Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Το ΕΛΚ με ψήφισμά του καλεί την ΕΕ να εφαρμόσει άμεσα τις προτάσεις της Ελλάδος για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα

 


Οι  Υπουργοί Γεωργίας της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνυπογράφουν κοινή επιστολή για την ανάγκη λήψης  μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία.

Στο κείμενο της Επιστολής, γίνεται ρητή αναφορά στο γεγονός πως τα μέτρα που προτείνει το ΕΛΚ για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου πανευρωπαϊκά, αποτελούν προτάσεις της Ελλάδας που πλέον υιοθετούνται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα:

  • Ενίσχυση του γεωργικού αποθεματικού και ειδικότερα με την απλούστευση και τη βελτίωση της εφαρμογής του.
  • Εφαρμογή ενός εθελοντικού εργαλείου ad hoc διαχείρισης κρίσεων με τη χρήση κατ' ανώτατο όριο του 2% του εθνικού κονδυλίου του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΓΠ (όπως προτείνεται από την Κροατία – Σλοβενία).
  • Δημιουργία νέου ταμείου αποκλειστικά αφιερωμένου στην κάλυψη των απωλειών αγροτικής παραγωγής που προκαλούνται από το κλίμα.

Το ψήφισμα του ΕΛΚ υιοθετεί τη νέα πραγματικότητα στον πρωτογενή τομέα. Είναι παρήγορο που ακόμα και χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που ήδη βιώνει ο ευρωπαïκός Νότος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου