Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Φινλανδία και Σουηδία το καλοκαίρι στο ΝΑΤΟ - Πώς θα αντιδράσει ο δικτάτορας Πούτιν

 



Η Σουηδία έχει αρχίσει να συζητά στα σοβαρά το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και η γειτονική Φινλανδία αναμένει να καταλήξει σε απόφαση εντός εβδομάδων. Το καθεστώς στην Ρωσία προειδοποίησε ότι η ένταξη των σκανδιναβικών χωρών «δεν θα φέρει σταθερότητα» στην Ευρώπη.

Και οι δύο χώρες επισήμως δεν είναι δεσμευμένες στρατιωτικά, αλλά η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε ποσοστό περίπου 50% στη Σουηδία και 60% στη Φινλανδία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Και οι δύο χώρες έχουν λάβει δημόσιες διαβεβαιώσεις από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι τα αιτήματά τους θα είναι ευπρόσδεκτα, καθώς και υποστήριξη από διάφορα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας. 

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία πληρούν τις προϋποθέσεις για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Θεωρείται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε σαν σπίρτο στην «πυριτιδαποθήκη» του νέου Ψυχρού Πολέμου που διαμορφώνεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και ο δικτάτορας Πούτιν θα αντιδράσει.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμμαχία παραμένει «ένα εργαλείο με στόχο την αντιπαράθεση» και ότι η πιθανή ένταξή τους «δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου