Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ και καταστρέφουν ίχνη μήπως καταφέρουν να κρυφτούν



Μπροστά στην προεξοφλημένη ήττα, η εντολή της πολιτικής ηγεσίας είναι να καταστρέψουν έγγραφα που δεν πρέπει να δουν οι επόμενοι υπουργοί και τα επιτελεία τους.

Οι καταστροφείς εγγράφων δουλεύουν νυχθημερόν εξαφανίζοντας αποκαλυπτικά στοιχεία της συριζαϊκής διακυβέρνησης. Μιλάμε για πολλά ανεπίσημα χαρτιά και εσωτερική αλληλογραφία που έχουν καταλήξει στον καταστροφέα, για να κρύψουν τα αίσχη των 4,5 ετών.

Η φωτογραφία που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ», δείχνει τον πανικό των συριζαίων.


ΝΔ : Η επίθεση στην Athens Voice είναι επίθεση στη Δημοκρατία.



Η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε για την επίθεση του Ρουβίκωνα στην εφημερίδα Athens Voice, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση στη Δημοκρατία 

Η ανακοίνωση:

«Η επίθεση στην Athens Voice είναι επίθεση στη Δημοκρατία. 

Μόνο που, αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι πάσης φύσεως Ρουβίκωνες, είναι ότι οι πολίτες δεν τρομοκρατούνται, ούτε εκφοβίζονται. 

Και θα το αποδείξουν την Κυριακή, δίνοντας ισχυρή εντολή σε μια κυβέρνηση που θα δείξει μηδενική ανοχή στις πράξεις τους, βάζοντας οριστικό τέλος στην πρωτοφανή ανομία που ανέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».


Ομιλία Νίκου Βούτση αυτή την ώρα σε 5 άτομα



Ομιλία πραγματοποιεί η στελεχάρα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης στην Αγία Βαρβάρα τέρμα Πατησίων.

Όπως βλέπεται στις φωτογραφίες πρέπει να ήρθαν με ένα ταξί όλοι άντε και άλλοι δύο με ένα παπάκι!!!




φωτογραφίες Νέλλη Ανδρικοπούλου



ΣΚΑΪ: Οκτώ μονάδες μπροστά η ΝΔ αυτοδυναμία με 155-159 έδρες



Προβάδισμα οκτώ μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ πριν τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή.



Η ΝΔ λαμβάνει το 36% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 28%, βελτιώνοντας όμως την επίδοσή του κατά μία μονάδα και συνεπώς μειώνοντας ισόποσα την διαφορά.

Στην τρίτη θέση έχει πλέον παγιωθεί το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας σταθερά το 7%. Τέταρτο κατατάσσεται το Κομμουνιστικό Κόμμα με 5% καταφέρνοντας εκ νέου να υπερφαλαγγίσει την Χρυσή Αυγή, η οποία μένει στάσιμη στο 4%.

Στο όριο της εισόδου στην Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς αμφότερα βρίσκονται στο 3%, έχοντας απολέσει μισή μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα.



Στο πρώτο σενάριο, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε επτακομματικό κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.




Αρνητική διάγνωση από τους πολίτες για ΕΣΥ



Δυσαρεστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας ΕΣΥ, δηλώνουν δύο στους τρεις Θεσσαλονικείς που στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών έχει χειροτερέψει τα τελευταία δύο χρόνια. Το δε νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προώθησε η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη πόλη λειτούργησαν οι πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας με τα εγκαίνια να γίνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 950 κατοίκων του νομού, ηλικίας άνω των 17 ετών, το διάστημα από 19 έως 21 Ιουνίου 2019 και την οποία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Νίτσας.

Ειδικότερα, το 66,5% των συμμετεχόντων δήλωσε δυσαρεστημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, ενώ ικανοποιημένο δήλωσε μόλις το 18,3%. Μάλιστα, το 65,2% θεωρεί ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει χειροτερέψει τα τελευταία δύο χρόνια και το 19,5% ότι έχει μείνει στάσιμη. Βελτίωση βλέπει μόλις το 8,5%. Σχεδόν ένας στους δύο επισκέπτεται συχνότερα ιδιώτες γιατρούς και ακολουθούν σε σειρά «προτίμησης» τα νοσοκομεία, οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, οι ιδιωτικές κλινικές-πολυϊατρεία, ενώ τελευταία έρχονται τα κέντρα υγείας-ιατρεία ΠΕΔΥ. Πιο ακριβές σε σχέση με το 2017 θεωρεί τις υπηρεσίες υγείας σήμερα σχεδόν ένας στους δύο ερωτώμενους (45,6%), ενώ το 29% δηλώνει ότι το κόστος έχει μείνει το ίδιο.

Παρά το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν οι πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας πριν από περίπου ενάμισι έτος, οι Θεσσαλονικείς είναι πολύ επιφυλακτικοί με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενώ το 72% δηλώνει ότι γνωρίζει για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, λίγοι είναι εκείνοι που λένε ότι έχουν εγγραφεί σε αυτόν. Μόλις το 31,1% έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, και κατά προτίμηση σε ιδιώτη, αφού μόλις το 20% απευθύνθηκε σε οικογενειακό γιατρό Τοπικής Μονάδας Υγείας. Αλλωστε για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας δήλωσε ότι γνωρίζει μόλις το 31,3% των ερωτωμένων. Πάντως, οι λίγοι που έχουν επισκεφθεί τον οικογενειακό τους γιατρό, ή κάποια ΤΟΜΥ, είχαν στην πλειονότητά τους θετική εικόνα ως προς την πρόσβαση και τις υπηρεσίες που έλαβαν. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα σε μεγάλο ποσοστό (41,9%) πιστεύουν ότι το σύστημα υποχρεωτικών παραπομπών από οικογενειακό σε ειδικό γιατρό –το οποίο προβλέπεται αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα– θα δυσκολέψει την πρόσβασή τους σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Το 32,1% θεωρεί ότι το σύστημα παραπομπών σε ειδικό γιατρό θα βελτιώσει την σημερινή κατάσταση, ενώ το 25% δεν εξέφρασε άποψη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν μαζεύονται! Με το έτσι θέλω νομίζει ο Παππάς ότι θα μείνει στον ΟΑΣΘ



Με καθεστωτική νοοτροπία και έτσι θέλω ο Στέλιος Παππάς εξέφρασε την πρόθεσή του να παραμείνει στη διοίκηση του ΟΑΣΘ ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών της 7ης Ιουλίου, εξηγώντας πως πρόκειται για διοίκηση εκκαθάρισης.

«Η εκκαθάριση είναι ανεξάρτητη από τα φυσικά πρόσωπα» σημείωσε ο κ. Παππάς διερωτώμενος «ποιος έχει το ηθικό δικαίωμα να καθαιρέσει εκκαθαριστή;». «Ο εκκαθαριστής είναι πάνω από 6 χρόνια και παίρνει μισθούς απίστευτους» συμπλήρωσε - κάνοντας έμμεσα έτσι σύγκριση με την αμισθί εργασία που έχει αναλάβει ο ίδιος στον Οργανισμό (σσ: Ο ΟΑΣΘ δεν του καταβάλλει μισθό αλλά πληρώνει τα έξοδα διαμονής και μετακίνησής του).

Και πρόσθεσε: «Ήμασταν διοίκηση εκκαθάρισης από την αρχή, επειδή όμως δεν μπορούσε αυτομάτως να σταματήσει η λειτουργία του Οργανισμού, είμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Έχουμε μπει πια στο τελευταίο στάδιο».

Όπως εξήγησε, σε συνέντευξη Τύπου για αποζημιώσεις που ζητεί από τον συνεταιρισμό «Ηρακλής» (δείτε περισσότερα ΕΔΩ) μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει να έχει γίνει η αποτίμηση από την εταιρεία, η οποία ανέλαβε μετά από διεθνή διαγωνισμό, τα πορίσματα της οποίας θα επιδοθούν στο Εφετείο και εκείνο θα βγάλει την τελική απόφαση, υπό τον όρο ότι όλα θα προχωρούν χωρίς παρεμβάσεις και καθυστερήσεις. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν συμφέροντα και ο καθένας από τη μεριά του, είτε τα συμφέροντα είναι του δημοσίου είτε ιδιωτών, επιδιώκει να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τη δική του διασφάλιση. Είναι μια διαδικασία δύσκολη γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα» είπε.

Στο σημείο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Σάββας Παναγιωτίδης, τόνισε πως η εταιρεία που κάνει την αποτίμηση «άργησε να μπει μέσα, κάτι που έχει να κάνει και με τις ενστάσεις που κατέθεσαν οι πρώην μέτοχοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Με αυτή την ενέργεια, ανέφερε, καθυστέρησε περίπου ένα χρόνο η είσοδος της εταιρείας στον Οργανισμό και εκεί οφείλεται η καθυστέρηση της αποτίμησης.



Τι άλλο θα ακούσουμε απο τον παπατζή; Τσίπρας: Θεωρεί εαυτόν συνεχιστή του Ελευθερίου Βενιζέλου



Δεν είναι μόνο αισχρός ψεύτης ο Αλέξης Τσίπρας, αμετανόητος και απατεώνας, είναι και προκλητικός προσπαθώντας να εμφανιστεί ως συνεχιστής του Ελευθερίου Βενιζέλου και εκπρόσωπος της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Εχθές σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο μεγαλύτερος παπατζής απατεώνας που έχει περάσει ποτέ από την Ελλάδα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η παράταξη, την οποία εγώ θέλω να εκπροσωπώ και θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι συνεχιστής, η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη, όποτε διαχειρίστηκε εθνικά θέματα, τα διαχειρίστηκε με ευθύνη. Από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου μέχρι σήμερα. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ η ευρύτερη Αριστερά, η ευρύτερα δημοκρατική παράταξη, αυτή που κορόιδεψε που είπε ψέματα στον ελληνικό λαό». Με αυτά τα λόγια προσπαθεί ο πρώην αντιεξουσιαστής απατεώνας να καπηλευτεί τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς που δεν έχει καμία σχέση ως ακροαριστερός και να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εκφραστής του.


Ο Παππάς συνεχίζει το πλιάτσικο παρήγγειλε έπιπλα αξίας €9.000 για το γραφείο του εννέα μέρες πριν τις εκλογές




Έπιπλα αξίας €9.157 παρήγγειλε ο Νίκος Παππάς για να εξοπλίσει το υπουργικό του γραφείο στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο κόστος των επίπλων όσο η χρονική στιγμή που επέλεξε ο υπουργός να το κάνει: Εννέα ημέρες πριν τις εκλογές και με απευθείας ανάθεση και αναρωτιόμαστε όσοι το διαβάσαμε το γιατί; Αλλά όλα θα ερευνηθούν μετά τις εκλογές και εκεί θα δούμε πόσοι Συριζαίοι θα το έχουν σκάσει νύχτα για χώρες τις Λατινικής Αμερικής.

Όπως φαίνεται και από τα έγγραφα που επισυνάπτονται, η «απόφαση ανάθεσης προμήθειας επίπλων στον 3ο όροφο του κτηρίου β’ του ΥΨΗΠΤΕ (Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) και στις αίθουσες συσκέψεων του ίδιου κτηρίου», δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2019, 9 ημέρες πριν τις εκλογές. 

Με το έγγραφο εγκρίνεται η και αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί με «απευθείας ανάθεση προμήθειας επίπλων στον 3ο όροφο του κτηρίου Β’ του και στις αίθουσες συσκέψεων του ίδιου κτηρίου σε RAMOS A.E. ΕΜΠΟΡΙΑ-ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ, Φιλικών 62 Περιστέρι». Σε ό,τι αφορά στο κόστος η απόφαση σημειώνει πως «η συνολική δαπάνη δεν δύναται να ξεπεράσει το ποσό των ΕΝΝΕΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΠΤΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΛΕΠΤΑ (9.157,40€) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ».


Χιούγκο Ντίξον: Η τόλμη του Κυρ. Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν «ενάρετο κύκλο»



«Πριν από πολλά χρόνια εν μέσω της ελληνικής κρίσης, είχα ρωτήσει έναν φίλο πώς λέγεται στα ελληνικά ο "ενάρετος κύκλος" και μου απάντησε ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιείται μόνο ο όρος "φαύλος κύκλος"», γράφει ο Χιούγκο Ντίξον σε άρθρο στο πρακτορείο Reuters του για τις προκλήσεις που θα συναντήσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός.

«Ο φίλος μου έκανε λάθος», αναφέρει, «η έννοια του "ενάρετου κύκλου" υπάρχει και η χώρα μπορεί να εισέλθει σε έναν, μετά τις εκλογές της Κυριακής».

«Οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αναλάβει την εξουσία από τον Αλέξη Τσίπρα, έναν ριζοσπάστη αριστερό που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας το 2015. Μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, στις οποίες η ΝΔ κέρδισε με μεγάλη διαφορά, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώσε αύξηση 19%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομόλογου έχει πέσει από το 3,4% στο 2,2% - κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν το ελληνικό χρέος σχεδόν το ίδιο ελκυστικό με το ιταλικό», τονίζει ο Ντίξον.

«Κανείς δεν μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε αυτόν τον "ενάρετο κύκλο", τονίζει. «Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι γενναίος και τυχερός. Για να δημιουργήσει και να συντηρήσει την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων, θα πρέπει να αφήσει πίσω τις κακές πρακτικές που ταλανίζουν τη χώρα για δεκαετίες. Θα ήταν λάθος να θεωρήσει κάποιος ότι για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας ευθύνεται ο Τσίπρας», αναφέρει.

«Βέβαια, ο Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να απαντήσουν σε πολλά. Οι επισφαλείς τακτικές τους ζημίωσαν βαθιά την αξιοπιστία της χώρας. Μόνο μετά τις δημοσιονομικές περικοπές και την αύξηση της φορολογίας που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός με αντάλλαγμα τις ενέσεις ρευστότητας από την ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία άρχισε να τονώνεται», σημειώνεται στο άρθρο.

«Ακόμη, όμως και αυτή η τόνωση δεν ήταν έντονη», προσθέτει ο Βρετανός αρθρογράφος. «Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι για να μπει η ελληνική οικονομία σε θετική τροχιά, οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20% του ΑΕΠ».

Το καλό σενάριο

«Το οπτιμιστικό σενάριο έχει ως εξής: η Νέα Δημοκρατία εξέρχεται από τις εκλογές με αυτοδυναμία και ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα του, κάνοντας συμφωνίες με άλλα κόμματα. Στη συνέχεια, τοποθετεί στο υπουργικό συμβούλιο ταλαντούχους ανθρώπους, από όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι μπορούν υλοποιήσουν το πρόγραμμα του», τονίζει ο Ντίξον.

«Τότε ο νέος πρωθυπουργός απελευθερώνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τα επενδυτικά σχέδια τα οποία δεν έχουν προχωρήσει επί Τσίπρα. Τελειώνει με τα capital controls, εκδίδει το δεκαετές ομόλογο, επεκτείνοντας τις ημερομηνίες λήξης που έχει πετύχει η τωρινή κυβέρνηση, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται το όραμα του», υπογραμμίζει. «Μετά από αυτό το “θετικό σοκ”, o Μητσοτάκης προσεγγίζει την ευρωζώνη και ζητά τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, που απαιτούν ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%»

«Η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες που επέμεναν σε αυστηρότερο δημοσιονομικό έλεγχο επειδή πίστευαν ότι ήταν ο μόνο τρόπος να ελεγχθεί το ελληνικό χρέος. Ο Μητσοτάκης όμως μπορεί να τους πείσει ότι με την οικονομική ανάπτυξη η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και με μικρότερα πλεονάσματα», αναφέρει το άρθρο. «Η χαλάρωση των στόχων βοηθά την Ελλάδα να αναπτυχθεί».

Οι κίνδυνοι

«Τι θα μπορούσε να χαλάσει αυτό το παραμύθι;» αναρωτιέται ο Ντίξον. «Δυστυχώς αρκετά», απαντά ο ίδιος. «Καταρχάς, ο Μητσοτάκης ίσως δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία ή θα μπορούσε να διορίσει “εκπροσώπους του παλαιού κατεστημένου σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα μεταξύ των διαφορετικών ομάδων στο κόμμα του», σημειώνεται στο άρθρο.

«Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί βραχυπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Ο Τσίπρας αύξησε πρόσφατα τις συντάξεις για πολιτικούς λόγους. Ο προϋπολογισμός τώρα ίσως βρίσκεται 1 τοίς εκατό εκτός στόχου», αναφέρει. «Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τη φορολογία, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρικών φόρων, με σκοπό να τονώσει τις επενδύσεις. Πώς, όμως, μπορεί να το κάνει αυτό;».

«Κίνδυνοι βέβαια υπάρχουν και από το εξωτερικό. Η ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε ώριμο στάδιο. Επιπλέον, άνοδος της τουριστικής βιομηχανίας - από τις 22 στις 30 εκατομμύρια ετήσιες αφίξεις τα τελευταία χρόνια – ευθύνονται εν μέρει οι πολιτικές αναταραχές στις γειτονικές Τουρκία και Αίγυπτο. Το εξωτερικό περιβάλλον δεν είναι πιθανόν να βοηθήσει τόσο στο μέλλον».

«Αν ο Μητσοτάκης καταφέρει να προσπεράσει αυτούς τους σκοπέλους, υπάρχει ακόμα το πρόβλημα του μεσοπρόθεσμου χρέους. Η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετεί τον τεράστιο δανεισμό της επειδή η ευρωζώνη δεν είναι αυστηρή σχετικά με τα επιτόκια και τις κεφαλαιακές αποπληρωμές. Αυτό όμως τελειώνει το 2032», προειδοποιεί ο Ντίξον.

«Τέλος, ο πληθυσμός μειώνεται – κυρίως λόγω του brain drain και εν μέρει λόγω του δημογραφικού. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ο βασικός λόγος», υπογραμμίζει ο Ντίξον. «Αν η Ελλάδα θέλει να εισέλθει σε έναν βιώσιμο “ενάρετο κύκλο”, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι τολμηρός και να εκσυγχρονίσει τη χώρα. Θα πρέπει να “καθαρίσει” το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, να βάλει το δικαστικό σώμα πάνω από την πολιτική, να δημιουργήσει επαγγελματίες δημόσιους υπαλλήλους, να μην κλείσει συμφωνίες με καλά δικτυωμένους ολιγάρχες και να κινητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να πληρώνουν τους φόρους τους».

«Ακόμα και με τις καλυτερες των προθέσεων αυτή είναι δουλειά για τουλάχιστον δύο θήτειες, ο Μητσοτάκης, όμως, μπορεί να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και έτσι η βασική προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργό πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή στις κακές πρακτικές από τους υπουργούς του. Τότε η Ελλάδα θα έχει μία ευκαιρία να αναστρέψει τον κύκλο ύφεσης», καταλήγει ο Ντίξον.

* Ο Χιούγκο Ντίξον είναι πρόεδρος της InFacts, μια δημοσιογραφική προσπάθεια υπερ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η ΠΟΕΔΗΝ θυμίζει τους διαλόγους για την τραγωδία στο Μάτι και «αδειάζει» τον Αλέξη Τσίπρα



Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου 102 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, πολλοί τραυματίστηκαν, σπίτια καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους αποτεφρώθηκαν.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΙ προκάλεσε οργή.  Ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη του, δήλωσε πως δεν γνώριζε για τον πρώτο απολογισμό θυμάτων όταν έφτασε στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι και αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη νεκρών από τους επιτελείς του αφότου αποχώρησαν τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Είπε, επίσης, ότι έως εκείνο το σημείο είχε ακούσει «φήμες» για έναν ή δύο νεκρούς που είχαν χάσει την ζωή τους λόγω αναθυμιάσεων και υποστήριξε, ότι δεν είχε καταλάβει πως η σύσκεψη μεταδιδόταν ζωντανά και απέδωσε την σιωπή υπουργών, που είχαν μία πρώτη εικόνα για τους νεκρούς στην παρουσία της κάμερας.

Με ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «κρυφτούλι» του πρωθυπουργού και προχωρά σε «υπενθύμιση των τραγικών γεγονότων».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει:

«Πλησιάζει ένας χρόνος από την τραγική νύκτα της φωτιάς στο ΜΑΤΙ. Ακόμη και τώρα ο κος Τσίπρας παίζει το κρυφτούλι με τους 100 νεκρούς. Για να εκθειάζει τον Πολάκη ο Τσίπρας για το μπάχαλο στην υγεία «έχει λερωμένη τη φωλιά του».

Για υπενθύμιση των τραγικών γεγονότων:

Στις 20:41 δόθηκε η πρώτη κλήση από την Πυροσβεστική στο ΕΚΑΒ για νεκρό.
Η πρώτη καταχώριση για νεκρό στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ γίνεται στις 21.33 και έχει ως εξής: «Κλήση στον συντονιστή του ΕΚΑΒ, που πηγαίνουν να παραλάβουν νεκρό στον Νέο Βουτζά».

Στις 22.15 ο υπάλληλος βάρδιας σημειώνει: «Δεύτερος νεκρός στον Νέο Βουτζά, ενημέρωση από ΕΚΑΒ».

Το ΕΚΑΒ παρέλαβε τους πρώτους τέσσερις νεκρούς από τις 21:50 μέχρι τις 22:30.

Είχε ήδη ενεργοποιηθεί το «Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών» και στην συνέχεια η «Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών» η οποία έχει ως αποστολή τη διακρίβωση της φυσικής και νομικής ταυτότητας των θανόντων από μαζικές καταστροφές στις περιπτώσεις που ο αριθμός τους προσεγγίζει ή υπερβαίνει τους τριάντα (30).

Στις 22:40 ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ σε ηλεκτρονική σελίδα μιλάει για 1 νεκρό και 25 διακομισθέντες τραυματίες εκ των οποίων οι 6 τραυματίες είναι διασωληνωμένοι.


Στις 23:15 μ.μ. στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ καταχωρείται το εξής: «Κλήση στο ΕΚΑΒ που αναφέρει ότι μεταφέρει δύο ξένους νεκρούς από Ραφήνα προς Ευαγγελισμό».

Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο νεκροί απανθρακωμένοι από τη φωτιά στο ΜΑΤΙ πριν ξεκινήσει το συντονιστικό. Το Νοσοκομείο έλαβε ειδοποίηση ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί από τη φωτιά και να ετοιμάσει νεκροθάλαμο να τους υποδεχθεί.

Στο Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ από τις 22:00 υπήρχε νεκρό παιδάκι από την πυρκαγιά.

Η κυβερνητική σύσκεψη ξεκίνησε στις 23:30 το βράδυ της «μαύρης Δευτέρας». Μέχρι εκείνη την ώρα είχαν πιστοποιηθεί 3 νεκροί (από τους 4 που είχε μεταφέρει το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία). Επίσης γνώριζαν τι συμβαίνει στο Σισμανόγλειο καθ’ ότι ο Διοικητής μας έλεγε ότι ενημερώνει συνεχώς την πολιτική ηγεσία. Ο Αν. Υπουργός Υγείας κος Πολάκης γνώριζε τα πάντα. Συμμετείχε και στην αρχική σύσκεψη η οποία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα αλλά και στην σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό.

Αν υποθέσουμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή νύξη για νεκρούς καθώς όπως είπε δεν τον ενημέρωσαν οι υπουργοί, τότε την ευθύνη της μη ενημέρωσης την έχει σίγουρα ο Π. Πολάκης καθώς γνώριζε ήδη για τους νεκρούς. Μάλιστα είχε δώσει την εντολή στο ΕΚΑΒ να μην μεταφέρει πλέον νεκρούς και να δώσει όλο το βάρος του στην παροχή προνοσοκομειακής και ιατρικής φροντίδας στους δεκάδες βαριά τραυματίες.

Επίσης είχε πλήρη ενημέρωση για τους νεκρούς που μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο και Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Γι’ αυτό εξάλλου έδωσε εντολή μέσω του ΕΚΕΠΥ για το άνοιγμα του νεκροθαλάμου στο Σισμανόγλειο.

Για να μην τολμάει να επιρρίψει ευθύνες ο Πρωθυπουργός στον Πολάκη και να τον εκθειάζει για άλλη μία φορά στη χθεσινή συνέντευξη για το «μπάχαλο» στα Νοσοκομεία, σημαίνει ότι ενημερώθηκε από τον Πολάκη και κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του.» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μητσοτάκης: Θα κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα... Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο μας νόμο


Συνέντευξη, ντιμπέιτ, παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha και αναφέρθηκε εκτενώς στην ασφάλεια και την νομιμότητα.

«Θα κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα»

Θα κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα φαινόμενα. Υπάρχει ο κίνδυνος καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν.

Θα επανέλθουμε σε διατάξεις αντίστοιχες με αυτές που είχαμε πριν.

Δεν έκρινα τις δικαστίνες αλλά τη διαδικασία. Μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Δεν θα αποκαλύψω από τώρα τις επιλογές μου. Θα το δείτε όταν έρθει η ώρα.

«Είναι πολιτική κατεύθυνση και προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση η ασφάλεια»

Θα ενισχύσουμε την Αστυνομία. Πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της. Να προστατεύσουμε τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Περισσότερη δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι πολιτική κατεύθυνση και προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση η ασφάλεια. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας.

Η ομάδα ΔΙΑΣ πρέπει να ενισχυθεί. Και οι αστυνομικοί πρέπει να βγουν από τα Α.Τμήματα. Θα ενισχύσουμε τις περιοχές που έχουμε περισσότερες ανάγκες. Επιβράβευση των διοικητών αστυνομικών τμημάτων που πηγαίνουν σε δυσμενείς περιοχές. Και τους μάχιμους. Να επιβραβεύσουμε αυτούς που κάνουν τη δύσκολη δουλειά στο δρόμο.

«Η σωφρονιστική πολιτική θα πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»

Η σωφρονιστική πολιτική θα πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας»

Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011. Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία. Δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Εχετε δει την κατάσταση. Ερχεται η αστυνομία καταδιώκει έμπορο. Με την κατάργηση του ασύλου θα μπορεί να τον συλλαμβάνει. Υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ποιοι κάνουν τις καταλήψεις ; Δεν την αντιλαμβάνομαι αυτή την έννοια. Αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοιες κινήσεις δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών.

Δείτε την συνέντευξη, ντιμπέιτ : 






Το έργο "Έξυπνης Αστυνόμευσης" στην Ελλάδα ανέλαβε η Intracom Telecom



Tην υπογραφή συμφωνίας με το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδος για το έργο "Έξυπνη Αστυνόμευση", το οποίο στοχεύει στην αποτελεσματική αστυνόμευση με τη γρήγορη και ασφαλή ταυτοποίηση πολιτών, οχημάτων και αντικειμένων ανακοίνωσε η Intracom Telecom. 

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου αυτού, η Intracom Telecom αναλαμβάνει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παράδοση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος το οποίο αποτελείται από εξοπλισμό και λογισμικό για την αναγνώριση προσώπου, δακτυλικών αποτυπωμάτων, την αναγνώριση της γνησιότητας διαφόρων εγγράφων ασφαλείας, καθώς επίσης και την παροχή δυνατότητας σύνθετων αναζητήσεων σε υφιστάμενες και νέες βάσεις δεδομένων καθώς και την συσχέτιση όλων των παραπάνω πληροφοριών.

Μέσω του έργου "Έξυπνη Αστυνόμευση", οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες που αστυνομεύουν σε ολόκληρη την επικράτεια, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με ασφαλή και κρυπτογραφημένο τρόπο, μέσω έξυπνων φορητών συσκευών, για τον προσδιορισμό και την επαλήθευση της ταυτότητας των πολιτών που υπόκεινται σε επιτόπιο έλεγχο, προκειμένου να υπάρξει μείωση του κινδύνου διαφυγής των παραβατών αλλά και να τονωθεί, έμπρακτα, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Ο κ. Νικόλαος Βελέντζας, Γενικός Διευθυντής Τομέα Υπηρεσιών της Intracom Telecom, δήλωσε: "Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει η Ελληνική Αστυνομία για την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας έξυπνης λύσης που θα συνεισφέρει στη μείωση των δεικτών εγκληματικότητας και θα διευκολύνει τις λειτουργίες των αρχών ασφαλείας. Η επέκταση της έξυπνης αστυνόμευσης θα βοηθήσει την Ελληνική Αστυνομία να επικεντρωθεί στις πηγές εγκληματικότητας, επιτρέποντάς της ταυτόχρονα να παίρνει αποφάσεις στρατηγικής σημασίας και να ανταποκρίνεται ταχύτερα στα εκάστοτε περιστατικά. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει το δρόμο για μελλοντικά έργα επιτήρησης και ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο". 


Πηγή


Διαφορά 13% η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση



Προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος έχει η Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έρευνα της Prorata για το Νewpost.gr.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση φαίνεται να προκύπτει επτακομματική Βουλή και τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 39,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 26,5%

Κίνημα Αλλαγής: 7%

ΚΚΕ: 5,5%

Χ.Α.: 3,6%

Ελληνική Λύση: 3,2%

ΜέΡΑ25: 3,2%

Τα λοιπά κόμματα λαμβάνουν 11,5%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παίρνει 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%. 

Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: 

ΝΔ 36%, 
ΣΥΡΙΖΑ 24%, 
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6%, 
ΚΚΕ 5%, 
Χ.Α. 3,5%, 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3%, 
ΜΕΡΑ25 3%, 
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1%. 

Τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 7%, ενώ η αποχή, το άκυρο και το λευκό 3,5%.


Lamda για Ελληνικό: Η κυβέρνηση δημιουργεί απροσπέλαστα εμπόδια



Για «αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις  συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο» κάνει λόγο η Lamda Development, για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η Lamda με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση που της κοινοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, σημειώνει ότι η ΚΥΑ, «εμμένει σε θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια, τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση («ΚΥΑ») για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που μας κοινοποιήθηκε μόλις σήμερα το απόγευμα, η Εταιρεία τοποθετείται ως εξής:

Η ΚΥΑ εμμένει σε θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:
α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,

β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα  και τον προϋπολογισμό του έργου.

Ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείου Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθεαυτής της επένδυσης. 

Η Εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις  συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο.

Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών  η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ