Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Στους γονείς της Κάρολαϊν η μικρή Λυδία

 


Αφαιρείται προσωρινά η γονική μέριμνα της μικρής Λυδίας από τον πατέρα της και κατ΄ ομολογίαν δολοφόνο της μητέρας της Καρολάιν και η επιμέλεια της ανήλικης ανατέθηκε προσωρινά στην οικογένεια του θύματος. 

Αυτό αποφάσισε σήμερα η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθήνας, έχοντας ως γνώμονα της ομαλής σωματικής και ψυχικής διάπλασης του παιδιού.

Η Εισαγγελία Ανηλίκων σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού, την προστασία του και την ομαλή ανάπτυξή του, έκανε δεκτή την αίτηση της μητέρας της Καρολάιν για αποκλειστική επιμέλεια της Λυδίας, η οποία, σύμφωνα με τις εκθέσεις της κοινωνικής λειτουργού, «παρόλο που είναι νεογνό μπορεί να αποθηκεύσει σκηνές βίας».

Και οι δύο πλευρές μπορούν να προσφύγουν κατά της διάταξης εντός 30 ημερών ενώ και η εισαγγελική αρχή είναι υποχρεωμένη μέσα στο ίδιο διάστημα να εισάγει την υπόθεση στο δικαστήριο, το οποίο σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα κρίνει οριστικά το θέμα της επιμέλειας του μωρού.



42χρονος ιερέας φέρεται να ασέλγησε σε γυναίκα μπροστά στα μάτια του συζύγου της!

 


Ακόμη μία καταγγελία σεξουαλικού περιεχομένου σε βάρος ιερέα καταγράφηκε πριν λίγες μέρες σε χωριό της Τριχωνίδας και αφορά ένα περιστατικό που πιθανόν να πάρει σύντομα τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το agriniopress, και σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στην Αστυνομία στο Αγρίνιο, στις αρχές Ιουνίου, 42χρονος ιερέας σε χωριό της Τριχωνίδας, φέρεται να προχώρησε σε ασελγή πράξη σε βάρος γυναίκας, αρκετά μεγαλύτερης του σε ηλικία, στην αυλή του σπιτιού της. Μάλιστα το περιστατικό, καταγγέλλεται πως διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια του συζύγου της γυναίκας, με αποτέλεσμα να προκληθεί φραστικό επεισόδιο.

Δυο μέρες μετά, η γυναίκα, που έχει συγγενική σχέση με τον 42χρονο, προχώρησε στην υποβολή παραπόνων στην Αστυνομία. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Ασφάλειας του Αγρινίου μάλιστα, μετά την καταγγελία ο ιερέας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και αποδέχθηκε τα σε βάρος του καταγγελλόμενα.

Οι συγγενείς της παθούσας, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά εναντίον του, το οποίο μάλιστα έχει καταγραφεί ως περιστατικό στην Ασφάλεια Αγρινίου και δεν αποκλείεται να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Όλα αυτά τη στιγμή που η τοπική κοινωνία σοκαρισμένη ενημερώνεται για τις πτυχές της σοβαρότατης υπόθεσης με τον 49χρονο κληρικό που κατηγορείται για βιασμό σε βάρος ανήλικης και κατοχή πορνογραφικού υλικού ανηλίκων.


Πηγή : protothema.gr




Ποιος είναι ο 36χρονος Γεωργιανός κακοποιός που ελέγχθηκε για τη δολοφονία της Καρολάιν και καταγγέλει την ΕΛ.ΑΣ



Μετά την ομολογία του συζυγοκτόνου, δεν υπάρχει εμπλοκή του Γεωργιανού κακοποιού στην δολοφονία των Γλυκών Νερών, αλλά υπάρχει εμπλοκή του σε άλλη ληστεία και άλλες εγκληματικές ενέργειες στην Ελλάδα.

Ο 36χρονος θεωρείται πολύ σκληρός κακοποιός και συμμετείχε (μαζί με άλλα τέσσερα άτομα) σε άγρια ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού και της οικιακής τους βοηθού στις 7 Μαρτίου στο Πικέρμι. Εκεί είχε βρεθεί DNA του και έτσι συνελήφθη όταν εντοπίστηκε στον Έβρο, διότι δεν είχε συλληφθεί για την εμπλοκή του στο Πικέρμι και προσπάθησε με πλαστό διαβατήριο να διαφύγει.

Από τις πληροφορίες που προέκυψαν κυρίως από ανάλυση DNA, ο εν λόγω αλλοδαπός κακοποιός ήταν ένας από τους πέντε δράστες της ληστρικής επίθεσης, στις 7 Μαρτίου, σε κατοικία στο Πικέρμι, όπου έδεσαν και χτύπησαν ηλικιωμένο ζευγάρι.

Το 2017 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα διάρρηξης ενός σούπερ μάρκετ, όπως επίσης και για τη διάρρηξη σπιτιού στην Αττική, ενώ το 2015 εις βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία για κλοπές από την Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης. Η ποινή φυλάκισης, πάντως, που είχε εκτίσει αφορούσε την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών. Ηταν καταχωρισμένος στη «μαύρη λίστα» του «Διαρρηκτών», λόγω των επαφών που φέρεται να διατηρούσε με ισχυρά μέλη της μαφίας της χώρας του.

Ο 36χρονος εντοπίστηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου στους επιβάτες ενός τουριστικού λεωφορείου στους Κήπους Εβρου. Το διαβατήριο του έφερε πλαστές σφραγίδες, ενώ στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ήταν σεσημασμένος για κλοπές. Το DNA του βρισκόταν ήδη από το 2015 καταχωρισμένο στις βάσεις της ΕΛ.ΑΣ. Ενημερώθηκε η Ασφάλεια Αττικής και άμεσα εις βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για εμπλοκή του στη ληστεία στο Πικέρμι. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., η ταυτοποίησή του στη συγκεκριμένη ληστεία έγινε χάρη σε γενετικό υλικό που βρέθηκε σε κινητό αντικείμενο εντός της οικίας των ηλικιωμένων.

Η ληστεία διαπράχθηκε λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα της 7ης Μαρτίου. Τέσσερις δράστες με full face κουκούλες μπήκαν στο σπίτι του 93χρονου και της κατάκοιτης συζύγου του από παράθυρο 1ου ορόφου. Αφού έδεσαν τον υπερήλικα και την οικιακή βοηθό, πήραν 350 ευρώ, τις χρυσές αλυσίδες και τις βέρες που φορούσαν και διέφυγαν. Η συγκεκριμένη ληστεία ήταν η μία από τις περίπου 20 που έχουν διαπραχθεί από τις αρχές του 2020, οι οποίες μετά τον φόνο στα Γλυκά Νερά βρέθηκαν εκ νέου στο μικροσκόπιο της αστυνομίας για το ενδεχόμενο οι δράστες εκείνης της ληστείας να συνδέονται με την αποτρόπαια δολοφονία της 20χρονης κοπέλας.

Ο Γεωργιανός σκληρός κακοποιός, μέσα από τις φυλακές Κορυδάλλού όπου βρίσκεται, μίλησε σε Μέσο της πατρίδας του της γεωργίας και ισχυρίστηκε πως τον βασάνισαν οι αστυνομικοί ώστε να ομολογήσει πως αυτός είναι ο δολοφόνος της Καρολάιν.

Στις 16 Μαΐου οι Αρχές συνέλαβαν τον Γεωργιανό κακοποιό που ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα, καθώς ήταν ένα από τους πέντε δράστες της ληστρικής επίθεσης, στις 7 Μαρτίου, σε κατοικία στο Πικέρμι όπου έδεσαν και χτύπησαν ηλικιωμένο ζευγάρι αλλά και την οικιακή βοηθό τους. 

Παράλληλα η περιγραφή του έμοιαζε με εκείνη που είχε δώσει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος στις Αρχές για να αποπροσανατολίσει.

Ο Γεωργιανός σκληρός κακοποιός ισχυρίστηκε πώς «Ήμουν δεμένος για τέσσερις ημέρες και με χτυπούσαν για να ομολογήσω κάτι που δεν ήξερα. Με πήγαν στην αστυνομία, με χτύπησαν αμέσως και μου ζήτησαν να ομολογήσω πως σκότωσα. Δεν είχα καμία σχέση με την υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά ο Γεωργιανός σε μιλώντας στην «Kronika».

Ο 36χρονος Γεωργιανός κακοποιός παραμένει στις φυλακές Κορυδαλλού για άλλη υπόθεση που είναι σίγουρα ο δράστης και διεύφευγε την σύλληψη για αρκετό καιρό.

Ένα κακό που έκανε άθελα του ο συζυγοκτόνος ήταν να ενεργοποιηθεί η ΕΛ.ΑΣ. και να συλληφθεί ο Γεωργιανός κακοποιός που εύκολα με πλαστό διαβατήριο θα είχε ξεφύγει απο τις αρχές για την ληστεία στο Πικέρμι.



Πώς θα λειτουργήσει σε νέους 18 – 25 ετών το Freedom Pass

 


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την χορήγηση προπληρωμένης κάρτας 150 ευρώ για όλους τους νέους ηλικίας 18-25 ετών που εμβολιάζονται, με την ονομασία Freedom pass. 

H Freedom pass ή αλλιώς «Κάρτας Ελευθερίας», είναι μια  προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ, που θα δίνεται από την πολιτεία σε όλους τους νέους 18-25 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια. 

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το πώς θα λειτουργήσει η προπληρωμένη «Κάρτας Ελευθερίας – Freedom Pass» σε νέους 18 έως 25 ετών.

 Το Freedom Pass θα είναι διαθέσιμο μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.


Όπως τόνισε ο υπουργός το όνομα της πρωτοβουλίας είναι Freedom Pass. “Ενθαρρύνουμε νέους 18 – 25 να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες, δύο τομείς που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Eίναι μια πράξη αναγνώρισης για όλα όσα οι νέοι στερήθηκαν αλλά και μια πράξη ενθάρρυνσης για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς” είπε ο κ. Πιερρακάκης. Αναλυτικά:

Η ψηφιακή κάρτα θα είναι διαθέσιμη σε γεννηθέντες 1996 – 2003 που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μεταξύ 1/1/21 και 31/12/21.

Πρόκειται για χρεωστική ψηφιακή κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού, αξίας 150 ευρώ.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Η ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Αναλυτικά οι επιλέξιμες κατηγορίες είναι οι εξής:

– Αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές, οδικές μεταφορές

– Ενοικίαση οχημάτων

– Καταλύματα, κάμπινγκ

– Ταξιδιωτικά γραφεία

– Κινηματογράφος

– Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις χορού

– Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει την κάρτα

Μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και αφού ο ενδιαφερόμενος κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μία ημέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει τις σχετικές οδηγίες μέσω email και sms

Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος την κάρτα

Η κάρτα, στην ψηφιακή της μορφή, αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού.

Χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικό εμπόριο και e-shops και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS.



Σωματοφύλακας του Μπιλζέριαν: «Eίμαι τυχερός που ζω, με λιθοβολούσαν με μεγάλες πέτρες»

 



Ο σωματοφύλακας, Νίκος Αραβαντινός, μιλάει μέσα από το νοσοκομείο αποκλειστικά στο protothema.gr, λίγα 24ωρα πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, εξαιτίας των άγριων χτυπημάτων που δέχτηκε στο κεφάλι από ομάδα 30 Γαλλομαροκινών

Ο Νίκος Αραβαντινός. προσωπικός σωματοφύλακας του Αμερικανού εκκεντρικού πολυεκατομμυριούχου, Νταν Μπιλζέριαν, μεταφέρθηκε εσπευσμένα πριν από δυο 24ωρα στην Ευρωκλινική Αθηνών, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη κάτω γνάθο. Φέρει πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο κι όπως λέει στο protothema.gr, σώθηκε χάρη στην επέμβαση ενός συναδέλφου του, ο οποίος έπεσε πάνω του προκειμένου να τον σώσει από τα βίαια χτυπήματα που δεχόταν.

Οι Γαλλομαροκινοί διασκέδαζαν σε χώρο που συνορεύει με το ξενοδοχείο Eden View Aparthotel Suites and Residences στην παραλία Paradise, μέτοχος στο οποίο είναι ο Έλληνας σωματοφύλακας. Οι ένοικοι του ξενοδοχείου παραπονέθηκαν για τον θόρυβο που δημιουργούσαν οι Γαλλομαροκινοί, μερικοί εκ των οποίων εργάζονται σε Ιταλικό εστιατόριο στη Χώρα Μυκόνου.


Ο μάνατζερ του ξενοδοχείου ειδοποίησε τον σωματοφύλακα, ο οποίος προσπάθησε να ηρεμήσει τους αλλόφρονες από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ Γαλλομαροκινούς, οι οποίοι ωστόσο δεν έδειξαν διάθεση να σταματήσουν την φασαρία.

Ήταν ιδιαίτερα εριστικοί απέναντι του, απειλώντας μάλιστα ότι θα τον βλάψουν σε περίπτωση που εκείνος δεν έκανε πίσω, αφήνοντας τους να συνεχίσουν την διασκέδαση τους. Λόγια στα λόγια, ο Νίκος Αραβαντινός ήρθε στα χέρια με έναν εξ’ αυτών και δευτερόλεπτα μετά δέχθηκε μαζική επίθεση με πέτρες.



«Με διαλύσανε, πραγματικά σου μιλάω, τέτοιο ξύλο δεν έχω φάει ποτέ» λέει στο protothema.gr ο Νίκος Αραβαντινός.

«Με χτυπήσανε πίσω στο κεφάλι και είμαι τυχερός που δεν με χτύπησαν έναν πόντο παραπάνω» προσθέτει, δείχνοντας το σημείο που δέχτηκε χτυπήματα με πέτρα. 


Πηγή: protothema.gr



Μητσοτάκης: «Μπόνους»150 ευρώ στους νέους που εμβολιάζονται



Το πλαίσιο των διευκολύνσεων στους πλήρως εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, υπό τη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα, ανέφερε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μιλώντας για τα «προνόμια», πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους περίπου 900.000 νέους 18-25 ετών (γεννηθέντες 1996-2003).

«Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσουμε τους νέους 18-25 ετών. Με την πρώτη δόση του εμβολίου τους αποκτούν μια προ-πληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ που θα τους παρέχει διευκολύνσεις σε ταξίδια, εισιτήρια, είσοδο σε μουσεία, συναυλίες κλπ».

Η κάρτα θα εξαντλείται σταδιακά ανάλογα με τη χρήση της μέσω εφαρμογής στο κινητό.

Με αυτό το «ψηφιακό πορτοφόλι» οι νέοι θα μπορούν να κάνουν πιο άνετες διακοπές ή να χαλαρώσουν σε χώρους πολιτισμού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για δώρο ευγνωμοσύνης και ένα «ευχαριστώ» για την υπομονή τους, καθώς και ένα κίνητρο για να εμβολιαστούν, ειδικά οι νέοι.

Εξειδικεύοντας τις πληροφορίες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η κάρτα κάνοντας λόγο για «freedom pass».

Δείτε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού:





Η μετάλλαξη Δέλτα μοιάζει με νέα πανδημία, νέα μέτρα από Σεπτέμβριο



Ανησυχητική χαρακτήρισε μιλώντας στον ANT1 την μετάλλαξη Δέλτα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ενώ υπογράμμισε ότι βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο και τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Η κυρία Λινού είπε επίσης για τον προσεχή Σεπτέμβριο, ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.



«Θωρακίζονται» τα ΑΕΙ: To οργανόγραμμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

 


Oι αστυνομικοί θα φέρουν χειροπέδες, γκλομπ, σπρέι πιπεριού ή συσκευή χεριού ηλεκτρικής εκκένωσης

Ο χάρτης των αρμοδιοτήτων, των καθηκόντων, της οργάνωσης, του εξοπλισμού κ.λπ. των αστυνομικών της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με τον νόμο 4777/2021 και θα θωρακίσει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα των συναρμοδίων υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας.

 Η ΟΠΠΙ, η σύσταση της οποίας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, θα συγκροτηθεί από αστυνομικό προσωπικό μέχρι τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή και από ειδικούς φρουρούς. Παράλληλα, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας θα καθοριστούν τα ΑΕΙ της χώρας στα οποία θα διατεθούν οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί και ο αριθμός των αστυνομικών ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα. Επικεφαλής των αστυνομικών της ΟΠΠΙ θα είναι ο αρχαιότερος ειδικός φρουρός.

Σύμφωνα με το διάταγμα, αποστολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι «η ασφάλεια και η προστασία από οποιοδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος τόσο των προσώπων όσο και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους της έδρας των ΑΕΙ». Σε περίπτωση μεγάλης και πολυπληθούς αναταραχής στα πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή βασικές υποδομές των ΑΕΙ, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων, θα φορούν στολή με τα διακριτικά μεν της ΕΛ.ΑΣ., αλλά το χρώμα και ο τύπος της στολής θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Οπως επίσης από τον ίδιο υπουργό θα καθοριστούν τα ατομικά εφόδια αυτοάμυνας και τα οπλικά είδη που θα φέρουν οι αστυνομικοί οι οποίοι θα υπηρετούν στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, τα ατομικά οπλικά συστήματα είναι που θα φέρουν είναι χειροπέδες, γκλομπ, σπρέι πιπεριού ή συσκευή χεριού ηλεκτρικής εκκένωσης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 14 του διατάγματος, υπό τον τίτλο «προϋποθέσεις κλιμάκωσης χρήσης υλικών και μέσων», οι αστυνομικές δυνάμεις «δρουν πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και τους κανονισμούς του Σώματος και κλιμακώνουν το επίπεδο δράσης τους και τα χρησιμοποιούμενα υλικά και μέσα με γνώμονα τη θεμελιώδη αρχή της αναλογικότητας».

Τα μέλη της ΟΠΠΙ θα δραστηριοποιούνται «κατά τρόπο συστηματικό, μεθοδικό και ασφαλή, ώστε να διασφαλίζεται η ταχύτητα, η αμεσότητα και η αποτελεσματικότητα της δράσης τους, δίχως να διαταράσσεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ και η απρόσκοπτη διεξαγωγή του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου».

Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αρμόδια για:

•Την πρόληψη τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς και την αντιμετώπιση καταστάσεων αστυνομικής αρμοδιότητας που διαταράσσουν ή απειλούν να διαταράξουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

• Την εκτέλεση των απαιτούμενων ενεργειών σε περίπτωση διάπραξης αξιόποινων πράξεων, που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα, όπως είναι οι αναζητήσεις και οι συλλήψεις δραστών, η συλλογή αποδείξεων και πειστηρίων και η παράδοσή τους στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

• Τη φρούρηση, σε συνεργασία με το αρμόδιο προσωπικό των ΑΕΙ, των κέντρων λήψης εικόνων και σημάτων από κάμερες και κάθε άλλο οπτικοακουστικό μέσο.

• Τη διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών στους εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ, καθώς και την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση διάπραξης παράνομων πράξεων ή ύποπτων κινήσεων.

• Πεζές περιπολίες, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τους χώρους των ΑΕΙ, με σκοπό να επισημανθούν -εάν φυσικά υπάρχουν- ύποπτα πρόσωπα ή αντικείμενα, αλλά και την πρόληψη και αποτροπή οιασδήποτε αξιόποινής πράξης σε βάρος προσώπων και υποδομών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Πάντως, η συχνότητα και ο τρόπος διέλευσης των περιπολιών θα καθορίζεται από τον επικεφαλής της κάθε ΟΠΠΙ, ανάλογα με τις κρατούσε κάθε φορά συνθήκες, τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις κτιριακές υποδομές του ΑΕΙ.

• Αιφνιδιαστικούς και προγραμματισμένους ελέγχους και έρευνες επί των εγκαταστάσεων και χώρων των ΑΕΙ, επί οχημάτων και προσώπων.

• Τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων.

• Τη συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση μεμονωμένων ή κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων.

• Τη διαρκή επικοινωνία με τη ΓΑΔΑ και τα αρμόδια κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και

• τη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για θέματα ασφαλείας και προστασίας των ΑΕΙ.

Η ΕΛ.ΑΣ., εφόσον διαθέτει πανεπιστημιακούς αστυνομικούς στα ΑΕΙ, ενεργεί «ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και λαμβάνει, σε συνεργασία με τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υποκειμένων».

Λόγω της σύστασης της ΟΠΠΙ, με το ίδιο διάταγμα, επέρχεται μεγάλος κύκλος τροποποιήσεων στο Προεδρικό Διάταγμα 178/2014 για την οργάνωση των υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας. Οι τροποποιήσεις αφορούν ειδικά εκείνες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις στις περιφέρειες των οποίων υπάρχουν πανεπιστήμια (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.). Δηλαδή, σε αυτές τις αστυνομικές διευθύνσεις προστίθεται νέο τμήμα συντονισμού ΟΠΠΙ.

Την ίδια στιγμή στη ΓΑΔΑ συστήνεται Υποδιεύθυνση Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η οποία έχει ως αποστολή «την ασφάλεια και προστασία από οιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος τόσο των προσώπων όσο και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους των ΑΕΙ».


Πηγή:  protothema.gr



Eλληνας 21 ετών αγνοείται στα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε στο Μαϊάμι


 

Το όνομα ενός Έλληνα ομογενή με καταγωγή από την Ξάνθη βρίσκεται στη λίστα των 159 αγνοουμένων μετά την κατάρρευση της 12ώροφης πολυκατοικίας στο Μαϊάμι.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Γιαννιτσόπουλο, ο οποίος είναι 21 χρονών και είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Νάσβιλ στην πολιτεία του Τενεσί.

Η οικογένεια του αγνοούμενου ομογενή διαμένει μόνιμα στην πολιτεία του Τέξας. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Wall Street Journal ο πατέρας του 21χρόνου Κώστας Γιαννιτσόπουλος, ο νεαρός ομογενής είχε επισκεφτεί το Μαϊάμι και έμενε με έναν οικογενειακό φίλο, ο οποίος επίσης είναι αγνοούμενος. 

Ο απολογισμός των θυμάτων της κατάρρευσης δωδεκαώροφης πολυκατοικίας , αυξήθηκε στους πέντε νεκρούς. Αυτό ανακοίνωσε χθες Σάββατο αυτοδιοικητική αξιωματούχος, ενώ 156 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι.

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο.



Γιώργος Κώτσηρας : ο νέος Ποινικός Κώδικας πρέπει να έχει διάρκεια

 


Όπως τόνισε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο νέος Ποινικός Κώδικας πρέπει να έχει διάρκεια για να μην βρεθούμε σε μερικά χρόνια στην ανάγκη για νέες αλλαγές. 

O νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος μετά από διαβούλευση πάνω στο πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής παρακολούθησής του θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση.

Ο . Κώτσηρας είπε ότι εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένες κατηγορίες εγκλημάτων, θα περνούν στη φυλακή περισσότερο χρόνο όσοι έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα. “Η βούλησή μας είναι να αυξηθεί η παραμονή τους στη φυλακή” είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι για τα συγκεκριμένα εγκλήματα “κόβεται” το βραχιολάκι.

Σημείωσε επίσης ότι θα αυξηθεί από τα 16 χρόνια το διάστημα μετά από το οποίο μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση αποφυλάκισης όταν έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Επίσης, αλλάζουν τα κριτήρια για τον τρόπο που θα γίνεται η αξιολόγηση για την αποφυλάκιση με όρους.

Όσον αφορά στα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι αναστέλλεται η παραγραφή για τέτοια αδικήματα, ενώ θα προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη για αδικήματα κατά ανηλίκων.



Ένας μεγάλος αθλητής είπε αντίο!!

 


Ένας μεγάλος αθλητής αποχαιρέτησε το μπάσκετ σε ηλικία 39 ετών να σταματήσει να κάνει αυτό που λάτρεψε από μικρό παιδί.

Ο Βασίλης Σπανούλης συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού και τους ανακοίνωσε πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, για να σταματήσει.

''Ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε το πεπρωμένο μου και το πιο όμορφο λιμάνι μου'' τονίζει στην ανακοίνωση του στο instagram ο αρχηγός της ομάδας.

Τον Βασίλη Σπανούλη αποχαιρέτησαν ομάδες της Ελλάδας, του εξωτερικού καθώς και παίκτες που έπαιξαν για χρόνια μαζί του η εναντίον του.



Φόβοι για «βεντέτα» μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του σωματοφύλακα του Νταν Μπιλζέριαν

 


Ομάδα 15 Γαλλοαλγερινών, αρκετοί εκ των οποίων εργάζονται σε ιταλικό εστιατόριο του νησιού, τον χτύπησαν βάναυσα και τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο στο έδαφος.

Οι Αρχές έχουν προχωρήσει έως τώρα σε τουλάχιστον τρεις συλλήψεις

Η Αστυνομία φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα για την άνανδρη επίθεση εναντίον του Νίκου Αραβαντινού, σωματοφύλακα του «βασιλιά του Instagram», Νταν Μπιλζέριαν.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο σωματοφύλακας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας με πολλαπλά τραύματα κυρίως στο κεφάλι, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα, ζητώντας από τους συναδέλφους του, να μην εμπλακούν στην υπόθεση. Κατέστησαν σαφές ότι είναι θέμα χρόνου να «μαζέψουν» την ομάδα των 15 Γαλλοαλγερινών και ήδη έχουν προσαχθεί τουλάχιστον 2 με 3 άτομα στο Α.Τ Μυκόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στο αστυνομικό τμήμα παρουσιάστηκε και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου για να δώσει εξηγήσεις και πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των δραστών ώστε να διαπιστωθεί αν τα άτομα που τον χτύπησαν εργάζονται στο εστιατόριο του.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο σωματοφύλακας κλήθηκε να επέμβει τη στιγμή που η ομάδα των 15 Γαλλοαλγερινών έκαναν φασαρία σε εξωτερικό χώρο που βρίσκεται σε ξενοδοχείο, δίπλα στο μπιτς μπαρ Tropicana. Είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ενοχλούσαν τους ενοίκους του ξενοδοχείου. Ο Νίκος Αραβαντινός προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να ηρεμήσει τους αλλόφρονες. Ωστόσο, η κατάσταση ξέφυγε όταν εκείνοι άρχισαν να του επιτίθενται με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ακόμα και με πέτρες, στήνοντας σκηνικό «Καμπούλ».

Ο λιθοβολισμός δεν σταμάτησε ούτε όταν ο σωματοφύλακας έπεσε λιπόθυμος και αιμόφυρτος στο έδαφος. Υπάλληλοι του ξενοδοχείου που άκουσαν την φασαρία ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η ομάδα του Γαλλοαλγερινών αποχώρησε από το σημείο για να αποφύγουν τη σύλληψη. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας και χθες ήταν να μεταφερθεί με ελικόπτερο σε ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών.



Ο πρόεδρος Ζέμαν χαρακτήρισε «αηδιαστικά» τα διεμφυλικά άτομα

 


Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, σχολιάζοντας σήμερα τον ουγγρικό νόμο που απαγορεύει στα σχολεία τη χρήση υλικού που προβάλλει την ομοφυλοφιλία, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θεωρεί «αηδιαστικά» τα διεμφυλικά άτομα.

Ο Ζέμαν απαντούσε σε ερώτηση για τον νόμο της Ουγγαρίας που απαγορεύει να διανέμεται στα σχολεία υλικό το οποίο θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου.

«Αν υποβληθείς σε επέμβαση αλλαγής φύλου, ουσιαστικά διαπράττεις το αδίκημα του αυτοτραυματισμού. Κάθε χειρουργείο είναι επικίνδυνο και για μένα αυτά τα διεμφυλικά άτομα είναι αηδιαστικά», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Prima.

Ο ουγγρικός νόμος επικρίθηκε έντονα από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Ουγγαρίας, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη σύνοδο κορυφής, την περασμένη εβδομάδα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν να σεβαστεί τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ ή να αποχωρήσει από την Ένωση.

Ο Ζέμαν είπε ότι η καταδίκη του νόμου ισοδυναμεί με ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας.

Στην Τσεχία ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες, όμως ο Ζέμαν και οι προκάτοχοί του ασκούν έντονη επιρροή στην κοινή γνώμη. Ο Ζέμαν είχε επικρίνει επίσης τη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες.

"Ο Όρμπαν λέει ότι δεν είναι κατά των ομοφυλόφιλων αλλά κατά της χειραγώγησης, όχι μόνο των γονιών αλλά και των παιδιών, στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να διαφωνήσω μαζί του, επειδή είμαι πολύ ενοχλημένος με τις σουφραζέτες, το κίνημα Me Too και το Prague Pride», πρόσθεσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας



Παύει να ισχύει από σήμερα Δευτέρα το μέτρο του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19.

Από σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια, δεν υποχρεούνται να διενεργήσουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.

Από σήμερα αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ίσχυε.

Το ανώτατο όριο ατόμων σε εξωτερικούς χώρους θα είναι πλέον 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.

Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.



Ανησυχία στον πλανήτη για τη μετάλλαξη Δέλτα: Εντοπίζεται σε 92 χώρες, καμπανάκι από τον ΠΟΥ

 



Πλέον, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί σε 92 χώρες, δημιουργώντας φόβους, παρά τις εκστρατείες εμβολιασμού, για νέα κύματα της πανδημίας, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Ηδη, ο ΠΟΥ έκρουσε καμπανάκι, συστήνοντας τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, και για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Δανία: Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης ς Δέλτα plus

Η Δανία κατέγραψε την πρώτη περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα plus, μιας μετάλλαξη του στελέχους που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, σύμφωνα με δήλωση της κρατικής υπηρεσίας που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες. Η μετάλλαξη εισήχθη από έναν μολυσμένο επιβάτη που ταξίδεψε από την Πορτογαλία με αεροπλάνο. Ο επιβάτης και οι υπόλοιποι συνταξιδιώτες του παρακολουθούνται και θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα.

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη στην επικράτειά της. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ενώ στη Γαλλία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 9% έως 10% των νέων μολύνσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε τα λιγότερα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού σε πέντε ημέρες και ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά το ήμισυ, πιθανό σημάδι ότι η πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων που σχετίζονται με την μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να πλησιάζει στο αποκορύφωμά της, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Συνολικά, καταγράφθηκαν 14.876 νέες περιπτώσεις την Κυριακή, από 18.270 το Σάββατο, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν σε 11 από 23 το Σάββατο.

Η επιτυχία της εκστρατείας εμβολίων της χώρας - περισσότερο από το 84% των ενηλίκων έχει λάβει τη μία δόση - περιόρισε τον αντίκτυπο της με λιγότερα άτομα να αντιμετωπίζονται ως σοβαρές περιπτώσεις ή να χρειάζονται νοσηλεία από ό, τι στα προηγούμενα κύματα.

Ιταλία: Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς για τη μετάλλαξη Δέλτα

Στην Ιταλία, οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, λόγω και του αυξημένου κινδύνου της παραλλαγής «Δέλτα». Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, η παραλλαγή αυτή ανιχνεύθηκε στο 16% των μολύνσεων.

Οι οικογενειακοί γιατροί και το υπουργείο Υγείας απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να φύγουν για διακοπές μόνον αφού ολοκληρώσουν τον εμβολιαστικό τους κύκλο. Παράλληλα, ζητούν από όλους τους κατοίκους της χώρας άνω των εξήντα ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί (υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια) να το πράξουν το γρηγορότερο δυνατό.

Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, υπογράμμισε ότι «από αύριο καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους ανοικτούς χώρους, αλλά αν οι μολύνσεις αυξηθούν, θα πρέπει να υιοθετηθούν νέοι περιορισμοί».

Ρωσία: Μαστίζεται από την μετάλλαξη Δέλτα

Από την άλλη, η Αγία Πετρούπολη, μια πόλη που φιλοξενεί το Euro και αριθμεί 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε επισήμως χθες, Σάββατο, 107 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μέσα σε μία ημέρα από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Στο σύνολό της η Ρωσία, η οποία μαστίζεται από την παραλλαγή Δέλτα, κατέγραψε χθες, Σάββατο, 21.665 νέες μολύνσεις, ένα ρεκόρ από τον Ιανουάριο. Οι μολύνσεις σημειώνουν αύξηση 25% τις επτά τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις επτά προηγούμενες και ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 33%.

Αυστραλία: Προβλέπεται αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα

Στην Αυστραλία, αφού κηρύχθηκε την Παρασκευή lockdown σε τέσσερις συνοικίες στο κέντρο του Σίδνεϊ, οι αρχές αποφάσισαν χθες, Σάββατο, να διευρύνουν για δύο εβδομάδες το μέτρο σε ολόκληρη τη μητρόπολη, η οποία είναι η μεγαλύτερη της χώρας με πέντε εκατομμύρια κατοίκους. «Σήμερα έχει κανείς την αίσθηση πως δεχθήκαμε μια νέα κλωτσιά την ώρα που σηκωνόμασταν σιγά-σιγά», εξηγεί ο Κρις Κρικέτος, 32 ετών, ο οποίος εργάζεται σε ένα αρτοποιείο στο κέντρο του Σίδνεϊ. Στη χώρα, η οποία έχει μέχρι τώρα περιορίσει μάλλον καλά τη μετάδοση της Covid-19, περισσότερα από 100 άτομα βγήκαν θετικά αυτή την εβδομάδα.

«Δεδομένης της μεταδοτικότητας αυτού του στελέχους του ιού, προβλέπουμε πως μέσα στις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν θα αυξηθεί πέραν αυτού που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Μολονότι η Αυστραλία ήταν μεταξύ των χωρών που ήλεγξαν με τον καλύτερο τρόπο την επιδημία, με μόλις 910 θανάτους σε 25 εκατομμύρια πληθυσμού, η κυβέρνηση επικρίνεται πλέον για τη βραδύτητα του εμβολιασμού, καθώς έχουν χορηγηθεί περίπου 7,2 εκατομμύρια δόσεις και μικρή αναλογία του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε χθες, Σάββατο, για τρεις ημέρες τη «φούσκα αεροπορικών ταξιδιών» που επέτρεπε πτήσεις χωρίς καραντίνα με την Αυστραλία. Ο νεοζηλανδός υπουργός αρμόδιος για τη μάχη κατά της Covid-19 δήλωσε πως αυτή η αναστολή θα δώσει στους αξιωματούχους το χρόνο για να εξετάσουν μέτρα «για να γίνει ασφαλέστερη η φούακα, όπως πραγματοποίηση τεστ πριν από την αναχώρηση για όλες τις πτήσεις» μεταξύ των δύο χωρών.


Πηγή: iefimerida.gr