Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Θέμα χρόνου η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους 5 Κρητικούς κακοποιούς που κρύβονται


 


Πιέσεις στους οικείους του Εμμανουήλ Κακουλάκη να μην προχωρήσουν νομικά την υπόθεση, ώστε να μην πάνε φυλακή οι 5 δήθεν μάγκες της Κρήτης μετά την πράξη τους.

Οι δύο εκ των δραστών του άγριου ξυλοδαρμού έχουν ταυτοποιηθεί, ωστόσο παραμένουν ασύλληπτοι γιατί κρύβονται  σε χωριό-άβατο της Κρήτης.

 Η κατηγορία αναμένεται να αναβαθμιστεί σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο οπότε θα εκδοθεί και ένταλμα σύλληψης για να οδηγηθούν στην φυλακή οι νταήδες.


Κώστας Βουκελάτος



Σε απόγνωση ινσουλινοεξαρτώμενοι δεν υπάρχει ινσουλίνη humalog στην αγορά - Απών το υπουργείο υγείας

 


Σε απόγνωση οι ινσουλινοεξαρτώμενοι, που προσπαθούν να βρούν στα φαρμακεία ινσουλίνη Humalog.

Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την επιβίωση τους και η έλλειψη αυτής τους οδηγεί στον θάνατο, η στην καλύτερη σε σοβαρές παθήσεις σε ζωτικά τους όργανα.

Σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της θεραπείας τους αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ εξαιτίας των ελλείψεων που έχουν προκαλέσει οι οικονομικοί περιορισμοί τόσο στη φαρμακευτική δαπάνη, όσο και στα υλικά για τον διαβήτη που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ.

Τα προβλήματα των ελλείψεων σε φάρμακα και αναλώσιμα για τους διαβητικούς δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά και περιλαμβάνονται σε μια σειρά σοβαρών και μακροχρόνιων θεμάτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, με το υπουργείο υγείας να μην κάνει τίποτα.

Τόσο οι ελλείψεις στα φάρμακα, όσο και η αναστολή εκτέλεσης συνταγών για αναλώσιμα αντλίας ινσουλίνης, οδηγεί σε υποχρεωτική αλλαγή θεραπευτικής αγωγής, θέτοντας σε κίνδυνο τη ρύθμιση της πάθησης, την υγεία και την ίδια τη ζωή των ασθενών, με το υπουργείο υγείας να μην τους προστατεύει.




Θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ θέτει ο Μουζάλας : Ο Κασσελάκης είναι ελλιπής και διχαστικός

 


Επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε χθες ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος έθεσε ανοιχτά θέμα ηγεσίας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον Κασσελάκη ελλιπή και διχαστικό.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μιλώντας χθες στο Attica TV εξαπέλυσε δριμύτατο κατηγορώ στον Στέφανο Κασσελάκη καταλογίζοντάς του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε «το 40% των ψηφοφόρων που είχε». Σε αυτήν την προοπτική ο κ. Μουζάλας κάλεσε τα μέλη του κόμματος «να ρθουνε στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ με τη δυναμική των απόψεών τους να οδηγήσουν σε αλλαγές. Κατά την άποψή μου, οι αλλαγές αυτές προϋποθέτουν και αλλαγή προσώπου», όπως είπε.

Έβαλε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε «τον υποστηρίξαμε με τις καλύτερες προθέσεις, μετρήθηκε και απεδείχθη ελλιπής, απεδείχθη διχαστικός, δεν προσπαθεί να συνθέσει. Ένας Πρόεδρος κόμματος δε χαίρεται άμα φεύγουνε άνθρωποι από το κόμμα του. Ένας Πρόεδρος κόμματος εξουσίας οφείλει να συνθέτει απόψεις, οφείλει να κρατάει τον κόσμο μέσα, να φέρνει κόσμο μέσα. Δεν μπορεί να επιχαίρει που φεύγει ο Δραγασάκης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως «είναι αδιανόητο ο κύριος Κασσελάκης να προσπαθεί να πει για τον κύριο Δραγασάκη ότι η Αριστερά δεν είναι τύποι, είναι τρόπος ζωής. Δηλαδή, για το όνομα του θεού! Κάποιος να τον προστατέψει από αυτά τα οποία λέει».

«Νομίζω, λοιπόν, ότι ο κ. Κασσελάκης ήτανε λάθος απάντηση στο σωστό ερώτημα και στο αγωνιώδες ερώτημα που είχαμε μετά τις ήττες τι πρέπει να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως υποστήριξε ο πρώην Υπουργός, για να συμπεράνει πως «ήρθε το παλιό, ντυμένο νέο που λέει ο Μπρεχτ και εκεί πέρα γίνανε λάθη. Δεν είναι όμως λάθη τυχαία. Κατά την άποψή μου είναι μια στρατηγική απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, απαξίωσης του Τσίπρα».

«Είναι ακόμα χειρότερο, επιχειρεί την μετατροπή ενός προοδευτικού, αριστερού κόμματος σε ένα προσωποπαγές κόμμα που ομνύει στα μέλη και πρακτικά καταργεί τις οργανώσεις μελών» εκτίμησε ακόμη ο κ. Μουζάλας, λέγοντας για τις προτάσεις Κασσελάκη για την κατάργηση της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν πέρασαν, σαν ιδέες δοθήκανε, θα γίνει ένα συνέδριο. Κατά την άποψή μου, εάν αυτές οι ιδέες περάσουν στο Συνέδριο, τότε έχουμε τη δημιουργία ενός προσωποπαγούς κόμματος, έχουμε την εκπλήρωση του μυστηρίου της βάφτισης του κ. Κασσελάκη» υπογράμμισε ακόμη ο πρώην υπουργός, ενώ σημείωσε επίσης ότι ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί την «αποσυριζοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.




Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974


 

Κυριάκος Μητσοτάκης την ανάρτησή του στο facebook, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου:

Αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα. Όπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη. Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπό τον απαράβατο όρο ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν την συμπαράσταση και τη στήριξη της Ελλάδας.

  • Το τελευταίο διάστημα, σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, παρατηρείται μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που προκαλεί η παρατεταμένη ζέστη, αλλά και λόγω των στρεβλώσεων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Αυτό θα οδηγούσε σε «φουσκωμένους» λογαριασμούς τον Αύγουστο, ενώ οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σημειώνουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Έτσι, αποφασίσαμε να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο -το ύψος του θα καθοριστεί τέλος Ιουλίου- και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να επιδοτηθούν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο.
    • Θυμίζω ότι ήδη έχουμε διαθέσει πάνω από 10 δισ. ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης των τιμών του ρεύματος και ότι ο ελληνικός μηχανισμός για τη διακράτηση των υπερκερδών έγινε ευρωπαϊκή πολιτική.
    • Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνει πιο δίκαιη και ανταγωνιστική η ενιαία αγορά ενέργειας.
    • Ενώ, με ρύθμιση που ήδη ψηφίζεται στη Βουλή, θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 και το σεβαστό ποσό που προκύπτει, γύρω στα 300 εκ. ευρώ, θα δοθεί για να στηρίξουμε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους, επειδή ακόμα επιβαρύνονται με προσωπική διαφορά.
  • Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός πολύ σημαντικού νομοσχεδίου με αντικείμενο την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και αναφέρεται σε αλλαγές στο χώρος της υγείας. 
    • Πάμε να δούμε τι αλλάζει: Όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ εντάσσονται πλέον στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα υπαγόμενα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών υπό ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική διεύθυνση. Παράλληλα, δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων όπου θα ενταχθούν όλοι οι εγκεκριμένοι δημόσιοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας των εξαρτήσεων, με απόλυτο σεβασμό των θεραπευτικών επιλογών του καθενός.
    • Εντωμεταξύ αντιμετωπίζουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται απαράδεκτες καταστάσεις -ελεεινές υποδομές για πάσχοντες και προσωπικό- σαν αυτές που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Ψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» της Νέας Ιωνίας. Είχε ζητηθεί τότε αμέσως η παραίτηση της διοίκησης και η κλινική έκλεισε για να ανακαινιστεί. Μόλις έξι μήνες μετά, η Ψυχιατρική Κλινική παραδόθηκε πλήρως ανακαινισμένη προς χρήση, χάρη στην αγαστή συνεργασία Υπουργείου, νέας διοίκησης και Δημοτικής Αρχής. Επιπλέον από την αρχή του έτους ενισχύσαμε το «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» με 34 γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα προστεθούν και άλλοι 15 νοσηλευτές μέσα σε αυτό το καλοκαίρι. Εκκρεμεί, απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, η τοποθέτηση παιδιάτρου στη Μαιευτική Κλινική, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν κενά.
  • Θέλουμε και προσπαθούμε να κάνουμε πιο θελκτικό το ΕΣΥ για τους γιατρούς, τόσο με περαιτέρω αύξηση των αποδοχών τους, όσο και με άλλες παρεμβάσεις που όμως θέλουν χρόνο για να αποδώσουν. Γι’ αυτό παίρνουμε και μέτρα αμέσου αποδόσεως, όπως η πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς σε περιοχές όπου το τοπικό νοσοκομείο έχει ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες -παρά τις διαδοχικές προκηρύξεις θέσεων- να κάνουν, φυσικά με αμοιβή, δύο με τρεις εφημερίες τον μήνα. Έτσι, οι συνάδελφοί τους στο ΕΣΥ δεν θα επιβαρύνονται σε υπερβολικό βαθμό, γεγονός που τους ωθεί ευκολότερα σε παραίτηση. Τονίζω ότι αυτό το μέτρο είναι απολύτως έκτακτο και όχι σε μόνιμη βάση. Τους καλώ να ανταποκριθούν, θυμίζοντας απλώς ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας και ο ιδιώτης γιατρός αποτελεί μέρος του ΕΣΥ. Και θέλω να συγχαρώ και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία του να προσφέρει έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ σε όποιον ιδιώτη γιατρό καλύπτει τις ανάγκες του ΕΣΥ».
  • Από τις καλές ειδήσεις της εβδομάδας, να αναφέρω τη νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου από σταθερό σε θετικό από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από την Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο. Στην έκθεσή της Scope επισημαίνεται η ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, η επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μετά τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών.
  • Δεύτερη καλή είδηση, η θετική πορεία των μεγεθών της ελληνικής αγοράς εργασίας που αναγνωρίζεται επισήμως και από τον ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεσή του, στην Ελλάδα μετά το 2019 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στην εργασιακή ανασφάλεια και κατόπιν στην Ισπανία -πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες- με αποτέλεσμα να μειωθεί η ψαλίδα με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Και αυτό οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση της ανεργίας (από το 18% το 2019 κοντά στο 10% τον Απρίλιο του 2024), ενώ η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό κατέγραψε αύξηση πάνω από το 2% μεταξύ του 2019 και τον Απρίλιο φέτος. Τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ο μέσος μισθός κατά 20%, ενώ το χαμηλότερο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 21%, περισσότερο απ' ό,τι στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Δεν τα αναφέρω για να πανηγυρίσω, γνωρίζω ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλοί και έχουμε δρόμο για να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη ΕΕ. Θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα τις πολιτικές μας για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ως το τέλος του 2027.
  • Και επειδή ορισμένοι από την αντιπολίτευση επιμένουν να διακινούν fake news για την 6ήμερη εργασία, επικαλούμαι τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου. Ούτε 1 στις 1000 επιχειρήσεις, περίπου το 0,076% του συνόλου, είναι όσες υπέβαλαν αίτηση για να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή δεν το δήλωσαν στην ΕΡΓΑΝΗ ή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και εφάρμοσαν τη ρύθμιση, η παρασχεθείσα εργασία κρίνεται ως παράνομη και ισχύουν οι συνέπειες του νόμου. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι συνεχίζονται για να μην επιτρέψουμε την καταστρατήγηση του μέτρου.
  • Θέλω να αναφέρω δύο μεγάλα πρότζεκτ, τα οποία παίρνουν πλέον τον δρόμο της υλοποίησης. 
    • Το ένα είναι το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης», στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Εκεί θα συγκεντρωθούν σε ενιαίο χώρο οι κατακερματισμένες υπηρεσίες 9 υπουργείων, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους για το Δημόσιο, αλλά θα αναζωογονήσει και το κέντρο της Αθήνας με νέες χρήσεις κατοικίας, πολιτισμού, τουρισμού αλλά και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.
    • Το δεύτερο μεγάλο έργο στο Λεκανοπέδιο είναι η κατασκευή ενός ενοποιημένου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου που θα υπερβαίνει τα 18 χιλιόμετρα και θα ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα, από την «Εσπλανάδα» στο Μοσχάτο μέχρι το Δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Όπως και στο πρότζεκτ της ΠΥΡΚΑΛ, έτσι κι εδώ, χρειάστηκε να ξεπεραστούν μεγάλες δυσκολίες. Όμως τα καταφέραμε. Και τα δύο αυτά εμβληματικά έργα που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε από το μηδέν, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στον δημόσιο χώρο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.
  • Το ανέφερα και στην ανασκόπηση της περασμένης Κυριακής, είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της αρχής «νομιμότητα παντού». Δεν ανεχόμαστε παραβατικές συμπεριφορές σε οποιονδήποτε τομέα της κοινωνίας μας: είτε πρόκειται για εξαπάτηση καταναλωτών από ηλεκτρονικά καταστήματα-μαϊμού (σε 50 μπήκε λουκέτο το τελευταίο δεκάμηνο και σε άλλα επιβλήθηκαν υψηλά χρηματικά πρόστιμα), είτε πρόκειται για καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων (εκκενώθηκε άλλο ένα παράνομο στέκι, αυτή τη φορά στο Πολυτεχνείο), είτε αφορά την πάταξη παράνομων κυκλωμάτων φοροδιαφυγής, σαν αυτό που εξαρθρώθηκε από την ΑΑΔΕ αυτή τη βδομάδα, είτε αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής ή αντι-αθλητικής βίας. Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ είναι αλλεπάλληλες με πιο πρόσφατη την εξάρθρωση ενός ακόμη σκληρού και πολυπλόκαμου κυκλώματος που εκβίαζε καταστηματάρχες. Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
  • Σκληρή και ακατάπαυστη είναι και η μάχη που δίνει -φέτος από τον Μάρτιο!- ο κρατικός μηχανισμός, μαζί με τους εθελοντές για να αντιμετωπίσουν τις δεκάδες πυρκαγιές που ξεπηδούν καθημερινά σε όλη τη χώρα. Πυρκαγιές δύσκολες, κοντά σε οικισμούς, όπως το μεγάλο μέτωπο που εκδηλώθηκε αυτή την εβδομάδα στο Σοφικό Κορινθίας. Σημαντικό ρόλο παίζει ο καθαρισμός των οικοπέδων. Καθαρίστηκαν τελικά 833.722 οικόπεδα από τους ιδιοκτήτες τους, προσφέροντας τεράστια βοήθεια στο πεδίο της πρόληψης, προστατεύοντας ζωές και περιουσίες. Τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ, κυρίως γιατί έδειξαν μια νέα κουλτούρα ατομικής ευθύνης που συνδράμει τον κρατικό μηχανισμό στο δύσκολο και επίπονο έργο του. Πολλές μάχες λοιπόν κερδήθηκαν, αλλά είμαστε ακόμη στα μισά του καλοκαιριού και ο «πόλεμος» με τις φωτιές συνεχίζεται.
  • Κλείνοντας, να ευχηθώ καλή επιτυχία στους Έλληνες αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και οι οποίοι ξεκινούν το προσεχές Σάββατο. Μια ημέρα νωρίτερα, στην τελετή έναρξης, θα καμαρώσουμε την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να «ανοίγουν» πρώτοι την παρέλαση των χωρών κρατώντας ψηλά τη Γαλανόλευκη.


Τώρα κατάλαβε ο Κασσελάκης ότι έχει αγνοούμενους η Κύπρος θέλει να το επικοινωνήσει και ξεφτιλίζεται

 



Δεν έχουν τέλος οι γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη με αποτέλεσμα να ξεφτιλίζεται συνέχεια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μαζί με νούμερα του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε στην Κύπρο με αφορμή τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων και τη διχοτόμηση του νησιού, και υπέπεσε πάλι σε γκάφα, αυτή την φορά διπλή.

Ένα χρόνο πριν, και λίγο πριν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλεσε «κρατίδιο» το ψευδοκράτος στην Κύπρο και μετά προσπαθούσε να το μαζέψει. 

Τώρα, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ανακάλυψε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι και έσπευσε να προτείνει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να το αναδείξουν από κοινού στην ΕΕ, λές και τόσα χρόνια δεν το ξέρει ο κόσμος και πρέπει να το μάθει απο τον τυχοδιώκτη Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε στον Νίκο Ανδρουλάκη για να γελάει ο κόσμος ακόμα μία φορά μαζί του και να εξοργίσει τους Κύπριους:

«Αγαπητέ Νίκο: Συγχαρητήρια για την εξαιρετική πρωτοβουλία σου να συναντήσεις τη Χαρίτα Μάντολες, τα λόγια της οποίας πρέπει να μας εμπνέουν όλους. Θέσε και εσύ από τη μεριά σου το ζήτημα των αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές.

Να στηρίξουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις από κοινού τον αγώνα αυτών των οικογενειών, τον κοινό μας αγώνα. Και μαζί ευρωπαϊκή Αριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουμε από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη «Αγαπητέ Στέφανε... το μείζον ζήτημα των αγνοουμένων ήταν πάντα στις πολιτικές μου προτεραιότητες», γνωστοποιώντας του πως το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, όπως νομίζει ο Κασσελάκης.




Τους επιτέθηκε πρώτος ο δολοφονημένος 64χρονος λέει το ζευγάρι που τον σκότωσε

 


Ενώπιον του εισαγγελέα βρέθηκαν ο 41χρονος και η 34χρονη σύζυγός του, οι οποίοι κατηγορούνται για τον θανάσιμο τραυματισμό 64χρονου στον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας.

Το ζευγάρι φέρεται να διαπληκτίστηκε με τον 64χρονο μετά από γλέντι βάπτισης, και κατά την αποχώρηση με το αυτοκίνητό τους από την πλατεία Αγίου Πέτρου, φέρεται να δέχθηκε λεκτική παρενόχληση από το θύμα. Το θύμα φέρεται να παρενόχλησε λεκτικά την 34χρονη, και ο σύζυγός της χτύπησε με γροθιές τον 64χρονο, με συνέπεια να προκαλέσει τον θάνατό του.

«Προηγήθηκε η προσπάθεια του θύματος, κατά τους εντολείς μου, να εισέλθει βιαίως στο αυτοκίνητό τους παρουσία του τρίχρονο παιδιού τους», είπε ο δικηγόρος του ζευγαριού.

Ερωτηθείς για ποιον λόγο πήγε να μπει στο όχημα, ο δικηγόρος απάντησε: «Δεν θα ήταν καλό να το αναφέρουμε δημοσίως. Η άποψη των εντολέων μου είναι ότι υπήρξε μια επίθεση από τη μεριά του θύματος».

Όπως είπε, οι εντολείς του ανέφεραν ότι βρίσκονταν σε άμυνα, ενώ έκανε λόγο για «πρωτάκουστο περιστατικό». Πρόσθεσε, δε, ότι δεν κατάλαβαν ότι το θύμα είχε χάσει τη ζωή του.



Κώστας Βουκελάτος



Έξι χρόνια από το έγκλημα στο Μάτι με 104 νεκρούς

 


Το πρωί της 23ης Ιουλίου 2018, τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ήταν μια μέρα διαφορετική από τις άλλες. 

Το απόγευμα εκείνης της μέρας, η φωτιά που εισήλθε στο Μάτι, θα προκαλούσε μια εθνική τραγωδία παγκοσμίων διαστάσεων- καθώς είναι η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του πλανήτη τον 21ο αιώνα, μετά από αυτή της Αυστραλίας το 2009 με τους 180 νεκρούς.

Ένας 65χρονος αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα με ανέμους 8 μποφόρ, μέσα σε ένα χάος ασυνεννοησίας και ανοργανωσιάς, λανθασμένων χειρισμών και ελλιπούς συντονισμού από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 104 άνθρωποι θα έχαναν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι θα σημαδεύονταν σωματικά ως εγκαυματίες και ψυχικά, αφού μέχρι και σήμερα αντηχούν στ’ αυτιά τους οι ήχοι της πυρκαγιάς που κατέτρωγε τα πάντα, τα ουρλιαχτά των ανθρώπων που καίγονταν δίπλα τους.





Έξι χρόνια μετά, οι άνθρωποι που έζησαν την φρικτή εκείνη μέρα, δεν αισθάνονται δικαιωμένοι, ειδικά μετά την προκλητική απόφαση του δικαστηρίου που δεν σεβάστηκε τα θύματα και δεν ντράπηκαν οι δικαστές ούτε τους συγγενείς των θυμάτων.



Το σόου που δόθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από τα μέλη και τους αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης πρωτοστατούντος του Αλέξη Τσίπρα, που δήθεν «δεν ήξεραν» για νεκρούς ενώ θύματα είχαν βρεθεί κάτω από καμένα αυτοκίνητα, στο δρόμο, στα σπίτια τους, στη θάλασσα και, τα περισσότερα, στο οικόπεδο της φρίκης, στην οδό Δημοκρατίας όπου βρέθηκαν απανθρακωμένοι 26 άνθρωποι, θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη όλων των Ελλήνων.



Μετά το τέλος της δίκης παρωδία, στην οποία από τους 21 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι οι 6 (οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η εκτιτέα ποινή των 5 ετών που τους επιβλήθηκε, είναι εξαγοράσιμη με περίπου 40.000 ευρώ), οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν κατά των προκλητικών δικαστών που δεν είχαν καμία ντροπή μέσα τους. Ορισμένοι κινήθηκαν δικαίως προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, άλλοι πέταξαν καρέκλες, άλλοι φώναξαν «ντροπή», άλλοι έκλαιγαν. 

Μετά τις αντιδράσεις για την πρωτόδικη απόφαση προκλητικών και ακατάλληλων δικαστών, με τις ποινές-χάδι, η τελευταία ελπίδα των συγγενών των θυμάτων και των επιζήσαντων, είναι το Εφετείο, με τους 21 κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, δικαζόμενοι από την αρχή και από έμπειρους δικαστές. 

Η χθεσινή, έκτη συνεδρίαση του Εφετείου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναλώθηκε στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί του παραδεκτού της εισαγγελικής έφεσης που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.





Στις 9 σήμερα το πρωί θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και, μισή ώρα αργότερα, 30 Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.

Τα μέλη του Συλλόγου, σε ανακοίνωσή τους για τις εκδηλώσεις, αναφέρουν ότι σήμερα «συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στη χώρα μας μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο: τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την ανατολική Αττική, βυθίζοντας στο πένθος 5 οικισμούς (Μάτι, Νέο Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι, Αμπελούπολη και Προβάλινθο) καθώς και όλη την Ελλάδα» και «τρεις μήνες από την προσβλητική για τη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των εγκαυματιών απόφαση του Δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στον Ά βαθμό, ως πλημμέλημα και όχι ως κακούργημα». Δηλώνουν την πεποίθησή τους ότι θα δικαιωθούν και καλούν «να συναντηθούμε και να περπατήσουμε και πάλι, στους τόπους του Μαρτυρίου και στο δρόμο της φωτιάς».

Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των 104 νεκρών μας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να αποθέσει ένα λουλούδι στη μνήμη τους.

Ακολουθεί, η πορεία όλων, από το Μνημείο, στο δρόμο της φωτιάς, μέχρι το Ν.Α.Ο.ΜΑ. στο Μάτι.

Στις 20:00, θα διεξαχθεί η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.)

Στις 21:00, περπατώντας από το Ν.Α.Ο.ΜΑ προς τη μαρτυρική Αργυρά Ακτή, θα αφεθούν 104 πλωτά φαναράκια και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων και άσπρα μπαλόνια για την Εβίτα και τα 11 παιδιά, που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν. Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο Δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια αφήνονται στη θάλασσα: «να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό».

Ο Δήμος Μαραθώνα, με ανακοίνωσή του, έχει παρακαλέσει τις επιχειρήσεις «που εδρεύουν στην περιοχή και κυρίως στα σημεία όπου διεξάγονται εκδηλώσεις – δρώμενα, όπως και κατά μήκος της πορείας από το Νέο Βουτζά έως τον ΝΑ.Ο.ΜΑ και την Αργυρά Ακτή, να συμμετέχουν στο πένθος, εάν όχι και κρατώντας κλειστά τα καταστήματά τους τις προαναφερθείσες ώρες, τουλάχιστον τηρώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα σεβασμού και ησυχίας, όπως αρμόζει στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων». Κάποια από αυτά, έχουν ήδη ανακοινώσει πως συμμετέχουν στο πένθος και θα παραμείνουν κλειστά.



ΗΠΑ: Αστυνομικός πυροβόλησε στο κεφάλι 36χρονη με σχιζοφρένεια επειδή φοβήθηκε ότι θα του ρίξει βραστό νερό


 

Το βίντεο από τη στιγμή που αστυνομικοί πυροβόλησαν στο κεφάλι και σκότωσαν την 36χρονη Σόνια Μάσεϊ έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές του Ιλινόις. 

Η γυναίκα, η οποία σύφωνα με την κόρη της έπασχε από σχιζοφρένεια, είχε καλέσει την αστυνομία επειδή φοβήθηκε ότι κάποιος άγνωστος είχε μπει στο σπίτι της.

Όπως φαίνεται στο βίντεο από όσα συνέβησαν το πρωί της 6ης Ιουλίου ο αστυνομικός Σον Γκρέισον τελικά πυροβόλησε στο πρόσωπο την 36χρονη μαύρη γυναίκα όταν φοβήθηκε ότι θα του πετάξει βραστό νερό στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει η κάμερα ασφαλείας στη στολή του Γκρέισον, αρχικά ο ίδιος και ο συνάδελφός του ζήτησαν το δίπλωμα ασφαλείας της Μάσεϊ.

Κάποια στιγμή, όμως, ο Γκρέισον εντόπισε ότι στα μάτια της κουζίνας ήταν μια κατσαρόλα με βραστό νερό και γι' αυτό κάλεσε την 36χρονη να το βγάλει από εκεί για να μην προκαλέσει κάποια φωτιά.

Στο σημείο εκείνο η Μάσεϊ ακούγεται να ρωτάει τους αστυνομικούς γιατί απομακρύνθηκαν από την ίδια λέγοντας τους «πού πάτε;». «Μακριά από το βραστό νερό» απάντησε ο Γκρέισον γελώντας με την γυναίκα να του λέει «μακριά από το βραστό νερό; Ω, θα στο πετάξω στο όνομα του Ιησού».

Στο άκουσμα των λέξεων αυτών ο Γκρέισον που είχε το όπλο στο χέρι του πλησίασε την Μάσεϊ, η οποία είχε ήδη γονατίσει με τα χέρια ψηλά.

«Καλύτερα να μην το κάνεις αυτό. Σου ορκίζομαι ότι θα σε πυροβολήσω στο γαμ....νο πρόσωπό σου» φώναξε ο Γκρέισον με την Μάσεϊ να ψελλίζει «συγγνώμη, συγγνώμη» και τον αστυνομικό να πυροβολεί τρεις φορές με τη σφαίρα, όπως σημειώνει ο Guardian, να πετυχαίνει την 36χρονη κάτω από το μάτι και να βγαίνει από το πίσω μέρος του αυχένα της.

Μετά από όσα συνέβησαν, ο Γκρέισον συνελήφθη, κατηγορείται για ανθρωποκτονία α΄ βαθμού και κρατείται χωρίς εγγύηση μέχρι να ξεκινήσει η δίκη του.

«Η Σόνια ήταν μια αγαπημένη μητέρα, φίλη, κόρη και νεαρή μαύρη γυναίκα που θα έπρεπε να είναι ζωντανή σήμερα» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Όταν όλοι μας καλούμε σε βοήθεια, όλοι εμείς οι Αμερικανοί ανεξαρτήτως του ποιοι είμαστε και πού ζούμε, θα πρέπει να το κάνουμε χωρίς να φοβόμαστε για τις ζωές μας. Ο θάνατος της Σόνια από τα χέρια Αμερικανού μας θυμίζει ότι πολύ συχνά οι μαύροι Αμερικανοί φοβούνται για την ασφάλειά τους με τρόπο που δεν ισχύει για όλους εμάς τους υπόλοιπους. Η οικογένειά της απαιτεί δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο Μπάιντεν στη δήλωσή του.



Κρύβονται οι 5 Κρητικοί κακοποιοί που έσπασαν στο ξύλο Ελληνοκαναδό - Δικαιοσύνη ζητάει η οικογένεια

 


Έπειτα, λοιπόν, από τον άγριο ξυλοδαρμό του Εμμανουήλ Κακουλάκη από παρέα Κρητικών κακοποιών στο Ηράκλειο, οι... μεσολαβητές ανέλαβαν να πείσουν το θύμα και την οικογένειά του να μην προχωρήσουν νομικά την υπόθεση, αλλά να βρεθεί, εξωδικαστικά πιθανότατα, κάποια λύση, ώστε οι πέντε δράστες κακοποιοί ν' αποφύγουν τη φυλακή! 

Και αυτό, καθώς είναι πολύ πιθανό να κατηγορηθούν ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον άτυχο Ελληνοκαναδό λόγω της βαρβαρότητας που επέδειξαν, αφού τον χτυπούσαν με μανία με καρέκλες, γροθιές και κλωτσιές, ενώ εκείνος ήταν ήδη πεσμένος, αιμόφυρτος με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην εντατική και να του κάνουν 60 ράμματα.

Η οικογένεια του θύματος φαίνεται αποφασισμένη ν' αναζητήσει δικαιοσύνη και καλά θα κάνει γιατί οι συγκεκριμένοι θα το ξανά κάνουν σε κάποιον άλλο και κρίνονται επικίνδυνοι. 

Τουλάχιστον δύο δράστες έχουν ταυτοποιηθεί μέσω βίντεο που αποδεικνύει την εμπλοκή τους στο αιματηρό συμβάν, ενώ υπήρχαν και δεκάδες μάρτυρες, που είδαν την επίθεση. Παρ' όλα αυτά, οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, έχοντας βρει καταφύγιο σε χωριό-άβατο της Κρήτης.



Η τοπική αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τους δράστες και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. Η κοινωνία της Κρήτης είναι σοκαρισμένη και ζητά αυστηρή τήρηση των νόμων και παραδειγματική τιμωρία των 5 κακοποιών. Η επίθεση στον Ελληνοκαναδό χρηματιστή, που έλαβε χώρα μπροστά στα παιδιά του, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και την πρεσβεία του Καναδά, αυξάνοντας την πίεση για την άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών να αυξάνεται.

Ο δικηγόρος του θύματος, Μανώλης Τρούλης,  υπέβαλε συμπληρωματικό υπόμνημα που συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό με τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη, ζητώντας δικαίως να ασκηθεί στους δράστες ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και να εκδοθούν άμεσα εντάλματα σύλληψης, προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα. Όπως υπογραμμίζει ο δικηγόρος, οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, θέλοντας να αφαιρέσουν τη ζωή του πελάτη του.




Το θύμα επισκέφθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο η πρεσβευτής του Καναδά στην Ελλάδα Αννα Κάριν Ασελιν, προκειμένου να του συμπαρασταθεί και στη συνέχεια μετέβη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου όπου ενημερώθηκε για την υποθεση και την πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών.