Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Συνεχίζει το έγκλημα στην δικαιοσύνη ο Κοντονής, χάρισε ποινή 10ετής κάθειρξη και πρόστιμο σε έμπορο ναρκωτικών


Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία μετά από αυτά που διαβάζουμε ότι ο Κοντονής ευνοεί κακοποιούς σε βάρος της κοινωνίας συνειδητά.

Οι πράξεις του Σταύρου Κοντονή δείχνουν και το γιατί δεν καταργεί τον νόμο έγκλημα του προκατόχου του που αποδεδειγμένα κάνει κακό στην ασφάλεια των πολιτών..

Διαβάζουμε στο protothema.gr το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Τσιμπούκη, για το πόσο επικίνδυνος για την κοινωνία εξελίσσεται αυτός που κάνει τον υπουργό δικαιοσύνης και ονομάζεται Σταύρος Κοντονής βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Tο ρεπορτάζ : 

Απόφαση χάριτος σε δύο ακόμα άτομα, προκειμένου να εργαστούν σε εταιρεία security
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής «διέγραψε» ποινές και χάρισε χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ σε καταδικασθέντες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, προκειμένου ο ένας να μπορεί να εργαστεί στο Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ανεξάρτητα αν έχει καταδικαστεί για εμπορία και πώληση ναρκωτικών κατ΄ εξακολούθηση και οι δύο άλλοι προκειμένου να μπορούν να εργαστούν ως Security, ανεξάρτητα εάν ο ένας εκ των δύο έχει καταδικαστεί, μεταξύ των άλλων, για «υπεξαίρεση αυτοκινήτου» στη Γερμανία.

Αναλυτικότερα, ο πρώτος από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έχει καταδικαστεί το 2009 σε κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για «αγορά και κατοχή ουσιών από μη τοξικομανή κατ' εξακολούθηση, με σκοπό την εμπορία καθώς και πώληση ναρκωτικών ουσιών κατ' εξακολούθηση».

Παρ΄ όλα αυτά, η χρηματική ποινή των 50.000 ευρώ του χαρίστηκε, και ήρθησαν οι συνέπειες από την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, προκειμένου να «δύναται να εργασθεί στο Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, να συνεχίσει τις σπουδές του ως διδακτορικός φοιτητής και να λάβει κάρτα διαμονής (visa) σε χώρα της αλλοδαπής». 

Ο δεύτερος έχει καταδικαστεί: 1) το 2002 από το Ειρηνοδικείο της Δρέσδης (Γερμανία) με χρηματική ποινή των 50 ημερών έναντι 20 ευρώ ημερησίως για υπεξαίρεση αυτοκινήτου και 2) το 2004 από το Ειρηνοδικείο της Bautzen (Γερμανία) με χρηματική ποινή 40 ημερών έναντι 13 ευρώ ημερησίως για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Όμως, ήρθησαν οι συνέπειες από τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του, προκειμένου να μπορεί να εργαστεί ως Security.

Ο τρίτος, έχει καταδικαστεί το 1988 από Στρατιωτικό Δικαστήριο, με ποινή φυλάκισης ενός έτους και μιας ημέρας για απόπειρα απόδρασης κρατουμένου. Οι συνέπειες από την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, ήρθησαν προκειμένου να μπορεί να εργαστεί ως Security.

Όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παράγραφος 1 του Συντάγματος, «ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή» και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, ήρθησαν στις 3 αυτές περιπτώσεις οι συνέπειες από τις καταδικαστικές αυτές αποφάσεις και χαρίστηκε το πρόστιμό των 50.000 ευρώ.


Ο Παρασκευόπουλος ζήτησε να καταργηθεί ο νόμος του, ο Κοντονής όμως εγκληματικά τον διατηρεί σε βάρος της κοινωνίας



Ν. Παρασκευόπουλος: «Να καταργηθεί ο νόμος μου για τις αποφυλακίσεις»

Νοέμβριο του 2017, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπολος είχε πει για να δικαιολογηθεί για τον εγκληματικό για την κοινωνία νόμο του, ο νόμος «έπρεπε να ισχύσει στην περίοδο που ίσχυσε, διότι οι φυλακές μας ήταν σε υπερσυμφόρηση, σε συνθήκες που καταδικαζόμασταν. Φυσικά και πρέπει να αλλάξει ο νόμος».

Τον ίδιο μήνα Νοέμβριο του 2017 ο κ. Κοντονής απο το βήμα της βουλής είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τον νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τον γνωστό και ως «νόμο Παρασκευόπουλου» με την εφαρμογή του νέου σωφρονιστικού και ποινικού κώδικα.

Ο υπουργός κ. Κοντονής είχε υποστηρίξει μάλιστα για να δικαιολογήσει το έγκλημα Παρασκευόπουλου που συντηρεί και ο ίδιος, πως ο νόμος ήταν επιβεβλημένος λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στις φυλακές, γεγονός που οδηγούσε πολλούς έγκλειστους στο να προσφεύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και η χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα. «Θεωρούμε ότι είναι καλύτερο αντί να πληρώνουμε πρόστιμα στην ΕΕ από αγωγές και προσφυγές και να γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι , αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται στη καλύτερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος». Με λίγα λόγια είπε ο Κοντονής πώς αντί να σοβαρευτούν και να φτιάξουν ένα νόμο που να μην ευνοεί στην αποφυλάκιση σκληρών κακοποιών, καλύτερα είναι αυτοί που βγαίνουν να σκοτώνουν και κανένα παρά η Ελλάδα από ανικανότητα Παρασκευόπουλου - Κοντονή να πληρώνει πρόστιμα.

Αποτέλεσμα είναι ο κατά τα άλλα και όταν πρόκειται για τρομοκράτες λαλίστατος υπουργός δημόσιας τάξης κ. Κοντονής μετά από 5 μήνες και σε βάρος της κοινωνίας να μην έχει κάνει ούτε μία κίνηση για κατάργηση του νόμου.

Αυτός ο νόμος έγκλημα έχει γιγαντώσει την εγκληματικότητα γιατί απλά, οι κακοποιοί γνωρίζουν ότι με Κοντονή υπουργό και ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση ότι έγκλημα και να κάνουν θα είναι περαστικοί από τις φυλακές για ξεκούραση.

Μην περιμένετε να αλλάξει ο νόμος με αυτή την κυβέρνηση, υπομονή 12 μήνες το πολύ εάν δεν είναι γρηγορότερα για το καλό όλων μας, και θα καταργηθεί σε ένα βράδυ προς όφελος της κοινωνίας και σε βάρος των κακοποιών από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.




Κυριάκος Μητσοτάκης: Τιμούμε σήμερα εδώ στο Μεσολόγγι μια εμβληματική στιγμή, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη σήμερα, Κυριακή 1 Απριλίου, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 192η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωϊκής Φρουράς, στο Μεσολόγγι.



Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε σήμερα εδώ στο Μεσολόγγι μια εμβληματική στιγμή, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας. Οι Έλληνες του Μεσολογγίου απέδειξαν τι μπορεί να πετύχει κανείς, αν διαθέτει σθένος, καρτερικότητα, αλλά κυρίως γενναιότητα. Και έστειλαν το μήνυμα για διαχρονική ελευθερία. 

Στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου καθρεφτίζονται μια σειρά από ιστορικά μηνύματα, τα οποία παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα. Είναι αλήθεια ότι το Μεσολόγγι εγκαταλείφθηκε από ηγέτες του απελευθερωτικού αγώνα. Είναι, επίσης, εξίσου αλήθεια ότι οι Μεσολογγίτες ενωμένοι έδωσαν νέα πνοή στην Ελληνική Επανάσταση και έστειλαν παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο το διαχρονικό μήνυμα για ελευθερία. Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον “Ύμνο εις την Ελευθερία”, εμπνευσμένος από την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι ο “Ύμνος εις την Ελευθερία” δημοσιεύθηκε, για πρώτη φορά, εδώ στο Μεσολόγγι, στην πρώτη ελληνική εφημερίδα, στα “Ελληνικά Χρονικά”.

Το Μεσολόγγι είναι επίσης ταυτισμένο με το φιλελληνισμό και με τη διαδρομή και τον πρόωρο θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος με τον τρόπο του, πιστοποίησε τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδος και της Ευρώπης. Δεσμοί που παραμένουν και σήμερα εξαιρετικά επίκαιροι. Στον τόπο επίσης αυτόν, στα άγια χώματα του Μεσολογγίου, είπε μεγάλες αλήθειες ο Χαρίλαος Τρικούπης.  

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα μοιάζει με μια πολιορκημένη χώρα. Μια χώρα η οποία αναζητεί να κάνει τη δική της έξοδο. Την έξοδο προς μια νέα εποχή εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής αυτοπεποίθησης και εθνικής ευημερίας. Η απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτήν τη νέα έξοδο είναι, πάνω από όλα, η ενότητα του λαού. Μια ενότητα η οποία συμβολίστηκε με τον πιο απόλυτο τρόπο μέσα από την έξοδο του Μεσολογγίου. 

Εύχομαι σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά». 




Ανεξέλεγκτοι αντιξουσιαστές επιτέθηκαν στο διοικητικό πρωτοδικείο και σε αστυνομικούς των ΜΑΤ



Καθημερινά τα εγκλήματα των αντιεξουσιαστών με την ανοχή της κυβέρνησης και του Τόσκα.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε από ομάδα αντιεξουσιαστών στο διοικητικό πρωτοδικείο επί της Λ. Ριανκούρ 85, όταν  επιτέθηκαν με λοστούς προκαλώντας φθορές. Μετά πραγματοποίησαν δολοφονικές επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε βάρος διμοιρίας των ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, δίχως ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί αστυνομικών.

Όπως γίνεται πάντα και σε κάθε επίθεση αντιεξουσιαστών δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή κακοποιού από την αστυνομία έστω για τα μάτια του κόσμου, αφήνοντας τον μετά ελεύθερο που μπορεί να του ζητάνε και συγνώμη μην τσαντιστεί ο Τόσκας και ο Τσίπρας.

Για σύλληψη δεν το συζητάμε ούτε για πλάκα κατόπιν εντολών του υπουργείου.




Ντόρα Μπακογιάννη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων : Υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος


Η συνέντευξη της τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

ΔΗΜ:  Κυρία Μπακογιάννη μία μέρα τη Σύνοδο της ΕΕ στη Βάρνα και ενώ οι κκ Γιούνκερ και Τουσκ, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έθεσαν ευθέως στον Τούρκο Πρόεδρο το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της αποφυλάκισής τους. Τουτέστιν, η αισιοδοξία κράτησε μία μέρα;

NTOPA:  Δεν νομίζω ότι περίμενε κανένας άμεση ανταπόκριση από την Τουρκία. Τουλάχιστον προσωπικά δεν περίμενα ότι θα άλλαζε η στάση τους από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε καθαρά απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν πρέπει όμως να υποτιμούμε την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται εντός της Τουρκίας, καθώς και την συμπεριφορά του κ. Ερντογάν αυτή την περίοδο, η οποία όφειλε εδώ και πολύ καιρό να μας έχει προβληματίσει. Αν το είχαμε κάνει, αν είχαμε μελετήσει σε βάθος τη στρατηγική του θα είχαμε διαμορφώσει μια νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία και σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο.

ΔΗΜ:  Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει «από το παράθυρο» το θέμα της «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους εκτιμάτε ότι το ζήτημα περιπλέκεται, και πώς πρέπει να το χειριστεί η ελληνική κυβέρνηση;

NTOPA: Καταρχήν η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει μια ενιαία πολιτική. Δηλώσεις σαν αυτές του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκη είναι δηλώσεις οι οποίες ρίχνουν νερό στον μύλο του Ταγίπ Ερντογάν. Η διγλωσσία της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τα συμφέροντα της χώρας.

ΔΗΜ: Ωστόσο, το ζήτημα της ανταλλαγής ειπώθηκε και στην Ελλάδα από τον κυβερνητικό βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη. Θεωρείτε ότι υπάρχει αυτή συζήτηση;

NTOPA: Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα. Αυτό το στοιχειώδες όφειλαν να το ξέρουν τουλάχιστον όσοι έχουν ορκιστεί στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να ανοίξει μια τέτοια συζήτησης. Ωστόσο η πρόταση του κ. Κατσίκη είναι ευθυγραμμισμένη με την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας, που μιλάει για ομήρους και αυτό οφείλει να μας προβληματίσει ως προς τις επιδιώξεις τους.

ΔΗΜ: Πέραν του ζητήματος με τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ανυποχώρητος και στα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ και εν γένει των υδρογονανθράκων- λέγοντας, μάλιστα, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα τόσο τεταμένο σκηνικό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο;

NTOPA: Καταρχήν η μεγάλη ανησυχία όλων εντοπίζεται πράγματι στην συμπεριφορά του κ. Ερντογαν στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει πάρει την απόφαση να παρεμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες παρά τη ρητή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι το οικονομικό προϊόν από την εκμετάλλευση αυτή θα μοιραστεί δίκαια ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και στους Τουρκοκυπρίους. Το μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών για το ζήτημα ήταν συγκεκριμένο και καθαρό. Το ίδιο μήνυμα μεταφέρθηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλω να ελπίζω ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεκτιμήσει τις αντιδράσεις αυτές πριν προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του.

ΔΗΜ: Κυρία Μπακογιάννη συμφωνείτε με την άποψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι «μπορεί να αξιώσουμε» αποζημίωση για το επεισόδιο του Φεβρουαρίου στα Ίμια ή πιστεύετε ότι μία τέτοια κίνηση θα «έριχνε λάδι στη φωτιά»;

NTOPA: Ακούστε, η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή με ρόλο και λόγο που μπορεί να προστατεύει τα συμφέροντά της και να διεκδικεί ό,τι δικαιούται. Ανήκω, όμως, σε μια άλλη σχολή εξωτερικής πολιτικής από αυτή του κ. Κοτζιά. Πιστεύω και ακολουθώ αυτό του έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ότι δεν κάνεις εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό. Όταν αποφασίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική να προχωρήσει σε όποιες ενέργειες πρέπει να συνεκτιμά το σύνολο των δεδομένων και δεν πρέπει να κάνει εξαγγελίες για επικοινωνιακούς λόγους.

ΔΗΜ: Να περάσουμε και στο άλλο μεγάλο θέμα της επίλυσης του ζητήματος με την ΠΓΔΜ. Με δεδομένες, πλέον, τις επαφές που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ερχόμενη εβδομάδα, θα ήθελα να σας ρωτήσω: εκτιμάτε ότι το θέμα θα έλθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή;

NTOPA: Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και πιστεύω ότι δύσκολα θα έρθει το ζήτημα στη Βουλή. Και αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους. Πρώτον λόγω τις διγλωσσίας της ελληνικής κυβέρνησης, δεύτερον διότι τα αλυτρωτικά και οι αλλαγές στο Σύνταγμα ετέθησαν στη μέση της διαπραγμάτευσης και τρίτον διότι η αύξηση του εθνικισμού και στα Σκόπια έχει δυσκολέψει περαιτέρω την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Νομίζω ότι πια το παιχνίδι παίζεται για το σε ποιον θα μείνει ο μουτζούρης, δηλαδή ποιος θα έχει την ευθύνη για τη μη επίλυση του ζητήματος.

ΔΗΜ: Κυρία Μπακογιάννη, η απέλαση Ρώσων διπλωματών από 14 χώρες της ΕΕ αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου «ψυχρού πολέμου»; 

NTOPA: Επιβαρύνει πάρα πολύ το κλίμα των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Σχέσεις οι οποίες ήταν ήδη βεβαρημένες μετά από την υπόθεση της Κριμαίας. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το ζήτημα που μας απασχολεί στην Ευρώπη, θα απασχολήσει εξίσου και τον κ. Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να παίξει σε πολλά ταμπλό ταυτόχρονα.

ΔΗΜ: Στα εσωτερικά θέματα, πώς κρίνετε την κίνηση της Φώφης Γεννηματά να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό με τις προτάσεις της για συνταγματική αναθεώρηση; Η κίνηση αυτή, εκτιμάτε, ότι προλειάνει το έδαφος για μία τυχόν μετεκλογική συνεργασία;

NTOPA: Δεν νομίζω πως υπάρχει βουλευτής ο οποίος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος από όλους, μίλησε για την ανάγκη μιας γενναίας αλλαγής του Συντάγματος, και αυτό ισχύει στο ακέραιο. Είναι μια τολμηρή πρόταση το να συμφωνήσουν όλοι στις αναθεωρητέες διατάξεις σεβόμενοι ο ένας τις προτάσεις του άλλου και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Ξέρετε, πάνω από τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών υπάρχει και η χώρα. Η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

ΔΗΜ: Κυρία Μπακογιάννη, θα μπορούσε και η ΝΔ να συζητήσει με την κυβέρνηση τη συνταγματική αναθεώρηση;

NTOPA: Η ένταση και η απουσία συναίνεσης που υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης δεν επιτρέπει σοβαρή συζήτηση για το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Γι΄ αυτό επιμένω στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ξεπερνάει αυτόν το σκόπελο και απαιτεί μια συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή.

 ΔΗΜ: Ενόψει του Αυγούστου και της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια η κυβέρνηση μιλάει για «καθαρή» έξοδο, κάτι το οποίο αμφισβητεί η ΝΔ διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη. Τούτο αυτό τι σημαίνει; Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει, επί της ουσίας, και το τέλος των μνημονίων;

NTOPA:  Πρωτίστως το αμφισβητεί η ίδια η πραγματικότητα. Διότι είμαστε η μοναδική χώρα από όλες όσες είχαν μπει σε πρόγραμμα, η οποία έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την μετά το τέλος του προγράμματος, εποχή. Για «καθαρή» έξοδο δεν μιλούν πια ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί. Το αφήγημα της καθαρής εξόδου δεν μπορεί να σταθεί, διότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε παρατεταμένη λιτότητα και λόγω υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Η έξοδος στις αγορές σημαίνει διαφορετική χρηματοδότηση από αυτή την οποία είχαμε μέχρι τώρα. Στο μυαλό των πολιτών η λέξη μνημόνιο είναι ταυτισμένη με τις πολιτικές λιτότητας. Αυτές οι πολιτικές λιτότητας επιδεινώνονται μετά το τέλος του προγράμματος σε αντίθεση με αυτό που όλοι επιθυμούμε.



Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές



Εξαρθρώθηκε, μετά από συστηματική και μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές καταστημάτων εμβολίζοντας τις προθήκες με κλεμμένα οχήματα.

Για την υπόθεση αυτή, έχουν συλληφθεί τέσσερις ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 30, 28, 23 και 18 ετών, σε βάρος των οποίων και δυο ακόμα συνεργών τους που αναζητούνται, έχει σχηματιστεί δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – συμμορία και διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.

Για τη σύλληψη των δραστών, οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, με τη συνδρομή των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, κατά την οποία εντοπίστηκαν οι τέσσερις δράστες στην οικία τους στην Κόρινθο και συνελήφθησαν.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ενεργούσαν κυρίως νυχτερινές ώρες με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διαπράττοντας κλοπές σε επιχειρήσεις, τις οποίες παραβίαζαν, είτε με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, είτε εμβολίζοντας τα ρολά των καταστημάτων με αυτοκίνητα.

Από την έως τώρα έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις κλοπών, στην Πάτρα και στα Μέγαρα Αττικής.

Αναλυτικότερα :

Την 28/3/2018 στην Πάτρα, οι δράστες αφαίρεσαν αυτοκίνητο ιδιοκτησίας 82χρονης ημεδαπής.
Λίγη ώρα αργότερα, με το κλεμμένο όχημα, μετέβησαν σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Πάτρα, όπου εμβόλισαν τα προστατευτικά ρολά του καταστήματος, αφαιρώντας δώδεκα κινητά τηλέφωνα.
Την 30/05/2017 οι δράστες αφαίρεσαν από υπαίθριο χώρο στάθμευσης καταστήματος υπεραγοράς τροφίμων στην Πάτρα αυτοκίνητο 77χρονου ημεδαπού.
Λίγη ώρα αργότερα με το κλεμμένο όχημα, μετέβησαν σε κατάστημα με αξεσουάρ αυτοκινήτων στην Πάτρα, όπου εμβόλισαν τον υαλοπίνακα του και αφαίρεσαν έναν ενισχυτή.
Την 29/3/2018 οι δράστες μετέβησαν σε κατάστημα πώλησης ελαστικών στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, όπου εμβόλισαν την κεντρική γυάλινη πόρτα και αφαίρεσαν ένα μηχανοκίνητο βενζινοκίνητο μίνι όχημα.
Λίγη ώρα νωρίτερα, είχαν μεταβεί σε κατάστημα πώλησης ψηφιακών δίσκων στα Μέγαρα, όπου εμβολίζοντας τη τζαμαρία με το αυτοκίνητο αφαίρεσαν δυο μεγάλα επαγγελματικά ηχεία και ένα μικρότερο.
Την 29/01/2018 οι δράστες μετέβησαν σε παιδότοπο στην Πάτρα, όπου αφού παραβίασαν την συρμάτινη περίφραξη, αφαίρεσαν ένα μηχανοκίνητο όχημα, τέσσερα τετράτροχα οχήματα, ένα δίκυκλο και ένα κομπρεσέρ.
Στο πλαίσιο των ερευνών, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών κατέσχεσαν πολλά κλεμμένα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τα δυο κλεμμένα οχήματα, τον κλεμμένο ενισχυτή, ένα τετράτροχο ηλεκτροκίνητο όχημα, το κλεμμένο μηχανοκίνητο βενζινοκίνητο μίνι όχημα και μέρος από τα κλεμμένα κινητά τηλέφωνα.

Τα κλοπιμαία αποδόθηκαν στους παθόντες, ενώ η ζημία που προκλήθηκε στις επιχειρήσεις από την δράση της εγκληματικής ομάδας, ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των δυο συνεργών τους συνεχίζονται.










Προσπάθησε ο Λαζόπουλος να επιστρέψει με ξαναζεσταμένο φαγητό αλλά όπως φαίνεται δεν πουλάει



Ο Λάκης Λαζόπουλος, επέστρεψε με ξαναζεσταμένο φαγητό 20 χρόνων στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Με τους “Μήτσους”, μια συνταγή 20 χρόνια πίσω, προσπάθησε να κάνει ένα νέο βήμα στην τηλεόραση μετά την κατρακύλα που είχε πάρει από την αισχρή προπαγάνδα που έκανε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκπομπές του.

Γενικό σύνολο από τις μετρήσεις ήταν εχθές το βράδυ και από τις ώρες 21:00 μέχρι τις 22:45

Στην υγειά μας ρε παιδιά 19,3%

Δέκα Μικροί Μήτσοι 18,4%




Αφιερωμένο απο την Νέα Δημοκρατία στον Αλέξη Τσίπρα : Κάθε μέρα #Πρωταπριλιά



Σήμερα γιορτάζει ο Αλέξης Τσίπρας και η Νέα Δημοκρατία του αφιέρωσε ένα video που τον εκφράζει απόλυτα!!

Η ΝΔ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για ψέμματα ως προς την αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα. Αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Διόρισε γυναίκα, νύφη, ξάδερφο, κολλητούς».





Έρευνα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής: Οι ληστείες στα σπίτια και τα όρια της αυτοάμυνας



Διχασμό έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η περίπτωση του 88χρονου απόστρατου του Λιμενικού Σώματος που πυροβόλησε τον έναν εκ των δύο ληστών του.

Από τη μια πλευρά, οι υπερασπιστές της συγκεκριμένης ενέργειας μιλούν για το νόμιμο δικαίωμα ενός ανθρώπου να προστατεύει τη ζωή του, ακόμα και αν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τη χάσει, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχα περιστατικά. Από την άλλη, η ΕΛ.ΑΣ. αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με θέματα ασφαλείας τονίζουν κατηγορηματικά πως το πιο συνετό είναι να μην προβάλεις καμία αντίσταση και να δώσεις στο δράστη όσα σου ζητηθούν, προκειμένου να διασφαλίσεις τη σωματική σου ακεραιότητα.

Το πρωί της Δευτέρας, δύο διαρρήκτες, ένας Ελληνας 17 ετών και ένας Αλβανός 28 ετών, με την πρόφαση ότι τους έπεσε η μπάλα μέσα στο σπίτι του ηλικιωμένου στη Γλυφάδα, του ζήτησαν να μπουν αφού πρώτα δέσει το σκύλο του και έπειτα με τη χρήση βίας τον ανάγκασαν να περάσουν στο εσωτερικό του σπιτιού. Στη συνέχεια, οι δράστες άρχισαν να ψάχνουν τα συρτάρια βρίσκοντας, μεταξύ άλλων, το γεμάτο όπλο του 88χρονου και αφού είχαν στραμμένη την προσοχή τους αλλού, ο ηλικιωμένος το πήρε και πυροβόλησε εναντίον του 28χρονου, τραυματίζοντάς τον στο χέρι. Αμέσως οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και μετέβησαν στο Ασκληπιείο Βούλας προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στη συνέχεια, ο ηλικιωμένος κάλεσε τους αστυνομικούς, οι οποίοι στο εσωτερικό του σπιτιού εντόπισαν κηλίδες αίματος. Αρχικά ο 88χρονος είχε καταθέσει πως την ώρα που οι διαρρήκτες ερευνούσαν την κρεβατοκάμαρα εκείνος με ένα σπαθί σαμουράι που είχε κρυμμένο τραυμάτισε σοβαρά τον έναν από τους δράστες. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Γλυφάδας, κατόπιν έρευνας και αφού εντόπισαν τον τραυματία, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του, αποκάλυψαν το «ψέμα» του θύματος, καθώς τον είχε πυροβολήσει με πιστόλι και δεν τον τραυμάτισε με σπαθί, όπως είχε αρχικά υποστηρίξει.

Ο 28χρονος, αφού νοσηλεύτηκε φρουρούμενος, οδηγήθηκε τελικά στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στην απολογία του είπε πως είναι τοξικομανής, ότι έδρασε υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ ζήτησε συγγνώμη και διατύπωσε πως θέλει να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Ο 17χρονος αφέθηκε μετά την απολογία του ελεύθερος με μοναδικό περιοριστικό όρο την υποχρέωση για εποπτεία από την υπηρεσία ανηλίκων. Κατά την απολογία του στον ανακριτή, ο απόστρατος είπε ότι «βρισκόμουν σε άμυνα, φοβήθηκα για τη ζωή μου» αναφέροντας παράλληλα πως οι δύο ληστές είδαν το παλιό όπλο που είχε κειμήλιο, του επιτέθηκαν και πάνω στην πάλη, που ακολούθησε, το όπλο εκπυρσοκρότησε. Εις βάρος του 88χρονου ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη (κακούργημα), παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη οπλοχρησία και ψευδορκία.

Η συγκεκριμένη υπόθεση συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις όπου τα θύματα μπορεί να «αλλάξουν» ρόλο και να φανούν τελικά ως θύτες. Το γράμμα του νόμου είναι σαφές, έχεις το δικαίωμα να υπερασπιστείς τη ζωή σου, αν αυτή κινδυνεύει, με τη διαφορά ότι η άμυνα πρέπει να είναι η αναγκαία. Δηλαδή, αν, για παράδειγμα, υπάρξει επίθεση με ύβρεις, η άμυνα με μαχαίρι υπερβαίνει το μέτρο και η τιμωρία θα προβλέπει ανθρωποκτονία από πρόθεση. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νομοθεσία, υπάρχουν ορισμένα κριτήρια με βάση τα οποία κρίνεται το αναγκαίο μέτρο της άμυνας και τα οποία διαχωρίζονται στην επικινδυνότητα, στο είδος, στον τρόπο, στην ένταση της επίθεσης και τη βλάβη που επεδίωκε ο επιτιθέμενος, καθώς και οι λοιπές περιστάσεις.

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ

Κάθε περιστατικό πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο ποινικολόγος Χρίστος Μυλωνόπουλος εξήγησε ότι «κάθε περιστατικό πρέπει να εξετάζεται ως μεμονωμένο, αφού κάθε περίπτωση είναι διαφορετική». Οπως σημείωσε, «αν ένας δράστης ασκεί βία για να σε ληστέψει, η άμυνα επιτρέπεται. Η υπέρβασή της, αν είναι από φόβο ή ταραχή, μένει ατιμώρητη. Αν είναι από αμέλεια, τιμωρείται ως εξ αμελείας έγκλημα και σε άλλες καταστάσεις η πράξη τιμωρείται με ελαττωμένη ποινή. Στην προκειμένη, αν δεν υπήρχε άλλος τρόπος να αμυνθεί ο 88χρονος και η μόνη εναλλακτική που είχε προκειμένου να προστατεύσει τη σωματική του ακεραιότητα ήταν να τραυματίσει στο χέρι το δράστη, δεν είναι άδικη».

Σύμφωνα με το δικηγόρο Ηλία Σιδέρη, είναι λανθασμένη η ποινική δίωξη κατά του 88χρονου θύματος για σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη. Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, τη στιγμή που επιτέθηκε στον επίδοξο ληστή βρισκόταν σε νόμιμη κατάσταση άμυνας, και μάλιστα δεν υπερέβη τα όρια της άμυνάς του, αφού αποκλειστικός του σκοπός ήταν να σταματήσει μια παρούσα και άδικη επίθεση εναντίον του.

Ωστόσο, ο 88χρονος έκανε χρήση ενός όπλου που είχε παράνομα στην κατοχή του. Μάλιστα, τα παράνομα όπλα που κυκλοφορούν στη χώρα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ στα 5.740 ανέρχονται τα πυροβόλα πιστόλια κ.λπ. Τα κυνηγετικά είναι 825.040 και σε πολλές  περιπτώσεις ένας ιδιοκτήτης έχει δύο με τρία στην κατοχή του. Στην Ελλάδα, η παράνομη οπλοχρησία, η παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή συνιστούν ανεξάρτητα και αυτοτελή αδικήματα που είναι πλημμελήματα και τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης ξεκινώντας από τους 3 μήνες μέχρι τα 5 έτη. Επίσης, προβλέπονται και χρηματικές ποινές, με μέγιστο τις 30.000 ευρώ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ

 Οι πολίτες δεν πρέπει να κάνουν ηρωισμούς

 Πάγια τακτική αλλά και συμβουλή ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με θέματα ασφαλείας είναι να μεταδίδουν στους ενδιαφερομένους πως το μόνο όπλο που στην ουσία πρέπει να έχουν είναι η… παρατηρητικότητά τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Νίκος Παναγοηλιόπουλος, δάσκαλος και ιδιοκτήτης σχολής πολεμικών τεχνών, «οι πολίτες, εκπαιδευμένοι ή μη, δεν πρέπει να προβαίνουν σε πράξεις ηρωισμού, ακόμη και αν εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν». Οπως σημείωσε, «ένας διαρρήκτης, που μπαίνει σε ένα σπίτι με απώτερο σκοπό να κλέψει, αν δεν… ικανοποιήσει το αίτημά του, είναι πολύ πιθανό να στραφεί ενάντια στο θύμα. Αυτό που έχει -πάνω απ’ όλα- σημασία είναι να μη διατρέξει κίνδυνο η οικογένεια που δέχεται την επίθεση και γι’ αυτό θα πρέπει να φανεί συνεργάσιμη. Το σημαντικότερο είναι η πρόληψη. Πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος για να μη χρειαστεί να έρθεις σε αυτή την κατάσταση, ωστόσο, αν τελικά φτάσει σε αυτό το σημείο, πρέπει να συνεργαστείς με το δράστη».

Αντίθετος στη χρήση όπλου είναι και ο Γρηγόρης Μούκας, συνταξιούχος υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ., Protection Expert, πρώην επικεφαλής προσωπικής ασφάλειας των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Κων/νου Καραμανλή και Κωστή Στεφανόπουλου. Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, δεν συνιστάται αφενός γιατί οι περισσότεροι πολίτες είναι ανεκπαίδευτοι και αφετέρου διότι ο ένοπλος ληστής θα αντιδράσει με πυρά, ενώ το θύμα δεν έχει ανθρωποκτόνο πρόθεση. Σημαντικότατο κομμάτι είναι η πρόληψη και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει διακριτικό οικονομικό προφίλ, γιατί οι πληροφορίες αυτές κυκλοφορούν γρήγορα και προκαλούν «στοχοποίηση».

Οπως εξηγεί ο κ. Μούκας, εκείνα που διαφοροποιούν τον απλό διαρρήκτη από ένα ληστή είναι η απειλή χρήσης βίας, η τυχόν οπλοφορία και η χρήση βίας. Γενικά, η πολιτική χειρισμού πρέπει να είναι ο κατευνασμός του ληστή προτάσσοντας: προθυμία, απουσία απειλητικής συμπεριφοράς (από πλευράς μας) και προσπάθεια ικανοποίησης των οικονομικών απαιτήσεών του, στο βαθμό που μπορούμε με εναλλακτικούς τρόπους, όταν δεν υπάρχουν χρήματα.

Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, αφού ο πανικός είναι μεταδοτικός. Η πολυετής εμπειρία του κ. Μούκα έχει δείξει ότι δεν ξέρεις τι μπορεί να ενοχλήσει τους δράστες και να τους οδηγήσει στα άκρα. Αλλωστε, όπως σημειώνει, οι εισβολείς διακατέχονται από έναν ιδιότυπο ψυχισμό, τον «ταχυψυχισμό» (σ.σ.: είναι το φαινόμενο της απώλειας αντίληψης της πραγματικότητας, λόγω υπερβολικού στρες ή υποθετικής απειλής που υποτίθεται ότι μπορεί να προέλθει από το θύμα), που μπορεί να τους οδηγήσει, χωρίς σοβαρό λόγο, σε ακραίες και, ίσως, τραγικές αντιδράσεις.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μούκας μάς δίνει τις εξής συμβουλές:

Κάθε επίδειξη δύναμης ή «ηρωισμού» είναι καταδικασμένη να αποτύχει (σ.σ.: συνήθως, οδηγεί σε καταστροφή).

Απαντάμε άμεσα στις ερωτήσεις τους και δεν κάνουμε απότομες ή «πονηρές» κινήσεις.

Σε περίπτωση ανικανοποίητου λήσταρχου, του λέμε ότι δεν έχουμε άλλα χρήματα, ότι μπορεί να ψάξει όπου θέλει κ.λπ. και του προτείνουμε κάποιο αντικείμενο αξίας.

Αν αρχίσουν να παρεκτρέπονται σε πράξεις βίας, αποφεύγουμε να τους κοιτάξουμε κατάματα, γιατί εξοργίζονται. Τους μιλάμε «φοβισμένα» και τους δείχνουμε «σεβασμό» προβάλλοντας την προθυμία μας στα οικονομικά αιτήματά τους.

Αν εκδηλώνουν θανατηφόρα πρόθεση (δηλαδή ετοιμάζονται να μας πυροβολήσουν), παίρνουμε βαθιά αναπνοή και την κρατάμε μέσα μας, πέφτοντας στο έδαφος με το αριστερό πλευρό κατά μήκος του άξονα του ληστή και όχι κάθετα σ’ αυτόν (αυτό μπορεί να μας σώσει τη ζωή λόγω αποφυγής «αιμοθώρακα»).

Η συμβουλή της Αστυνομίας να κάνουμε πως κοιμόμαστε (αν και υπακούει στη λογική «απουσίας απειλής από πλευράς του θύματος») φοβούμαστε ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο στην περίπτωση του ερασιτέχνη κλέφτη (όχι ληστή) ή μόνο από «εκπαιδευμένους» στο θέμα πολίτες και όχι από τον απλό κόσμο, ενώ υπάρχει και σημαντικό ρίσκο. Σημειώνουμε ότι ο ληστής, όταν δεν ικανοποιηθεί οικονομικά, θα ξυπνήσει το θύμα και θα το εκβιάσει να του δώσει χρήματα ή τιμαλφή, οπότε δώρον άδωρον η τακτική.

Τα ανωτέρω αποτελούν προέκταση των προτάσεων – οδηγιών της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς διάθεση να τις αντιστρατευτεί, με την επισήμανση ότι οι εκάστοτε οδηγίες της είναι πολύ χρήσιμες.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ. προτρέπει τους πολίτες, σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως του 88χρονου, να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία:

Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να είστε προσεκτικοί σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις.
Προσπαθήστε να θωρακιστείτε μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας, αν είναι δυνατόν προσποιηθείτε ότι κοιμόσαστε.

Αν αρχίσουν πυροβολισμοί, πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε. Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή σας, που οφείλετε να προστατέψετε.

Παρατηρήστε τη φυσική εμφάνιση των ληστών και άλλες λεπτομέρειες, π.χ. ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κ.λπ. έτσι, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε την Αστυνομία να εντοπίσει το δράστη ή τους δράστες.

Ο ένοπλος διαρρήκτης δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνος. Υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμη ένοπλος για κάλυψη. Οπότε, πιθανή επίθεση του θύματος σε ένα ληστή να προκαλέσει αντίδραση του άλλου.
Ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού) ή από την προσπάθεια των ληστών να περιορίσουν το θύμα (φίμωση, δέσιμο κ.λπ.) που προκαλεί το θάνατό του. Οι ληστές αδιαφορούν αν το θύμα που χτυπούν για εκφοβισμό ή δένουν για περιορισμό έχει προβλήματα υγείας.

Αν τα χρήματα και τα κοσμήματα δεν είναι πολλά, τότε θα επιμείνουν, αν γνωρίζουν ότι είστε πλούσιοι, και θα αρχίσουν να βρίζουν και να εκνευρίζονται διότι η λεία τους είναι μικρή και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε τους ότι αυτά υπάρχουν, ενώ τα άλλα είναι στην τράπεζα.

Μην αρχίσετε να ουρλιάζετε, γιατί η πρώτη κίνησή τους είναι να σας ρίξουν αναίσθητο (ή νεκρό) ή να σας φιμώσουν.

Μόλις φύγουν μην τους καταδιώξετε αμέσως, διότι μπορεί να σας πυροβολήσουν.



ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Νεαρή γυναίκα "μπούκαρε" σε γυμναστήριο και μαχαίρωσε 34χρονη!



Απίστευτες σκηνές σε γνωστό γυμναστήριο στο Βόλο - Η 25χρονη φέρεται να μαχαίρωσε την 34χρονη για προσωπικές διαφορές…

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (30/3) σε γνωστό χώρο άθλησης του Βόλου, όπου μία γυναίκα φέρεται να τραυμάτισε με μαχαίρι μία άλλη, προφανώς για προσωπικές διαφορές.

Το επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 7:30 το βράδυ και ευτυχώς την ώρα εκείνη στον χώρο δεν υπήρχαν πολλοί αθλούμενοι.

Όπως έγινε γνωστό 34χρονη γυναίκα που αθλούταν εκείνη την ώρα, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από μία άλλη 25χρονη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στον τένοντα του αριστερού της χεριού. Η 34χρονη φέρεται να αποχώρησε αιμόφυρτη από τον χώρο και με τα πόδια πήγε μέχρι το Νοσοκομείο Βόλου, για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί επειγόντως η τραυματίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς έχρηζε άμεσης επέμβασης αγγειοχειρουργού.

Σύμφωνα με μαρτυρία και οι δύο γυναίκες φέρονται να αθλούνται τακτικά στον χώρο, όπου ήρθαν αντιμέτωπες. Η μία μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι άνεργη.

Οι λόγοι της επίθεσης δεν έγιναν γνωστοί, αναφέρθηκε πάντως ότι ήταν για τρίτο πρόσωπο.

Πριν την επίθεση οι δύο γυναίκες που δεν είναι Ελληνίδες, φέρεται να αντάλλαξαν ύβρεις και απειλές, προκαλώντας το ενδιαφέρον των παρόντων, που μετά την επίθεση ειδοποίησαν την Αστυνομία. Η φερόμενη ως δράστρια της επίθεσης μάλιστα παρέμεινε στον χώρο και δεν έφυγε, με συνέπεια να συλληφθεί από τους αστυνομικούς του ΑΤ Βόλου και να κρατείται, με την κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης από πρόθεση. Και οι δύο φέρεται να μην είχαν δώσει ποτέ μέχρι χθες αφορμή…

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, η φερόμενη ως δράστρια της επίθεσης, εισήλθε εκνευρισμένη στον χώρο και κατευθύνθηκε στο σημείο όπου αθλούνταν η 34χρονη, όπου άρχισε να την υβρίζει και να την απειλεί. Το θύμα υποβλήθηκε χθες το βράδυ σε αγγειοχειρουργική επέμβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς κινδύνευε να χάσει το αριστερό της χέρι.



Πηγές: e-thessalia.gr, magnesianews.gr, lamiareport.gr


Χάνει τη φορολογική ενημερότητα όποιος δεν πληρώνει τα πρόστιμα που προβλέπει ο ΚΟΚ



Στόχος της κυβέρνησης ήταν να δείξει ότι «υπάρχει ένας πολύ ισχυρός συμβολισμός στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ότι για εμάς προέχει, όχι η είσπραξη οποιουδήποτε προστίμου, αλλά το να συμβολίσουμε ότι εδώ προέχει η ανθρώπινη ζωή», τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, όπου αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα πρόστιμα που προβλέπει ο ΚΟΚ για τις τροχαίες παραβάσεις.

Μάλιστα, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως όποιος δεν πληρώνει πρόστιμο που του βεβαιώνεται από παράβαση στο δρόμο, θα χάνει τη φορολογική ενημερότητα. «Από εδώ και πέρα με τη διασύνδεση που θα κάνουμε στα μητρώα, θα βεβαιώνονται τα πάντα στην εφορία και θα χάνει ο άλλος τη φορολογική του ενημερότητα, άρα θα τον συμφέρει έτσι κι αλλιώς να πάει να πληρώσει το πρόστιμο» είπε ο αρμόδιος υφυπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104,9».

Πότε θα συνδεθούν τα πρόστιμα του ΚΟΚ με εισοδηματικά κριτήρια

Όπως είπε αν και σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει σύνδεση με τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτό θα γίνει στο μέλλον.

Υπάρχει πράγματι μία εξουσιοδότηση στον νόμο, για να συνδεθούν τα πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια προς την κατεύθυνση περαιτέρω αποτελεσματικότητας των μέτρων, ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης. Ενώ όπως είπε θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του παρόντος ΚΟΚ, και στη συνέχεια πιθανόν να γίνει διασύνδεση με εισοδηματικά κριτήρια.

Στην κατηγορία από 50.000 έως 100.000 ευρώ εισοδήματος θα πληρώνουν το πρόστιμο το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα [...] Πάνω από 100.000 εισοδήματος το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται, προανήγγειλε ο κ. Μαυραγάνης.

Σε ποιες παραβάσεις γίνεται μείωση προστίμου έως 50%

«Αυτό, το οποίο σήμερα ουσιαστικά αρχίζει να ισχύει δεν έχει σχέση άμεσα με τα εισοδηματικά κριτήρια, έχει σχέση με τη μείωση των προστίμων κατά 50% στις περισσότερες παραβάσεις, εκτός από τις πολύ σοβαρές, που είναι η υπέρβαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής, ή η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, ή η παραβίαση του stop, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ» εξήγησε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στις πολύ σοβαρές παραβάσεις, το πρόστιμο παραμένει στο ύψος που ήταν προ της παρεμβάσεώς μας, ενώ όλα τα υπόλοιπα μειώνονται κατά 50% και υπάρχουν συγκεκριμένες παραβάσεις, στις οποίες δεν υπάρχει καν χρηματικό πρόστιμο, αλλά υπάρχει αφαίρεση - για λόγους συμβολισμού - του διπλώματος και της άδειας κυκλοφορίας, για 60 μέρες την πρώτη φορά και 120 την δεύτερη φορά, κι΄ αυτά είναι η ζώνη ασφαλείας, το κράνος, η χρήση κινητού τηλεφώνου, το παρκάρισμα σε ράμπα, ούτως ώστε να καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν προέχει εδώ το χρηματικό πρόστιμο, αλλά πόσο μεγάλη είναι η ηθική και κοινωνική απαξία της πράξης»

Πώς θα βεβαιώνεται το πρόστιμο

«Η κλήση θα βεβαιώνεται και θα στέλνεται στο σπίτι όταν θα αρχίσει - και αν θα αρχίσει - να εφαρμόζεται το μέτρο της διασύνδεσης με εισοδηματικά κριτήρια, γιατί δεν θέλουμε να γνωρίζει ο αστυνομικός, ο οποίος βεβαιώνει εκείνη τη στιγμή την παράβαση, ποιο είναι το εισόδημα του ανθρώπου που του βεβαιώνει την παράβαση. Θα βεβαιώνει αυστηρά και μόνο τον τύπο της παράβασης. Αυτό θα γίνεται αυτομάτως με τη διασύνδεση που θα υπάρχει στα μητρώα της αστυνομίας, του Μεταφορών και της ΑΑΔΕ, θα πηγαίνει στην ΑΑΔΕ, η οποία θα το αποστέλλει στο σπίτι, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το κριτήριο της διασύνδεσης με το εισοδηματικό κριτήριο», πρόσθεσε.


Πηγή : newsbeast.gr


Αυτοψία στο σπίτι του 58χρονου που κρατούσε φυλακισμένους συγγενείς του



Στοιχεία από το σπίτι του 58χρονου φερόμενου ως δράστη ομηρίας συγγενών του συνέλλεξαν το πρωί οι άντρες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Παρουσία εισαγγελέως ερευνήθηκε σπιθαμή προς σπιθαμή η μονοκατοικία του δημοτικού υπαλλήλου που συνελήφθη ξημερώματα Σαββάτου, με τους αστυνομικούς να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην περίεργη αυτή υπόθεση.

Ο 58χρονος κρατούσε φυλακισμένους στο σπίτι του στο Ωραιόκαστρο από τον περασμένο Ιούλιο τα ξαδέρφια του (47χρονο και την 48χρονη αδελφή του), δένοντας τα χέρια τους με χειροπέδες και tire ups. Επίσης, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ανά διαστήματα με την απειλή βίας φαίνεται πως πήγαινε τον 47χρονο σε τράπεζα και του αποσπούσε χρηματικά ποσά, τα οποία μεταβιβάζονταν τόσο στον δικό του τραπεζικό λογαριασμό, όσο και της 23χρονης κόρης του.

Ο δράστης φέρεται να έχει παραδεχθεί τις πράξεις του.

Ακολουθεί το βίντεο με τους άνδρες της ασφάλειας στο σπίτι του 58χρονου



Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ωραιοκάστρου, υπόθεση αρπαγής, ληστείας και εκβίασης σε βάρος 47χρονου και 48χρονης (αδέρφια) Ελλήνων.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης ο 58χρονος ξάδερφος τους, σε βάρος του οποίου, καθώς και σε βάρος της 23χρονης κόρης του και ακόμη μίας συνεργού τους, σχηματίσθηκε δικογραφία κατά περίσταση για αρπαγή, ληστεία, εκβίαση, απλές σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία και κατά συρροή και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, βραδινές ώρες χθες (30-03-2018), κάλεσε στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, ο 47χρονος και κατήγγειλε ότι μαζί με την 48χρονη αδερφή του κρατούνται παρά τη θέληση τους σε οικία στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.

Αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας μετέβησαν στην εν λόγω οικία, όπου εντόπισαν τα δύο αδέρφια, ενώ έπειτα από επισταμένες αναζητήσεις εντοπίσθηκε άμεσα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ωραιοκάστρου και ο 58χρονος ξάδερφος τους.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, τέλη Ιουλίου του 2017, οι παθόντες επιβιβάστηκαν σε όχημα του 58χρονου, όπου ο δράστης με την 23χρονη κόρη του και μία ακόμη συνεργό τους, τους ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων και άσκηση βίας και τους μετέφεραν στην οικία του στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.

Έκτοτε, ο 58χρονος κρατούσε δεσμευμένα τα δύο αδέρφια και μετέβαινε συχνά σε διάφορα τραπεζικά υποκαταστήματα μαζί με τον 47χρονο, όπου, ο τελευταίος, με την απειλή βίας μεταβίβαζε χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς του δράστη και της 23χρονης κόρης του.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.



Πηγή : politesoraiokastrou.gr


Tρόποι για να σε κλέψουν στο συνεργείο



Πόσες φορές δεν πήγαμε να αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο και ζητήσαμε από την έκθεση αυτοκινήτου, να το πάμε σε ένα μηχανικό να το κοιτάξουμε και εμείς πριν το αγοράσουμε.

Εννοείται ότι η έκθεση αυτοκινήτου πριν αγοράσει το αυτοκίνητο για να το μεταπωλήσει, το έχει ελέγξει και δεν έχει αγοράσει "γουρούνι στο σακί" και σίγουρα, ένας έμπειρος και σοβαρός εκθεσάς αυτοκινήτου δεν θα έπεφτε θύμα και δεν θα έδινε λεφτά για μια κακή πώληση.

Επειδή όμως ο αγοραστής πολλές φορές θέλει και μια δεύτερη γνώμη τότε το θέμα είναι που θα πάει, και εάν θα πέσει θύμα απάτης από τον μηχανικό που θα θέλει να βγάλει και αυτός από την αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Εννοείται επίσης ότι όταν αγοράζεις ένα μεταχειρισμένο μπορεί αναπάσα στιγμή να βγάλει ένα πρόβλημα, που δεν θα μπορούσε να εκτιμηθεί από κανένα γιατί απλά είναι ένα μεταχειρισμένο και δεν προϋπήρχε το πρόβλημα όσο καλομεταχειρισμένο και να είναι, απλά βγήκε γιατί ήρθε η ώρα του.

Συνεργεία δεν διστάζουν να κάνουν ένα δήθεν τεχνικό έλεγχο, που όμως δεν αντιστοιχεί στην πραγματική κατάσταση του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, εκθέτοντας έτσι την αξιοπιστία της έκθεσης αυτοκινήτου που είχε το αυτοκίνητο προς πώληση και αυτό το κάνει αποκλειστικά και μόνο για να έχει και αυτός κέρδος έτσι και το αγοράσει ο υποψήφιος αγοραστής.

Όπως λοιπόν σε κάθε κλάδο έτσι και σε αυτόν των μηχανικών αυτοκινήτων υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι οι οποίοι αισχροκερδούν εις βάρος των πελατών τους.

Ο συνήθεις τρόπος είναι να χρεώνουν για περιττές επισκευές, δηλαδή ο μηχανικός βρίσκει ένα πρόβλημα, αλλά μετά την επισκευή του, το πρόβλημα είναι ακόμη εκεί χωρίς να έχει επισκευαστεί στην ουσία. Έτσι ζητάει από το θύμα να συνεχίζει το ψάξιμο και εντοπίζει “ένα νέο”, διαφορετικό πρόβλημα και το επιδιορθώνει, και πολλές φορές μπορεί να υπάρξει και 3ο και 4ο πρόβλημα μέχρι τελικά το πρόβλημα να λυθεί. Κάπως έτσι αυξάνεται το ποσό που χρεώνεται ο πελάτης. Για να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν αναφέρομαι σε εκείνους τους μηχανικούς που όντως δεν γνωρίζουν το πρόβλημα και αλλάζουν 2,3 ανταλλακτικά μέχρι να το εντοπίσουν, αλλά σε εκείνους που γνωρίζουν εξ’αρχής το προβληματικό ανταλλακτικό, αλλά αλλάζουν επιπλέον ανταλλακτικά ώστε να αυξήσουν το κόστος.

Ένας άλλος τρόπος είναι να διαπιστώνουν ότι πρέπει να αλλαχτεί κάτι από το αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται να αλλαχτεί. Πόσες φορές έχεις ακούσει για περιπτώσεις που ένας μηχανικός πρόσθεσε στη λίστα των ανταλλακτικών που αντικατέστησε, ανταλλακτικά που δεν έχριζαν αντικατάστασης; Οι περιττές επισκευές είναι μια συνήθης τακτική από τους μη επαγγελματίες του χώρου.

Διαδεδομένος τρόπος η υπερχρέωση στα ανταλλακτικά, στην εργασία ή και στα δύο. Ακόμη μια πληγή των κακών επαγγελματιών, οι οποίοι χρεώνουν με το παραπάνω τόσο το κόστος του ανταλλακτικού, όσο και το κόστος των εργασιών. Στην εποχή του διαδικτύου που με μια απλή αναζήτηση μπορείς να δεις πόσο κοστίζει ένα ανταλλακτικό, είναι καθαρή κοροϊδία από κάποιους να χρεώνουν για χρυσό μια αντλία νερού, έναν πολλαπλασιαστή ή τέσσερα μπουζοκαλώδια.

Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε εάν δεν έχετε δικό σας μηχανικό εμπιστοσύνης είναι να συνεννοείστε με την έκθεση που το αγοράσατε να σας δώσει μια περίοδο εγγύησης για το εάν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, η ακόμα καλύτερα να το πάτε όχι μόνο σε ένα μηχανικό αλλά να πάρετε και άλλες γνώμες μηχανικών για να μην πέσετε θύμα απάτης και αισχροκέρδιας.



Νατάσσα Χρηστίδη


με πληροφορίες από το creteplus.gr


Αυτοκτόνησε ο πρόεδρος της SingularLogic, Μιχάλης Καριώτογλου

Eurokinissi


Σοκ στον επιχειρηματικό -κι όχι μόνο- κόσμο προκαλεί η είδηση πως το πρωί του Σαββάτου (31.03.22018) αυτοκτόνησε ο πρόεδρος της SingularLogic, Μιχάλης Καριώτογλου.

Ο Μιχάλης Καριώτογλου έβαλε τέλος στη ζωή του εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της SingularLogic αυτοπυροβολήθηκε, το πρωί του Σαββάτου, μέσα στο σπίτι του στο Ψυχικό. Τον βρήκαν νεκρό μέλη της οικογένειάς του που άκουσαν τον πυροβολισμό.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Καριώτογλου

Ο Μιχάλης Καριώτογλου ήταν πρόεδρος της SingularLogic. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της εταιρείας «Singular A.E.» από το 1984 και βασικό στέλεχος της εταιρείας διατελώντας Διευθυντής Τεχνικής Διεύθυνσης και Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης.

Ήταν κάτοχος πτυχίου B.Sc. Electronic Engineering του Chelsea College και  πτυχίου M.Sc. Communications Engineering από το Imperial College of Science and Technology.


Πηγή : newsit.gr


Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία μας πάνω στα Ιμια - Άμεση απάντηση από την Αθήνα



Σε επιθετικό τόνο απάντησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμπερίληψη από την Ελλάδα των βραχονήσιδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ, «Natura 2000». Συγκεκριμένα, ο Χαμί Ακσόι έκανε λόγο για εκμετάλλευση από πλευράς της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ με πολιτικό κίνητρο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Αναφέρεται ότι υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα ο νόμος 4519/2018, ο οποίος αφορά τις 446 περιοχές ξηράς και θάλασσας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο «Natura 2000».

Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν φέρει καμία αντίρρηση στους γενικούς στόχους και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το «Natura 2000» και το Corine Bird Directive, κλπ.

Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της ΕΕ, «Νatura 2000», μέσω της εθνικής της νομοθεσίας.

Η Ελλάδα, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα «Natura 2000» τις βραχονησίδες των Ιμίων, καθώς και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες.

Επικοινωνήσαμε επισήμως τη θέση της Τουρκίας για τις πολιτικές της Ελλάδας αναφορικά με τη «Natura 2000» και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ στην Κομισιόν το 1998. Αναφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσω μίας ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ στις 29 Απριλίου του 1998 και μίας ανακοίνωσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου. Την περίοδο που ακολούθησε, πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες ανακοινώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα προς την Κομισιόν. 

Σε αυτή τη συγκυρία, θα θέλαμε να καλέσουμε και πάλι την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμεταλλεύσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.

Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία, για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ'αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνελήφθη 63χρονος για κλοπές από σταθμευμένα οχήματα



Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, πρωινές ώρες της 28-3-2018 στο Ηράκλειο Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ηρακλείου Αττικής, 63χρονος ημεδαπός, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε διαρρήξει σταθμευμένο λεωφορείο και επιχειρούσε να αφαιρέσει την μπαταρία του.

Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα, ο 63χρονος κινείτο με αυτοκίνητο, από το οποίο είχε αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας, σε διάφορες περιοχές τις βορειανατολικής Αττικής και εντόπιζε λεωφορεία και φορτηγά. Στη συνέχεια, τα παραβίαζε και αφαιρούσε αποκλειστικά τις μπαταρίες των οχημάτων.

Μέχρι στιγμής, εξιχνιάσθηκαν δεκαπέντε (15) περιπτώσεις κλοπών από την περιοχή του Ηρακλείου, της Νέας Ιωνίας και της Μεταμόρφωσης.

Περαιτέρω, ο δράστης είχε συλληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν για όμοια αδικήματα.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Η Ελλάδα επιστρέφει λιγότερους μετανάστες στην Τουρκία από όσους το 2016

Συνέντευξη στον Βασίλη Δαλιάνη


Ο Γκέραλντ Κνάους, «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μιλάει στο protothema.gr για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, τις ευθύνες για τις άθλιες εικόνες στα «hot spots» και τις τουρκικές απειλές για την κατάργησή της, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της

Στην Γερμανία, η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2016, ονομάζεται «Σχέδιο Μέρκελ». Στην Ολλανδία, «Σχέδιο Ντίντερικ Σάμσομ», του ηγέτη των Εργατικών της χώρας. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, «Σχέδιο Μέρκελ - Νταβούτογλου». 

Στην πραγματικότητα ο αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας («Δήλωσης», όπως είναι ο επίσημος χαρακτηρισμός της), είναι ο κύριος Γκέραλντ Κνάους. Πολιτικός επιστήμονας από την Αυστρία και Πρόεδρος του think-tank Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας (ESI) με τεράστια επιρροή σε ζητήματα προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. 

Δύο χρόνια ακριβώς μετά την υπογραφή της ο κ. Κνάους, μιλώντας στο protothema.gr, εκφράζει τις ανησυχίες του για τις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα έχει για την Ελλάδα και την ΕΕ όχι μόνο η ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας, αλλά και η συνέχιση της εσφαλμένης εφαρμογής της και ζητεί από την χώρα μας ένα ολοκληρωμένο και λεπτομερές σχέδιο για την αντιμετώπιση της εφιαλτικής κατάστασης στους καταυλισμούς των νησιών. 


Πώς θα περιγράφατε την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και ιδίως στην Λέσβο, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία; 

Νομίζω ότι είναι ντροπιαστικό για την Ε.Ε, μετά από δύο χρόνια, να υφίστανται τόσα πολλά προβλήματα στα hot spots των ελληνικών νησιών. Από προβλήματα ασφαλείας και έλλειψης αξιοπρεπών κοινωνικών υπηρεσιών μέχρι προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη τόσο για τους κατοίκους των νησιών, όσο και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επίσης τα προβλήματα που παρατηρούνται στη διαδικασία καταγραφής και λήψης αποφάσεων από τις αρχές για το ποιος δικαιούται άσυλο και ποιος όχι και συνεπώς πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία. Σήμερα η Ελλάδα ολοκληρώνει λιγότερες αιτήσεις παροχής ασύλου και επιστρέφει στην Τουρκία λιγότερους μετανάστες από ότι τους μήνες πριν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Βλέπουμε μια τελείως ασυνάρτητη κατάσταση η οποία είναι τόσο άσχημη στα νησιά, ώστε να αποθαρρύνει τους ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι καλύτερα στην Τουρκία από ότι σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. 


Ποιος φταίει για αυτήν την κατάσταση κατά την γνώμη σας; Οι τοπικές αρχές στα νησιά, όπως υποστήριξε πριν λίγο καιρό η ελληνική κυβέρνηση; Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση ή τα κράτη- μέλη της Ε.Ε; 

Η ευθύνη για την κατάσταση είναι συλλογική, αλλά οι τοπικές αρχές είναι αυτές που θα έπρεπε να κατηγορηθούν λιγότερο. Οι κάτοικοι των νησιών έπρεπε να διαχειριστούν το μεγαλύτερο βάρος. Για να είμαστε ειλικρινείς, στις κλειστές συζητήσεις η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη. Η Ελλάδα κατηγορείται για την κακή κατάσταση στους καταυλισμούς στα νησιά. Από την άλλη πλευρά, άνθρωποι που έχουν έρθει στην Ελλάδα για να εργαστούν στα νησιά αισθάνονται τελείως άχρηστοι και βλέπουν ότι η παρουσία τους δεν έχει κανένα νόημα. Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια. Ποια είναι η ποιότητα των προσώπων που έχουν βρεθεί εκεί από την Ε.Ε. Ποια είναι η ποιότητα της συνεργασίας τους με τις ελληνικές αρχές και πώς γίνεται μετά από τόσο καιρό, ο αριθμός των τελικών αποφάσεων για το αν δικαιούται κάποιος άσυλο ή όχι, να είναι τόσο μικρός. Είναι η κοινή λογική. Αν θέλεις να μειώσεις τον χρόνο που περνούν αυτοί οι άνθρωποι στις άθλιες συνθήκες στα hot spots, τότε μειώνεις τον χρόνο λήψης αποφάσεων. Δεν χρειάζεται να χειροτερέψει η ποιότητα οργάνωσης των υπηρεσιών. Απαιτείται παρά ταύτα διαφορετική οργάνωση αυτών των υπηρεσιών. Στην Ολλανδία οι περισσότερες αποφάσεις για την παροχή ασύλου λαμβάνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερους πόρους, τότε να καθίσει στο τραπέζι και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με λεπτομέρειες τους πόρους που χρειάζεται. Κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Δεν έχουμε έναν καθαρό διάλογο και η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη και η κατάσταση είναι τόσο άσχημη και για τους Έλληνες νησιώτες αλλά και για όσους ζουν στους καταυλισμούς. 

Ενώ η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή προσφύγων στη βάση «ένας προς έναν» η Ε.Ε και συνεπώς και η Ελλάδα, έχει δεχθεί εξαπλάσιο αριθμό προσφύγων, ενώ από το 2016 έχουν επιστραφεί στην Τουρκία μόλις 1485 άνθρωποι. Το θεωρείτε φυσιολογικό; 


Από την υπογραφή της συμφωνίας, τον Απρίλιο του 2016, έχει γίνει μια παρεξήγηση. Αν διαβάσει κάποιος την συμφωνία θα δει ότι αναφέρεται πως όταν οι ροές των προσφύγων μειωθούν και παραμείνουν σταθερές η Ε.Ε θα αρχίσει, εθελοντικά, ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης κατευθείαν από την Τουρκία. Αυτή ακριβώς ήταν η ιδέα το 2016. Αν δηλαδή η Τουρκία δεχόταν να επιστραφούν κάποιοι άνθρωποι στο έδαφός της, οι ροές θα μειώνονταν και η ΕΕ θα δεχόταν την μετεγκατάσταση μερικών εκατοντάδων προσφύγων την ημέρα. Η συμφωνία του «ένας προς έναν» δεν είχε νόημα. Ήταν μια ανόητη ιδέα που συμπεριελήφθη στην συμφωνία την τελευταία στιγμή και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς στην πράξη η ΕΕ έπαιρνε περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία από όσους δεχόταν η χώρα από την Ελλάδα. Και έτσι έπρεπε να γίνει, καθώς η Τουρκία φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο

Την προηγούμενη όμως εβδομάδα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με ακύρωση της συμφωνίας σε περίπτωση που δεν λάβει όλα τα ανταλλάγματα 

Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί η συμφωνία και συνεπώς να δοθούν τα χρήματα για τους Σύρους πρόσφυγες. Η συμφωνία ωφελεί και την ΕΕ και την Τουρκία και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της. Δεν βλέπω κανέναν λόγο η Τουρκία, η οποία ήταν η χώρα που ζήτησε το 2016 αυτήν την συμφωνία με την Ε.Ε να την ακυρώσει τώρα. Για όσον καιρό η ΕΕ εφαρμόζει τους όρους που την αφορούν το ίδιο θα κάνει και η Τουρκία. 

Πριν από λίγες μόλις ημέρες 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, πνίγηκαν κοντά στο Αγαθονήσι. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και η ΕΕ, ώστε δύο χρόνια μετά να σταματήσουν αυτές οι τραγωδίες; 

Φοβάμαι ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν τους επόμενους μήνες αν η συμφωνία συνεχίζει να εφαρμόζεται τόσο άσχημα όσο εφαρμόζεται τώρα. Αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια ήταν η μείωση των θανάτων. Πριν από τη συμφωνία είχαμε 360 θανάτους μέσα σε δώδεκα μήνες. Το 2017 είχαμε πολύ λιγότερα τραγικά περιστατικά και ο λόγος ήταν ότι λιγότεροι άνθρωποι επιβιβάστηκαν στις βάρκες. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, γίνει αντιληπτό ότι η συμφωνία καταρρέει θα δούμε πολύ περισσότερους ανθρώπους να επιβιβάζονται σε βάρκες και δυστυχώς πολύ περισσότερους να πνίγονται, όπως συμβαίνει στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι πνίγηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Μεσόγειο. Από το 2016 οι πνιγμοί στο Αιγαίο είναι πολύ λιγότεροι, αλλά υπάρχουν ακόμα θάνατοι και ο λόγος είναι η κακή εφαρμογή της συμφωνίας. 

Μια από τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συζητούν η Ευρωπαϊκή επιτροπή και κάποια κράτη - μέλη είναι η κοινή πολιτική ασύλου. Είστε αισιόδοξος; 

Είμαι βαθύτατα απαισιόδοξος γιατί οι προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2016 δεν πρόκειται να λάβουν υποστήριξης. Ο «Κανονισμός του Δουβλίνου» για τους πρόσφυγες δεν λειτουργεί και ποτέ δεν λειτούργησε. Και δεν θα λειτουργήσουν ούτε οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Προς το παρόν κάποια κράτη – μέλη της Ε.Ε είναι ανίκανα να κινήσουν γρήγορα τις διαδικασίες ασύλου και της επιστροφής όσων δεν χρήζουν προστασίας. Το βλέπουμε να συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία. Όσοι έρχονται με βάρκες στις χώρες της Ε.Ε ενδέχεται να παραμείνουν εκεί για χρόνια ή ακόμα και για πάντα. Για όσο χρονικό διάστημα συμβαίνει κάτι τέτοιο η Ευρώπη θα αποτελεί μαγνήτη. Άνθρωποι θα επιβιβάζονται σε βάρκες και άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους. Παράλληλα ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις σε κράτη – μέλη της Ε.Ε θα τάσσονται υπέρ δραστικών, δραματικών και απάνθρωπων πολιτικών. Το ρίσκο είναι αληθινό και αν δεν βρούμε καλύτερο τρόπο να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου και να εφαρμόσουμε αποτελεσματικότερα την υφιστάμενη συμφωνία με την Τουρκία, θα χάνεται η στήριξη για μια συνολική, κοινή ευρωπαϊκή, πολιτική ασύλου με δραματικές συνέπειες ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019.



Πηγή : protothema.gr