Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Σε τι συνίσταται το “φινλανδικό μοντέλο” στρατιωτικής θητείας

 


Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Φινλανδία, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημερώθηκε αναλυτικά για το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας και εφεδρείας. Επισημαίνεται ότι στις φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις  η μέθοδος κατάρτισης των στρατευσίμων και των εφέδρων αξιοποιεί και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Στόχος της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η υψηλού επιπέδου και αποδοτική εκπαίδευση, σε αντικείμενα που μπορούν να είναι ωφέλιμα ακόμα και στην πολιτική τους ζωή, με προοπτική αξιοποίησης στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

  • Με το πέρας της θητείας τους οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν πιστοποιητικό, με το οποίο αναγνωρίζεται η εκπαίδευση και η πρακτική εξάσκηση των καθηκόντων τους.
  • Μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους επίσης, οι έφεδροι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες, παραμένουν στην εφεδρεία και προβλέπεται η τακτική τους επανεκπαίδευση.
  • Οι έφεδροι εθελοντικά μπορούν να συμμετέχουν σε εθνικές ασκήσεις ή εκπαιδεύσεις που διοργανώνονται από τον «Οργανισμό Εκπαίδευσης Εθνικής Άμυνας».

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές νομοθετηθούν στη χώρα μας για τη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής θητείας θα εφαρμοστούν σταδιακά.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου