Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Λιάγκας τρέμει τον Σεφερλή μην βγάλει μηνύματα του στα δημοσιότητα - Σεφερλής : Γιωργάκη καλά κάνεις και φοβάσαι


 

Ακόμα δεν άρχισε ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1 Γιώργος Λιάγκας, και έριξε ένα φαιδρό και σαλιάρικο γλύψιμο στον Στέφανο Κασσελάκη μήπως του πάρει συνέντευξη. Πραγματικά ήταν τόσο γλίτσα η τοποθέτηση του για τον Κασσελάκη προσβάλλοντας κόσμο, σε τέτοιο βαθμό που γέλαγε ο κόσμος μαζί του, δείχνοντας ότι κάθε χρόνο ο παρουσιαστής γίνεται και χειρότερος.

Παράλληλα κάνοντας τον πονηρό προκάλεσε και τον Σεφερλή, με τον δεύτερο να τον προειδοποιεί για τα μηνύματα που έχει στην κατοχή του.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάρκος Σεφερλής τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει να βγάζει μηνύματα στη φόρα με σκοπό να εκθέσει τους παρουσιαστές των ψυχαγωγικών εκπομπών, καθώς όταν αρνήθηκε να δώσεις συνεντεύξεις, κάποιοι είπαν πράγματα για τον ίδιο.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα μία μέρα μετά, δηλαδή σήμερα το πρωί, όπου ο παρουσιαστής toy ANT1 σχολίασε ότι «τρομάζει με αυτήν την προαναγγελία» του γνωστού κωμικού και θεωρεί «ανέντιμη» μια τέτοια πράξη.

Σε νέο βίντεο που ανάρτησε ο Μάρκος Σεφερλής στον λογαριασμό του στο Instagram ως απάντηση στον Γιώργο Λιάγκα, ο κωμικός τόνισε ότι ο παρουσιαστής πρέπει να φοβάται, καθώς έχει πολλά δικά του μηνύματα.

Συγκεκριμένα, είπε: «Γιώργος Λιάγκας για Μάρκο Σεφερλή: Με τρομάζει να λέει ότι θα βγάλει μηνύματα στη φορά, δεν είναι έντιμο. Δεν είναι έντιμο να έχεις άποψη για ένα θεατρικό νούμερο, το οποίο δεν έχεις δει καν. Γιωργάκη λογικό είναι εσένα να σε τρομάζει, γιατί δικά σου μηνύματα έχω αρκετά».

Δείτε το βίντεο


Τι είχε δηλώσει ο Γιώργος Λιάγκας

Το πρωί της Τρίτης, ο Γιώργος Λιάγκας τόνισε χαρακτηριστικά μέσα από το Πρωινό: «Εγώ δεν του έχω στείλει ποτέ μήνυμα. Με τρομάζει το γεγονός ότι ένας άνθρωπος λέει ότι "εγώ θα βγάλω μηνύματα στη φόρα”. Τα μηνύματα είναι μια προσωπική ανταλλαγή απόψεων, τα οποία είναι εν κρυπτώ και αφορούν τους δύο ανθρώπους που ανταλλάσσουν μηνύματα. Όταν βγαίνει κάποιος που έχει δεχτεί αρνητική κριτική από έναν παρουσιαστή και λέει ότι "θα σε ξεμπροστιάσω και θα φανερώσω τα μηνύματα”, αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι έντιμο. Είναι κάτι προσωπικό, δεν μπορείς να με εκβιάζεις. Αφαιρεί από τους παρουσιαστές το δικαίωμα στην κριτική. Έχει περάσει και ο Μάρκος Σεφερλής από την πρωινή ζώνη, ξεκίνησε με τεράστια επιτυχία, μετά έπεσε η επιτυχία και δεν συνέχισε».



Ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το χαρτοφυλάκιο Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κομισιόν

 


Την ικανοποίησή του για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Απόστολο Τζιτζικώστα εκφράζει, με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της νέας αυτής θέσης για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Θέλω να εκφράσω σήμερα τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το χαρτοφυλάκιο των Bιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, για το οποίο έχει επιλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να σας πω μερικά πράγματα που δεν γνωρίζετε:

Πρώτον, ο τίτλος και μόνο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός, είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών.

Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

Αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ενισχύεται έτσι η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος - γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά. Πρόκειται για το «ΕΣΠΑ των δικτύων». Ενδεικτικό της σημασίας το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών αποκλειστικά και μόνο.

Κινητικότητα και συνδεσιμότητα δεν νοούνται χωρίς θαλάσσιες μεταφορές. Στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου συμπεριλαμβάνεται και ο ναυτιλιακός κλάδος, κομβικής σημασίας για την Ελλάδα που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στη Ναυτιλία».

Θέλω να εκφράσω σήμερα τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το χαρτοφυλάκιο των Bιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, για το οποίο έχει επιλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να σας πω μερικά πράγματα που δεν γνωρίζετε:

Πρώτον, ο τίτλος και μόνο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός, είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελλην...

Δείτε περισσότερα
656
93
89


Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 900 εκατ. ευρώ με έσοδα από ανάπτυξη και μείωση φοροδιαφυγής

 



Την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024 κατά 900 εκατ. ευρώ ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί για την εξειδίκευση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σε σχέση με την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Με την αύξηση αυτή ο συνολικός προϋπολογισμός του ΠΔΕ διαμορφώνεται στα 13,1 δισ. ευρώ, από 12,2 δισ. και τα πρόσθετα κονδύλια όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης προέρχονται από δύο πηγές: Πρώτον, την ανάπτυξη της οικονομίας που επιτρέπει την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου χωρίς αύξηση των φόρων. Και δεύτερον, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη και αποδίδουν συγκεκριμένα έσοδα τα οποία διατίθενται είτε για την ενίσχυση του εισοδήματος των ευάλωτων πολιτών, με τις δράσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, είτε για την ενίσχυση του ΠΔΕ.

Για την υλοποίηση της αύξησης του ΠΔΕ θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

 



Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και τον τουρισμό

 


Χθες πραγματοποιήθηκε διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ. Αναλυτικότερα:

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Τέσσερις δράσεις για σύγχρονη και ανθεκτική στις κρίσεις οικονομία

 1. Υγιές τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί την οικονομία

Στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών με ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση για επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 1 επιπλέον δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με τη συμβολή του «Ηρακλή» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν μειωθεί από περίπου 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024 ενώ συνολικά σε τράπεζες και servicers έχουν περιοριστεί από τα 92 δισ. ευρώ το 2019 σε 69 δισ. ευρώ το 2023.
  • Προχωρά η επόμενη φάση στην αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας ενώ Προηγήθηκε η αποεπένδυση σε Eurobank (1,4%), Alpha (8,98%), Εθνική (22%) και Πειραιώς (27%).
  • Ολοκληρώνεται η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας, οδηγώντας στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό σε επίπεδο καταθέσεων, χορηγήσεων και προμηθειών, με προφανή οφέλη για καταθέτες και δανειολήπτες.

 2. Κίνητρα για επενδύσεις στην καινοτομία καθώς και για εξαγορές – συγχωνεύσεις

  • Προωθείται το πιο ανταγωνιστικό ίσως πλαίσιο φορολογικών κινήτρων στην ΕΕ για δαπάνες έρευνας, δημιουργείται η Startup Visa και εισάγονται δύο νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
  • Μέσω της νέας πρωτοβουλίας για την Startup Visa θα δίνεται άδεια παραμονής (κατά το πρότυπο της Golden visa) για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), με προϋπόθεση τη δημιουργία 2 θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους. Για τις εξαγορές – συγχωνεύσεις και την καινοτομία, πέρα από τα φορολογικά κίνητρα που θεσπίζονται, δημιουργούνται και πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα.

3. Προώθηση της δημιουργίας Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου

Η δημιουργία του νέου ταμείου προβλέπεται στο νόμο για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα νέο επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα επενδύει σε κρίσιμους κλάδους  (ενδεικτικά: πράσινη μετάβαση, κυκλική και μπλε οικονομία - στρατηγικές υποδομές και δίκτυα - μεταφορές - τεχνολογία) που δεν καλύπτονται επαρκώς από υφιστάμενα funds αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.Το αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο είναι 300 εκατ. ευρώ.

4. Προστασία από φυσικές καταστροφές

  • Ενισχύουμε την ανθεκτικότητα τόσο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και του κρατικού προϋπολογισμού απέναντι τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών:
  • Διπλασιάζεται από 10 σε 20 % η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.
  • Κατοικίες μεγαλύτερης αξίας που ασφαλίζονται θα συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση 10 % του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει έως 1/6/2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
  • Από 1/6/2025 όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Σήμερα το μέτρο ισχύει με όριο 2 εκατ. τζίρο και αφορά 17.000 νομικά πρόσωπα (το 5% του συνόλου των επιχειρήσεων) που έχουν το 87% των ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας.
  • Από 1/1/2025 και με την ανανέωση ή τη σύναψη νέου ασφαλιστήριου συμβολαίου όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα και για φυσικές καταστροφές (το κόστος εκτιμάται σε 7 έως 13 ευρώ ετησίως).

Τα μέτρα και οι πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης:

1. Εθνική στρατηγική για την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας

Στόχος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση των εξαγωγών στον βιομηχανικό τομέα και η υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης σε μια σειρά κρίσιμους τομείς όπως ο  αγροδιατροφικός τομέας, η φαρμακοβιομηχανία, η ναυπηγοεπισκευή, εφαρμογές λογισμικού κ.α. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης:

  • Χρηματοδοτεί με  170 εκατ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς και συμβάλλουν και στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας με πόρους του RRF.
  • Υλοποιεί πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

2. Στρατηγική μείωσης της γραφειοκρατίας

Ο στόχος είναι:

  • Η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις
  • Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις.

3. Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές

  • Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
  • Επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας)
  • Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angelinvestors.
  • Μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€ από 125.000€ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
  • Θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

Το δημοσιονομικό κόστος με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο αναμένονται πολλαπλάσια οφέλη στην πραγματική οικονομία.

4. Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα. Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις.

Από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

Τα μέτρα του Υπουργείου Τουρισμού:

Κρουαζιέρα: Επιβάλλεται ειδικό τέλος ανά επιβάτη που αποβιβάζεται από κρουαζιερόπλοιο στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης ύψους 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας 5 ευρώ για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.  Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο το τέλος θα είναι 40% μειωμένο (δηλαδή 12 και 3 ευρώ αντίστοιχα). Ενώ τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο θα είναι μειωμένο κατά  80%  (δηλαδή 4 και 1 ευρώ αντίστοιχα).
Το ετήσιο όφελος εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα κατανέμονται κατά 1/3 στους δήμους όπου αποβιβάζονται οι επιβάτες, κατά 1/3 θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας με σκοπό την εκτέλεση των απαραίτητων λιμενικών έργων και κατά 1/3 θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Τέλος  Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση:  Επεκτείνεται  το χρονικό διάστημα που θα είναι μειωμένο κατά ένα μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο. Δηλαδή για πέντε (5) μήνες αντί τεσσάρων που ισχύει μέχρι σήμερα. Η αύξηση αφορά στο διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, αναλογικά για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Με την προσαρμογή αυτή δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για την προσέλκυση ταξιδιωτών κατά τους λεγόμενους «πλάγιους» αλλά και χειμερινούς μήνες. Το  συγκεκριμένο έσοδο θα κατευθυνθεί σε δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, αλλά και βελτίωσης υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει ειδική ρύθμιση  για τη  θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και αντίστοιχων προδιαγραφών ασφαλείας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με βασικό κριτήριο τη διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας και την ποιότητα  της τουριστικής προσφοράς στη χώρα μας.
 
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: μόνιμη η επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες, πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων για θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το 2019 έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα, τα οποία αποτυπώνονται σε ένα διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 είχαμε πλεόνασμα εφαρμόζοντας μια σειρά πολιτικών με κίνητρα, όπως φορολογικά, ΦΠΑ στα λιπάσματα, προαγωγή των συνεργατικών σχημάτων κλπ. Στόχος μας είναι να πάμε ακόμα πιο γρήγορα.

Τονίζουμε ότι:

  • Ήδη ψηφίσαμε τον μηδενισμό του ΕΦΚ και από κοινού με την ΑΑΔΕ και το ΥΠΟΙΚ και με δευτερογενή νομοθεσία θα επιστρέψουμε μόνιμα τον ΕΦΚ.
  • Από κοινού με την ΕΘΕΑΣ προχωράμε στην καταγραφή των ενεργών συνεταιρισμών  και δημιουργούμε τον μηχανισμό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους, με δυνατότητες αναχρηματοδότησης των δανείων.
  • Υλοποιείται πρόγραμμα ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ύψους 600 εκ. ευρώ.
  • Αξιοποιούνται οι αδρανείς γαίες μέσω εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης του υφιστάμενου νομικού  πλαισίου.

Η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα συγκριτικά:

  • Από έλλειμμα σε πλεόνασμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων: Το 2019 έφτανε τα 731.216.078 ευρώ, ενώ το 2023 επετεύχθη πλεόνασμα 452.610.528 ευρώ.
  • Εξαγωγές φρούτων και λαχανικών: Το 2019 έφταναν στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ. 
  • Εισαγωγές κρεάτων: Από 1,2 δισ. ευρώ το 2019 έφτασαν το 1,6 δισ. ευρώ το 2023.
  • Απασχόληση:  Το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000 άνθρωποι, ενώ το 2023 ανέρχονται πλέον σε 480.900 άτομα. Σημαντική είναι η αύξηση των νέων ανδρών (20-29) που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα μιας και το 2020 ήταν 21.700 και το 2023 35.300. Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες όπου από 159.600 το 2020 έφτασαν τις 176.000 το 2023.

 



Η στελεχάρα Θεοδώρα Τζάκρη δεν έβλεπε πουθενά τρολ επί Κασσελάκη και τον περιμένει να ξαναρθεί και πάλι


 

Γέλια προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ, και τρόμο στους πολίτες αυτής της χώρας που θα τους ανέχεται αναγκαστικά, η ηγετική ομάδα που θα πλαισιώνει τον Στέφανο Κασσελάκη έτσι και πάρει και πάλι το κόμμα, και εάν και εφόσον παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Μία από τις στελεχάρες που θα πλαισιώσουν τον Στέφανο Κασσελάκη θα είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, που γελάει ο κόσμος μαζί της σε κάθε της εμφάνιση, και εξοργίζονται οι σύντροφοι της στο κόμμα για την προκλητικότητα της.

«Ο Κασσελάκης θα επιστρέψει με δόξα και τιμή στον ΣΥΡΙΖΑ» εκτίμησε η Θεοδώρα Τζάκρη σε δηλώσεις της στο Open, δείχνοντας την αγωνία της για το πολιτικό της μέλλον, που χωρις Κασσσελάκη και μετά την προκλητικότητα που δείχνει στις δηλώσεις της κατά των συντρόφων της μόνο λαμπρό δεν φαίνεται.

Εκεί που ήταν ακόμα ποιο προκλητική η Τζάκρη ήταν όταν αναφέρθηκε στις καταγγελίες της Κατερίνας Νοτοπούλου για μπούλινγκ που δέχτηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη, και είπε για να προσφέρει γέλιο στον κόσμο πώς : «Δεν έχω ακούσει κάτι, αλλά τέτοιες καταγγελίες θα πρέπει να συνοδεύονται από ισχυρές αποδείξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του κ. Κασσελάκη δεν είχε ποτέ τρολ, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και δεν υπήρχαν χρήματα για τέτοιες πολυτέλειες».



Στις 24 Σεπτεμβρίου το debate των υποψήφιων του ΠΑΣΟΚ

 



Τους κανόνες του «παιχνιδιού» στο πρώτο debate της εσωκομματικής μάχης καλούνται σήμερα το μεσημέρι να αποφασίσουν οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δια των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Ο βασικός κορμός της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ την Τρίτη στις 24 Σεπτεμβρίου έχει ήδη συμφωνηθεί, παραμένει όμως σε εκκρεμότητα το πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων. Και οι έξι δηλώνουν αποφασισμένοι να συμβάλουν στην οργάνωση ενός ανοιχτού, «ζωντανού» και ελκυστικού στον κάθε τηλεθεατή debate, με τελικό στόχο τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις 6 και στις 13 Οκτωβρίου, στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο. 

Επιπλέον, πρότειναν, όπως και άλλοι στις 6 θεματικές ενότητες να συζητηθούν τα εξής θέματα:


-Οικονομία, Κοινωνικό Κράτος, Περιφερειακή Ανάπτυξη


-Εξωτερική πολιτική


-Κλιματική Αλλαγή, Ανθεκτικότητα


-Θεσμοί, Κράτος, Αυτοδιοίκηση


-Το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό περιβάλλον


-και ειδική ενότητα για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.




Νοτοπούλου για bullying: Ας διαψεύσει ο Κασσελάκης αυτά που λέω ή να συναινέσει να δημοσιοποιήσω τα μηνύματα

 


Στα όσα έχει καταγγείλει σχετικά με το bullying που έχει δεχτεί από τον Στέφανο Κασσελάκη, επανήλθε σήμερα σε συνέντευξή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, λέγοντας ότι υπάρχουν και μηνύματα αυτής της συμπεριφοράς.  

«Το καινούριο είναι ότι υπάρχουν και μηνύματα αυτής της συμπεριφοράς. Ο κύριος Κασσελάκης γνωρίζει ότι, το ότι είπα είναι απολύτως αληθές, διαφορετικά μπορεί να το διαψεύσει. Τον καλώ να δώσει και συναίνεση προς δημοσιοποίηση όλων όσων έχουν ειπωθεί. Αν υπάρχει συναίνεση, προφανώς μπορεί και να δοθεί», είπε συγκεκριμένα η Κατερίνα Νοτοπούλου. 

Μιλώντας στο «Action 24» είπε, «εδώ είμαι. Ας βγει ο κύριος Κασσελάκης, είτε να διαψεύσει, είτε να δώσει τη συναίνεσή του προς δημοσιοποίηση. Αυτό δεν είναι μία μεμονωμένη συμπεριφορά, είναι πράγματα που έχουν ειπωθεί και στα όργανα του κόμματος. Οι εξουσιαστικές συμπεριφορές, κανένα χώρο δεν έχουν και στο δικό μας κόμμα. Ούτε οι επιθετικές συμπεριφορές. Προσωπικά δεν τις έχω ανεχτεί. Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχει καταγγελθεί στα όργανα του κόμματος, στην Πολιτική Γραμματεία στην Κεντρική Επιτροπή. Σειρά τέτοιων συμπεριφορών, η στοχοποίηση στελεχών. Δεν έχω φοβηθεί χρυσαυγίτες και φασίστες από όταν ήμασταν στο δρόμο. Δεν έχω φοβηθεί ακροδεξιές συμπεριφορές ή συστημικές επιθέσεις. Το ότι έρχονται τώρα να αναπαράξουν είτε ρατσιστικό, είτε επιθετικό λόγο, ανώνυμα τρολ του διαδικτύου, ποσώς με αφορά ή με φοβίζει».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι «αυτά που λέω, είναι απολύτως αληθή, και τα γνωρίζει ο κύριος Κασσελάκης, διαφορετικά θα τα διέψευδε, δεν θα κρυβόταν πίσω από στρατό τρολ».

«Στοχοποιούμαι από υποστηρικτές του Κασσελάκη στο διαδίκτυο», κατήγγειλε.




Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τον νέο φωτισμό του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο


 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τον νέο φωτισμό του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.



Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριοι Πρέσβεις, κυρία και κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Βαγγέλη, με συγκίνηση και μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, μπροστά σε ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της πατρίδα μας, τον Ναό του Ποσειδώνα.

Σε ένα μοναδικής ομορφιάς οικοδόμημα, το οποίο εδώ και περίπου 2.500 χρόνια παραμένει ένας διαχρονικός φάρος ιστορίας και πολιτισμού. Το Σούνιο, άλλωστε, ήταν ανέκαθεν πέρασμα από την Ασία στην Ευρώπη και μια πύλη προς την ελληνική ενδοχώρα.

Στη μυθολογία εμφανίζεται ως το σημείο όπου ο Βασιλιάς Αιγέας είδε τα μαύρα πανιά στα πλοία του Θησέα και απελπισμένος έδωσε τέλος στη ζωή του, δίνοντας έτσι για πάντα το όνομά του στο πέλαγος που απλώνεται πέρα από τα βράχια του.

Στην Οδύσσεια, πάλι, το συναντάμε ως το ιερό ακρωτήριο αλλά και ο Ηρόδοτος μας το συστήνει ως έναν ξεχωριστό τόπο γιορτής των Αθηναίων.

Στη χρυσή εποχή του Περικλή ήταν οχυρό αλλά και βάση του αθηναϊκού στόλου, εμπορικό κέντρο και μέρος λατρείας. Ενώ κατά τον 19ο αιώνα οι ευρωπαίοι περιηγητές προσκυνούσαν εδώ την κλασική Ελλάδα, με τον Λόρδο Βύρωνα, μάλιστα, να χαράσσει το όνομά του σε ένα από τα μάρμαρα. Για να ακολουθήσουν αργότερα αρχαιολόγοι που έφεραν στο φως τον ναό, κάνοντάς τον πια μέρος της συλλογικής μας μνήμης.

Αυτή την ημέρα, όμως, δεν θαυμάζουμε απλά το παρελθόν αυτού του πολύτιμου θησαυρού, γιορτάζουμε και το λαμπρό του μέλλον, που επισφραγίζει μια, εδώ και 20 χρόνια, απαραίτητη ανανέωση. Ένα σύγχρονο σύστημα φωτισμού που θα του επιτρέψει κυριολεκτικά να λάμψει ακόμα περισσότερο. Ο Ναός θα συνεχίσει έτσι να δηλώνει τους προαιώνιους δεσμούς της αττικής γης με τη θάλασσα, αλλά και να εμπνέει τον κάθε επισκέπτη του.

Πρόκειται, όπως είπε και η κα Υπουργός, για μια παρέμβαση η οποία ήταν πια επιβεβλημένη, καθώς ο νέος φωτισμός, όπως θα δούμε σύντομα, αναβαθμίζει το μνημείο, θωρακίζοντας και την ακεραιότητά του. Γιατί, όπως εξηγήθηκε από την κα Υπουργό, αναδεικνύει αυτή τη μοναδική γεωμετρία του, τον ίδιο τον περίβολο, το βραχώδες ανάγλυφο περιβάλλον του, ενώ τα παράλληλα έργα στα σημεία εισόδου και εξόδου θα επιτρέπουν πια σε όλους την ασφαλέστερη πρόσβαση.

Στο εξής, λοιπόν, θα μπορούμε να θαυμάζουμε το μεγαλείο του χώρου από κάθε γωνιά, είτε τον αντικρίζουμε από τη θάλασσα είτε από τη στεριά.

Σε ένα έργο το οποίο επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ και η ομάδα της, με την ίδια ευαισθησία που είδαμε στην ανάλογη παρέμβαση που έκανε στον Βράχο της Ακρόπολης, ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Αλλά και με τον ίδιο σεβασμό στο περιβάλλον από τη φωτορύπανση στη διάρκεια της νύχτας.

Τολμώ να σκεφτώ ότι έτσι ο Ναός του Ποσειδώνα αποκτά πλέον την εμβέλεια την οποία θα είχαν οραματιστεί και οι πρόγονοί μας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, και τις συνθήκες ώστε να εντάσσεται πια στη σύγχρονη ζωή, με εκδηλώσεις όπως η αποψινή για παράδειγμα, όπου η καλλιτεχνική δημιουργία του καιρού μας θα διασταυρώνεται με το μήνυμα της κλασικής αρχαιότητας, αλλά και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Γιατί το στοίχημα του πολιτισμού δεν είναι μόνο η διατήρηση της κληρονομιάς του παρελθόντος, αλλά και η συμμετοχή της στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος. Αυτοί οι κίονες, άλλωστε, έχουν χαρακτηριστεί «χορδές μιας αόρατης λύρας». Αυτές οι χορδές θα ηχήσουν και πάλι σήμερα, με τον μοναδικό Σταύρο Ξαρχάκο να δίνει την πιο ιδανική συνέχεια στη μελωδία της ιστορίας.

Αξίζουν, συνεπώς, πολλά συγχαρητήρια στο Υπουργείο Πολιτισμού για την αθόρυβη αλλά και αποτελεσματική δουλειά του. Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για την αφοσίωση και την τεχνογνωσία της. Όμως, θερμές ευχαριστίες πρέπει να αποδώσουμε σήμερα στην εταιρεία Metlen και στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, για τη γενναιόδωρη χορηγία σας. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά για το κοινό καλό.

Εύχομαι και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες να έχουμε σύντομα πολλές, στον πολιτισμό αλλά και σε κάθε τομέα όπου η κοινωνία μας έχει ανάγκη, όπως, για παράδειγμα, στην αναβάθμιση των σχολείων μας.

Νομίζω, μάλιστα, πως ο Ναός του Ποσειδώνα, φωτισμένος τώρα από τις ακτίνες του 21ου αιώνα, ένα δηλώνει: πως εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Με μέτρο, με αυτοπεποίθηση, με τόλμη, μετουσιώνοντας αυτές τις κολώνες του χθες στα θεμέλια του αύριο.

Δικαιώνοντας παράλληλα και τον ποιητή William Falconer, που βρέθηκε εδώ τον 18ο αιώνα και έγραφε: «οι άνθρωποι αυτής της χώρας ήξεραν πώς να κατοικούν και να οριοθετούν τον κόσμο ενάντια στους βαρβάρους προς τιμήν των Θεών. Ήξεραν πώς να επαινούν ό,τι είναι αληθινά σπουδαίο και αναγνωρίζοντάς το να ιδρύουν έναν καλύτερο κόσμο».

Σας ευχαριστώ.



Καταδίωξη διακινητών και λαθρομεταναστών στο κέντρο της Αθήνας

 





Πρωινές ώρες της 15-9-2024 περιπολούντες αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, κάλεσαν σε έλεγχο οδηγό αυτοκινήτου που κινούνταν στην οδό Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας, διότι έκριναν ύποπτη την παρουσία πολλών ατόμων στο εσωτερικό του.

Ο οδηγός δε συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αστυνομικών και επιτάχυνε, με τους αστυνομικούς να ακολουθούν το προπορευόμενο αυτοκίνητο από ικανή απόσταση ασφαλείας, καλώντας διαρκώς με χρήση φάρου και ηχητικών σημάτων τον οδηγό να σταματήσει το όχημα.

Έπειτα, αφού επετεύχθη η ακινητοποίηση του οχήματος σε παρακείμενο σημείο, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός μετέφερε στοιβαγμένους -7- ομοεθνείς αλλοδαπούς υπηκόους Νεπάλ, -4- άνδρες και -3- γυναίκες.

Ακολούθως, οδηγήθηκαν στην έδρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και επελήφθη προανακριτικά το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης.

Επιπρόσθετα μετά από έρευνα των αστυνομικών εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας η οικία (safe house) του κυκλώματος, η οποία αποτελούσε τον τελικό προορισμό των διακινητών όπου απέκρυπταν ακόμη -11- παράτυπους μετανάστες (-7- γυναίκες και -4- άνδρες), υπηκόους Νεπάλ και Θιβέτ.





Σε βάρος των -2- διακινητών (47χρονος αλλοδαπός και 45χρονη ημεδαπή), μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας κατά συναυτουργία, μεταφορά αλλοδαπών στο εσωτερικό, πλαστογραφία, κατοχή ταξιδιωτικού εγγράφου τρίτου προσώπου, επικίνδυνη οδήγηση, απείθεια και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε συγκατηγορούμενος τους και αναζητείται.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι -2- διακινητές παρέλαβαν τους μετανάστες, πρώτες πρωινές ώρες της 15-9-2024 πλησίον της μεθοριακής γραμμής της χώρας μας με τη Βουλγαρία προκειμένου να τους προωθήσουν στην Αθήνα.

Για την εν λόγω διακίνηση κατέβαλλαν χρηματικό ποσό που κυμαίνεται από -500- έως -1.000- ευρώ έκαστος το οποίο θα αφαιρούνταν από την εργασία τους.

Από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης, το οποίο χειρίστηκε την υπόθεση, κινήθηκε η διαδικασία καταγραφής-χαρτογράφησης για τους -18- μετανάστες (-7- από το όχημα και -11- από το safe house), προκειμένου να εφαρμοστεί η επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής τους.

Στην κατοχή του 47χρονου οδηγού βρέθηκε και κατασχέθηκε πλαστό δελτίο ταυτότητας Πακιστανικών Αρχών ενώ στην κατοχή της 45χρονης συνοδηγού βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Επίσης κατασχέθηκε το αυτοκίνητο ως μέσο παράνομης προώθησης μεταναστών.

Οι διακινητές, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.



Στη δημοσιότητα βίντεο από τη σύλληψη του υπόπτου για την απόπειρα στο Τράμπ που ούτε παραγγελία να την είχε κάνει

 



Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από τη σύλληψη του υπόπτου ο οποίος φέρεται ότι αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ, στο γήπεδο γκολφ του πρώην προέδρου στη Φλόριντα, και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται εάν είχε κάνει "παραγγελία" ο ίδιος την νέα απόπειρα σε βάρος του.

Στο βίντεο ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ φαίνεται να ακολούθησε τις οδηγίες των Αρχών και τέθηκε υπό κράτηση χωρίς να προβάλει κάποια αντίσταση.

Ο 58χρονος Ρουθ συνελήφθη περίπου 40 λεπτά μετά τον εντοπισμό του ενώ οδηγούσε στον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 95. Όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς αν ξέρει για ποιον λόγο τον σταμάτησαν «απάντησε καταφατικά», σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο. Η πινακίδα του αυτοκινήτου του ήταν κλεμμένη από άλλο όχημα.

Ο Ρουθ έχει καταδικαστεί δύο φορές στη Βόρεια Καρολίνα, το 2002 για κατοχή όπλου μαζικής καταστροφής και το 2019 για κατοχή κλεμμένων αγαθών. Δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις δύο υποθέσεις.

Ο Τραμπ που με την ρητορική του έχει κάνει κακό στην Αμερική, και έχει διχάσει ένα λαό ποτίζοντας με μίσος, κατηγόρησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την απόπειρα σε βάρος του. Ισχυρίστηκε ότι ο ύποπτος ενεργούσε λόγω της «εμπρηστικής ρητορικής» των Δημοκρατικών, ενώ μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, και  μολονότι οι αρχές δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει αποδείξεις, ούτε διευκρίνισαν το κίνητρο του δράστη, απλά είπε ο Τράμπ που ούτε παραγγελία να την είχε κάνει την νέα απόπειρα να το εκμεταλλευτεί.

«Η ρητορική τους (σ.σ. του Μπάιντεν και της Χάρις) προκάλεσε τον πυροβολισμό εναντίον μου, ενώ εγώ είμαι εκείνος που θα σώσει τη χώρα και εκείνοι αυτοί που την καταστρέφουν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», είπε σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο πλέον ακατάλληλος για το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.



7 χρόνια χωρίς αναστολή σε αλλοδαπό που σε 10 ημέρες οδηγώντας μεθυσμένος σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε δύο

 



Σε 7 χρόνια ποινή χωρίς αναστολή καταδίκασε το Αυτόφωρο Δικαστήριο Ηρακλείου τον 47χρονο οδηγό που σκότωσε έναν ηλικιωμένο και τραυμάτισε άλλα δύο άτομα σε δύο διαφορετικά τροχαία μέσα σε διάστημα 10 ημερών.

Η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι ο 47χρονος που οδηγούσε και στις δύο περιπτώσεις υπό την επήρεια αλκοόλ θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Οδηγούσε μεθυσμένος και χωρίς το δίπλωμα οδήγησής του, το οποίο του είχε αφαιρεθεί την πρώτη φορά.

Ο 47χρονος ο οποίος είχε κατέβει για εργασία στην Κρήτη στις 3 Σεπτεμβρίου βρισκόταν στην Σητεία για να επισκεφτεί έναν φίλο του.

Μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ πήρε το αυτοκίνητο που είχε ενοικιάσει και ξεκίνησε την επιστροφή του για το Ηράκλειο. Πριν βγει όμως από τη Σητεία παρέσυρε έναν 85χρονο άνδρα που επιχείρησε να διασχίσει τον δρόμο.

Ο 85χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματα του μία ημέρα αργότερα.

Δέκα ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου ο 47χρονος, έχοντας ενοικιάσει εκ νέου ένα αυτοκίνητο, παρέσυρε δύο τουρίστριες από την Τσεχία (50 και 25 ετών) κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων, τραυματίζοντας τες ελαφρά.

Εκεί οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως ο 47χρονος ήταν και πάλι μεθυσμένος ενώ δεν είχε το δίπλωμα οδήγησης του.



Εξωσχολικοί μπήκαν στο εσπερινό ΕΠΑΛ και χαράκωσαν στο πρόσωπο μαθητή


 

Το βράδυ της Δευτέρας 16/9 στο εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων, δύο εξωσχολικά άτομα, εισέβαλλαν στον προαύλιο χώρο και απείλησαν 18χρονο μαθητή με αιχμηρό αντικείμενο.

Ο ένας από τους δύο δράστες χαράκωσε το πρόσωπο του παιδιού, για να εξαφανιστεί στη συνέχεια μαζί με τον φίλο του.

Ο 18χρονος ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά- μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι πρόκειται για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ενώ έχουν γίνει ήδη προσαγωγές υπόπτων στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων.



Titan: Φωτογραφία από τα συντρίμμια

 



Ένα από τα τελευταία μηνύματα του πληρώματος του υποβρύχιου Titan έλεγε ότι «όλα είναι καλά εδώ» πριν αυτό καταρρεύσει, σκοτώνοντας και τους πέντε επιβαίνοντες.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Hamish Harding, ο επιχειρηματίας Suleman Dawood και ο γιος Shahzada έχασαν τη ζωή τους μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της OceanGate Expeditions Stockton Rush και τον Γάλλο Paul-Henri Nargeolet.



Οι πέντε επικοινωνούσαν με το προσωπικό υποστήριξης επί του Polar Prince μέσω γραπτών μηνυμάτων, σύμφωνα με ένα animation που παρουσίασε η αμερικανική ακτοφυλακή, το οποίο προβλήθηκε κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας που εξετάζει τα αίτια της τραγωδίας.

Το πλήρωμα άρχισε να χάνει την επαφή με όσους επέβαιναν στο Polar Prince, οι οποίοι ρωτούσαν επανειλημμένα για το βάθος και το βάρος του υποβρύχιου καθώς κατέβαινε προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Το Polar Prince έστειλε μηνύματα ζητώντας να μάθει αν το Titan μπορούσε ακόμη να δει το πλοίο στην οθόνη του σκάφους. Μια από τις τελευταίες απαντήσεις του Titan, ήταν «όλα καλά εδώ».

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας ήρθε φωτογραφία από τα συντρίμμια του υποβρυχίου και συγκεκριμένα της ουράς του σκάφους από τον πυθμένα της θάλασσας.



Το υποβρύχιο πραγματοποίησε την τελευταία του κατάδυση στις 18 Ιουνίου 2023, χάνοντας την επαφή με το πλοίο υποστήριξής του περίπου δύο ώρες αργότερα.

Η έρευνα για το Titan προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή και τελικά το ναυάγιο βρέθηκε στον πυθμένα του ωκεανού σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τα συντρίμμια του Τιτανικού, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η ακροαματική διαδικασία στην κομητεία Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες. Στόχος της είναι να «αποκαλυφθούν τα γεγονότα γύρω από το περιστατικό και να αναπτυχθούν συστάσεις για την πρόληψη παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον».





Στη φυλακή 71χρονος για σεξουαλική επίθεση σε 12χρονη μέσα σε μάρκετ

 



Σε φυλάκιση 10 μηνών, χωρίς αναστολή και χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη καταδικάστηκε ένας 71χρονος στον Βόλο που θώπευσε μια 12χρονη σε σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 71χρονος πλησίασε, την περασμένη Πέμπτη, την 12χρονη με φιλικό ύφος, της ζήτησε να τον βοηθήσει στην ανάγνωση της λίστας με τα ψώνια και την αιφνιδίασε όταν άρχισε να την θωπεύει στο στήθος.

Όταν ο ηλικιωμένος άπλωσε τα χέρια του πάνω της η ανήλικη τρομοκρατήθηκε και τον έσπρωχνε.

Οι γονείς της κάλεσαν αμέσως την αστυνομία με τις κάμερες του σούπερ μάρκετ να καταγράφουν τη δράση του 71χρονου.

Χθες, Δευτέρα, ο δράστης οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και ζήτησε συγγνώμη, δηλώνοντας πως πρώτη φορά έκανε κάτι τέτοιο στη ζωή του, χωρίς οι δικαιολογίες του να πείσουν το δικαστήριο.


Πηγή: gegonota.news



Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές μοτοσικλετών σε περιοχές της Αττικής και της Μυκόνου

 


Από την Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου σε συνεργασία με Ειδικό Κλιμάκιο Αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών μοτοσικλετών σε Αττική και Μύκονο, παραποιώντας στη συνέχεια τα στοιχεία ταυτοποίησής τους.

Συνελήφθησαν τρία -3- μέλη της οργάνωσης ηλικίας 18, 21, και 24 ετών, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση – συμμορία, πλαστογραφία, διακεκριμένες κλοπές, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τον Κ.Ο.Κ. και τους αλλοδαπούς, περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο.

Προηγήθηκε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε ότι, οι κατηγορούμενοι έχοντας συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διακριτούς ρόλους, διαρκή δράση και με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές μοτοσικλετών, τις οποίες αφαιρούσαν από διάφορες περιοχές της Αττικής και της Μυκόνου.

Ειδικότερα, αφού στοχοποιούσαν τα δίκυκλα, κατόπτευαν τους χώρους όπου αυτά φυλάσσονταν και παρακάμπτοντας τα διάφορα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν, τα αφαιρούσαν. Στη συνέχεια, τα μετέφεραν σε ειδικό χώρο και με εξοπλισμό που διέθεταν, παραποιούσαν τα στοιχεία ταυτοποίησής τους (αριθμούς πλαισίου, κινητήρα κ.λπ.), προκειμένου να καθίσταται δυσχερής ο έλεγχός τους σε ενδεχόμενη έρευνα.

Καταλυτικό ρόλο στον τερματισμό της δράσης τους είχαν οι στοχευμένοι έλεγχοι αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. και της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, με τον 18χρονο και τον 21χρονο να καταλαμβάνονται τις τελευταίες μέρες σε επαρχιακές οδούς της Μυκόνου, να επιβαίνουν και να οδηγούν κλεμμένες μοτοσικλέτες χωρίς πινακίδες κυκλοφορίες. Μάλιστα, ο 18χρονος κατελήφθη να ενεργεί επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ για τον 21χρονο προέκυψε ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια ικανότητας οδήγησης.

Από την περαιτέρω αξιοποίηση των στοιχείων της προανάκρισης, διαπιστώθηκε ότι τις ανωτέρω δύο μοτοσικλέτες είχαν παραχωρήσει στους συγκατηγορούμενούς τους, ο 24χρονος και το έτερο άτομο-μέλος της οργάνωσης που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται σε -3- διακεκριμένες κλοπές μοτοσικλετών σε Αθήνα και Μύκονο καθώς και -5- περιπτώσεις πλαστογραφίας δικύκλων, κινητήρων και σκελετού μοτοσικλέτας.

Σε σωματικές έρευνες καθώς και έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν:





  • -5- δίκυκλα όπου, για το ένα είχε δηλωθεί κλοπή, ενώ ορισμένα δεν διέθεταν αριθμό πλαισίου,
  • -3- σκελετοί και -13- κινητήρες μοτοσικλετών,
  • πινακίδα κυκλοφορίας, η οποία αντιστοιχεί σε δίκυκλο για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή,
  • ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας για τις οποίες είχε δηλωθεί κλοπή/απώλεια,
  • τροχός, κόφτης, τρυπάνι,
  • -3- κινητά τηλέφωνα και άδεια κυκλοφορίας.

Η άδεια κυκλοφορίας που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στην Αρχή που την εξέδωσε, τα πειστήρια (μοτοσικλέτες, σκελετοί κ.λπ.), θα αποσταλούν για εξέταση στο αρμόδιο συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ λοιπά εξαρτήματα και ανταλλακτικά στο αρμόδιο Τελωνείο για φύλαξη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



14 συλλήψεις νεαρών που οδηγούσαν χωρίς άδεια οδήγησης και βρέθηκαν σε ελέγχους στα Λιμανάκια και το Σύνταγμα




Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών και των Ο.Ε.Π.Τ.Α. της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής συνελήφθησαν βραδινές ώρες χθες (15-9-2024)      -14- νεαροί (-5- ημεδαποί και -9- αλλοδαποί) στη Λεωφ. Αθηνών-Σουνίου(Λιμανάκια) και στη Λεωφ. Βασ. Αμαλίας(Σύνταγμα) οι οποίοι στερούνταν της προβλεπόμενης άδειας οδήγησης.

Ειδικότερα, μετά από στοχευμένους ελέγχους αστυνομικών της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σε περιοχές όπου παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικών οδηγικών συμπεριφορών, εντοπίστηκαν οι ανωτέρω νεαροί να οδηγούν οχήματα χωρίς να κατέχουν την προβλεπόμενη άδεια ικανότητας οδήγησης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης ενώ τα εμπλεκόμενα οχήματα ακινητοποιήθηκαν.






Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Μητσοτάκης : Δεν είμαστε άλλη μία κυβέρνηση. Είμαστε μια άλλη κυβέρνηση.

 



Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου:

Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το 2019. H Ελλάδα αλλάζει χρονιά με τη χρονιά και σε αρκετά πεδία είναι ήδη ορατά τα αποτελέσματα αυτού του μετασχηματισμού. Ωστόσο ξέρουμε ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο της υπερδεκαετούς κρίσης. Δεν είμαστε άλλη μία κυβέρνηση. Είμαστε μια άλλη κυβέρνηση. Και απόδειξη αυτού είναι και το σχέδιο 45 σημείων που παρουσίασα στη φετινή ΔΕΘ.

  • Η οικονομική πολιτική του 2025 περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών (για μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες) και 12 μειώσεις φόρων, με πιο σημαντική τη μείωση κατά μία ακόμη μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι απάντηση και στο πρόβλημα της ακρίβειας που δοκιμάζει τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό και πέρα από τα εισοδηματικά «αναχώματα» και τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, στηρίζουμε έμπρακτα το εισόδημα του νοικοκυριού και με άλλους τρόπους, όπως είναι το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για 120.000 μαθητές της Τρίτης Λυκείου, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργείαγια 37.500 συμπολίτες μας, η πολιτική μας για τα φθηνά στεγαστικά δάνεια για 20.000 ζευγάρια ή ατομικά νοικοκυριά και το άτοκο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης τουλάχιστον 20.000 παλαιών διαμερισμάτων. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη της στήριξης την εισοδημάτων απέναντι σε έναν πληθωρισμό που τους τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του χρόνου και κοντά στον στόχο του 2% που έχουμε θέσει.
  • Ειδικά για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εκτός από τις μισθολογικές ενισχύσεις του προηγούμενου έτους και την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών τους, από το 2025 θα ισχύει αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών ιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημά τους. Το μηνιαίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200 ευρώ. Ακόμη, δίνουμε αυξημένο κίνητρο 200 έως και 600 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την ειδικότητα και την περιοχή, για την προσέλκυση και παραμονή των ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές. Θέλω να ανακοινώσω και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό, που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: από 1/1/2025 θα παρέχεται στους γιατρούς που επιλέγουν ως ειδικότητα την Παθολογία ή τη Γενική Ιατρική, οικονομικό κίνητρο 30.000 ευρώ άπαξ, επιπλέον του μισθού τους ως ειδικευόμενων. Έτσι προσβλέπουμε στο να αυξήσουμε τον διαθέσιμο αριθμό Παθολόγων και Γενικών Ιατρών στο ΕΣΥ που αντιστοιχούν μόλις στο 6% του συνόλου των ειδικοτήτων, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι το 20% του ιατρικού πληθυσμού.
  • Στήριξη της οικογένειας. Είναι ίσως το πιο σημαντικό μέλημα της κυβέρνησης που καθίσταται πιο επιτακτικό υπό το φάσμα του δημογραφικού.
    • Γι’ αυτό ιδρύουμε ένα ειδικό παρατηρητήριο για το δημογραφικό, το οποίο θα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να αναλαμβάνουμε δράσεις.
    • Εκτός από αυτό, όπως ανακοίνωσα και στη ΔΕΘ, προχωράμε στη δια βίου αναγνώριση της τρίτεκνης ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 χιλιάδες οικογένειες που θα πιστοποιείται μέσω την πλατφόρμας gov.gr. Έτσι, αυξάνεται η ποσόστωση στις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους, από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων. Ενώ ήδη ισχύουν οι πρόνοιες που υπάρχουν για τους πολύτεκνους σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους στα ευνοϊκά στεγαστικά προγράμματα.
    • Άλλα μέτρα: Αναμορφώνονται και αυξάνονται τα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα, Στέγασης και Επίδοµα Παιδιού), το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», ύψους 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, θα ισχύει πια πανελλαδικά, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα στους Δήμους της χώρας να προσθέσουν 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έχουμε ήδη αυξήσει κατά 18 εκ. ευρώ τον φετινό προϋπολογισμό για βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, που σημαίνει επιπλέον 6.300 vouchers (5.000 για βρέφη και νήπια και 1.300 για άτομα με αναπηρία άνω των 22 ετών, συνολικά μιλάμε για 173.364 θέσεις). Επιπλέον, θα είναι εφεξής αφορολόγητες οι ιδιωτικές ασφάλειες υγείας των ανήλικων παιδιών έως 18 ετών και οι οικειοθελείς παροχές και vouchers από τις επιχειρήσεις σε νέους γονείς. Σημαντικό μέτρο είναι και ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.
  • Στεγαστικό: 
    • Μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει άμεσα το δεύτερο Πρόγραμμα «Σπίτι Μου», ύψους 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους και ζευγάρια έως 50 ετών να αποκτήσουν σπίτι με επιτόκιο στο μισό από το εμπορικό. Η δόση του στεγαστικού δανείου θα είναι χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν ένα σπίτι αντίστοιχων προδιαγραφών.
    • Κάνουμε και κάτι ακόμα: εξασφαλίσαμε 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για δάνεια ύψους έως και 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, με στόχο και μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 20.000 παλαιών κατοικιών, ένα πρόγραμμα που τρέχει παράλληλα με το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και τις υπόλοιπες δράσεις του Υπουργείου Ενέργειας.
    • Παράλληλα, ανταποκρινόμενοι σε πάγια αιτήματα των ενώσεων ιδιοκτητών, θεσμοθετείται τριετής απαλλαγή φόρου για τον ιδιοκτήτη που νοικιάζει με μακροχρόνια μίσθωση το διαμέρισμα το οποίο σήμερα είναι κλειστό. Υπολογίζονται σε πάνω από 700.000 τα κλειστά διαμερίσματα, εκ των οποίων περίπου 250-300.000 είναι μόνο στην Αττική.
    • Όσον αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση που συνδέεται με το πρόβλημα της ακριβής στέγης, καθιερώνουμε νέα κίνητρα και αντικίνητρα για να εξισορροπήσουμε το δικαίωμα στο κέρδος του ενός με το δικαίωμα στη στέγη του άλλου.
    • Όμως, δεν εγκαταλείπουμε και το σχέδιό μας για κοινωνική κατοικία, αξιοποιώντας αδρανή κρατικά ακίνητα, όπως για παράδειγμα την έκταση της ΧΡΩΠΕΙ, 18 στρεμμάτων, όπου μπορούν να χτιστούν εκατοντάδες διαμερίσματα. Αντίστοιχα ακίνητα, μικρότερης έκτασης αλλά σημαντικά και σε καλές περιοχές, υπάρχουν σε όλη την Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα υπάρξει και μια τροποποίηση στη νομοθεσία ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το πλαίσιο της λεγόμενης κοινωνικής αντιπαροχής. Θα σας γράψω γι’ αυτό, όταν θα έχουμε νεότερα.
  • Ξεκίνησε και η φετινή σχολική χρονιά, με 11 σημαντικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που πιστεύω θα συμβάλουν αισθητά στη βελτίωση της καθημερινότητας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Θα σταθώ στην ενίσχυση του μόνιμου διδακτικού προσωπικού με 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών -αριθμός ρεκόρ- που πραγματοποιήσαμε φέτος. Τετραπλασιάζονται σε σχέση με το 2023, οι διορισμοί στην ειδική αγωγή και είναι οκταπλάσιες οι θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Από αυτή τη βδομάδα τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή μια σπουδαία καινοτομία, το ψηφιακό φροντιστήριο για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, που θα είναι εντελώς δωρεάν για όλους τους μαθητές με ζωντανές απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της εξεταστέας ύλης. Χαίρομαι που βρήκε μεγάλη αποδοχή, όχι μόνο από τους γονείς, αλλά και από τους μαθητές, η πρωτοβουλία «Το κινητό στην τσάντα». Μια ακόμη πολύ σημαντική κρατική παρέμβαση είναι το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» ύψους 250 εκ. ευρώ, για την ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Τα κονδύλια θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά ιδού πεδίο εθνικής προσφοράς για τους πλούσιους ιδιώτες.
  • Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας επεκτείνεται πια και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε περίπου 750.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000. Με επέκταση στον τουρισμό και τον επισιτισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 1.500.000. Στόχος της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η προστασία τους από καταχρηστικές πολιτικές αδήλωτων υπερωριών και παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου. Η αποτελεσματικότητά της επιβεβαιώνεται από σημαντικές αυξήσεις σε δηλωθείσες υπερωρίες στους ενταγμένους κλάδους, όπως στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, όπου από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους +61,2%.
  • Τελευταίο θέμα για σήμερα, ο αθλητισμός, καθώς το νέο πρωτάθλημα ξεκίνησε, με νέους κανόνες για την ασφάλεια μέσα και έξω από τα γήπεδα, για πρώτη φορά και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων. Είχαμε δεσμευτεί πως θα αντιστοιχεί μια λέσχη φιλάθλων ανά ΠΑΕ και το πραγματοποιούμε. Σε επτά Λέσχες Φιλάθλων, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες ΠΑΕ της Super League 1 – ΑΕΚ, Άρης, Ολυμπιακός, ΟΦΗ, Παναθηναϊκός, Πανσερραϊκός, ΠΑΟΚ, καθώς και στον ερασιτέχνη του Ηρακλή – χορηγήθηκε από το Υπουργείο Αθλητισμού η απαιτούμενη βεβαίωση για την εμπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων τους, προκειμένου να λάβουν μετά και τους προβλεπόμενους επιτόπιους ελέγχους, την ετήσια άδεια λειτουργίας τους. Η διαδικασία από φέτος διεκπαιρεώνεται ψηφιακά μέσω του Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων στο gov.gr, που διευκολύνει την έγκυρη και γρήγορη αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Πολιτεία, πολίτες και παράγοντες του αθλητισμού χρειάζεται να είμαστε στην ίδια σελίδα για να διαφυλάξουμε τον αθλητισμό από τη βία των λίγων.