Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκαν στην Στερεά Ελλάδα, συνελήφθησαν συνολικά (26) άτομα




Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν 31-07-2020, σε περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας των ανωτέρω Νομών, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας αυτών, την προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν : (1.289) άτομα, εκ των οποίων (1.024) ημεδαποί και (265) αλλοδαποί, καθώς και (945) οχήματα.

Προσήχθησαν : (35) άτομα, εκ των οποίων (24) ημεδαποί και (11) αλλοδαποί.

Συνελήφθησαν : (26) άτομα, εκ των οποίων (16) ημεδαποί και (10) αλλοδαποί και συγκεκριμένα:

(1) ημεδαπός, για παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
(1) ημεδαπός, για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (μέθη).
(8) ημεδαποί και (2) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
(8) αλλοδαποί, για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
(2) ημεδαποί, για παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
(2) ημεδαποί, για παραβάσεις νομοθεσίας περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
(2) ημεδαποί, για λοιπά ποινικά αδικήματα.
Κατασχέθηκαν :

Μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.
Βεβαιώθηκαν συνολικά : (218) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

(203) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ. {ήτοι: (54 ) για υπερβολική ταχύτητα, (1) για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), (1) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, (8) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, (3) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, (3) για αντικανονικό προσπέρασμα, (1) για μη χρήση προστατευτικού κράνους και (132) λοιπές παραβάσεις.}
(2) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
(8) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
(5) λοιπές παραβάσεις.
Παρόμοιες επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Κύπρο - Στα 300 ευρώ το πρόστιμο





Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς χώρους, με ποινή 300 ευρώ σε περίπτωση που δεν τηρείται και εντατικοποίηση ελέγχων σε εκατοντάδες σημεία ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σε σχετική ενημέρωση ο υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά και τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε ότι μετά από τη σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας με τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφασίστηκε ότι από τα μεσάνυχτα:

Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, νοσηλευτήρια, εκκλησίες, κοκ) με ποινή 300 ευρώ.
Αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1.000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), αφού έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό.
Συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.
Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).
Εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Κατηγορίας Γ, ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα καταστήματα από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.
Επιπρόσθετα, συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην Λεμεσό και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, στην προσπάθεια περιορισμού των εστιών και διάσπασης των αλυσίδων μετάδοσης που εντοπίστηκαν, αποφασίστηκαν και τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα και τα ακόλουθα μέτρα:
Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.
Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα καταστήματα εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.
Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Όλα τα παραπάνω μέτρα όσον αφορά στην Λεμεσό θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες.

Ο υπουργός επανέλαβε την ανάγκη επιμέλειας σε θέματα ατομικής προστασίας, προσοχή στις μετακινήσεις και περισσότερη υποψία ως προς την ασθένεια. Σαφώς και άμεση επικοινωνία με τον Προσωπικό μας Ιατρό εάν εκδηλώνουμε συμπτώματα.

«Στηρίζομαι στην υπευθυνότητα του κάθε πολίτη. Απευθύνομαι στον καθένα από εσάς προσωπικά και ζητώ τη συνεργασία και τη βοήθειά σας για ακόμα μια φορά, με τη βεβαιότητα ότι όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή και συνέπεια και στο τέλος θα πετύχουμε όλοι μαζί να βγούμε και πάλι νικητές. Ας μην γκρεμίσουμε όσα καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε αποδείξει ότι μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.




Υποχρεωτική η μάσκα στις Εκκλησίες




Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3162/31.7.2020) η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού COVID-19. Το μέτρο ισχύει από το Σάββατο 1 Αυγούστου μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2020.

Στους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτηρίων οίκων, τεμενών και συναγωγών), κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της επικράτειας, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τόσο κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, όσο και κατά την προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή.

Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.

Τα προσωρινά μέτρα στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 κατ’ εφαρμογή της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.43195 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας (Β’ 2775), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.




Και τρίτο συνεργό δείχνει το βίντεο της επίθεσης στο Στ. Χίου





Ένα τρίτο άτομο που εκτελεί χρέη τσιλιαδόρου κατέγραψε μια άλλη κάμερα ασφαλείας, και είδε το φως της δημοσιότητας.

Στο εν λόγω βίντεο φαίνεται ότι στη σκηνή του εγκλήματος υπήρχε και τρίτος δράστης, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο «τσιλιαδόρου».


Εκτός από την μηχανή με τους δύο δράστες να φθάνει κοντά στο σημείο της επίθεσης και αφού σβήσει τα φώτα της, να αποβιβάζεται ο συνοδηγός της και να πυροβολεί τον Στέφανο Χίο, φαίνεται στο βίντεο ότι υπάρχει και τρίτος συνεργός.





«Χαστούκι» από Αίγυπτο σε Τουρκία: Οι σεισμικές έρευνες παραβιάζουν την αιγυπτιακή ΑΟΖ




Η Αίγυπτος δήλωσε το Σάββατο πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ενδεχομένως ύδατα όπου το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.

Προειδοποίηση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, συνιστώντας «παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ δεν ανέφερε λεπτομέρειες, αλλά είπε πως η ενδεχόμενη παραβίαση προκύπτει από το σημείο οκτώ της προειδοποίησης της Τουρκίας.

Οι σεισμικές έρευνες είναι μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για ενδεχόμενες έρευνες υδρογονανθράκων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Βρετανία: Συνελήφθη πρώην υπουργός κατηγορούμενος για βιασμό




Πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας συνελήφθη έπειτα από κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία και τους Sunday Times.

Το όνομα του βρετανού πολιτικού δεν αποκαλύφθηκε, αλλά η μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα έπειτα από κατηγορίες που αφορούν σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε περισσότερες της μίας περιπτώσεις.

«Πενηντάχρονος συνελήφθη το Σάββατο 1η Αυγούστου, ύποπτος για βιασμό. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση» και θα παρουσιασθεί ενώπιον της δικαιοσύνης στα μέσα του Αυγούστου, διευκρίνισε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, οι κατηγορίες διατυπώθηκαν από πρώην κοινοβουλευτική συνεργάτιδα και αφορούν στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, πρώην υπουργό και νυν βουλευτή.

Εκπρόσωπος των Τόρις δήλωσε σύμφωνα με το Press Association, ότι τέτοιες καταγγελίες αντιμετωπίζονται με εξαιρετική σοβαρότητα, αλλά απέφυγε να κάνει άλλο σχόλιο.




Πάνω από 1.000 ελέγχους σε λεωφορεία έκανε το Σάββατο η Τροχαία Αττικής




Από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου, τα συνεργεία της Τροχαίας έκαναν συνολικά 1.039 ελέγχους σε ΜΜΜ, βεβαιώνοντας 24 παραβάσεις.

Οι 18 από αυτές αφορούσαν επιβάτες που δεν φορούσαν μάσκες και στους οποίους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 150 ευρώ και οι έξι σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ με υπεράριθμους επιβάτες, τα οποία ελέγχθηκαν στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών.

Οι υπεράριθμοι επιβάτες κατέβηκαν από τα λεωφορεία και παράμειναν σε κλειστούς χώρους στα διόδια, απ’ όπου παρελήφθησαν από άλλα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Οι έλεγχοι θα συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.


Στο τραπέζι η επαναφορά του SMS στο 13033




Ανησυχία στην κυβέρνηση και στην κοινωνία, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, που έφτασαν τα 110.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να λάβει τα μέτρα που χρειάζεται για να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων και σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο, αύξησης κρουσμάτων, εξετάζεται η επαναφορά των SMS, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σειρά μέτρων, με πρώτο αυτό της χρήσης της υποχρεωτικής μάσκας.

Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν τρεις τηλεδιασκέψεις για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.






Ευτυχώς ηττηθήκατε σύντροφοι




Η είδηση ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τα βουνά, ανεβαίνει στον Γράμμο και δη στα… χνάρια του… Δημοκρατικού Στρατού, αποτελεί αξιομνημόνευτο γεγονός δεδομένου ότι πάνε να τιμήσουν εκείνους που σήκωσαν τα όπλα εναντίον της πατρίδας για να καταλάβουν βιαίως την εξουσία και την οδήγησαν σε αιματηρό εμφύλιο. Τις συνέπειες του οποίου βλέπουμε ακόμη και σήμερα στην κοινωνία και στο πολιτικό μας σύστημα.

Σκέφτομαι ότι οι ιαχές αυτών των παιδιών, του τύπου  «βότκα, χαβιάρι και Βελουχιώτη Άρη» θ’ αντηχούν στο Γράμμο, αλλά ταυτοχρόνως σκέφτομαι ότι βρισκόμαστε στα 2020 κι όσο νάναι έχει γίνει γνωστό πια τι συνέβη. Όπως έχει γίνει γνωστό τι συνέβη και με την μαμά Σοβιετία…

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ: «Πολεμώντας μέχρι και την τελευταία σφαίρα τους αντί να παραδοθούν στις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού αγκαλιάστηκαν και τραγουδώντας το τραγούδι του Δ.Σ.Ε, “για σε πατρίδα μας Ελλάδα, ζώσαμε τα άρματα ξανά”, έπεσαν στο γκρεμό»…

Τι λένε ουσιαστικά τα μειράκια; Ότι ο ελληνικός στρατός ήταν ο … εχθρός!

Σκέφτομαι ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν νέοι άνθρωποι να μην έχουν μάθει ή κατανοήσει ότι ο εμφύλιος ήταν αναγκαστικό απότοκο της ιδεολογίας κάθε ορθόδοξου κομμουνιστικού κόμματος, δηλαδή η βίαιη κατάληψη της εξουσίας! Αυτό άλλωστε  πρωτομαθαίνει όποιος διαβάζει Μαρξ – Έγκελς και το κομμουνιστικό μανιφέστο.

Το γεγονός ότι η αστική δημοκρατία επιδεικνύει τεράστια ανοχή απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουμε μάτια κι αυτιά στις εμφυλιοπολεμικές κραυγές και στην επιθυμία κάποιων για νέο γύρο…

Ξέρω, κάποιοι θα πουν ότι είναι νέοι και ως νέοι έχουν κάθε λόγο να ονειρεύονται και να φτιάχνουν τον δικό τους φαντασιακό κόσμο. Αλλά αυτοί οι νέοι γυρίζουν… τρεις-τέσσερις γενιές πίσω! Σκαλίζουν στάχτες που ήδη τις έχει πάρει ο αέρας και τις έχει αποδομήσει.

Αναρωτιέμαι λοιπόν:

Τι μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους αυτά τα νέα παιδιά, που αντί να ασχολούνται εποικοδομητικά με το μέλλον (δικό τους και συλλογικό), επιχειρούν παρθενορραφή των τραγικών στιγμών της παράταξής τους;

Τι παριστάνουν; Τους καθοδηγητές; Σε ποιους; Σήμερα το διαδίκτυο δίνει απαντήσεις και γελοιοποιεί την…. αλήθεια  των κάθε λογής ιερατείων.

Διάβασα χθες ότι  πολιτική δεν γίνεται απευθυνόμενος στον μικρόκοσμό σου! Ειδικά όταν αυτό που θωρείς, πιστεύεις και θέλεις να επιβάλλεις απέτυχε, γκρεμίστηκε και δεν υπάρχει πια πουθενά.  Πολιτική είναι να έχεις πειστικό λόγο και να μπορείς με αυτόν να πείθεις τους πολλούς.

Είναι και κάτι άλλο, που κάποιος πρέπει να πει στα παιδιά αυτά αλλά και στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Μπορεί επί δεκαετίες να κέρδισαν το παιγνίδι των εντυπώσεων μέσω της προπαγάνδας που άφηναν αναπάντητη οι αστικές δυνάμεις, μπορεί οι λογής λογής «καπετάνιοι» συνοδοιπόροι του Βελουχιώτη να έγραψαν ο καθείς από ένα βιβλίο εναντίον του κακού ελληνικού στρατού που υπερασπιζόταν την ελεύθερη Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει.  Πλέον υπάρχει ο αντίλογος αλλά και η ίδια η εξέλιξη της ζωής που κατακρημνίζουν την προπαγάνδα .

Άλλωστε, το περίφημο βιβλίο «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι» δεν το έγραψε κάποιος … φασίστας…. ακροδεξιός…. εγκάθετος μοναρχοφασίστας ή…. όργανο του ιμπεριαλισμού. Το έγραψε  ο Τάκης Λαζαρίδης, κομμουνιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στο κόμμα! Όπως έγραψε κι ο Κύρκος για  «γελοίους ανθρώπους» και για «περιτρίμματα», αναφορικά με τα στελέχη του ΚΚΕ που οδήγησαν τη χώρα στον εμφύλιο! Κι όχι μόνο αυτά. Πλέον έχουν γίνει τόσες αποκαλύψεις για εκείνη τη θλιβερή περίοδο που δεν μπορούν να έρχονται σήμερα κάποια μειράκια να αποθεώνουν τους σφαγείς.

Ακούστε: Θα ήταν νοητό και κατανοητό αυτά τα παιδιά να κατασκηνώσουν στον Γράμμο και να βροντοφωνάζουν για εθνική συμφιλίωση, για κοινά ιδανικά του έθνους.

Αλλά, πώς να το κάνουν όταν ακούνε συνεχή εμφυλιοπολεμικό λόγο από το κόμμα τους; Όταν ακούνε τον Τσίπρα να λέει «εμείς ή οι άλλοι;». Όταν ακούνε τον Πολάκη να απειλεί με νέο γύρο; Όταν βλέπουνε πολιτική με πρόταγμα το μίσος; Όταν βλέπουνε πορτραίτα του σφαγέα Βελουχιώτη να στολίζουν γραφεία …. συντρόφων τους υπουργών;

Αναρωτιέμαι: Αν οι νικητές του εμφυλίου έκαναν αντίστοιχες εκδηλώσεις, τι θα έλεγαν όλοι αυτοί…. προοδευτικοί;  Νομίζω ότι το έλασσον θα ήταν περί εορτών μίσους από τους… φασίστες!

Εν κατακλείδι: Βρισκόμαστε στα 2020 και πρέπει να κοιτάμε μπροστά.  Αν δεν μπορούν να το κάνουν τα αριστεροκομμουνιστικά βαμπίρ, τόσο το χειρότερο για εκείνα…

Ευτυχώς ηττηθήκατε σύντροφοι….


Πηγή : emvolos.gr


Η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930





Ο ανεπτυγμένος κόσμος υπέστη ένα άνευ προηγουμένου σοκ. Η πανδημία του κορωνοϊού και η διακοπή λειτουργίας της οικονομίας, ώστε να ανασχεθεί η εξάπλωσή του, προκάλεσαν τη χειρότερη ύφεση σε περίοδο ειρήνης από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Ενώπιον του προβλήματος αυτού, οι χώρες αντέδρασαν διαφορετικά, όπως αποτυπώνεται στα οικονομικά δεδομένα. Συν τοις άλλοις, η διαφορετική τους αντίδραση ίσως να επηρεάσει και τον ρυθμό ανάκαμψης μετά την πανδημία. Ειδικότερα, αφ’ ης στιγμής η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία μετατράπηκαν στα νέα επίκεντρα της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου, οι χώρες της Ευρωζώνης επέβαλαν γρήγορα αυστηρούς περιορισμούς στην καθημερινή ζωή και στην οικονομική δραστηριότητα. Στα μέσα Μαρτίου το λιανεμπόριο και οι αθλητικές/ψυχαγωγικές δραστηριότητες καταβαραθρώθηκαν, όπως δείχνουν τα στοιχεία κινητικότητας των ανθρώπων, που καταγράφηκαν από την Google.

Η συγκριτικά γρήγορη ανταπόκριση επέτρεψε σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης με την Αυστρία και τη Γερμανία, να ανοίξουν σταδιακά τα καταστήματά τους από τα μέσα Απριλίου. Εως τα τέλη Ιουνίου οι άνθρωποι επισκέπτονταν πλέον τα καταστήματα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και τους χώρους ψυχαγωγίας, όπως και πριν. Στις ΗΠΑ τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, διότι πολλές πολιτείες έχασαν την ευκαιρία να μάθουν από την ευρωπαϊκή εμπειρία. Εκτός της ευρύτερης περιφέρειας της Νέας Υόρκης, οι αποκλεισμοί στη δραστηριότητα και στις μετακινήσεις ήταν λιγότεροι από ό,τι στην Ευρώπη. Σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ οι άνθρωποι ήταν –και ενδεχομένως ακόμα είναι– πιο απρόθυμοι να αλλάξουν συμπεριφορά. Από οικονομική άποψη, οι ΗΠΑ είχαν λιγότερο κακή επίδοση το δεύτερο τρίμηνο, δεδομένου ότι το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση υποχώρησε 9,5% έναντι πτώσης 12,1% στην Ευρωζώνη.

Οσον αφορά την πανδημία ωστόσο, οι ΗΠΑ τα πήγαν πολύ χειρότερα. Υπάρχουν δύο λόγοι, πάντως, που η Ευρωζώνη πιθανότατα να ανακάμψει γρηγορότερα από τις ΗΠΑ το δεύτερο ήμισυ του 2020. Πρώτον, ο ιός εξαπλώνεται σήμερα πολύ πιο γρήγορα στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη. Δεύτερον, επειδή η πτώση του Απριλίου και του Μαΐου ήταν πολύ πιο βαθιά στην Ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ, η επαναφορά σε λιγότερα αναιμικά επίπεδα δραστηριότητας θα συντελεστεί με υψηλότερο ρυθμό στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης. Αναμένουμε ότι το ΑΕΠ θα ανακάμψει κατά 7,1% στις ΗΠΑ και κατά 10,8% στην Ευρωζώνη το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο  του 2020. Ωστόσο, ως ένας αθόρυβος απόηχος των τεκταινομένων στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται και στην Ευρωζώνη, πέραν της σοβαρής κατάστασης στη βόρεια Ισπανία.  Εντούτοις, οι ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν τώρα νωρίς, χωρίς να προκαλείται αναταραχή σε πολιτικό επίπεδα εξαιτίας των νέων τοπικών επιδημιών. Από τον Μάρτιο και μετά, οι κοινωνίες πλέον γνωρίζουν καλύτερα πώς να αντιμετωπίσουν τον ιό, να θεραπεύσουν τους νοσούντες και να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους.

* Οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Λαθρομετανάστες ζούσαν παράνομα σε ξένο διαμέρισμα που είχαν παραβιάσει στα Ιωάννινα





Προκλητικά σε βάρος άλλου ζούσαν για άγνωστο χρονικό διάστημα σε ένα ισόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στα Ιωάννινα δύο αλλοδαποί λαθρομετανάστες , εκμεταλλευόμενοι την απουσία του ιδιοκτήτη του που ζει μόνιμα στο εξωτερικό! 

Τους αντιλήφθηκε ένας συγγενείς του ιδιοκτήτη και τους κατήγγειλε στο τοπικό τμήμα. Όταν έφτασε η Αστυνομία, οι λαθρομετανάστες -ένας Αλγερινός και ένας Αφγανός- κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή προσπαθώντας να εξαφανιστούν. 

Οι αστυνομικοί τους βρήκαν κρυμμένους σε ένα άλλο εγκαταλελειμμένο σπίτι και τους συνέλαβαν, τους προσήγαν στο αστυνομικό μέγαρο, όπου αναγνωρίστηκαν από τον καταγγέλλοντα και συνελήφθησαν.

Οι δύο λαθρομετανάστες είχαν διαλύσει και καταστρέψει το διαμέρισμα που παράνομα, ενώ είχαν κλέψει και ένα ποδήλατο από την αποθήκη του! 

Οι λαθρομετανάστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ο οποίος τους άσκησε δίωξη για κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξη οικιακής ειρήνης.





Πώς θα κάνετε την αίτηση για να πάρετε το δικό σας ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο – Βήμα-βήμα η διαδικασία




Σε δέκα βήματα θα ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης φυσικών προσώπων για επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού οχήματος στην πλατφόρμα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 24 Αυγούστου.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη την περασμένη εβδομάδα θα εξειδικευθούν με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Τα βήματα που ορίζονται για την υποβολή της αίτησης είναι:

1.Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος

2.Επιλογή Μοντέλου Οχήματος από την καταχωρημένη λίστα

3.Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης

4.Επιλογή δίκυκλου ή ποδηλάτου (tick choice)

5.Επιλογή (ΝΑΙ/ΌΧΙ) επιδότησης φορτιστή

6.Επιλογή Μοντέλου Φορτιστή

7.Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΌΧΙ)

8.Υπολογισμός επιδότησης

9.Επισύναψη δικαιολογητικών

10.Υποβολή Αίτησης

Αντίστοιχα για την αγορά ηλεκτρικού ταξί (για την οποία είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος τα βήματα είναι 7 και ορίζονται ως εξής:

1.Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος

2.Επιλογή Μοντέλου από την καταχωρημένη λίστα (ΒΕV ή Υβριδικό Plug In)

3.Συμπλήρωση στοιχείων απόσυρσης

4.Επιλογή αγοράς / Μίσθωσης

5.Υπολογισμός επιδότησης

6.Επισύναψη δικαιολογητικών

7.Υποβολή αίτησης

Τέλος για τα νομικά πρόσωπα η διαδικασία περιλαμβάνει:

1.Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος

2.Επιλογή Μοντέλου από την καταχωρημένη λίστα

3.Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης

4.Επιλογή δίκυκλου

5.Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΌΧΙ)

6.Υπολογισμός επιδότησης

7.Επισύναψη δικαιολογητικών

8.Υποβολή αίτησης

Η δράση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να καλύψει την αγορά 15.000 αυτοκινήτων και 12.500 δικύκλων (σκούτερ και ποδήλατα). Ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως αν χρειαστεί, ο προϋπολογισμός της δράσης θα αυξηθεί. Ήδη η αναγγελία της δράσης έχει προκαλέσει αυξημένο ενδιαφέρον για ηλεκτρικά ποδήλατα και επέκταση του χρόνου αναμονής για παραλαβή τους.

Οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είναι:

-Για αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 20 % με όριο τα 6.000 ευρώ. Από 30.001 έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 15 % με όριο τα 6.000 ευρώ.

-Για δίκυκλα – τρίκυκλα, ποσοστό 20 % επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.

-Για ποδήλατα, ποσοστό 40 % (είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη) με όριο τα 800 ευρώ.

-Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ για αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή (σε συνδυασμό με αγορά ΙΧ, όχι ποδήλατου ή σκούτερ).

-Με απόσυρση παλαιού οχήματος / δικύκλου (εξαιρούνται τα ποδήλατα) παρέχεται επιπλέον μπόνους 1000 και 400 ευρώ αντίστοιχα.

-Για ταξί η επιδότηση είναι 25 % επί της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 8.000 ευρώ ή, αν πρόκειται για plug in υβριδικό μοντέλο, ποσοστό 15 % με όριο τα 5.500 ευρώ. Είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος (πρέπει να είναι παλαιότερο από την 1-1-2013), η οποία επιδοτείται με επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ.

-Για τις εταιρίες το ποσοστό της επιδότησης είναι 15 % με όριο τα 5.500 ευρώ ή 4.000 για υβριδικά. Προβλέπεται όριο αγοράς έως 3 αυτοκινήτων (6 για όσες έχουν δραστηριότητα σε νησιά). Για τα δίκυκλα η επιδότηση είναι ποσοστό 20 % επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις δίνονται πρόσθετα κίνητρα για αγορά οχημάτων από πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες (επιπλέον 1000 ευρώ για αυτοκίνητο και 500 ευρώ για δίκυκλο/ποδήλατο).

Εντός της εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του προγράμματος (http://kinoumeilektrika.ypen.gr, όπου θα αναρτηθούν όλες οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ από την ίδια ημέρα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο (help desk) για το πρόγραμμα (2131513640 / 2131513643 ώρες 10.00 – 18.00 και στηνδιεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ