Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές κατά αστυνομικών στην ΑΣΟΕΕ

 


Επεισόδια εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης έξω από την ΑΣΟΕΕ, από ομάδα 30 ακροαριστερών αντιεξουσιαστών.

Όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που πέρασε έξω από το Πανεπιστήμιο όχημα της ΟΠΚΕ. Περίπου 30 ακροαριστεροί κακοποιοί, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο με πέτρες και μάρμαρα με τις αστυνομικές δυνάμεις να καταφτάνουν λίγο αργότερα.

Οι επικίνδυνοι ακροαριστεροί, βρίσκονταν παράνομα μέσα στο χώρο της ΑΣΟΕΕ    , κάτι που δείχνει ότι ακόμα τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούνται ως γιάφκες κακοποιών, σε βάρος της ασφάλειας φοιτητών και καθηγητών.

Υπήρξε «πετροπόλεμος» με την Αστυνομία για λίγη ώρα, με μάρμαρα που έσπαγαν από τον χώρο του πανεπιστήμιου καταστρέφοντας το, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι υπό έλεγχο και δεν έχουν αναφερθεί συλλήψεις.



Μήνυμα του Πρωθυπουργού στο 23ο συνέδριο Capital Link με τίτλο «A New Era- A New Direction for Greece»

 



Κυρίες και κύριοι,


Αγαπητοί φίλοι,


Με μεγάλη χαρά απευθύνομαι σήμερα σε εσάς με την ευκαιρία του 23ου ετήσιου Capital Link. Το πρώτο που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία ύστερα από δύο διαδοχικά ψηφιακά φόρουμ.


Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε απολογισμό των πολιτικών που έχουμε εφαρμόσει και των αποτελεσμάτων που έχουμε πετύχει. Είμαστε ένα έθνος που αντέχει στις δοκιμασίες, που έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον του.


Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 ήταν ακόμα πιο δυναμική από ό,τι αναμενόταν, και θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Και η ανεργία μειώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με άλλες χώρες, φτάνοντας πιο χαμηλά από τα προ πανδημίας επίπεδα, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.


Γνωρίζουμε βεβαίως ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Το 2022 δεν αποδεικνύεται λιγότερο ταραχώδες από τα προηγούμενα χρόνια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά σοβαρή πρόκληση σε πολλά μέτωπα. Ο πληθωρισμός επηρεάζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Και φυσικά η πανδημία ελλοχεύει πάντα.


Τα καλά νέα είναι ότι η θέση της Ελλάδας στον κόσμο είναι πολύ διαφορετική από εκείνη στην οποία βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε μεγάλες προκλήσεις και να προωθήσουμε αλλαγές προς το καλύτερο.


Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσαμε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε όλες τις οφειλές, οι οποίες προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο.


Μεγάλες πολυεθνικές πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς, από τον τουρισμό μέχρι τα data centers, και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως την τεχνολογία ημιαγωγών.


Οι ελληνικές επιχειρήσεις γίνονται πιο ανταγωνιστικές, δυναμικές και εξωστρεφείς στην προσπάθειά τους να διαπρέψουν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.


Και η χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό τεχνολογικό κόμβο, με ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύσσονται ραγδαία και να χτίζουν συνεργασίες με εταιρείες που έχουν ηγετική θέση παγκοσμίως στα αντίστοιχα πεδία.


Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης σκέφτονται να επιστρέψουν και ήδη το κάνουν πράξη. Η εμπειρία τους στο εξωτερικό είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για εμάς. Καθώς παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες, περισσότεροι Έλληνες της αποκαλούμενης γενιάς του brain drain θα επιλέξουν να τις εκμεταλλευτούν. Και καθώς η δεξαμενή ταλαντούχων ανθρώπων μεγαλώνει, περισσότερες επιχειρήσεις θα επιλέξουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάτι που θα οδηγήσει σε έναν ενάρετο κύκλο για την οικονομία και τη χώρα συνολικά.

Κυρίες και κύριοι,


Το 2019, όταν μίλησα για πρώτη φορά στο Capital Link ως Πρωθυπουργός, περιέγραψα τη φιλόδοξη ατζέντα μας σε διάφορους τομείς. Αναφέρθηκα στον στόχο μας να μειώσουμε τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Αναφέρθηκα στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, στις προσπάθειές μας να ψηφιοποιήσουμε το κράτος, αλλά και στον στόχο μας να μειώσουμε δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στον τραπεζικό τομέα.


Σχεδόν τρία χρόνια έχουν παρέλθει από τότε, και παρά την πανδημία και αρκετές άλλες κρίσεις που προέκυψαν, υλοποιήσαμε τις υποσχέσεις μας. Οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν, η αξία της μετοχής της ΔΕΗ έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί και η εταιρεία ολοκλήρωσε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μεγάλη επιτυχία. Η ψηφιοποίηση του κράτους έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες οδεύουν προς μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το επόμενο έτος.

Και, βεβαίως, έπονται κι άλλα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η όρεξή μας για μεταρρυθμίσεις παραμένει αμείωτη.


Πέρα από την ήδη φιλόδοξη ατζέντα μας, έχουμε την δύναμη επιτάχυνσης που ακούει στο όνομα «Ελλάδα 2.0», το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, ένα σύνολο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Η χώρα θα λάβει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα διευκολύνει τα σχέδιά μας για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το σύνολο των δανείων διοχετεύεται στον ιδιωτικό τομέα μέσω του τραπεζικού συστήματος, με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο.


Πιστεύω ακράδαντα ότι -όπως καταδεικνύει ο τίτλος του φετινού συνεδρίου- η Ελλάδα όντως εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Σε αυτό το σπουδαίο κεφάλαιο, κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα -ανεξάρτητα από το πού ζει- μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη συλλογική μας προσπάθεια.


Μαζί χτίζουμε κάτι πολύ σημαντικό. Και σας είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.





Ακροαριστερά και Ακροδεξιά υποστηρίζουν Πούτιν


 

Η ακροαριστερά μαζί με την ακροδεξιά ενώνονται για να υποστηρίξουν ένα αιμοδιψή εγκληματία πολέμου και δικτάτορα.

Είναι πασίγνωστο σε όλην την υφήλιο, ότι ακροαριστερά και ακροδεξιά είναι συγκοινωνούντα δοχεία και αλληλοϋποστηρίζονται.

Παράδειγμα πρόσφατο η πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πασίγνωστο ότι οι ρίζες της είναι ακροαριστερές, υποστηρίζονταν από ένα ακροδεξιό κόμμα τους ΑΝΕΛ, και από τις ψήφους της Χρυσής Αυγής σε νομοσχέδια.

Μιλώντας το 2016 στο Eurozine και τον Κώστα Ζαφειρόπουλο, ο Αντρέ Ταρασένκο, τότε αρχηγός του Δεξιού Τομέα, του ουκρανικού ακροδεξιού κόμματος, ερωτήθηκε μεταξύ άλλων και για τις σχέσεις του κόμματος με τη Χρυσή Αυγή. «Είχαμε κάποια επαφή στο παρελθόν», είπε, «όμως τη διακόψαμε, επειδή είναι με το μέρος του Πούτιν, που χρηματοδοτεί τα περισσότερα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, όπως εκείνο της Λεπέν».

Σε αυτή την εισβολή του δικτάτορα Πούτιν στην Ουκρανία τι βλέπουμε; διαμετρικά αντίθετους υποτίθεται ανθρώπους που βρίσκονται στα άκρα του πολιτικού φάσματος να υποστηρίζουν ένθερμα τον δικτάτορα, και όσους προσπαθούν να κρυφτούν όπως ο Αλέξης Τσίπρας, πατάνε σε δύο βάρκες με σκοπό να εξαπατήσουν τους αφελείς.

ΣΥΡΙΖΑ, ΜεΡΑ25, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, υποστηρίζουν τον δικτάτορα Πούτιν τυχαίο; Φυσικά και όχι αφού η ιδεολογία όλων αυτών δεν έχει ουσιαστικές διαφορές.

Όλοι ένθερμοι υποστηρικτές της προπαγάνδας του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ουκρανία είναι ένα κράτος-μαριονέτα των ΗΠΑ το οποίο κυριαρχείται από ναζί, ο Πούτιν είναι άνθρωπος της ειρήνης, η Ρωσία έχει δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια σε έναν πολεμοχαρή Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) και άλλες τέτοιες παπάτζες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τι να πούμε για τις αναρτήσεις διάφορων υποστηρικτών του δικτάτορα Πούτιν, που απηχούν τις απόψεις  επιφανών πολιτικών στα έσχατα όρια τόσο της αριστεράς, όσο και της δεξιάς. 

Με αφορμή της πρόσφατες εκλογές στην Γαλλία έχουμε παράδειγμα εκτός της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν, ένερθμη υποστηρίκτρια του δικτάτορα Πούτιν, και το παράδειγμα του ακροδεξιού υποψήφιου για την προεδρία της Γαλλίας Ερίκ Ζεμούρ που χαρακτήριζε τον Πούτιν έναν γενναίο εθνικιστή ο οποίος υπερασπιζόταν τη χώρα του ενάντια στο ΝΑΤΟ.  Ο ακροαριστερός αντίπαλός του για το ύπατο αξίωμα στη Γαλλία, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, είχε υπερασπιστεί επίσης τις ρωσικές θηριωδίες στη Συρία και κατηγορεί σήμερα το ΝΑΤΟ για την εισβολή στην Ουκρανία.

Μεγάλο μέρος της ρητορικής υπέρ του Πούτιν αντικατοπτρίζει την απέχθεια της ακροαριστεράς, και της ακροδεξιάς, γι’ αυτό που θεωρείται φιλελεύθερος, απέχθεια στην ίδια την δημοκρατία, απέχθεια στην υπερβολική ελευθερία των λαών. 

Οι κύριοι υπεύθυνοι, σύμφωνα με τους φιλοπουτινιστές, είναι τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ.

Οι αυταρχικοί ηγέτες, ακροαριστεροί και ακροδεξιοί, εκμεταλλεύονται τον φόβο της αδυναμίας για να πυροδοτήσουν τον λαϊκό θυμό, το πράγμα αποκτά μια επικίνδυνη δυναμική, καθώς αυτή είναι πάντα στραμμένη στην εκδίκηση και προσπαθούν μέσα από προπαγάνδα, ψέμα και εξαπάτηση να το πετύχουν.

Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί και η ακροαριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί με κάθε τρόπο να πυροδοτήσει τον λαϊκό θυμό, όπως έκανε το 2014 καταφέρνοντας να εξαπατήσει τους Έλληνες με καταστρεπτικές συνέπειες για την εικόνα της χώρας και την οικονομία της.

Αν στόχος της Ρωσίας είναι η «αποναζιστοποίηση» της Ουκρανίας, τότε γιατί διαθέτει τόσους ακροδεξιούς, και ακροαριστερούς «συμμάχους»; Σκεφτείτε το για να μην πέφτουμε σε παγίδες παραπληροφόρησης.



Απατεώνες θέλουν να αυξήσουν και την τιμή στο λάδι που παράγεται εδώ

 


Δεν έχουν τέλος τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, με απατεώνες που διαπράττουν έγκλημα κατά των καταναλωτών, στον βωμό του κέρδους.

Το πόσο αισχροί είναι οι απατεώνες, ακούστηκε πρόσφατα, ότι αναμένεται αύξηση και στον Ελληνικό λάδι που δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ευχόμαστε να είναι απλά φήμες.

Για να αποφύγει απατεώνες και φαινόμενα αισχροκέρδειας το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών, υποχρεώνει να δηλώνουν επιχειρήσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα για επτά κύριες κατηγορίες προϊόντων την αποθήκη τους.

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που δημιουργείται - αντίστοιχη με εκείνη που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας για αντισηπτικά μάσκες και διαγνωστικά τεστ-το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιδιώκει να έχει εικόνα της αγοράς και της επάρκειας των προϊόντων και κυρίως εκείνων που έχουν υποστεί επιπτωσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία..

Συγκεκριμένα, βάσει της τροπολογίας οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών απ’ τη δημοσίευση της απόφασης τα αποθέματα που έχουν σε:

• πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων

• λιπάσματα,

• ζωοτροφές,

• ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

• άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών

• ηλίανθο και

• φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να υποβάλλουν τα εξής στοιχεία:

• την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται

• τη χώρα προέλευσης των προϊόντων

• την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και ιδίως τη διεύθυνση και τον ΤΚ

• τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμου εκπροσώπου της εταιρείας

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Αυτό που έχει επίσης στόχο το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να παρακολουθεί το Ελληνικό λάδι, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης τυχόν αύξησης των τιμών του.




Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο το ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και τον ψηφιακό προγραμματισμό του παιδικού εμβολιασμού

 


Ψηφιακό θα είναι πλέον το Βιβλιάριο Υγείας των παιδιών, όπως ανακοινώθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ προχωρούν σε ψηφιοποίηση και του Ατομικού Δελτίου Υγείας που απαιτείται για την εγγραφή των μαθητών στο σχολείο, αλλά και στη δημιουργία Μητρώου Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων.

«Οι τρεις Υπηρεσίες που παρουσιάσαμε σήμερα -το Μητρώο Εμβολιασμών, το Δελτίο Υγείας Μαθητή και το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας των Παιδιών- ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι κάνουμε πράξη τη μετάβαση από υπηρεσίες οι οποίες διευκολύνουν τον πολίτη ως προς τη σχέση του με το δημόσιο, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, σε σημαντικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Και νομίζω ότι για όποιο γονιό έχει πάντα το μεγάλο άγχος “τι θα γίνει αν χάσει το βιβλιάριο υγείας του παιδιού του”, η απάντηση πια είναι ότι όλη αυτή η πληροφορία θα υπάρχει ψηφιακά. Και βέβαια, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανταπόκριση των γιατρών, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν όλη την πληροφορία μέσα στο σύστημα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ειδικά για τα εμβόλια, νομίζω ότι όλη η εμπειρία του εμβολιασμού μάς δείχνει πια ότι αυτά τα κεντρικά συστήματα διαχείρισης της πληροφορίας είναι εξαιρετικά σημαντικά και για να μπορούμε να παρακολουθούμε την ίδια την πορεία των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με ένα περιθωριακό αλλά τοξικό κίνημα αντιεμβολιαστών. Οπότε νομίζω ότι αυτές οι υπηρεσίες θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες, οι γονείς θα τις αγκαλιάσουν και είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην όλη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «νομίζω θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, για να χαράσσουμε πολιτικές Δημόσιας Υγείας, να μπορεί αυτή η πληροφορία να είναι απολύτως προσβάσιμη και με πλήρη σεβασμό, προφανώς, στα προσωπικά δεδομένα. Αλλά να είναι τα στοιχεία προσβάσιμα στο Υπουργείο Υγείας για να μπορούμε να χαράσσουμε Δημόσια Πολιτική».

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαδικασία εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. «Υπάρχει ένα εμβόλιο το οποίο με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να παρακολουθούμε την πορεία του κι αυτό είναι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπου αντιλαμβάνομαι ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλά. Και νομίζω ότι αυτό σε ένα βαθμό οφείλεται και στην έλλειψη ενημέρωσης των γονιών αλλά και των εφήβων, γιατί βρίσκονται εξάλλου και τα παιδιά σε μία ηλικία όπου αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτού του εμβολίου. Εκεί πιστεύω ότι θα χρειαστούμε μία ξεχωριστή καμπάνια. Αλλά φαντάζομαι ότι και μέσα από αυτή τη βάση δεδομένων θα μπορούμε να έχουμε πολύ πιο ακριβή στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Η σχετική ΚΥΑ για τις τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν σήμερα έχει υπογραφεί ήδη από τους συναρμόδιους υπουργούς ενώ οι γιατροί θα μπορούν από αύριο να ξεκινήσουν την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των παιδιών στο ψηφιακό βιβλιάριό τους. Η διαδικασία της καταχώρησης στοιχείων εμβολιασμού θα είναι πλέον αποκλειστικά ψηφιακή ενώ οι γονείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet μετά τις 10 Μαΐου.

«Πρώτη φορά η χώρα αποκτά Μητρώο Εμβολιασμού και θα μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Ουσιαστικά, το πρώτο Μητρώο Εμβολιασμού που απεκτησε το κράτος ήταν για τον Covid-19. Κάνουμε την κρίση ευκαιρία και θεσμοθετούμε τα Μητρώα, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τα υλοποιούμε με ψηφιακό τρόπο», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, το ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για τη βελτιστοποίηση της πρόληψης και της οργάνωσης στοχευμένων πολιτικών υγείας. Ο σχεδιασμός αυτών των υπηρεσιών, βασίζεται στην δέσμευσή μας ότι θα αξιοποιήσουμε όσα μάθαμε από το emvolio.gov.gr σχετικά με την οργάνωση τέτοιου είδους εφοδιαστικών αλυσίδων. Η σημερινή παρουσίαση των παραπάνω υπηρεσιών στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί έκφανση αυτού ακριβώς του στόχου – και, μάλιστα, για μια κατεξοχήν ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, δηλαδή τα παιδιά. Η φιλοσοφία μας ήταν εξαρχής πολιτοκεντρική και επικεντρωμένη στη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών που θα επιτρέπουν στους πολίτες να φροντίζουν την υγεία τους ευκολότερα και αποτελεσματικότερα», επεσήμανε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Με το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας θα έχουμε πολύτιμα στοιχεία ιατρικής φύσεως, τα οποία θα λύσουν μεγάλες ερευνητικές ανάγκες που υπάρχουν. Ανάπτυξη παιδιών, ύψη, βάρη, παιδική παχυσαρκία, πράγματα τα οποία πλέον θα είναι όλα ψηφιακά. Θα ξέρουμε για παράδειγμα ποιο είναι το μέσο ύψος των αγοριών 2 ετών ή το μέσο βάρος. Με αυτό μπορεί να γίνει στρατηγική ολόκληρη από το Υπουργείο Υγείας πλέον, προκειμένου να εντοπιστούν οι βασικές νόσοι», ανέφερε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος Υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Θοδωρής Λιβάνιος.

Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού

Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, η αναπτυξιακή πρόοδος του παιδιού από την στιγμή που γεννιέται καταγράφεται σε έγχαρτα βιβλιάρια, με χειρόγραφες καταχωρήσεις των παιδιάτρων. Πλέον, με την ψηφιοποίηση του βιβλιαρίου υγείας, όλη η διαδικασία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

Με τον τρόπο αυτό, η καταγραφή της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού συστηματοποιείται, περιλαμβάνοντας όλα τα ιατρικά δεδομένα τα οποία πρέπει να καταχωρούνται από τον παιδίατρο για κάθε ηλικιακή κατηγορία. Περαιτέρω, εξαλείφεται ο κίνδυνος απώλειας των δεδομένων σε περίπτωση που το βιβλιάριο χαθεί ή καταστραφεί.


Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων

Μέχρι σήμερα, η οργάνωση των βασικών παιδιατρικών εμβολίων γινόταν αποκλειστικά με προφορική συνεννόηση μεταξύ γιατρού και γονέων, χωρίς να καταγράφεται ψηφιακά η διενέργεια των συγκεκριμένων εμβολιασμών. Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να μην διαθέτει δεδομένα για το πόσα παιδιά έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Μέσα από το σύστημα θα παρέχονται επιπλέον δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα:

– οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους, και

– γονείς και παιδίατροι θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών, για άμεση αξιολόγηση του ιστορικού του παιδιού.

Περαιτέρω, μέσα από το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων θα πιστοποιείται για ποιες ασθένειες έχει εμβολιαστεί ένα παιδί, πότε και από ποιον γιατρό εμβολιάστηκε. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται εφικτή η εποπτεία υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους με δεδομένα ακριβείας, ώστε:

– να παρακολουθούνται οι δείκτες επιδημιολογικής αξιολόγησης και

– να διαμορφώνονται αντίστοιχα οι πολιτικές υγείας.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, αρχικά ο παιδίατρος θα εκδίδει μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη συνταγή για κάθε εμβόλιο και στη συνέχεια οι γονείς θα εκτελούν τη συνταγή στο φαρμακείο. Μόλις διενεργείται ο εμβολιασμός, ο παιδίατρος θα καταχωρίζει την πράξη στο Μητρώο και αυτόματα θα προγραμματίζονται τυχόν επόμενες δόσεις, με τους γονείς να λαμβάνουν αντίστοιχες ενημερώσεις μέσω SMS και e-mail. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και στην εφαρμογή MyHealth.

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

Πρόκειται για ένα ακόμα φυσικό έγγραφο το οποίο ο γονέας έπρεπε να προσκομίζει με αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή του παιδιού του στο σχολείο. Πλέον η διαδικασία έκδοσής του ψηφιοποιείται, διευκολύνοντας γονείς και παιδιάτρους.

Ειδικότερα, ο παιδίατρος θα ξεκινά την ψηφιακή έκδοση της βεβαίωσης εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Στη συνέχεια, θα καλείται να συμπληρώσει όλα τα πεδία της φόρμας, εισάγοντας τα στοιχεία που συνέλεξε κατά την εξέταση (ιατρικό ιστορικό, βάρος, ύψος, εμβολιαστική κάλυψη, λοιπές ιατρικές εξετάσεις κλπ) και τις πληροφορίες για το σχολείο. Επιπλέον, θα υφίσταται η δυνατότητα να αιτηθεί γνωμάτευση και από γιατρό άλλης ειδικότητας σε περίπτωση που ο παιδίατρος το κρίνει απαραίτητο.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος Υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Θοδωρής Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Χαμπίδης και ο Σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Απόστολος Παπαδόπουλος.



Δεσμεύεται η περιουσία του Γιώργου Τράγκα από το «Ξέπλυμα Χρήματος»


 

Ο εκλιπών δημοσιογράφος, Γιώργος Τράγκας αποδείχτηκε μετά θάνατον ότι ήταν ο αρχηγός των real estate, έχοντας επενδύσει σε ακίνητα συνολικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ακριβές περιοχές του Μονακό και των ΗΠΑ. 

Μετά τις αποκαλύψεις από την διαμάχη των συγγενών, και την διαθήκη του εκλιπόντος, τα ακίνητα βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Το πόρισμα των ελεγκτών, που φέρεται να επικεντρώνεται κυρίως στη Μαρία Καρρά, τη χήρα του δημοσιογράφου και εκδότη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις διαρροές, η τελευταία σύζυγος του Τράγκα, φέρεται να συμμετείχε σε αρκετές από τις εταιρείες που είχε συστήσει ο εκλιπών σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Μάλιστα, η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει ζητήσει τη συνδρομή των αντίστοιχων ελεγκτικών μηχανισμών στο Μονακό και τις ΗΠΑ.

Αυτοί με τη σειρά τους ενημέρωσαν και ζήτησαν την πλήρη συνεργασία των τραπεζικών ιδρυμάτων στους οποίους ο Γιώργος Τράγκας και η σύζυγός του διατηρούσαν κοινούς καταθετικούς λογαριασμούς. Την ίδια στιγμή, ελέγχονται εξονυχιστικά τα «πόθεν έσχες» και οι φορολογικές δηλώσεις του εκλιπόντος αλλά και της συζύγου του. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται επιτέλους από το εξωτερικό τα στοιχεία για τις εταιρείες και τους ισολογισμούς τους καθώς και αναλυτικές καταστάσεις των κινήσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε από κοινού το ζεύγος.

Κατόπιν θα γίνει αντιπαραβολή των στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί αν συνάδουν και σε περίπτωση διαφοράς να γίνουν τα νόμιμα από την δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γιώργος Τράγκας ήταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια φορολογικός κάτοικος του Μονακό, και ελέγχεται από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για μία περιουσία η οποία αποτιμάται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. 

Η περιουσία αποτελείται από 17 ακίνητα, εκατομμύρια ευρώ των καταθέσεων, πανάκριβα αυτοκίνητα, περιουσίες μέσα σε θυρίδες σε τράπεζες του Μονακό, ράβδοι χρυσού κτλπ. 




Η τελευταία ανάρτηση του Αντώνη Συκάρη από την κορυφή: "Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!!"

 


Συγκλονίζει το ηχητικό μήνυμα που ανέβασε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media τη Δευτέρα ο Αντώνης Συκάρης για την τελευταία του αποστολή, λίγες ώρες πριν φύγει από την ζωή. 

Ο κορυφαίος ορειβάτης είχε κατορθώσει να ανέβει στην κορυφή του βουνού Νταουλαγκίρι και γι' αυτό ενημέρωνε τους διαδικτυακούς του φίλους και ακολούθους, σε ύψος 8.167μέτρων.

"Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50-ώρα Νεπάλ βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα. Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή: Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του. Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του. Και στον Ερμή - Θεοφάνη Θεοχαροπουλο. Ακόμα Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου. Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!! Ο "πα" είναι στην κορυφή!!! Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή! Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!! Σας αγαπώ όλους!"


Λίγες ώστε αργότερα, ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης, θα άφηνε την τελευταία του πνοή, ενώ κατέβαινε από το βουνό. Ο ορειβάτης ένιωσε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να "φύγει" σε ύψος 7.400 μέτρων.



Αθλιότητα και γελοιότητα Τριανταφυλλίδη που δείχνει το χαμηλό του επίπεδο

 


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεφτιλίζεται με ότι λέει.

Είναι ένα απο τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορείς να πάρεις ποτέ στα σοβαρά, και ότι λέει κάνει πάντα κακό στον  ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όσοι τον ακούν εξοργίζονται με τις παπάτζες που πετάει, και την άθλια προπαγάνδα που κάνει.

Σήμερα βρήκε να πει μια αθλιότητα, που κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα την χρησιμοποιούσε για να κάνει αντιπολίτευση, γιατί απλά δεν έχει να κάνει με αντιπολίτευση, αντίθετα ξεφτιλίζει τον ίδιο που έχει ανοσία στην ξεφτίλα, και κατά επέκταση τον ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει πόσο ακατάλληλα στελέχη έχει στις τάξεις του.

Το δυστύχημα του νοσοκομείου Παπανικολάου, που ασθενείς άναψε τσιγάρο και πήρε φωτιά το δωμάτιο, βρήκε με το χαμηλό IQ του ο βουλευτής Τριανταφυλλίδης για να κάνει φαιδρή αντιπολίτευση

Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός των δύο ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί στο Παπανικολάου ανέφερε ο φαιδρός Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης στον ΣΚΑΙ, ξεφτιλίζοντας τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.




ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι σε όλα» και μεταξύ τους


 

Λιγότερο από 48 ώρες απομένουν για την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, σε σύγκριση με τα Συνέδρια του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Ν.Δ. που ακολουθούν, είναι το μόνο που θα διεξαχθεί σε συνθήκες έντασης και εσωστρέφειας.

Μια πρόχειρη ματιά στα κείμενα που κυκλοφόρησαν το τελευταίο δίμηνο αλλά και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών φτάνει για να καταλάβει και ο πιο απλός παρατηρητής ότι στο μόνο πράγμα που συμφωνούν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να αναλάβουν την εξουσία.

Σε όλα τα άλλα διαφωνούν.

Για τον απολογισμό

Διαφωνούν στον απολογισμό των 4,5 ετών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι «προεδρικοί» υποστηρίζουν ότι τα έκαναν όλα καλά, με εξαίρεση τις πολιτικές οικονομικής εξόντωσης της μεσαίας τάξης για τις οποίες φταίει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και τα στελέχη της «Ομπρέλας» διαμαρτύρονται γιατί δυόμισι και πλέον χρόνια μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις εκλογές δεν έχουν γίνει σοβαρός απολογισμός και σοβαρή συζήτηση για τα αίτια αυτής της ήττας.

Για την τακτική

Διαφωνούν για την αντιπολίτευση που ασκούν στην κυβέρνηση. Οι «προεδρικοί» που δίνουν τον τόνο ακολουθούν την τακτική της περιόδου 2012-2014, του λαϊκισμού, των τσιτάτων, της ευκαιρίας, των προσωπικών επιθέσεων, της συστηματικής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, του «όχι σε όλα», του «ώριμου φρούτου». Η «Ομπρέλα» όμως… φωνάζει ότι με αυτή τη γραμμή η κοινωνία δεν πρόκειται να ακούσει, και πολύ περισσότερο, να στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των φανατικών οπαδών του κόμματος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση για τους Ελληνες πολίτες. Προτείνει προγραμματική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και προτάσεις, αλλά εδώ κρύβεται το μυστικό της απόρριψης των θέσεων της. Οι προτάσεις της είναι πλέον πολύ… αριστερές για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συν αυτώ, που προσπαθούν να πείσουν ότι ηγούνται μιας σοσιαλιστικής δύναμης. Μαζί με τον Παύλο Πολάκη και τα ορφανά του Πάνου Καμμένου, που φωτογραφίζεται με καπέλα της Σοβιετικής Ενωσης εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Πέθανε στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Σύκαρης


 

Tραγικό θάνατο βρήκε ο Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης στα Ιμαλάια. Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, «δυστυχώς συνέβη ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία ορειβατική αποστολή. ADVERTISING Ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου»....

app-facebook
Antonis Sykaris - Greek Alpinist
πριν από μία ώρα περίπου

Δυστυχώς συνέβη ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία ορειβατική αποστολή.

Ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή.

Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ υστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.



Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκρούεφσκι


 

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έθεσε στην «μαύρη λίστα» τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για σειρά «σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς στη χώρα», οι οποίες «υπονομεύουν τη λειτουργία του κράτους δικαίου και υποσκάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Ανάλογες κυρώσεις επέβαλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόσο σε βάρος του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βόρειας Μακεδονίας Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για σωρεία αδικημάτων), όσο και σε βάρος μιας λειτουργού της Γενικής Εισαγγελίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γκορντάνας Τάντιτς (Σερβοβόσνιας).

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις, «οι ενέργειές τους υπονόμευσαν το κράτος δικαίου, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δημόσιες διαδικασίες στις δύο χώρες και μείωσαν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στις κυβερνήσεις τους».

Παρόμοιες κυρώσεις επέβαλε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε βάρος μέλους του του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόνικ (του φιλορώσου αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας), καθώς και σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι διέφυγε τον Νοέμβριο του 2018 στη Βουδαπέστη, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Ουγγαρίας, προκειμένου να αποφύγει την έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών που του επέβαλε δικαστήριο των Σκοπίων για υπόθεση διαφθοράς.



Φινλανδία και Σουηδία το καλοκαίρι στο ΝΑΤΟ - Πώς θα αντιδράσει ο δικτάτορας Πούτιν

 



Η Σουηδία έχει αρχίσει να συζητά στα σοβαρά το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και η γειτονική Φινλανδία αναμένει να καταλήξει σε απόφαση εντός εβδομάδων. Το καθεστώς στην Ρωσία προειδοποίησε ότι η ένταξη των σκανδιναβικών χωρών «δεν θα φέρει σταθερότητα» στην Ευρώπη.

Και οι δύο χώρες επισήμως δεν είναι δεσμευμένες στρατιωτικά, αλλά η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε ποσοστό περίπου 50% στη Σουηδία και 60% στη Φινλανδία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Και οι δύο χώρες έχουν λάβει δημόσιες διαβεβαιώσεις από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι τα αιτήματά τους θα είναι ευπρόσδεκτα, καθώς και υποστήριξη από διάφορα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας. 

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία πληρούν τις προϋποθέσεις για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Θεωρείται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε σαν σπίρτο στην «πυριτιδαποθήκη» του νέου Ψυχρού Πολέμου που διαμορφώνεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και ο δικτάτορας Πούτιν θα αντιδράσει.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμμαχία παραμένει «ένα εργαλείο με στόχο την αντιπαράθεση» και ότι η πιθανή ένταξή τους «δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».



ΕΛΑΣ: Αυτό το email δεν πρέπει να ανοίξετε, διαγράψτε το


 

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί τους πολίτες για ένα μήνυμα απάτη που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) ως δήθεν επιστολή της

Με ανακοίνωση της, η ελληνική αστυνομία προειδοποιεί τους πολίτες για μήνυμα-απάτη που διακινείται μέσω e-mails ως δήθεν επιστολή της.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες.

«Παρακαλούνται οι πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό» προσθέτει η ΕΛ.ΑΣ.










Αύξηση συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2023

 


Αυξήσεις στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου του 2023 προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100, 3 για το που θα κυμαίνεται η αύξηση στον κατώτατο μισθό ανέφερε ότι αναμένει την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων και του ΚΕΠΕ προκείμενου στην συνεχεία να κάνει την εισήγηση του στο υπουργικό την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.




Γαλλία: Τα εκατομμύρια του Πούτιν στη Λεπέν ξανά στο προσκήνιο

 



Λεπέν προσπάθησε στην προεκλογική της εκστρατεία να ασχοληθεί με τα εσωτερικά ζητήματα της Γαλλίας και να μην καταπιαστεί τόσο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τον Εμανουέλ Μακρόν που είχε θέσει το θέμα υψηλά στην ατζέντα του.

Η συμπάθεια της ακροδεξιάς υποψηφίου για τον Πούτιν είναι γνωστή, όπως και η υποστήριξη που του είχε παράσχει όταν ο τελευταίος κατέλαβε την Κριμαία το 2014. Κι αν τώρα δεν μιλάει πολύ για αυτό όπως είναι αναμενόμενο, το επιτελείο του Μακρόν φαίνεται πως θέλει να σηκώσει το θέμα στην αντιπαράθεση μπροστά στις κάλπες. Όπως αναφέρει το Bloomberg το επιτελείο του απερχόμενου Γάλλου προέδρου θα «ζωγραφίσει τη Λεπέν ως σύμμαχο του Πούτιν».

Σε αυτήν την προσπάθεια, που θα δείξει εάν θα είναι αποτελεσματική για τη συσπείρωση του «δημοκρατικού μετώπου» απέναντι στην απειλή της ακροδεξιάς, ο Μακρόν θα μπορούσε να αναφερθεί και σε κάτι παραπάνω από την πολιτική και ιδεολογική «φιλία» Λεπέν – Πούτιν.

Η ενίσχυση Πούτιν σε Λεπέν

Η γενναία «οικονομική ενίσχυση» του Ρώσου προέδρου στην προεκλογική εκστρατεία της Λεπέν το 2014 μπορεί να έρθει ξανά στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με άρθρο του BBC το 2014, το κόμμα της κυρίας Λεπέν, είχε αποκλειστεί από τραπεζική χρηματοδότηση στη Γαλλία λόγω των ακραίων ρατσιστικών θέσεων που εξέφραζε (δεν είχε αγαπήσει ακόμα το mainstream η Λεπέν το 2014). Στην προσπάθειά της να χρηματοδοτήσει το κόμμα της, η Γαλλίδα πολιτικός κοίταξε προς τη Μόσχα και ο Πούτιν φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε.

Στους λογαριασμούς του «Εθνικού Μετώπου» μπήκαν σχεδόν 11 εκατομμύρια ευρώ μέσω της «First Chech Russian Bank» η οποία φέρεται να έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και με το σύστημα Πούτιν. 11εκ είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Στο μεταξύ είχαν απορριφθεί ιδέες για χρηματοδότηση είτε από το Αμπου Ντάμπι είτε από το Ιράν.

Ακόμα πριν από τις εφετινές εκλογές, ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι η Λεπέν είχε κάνει αίτηση για νέο δάνειο από τη Ρωσία το 2016, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές του 2017 όταν και έφτασε στο δεύτερο γύρο για να χάσει από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Τώρα μένει να φανεί εάν ο Μακρόν θα επιμείνει στο να αναδείξει ξανά αυτές τις σχέσεις, και εάν αυτή η τακτική θα φέρει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.


ΤΟ ΒΗΜΑ



Τα ΚΤΗΝΗ του δικτάτορα Πούτιν έριξαν χημικά στην Μαριούπολη

 


Τα εγκλήματα πολέμου, με εντολή του δικτάτορα Πούτιν συνεχίζονται καθημερινά. Τώρα καταγγέλλονται ότι έριξαν χημικά όπλα στην Μαριούπολη.

Οι καταγγελίες για ρίψη χημικών στην Μαριούπολη,  προέρχονται από το Τάγμα Αζόφ, και δεν επιβεβαιώνονται ακόμα επισήμως από την Ουκρανική κυβέρνηση, ούτε από άλλες ανεξάρτητες πηγές, αλλά ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο νυχτερινό διάγγελμά του είπε ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα και κάλεσε τη Δύση να επιβάλλει τις κατάλληλες κυρώσεις, που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από το να καταφύγει σε χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.



Έκρηξη σε πολυκατοικία που μένει ο προϊστάμενος της κρατικής ασφάλειας στο Χαλάνδρι

 


Τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι, όπου μένει ο προιστάμενος του τμήματος της Κρατικής Ασφάλειας, τμήματος στο οποίο προΐσταται  και ερευνά υποθέσεις κακοποιών αντιεξουσιαστών.

Οι άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο της πολυκατοικίας, ο οποίος και εξερράγη.

Από την έκρηξη, προκλήθηκε μιας μικρής έκτασης φωτιά ενώ, μικρές ζημιές έχουν προκληθεί και στην είσοδο της πολυκατοικίας, χωρία να έχει επεκταθεί.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 02:30 σε είσοδο πολυκατοικίας, στην οδό Τυμφρηστού 16, και ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούνταν από 4 γκαζάκια τα οποία εξερράγησαν.

Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική για να σβήσει την φωτιά που προκλήθηκε, ενώ τα υπολείμματα του μηχανισμού θα μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.




Η πορεία του «Ελλάδα 2.0»

 



Η Ελλάδα έλαβε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, την πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά το σχετικό αίτημα μετά από την εκπλήρωση των προβλεπόμενων 15 οροσήμων.


Τα ορόσημα που εκπληρώθηκαν ήταν:


Ανακαίνιση κατοικιών (έναρξη πρώτου γύρου)

Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου)

Ενεργειακή φτώχεια (έγκριση σχεδίου δράσης)

Διαγωνισμός για την κατασκευή 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων

Πολιτικής Προστασίας

Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων

Έναρξη ισχύος εργασιακού νόμου

Έναρξη ισχύος νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ

Έναρξη ισχύος νομοθεσίας για το clawback

Πρόγραμμα κωδικοποίησης φορολογικής νομοθεσίας

Νέα Δικαστικά Κτίρια (επιλέξιμα κτίρια)

Νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων

Επιχειρησιακές συμφωνίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για εμπορικές τράπεζες

Έναρξη ισχύος της νόμιμης εντολής της ΕΔΕΛ και δημιουργία του

συστήματος διαχείρισης και ελέγχου

Κατάρτιση χάρτη πορείας για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων

Από τα 3,6 δισ. ευρώ, 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος της μη επιστρεπτέας στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης (δηλαδή σε επιδοτήσεις) και 1,84 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, στο σκέλος των δανείων. Πριν από την Ελλάδα, μόλις δύο χώρες από τις 27 της ΕΕ έχουν λάβει την πρώτη δόση πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Στο πλαίσιο του ελληνικού Σχεδίου:


Υπάρχουν προγράμματα, που έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί, όπως η «Ψηφιακή Μέριμνα Ι», που αφορά στην αγορά, μέσω voucher, τεχνολογικού εξοπλισμού, με δικαιούχους πάνω από 500.000 μαθητές.

Άλλα προγράμματα και έργα έχουν, ήδη, ξεκινήσει να υλοποιούνται, όπως:

το «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά, το οποίο στον παρόντα κύκλο αναμένεται να ενισχύσει, για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας 100.000 νοικοκυριά,

η ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης και η Γραμμή Μεταφοράς του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, που επιταχύνει την είσοδο φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μας μίγμα,

το «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», που αφορά στην αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικούς και μαθητές πυρόπληκτων περιοχών, με 170.000 ωφελούμενους,

ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος

η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών.

Επιπλέον, δημοσιεύτηκαν πέντε προσκλήσεις, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα:

«Πράσινος αγρο-τουρισμός».

«Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων».

«Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα».

«Γενετική Βελτίωση ζώων».

«Αναδιάρθρωση καλλιεργειών».

Παράλληλα, ξεκινάει η υλοποίηση σειράς έργων, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως:

Η Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων (Δ’ φάση), για την οποία ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, όπου έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος διακηρύξεων.

Η προστασία των δασών, με την έναρξη καθαρισμού των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (πρόγραμμα Anti-Nero), μέσω προσκλήσεων από τα τοπικά δασαρχεία.

Η Ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Οι Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, όπου στο πλαίσιο της πρόσκλησης ολοκληρώνεται η υποβολή των προτάσεων από τους Δήμους.

Οι Μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, με τη σχετική πρόσκληση να είναι ενεργή (έως 30.4.2022), για την υποβολή προτάσεων από τους Δήμους.

Μεγάλα ψηφιακά έργα, που εκσυγχρονίζουν το Δημόσιο Τομέα, όπως το GOV_ERP - Σύζευξις ΙΙ και η Διαλειτουργικότητα, για τα οποία οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Η ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ, η οποία αφορά στο ιστορικό των ασφαλισμένων και θα συνεισφέρει στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων (βρίσκεται σε στάδιο διακήρυξης).

Τα Ερευνητικά Κέντρα, για τα οποία έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των δομών τους.

Χρηματοδοτούνται, επίσης, πληθώρα προγραμμάτων και δράσεων, που απευθύνονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα έχουν ενεργοποιηθεί οι εξής δράσεις:

Προσωπικός Βοηθός ΑμΕΑ: Έχει εκδοθεί η πρόσκληση και από 14.4.2022 ξεκινούν οι αιτήσεις των ΑμΕΑ για την επιλογή προσωπικού βοηθού.

Προγράμματα κατάρτισης νέας γενιάς για 80.000 ανέργους: Έχουν δρομολογηθεί και, ήδη, εκδόθηκε η πρόσκληση προς τους παρόχους κατάρτισης για την εγγραφή τους στο σχετικό μητρώο.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback και ο συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες: Έχει εκδοθεί η πρόσκληση προς τις δικαιούχους επιχειρήσεις.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθούν προσκλήσεις για:

Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων άνω των 45 ετών

Αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων (Έξυπνη μεταποίηση)

Δημιουργία - αναβάθμιση - εξυγίανση βιομηχανικών πάρκων

Ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το «Εξοικονομώ» των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Αντικατάσταση των ταξί με ηλεκτροκίνητα (πράσινα ταξί)

Το «Φορτίζω παντού», που αφορά στη δημιουργία χιλιάδων, σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα

Το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης, με πρώτη δράση αυτή για τον καρκίνο του μαστού

Συνολικά, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί περισσότερα από 170 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, εκφράζεται υψηλό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για το δανειοδοτικό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» (η πρώτη επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και αφορά στην ελληνική μεταλλευτική βιομηχανία «Ελληνικοί Λευκόλιθοι»), στο οποίο συμμετέχουν εννέα πιστωτικά ιδρύματα (έξι εγχώρια, η ΕΑΤΕ και δύο διεθνή).


Η πορεία του Ελλάδα 2.0 μέχρι σήμερα


Το «Ελλάδα 2.0» ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε (27.4.2021) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τρίτο που έλαβε τη θετική της αξιολόγηση (17.6.2021) και την έγκριση του ECOFIN (13.7.2021).

Η προχρηματοδότηση, που εκταμιεύθηκε στις 9.8.2021, αντιστοιχεί στο 13% (3,96 δισ. ευρώ) των χρημάτων που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων που υπέγραψαν (21.12.2021) με την Επιτροπή τις απαραίτητες Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις και η τρίτη (μετά την Ισπανία και τη Γαλλία) που κατέθεσε (29.12.2021) το πρώτο αίτημα πληρωμής, τηρώντας το προβλεπόμενο -στις Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις- χρονοδιάγραμμα.

Στις 28.2.2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη θετική, προκαταρκτική αξιολόγησή της, επί του πρώτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας. Εκεί, αποτυπωνόταν η επιτυχής ολοκλήρωση από τη χώρα μας όλων των απαιτούμενων οροσήμων.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», έγινε, στις 8 Απριλίου 2022. Το δεύτερο αίτημα πληρωμής προγραμματίζεται να υποβληθεί μέσα στο καλοκαίρι, και η εκταμίευσή αναμένεται εντός του 2022.




Η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά

 



Η 8η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, είναι μια ημέρα γιορτής της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού των Ρομά, αλλά και υπενθύμισης των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους.


Η φετινή Ημέρα βρήκε την Ελλάδα με μια νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, πλήρως εναρμονισμένη με το νέο στρατηγικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέες πολιτικές:

Ευθυγραμμίζονται με τις αξίες ενός σύγχρονου κράτους δικαίου και θέτουν ως στόχο αφενός τη θεραπεία των αστοχιών και παραλείψεων του παρελθόντος, αφετέρου τις αλλαγές που απαιτούνται για μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία που αναγνωρίζει τα μέλη της ως ενεργά μέλη με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Κυρίως όμως, σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια ολιστικού τύπου προσέγγιση που εστιάζει τόσο στους τομείς της απασχόλησης, της στέγασης, της υγείας και της εκπαίδευσης, όσο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων και των κυρίαρχων και «ανθεκτικών» στερεοτύπων, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της συμμετοχής των Ρομά σε κάθε έκφανση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής ως ισότιμα μέλη.

Με την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη (ΕΣΚΕ) Ρομά 2021-2030 οριοθετούμε τις εθνικές προτεραιότητες και στόχους, τα μέτρα πολιτικής και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ως προς:

Την πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά (ΠΥΛΩΝΑΣ Ι).

Την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά (εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία, κοινωνική φροντίδα και στέγαση) (ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ).

Την πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά (ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙΙ).

Την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή (ΠΥΛΩΝΑΣ ΙV).

Αποτελεί στοίχημα η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ενεργή συμμετοχή των Ρομά στα κοινωνικά δρώμενα ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες, για την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.



e-ΕΦΚΑ: Απλουστεύονται οι διαδικασίες για έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας των μη μισθωτών

 



Απλουστεύονται οι διαδικασίες για έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας των μη μισθωτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα καταργείται η υποχρέωση απογραφικής δήλωσης («προεγγραφής») στον e-ΕΦΚΑ ή οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας, ως δικαιολογητικού για την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη φορολογική διοίκηση.

Μέχρι σήμερα, οι μη μισθωτοί που επιθυμούσαν να κάνουν έναρξη ή/μεταβολή εργασιών στη φορολογική διοίκηση, η οποία συνδεόταν με την έναρξη ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, έπρεπε προηγουμένως να λάβουν βεβαίωση απογραφικής δήλωσης, δηλαδή να κάνουν «προεγγραφή» στον φορέα, προσκομίζοντας μια σειρά από δικαιολογητικά.

Η απλούστευση της διαδικασίας επιτυγχάνεται, λόγω της ενεργοποίησης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω της οποίας μπορούν να αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών.




Νέα επένδυση για την ανάπτυξη κέντρου καινοτομίας στην Αττική

 


Για την απόφαση να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα κατά 50 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2022-26 ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τσαρλς Νταλάρα εταιρικός σύμβουλος (Advisory Partner) του επενδυτικού ομίλου Partners Group, και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pharmathen, Δημήτρης Καδής, τους οποίους συνάντησε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.


Η νέα επένδυση σύμφωνα με τα δυο κορυφαία στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, θα διατεθεί για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στην Αττική, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Η νέα ερευνητική μονάδα θα προστεθεί στις δύο παραγωγικές μονάδες που διαθέτει η Pharmathen στην Ελλάδα, στην Παλλήνη και στις Σάπες Ροδόπης.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τον κλάδο του φαρμάκου και των υπηρεσιών υγείας, όπου η χώρα μας ήδη έχει σημαντικό αποτύπωμα, και στο πλαίσιο αυτό έχει συνεργαστεί με κορυφαία στελέχη του τομέα της βιοφαρμακευτικής που είναι ελληνικής καταγωγής και διακρίνονται στο εξωτερικό.



Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ


 

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, προς τη χώρα μας επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.  


Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων:


Έθεσε εκ νέου το ζήτημα των ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά αγαθά, αλλά και την ανάγκη συντονισμένης ευρωπαϊκής απάντησης.

Σημείωσε ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται, δυστυχώς, συνεχώς από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής

Ανέφερε ότι είναι απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας αλλά και όλων των ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις. Και σε αυτή την περίοδο οι αποφάσεις μας πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα που να αντανακλούν πραγματικές ανάγκες και ρεαλιστικές δυνατότητες. Αυτά τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις

Υπογράμμισε ότι στην ατζέντα μας σήμερα ψηλά βρίσκεται η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τους πόρους του οποίου η χώρα μας αξιοποιεί μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα. Και ήδη μετά την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η σωστή προετοιμασία οδήγησε στην έγκριση της 1ης χρηματοδοτικής δόσης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα που θα την υποστηρίξουν και θα χρηματοδοτηθούν απ' αυτήν. Έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού, σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας και σε πολλούς κλάδους, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιακή μετάβαση.