ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019
Αρνητική διάγνωση από τους πολίτες για ΕΣΥ
Δυσαρεστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας ΕΣΥ, δηλώνουν δύο στους τρεις Θεσσαλονικείς που στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών έχει χειροτερέψει τα τελευταία δύο χρόνια. Το δε νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προώθησε η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη πόλη λειτούργησαν οι πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας με τα εγκαίνια να γίνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 950 κατοίκων του νομού, ηλικίας άνω των 17 ετών, το διάστημα από 19 έως 21 Ιουνίου 2019 και την οποία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Νίτσας.
Ειδικότερα, το 66,5% των συμμετεχόντων δήλωσε δυσαρεστημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, ενώ ικανοποιημένο δήλωσε μόλις το 18,3%. Μάλιστα, το 65,2% θεωρεί ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει χειροτερέψει τα τελευταία δύο χρόνια και το 19,5% ότι έχει μείνει στάσιμη. Βελτίωση βλέπει μόλις το 8,5%. Σχεδόν ένας στους δύο επισκέπτεται συχνότερα ιδιώτες γιατρούς και ακολουθούν σε σειρά «προτίμησης» τα νοσοκομεία, οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, οι ιδιωτικές κλινικές-πολυϊατρεία, ενώ τελευταία έρχονται τα κέντρα υγείας-ιατρεία ΠΕΔΥ. Πιο ακριβές σε σχέση με το 2017 θεωρεί τις υπηρεσίες υγείας σήμερα σχεδόν ένας στους δύο ερωτώμενους (45,6%), ενώ το 29% δηλώνει ότι το κόστος έχει μείνει το ίδιο.
Παρά το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν οι πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας πριν από περίπου ενάμισι έτος, οι Θεσσαλονικείς είναι πολύ επιφυλακτικοί με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενώ το 72% δηλώνει ότι γνωρίζει για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, λίγοι είναι εκείνοι που λένε ότι έχουν εγγραφεί σε αυτόν. Μόλις το 31,1% έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, και κατά προτίμηση σε ιδιώτη, αφού μόλις το 20% απευθύνθηκε σε οικογενειακό γιατρό Τοπικής Μονάδας Υγείας. Αλλωστε για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας δήλωσε ότι γνωρίζει μόλις το 31,3% των ερωτωμένων. Πάντως, οι λίγοι που έχουν επισκεφθεί τον οικογενειακό τους γιατρό, ή κάποια ΤΟΜΥ, είχαν στην πλειονότητά τους θετική εικόνα ως προς την πρόσβαση και τις υπηρεσίες που έλαβαν. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα σε μεγάλο ποσοστό (41,9%) πιστεύουν ότι το σύστημα υποχρεωτικών παραπομπών από οικογενειακό σε ειδικό γιατρό –το οποίο προβλέπεται αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα– θα δυσκολέψει την πρόσβασή τους σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Το 32,1% θεωρεί ότι το σύστημα παραπομπών σε ειδικό γιατρό θα βελτιώσει την σημερινή κατάσταση, ενώ το 25% δεν εξέφρασε άποψη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου