μητρότητας


 

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που περιλαμβάνει την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και το επίδομα μητρότητας.

Από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφερόμενη στην «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» είπε:

  • Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Η οικονομία μας καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
  • Δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να έχει ενεργό ΑΜΚΑ και να στερείται το δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο … η δυνατότητα αυτή δόθηκε το 2014, δηλαδή πριν από 10 χρόνια, όταν Κυβέρνηση ήταν και πάλι η ΝΔ.
  • Tα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και οι χρονίως πάσχοντες, καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συντογραφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων, όπως προβλέπει προγενέστερη απόφασή του 2022.
  • Ασφαλιστική Ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και μη, που έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση.
  • Η κατ’ εξαίρεση ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, αφορά σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και στις οικογένειές τους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές και σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018. Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και οι άνεργοι αυτών των περιοχών καθώς και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας.
  • Η εξυπηρέτηση των πολιτών για τη χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας γίνεται χωρίς ραντεβού.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και δύο ουσιαστικές διασαφηνίσεις  ως προς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας και ως προς τη μεταβίβαση αυτής στον άλλο γονέα. Με βάση αυτές τις αλλαγές:

  • Η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ. Η Δ.ΥΠ.Α. καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό.
  • Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητάς της στον πατέρα. Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής Προστασίας μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

 



Τραγωδία των Τεμπών: Η αλήθεια δεν αργεί

 


Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη:

  • Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. …
  • Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει.
  • Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις


Γυναίκα αστυνομικός έσωσε γυναίκα από αποκεφαλισμό στο Πακιστάν: Την κατηγόρησαν για βλασφημία λόγω του φορέματός της



Σε δημόσια επιβράβευση της γυναίκας αστυνομικού που έσωσε μια γυναίκα από το λιντσάρισμα του όχλου που την κατηγορούσε για βλασφημία λόγω του φορέματός της προχώρησαν οι αρχές του Πακιστάν.

Το περιστατικό συνέβη σε εστιατόριο στη Λαχώρη, όταν πολίτες θεώρησαν προσβολή τα αραβικά που αναγράφονταν στο φόρεμα της γυναίκας.



Σύμφωνα με το Sky News, στο φόρεμα ήταν γραμμένη η λέξη «halwa» που σημαίνει «όμορφη» στα αραβικά, αλλά ο όχλος θεώρησε εσφαλμένα ότι ήταν στίχος από το Κοράνι.

Στο βίντεο από το επεισόδιο ακούγονται να φωνάζουν προς τη γυναίκα να βγάλει το φόρεμά της, με ορισμένους να ζητούν τον αποκεφαλισμό της για βλασφημία.

Η αστυνομικός Syeda Shehrbano που βρέθηκε στην περιοχή παρενέβη και ζήτησε από τα οργισμένη πλήθη «να μας εμπιστευτείτε». Όπως φαίνεται στο βίντεο, η αστυνομικός κάλυψε με ένα μακρύ μαύρο φόρεμα τη γυναίκα, βάζοντας στο κεφάλι της ένα μαντήλι χρυσού χρώματος, πριν να την περάσει μέσα από τον όχλο, απομακρύνοντας την με ασφάλεια.

«Η αστυνομικός διακινδυνεύσε τη ζωή της για να σώσει τη γυναίκα» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας, στην οποία ανήκει η Shehrbano.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ραβαλπίντι και στην αστυνομικό απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμή για ένστολο στη χώρα, με τους επισήμους να τη χαρακτηρίζουν ατρόμητη.



Πηγή



Αστυνομικός εξουδετέρωσε με μια σφαίρα 30χρονο που απειλούσε να σκοτώσει τη μητέρα του

 


Το βίντεο από τις κάμερες που φορούσαν στις στολές τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι στις 23 Δεκεμβρίου μπήκαν σε διαμέρισμα στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση ομηρίας μιας γυναίκας από τον 30χρονο γιο της, έδωσε στη δημοσιότητα το NYPD.

Στο βίντεο φαίνεται ο 30χρονος Μάικλ Ντότελ να κρατάει από το λαιμό τη μητέρα του και να απειλεί να τη σκοτώσει με μαχαίρι και με τη λαβή που είχε εφαρμόσει.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ καθώς έβλεπαν ότι το θύμα έχανε τις αισθήσεις του, με τον αστυνόμο Μοργκές να εξουδετερώνει με μια σφαίρα τον δράστη, ο οποίος κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε.

Στο βίντεο ακούγεται ο 30χρονος να φωνάζει προς τους αστυνομικούς «πυροβολήστε με, πυροβολήστε με» με τον Μοργκές να τον ρωτάει πού είναι το μαχαίρι καλώντας τον να το πετάξει.

Σημειώνεται ότι ο 30χρονος είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων, ενώ σε βάρος του είχαν σχηματιστεί στο παρελθόν τρεις δικογραφίες που ήταν ακόμα ανοιχτές.





Η ανάλυση Τσελέντη για την πολύ έντονη μικροσεισμική δράση στην Κεφαλονία

 



Διευκρινίσεις για τους συνεχείς σεισμούς στην Κεφαλονιά έδωσε με ανάρτησή του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, κάνοντας λόγο για μια «πολύ έντονη μικροσεισμική δράση βόρεια της Άσσου».

Στην ανάρτησή του ο κ. Τσελέντης παρουσιάζει το ρήγμα που επηρεάζεται από τις δονήσεις αυτές εξηγώντας ότι «δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα που περνά παράλληλα προς την Παλική (που μας έδωσε το μεγάλο σεισμό του Λιξουρίου)».

Η ανάρτηση Τσελέντη

Το τελευταία 24ωρο παρατηρούμε μια πολύ έντονη μικροσεισμική δράση Βόρεια της Άσσου με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ (πράσινο στο χάρτη). Δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα που περνά παράλληλα προς την Παλική (που μας έδωσε το μεγάλο σεισμό του Λιξουρίου). Το ρήγμα αυτό συνεχίζει ΒΑ περνώντας από της Δυτικές ακτές της Λευκάδας (κόκκινο στο χάρτη). Το φαινόμενο θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες, λόγω του μικρού εστιακού βάθους οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται αρκετά αισθητοί. Το παρακολουθούμε μήπως υπάρξει μετατόπιση της μικροσεισμικής δράσης προς τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη που προανέφερα.





«Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου αλλά εντάθηκε σήμερα» τόνισε ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ.

Σήμερα έφτασε τα 3,5 Ρίχτερ που είναι και ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε: «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε».

«Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε ''σμηνοσειρά'', δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης» πρόσθεσε.




Μαχαίρωσε τον μάγειρα του ουζερί και εξαφανίστηκε


 

Πελάτης μαχαίρωσε σε ουζερί της Θεσσαλονίκης τον 65χρονο μάγειρα του μαγαζιού έπειτα από διαπληκτισμό που είχε μαζί του. Το θύμα νοσηλεύεται με τραύμα στην κοιλιά στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα έγιναν περίπου στις 5 το απόγευμα της Κυριακής όταν για άγνωστη αιτία ο πελάτης του ουζερί, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Μενεμένης, ήρθε σε διαπληκτισμό με τον Αλβανό μάγειρα και έπειτα του κάρφωσε ένα μαχαίρι στην κοιλιά και τράπηκε σε φυγή.

Οι άνθρωποι της επιχείρησης ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και οι διασώστες που έσπευσαν στο σημείο ενημέρωσαν την αστυνομία για τον άντρα που έφερε τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο.

Το θύμα αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Ο δράστης ο οποίος δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα, αναζητείται από τους αστυνομικούς για να συλληφθεί. Την υπόθεση έχει αναλάβει το αστυνομικό Τμήμα Αμπελόκηπων - Μενεμένης.